Help - Search - Members - Calendar
Full Version: NE INTEGRAM. AM PUS-O!!!
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
FESTINA
Pareri opinii observatii.
1) Cum credeti ca vor merge lucrurile in urmatori ani?
2) Credeti ca se vor adapta, vor rezista romanii la noile norme UE?
3) Ce credeti ca va fi bun si ce va fi rau in acesta ecuatie?

Parerea mea:
E ca romanul desi, striga cat il tin plamanii, ca vrea integrare, totus nu stiu ce inseamna. Si ce implica aceasta integrare.
E ca preturile se vor mari, aliniindu-se la cele de afara.
E ca prima data vor intra normele UE (impozite, accize, taxe, etc.) in romania, dar noi vom avea acelesi venituri, dar cheltuelile vor fi altele si asa mai departe.

Concluzie:
Urmatorii 5-7 ani, v-a fi din ce in ce mai nasol, si dupa poate incet incet se mai redreseaza lucrurile.
ncristi
Intram in UE prin usa din dos (coor adica)...bagami-as pu$## in clasa politica romaneasca...

Propun semn national caruta!
Iulian HondaFan
chestia cu preturile asa va fi... masinile insa probabil ca vor scadea, cel putin cele de import.

sa speram ca economia va incepe sa se invigoreze, deja exista un nivel mult mai mare de investitii in romania decat inainte... oamenii sunt in medie bine educati si mana de lucru e ieftina ceea ce este atractiv pt. orice investitor... daca diminuam si coruptia macar cateva idei nu ar trebui sa fie probleme majore.

daca ne uitam la ce s-a intamplat vedem ca de ex. cehii, slovacii si ungurii o duc un pic mai binee deja ( cel putin uitandu-ma pe nr. de masini noi cumparate si pe datele economice publicate).

Polonia e insa mai rau si din pacate noi suntem mai apropiati de ei ca structura a economiei...

oricum pe termen mediu (5-10ani) nu exista alternativa mai buna pt. Romania. Problema care se mai iveste este ca, in general, economia europeana a avut performante mai slabe dupa 2001 comparativ cu cea americana si cele asiatice ( exceptie face Japonia care din nou se misca mai slab dar parca o idee mai bine decat UE in ultimul an)... sistemele de protectie sociala ( la care tarile UE exceleaza) sunt f. bune pt. oamenii care traiesc acolo dar se pare ca afecteaza competitivitatea economica. uitati-va la tarile cele mai dinamice acum in Europa: Spania si Italia si veti vedea ca sunt printre cele care au cam taiat de la partea sociala... cea mai buna protectie sociala, vorba unui politician Roman,... e munca.
FESTINA
Pt. cristi36176
Eiiiiii cine te-a suparat asa?

Ca intram pe usa din dos e adevarat, si la mila altora.
Ca permanent suntem nemultumiti, de clasa politica care o avem si asta e perfect adevarat.

Dar sa folosim expresii atat de triviale, asta nu pot sa o mai inteleg.

Nu cred ca are rost sa discutam de clasa politica, fiinca lor de fiecare data le va fi bine. Iar aceasta aderare la UE tot pe noi ne afecteaza, si tot pe buzunarele noastre se face.

Mai astept opinii.
Iulian HondaFan
ba eu cred ca e vital sa stam cu ochii pe clasa politica... fara presiune din partea societatii civile lucrurile nu se vor schimba. politicienii romani trebuie sa se schimbe si nu se vor schimba daca lumea nu ii va penaliza si nu va fi critica...

atitudini defetiste de genul "lasa ca toti fura" nu sunt bune. da, toti fura, dar macar sa ii alegem pe aia care fura mai putin si care mai si fac ceva pentru intreg sistemul... apoi, din cata intelegere am eu asupra societatii americane unde lobby-ingul e baza, avem nevoie de organizatii civile si profesionale care sa tina tot timpul guvernul sub presiune...
ncristi
QUOTE
Ca permanent suntem nemultumiti, de clasa politica care o avem si asta e perfect adevarat.


Am spus ceva deplasat la adresa imbecililor care ne conduc de 15 ani?
Oricum au devenit imuni la injuraturi.

Nu au fost in stare sa faca o autostrada...
Iulian HondaFan
acu' nu fi si tu nazuros...

valea prahovei s-a umplut de vile, eu cand am trecut anul trecut pe acolo sa nu mai recunosc muntii aia ( nu mai fusesem de prin 1995-1996 cred)... aia nu e infrastructura?
ncristi
Nu te-ai "oprit" in nici o caruta circuland prin "ifrastructura" aia?

Acum pe bune carutele pe DN1 sunt o MARE problema. Eu zilnic o intampin. Ce sa mai spun ca unu din cele mai importante drumuri din tara (cum este DN1) arata jalnic-total depasit-mai ales zona de centura a Ploiestului...mai bine strabati tot orasul de cat sa risti sa circuli pe zona aia mai ales uichend (nu stiu cun draq se scrie cuvantu asta)...

Oricum per ansamblu Romania arata JALNIC. In momentul in care pasesti din ungaria la noi totul se intuneca...parca pici intr-o groapa...

Mizerie la tot pasu, orase sarce, oameni disperati, capitala tarii arta ca o mahala uriasa...Romania etste un DEZASTRU un punct negru pe harta Europei ....in schimb vint toti la TV si ne prostesc ca intram in UE...zici ca cinestie ce se intampla...

Oricum chestia cu aderarea este doar de ochii lumii nimic bun urmand sa se intample in viitorul apropiat...uitati-va la unguri ce trag si aia erau peste noi cu 100ani in momentul integrarii...
FESTINA
Pt. Iulian HondaFan
Ma bucura sa aud ca din Indiana se vad asa lucrurile, dar de aici nu se vad asa.
Marea majoritate a masinilor de import din Romania, care depasesc 10.000 euro, sunt luate in leasing sau pe credite bancare, si in marea lor majoritate luate pe firma.
80% din vanzarile de medicamente din Romania se face pe retete compensate sau gratuite.
Intre 50-80% din studentii la absolvirea facultatii, nu isi pot gasi un loc de munca. Ca sa nu mai spun ca anumite sectii din cadrul anumitor facultati sunt moarte sunt facute degeaba, fica nu exista cerere pe piata din Romania.
50% din piata din Romania se bazeaza pe o economie sumterana, care nu trebuie sa fie neaparat specula, sau furturi, ci pur si simplu sunt bani nedeclarati pe care statul nu ii impoziteaza. Iar personele de rand, nu declara aceste venituri nu pentru a se imbogati ci pentru a supravietui, poate cat de cat decent. Iar altii nici macar nu sitiu calumea ce e aia declaratie de venit si la ce foloseste.
Mai bine de 30-40% dintre Romani muncesc la negru, sau partial la negru, ceea ce primesc in mana nu e acelasi lucru cu ce e declarat in cartea de munca.
Marea parte a romanilor traiesc pt. a manca, pt. asi plati intretinerea curentul, gazele, lemnele, etc.
Marea majoritate a firmelor existente pe piata, se ocupa cu desfacerea sau intermedierea diferitelor produse si servicii, cei care sunt producatori sunt foarte putini.

Daca faci o comparatie de venituri in afara (in UE) un somer primeste un ajutor social de 500-600 euro/luna in Romania un salariu de 500-600 euro/luna e un salariu bun.
In afara salariile sunt intre 1200-3000 euro/luna si nu pentru cine stie ce specializari na refer la vazatori, sudori, zidar, dulgher, etc iar aici acest venit il au firmele mici si poate cele mijlocii mai de la coada listei.
Cei care castiga peste 1500 euro/luna reprezinta poate 5% din populatia romaniei.

Nu sunt pesimist din fire dar cam asta e realitatea cruda.
Si romanii tipa cat ii tin plamanii ca vor integrare. Ma face sa rad.

Singurul lucru cu care sunt deacord, e cresterea investitiilor in Romania. Si o redresare economica pe termen lung de 5-10 ani.
Dar pana atunci???????
FESTINA
QUOTE(cristi36176)
QUOTE
Ca permanent suntem nemultumiti, de clasa politica care o avem si asta e perfect adevarat.


Am spus ceva deplasat la adresa imbecililor care ne conduc de 15 ani?
Oricum au devenit imuni la injuraturi.

Nu au fost in stare sa faca o autostrada...


Nimic absolut nimic sunt de aceiasi parere ca tine dar nu pot sa ma cobor la nivelul lor. E mult prea josnic.
FESTINA
QUOTE(Iulian HondaFan)
acu' nu fi si tu nazuros...

valea prahovei s-a umplut de vile, eu cand am trecut anul trecut pe acolo sa nu mai recunosc muntii aia ( nu mai fusesem de prin 1995-1996 cred)...


Dar te-ai intrebat si ale cui sunt vilele acelea. Sunt a celor 5% care ii mentionam mai sus fi sigur.

Asa ca nu te imbata cu pa rece.
ncristi
Lumea nu intelege ca (virgula) chear daca intram in UE totul o sa depinta (tot) de noi.Acum poate ca investitorii straini o sa capete o anumita siguranta si este posibil ca investitiile sa creasca in viitor insa fara o infrastructura f bine pusa la punct - autostrazi in special- nu o sa vina nici dracu aici...

Nu stiu de ce cred ca o sa fim prima tara primita si data afara din UE...tot e bine -- o sa fim primii carora o sa li se intample asta biggrin.gif
FESTINA
In afara de asta nu exista, facilitati bancare si financiare, care sa incurajeze investitiile straine, care sa incurajeze producatorii romani.

Suntem varza.

E ca si cum ai ai pune motor de BMW pe LOGAN si dupaia vezi daca merge de ce nu merge, si ce trebuie sa-i faci ca sa mearga.
Si poate dupaia vorba ta il mai dai si jos de pe logan ca nu ai gasit nici o solutie viabila ca sa mearga.
guerilla
ehee... eu cand spuneam asa ceva acum cateva luni eram luat de prost.
bine macar ca nu sunt singurul din romania.
Iulian HondaFan
replica mea despre vile era malitioasa... adica explica de ce nu sunt autostrazi...

situatia Romaniei o stiu cred eu binisor, parintii si fratii nostri sunt acolo... nimic nu e nou din 1999 incoace la capitolul dezastre...

dar la capitolul lucruri bune am putut remarca ceva lucruri imbucuratoare, e drept mai mult prin Bucuresti, Ploiesti si valea prahovei si prin orasele resedinta de judet... poate si Ardealul o duce un pic mai bine... in rest, ce sa spun, orasele mici si la tara totul arata ca acum 20 de ani daca nu mai rau..

drumurile trebuie sa se faca si se vor face... se pare ca inca nu s-a clarificat cine trebuie sa (mai) ia spagile ca sa se treaca la treaba... si fara autostrazi economia nu va putea iesi de la ananghie.
FESTINA
Drumurile sunt doar o mica parte, din poroblemele romanilor.
Dar asigurarile, dar pensionarii, dar tineretul care nu au nici o perspectiva.
Dar in provincie unde 50% din din tineret e plecat afara in spania, italia, etc. fiind singura alternativa.

Deja s-a creat o noua clasa sociala care nu e de loc de neglijat, cei de afara, sau oameni care lucreaza afara.

Si noi tipam cat ne tin plamanii ca vrem integrare in UE
Ma face sa rad.
Desi vestea de ieri, m-a intristat groaznic.

Dandu-mi seama ca de azi (14.04.2005) incepand si inca 4-5 ani o voi duce (o vom duce) mai rau. Ca pentru tot mai multi romani va fi o lupta pt. spravietuire, deja un trai decent e un vis frumos.
Iulian HondaFan
romanii care pleaca afara cred ca sunt un lucru bun... ajungi sa intelegi lucrurile altfel si cei ce se vor intoarce vor aduce macar un dram de schimbare in bine pe unde se vor reintoarce.

fie ca ramanem aici, fie ca ne intoarcem putem fi mai de folos si familiilor noastre si tarii mai mult decat stand acolo inglodati in cotidianul romanesc...

tinerii pot pleca si cine are ocazia si oricum nu are perspective imediate in tara e bine sa o faca. asa au facut-o si spaniolii si portughezii si irlandezii si sarbii ori polonezii mai recent.

e intr-adevar mai greu cu batranii care nu se pot ajuta singuri.. eu si sotia macar ii putem subventiona pe ai nostri pt. care functionam ca sistem privat de pensii.
FESTINA
Mai Iuliane tu ai fost membru de partid.
Si daca nu de unde atata demagogie, de unde atata covingere ca va fi bine.

aia cu pesia privata mi-a placut.
guerilla
speranta man, speranta.
asa traiesc americanii.
cu optimismul ca vor reusi sa plateasca ipoteca de sute de mii de dolari, ca vor plati si ratele la van-ul familiei, truck-ul lui si masina nevestei. si vor reusi si sa puna bani deoparte pentru colegiul odraslelor.
si daca nu reusesc.. se amesteca in multime si nu se observa.
asta ne asteapta si pe noi.
ncristi
laugh.gif

Iti dai seama ca msrius traieste de ceva ani in america...acolo poate ca devii optimist... laugh.gif

Marius sper ca nu esti unu din baietii "cu urechi de elefant"?
FESTINA
QUOTE(CristianT)
speranta man, speranta.
asa traiesc americanii.


Spranta, cand ai la ce spera, cand ai o baza, cand ai un sisiem bine pus la punct cum au americanii, nemti si altii

La noi nici speranta nu mai exista desi cica moare ultima.

Si noi tipam cat ne tin plamanii ca vrem integrare in UE
biggrin.gif
guerilla
cum nu ai domle sistem? laugh.gif ai. ca nu e pe deplin functional e alta poveste. dar el exista.
si am speranta ca acest sistem va fi pe roate in momentul in care ne integram.
mie imi este frica de ce or pati romanii cei multi - pensionarii (la astia nici draq nu le mai creste pensia), tinerii (nu inveti nimic in faculta, asta o stim cu totii dar cei care nu vor avea bani nu vor avea parte de experienta asta), IMM-istii (70% din ei vor inchide portile in momentul in care marile firme de afara vor veni sa-si ofere serviciile aici).
si daca facem o socoteala scurta vedem ca tocmai am atins vreo 80% din populatie.
de asta mi-e groaza.
iar 10 ani.. e o perioada mare. mult prea mare pe cat o pot suporta majoritatea.
FESTINA
Si cand te gandesti ca inca mai sunt localitati din romania, unde agricultura se mai face inca cu plugul cu tractiune animala.

Si tot timpul mi-am pus problema noi ne integram in UE, sau UE ne integreaza si ne da doar senzatia ca sunt realizarile noastre.

Cred ca a doua varianta e valabila.
Iulian HondaFan
QUOTE(LOVIN29905)
Mai Iuliane tu ai fost membru de partid.
Si daca nu de unde atata demagogie, de unde atata convingere ca va fi bine. aia cu pesia privata mi-a placut.


recitind posturile mele nu vad atata optimism cat ti se pare tie... speranta sunt sigur ca aveti si voi altfel nu poti trai... si eu daca nu am mai avut speranta in tara am cautat-o afara... intotdeauna exista o cale sa faci lucrurile sa mearga.

am plecat din Romania pt. ca ma pisca tare saracia si pt. ca, thank God, America are nevoie de medici... daca eram cu "baietii cu ochi albastri" ramaneam poate in tara, cu o pila sau cu bani (eu nu am avut niciuna in cantitate suficienta) as fi apucat vreun post pe la un spital in Bucuresti... asa am luat-o de la capat.

eu sunt convins ca va fi mai bine pt. ca tara are potential, nu suntem mai prosti luati individual, am cunoscut sute de romani emigrati aici, toti se descurca binisor, nu e usor... dar suntem in medie la fel de buni si la fel de rai ca si americanii... ce ne strica sunt moravurile balcanice, coruptia si lipsa de incredere in noi insine, autoritati, lege... poate ca lucrurile vor merge in rau inca 1-2 ani dupa admiterea in UE dar odata si odata tre' sa ajungem la liman...

apoi viata nu e o plimbare prin gradini inflorite nici aici, e stress, e si nesiguranta zilei de maine, e si presiunea achitarii obligatiilor financiare la care multi sunt foarte tentati sa se bage... oamenii nu sunt mult mai fericiti nici aici...

spuneai ca multe masini sunt luate pe credit... n-avea grija ca asa e si aici... diferenta e ca pretul mediu al unei masini noi e 25-26K $ si ca se cumpara mult mai multe masini.
silviu39723
Am citit mesajele voastre ,am lacrimat pentru soarta umanitatii in general si a Romainei si Americii in special si dupa ce mi-au trecut si sughiturile am stat si m-am gandit la cum imi va fi mie si familiei in UE.Si zau ca nu am putut sa imi fac nici o parere nici ca ar fi mai bine nici ca ar fi mai rau.In concluzie am hotarat sa traiesc prezentul.Si anume plimbari lungi cu familia,iesiri din Bucuresti cat mai dese cu putinta,vazut lumea si orice in afara de preocupare pentru soarta Universului.Parerea mea e sa faceti la fel,veti vedea ca e misto. beer.gif
madalina
Ma scuzati, dar in anumite privinte va inselati.

In negocierile cu celelalte tari, UE nu a fost foarte ferma in a alinia preturile, taxele si accizele la nivelul UE, astfel au crescut foarte mult preturile dupa integrare.

In Romania, deja preturile, taxele si accizele sunt la nivelul UE. Nu se mai acorda facilitati fiscale, ajutoarele sociale sunt reduse la minim, tocmai pentru a avea pretul real si nu pret voit mai jos.

Problema este cate dintre firmele romanesti vor mai rezista pe piata dupa ce vor veni produsele din Ue, la preturi mai mici. Pana acum, cum devenea prea ieftin kg de carne din import, mareau taxele vamale si erau protejati producatorii romani (s lucreze cu aceeasi ineficienta), in loc sa stimuleze statul dezvoltarea tehnologica, automatizare, etc
FESTINA
Haideti sa schimbam putin optica su sa privim din alt punt de vedere.
Ce se intampla da nu ne integram in UE, cum ar fi evoluat lucrurile, ar fi fost un progres dar mult prea lent, am fi stat pe loc, sau ba din contra mergem spre un regres sigur, ramanand uitati de lume la marginea europei.
madalina
Sau am actiona precum Croatia si Turcia.

Extinderea Ue s-a facut dupa metoda: realizeaza si apoi intrii pana in1992. Apoi pentru a repara un rau istoric, tarile din Vest s-au gandit sa fie marinimoase si au stabilit un alt mod de negociere pentru aderarea la UE: negocierea bazata pe promisiuni (inainte: trebuia sa ai toate orasele dotate cu statii de filtrare a apei: se incheia capitolul de negociere numai DUPA ce aplicai aceasta norma, cu taril fost comuniste se incheia imediat dupa ce statul respectiv promitea solemn ca va respecta aceasta prevedere).

Romania si Bulgaria au promis multe si au facut extrem de putine pana cand s-a hotarat separarea lor de restul tarilor est-europene.

Deoarece aceasta metoda este extrem de putin favorabila Ue - tarile intrate la 1.01.2005 sunt mult mai putin pregatite decat credeau oficialii UE, asa ca Turcia si Croatia vor adera dupa vechea procedura de negociere ( vor dura 10-15 ani negocierile).

asa ca nu stiu daca nu era mai bine sa stea cineva cu batul pe noi inca 5-10 ani pana ne indeplinim obiectivele.
Iulian HondaFan
QUOTE(madalina)
Problema este cate dintre firmele romanesti vor mai rezista pe piata dupa ce vor veni produsele din Ue, la preturi mai mici. Pana acum, cum devenea prea ieftin kg de carne din import, mareau taxele vamale si erau protejati producatorii romani (s lucreze cu aceeasi ineficienta), in loc sa stimuleze statul dezvoltarea tehnologica, automatizare, etc


ridicarea taxelor ar trebui sa fie graduala astfel incat firmele Ro sa aiba ocazia de a se pune la pct...

fenomenul de disparitie a firmelor mici este prezent si aici desi si aici propaganda spune ca "facem totu'" sa sprijinim firmele mici: in comert, sanatate, servicii, agricultura ( nu mai vorbesc de industrii) marile firme au partea leului... magazinasele de tipul romanesc lipsesc aproape cu desavarsire, benzinariile private sunt raritati, cabinetele medicale individuale sau cu cativa asociati fac loc grupurilor de zeci si sute de medici angajati de companii cu management profesionist, fermele de cateva zeci de hectare dispar si sunt inghitite de companii agricole care au zeci si sute de mii de hectare in mai multe state...

lucrurile acestea s-au intamplat in buna masura si in Europa, exista un trend de a incerca sa fie limitat dar viata firmelor mici este mult mai grea decat a celor mari... singurele firme mici care o duc bine sunt cele de tip contractor dar acestea sunt f. dependente de cate 1 companie mare care le dau contractele...

@Silviu, plimbarile s.cl. le fac si eu... dar e bine sa stii de unde bate vantul ca sa nu fii luat prin surprindere...
madalina
Corecta observatia cu firmele mici. Problema in Romania este ca nici firmele mari si foarte mari nu au un viitor prea orz in conditiile concurenteie reale creata pe piata romaneasca o data cu intrarea in UE. Sunt excluse monopolurile naturale din discutie.
FESTINA
Asta e la nivel macro dar la nivelul omului de rand voi cum vedeti lucrurile.
Tu Madalina cum vezi evolutia propriului buget pe urmatorii ani.

Eu cred ca desi bugetul meu va fi acelasi, cheltuelile vor fi mai multe, si poate nu neaparat mai mari, desi cred ca se vor mai mari si acestea. Nu stiu daca cu 10%, 20%, sau 80%.

De exemplu daca castigi 600 euro/luna si acum ai cheltueli lunare de 300 euro in 2008-2009, vei avea aceleasi cheltueli dar vor costa 400-500 euro/luna. Si aici nu nu am luat in calcul concedii, aparate electrocasnice, si alte cheltueli sezoniere, intaplatoare sau ocazionale.
Iulian HondaFan
depinde unde vei fi dupa aderare...daca vei fi la o firma care va profita de oportunitatile oferite de piata unica europeana vei castiga mai mult... daca nu vei castiga poate si mai putin...

e probabil ca daca esti "bugetar" nu o vei duce mai bine in primii cativa ani...

intotdeauna unii castiga si altii pierd intr-o economie de piata... de aceea ziceam ca e bine sa stii de unde bate vantul, sa stii ce optiuni de slujba/reprofilare ai si sa o alegi pe aceea cu cea mai buna sansa sa fie in trenul cel mai rapid...
FESTINA
QUOTE(Iulian HondaFan)
depinde unde vei fi dupa aderare...daca vei fi la o firma care va profita de oportunitatile oferite de piata unica europeana vei castiga mai mult... daca nu vei castiga poate si mai putin...

e probabil ca daca esti "bugetar" nu o vei duce mai bine in primii cativa ani...

intotdeauna unii castiga si altii pierd intr-o economie de piata... de aceea ziceam ca e bine sa stii de unde bate vantul, sa stii ce optiuni de slujba/reprofilare ai si sa o alegi pe aceea cu cea mai buna sansa sa fie in trenul cel mai rapid...


Da aici ai perfecta dreptate, si defapt aici si vroiam sa ajung, aderarea la UE nu inseamna ca ne e mai bine tuturor, ci numa unora, mai ales in primii ani.
Aici da apare si speranta de care pomeneai mai inainte.
speri sa fi in trenul care trebuie.

Numai ca raman la parerea mea desi poate par rautacios, trenurile vor fi putine si neincapatoare cel putin in primii ani,
HalbaSus
Uniunea europeana are o politica de "echilibrare" a economiilor statelor membre... Asta inseamna ca nu vor sa aiba printre membrii lor economii falimentare pt ca asta dauneaza tuturor tarilor membre. Drept urmare ei fac un fel de "protectie sociala" cu tarile sarace ale uniunii. Ex: Portugalia si grecia au fost cele mai sarace tari ale uniunii, drept urmare mult timp cea mai mare parte a bugetului comun se indrepta catre acele tari... Eu zic ca Romania va fi mult timp cea mai saraca tara a uniunii deci vom fi avantajati la distributia bugetului... Problema e ca banii astia nu vor ajuta omul de rand. (decat in mica masura). Degeaba se repara drumul la tine pe strada ca tot nu vei fi mai bogat...
Agricultura romaniei e total incompatibila cu UE (sau cu dezvoltarea societatii in general... la noi tehnologia a ramas ca in anii 50). asta e vestea proasta. vestea buna e ca daca vedeti ce facilitati are UE pt agricultori atunci va dati maine demisia din postul de director executiv si va apucati de arat. Produsele agricole din interiorul uniunii au un pret MINIM (sub care nu se pot comercializa) care e cam dublul aceluias produs oriunde in lume! De ce ??? Pt ca in germania e mai rentabil sa faci masini decat sa faci porumb, si daca toti s-ar fi dus sa faca masini... cine mai face porumb ??? asa ca solutia a fost sa creasca pretul la porumb ca ala care face porumb sa aiba un profit apropiat de cel al aluia care face bmw-uri... asta-i bine... pt agricultori... partea proasta e ca din porumb se face malai, corn flakes, pufuleti... care vor avea un pret... ati ghicit! DUBLU!. (De ce credeti ca dupa integrare vin ungurii si cumpara zahar si produse agricole in prostie ???).
Firmele mici nu vor fi atat de afectate de integrare, daca se descurca acum se vor descurca si in viitor... Firmele mari insa vor avea probleme serioase... asta daca nu stiu profita de integrare (investitii mari, eventual cu bani comunitari in tehnologie si atunci supravietuiesti, nu investesti si mori sigur in cativa ani).

Protectia sociala e atat de dezvoltata in unele tari ale uniunii datorita "pericolului comunist" din timpul razboiului rece. Se temeau ca nu cumva somerii si oamenii cu venituri mici sa fie atrasi de ideologia comunista (statul ne da la toti la fel) si atunci le-a dat ajutoare de somaj imense. Acum le cam pare rau de alegerea facuta dar nu prea pot sa dea inapoi ca le sar sindicatele in cap si ii casapesc.
FESTINA
Apropo de chestia asta unele mici efecte se vad de acum, de exemplu cu posta romana, voi din ce stiti in alte tari din UE posta e monopol de stat sau e societate separata.
FESTINA
Si nu credeti ca trebuia sa se faca sau sa se fi facut un referendum la nivel national sa ne intrebe si pe noi ce vrem si daca vrem ceva.
Nu ar fi trebuit sa ne explice cineva ce inseamna integrare si ce costuri implica aceasta integrare si cine le plateste aceste costuri. Si dupa aceea sa spunem da sau nu.

Uitati-va la Anglia care a refuzat aderarea prin referendum desi sunt cu 200 de ani inainte noastra. :ewpu: :ewpu: :ewpu:
HalbaSus
QUOTE
Uitati-va la Anglia care a refuzat aderarea prin referendum desi sunt cu 200 de ani inainte noastra.

mai mai... cum poti sa spui asa ceva despre Anglia :bash: .... care e membra a UE de muuult... din 1 ianuarie 1973 mai precis... (defapt a fost printre tarile care au pus baza uniunii inca in '49) stii tu ceva dar nu stii bine... in Anglia nu s-a organizat referendum... asta spre diferenta de Romania ! Sau ai uitat de faza "Votati pt constitutie ! Votati pt Europa" si s-a zis (ce-i drept mai in soapta) ca prin acest vot se aproba si integrarea in uniune (cica sa economisim bani).
madalina
Posta este unul dintre serviciile ce in multe tari este de stat. Motivul: daca cineva locuieste izolat, la 50 de km de orice loicalitatea, o societate privata ar putea refuza sa-i duca o scrisoare - este ineficient economic, dar fiind societate de stat este OBLIGATA sa mearga oriunde. In anglia este de stat posta.
HalbaSus
Si nu stiu in ce masura poate fi vorba de monopol daca exista si firme de curierat cam peste tot in lume... pana la urma fac si ei exact acelasi lucru ca si posta... (cu mici exceptii of course)
Iulian HondaFan
pana si in USA (unde f. putine chestii sunt de stat) posta e un fel de regie autonoma...
FESTINA
[quote="HalbaSus"][quote]
mai mai... cum poti sa spui asa ceva despre Anglia :bash: .... care e membra a UE de muuult... din 1 ianuarie 1973 mai precis... (defapt a fost printre tarile care au pus baza uniunii inca in '49) stii tu ceva dar nu stii bine... in Anglia nu s-a organizat referendum... asta spre diferenta de Romania ! Sau ai uitat de faza "Votati pt constitutie ! Votati pt Europa" si s-a zis (ce-i drept mai in soapta) ca prin acest vot se aproba si integrarea in uniune (cica sa economisim bani).[/quote]

Da, da, da, ai dreptate, am facut o comfuzie de fapt ma gandeam la neaderarea la uniunea economica si monetara a celor 3 tari Danemarca, Suedia, Marea Britanie.

Iar in legatura cu constitutia, eu unul nu am votat-o deoarece trebuia votat tot iar anumite puncte nu am fost de acord cu ele, si nu mi s-a dat posibilitatea sa votez doar acele puncte cu care eran deacord.
In alta ordine de idei s-a facut o promovare foarte proasta si superficiala a constitutiei, mai informat fiind de noiele promotii de la supermarket, sau de unde sa comand pita pt. acasa, am primit mult mai multe pliante se mici brosuri de la acestia decat cu constitutia. De fapt daca stau bine sa ma gandesc cred ca nu am primit nici unul.
FESTINA
De fapt Anglia nu a fost membru fondator

Membrii fondatori 1957 - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda
Prima extindere 1973 - Danemarca, Irlanda, Marea Britanie
A doua extindere 1981 - Grecia
A treia extindere 1986 - Portugalia, Spania
A patra extindere 1996 - Austria, Filanda, Suedia
A cincea extindere 2004 - Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria
A sasea extindere 2007 - Romania si Bulgaria
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
HalbaSus
Defapt inainte de uniunea europeana a fost CECO Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului, urmat de Euratom si abia apoi de tratatul de constituire a uniunii europene... Anglia a fost printre membri fondatori ai CECO neparticipand insa la urmatoarele pana in anii 70 (cand a intrat fara referendum... ). Defapt nu sunt sigur daca a fost membru fondator CECO pt ca am impresia ca a existat o alta uniune inainte de CECO si acolo ar fi fost membra fondatoare... daca ajung acasa ma uit prin carti si va spun.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.