Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cumparare masina SH de la firma-TVA sau nu ca pers. fizica ?
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
Alex35520
Stie cineva exact daca in cazul achizitionarii de catre o persoana particulara unei masini second de la o firma, cumparatorul trebuie sa plateasca si TVA-ul ?
Intreb asta pentru ca am gasit o masina care imi cam convine din multe puncte de vedere si pretul ei este sa zicem 10.000€, cu TVA-ul inclus in suma asta. Intrebarea este daca ar fi vreo sansa sa nu platesc TVA-ul si deci sa o iau mai ieftin cu aproape 2.000€, ceea ce se simte si nu e de neglizat laugh.gif

Exista in cazul asta vreun impediment de care vanzatorul s-ar feri ?

(Am vazut multe anunturi de vanzari in care erau trecute doua preturi: unul mai mic si unul cu TVA, specificandu-se totodata ca pretul mai mare este in cazul achizitionarii de catre o alta firma. Intreb ca sa stiu cum sa pun problema, pentru ca se pare ca reprezentantul firmei care vinde masina nu a zis nimic cum ca as putea-o lua fara TVA)

Multumesc anticipat pentru orice raspuns care mi-ar putea fi de folos...si nu numai pentru acelea smile.gif

PS: Rog raspunsuri cat mai rapide pentru ca ocaziile in general nu te prea asteapta... deci.... ardeeeeee :blob6:
Marius30562
Ca si regula generala, o firma (daca este platitoare de TVA) nu poate vinde nici un produs (inclusiv masina) decat in baza unei facturi fiscale emise clientului, factura care obligatoriu include TVA-ul.

Nu are importanta daca, cumparatorul este sa nu platitor de TVA (persoana fizica sau juridica).
Avantajul este pentru firme care, in acest caz, isi deduc TVA-ul - deci practic costul efectiv al masinii este in acest caz 10.000 Euro - TVA (19%) = 8403,36 EURO.
Diferenta de 19% reprezinta un "castig" finnd bani care altfel trebuie dati la stat.

Singura varinata sa o cumperi fara TVA este ca proprietarul (firma) sa transfere dreptuil de proprietate asupra masinii respective - prin diferite metode contabile perfect legale (casare, recuperare creditare firma, etc) si astfel sa intre in posesia unei persoane fizice (respectiv asociatul unic sau unul dintre asociatii firmei).
Dar asta poate fi mai complicat si nu stiu daca le convine bataia de cap suplimentara.

Bafta !
Alex35520
Multumesc mult Marius pentru raspuns. Acum cred ca m-am lamurit cum sta treaba.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.