Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Incepatoare
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Georgiana37846
Salutare,
As vrea si eu un sfat .Cu ce ati incepe daca ati avea carnet de vreo 5ani si daca nu ati fi apucat sa conduceti prea mult din lipsa de obiect ( masina ).Vreau sa-mi iau o masina si nu stiu cu ce sa incep, multi m-au sfatuit sa-mi iau un second hand la inceput ( unii zic Dacie , alti un sh strain ) dupa care sa trec la ceva nou.Eu tind in viitorul sper cat mai apropiat sa conduc un jeep ( nu de fite ) dar imi place la munte...pe macadam, vreau offroad.Multumesc anticipat pt sfaturi. :bounce:
mike.omega
Iti poti lua un Suzuky Jimmy(sau cum s-o numi) sh la vreo 3-4000 de euro smile.gif
E o chestie mica cu motor de 1600cmc, cu 2 usi, eventual decapotabil, cu care te descurci onorabil si in oras si in off-road :hello1:
Chiar era unu de vanzare prin ct, dar nu mai gasesc anuntul :roll:
De altfel iti mai poti lua o dacie berlina, dar sa nu fie ruginita si cu un motor reglat, sa nu ai probleme cu pornirea smile.gif
madalina
Depinde ce intelegi prin "nu prea am condus". Matusa mea are permis de 4 ani si nu acondus in acesti ani mai multde 500 de km. Eu as trimite-o sa faca din nou scoala de soferi sau macar cateva ore. In nici-un caz nu as lasa-o direct in trafic deoarece nu vreau sa pateasca ea sau altcineva ceva.

Conteza mai mult indemanarea decat tipul de masina in aceasta faza. Daca iei dacie sh, nu prea te intereseaza daca o lovesti sau nu din puinctde vedere al costurilor, dar din punctde vedere al sigurantei, nu stai prea bine.
stefan_ieu
Poate nu e neaparat nevoie sa iei ore (sa dai bani), dar trebuie neaparat sa mergi cu cineva experimentat in dreapta. Mai intai te duci pe drumuri libere (prin padure, pe la margine de Bucuresti, in poligon, etc.) apoi o iei usurel prin trafic, dar la ore in care sunt foarte putine masini (de preferat dimineata devreme, pana la 7:30 sau in timpul zilei prin cartierele marginase, nu in centru) si abea dupa ce te simti stapana pe masina o iei prin trafic fara restrictii. Parerea mea e ca soferia se invata abea in primul an de condus in mod curent, asa ca sa nu te astepti ca in cateva saptamani sa fii gata de mers de una singura. Acum depinde si de cat de repede prinzi, dar te sfatuiesc sa nu te aventrurezi prea tare ca e pacat de masina si s-ar putea sa te inhibi daca faci vre-o prostie si sa iti fie mult mai greu dupa aia. Bafta multa.
Pentru a prinde mai usor eu zic ca e mai bine sa incepi cu o masina mica (tico sau matiz). Se conduc/parcheaza mult mai usor. Offroad-ul poate sa mai astepte pana cand vei fi pregatita pentru asa ceva.
SSARG
Ore la o scoala de soferi!!!Neaparat!Si cu un instructor bun, nu cu un fricos care iti conduce masina ca sa nu cumva sa i-o lovesti!!!
HalbaSus
la scoala nu inveti nimic... nici in primul nu foarte multe... dar in primii 3-4 ani poate smile.gif... ideea e ca nu poti invata sa conduci "in teorie" si cele 30 de ore (sau cate se fac acum) de condus sunt mai mult decat insuficiente pt a te obisnui cu volanul... so, fa cum zice stefan... fa ture prin paduri, cartiere, etc...

Ah, o precizare despre off-roadere, majoritatea masinilor de teren (fie ele off-roadere veritabile sau SUV-uri) au centrul de greutate cam sus ceea ce inseamna ca nu vor fi la fel de stabile ca un sedan... deci daca iti iei asa ceva atunci atentie mare la curbe si mai ales la viraje bruscate....
madalina
Are deja permis. Cele 30 de ore sunt mai mult decat suficiente, nici nu credca are nevoie de toate.

Eu am condus pe camp ininte de face scoala si este cu totul altceva s fii tu singur pe un drum si altceva sa fii in trafic, sa fii atent in rpimul rand la ce fac ceilati.

De bine, de rau, cu masina de scoala intrii in trafic, dar mai exista cineva care poate pune frana inaintea ta.

Am vazut oameni care isis invatau copii sa conduca si ii bagau in niste depasiri super-riscante ca asa faceau ei dupa 30 de ani de condus, fara sa inteleaga ca persoana ce invata nu are experienta lor.
sorin37756
Cel mai bun instructaj este cel fara instructor, adica tu cu masina, conducand prudent si respectand Toate autovehiculele, pt ca apoi sa te poti respecta pe tine. Cred ca vrei sa-ti iei o masina mai solida pt ca-ti este frica in trafic, nu pt ca vrei off-road. Masina trebuie sa-ti serveasca la ceva, nu doar ca hobby. Straina second-hand este si un Renault din 2002, si un Opel din 1985, deci e relativ. Eu zic sa-ti iei o masina de care sa te atasezi, cu tabla nu prea rea cu au Dacia, Opel, Matiz, oricum sa nu bagi ultimul ban in masina in cazul in care ai muncit pt ei. Investitia in masina nu este profitabila, mai ales ca inteleg ca n-o pui la treaba... Daca merge bine si-ti place este Best Car pt tine, poate fi Trabant sau Jeep, nu conteaza, important e sa-si faca datoria.
mike.omega
Atentie la tico si matiz, si in caz de accident pot aparea probleme:roll: In plus daca n-a condus mai deloc primul contact cu tico i se va parea relativ brutal(pe mine ma bagat in scaun) laugh.gif Dupa aia mi-am dat seama ca apasam prea mult pe accerelatie :blackeye:

Revenind... intr-adevar condusul pe la marginea orasului e recomandat smile.gif

PS: casco la masina e obligatoriu :cheers:
sorin37756
Mai adaug: Conducand la marginea orasului poti mai ales sa vezi cum se comporta masina la gropi. Incearca si in oras si nu uita 2 lucruri: 1.cand te deplasezi nu-ti lua privirea din fata.2.Adapteaza viteza la ce vezi in fata(apropiere de intersectie, trecere, animale etc) si la ce crezi ca s-ar putea intampla, scoate din viteza inaintea unei curbe si la nevoie franeaza. Vezi si topicul"Sofand,...anticipat?"
HalbaSus
avand in vedere ca majoritatea accidentelor provocate de incepatori sunt datorate faptului ca nu se uita in spate eu as recomanda sa verifice des toate cele 3 oglinzi retrovizoare (mai ales cele laterale), un sofer experimentat "simte" traficul adica stie ca are masina langa el chiar daca aceasta se afla in unghiul mort (aproximare a vitezei si a pozitiei anterioare)... in schimb un incepator nu are aceste deprinderi deci e recomandabil sa verifice mai des oglinzile decat unul cu experienta...
Georgiana37846
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns .O sa urmaresc sa tin cont de toate sfaturile primite.Va anunt cand o sa ma dau cu jeep-ul la munte pe forestiere smile.gif :bounce: .In rest toate bune si mai astept sfaturi ...de la cei care inca nu au apucat sa citeasca topicul.Sa traiti bine !!! :salute: laugh.gif
PS. Sunteti o comunitate faina.Citesc cu placere acest forum. Sa auzim numai de bine. :hello2:
Dragos31078
QUOTE(SSARG)
Ore la o scoala de soferi!!!Neaparat!Si cu un instructor bun, nu cu un fricos care iti conduce masina ca sa nu cumva sa i-o lovesti!!!

NEAPARAT!!! inteleg ca o sa conduci in Bucuresti...ce zici de Fiat Panda 4X4....asa impaci si ieftin si off-road?...glumeam...Sigur, o Dacie Berlina SH, dar nu foarte veche...'97-2000; cred ca este cea mai nimerita
Laura
parerea mea este sa iti iei o masinuta mica, ieftina. Eu am inceput cu un tico (adevarul este ca nu am ajuns prea departe, acum am un matiz) Din pct meu de vedere trebuie sa conduci singura de la inceput. eu mai aveam putin si ii aruncam din masina pe aia din dreapta. cati oameni, atatea sfaturi care nu se legau de mine de nici un fel. cel mai bine am descoperit singura cum sa conduc si , slava domnului, conduc de 5 ani zi de zi, noaptea, iarna, vara, fara probleme. nu cred in drumurile alea de dumninica cu un amic in dreapta ca sa te obisnuiesti. primul drum pe care l-am facut a fost prim piata victoriei unde mi-am luat vreo mie de injuraturi, m-a oprit un politai sa-mi ia carnetul.... pot sa-ti mai povestesc in cateva ore, dar nu are sens.

CONDU SINGURA!
Mihai38286
hai salut

o spun si eu desi au spus-o bine altii inaine: CONDU SINGURA!

Asa... acum sa revenim la off road

Am carnet de 10 ani si am condus tot felul de cazaturi (imi aduc aminte ca am fost foarte mindru de prima mea masina - oltcit :-)) dar mi-a trecut repede).
Am avut apoi alte 3-4 masini de care n-am avut grija pentru ca nu-mi spuneau nimic.

Si la un moment dat s-a produs schimbarea. Am avut ocazia sa ma dau cu un ARO cam 5000 km prin tara prin noroaie si m-a lovit tare chestia cu off road-ul. Asta era acum 4 ani.

Acum mi-am gasit dragostea adevarata: Wrangler ii zice.
Nu pot sa-ti spun ce bucurii imi aduce masinutza asta... Te hurducaie, consuma mult (desi am GPL), are ceva defecte, dar o iubesc.

Cred ca asta-i lucrul cel mai important. Te vei indragosti de prima masina si-ti vei aduce aminte cu placere de ea, dar e o senzatie extrem de placuta sa ajungi la dragostea adevarata :-) care de cele mai multe ori nu e si prima :-)) - ce-am scos-o !!!

Asa ca nu cred ca are prea mare importantza ce masina iti cumperi acum. Important e sa te folosesti de ea (sa inveti sa conduci) si apoi sa vezi cam ce ti s-ar potrivi

http://groups.yahoo.com/group/JEEP_Romania/
Marius11
QUOTE(sorin37756)
... scoate din viteza inaintea unei curbe si la nevoie franeaza. Vezi si topicul"Sofand,...anticipat?"

De ce sa scoata din viteza inainte de curba? Asta-i prostie! Daca nu mai accelerezi, masina incetineste mai repede fiind in viteza decat scoasa la punctul mort, in plus poti face si frana de motor simultan cu apasarea pedalei de frana daca se impune (drum alunecos, curba deosebit de periculoasa) si in felul acesta uzura placutelor de frana e mai mica.
Georgiana, niste sfaturi de-ale mele: la schimbarea benzilor, semnalizeaza din timp, uita-te in oglinzile retrovizoare dar si intoarce capul in lateral inainte sa efectuezi manevra, s-ar putea sa ai pe cineva in 'unghiul mort'; cand intri in dreapta de pe un drum fara prioritate intr-unul principal, asigura-te si in dreapta, nu numai in stanga, chiar daca nu tai axa drumului, deoarece depasirile sunt permise pe drumul principal si te poti trezi din dreapta cu unul pe banda ta care depaseste.
Si cum au mai spus si altii: nu te avanta de la-nceput la drumuri lungi, condus pe timp de noapte, drumuri pe munte si mergi insotita pe scaunul din dreapta de cineva experimentat care te poate corecta din mers

P.S. si eu sunt de acord cu niste ore la o scoala de soferi, daca n-ai mai condus de multi ani, deoarece masinile alea sunt cu comanda dubla si la nevoie instructorul te corecteaza rapid (gandeste-te numai la faptul ca intr-o curba sau intersectie incurci pedalele si in loc sa franezi tu apesi pe acceleratie, nu stiu daca cel din dreapta ta mai poate face ceva fara c-da dubla, cel mult sa traga frana de mana)
Gabriel39610
protejezi placutzele de frana si f**i motorul... VERY INTERESTING !!! :
Marius30562
Am vazut ceva mai devreme un mesaj care-ti recomanda un Suzuki Jimny.

Da-mi voie sa subscriu la aceasta propunere!
Daca finantele iti permit sa iei una (sh) nu o sa-ti para rau.
Am avut ocazia sa ma "dau" cu una - are contabilul meu asa ceva - si sincer mi-a placut !
Initial voia sa o vanda, dar dupa zapezile astea s-a razgandit.
E mica, usor de condus, vioaie si cu un consum jenant de mic.
In plus, e o adevarata placere sa cuplezi 4x4 si sa nu-ti pese de calitatea drumului si/sau de zapada !
Nu stiu cum sa-ti explic, dar iti ofera o stare de confort ... "psihic " pe vremea asta cand, cu alt autoturism (mai ales de clasa mica) nu stii daca reusesti sa pleci si mai ales daca si ajungi unde vrei ...

Parerea mea ...
VECTOR
sfatul meu e sa-ti cumperi ce iti permiti.smile.gif daca zici ca vrei sa-ti iei un jeep in 2 ani,inseamna ca ai niste posibilitati financiare. totusi nu baga prea multi bani intr-o masina super tare pe care sa o bagi in service in cateva saptamani din cauza lipsei de experienta.
daca as fi in situatia ta ,mi-as lua un mini cooper de ex.(pentru oras...in cazul in care as avea bani),iar daca as sta mai prost cu banii ,mi-as lua un fiat sau un peugeot sh...oricum ceva micut pentru jungla din bucuresti.
in ceea ce priveste jeep-urile ,nici astea nu mai sunt ce au fost.singura masina de teren adevarata este un range rover,restul sunt doar sedanuri suprainaltate.toate SUV-urile astea sunt mai mult limuzine decat off-road-uri.sunt frumoase pe autostrada dar nu le place sa se murdareasca pe un drum neasfaltat. plus ca , conduse de un neexperimentat pot sa te duca la un consum de 20l/km.
sa ne anunti si pe noi daca si ce ti-ai luat pana la urma.
numai bine
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.