Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Intrebare...de incepator
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
alexcr15
Salut,


De cateva zile ma invart prin oras cu doua masini: un Dodge Caliber, cu motor 2.0 CRD(diesel) 320Nm si o Skoda Fabia 1.4 MPI. Ieri m-am incadrat intr-o depasire cu Caliber-ul, eram in viteza a 5-a iar in momentul in care am apasat pedala de acceleratie ceva mai brusc ca sa grabesc depasirea, am simtit ca motorul nu primeste puterea necesara si accelera, dar foarte greu(aveam undeva la 100 km/h). Pe de alta parte, la Skoda este motorul mult mai mic, dar pe benzina, si la orice "ciupitura" de pedala motorul parca se infinge altfel. Care este procesul "tehnic"?
James Kilowatt
Este posibil ca ceea ce ai simțit sa fie turbo lag - ul. E prezent cam la toate motoarele turbo indiferent că-s pe benzina sau diesel. Lagul e o ezitare scurta (mult sub 1s la mașinile de strada) datorat inerției turbinei. Tu când bagi talpa turbina trebuie sa înceapă sa dea brusc un debit și o presiune de aer, însă durează puțin pana când o poate face și durata asta se simte. La diesel e mai sensibil pentru ca turbina are un rol mai important (un 2l diesel fără turbina ar avea poate 75cp, nu 140-180 cat au cele turbo). În plus la turbo diesele de obicei turbina își face treaba bine la peste o anumita turație (1500-2000rpm) și sub turația respectiva motorul o cam bâlbâie.
În plus la benzina când apeși accelerația se deschide clapeta, iar debitul de aer care intra în motor creste aproape instantaneu și deci și cuplul (cat e el acolo) vine tot instantaneu, fără ezitări pe care sa le simți.

Însă dacă ezitarea pe care ai simțit-o a fost lunga e posibil sa fie pe undeva o problemă. Lagul e o chestie de fracțiuni de secunda, nu de durata unei depășiri.
DORU
Treapta selectata NU era cea potrivita pentru manevra de depasire thumbsup.gif

Indiferent de tipul de motor, trebuie sa te afli in plaja de turatie optima pentru manevre ce solicita putere, deci intr-o depasire cu atat mai mult.
solmar
Omu' era intr-a 5-a!!! E normal sa n-aiba snaga.
Incearca aceeasi figura intr-a 3-a sau a 4-a sa vezi diferenta.
Mariustom
CITAT(alexcr15 @ Aug 8 2015, 05:47 PM) *
... ma invart prin oras ...
... am simtit ca motorul nu primeste puterea necesara si accelera, dar foarte greu(aveam undeva la 100 km/h). ...

Cu întârziere, zic și eu:

Off topic: daca cele subliniate sunt reale, d-aia nu mai accelera. E o versiune nouă de soft rolleyes.gif whistling.gif

On topic: colegii mei au dreptate laugh.gif banana.gif bunny.gif
ninja.gif
co123
Salut domnilor.....ma puteti ajuta cun sfat...tocmsi ce am intrat in posesia unui rover 75 diesel 116 automat si mu-as dorii daca mi ati putea spune cum este consumul si daca exista vreo specificatie in bord despre acesta pt.k eu nu stiu cum sa ma uit la computer ul de bord la consum.....imi afisaza niste cifre...... Va multumesc
Stefansigabita
Salut am un rover75 din 2004 si am o intrebare . Elicia de jos aia mare nustiu cum se numeste porbeste prea repede este vreo problema? Acul din bord nu se ridica si ea deja incepe.... va multumesc
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.