Help - Search - Members - Calendar
Full Version: permisul de la 16 ani?
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
RUE
Un parlamentar a propus ca tinerii sa poata conduce de la 16 ani cu insotitor.

Pareri si opiniii?
James Kilowatt
Nu e rea ideea.

Robotelul de la Google care conduce singur se considera insotitor? whistling.gif Ca pana trece legea poate devin mainstream masinile fara sofer.
HalbaSus
Parca si in legislatia actuala e legal sa conduci masini din alea cu motor de scuter si limitate la viteze mici de la 16 ani.

Sincer mi se pare o idee buna sa faci permis pentru masini normale de la 16 ani pentru ca:

1. La 18 ani nu e nimeni mai responsabil decat la 16 (bine asta cu responsabilitatea e un criteriu greu de definit, probabil apare candva dupa terminarea facultatii, primul loc de munca, partea aia cand viata nu mai e roz si bautul excesiv intr-o zi de marti nu mai pare o idee buna pentru ca miercuri ai chestii de facut), si nici fizic vorbind nu esti mai dezvoltat la 18 decat la 16, probabil multi ar putea conduce decent de la 14, (atat timp cat poti ajunge la pedale, roti volanul, si chestii de genul eu zic ca poti conduce o masina, fiica-mea la 5 ani stia sa mearga pe simulator (se dadea cu un ferrari rosu cu 40-80 la ora pe circuit dar nu iesea in decor, practic era mai responsabila decat as fi fost eu daca as fi fost la volan), eu am condus prima data o masina (un oltcit pe un drum de tara) pe la 7, mersul cu bicicleta e mult mai complicat decat condusul unei masini si totusi ala poate fi practicat pe drumuri publice de la varste mai fragede.
2. In orase cu infrastructura de transport in comun buna (in romanica ma pot gandi doar la Bucuresti) nu e o problema sa te descurci fara masina... dar in provincie de multe ori masina e cam singura cale de a ajunge dintr-un loc in altul in mod decent, la 16 ani in Romania poti munci, te poti casatori, poti face un copil... dar nu poti conduce ? serios ?)
3. Microcarurile alea care se pot conduce de la 16 ani mi se par sinistre, ok, inteleg ratiunea E=mc2, daca au viteza maxima de 50 la ora si greutate cat un american mediu probabil nu pot produce pagube in orice ar intra (ah da, probabil se pot nenoroci pe viata de la un impact minor cu un SUV la viteze mici, dar da-i in plm pe adolescentii astia iresponsabili)... OK inteleg si reversul medaliei, vom avea probabil Cayene-uri conduse de pusti de 16 ani... e naspa, de acord, dar... nu cred ca e mai safe un cayene condus de unul de 18 decat de unul de 16. Plus productia de microcaruri nu e eco, practic se fac niste masini cu durata de viata de maxim de 2 ani, mi s-ar parea mult mai eco sa ii poti da kid-ului de 16 ani masina ta veche de 10 si sa-ti iei una noua... iar el sa-si ia masina noua cand o produce ceva util pentru societate si sa aiba bani sa o faca.
4. Ai carat plodul cu tine timp de 16 ani peste tot si mereu tata sau mama au fost designated drivers, l-ai dus la petreceri de copii la locuri de joaca unde nu se servea alcool, la 16 ani oricum nu ai voie (legal) sa bei alcool, ia sa mai care si el parintii dupa ce au mers la restaurant si adultii au baut vin/bere/chestii. Social justice !
5. Da, sigur in cazul in care se adopta treaba asta o gramada de idioti de 16 ani o sa provoace accidente... dar daca cineva crede ca acei idioti se vor maturiza peste 2 ani si nu vor provoca accidente sunt naivi. Tot ce ar face e sa se modifice titlurile stirilor de la ora 5 din "teribilist de 18 ani cu bolid a omorat 5 oameni in timp ce se intorcea beat de la discoteca" in "teribilist de 16 ani cu un bolid a omorat 5 oameni in timp ce se intorcea beat de la discoteca", statistic vorbind e tot una, nu vor muri mai multi oameni.

Per total nu vad nici un contraargument pentru a da liber la permise de la 16 ani... doar avantaje...
DORU
Cum, mai e nevoie de permis ? ... drive.gif
James Kilowatt
Treaba aia cu microcarurile e contestata si aici. De la distanta (si de la 80 ani in sus) nu te poti prinde ca-s niste tarlii sinistre limitate la 45km/h si poti fi surprins de faptul ca aproape stau pe loc cand vii din spate "la limita legii" aka pe la 100-110km/h pe un drum national.

Dupa mine ori ar trebui sa fie limitate selectiv, de ex functie de pozitia GPS sa aiba voie 45km/h sau sa zicem 90km/h, ori sa fie semnalizate strident incat sa fie clar de la distanta ca-s obstacole, de exemplu cu girofare, cum sunt si convoaiele speciale. Valabil si pentru carutze whistling.gif

Pe la mine treaba asta cu baietii de 18 ani cu Cayenne s-a rezolvat oarecum de la sine pe piata libera. Un incepator cam are probleme in a asigura o masina peste 100CP iar de una peste 150 nici nu se pune problema. Asa ca genul asta de smecheri sunt cazuri destul de rarisime, probabil merg pe asigurarea lu' taticu' sau deloc. Insa daca fac praf cayenne-ul cu pustiul la volan pe asigurarea lui' taica-su e foarte posibil ca asiguratorul sa gaseasca o chichita sa nu plateasca, iar daca mai baga si pe cineva in spital poti fi aproape sigur ca vor cauta cu lupa un motiv sa te lase neasigurat, asa ca lumea e destul de prudenta.
RUE
Ideea e ca 2 ani de zile mergi cu un adult posesor de permis responsabil pentru faptele celui care conduce si in niciun caz singur la 16 ani cu masina. Ar insemna o scolarizare auto pe o durata de maxim 2 ani pana face majoratul si care ii aduce un plus de invataminte fata de majorul de 18 de acum care ia permisul si pleaca cu prietenii.
Legea ar fi f buna dar e privita prost.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.