Help - Search - Members - Calendar
Full Version: legatura dintre ulei si performantele motorului
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Aria Tehnica Masini.ro
HalbaSus
Uleiurile full-sintetic ofera performante mai bune decat cele minerale ? am observat ca uleiul poate influenta consumul, in schimb ma intreb daca un ulei full sintetic poate imbunatati performantele motorului (gen acceleratie 0-100, viteza maxima)... spun asta pt ca un prieten care a adus din germania un VW transporter care avea ulei 0W40 si cand a ajuns in tara a schimbat uleiul cu 15W40 a simtit o scadere a demarajului... si inca ceva, uleiurile full sintetic sunt recomandabile tuturor masinilor ? daca nu, de ce ? lumea zice ca "o sa manance motorul ulei"... pai din cate stiu eu asta e unul din scopurile uleiurilor "subtiri" sa se consume si sa fie necesarea completarea nivelului pt a "improspata" uleiul... daca gresesc va rog sa ma corectati.
malin34426
Da! gresesti 1 uleiul trebuie sa fie subtire pentru a fi trimis repede la pornire motorului catre lagarele unse (30% din uzura unui motor se produce la pornire). Cat despre performante, uleiul poate imbunatatii performantele prin diferite moduri:
- aditivii sai ce curata piesele pastrandu-le greutatea proiectata, ce impiedica depunerile de carbon si formarea acestuia ......
- un ulei subtire ramane in cantitate mai mica pe piese usurand masa piesei in miscare (sper sa intelegi ce vreau sa spun)
Uleiurile sintetice suporta mult mai bine aditivii si nu se descompun in timp. TOTUSI uleiul trebuie ales (ca vascizitate ) functie de jocurile din motor ( de aceea la motoarele moderne , dupa 98 nu se mai recomanda uleiurile minerale ce sunt limitate in minim de vascozitate si nu satisfac cerintele jocurilor mici din motor ce au scazut la jumatate fata de motoarele din anii 70-80) . DAR , cu cat uleiul e mai subtire apare pericolul patrunderii lui in camera de ardere necontrolat si atunci esti iar
limitat de un minim de vascozitate.
HalbaSus
merci de lamuriri... si totusi... la un turbo-diesel de 2 litri din 97 ce ulei ar trebui sa folosesc ? Eu am luat Mobil 1 10W40 ... ar trebui sa folosesc unul mai subtire ?
f1anatic
QUOTE(Halba-2)
merci de lamuriri... si totusi... la un turbo-diesel de 2 litri din 97 ce ulei ar trebui sa folosesc ? Eu am luat Mobil 1 10W40 ... ar trebui sa folosesc unul mai subtire ?


E bun ala.

Oricum, uleiurile sintetice sint recomandate pt. motoarele de mare performantza, celor care opereaza la turatzii mari, celor cu compresie mare.

Un ulei sintetic itzi ofera si + 1% cai in plus fatza de unul mineral. Fiecare 10 deg. Celsius scadere in temperatura aerului itzi adauga + 2% cai putere..
HalbaSus
ihi.... coool... hai sa facem o cursa in antarctica... cred ca acolo ajung si eu la 100 cp smile.gif
Tiliu37385
Ar trebui sa te uiti daca masina are cartea tehnica pt ca acolo vei gasi totul despre ulei filtri ... daca nu incearca intr-un catalog specific al masinii tale pt ca atentie( fiecare tip de motor are un anumit tip de ulei ) daca ii pui tipul gresit posibil ca iti faci motorul praf... oricare masina are un anumit consum de ulei dat de Cassa Madre dar daca depaseste cu mult ceva nu este ok!
Alex-F1
QUOTE(Tiliu37385)
atentie( fiecare tip de motor are un anumit tip de ulei ) daca ii pui tipul gresit posibil ca iti faci motorul praf...


Ca un fan al masinilor (daca esti), ar trebui sa stii ca afirmatia ta de mai sus e o mare prostie.... laugh.gif mai gandeste-te..... :roll: Oricum, judecand si dupa celelalte posturi ale tale, as zice ca mai ai inca f. multe de invatat intr-ale masinilor, dar nu te necaji, caci toti mai avem inca mai multe sau mai putine de invatat despre aceasta minune a tehnicii care este automobilul, deci succes! :cheers: Hai ca mai vorbim!

Hai pa
ALEX
Tiliu37385
Daca tu nu ai mai iesit din romania nu ai cum sa sthii si iti dai pareri gratuite mergi un pic prin europa si ai sa-ti dai seama daca ajungi cu masina ta intr-un service bineinteles daca nu ai o dacie:::ha ha ha :joker:
Tiliu37385
Eu nu sunt mecanic dar daca tu iesthhi am sa-ti trimit o lista completa a uleiurilor pt. masini si pun pariu ca tu nu sthii ce sunt si nici macar nu ai mai auzit. Uleiuri made in E.U no rom...
Tiliu37385
La noi nu gasesti prea multi mecanici capabili sa-tzi repare o masina aproape noua adusa din afara hai sa ne inchipuim si altele... ulei iti dau ala de floare soarelui dar tu punel nu-tzi fa griji.... :joker:
Mihai35439
Tiliule, asa sutem noi astia din romania , mai amarati... N-am auzit de uleiuri precum Castrol, Mobil, Texaco etc. De curiozitatea asa, da-ne si noua lista aia de uleiuri sa vedem care e dieferenta intre Petrom 3 si astea straine. Da inainte documenteaza-te si spune-ne si noua ce e cu cifrele alea de pe cutie, ca sigur nu stii. Zi-ne si noua ce e aia 10w40, care cifra arata vascozitatea si care arata plaja de temperaturi la care e bun un ulei d-asta. Io am citit absolut intamplator cartea tehnica la o masina d-asta straina si am vazut acolo ca nu se recomanda u singur fel de ulei. Adica aveai de ales chiar si in functie de clima in care folosesti masina. Dupa aia m-am uitat pe la Castrol, ca auzisem io la un radio straini ca ar fi producatorul mondial no.1 si aia la fel! Adica aratau ca un ulei indeplineste anumite norme ceea ce insemna ca poate fi folosit la o multime de tipuri de motoare. Am si eu o rugaminte, pentru moderatori, face-ti dom'le un forum si pentru refulati d-astia fugiti de acasa!
Tiliu37385
Mai intai iti dau sigla API daca sthii ce inseamna??
American Petroleum Institute care subdivide uleiurile in baza calitatii.Denominarea vine facuta cu doua litere S si C
S-service pentru folosirea numai pt. motoarele pe benzina
C-comerciali ,vehicole comerciale in prevalenta pt motoare disel
EX: API-SG,API-SH pt. motoare benzina care in acest moment este calitatea cea mai buna.
: API-CD pt.motoare disel
Sigla CCMC-comitatul constructorilor de automobile de pe piata comune europeana.

Clasifica uleiurilor motoare:-uleiuri unigrade /multigrade
-uleiuri pe baza sintetica
-uleiuri semisintetice
Tiliu37385
Uleiuri -unigrade: SAE 30,SAE 20W-20
-multigrade: SAE 20W-40, SAE 20W-50,SAE 15W-40,SAE 15W-50,SAE 10W-40,SAE 10W-50,SAE 5W-50,SAE 5W-30
-pe baza sintetica:SAE 10W-30,SAE 10W-40,SAE 5W-30,SAE 5W-40, SAE 5W-50. :oops: :idea:


Oricum totzi avem de invatat, eu nu am dat marcile uleiurilor doar tipurile specifice motoarelor benzina!!! intai trebuie sa ai aceste cunostintze ca sa potzi vorbi de uleiuri.... :idea:
ca sa clarificam situatzia eu nu am spus ca cineva e amarat dar la noi tehnologia sta in tara de vreo 15 ani si nu este de ajuns pt a o putea folosi corect in multe cazuri!!!! opel Bucuresti mi-au dat ulei mineral pt tigra atunci cand trebuia sa folosesc semisintetic :evil: !!!!!!!!!!!!!!ps nu conteaza eticheta Castrol....bla bla bla uitate la continut... :joker:
gogu25920
acu intreb si eu ca tot veni vorba
eu folosesc ulei
elf semisintetic competition ST 10W-40

e bun au ba.

indiferent de raspuns care ar fi diferenta intre acest ulei si unul cu aceleasi caracetristici dar produs de o alta firma Castrol sau texaco , in afara de pret poate?
Nazareno Gabrielli
Tiliule, problema este ca tu ai zis ca atunci cand folosesti un alt ulei decat cel recomandat masinii, "ii faci motorul praf".
Adevarul este ca el nu se strica, ci isi reduce performantele. Poate in timp indelungat daca lubrifierea nu este buna anumite subansamble trebuie inlocuite.

Cand mi-am luat prima data masina am avut aceleasi dileme legate de ulei. Am intrebat mecanici si am intrat pe net si am inceput sa citesc toate informatiile pe care le-am gasit despre uleiuri. Sunt si site-uri, care in functie de tipul si motorul masinii iti indica un anumit tip de ulei.
Tiliu37385
laugh.gif eu ma refeream mai mult la WV transporter pt ca este o masina care de strada face multa iar daca uleiul nu e adecvat iti risti intradevar motorul,si chiar si alte masini cu motoare mai sportive...asa cum spui tu afecteaza anumite comp. ale motorului dar cu timpul te trezesti in strada ... cu masina ,lucru care se poate evita doar cu un simplu lucru ( ulei adecvat si totul e ok) in plus uleiul neadecvat mareste consumul de carburant deterioreaza catalizatorul s.a.m.d... :idea:
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.