Help - Search - Members - Calendar
Full Version: vreau sa dau teapa la o banca
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic
azazel1
dom'le , eu m-am sarurat sa tot imbogatesc bancile.
lucrurile stau cam asa:
exista credite dintr-astea negarantate si poti imprumuta de la unele banci chiar si 30.000 euro.
daca imprumut 30.000 euro fara sa le dau vreo garantie, nu au ce sa imi faca.
cunosc pe cineva care lucreaza la cea mai mare banca romaneasca si spune el ca tepe din astea se dau cu miile anual in romania.

pur si simplu ei nu au ce sa iti faca.

eu de ce nu i-as pacali atat timp cat pe mine ma pacaleste o banca in sensul ca la creditul ce-l am, banca considera ca din suma ce o platesc catre ei lunar doar 1/3 este capital iar restul e dobanda ?

opinii ?
solmar
pai deja esti cu un pas in urma... deja te-au pacalit ei pe tine. sa iei un alt credit pe care sa nu-l restitui nu mai ai de unde. conditiile de creditare s-au inasprit, trebuie sa gaarantezi cu 130% din valoarea creditului si pe deasupra existi in sistem, alta banca stie ca tu esti deja expus.
sa zicem ca ai gasit un individ din interior care te ajuta, esti dispus sa imparti cu el banii pe care-i iei de la banca? si nu uita ca trebuie sa vii cu avansul, asadar pentru a lua 30 k cred ca trebuie sa ai 10k disponibili. asadar te alegi de fapt cu 20k. merita sa risti doar pentru 10 k daca tot faci jumi-juma cu colegul? si sa te caute zilnic recuperatorii? si nu uita ca ai adus garantii executabile de 130%...
HalbaSus
Deci voi presupune ca acest topic este o gluma, altfel ce faci tu aici se numeste constituire de grup infractional si ne faci pe toti complici. Dar dupa cum ziceam tu defapt glumesti, si nu ai de gand sa faci asa ceva si noi in nici un caz nu putem trata serios aceasta chestiune.

Acestea fiind lamurite hai sa vedem situatia:
- vrei sa iei un credit fara garantii reale imobiliare (adica fara ipoteca), garantii mobiliare (gen gaj pe masina) nu stiu daca mai primeste vreo banca, dar sa trecem la pasul urmator, sa zicem ca iti acorda acest credit (desigur trebuie sa dovedesti ca ai venituri suficiente, salar mare, etc), moment in care te vor pune si pe tine si cel mai probabil si pe sotia ta sa semneze ca esti de acord sa garantati personal acest credit (adica atat cu venitul tau, cat si cu venitul sotiei, cat si cu bunurile tale, si cu bunurile sotiei si cu bunurile comune ale voastre).

- pac pac, ai luat creditul (in zilele noastre nu mai e asa de simplu, pe vremuri puteam sa iti fac un ghid usor de urmat si de un cimpanzeu, azi e mult mai dificil). Si vrei sa o arzi la modul infractional si sa dai teapa bancii. Deci nu platesti ratele, in prima faza banca te va atentiona (chestie in care iti vei baga piciorul, ca doar o arzi la modul infractional) iar in a doua faza te vei trezi cu executorul bancar care iti va popri salariul (indiferent ca e cash sau pe card) atat tie cat si fidejusorilor (deci si sotiei), deci banca isi va lua (cu forta) vreo 30% din salariul tau (parca asta e limita, sincer mi-e lene sa recitesc, daca esti curios cauta in codul de procedura civila la executare silita care e procentul maxim ce se poate popri din salar). Deci daca vrei sa dai o teapa adevarata trebuie sa renunti la servici, atat tu cat si sotia ta sau cine mai semneaza ca fidejusor pe contractul ala de credit. Sa zicem ca treaba asta nu e asa grea (munca e pentru negrii si tractoare, ce plm).
- in a doua faza executorul bancar va trece la executarea bunurilor tale (sa zicem ca esti baiat destept si nu ai nicio masina sau casa pe numele tau)... va trece la executarea fidejusorilor (sotia si cine a mai semnat pe contractul ala de credit). Daca esti cu adevarat destept atunci nici ei nu vor avea nimic pe numele tau.

In acest din urma caz ai reusit sa dai teapa unei banci... DAR... nu ai salar (pentru ca altfel ti l-ar porpi) si nici nu vei avea in viitorul apropiat (pentru ca ti-l vor popri), nu ai bunuri (masini, case, etc) pentru ca ti le-ar executa, deci cu alte cuvinte ramai cu banii "tepuiti" de la banca pentru tot restul vietii (din Romania cel putin). Cam naspa... desigur e OK daca vrei sa emigrezi intr-o tara cu care Romania nu are nici un fel de intelegere in acest sens, dar in rest e cam nasol.
Daca ai chef, iti pot spune cum se DADEA (la timpul trecut adica) teapa unei banci (si da, s-a facut treaba asta la greu, dar pe de alta parte bancile au iesit in profit chiar si asa, deci au reusit sa dea mai multe tepe decat au luat).

Deci dupa cum ziceam tu glumesti.
solmar
In concluzie tu spune-ne cam ce teapa ai vrea sa dai si cui si noi iti argumentam daca poti sau nu. Observi ca suntem oarecum interesati sa nu gresesti... cel putin Halba si cu mine. Din prietenie!
Titi1988
Respect Halba. Foarte frumos prezentat sistemul dupa care lucreaza o banca. thumbsup.gif
GoldnSlitz
mai pe scurt.....cu cine faci banking? ninja.gif
DORU
Oare cum arata viata ta DACA NU ti-ai dori sa dai teapa celor care te inseala, sa nu-i judeci pe cei care te acuza, sa nu gandesti de rau pe cei care consideri ca o merita ? thumbsup.gif
HalbaSus
Plictisitoare ? whistling.gif
DORU
Sau poate implinita ? rolleyes.gif
James Kilowatt
Oare implinirea e scopul vietii? whistling.gif
Titi1988
pace cu tine insuti cred ca este..
pejte
QUOTE (azazel1 @ Jan 31 2012, 08:51 PM) *
opinii ?

Am niste pareri despre topic, dar mi-e rusine sa le spun pe un forum public whistling.gif
James Kilowatt
Nu te teme, poti sa spui... asta a devenit un forum foarte foarte restrans biggrin.gif
solmar
Ce restrans, esti intr-o famiglie.... o cumetrie ce mai tura-vura.
20krpm
blindutze bancile alea din romania. ale noastre procedeaza altfel. in momentul in care au pierdut contactul cu tine, prima chestie pe care o fac e sa iti adauge repejor la suma creditata amenzi de intirziere de plata (sau puii mei, cum s-or numi alea), si sa-ti creasca rata dobinzii. in acelasi timp te inscriu automat intr-un program de asigurare (destul de piperat de felul lui, ca deh, esti cu musca pe caciula) prin care te asigura pe tine, creditorul, in caz in care nu reusesti sa platesti rata lunara la credit. (firma de asigurare face parte din acelasi grup financiar ca si banca.) boon. apoi iti inregistreaza numele intr-o baza de date la care sint abonate bancile, avertizind ca ai fraudat in valoare de atita. alte banci n-or sa-ti mai deschida vreun cont in situatia asta, iar cele de la care ai carti de credit o sa ti le inchida urgent. mai ce? angajeaza o firma, varianta non-violenta a recuperatorilor, cu multi agenti, care te suna toata ziua pe orice telefon, de nici nu-ti mai vine dai pe-acasa. suna la tine la serviciu si vorbesc cu cine nimeresc, si spun la toti ca te cauta ca ai o datorie la ei. vin si-ti lipesc pe usa plicuri cu instiintari - scrie mare pe ele pentru ce sint.

una peste alta, trec luni de zile pina cind banca incearca sa faca vreun pas serios in recuperarea banilor. de ce? pentru ca suma pe care o datorezi tu numa bine s-a dublat intre timp, si daca o write off ca pierdere, banca isi diminueaza profitul, si implicit impozitele. in plus, din cind in cind mai vine cite unu ca bush sau ca obama si le da bani de la buget ca sa-si acopere pierderile. si ce face draga banca cu banii aia? acopera? neeh. ce folos. mai bine ii adauga in capitalul de rulaj.

asa ca daca tu, azazel, le dai tzapa, le faci un serviciu. o sa te ia frumos pe tine si-or sa te traga in tzapa aia pe care le-ai dat-o. fara ca sa macar sa-si ia banii inapoi de la tine. tu esti un disposable customer pentru ei.
azazel1
pejite, da-i drumul. scrie ce vrei.

mai, nu e vorba de impartit banii cu cineva.
cineva care lucreaza de 3 ani jumate intr-o banca chiar cu analiza riscurilor spune ca NU AU CUM SA RECUPEREZE BANII.

cica te streseaza cu telefoane, iti trimit citatii, suna vecinii ca ei sa te convinga sa platesti, te dau pe mana firmelor de recuperare samd.
dupa un an renunta si creditul este trecut la pierderi.

tu nu ganarntezi cu nimic si in contract asta scrie. nu este vorba de nici un sechestru, de absolut nimic.

adica, de ce sa nu-mi fac singur dreptate ? de ce sa nu fac si eu ce vreau cu o banca tinand cont ca ele in tara asta fac absolut ce vor. de ce banca la care am eu credit, dupa ce i-am returnat rate in valoare de 13.000 de euro, considera ca din capitalul imprumutat am returnat abia 4000? iar creditul nu este purtator de dobanzi prea mari pt ca este luat pe 200 de luni
pejte
QUOTE (azazel1 @ Feb 2 2012, 08:26 AM) *
pejite, da-i drumul. scrie ce vrei.

Ar cam fi legat de tine si, crede-ma, ca nu-ti va placea rolleyes.gif
former_ozz
Ma pai eu nu inteleg problema.
Iei un imprumut de un meleon, ai de platit dobinda la un meleon. 5% pe an* meleonu /12 luni in mare 500 pe luna. Daca rata ta e 600 pe luna, ce vrei, asta e. 500 se duc la dobinda, 100 la datorie. Nu vad unde vezi tu inselatoria aici.
Dupa ce trec niste ani apasatori o sa descoperi ca ai platit jumatate din dstorie si atunci numai 250 se duc la dobinda iar 350 se duc la datorie. Deci greul e numai la inceput. Daca vrei sa scapi de perioada aia, plateste mai mult in primii ani. In vest in general e ilegal ca banca sa te penalizeze ca platesti in plus da=n Romania e posibil... abia aici ar fi hotia.
Ideea ca capitalul e gratis e insa stupida, banii se string greu si se imprumuta cu un risc. Daca unul din 10 gindeste ca tine, 10% e numai partea de acoperire a riscului in dobinda.
klm
Problema calculelor e alta.
Sa presupunem ca iei 100.000 pe 30 de ani la o dobanda de 10,05 %/an (am luat cele mai rotunde cifre din conso).
Dupa calculele bancilor, la sfarsitul primului an capitalul ramas de returnat ar fi 99.408 lei, al sfarsitul celui de-al doilea an 98.757 lei iar la sfarsitul celui de-al 3-lea 97.988 lei; bani returnati bancii capital+dobanzi: 10.266 lei/primul an, 20.226 lei/al 2-lea an si 30.186 lei/al 3-lea an.
Dupa 10 ani capitalul ramas de returnat este 90.050 lei, iar banii platiti 99.900 lei.

Presupunem ca dupa 3 ani ai bani sa lichidezi creditul, inseamna ca ai cheltuit cu el 128.786 lei.
Dar un credit pentru aceeasi suma facut pe 3 ani cu dobanda de 10,66% (cu jumatate de pp mai mare) te costa 116.144,1 lei (cu 12.642 lei mai putin).
Adica dobanda efectiv platita in primul caz ajunge la aproape ~20% pentru acelasi capital, cu aceleasi garantii.

Daca achiti anticipat dupa 10 ani platesti bancii 189.950 lei.
Daca faci un credit pe 10 ani cu dobanda de 10,10%, platesti 155.993 lei (33.957 lei mai putin).
Dobanda efectiv platita in primul caz este undeva la 16%/an.

Si toate astea doar printr-o simpla stabilire discretionara a conditiilor.
Watcher
Ia fa tu urmatorul exercitiu de imaginatie: ia salariul pe care il primesti lunar si obliga-te sa nu il consumi ci sa imprumuti pe altii din el, si sa traiesti din ce dobanda iti platesc ei tie.

Ia vezi, cum stabilesti conditiile de creditare, 'discretionar' sau le lasi la latitudinea imprumutatului?

Doi la mana: imprumuti 100 000 pe 20 de ani, cu 10% pe an.
Deci ai de dat in primul an 10 000 dobanda. Asta e fix.
Acuma, cat capital vrei sa returnezi ? Alege suma.
Ai vrea sa ti se diminueze capitalul cu 5 000 pe an , da? (100 000 pe 20 de ani)
Ok, plateste 15 000 in primul an (total cash otuflow).
Si apoi 14500 in anul 2, si tot asa.

Motivul pentru care scade atat de putin capitalul este ca tu, client, nu vrei sa platesti mult capital. Tu client te duci si zici 'vreau ca rata sa fie egala in fiecare luna', 'nu vreau sa platesc o gramada la inceput'. Atunci, ca rata sa fie egala, pornesti de la dobanda datorata si constati ca nu mai ramane pana la suma pe care tu clientul esti dispus sa o platesti decat foarte putin (cifric). De aceea scade capitalul datorat cu mai putin la inceput.

Totul este simplu, matematic si logic. Trebuie doar sa nu pornim de la ipoteza "bancile sunt diavolul, cineva trbeuie sa imi dea banii pe careu eu ii vreau, in conditiile pe care eu le vreau si cu pretul pe care eu il vreau" Ia mergeti sa imprumutati bani de la altcineva decat de la banci, sa vedem cum sunt conditiile si daca iti da cineva.

Si dupa aia repet, faceti si exercitiul invers: imprumutati voi o suma de bani pe care nu o aveti (luati cu imprumut o suma de bani de la cineva si obligati-va sa o dati altcuiva, timp in care datoria voastra la creditor este fixa si clara iar cel pe care l-ati imprumutat poate fge cu banii) Ia sa vedem cum ati scrie contractul de credit...
klm
Eu nu am de ce sa fac "exercitii de imaginatie" atat timp cat prezint situatii clare.
De ce ti se pare anormal exemplul meu?
Creditorul spune: "100 mii cu dobanda 10% pe 3 ani costa 116.144 lei"; atunci cum se face ca, acelasi capital, luat cu aceeasi dobanda, contractat pe o perioada mai lunga dar folosit acelasi interval de timp, costa dublu?!

Hai sa mai dau un exemplu simplu:

Dobanda lunara = Sold x rata dobanzii x (numarul de zile ale lunii / numarul de zile ale anului).

In ecuatia asta unele banci considerau - "in mod generic" - ca anul are 360 de zile.

Cand iei in considerare zilele efective ale lunii insa numarul generic de 360 de zile ale anului iti iese asa:

Dobanda = Sold x rata dobanzii x (365 sau 366)/360.

Asa-i ca ultimul termen nu mai e 1 (cum ar fi normal) ci 1 virgula ceva, marind, astfel, dobanda efectiva?

Eu nu zic (si nu am zis vreodata) ca bancile sunt rele insa topicul acesta demonstreaza unde le duce atitudinea lor.
former_ozz
QUOTE
Dar un credit pentru aceeasi suma facut pe 3 ani cu dobanda de 10,66% (cu jumatate de pp mai mare) te costa 116.144,1 lei (cu 12.642 lei mai putin).


Ba s-o crezi tu.

Motivul pentru care iti ies numerele mai bine la creditul pe 3 ani e ca ai platit o rata MAI MARE pe luna. E evident ca daca platesti mai mult pe luna ajungi sa platesti mai putin in final.
Contrariul e la fel de adevarat, daca nu platesti nimic vreme de 3 ani si lasi dobinzile sa se acumuleze (prespunem ca n-ai penalitati), si il lichidezi dupa 3 ani creditul tau de 3 ani devine brusc mult mai scump.
La fel daca la creditul pe 30 de ani platesti rata la ala de 3 ani si il lihidezi dupa 3 ani, iesi exact la fel.
Probabil ca ar trebui un curs la scoala de bazelele finantelor, nu si-ar mai prinde atitia urechile.
klm
ozz, poate ne explici tu diferentele de pondere a principalului si a dobanzii pentru cazurile de mai jos (aceeasi banca, acelasi capital imprumutat):

3 ani:
Click to view attachment
10 ani:
Click to view attachment
30 ani:
Click to view attachment
Watcher
Motivul pentru ca ti-am sugerat sa faci acel exercitiu de imaginatie este ca, DACA vrei sa intelegi ceva, ATUNCI trebuie sa ai mintea deschisa.
Daca doar vrei sa convingi pe altii ca bancile sunt rele, atunci dialogul nu are sens. Aljazeera, Jihad, Robin Hood, etc.

Ai postat 3 poze cu calcule matematie:

100 000 imprumut pe 3 ani cu rata lunara de 3205 inseamna o rata a dobanzii de 9.54% / an
100 000 imprumut pe 30 de ani cu rata lunara 829 inseamna o rata a dobanzii de 9.34% / an
100 000 imprumut pe 10 de ani cu rata lunara 1285 inseamna o rata a dobanzii de 9.34% / an

Acuma, daca am inteles corect, intrebarea este, "de ce in cazul creditelor pe termen mai lung fiecare rata contine mai putin capital si mai multa dobanda?"

Raspunsul este simplu si l-am dat deja: clientul doreste ca rata sa fie fixa, aceeasi, in fiecare luna.
Se face o ecuatie matematica care se rezolva si conduce la formula functiei PMT pe care o ai si o poti testa singur in excel.

Iata aici, pe larg, matematica din spate.

Ca si principiu evident: cu cat te imprumuti pe un termen mai lung, cu atat ai de platit mai multa dobanda in total. Fiindca ai multa dobanda (la inceput) atunci, pentru a avea rata fixa, partea de capital este mai mica.
former_ozz
QUOTE
ozz, poate ne explici tu diferentele de pondere a principalului si a dobanzii pentru cazurile de mai jos (aceeasi banca, acelasi capital imprumutat):


Diferenta e ca la una platest 3000 pe luna si la una 800. Doh.
Ca atare imprumtul la care platesti 3000 te va costa mai putin. Cu cit platesti mai mult pe luna scapi de princopial mai repede, deci platesti mai putina dobionda.
Unde-i contradictia?
DORU
QUOTE (Watcher @ Feb 3 2012, 01:41 AM) *
Ca si principiu evident: cu cat te imprumuti pe un termen mai lung, cu atat ai de platit mai multa dobanda in total. Fiindca ai multa dobanda (la inceput) atunci, pentru a avea rata fixa, partea de capital este mai mica.


De acord 100%, vorbesc in cunostinta de cauza pt ca am avut de-a face cu un astfel de credit thumbsup.gif
klm
CITAT(Watcher @ Feb 3 2012, 01:41 AM) *
DACA vrei sa intelegi ceva, ATUNCI trebuie sa ai mintea deschisa.
[...]
Raspunsul este simplu si l-am dat deja: clientul doreste ca rata sa fie fixa, aceeasi, in fiecare luna.

Ti se pare ca am fost reticient fata de argumente - altele decat ale mele - pana acum?
Am inteles inca de asera - dupa ce postasem mesajul - de unde vine diferenta de pondere; se calculeaza valoarea finala care trebuie returnata, se imparte la numarul de luni (ca sa fie rata egala) iar valoarea dobanzii se stabileste cu formula pusa mai sus. Mi-am eliminat o neclaritate privind forma situatiei.
CITAT(former_ozz @ Feb 3 2012, 03:37 AM) *
Diferenta e ca la una platest 3000 pe luna si la una 800. Doh.

Nu, ozz, diferenta e ca la una platesti 2.400 lei din principal iar la alta 50 de lei.
Watcher
QUOTE
Diferenta e ca la una platest 3000 pe luna si la una 800. Doh.

QUOTE
Nu, ozz, diferenta e ca la una platesti 2.400 lei din principal iar la alta 50 de lei


Pai daca adaugi 2200 la 800 si ajungi la aceeasi rata (3000 pe luna, ce spune ozz), atunci ai achita 2250 principal smile.gif nu 50 smile.gif

Mai tine cont de o chestie: formula e in excel, orice site de matematica financiara din lume iti va da aceleasi rezultate daca introduci aceleasi date ale creditului (durata, suma, rata dobanzii) . Toti profesorii de matematica / finante o vor explica la fel.
Crezi ca este o conspiratie mondiala despre cum se calculeaza rata la credit sau poate chiar asta e metoda corecta?
James Kilowatt
Excelul asta e disponibil in mai multe locuri, si in general da aceleasi rezultate. Pentru cine vrea sa se joace, am pus unul francofonic luat de pe siteul unei banci (din pacate am uitat care). In tinerete am facut si eu unul similar, nu am idee daca am folosit aceleasi formule (am facut-o intentionat in mod independent pe baza de bun simt si nu de mate financiara ca sa ma conving empiric ca nu exista tepe embedded in fomule) si dadea la fel.

Pe de alta parte am discutat cu amici cu credite in Romania, si undeva se dau si tepe. Adica i-am intrebat cat au luat, cu ce dobanda, ce rata au si pe ce durata si cand am bagat datele in excel de fapt dobanda efectiva era o data si jumatate mai mare decat cea pe care o plateau ei. Ei spuneau ca platesc dobanda 6.ceva si in realitate plateau in jur de 9. Si nu, nu era de la cursul de schimb.
Probabil unele banci romanesti sau unele credite mai vechi nu dadeau dobanda anuala efectiva ci dadeau o dobanda cu care sa ia ochii si apoi mai aveau si alte taxe si comisioane.
Watcher
Observatia este corecta.
In practica, bancile, ca si actori economici au si ele concurenta (unele de la celelalte).
Ei bine, ai in practica acelasi produs: credit pentru casa, garantat cu casa (si cu salariul / veniturile imprumutatului) si trebuie sa te diferentiezi cu ceva.
Cu CE? Teoretic te poti diferentia prin usurinta acordarii, interactia placuta, etc. Si astea sigur conteaza. DAR :
- sunt greu de comunicat (clientul mediu nu intelege asta)
- pe termen lung orice punct procentual la dobanda se traduce in multi bani de plata pentru imprumutat (asta clientul o intelege usor, e suficient sa o auda o singura data)
asta inseamna ca serviciile si frumusetea vanzatoarei do not amount to a hill of beans cand tu te inhami sa platesti 30 de ani mai multi sau mai putini bani. Deci, indiferent cum te trateaza, preferi o dobanda cu 1 pp mai mica (imens)

Astfel, iti ramane , ca banca, sa faci cel mai nasol lucru posibil pentru o firma si sa te diferentiezi prin pret. Asa ca faci reclama 'dobanda 5%' .
Apoi faci calculul si constati ca nu ai din ce sa traiesti, caci tu dai cam tot atata la depozitele atrase. Deci trebuie sa mai iei niste bani de la clientul ala ca altfel dai faliment dobanzile la depozite, salarii, chirii, servere, compliance, rezerve minime obligatorii, etc)
Si inventezi 'comision de analiza, de risc, de gestiune, de administrare, etc' Si fiindca nu sunt 'dobanda' ci 'comision' poti spune in reclama 'dobanda 5%'.

Dar asta e tot vina clientului. Daca te uiti la o reclama care zice 'dobanda5%' si dupa aia vine una care zice 'reclama 12%' , te duci tu la ambele banci sa vezi scadentarul si sa descoperi ca 5% de fapt e 13% si ca era mai bine la aia cu 12?

PS: Stim cu totii ca raspunsul este "NU" sad.gif
klm
CITAT(Watcher @ Feb 3 2012, 10:56 AM) *
Pai daca adaugi 2200 la 800 si ajungi la aceeasi rata (3000 pe luna, ce spune ozz), atunci ai achita 2250 principal smile.gif nu 50 smile.gif

Nu e acelasi lucru pentru ca daca platesc din capital aceeasi valoare, indiferent ca rata e 1.000 lei sau 3.000 lei, concluzia lui ozz nu mai e corecta.
CITAT(Watcher @ Feb 3 2012, 10:56 AM) *
Crezi ca este o conspiratie mondiala despre cum se calculeaza rata la credit sau poate chiar asta e metoda corecta?

Prima smile.gif! Nu, glumesc.
In rationamentul meu am comparat doar costul capitalului dupa 3 ani; nu am tinut cont de faptul ca la creditul pe 3 ani de zile se returneaza mai mult capital inca de la prima scadenta decat la creditul pe 10 ani; de aici si restul concluziilor au fost gresite.
James Kilowatt
La noi s-a reglementat chestia asta, si cred ca e la nivel €uropean. Bancile sunt obligate sa afiseze doar "taeg" in franceza, adica dobanda anuala efectiva globala intr-o traducere mot-a-mot.
Nu mai au voie sa aiba comisioane, trebuie sa le bage tot in dobanda. Au doar uneori o taxa de dosar initiala si eventual niste penalitati in caz ca renegociezi modul de plata (si asta include si plata anticipata).

Si te mai obliga uneori sa faci cont curent la ei, asigurare tot unde iti spun ei, d-astea, insa de obicei dupa vreun an poti sa te cari si sa ti le faci in alta parte nu prea au ce sa-ti faca.
DORU
Buna treaba asta "fara comisioane ascunse", doar dobanda si gata. Cate persoane si-au furat-o la noi cu DAE, MAE si alte abureli PESTE dobanda din contract...
former_ozz
Eu cred ca mare parte din dobinda mare in Romania nu vine din "lacomie" (evident orice companie vrea sa-si maximizeze profitul, dar concurenta ar trebui sa-si faca treaba) ci vine de la costul mare al creditului asociat cu riscul mare. Prima componenta a riscului mare vine de la riscul de tara, Romania nu e chiar o tara stabila, azi ai bani de Q7 miine n-ai bani de benzina in el, azi vine Nokia miine pleaca, azi vine Basescu miine nu mai pleaca biggrin.gif etc.
A doua componenta vine de la mentalitate si legi, pur si simplu e plin de tzepari si nic justitia nu are grija de ei.

Intradevar faptul ca exista comsioane si dobinzi face imposibil sa compari 2 oferte, d-aia e bine in UE ca nu lasa totul la mina guvernantului mituit de banci. In momentul in care banca e obligata sa afiseze dobonda corecta si costul total ar creditului si cind e obligata sa nu penalizeze pladeja esti mult mai putin expus la tzeapa.
James Kilowatt
In UE exista si legi (nici nu stiu daca sunt scrise sau nu) care sa te impiedice sa iei credite pe care sa nu le poti duce. De exemplu in Franta au grija sa nu te indatorezi mai mult de 1/3 din venit, in Belgia sa iti mai ramana minim o anumita suma dupa ce iti platesti cheltuielile fixe (aka rate + chirie + etci), etc. Probabil si asta duce la scaderea riscurilor.

Acum la toate reclamele la credite, in Be sunt obligati sa scrie sau sa spuna "atentie, imprumutatul banilor costa bani", cam cum e aia din romania cu "adresati-va medicului sau farmacistului".

Pe de alta parte, uneori bancile si-o mai si fac cu mana lor, motiv pentru care uneori ar trebui lasate sa mai si pice si n-ar trebui sa sara statul sa le scoata din rahat de fiecare data. Multi dintre angajatii lor primesc prime functie de cati clienti aduc in fiecare an, ceea ce ii face sa nu fie foarte selectivi si sa isi asume riscuri. Si nu ma refer doar la cativa smecheri care au prime de milioane (desi e discutabila etica din spatele chestiei asteia) ci si la micul angajat care iti analizeaza dosarul.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.