Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ACTA
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
Pages: 1, 2, 3
GoldnSlitz
Sa fim intelesi...imparatii acestei lumi, actuali, fosti sau viitori isi vor face de cap oricum. Chiar daca ne murdarim noi de portocaliu, galben sau rosu la gura, sau nu. Vor considera taxele ca fiind niste biruri medievale si vor da legi dupa interesul pe care-l sustin, mai putin in favoarea celor pe care-i conduc. Deci da-i in plm. Ovidiu h a avut dreptate...partidele au preacurvit intre ele la greu. Halbasus are dreptate...si ii dau dreptate pe nedrept...ca sa ne fie noua bine, trebuie sa le fie lor mai greu, sa-si dea in cap prin aliante, sa-si dea la gioale la tv, sa-si incheie abrupt si pe minus mandatele. Din pacate dinpoplaca nu ne mai citeste......
Eu am o alta problema, caci vaz ca smurdul ca si base de altfel, stau bine mersi la locul lor...va atentionez din nou asupra ingradirii drepturilor si libertatilor cetatenesti. Inclusiv ai nostri, eba si fecali au votat tratatul ACTA care ne f...te in cur cu drepturile de autor. Deci nu e de ajuns ca ne supravegheaza telefoanele (din pricini de terorism...alah akbar) , ne vor beli si pe partea cu internetul. Nu vor fi guvernele cele care te vor arde la lingurica...acum in mileniul 3...vor folosi oameni si firme impotriva oamenilor si firmelor...guvernele doar iti vor face dosar si te vor inregimenta in bulaul fascist pe care intentioneaza sa-l instaureze. Control absolut asupra individului si societatii in ansamblul ei. Globalizarea tuturor resurselor umanitatii. Dar cu sforile numai in anumite maini.
Propun ca pana in luna iunie sa ne mobilizam, inclusiv cei de pe acest forum, ca pe orice cale sa-i impiedicam sa valideze o asemenea lege in parlamentul european...care ne hotaraste destinele vrem nu vrem...si mai zicea cineva pe aici ne vrea binele si vrea sa ne civilizeze. Ca o paranteza...drepturile de autor functioneaza in prezent prin metoda notificarilor (de ex youtube), greoi cei drept, dar fara abuzuri.
Nu va lasati antrenati in circul celor care vor doar ciolan. Mai degraba subscrieti organizatiei anonymous (sau greenpeace sau ce vreti voi...) si nu va lasati prostiti astfel incat sa va fie incalcate drepturile fundamentale. Nu conteaza ca esti american, neamt, rus, croat, bantustanez, ungur, basarabean sau roman...atata timp cat nu esti politician si platesti biruri....imparatii sunt la fel. Ne pun sa ne si razboim intre noi daca trebuie pentru curul lor, pe principii de identitate nationala, apartenenta de dreapta sau stanga, smurd, eba, petrol si aur sau ce subiecte mai identificati si voi. Medieval de-a dreptul. Bogatii mai bogati, saracii mai saraci, sefii statelor tot mai aserviti unei dictaturi globale.
Eu daca fac vreo prostie cu firma mea m-a belit fiscul sau opc-ul. Politicianul, guvernantul, judecatorul daca a facut vreo prostie cat china nu raspunde pt ea. Nu-i clar cine-i sefu?
Poate ca este timpul pentru un sistem nou din radacini. Ei ne fura revolutiile, libertatile. Hai sa le furam si noi globalizarea asta. Sa nu mai punem botul la toate prostiile care ni se toarna in cap prin mijloacele lor specifice. Sa ne pastram internetul asa cum a plecat la drum si asa cum este. Sa nu-i lasam sa ne destructureze singura institutie care ne-a unit si ne poate uni la nivel global si pe care vor s-o foloseasca tot pentru intoxicari specifice. Nu-i reteaua lor si asta-i nelinisteste...vezi doamne...drepturi de autor...nu face suficient profit autorul! Parerea mea...daca-i atat de pretioasa creatia autorului s-o tina numai pt el ori daca o pune la dispozitie...e problema lui sa-si apere creatia...ca doar spera la profit... Daca nu vreau sa mise vada cucu, trag mai bine chilotii pe mine, nu injur oamenii ca se uita la mine si schimba intre ei poze cu mine la curu gol.
v de la vendetta
T u d o r
Acu' nu stiu daca te referi la drepturile de autor in general sau la cele care au fost la baza ideii ACTA. Ma gandesc ca daca as investi cateva zeci sau sute de milioane intr-un film, videoclip sau melodie m-ar cam arde la lingurica lipsa returului in buzunarele mele din cauza torentilor sau a altor metode de a lua fara bani. Nu stiu sigur daca ACTA e legea care se ocupa de chestia asta, daca nu e atunci ignorati raspunsul meu. smile.gif
Si ok, de la libertate fara limite si lege pana la ingradirea unor drepturi fundamentale nu e decat un pas.

Telefoanele ne sunt ascultate cu sau fara accpetul judecatorului si am uitat sa ne crizam. Daca-mi amintesc bine convorbirile sunt pastrate pe serverele operatorilor de telefonie mobila vreo 3 sau 6 luni pentru a putea fi verificate, netul nu e deschizator de drumuri in sensul asta. Intimitatea ne-a fost violata in toate pozitiile si cu perversiune de cand ne stim. Dar la orice viol nou ne trezim goi si deznadajduiti, aruncati in ploaie dupa consumarea actului. Si apoi urmeaza altul... si altul pana vom arata ca statuia aia care simbolizeaza justitia.
James Kilowatt
Nici eu nu am inteles toate dedesubturile afacerii asteaia. De fapt, mi se pare mai putin grav decat ascultarea telefoanelor, cel putin asa cum am priceput eu problema.

Deci, proprietatea intelectuala e protejata dintotdeauna. Din punctul asta de vedere nu se schimba nimic. Legea asta (repet, cum am inteles eu) nu vine decat sa dea dotarea tehnica militienilor ca sa o poata aplica pe net. E ca si cum avem de 100 ani restrictii de viteza, si acum ne crizam ca militia pune radaru' pe noi. Si intr-un caz si celalalt suntem considerati vinovati si prin urmare spionati pentru binele nostru, ca sa fim disculpati in caz ca nu furam nimic sau nu depasim vreo restrictie....

Pe de alta parte, problema asta (tot asa cum e prezentata de diverse promterite) de fapt se refera la muzica/filme, si poate la beletristica, nu la "adevarata" proprietate intelectuala. Un om de stiinta genial nu cere decat sa fie precizata sursa atunci cand i se "fura" ideile si nu-ti cere euroi de cate ori iti pierzi vremea la TV cum o face Brittaney Spears, prin urmare nu inteleg de ce s-a crizat Wikipedia.
Si mie mi se pare aiurea ca un fotbalist sau o diva d-asta castiga de 100 ori cat un neurochirurg sau un vatman de exemplu, insa nu be baga nimeni sula in coste sa ii "consumam" sau sa cumparam o cafea scumpa si proasta promovata de imaginea unui actor ecolog. Asta e o problema care nu cred ca are legatura cu legea asta, ci doar cu instinctul de turma grup inascut al speciei umane, specie eminamente sociala.
James Kilowatt
Apropo, cred ca "afacerea megaupload" si cu mediatizarea chestiei astea deja au efect. Asa, pur stiintific, am facut un test si am observat ca de exemplu hartile IGO care dadeau pe dinafara pe siroaie deja au inceput sa fie raritati. Lumea a devenit probabil mai prudenta.

PS
oare cat e de greu sa apara un sistem peer-to-peer complet codat? Adica ips-ul sa vada ca trag de pe siroaie, da' sa nu poata sa stie ce?
Diesel
James, asta se intampla deja acum, ISP-ul nu stie ce trafic faci tu, dar exista tehnici de a identifica faptul ca traficul respectiv este torent sau alta forma de p2p. RIAA si MPAA te prind altfel, au firme specializate care intra pe torrentii publici si vad cine face traficul respectiv si apoi se adreseaza ISP-ului cerandu-i sa blocheze traficul in numele legii X din US of A. Atentie, accentul e pe publici.

Evident ca ISP-ul de la afumatii din dos se uita la mail si zice: legea respectiva nu se aplica la noi, valea. Uite aici exemple interesante: http://thepiratebay.org/legal
Sub ACTA, ISP-ul va fi fortat sa se supuna si atunci te trezesti ca Jim Dotcom sau cum il cheama ca vine militzia peste tine si iti confisca masina. Problema este ca alaturi de SOPA si PIPA, in cadrul legislatiei asteia intai iti taie netul, eventual te aresteaza si iti confisca pc-ul si apoi se pune problema daca mai treci printr-un tribunal sau nu.

PS: siroaiele publice sunt cam la baza piramidei de distributie pentru orice tip de continut si e ultima solutie la care trebuie sa apelezi.
klm
Tineti minte ce informatii au obtinut masinutele google care pozau prin orase pentru harti? Ce criptare, ce parole, totul era inregistrat si google ar fi avut acces la toate informatiile utilizatorilor de internet.
Tineti minte scandalul carrier iq?
Deci tehnic se poate, ramane sa se elimine controlul judecatoresc si sa vezi p* in curu' utilizatorului simplu de internet...
Pe de alta parte, oamenii sunt inventivi si, presupunand prin absurd ca o asemenea reglementare trece de Parlamentul European si este ratificata de legislativul statelor, vor gasi solutii sa arate ACTA degetul mijlociu (de ex internet pe cartele prepay).
Nu ma refer la piratat ci la grija fata de transmisii sensibile - adevaratul motiv pentru care cred eu ca se promoveaza ACTA.
Diesel
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 30 2012, 12:58 PM) *
PS
oare cat e de greu sa apara un sistem peer-to-peer complet codat?


Era sa uit de aspectul asta. Tehnologia exista de 10 ani: http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_(anonymity_network)
klm
Orice trafic facut prin Opera Mini este directionat prin serverele si inregistrat cu IP-urile lor; nu stiu daca acelasi lucru este valabil cu Opera pe PC (care are si client de torenti smile.gif).
In plus, Opera este o companie norvegiana care n-are de ce ofere informatii altor autoritati in afara celor norvegiene.
Diesel
Pe desktop trebuie sa activezi optiunea de turbo ca sa beneficiezi de asta, insa nu iti ofera "privacy" Opera trimite in campul HTTP_X_FORWARDED_FOR ip-ul original. In schimb e o solutie buna cand esti pe un laptop si folosesti internetul de pe telefon (ori ca sa faci economie, ori pentru ca e lent).

Clientul de torrenti din Opera nu e acceptat de site-urile private, alea care nu sunt supravegheate de avocati.
klm
(Am dat share la articol si pe Facebook biggrin.gif): credeti ca ACTA e nashpa?! Fiti atenti la coreenii de nord:
Cell phones are now illegal in North Korea, propaganda over 3G resumes in 100 days
James Kilowatt
Am oprit clipul dupa 30s, fix de asta mi-era teama. Adica, de manipulare si de teoria conspiratiei aplicata in sens invers.

Pe mine ma enerveaza chestia asta, deci si unii si altii, si cei "pro" si cei "contra" ne iau de tampiti si mananca c...t fara nicio jena la modul cel mai protevistic. Probabil bazandu-se pe faptul ca oricum 90% din audienta le curge scuipatu' din gura de destepti ce sunt si vor inghiti pe nemestecate.

Insa sunt convins ca exista si argumente inteligente.
DORU
Da, se pare ca interesele grupului Bilderberg se intind precum o caracatita...nimic aparent util nu si este util pt masa larga, pt ca se ascund decizii totalitariste...nimic nou. DIN PACATE.

Iata-i: http://www.youtube.com/watch?v=TXK4yxMuU5g
James Kilowatt
Mai primesc inscrieri? Desi cam miroase a club de pensionari biggrin.gif

Si eu am decis total totalitar ca de azi inainte, limitele de viteza sunt interzise. Se aude? Omenire, respect ma authorata!
Uite-asa http://www.youtube.com/watch?v=rIVHNylH1Mk
DORU
Auzi, mai bine faceam partidul ala a lu' Halba si acum aveam goarna sa le suflam astora in timpane ca "Noi NU nimic !" biggrin.gif
GoldnSlitz
asta la altii....cam de unde vine lumina


http://youtu.be/g-w4OQQo1z8


si asta pe la noi...un inceput bun


http://youtu.be/3CvdXWq4ZGs



....deci mai sunt 6 luni pentru a da de pamant tratatul ACTA, altfel eba si fecali si ceilalti alesi ai nostri vor face ceea ce cred ei ca e mai bine pt noi....pentru canoi suntem prosti....sau nu!?
Diesel
Usor cu link-urile pe iutub, poate invatam sa ne exprimam si cu cuvintele proprii ca la scoala. Problema cu ACTA este ca sufera de lipsa de transparenta, ar trebui sa fie un document public astfel incat orice jurist sa isi dea cu parerea. Si unii parlamentari europeni si-au exprimat dezacordul: http://www.kader-arif.fr/actualites.php?actualite_id=147

Cat despre conspiratii, trebuie sa abordam problema in mod corect, ca aici:
Watcher
Foarte pe scurt din ce am apucat sa adun printre comentariile "(pr)oteviste":) : am inteles ca problema acestei legislatii este controlul prea mare pe care il dau direct unor institutii care ar oera fara mandat, fara judecata, etc.

Sigur ca e important sa protejam drepturile de autor si creatia intelectuala, eu sunt in the business of education si (intellectual) creation si intelg foarte bine problema.
Pe de alta parte, daca din asta ajungem sa dam cuiva acces automat in calculatorul fiecaruia dintre noi, costul este prea mare...
James Kilowatt
Mie mi se pare aiurea si ca precedent, desi nu e primul. Adica sunt considerat vinovat pana la proba contrarie, ceea ce le permite sa ma spioneze. E ca pe vremea impuscatului (mare vizionar domn'le si ala) cand te putea opri militia din senin si sa iti ceara sa deschizi portbagajul sa vada daca nu ai marfuri furate.
solmar
Am citit si eu in fuga ce-i cu ACTA sa nu vorbesc in necunostinta de cauza. Faptul ca cineva are dreptul sa-ti scormoneasca in calculator, telefon sa caute chipurile programe fara licenta se traduce intr-un un singur lucru: o arma impotriva individului, o arma la cheremul statului sau a organismului "autorizat" sa-ti scotoceasca prin calculator. Practic toata lumea e culpabila. Un pc cade sub incidenta ACTA in secunda 2 livrarii catre cumparator. Lasand la o parte ca tu il cumperi de nou si inainte de a-ti fi livrat pe el a rulat un film tras de pe torente sau ala care l-a asamblat s-a uitat la niste poze cu vecina lui cand facea baie....
Ai descarcat un film, o melodie (nu spun de faptul ca n-ai office cu licenta)... un nene poate sa te cheme la ordin. Nici nu vreau sa-mi inchipui ca cel care scormoneste are si posibilitatea sa-ti planteze ceva in calculator. Ca apoi sa vina nenea sa te cheme la ordin... Iar la dimensiunile actuale de HD, imposibil sa nu gaseasca ceva. Rahat! In plus de asta eu unul nu pot sta jandarm sa vad ce pornache descarca baietii din cel mai indepartat birou si ma trezesc ca maine nenea de care vorbeam imi suspenda internetul.... Vad doua variante: sa renuntam la internet sau sa ne inrolam toti in organismul care pastoreste ACTA si sa ne dam in gat unii pe ceilalti ca e tot aia.
GoldnSlitz
Watcher....Si in prezent sunt aparate drepturile de autor prin lege, dar fara a lasa loc pentru abuzuri nesimtite.

Solmar....De fapt cea mai mare nesimtire a promotorilor tratatului este ca implementeaza legea in felul lor subtil, politic, mascat cu intentia clara de a prinde pe picior gresit vigilenta indivizilor care chiar au ceva materie cenusie in cap. Pe care parca-i vad peste 1 an spunand...ce plm este cu invitatia asta la organele de cercetare penala?....cand plm s-a votat legea, ca eu nu sunt de acord cu asta?...in principiu eram de acord cu drepturile de autor, dar ce treaba a avut sula cu prefectura?!

Diesel....Cat despre conspiratii, ele nu exista si nu trebuie sa ne facem griji...asa e cel mai corect. Mea culpa pt link-urile de pe youtube. M-a prostit atat de mult Youtubele incat nu mai reusesc sa ma exprim in cuvintele proprii ca la scoala. Oricum in Europa unita iutubul asa cum il stim va fi istorie in cel mult 1 an. In lipsa, poate o sa mai citesc si eu o carte pentru a fi capabil sa ma exprim in cuvinte, si nu in imagini. Si parerile juristilor care baga de seama la tratatul ACTA va atarna foarte greu acolo la bruxelles...eu chiar m-am linistit de-a dreptul. N-am nici o grija.

James Kilowatt...este mai bine ca nu te-ai lasat manipulat de un video (pr)OTEVISTIC si te-ai oprit la fix, dupa 30 de secunde. Si sfatul meu este tot asta: sa stam linistiti in banca noastra si sa ne amuzam de ceilalti 90% carora le curge scuipatul din gura. Probabil ca vom face cel mai bine. Sau nu? .................? Dovada ca ai trecut de 3 ori pe aici...

KLM....deja te gandesti la contramasuri in stil romanesc, la indemana. Noi ce suntem in fata noastra? Ce zici, femeile au mai mult curaj?


http://youtu.be/-JAkW7C5V5U



Doru...Avem o tara...cum procedam?
Ma gandeam ca cea mai buna miscare ar fi sa comand niste insigne cu STOP ACTA. Ar fi mai ieftine decat mastile cu Guy Fawkes. As putea sa mai instalez la intrarea in orasul meu un banner (+ tam-tam...), dar nu am facut chestia asta pana acum si nu stiu la ce chichite legale sa ma astept. Poate ma inspira careva. Pe autoturism este permis un asemenea banner?...tot suntem pe un forum cu masini....adica daca-mi lipesc protestele de masina la ce ar trebui sa ma astept?...s-o gasesc vandalizata in strada?...sa mi se intocmeasca procesul verbal?

Fiecare dintre voi isi poate aminti zi de zi, timp de sase luni ca trebuie sa deschida ochii celor din jurul lor...zilnic cateva contacte...zilnic cateva vorbe....poate ca nu mor caii cand vor cainii!

V de la vendetta. Revin pe topic intr-o saptamana.


solmar
QUOTE (GoldnSlitz @ Jan 30 2012, 11:48 PM) *
Solmar....De fapt cea mai mare nesimtire a promotorilor tratatului este ca implementeaza legea in felul lor subtil, politic, mascat cu intentia clara de a prinde pe picior gresit ...

Pentru cine a mai stat sa frunzareasca presa sunt cam prea multe masuri subtile. Acum vreo doi ani s-a votat/ba chiar s-a promulgat un set de masuri pentru protectia autoritatilor. Ala pentru mine a fost semnalul clar ca nu ne mai indreptam spre dictatura, ca suntem deja intr-una. In mare poti fi saltat fara greturi daca te uiti urat la un politist sau un magistrat sau alta oficialitate a statului. Iar pedepsele sunt severe. A trecut neobservata legea asta, pentru ca tacit n-a fost aplicata. Ea exista si va fi folosita la momentul oportun. In fine, politia era in mare scadere a coeficientului de incredere, in continuare e in cadere libera... frica de tigani, inapetenta, coruptia, stim cu totii de ce "ii iubim" .. completata de un act juridic incomplet/injust care dupa parerea mea defineste clar lipsa statului de drept. Ei, acestea fiind spuse daca te uiti urat pe strada la un politai te risti, el stiind adevarata masura a faptei - la fel cu prioritatea, liberul arbitru are casca si epoleti, daca el spune ca ai fortat pe galben/rosu ... acum daca te uiti urat si pe internet ai toate sansele sa primesti invitatii. Eu unul sunt foarte tentat sa-mi inchid contul de pe FB. Big brother oricum are o fisa completa. Dar stau si ma gandesc ca daca intamplator trimit intr-un e-mail o propozitie/fraza care contine unul din cuvintele la care softul lor devine sensibil risc sa inchid pravalia. Pot spune despre o gagica ca e o bomba si a doua zi un nene vine sa-mi rascoleasca chilotii din cosul de rufe dupa ea... Cam nasol.
RUE
nu am citit ce ati scris dar aici in Germanica daca ai lasat sa mearga torentul te costa... vine pe factura de internet. la cineva pt un film i a venit 500 euro.
colegul de apartament a uitat de torent si pana s-a prins a dat o carte jos de pe net. noroc ca nu un film.
oricum, se pare ca neamtul nu a notat mare branza date din buletin dar avea datele din formul de rezervare unde am dat adresa unde locuiesc si nu domiciliul din CI.
cam asa e filmul in Germania cu downloadul si shareul...
former_ozz
QUOTE
E ca si cum avem de 100 ani restrictii de viteza, si acum ne crizam ca militia pune radaru' pe noi.


Sint mai multe metode de a impune restrictiile de viteza, si desi ai putea sa fii pro restrisctii de viteza in general, ti-ar fi foarte incomode unele metode.
De exemplu, putem avea radare automate peste tot, sau chiar un dispozitiv la tine in masina care sa-ti monitorizeze permanent viteza, sa comunice cu politia si sa-ti scuipe chitanta in functie de distanta si cantitatea cu care ai depasit limita.
La fel cred ca nici un om sanatos nu sustine dreptul de a conduce beat, dar cred ca majoritatea s-ar opune ideii de a avea un alcoolmetru la tine in masina in care sa trebuiasca sa sufli de cite ori bagi cheia in contact.

Astea fiind spuse n-am habar prea multe cu privire la ACTA. Ca insa multa lume in ziua de azi singurul rezultat al muncii mele e un fisier de date, adica propritate intelectuale. Deci imi place ideea de protectie a proprietattii intelectuale. De asemena nu downloadez filme, muzica jocuri, soft etc de multi ani, poate 10. Totusi e o limita pentru toate dincolo de care mi se pare exagerat.

Diesel
Ozz, tu iti poti face abonament la Netflix, Hulu, Spotify, Amazon Prime, etc. si cu vreo $100 acoperi tot ce ai nevoie. Restul lumii asteapta cate 6 luni in plus, nu beneficiaza de servicii d-astea pe baza de abonament si plateste mai mult pentru aceleasi produse individuale. Globalizarea asta e echitabila doar pentru unii. Bine ca macar internetul e eftin aici biggrin.gif
James Kilowatt
@Goldnslitz
N-am spus ca-mi place legea asta. AM spus ca ma enerveaza sa fiu luat cu slogane de doi bani care nu denota decat faptul ca autorul sau mai degraba publicul habar n-au despre ce e vorba. Daca argumente mai inteligente decat atat nu putem aduce in dezbatere atunci legea asta merita sa treaca. Am facut efortul sa vad si dupa secunda 30 si continua in acelasi stil, slogane, stiri bomba si concluzii fara nicio legatura. Daca asta e argumentatia celor contra, pe mine ma poti sterge de pe lista de insigne.

@Solmar
Chestia asta exista in Franta, tara drepturilor omului de mult timp. Exista militieni care dau in judecata sistematic pe cine se apropie de ei pentru o despagubire care in general e cateva sute de euro. Adica, trei militieni (de obicei sunt cate 3, ca sa aiba martori) iau bataie de la o baba si au nevoie de justitie ca sa-i apere si sa-i despagubeasca.
Lumea a inceput sa filmeze sau sa inregistreze sistematic intalnirile cu ei ca sa nu fie apoi acuzati ca i-au injurat, si ei sensibili ca niste panselute cum sunt, sa nu mai poata sa isi faca meseria si sa aiba nevoie de cateva sute de euro despagubiri ca sa isi revina... Mai mult, daca castiga procesul, castiga cateva sute de euro iar tu te alegi cu cazier. Exact ce-ti trebuie intr-o tara cu 12% somari si restul interimi. Daca pierd, nu patesc nimic...

Totusi, nu inteleg, ce legatura are parerea ta despre o anumita gagica cu protectia proprietatii intelectuale?

Mie asta mi se pare elementul neclar. Big Brother vede ca transfer date. Mare branza, probabil ca o face de milenii. Insa cum poate dovedi ca downloadez continut protejat?

Revenind la analogia cu radarele, de fapt radarele automate sunt si mai perverse decat legea asta. Radarul automat te arde chiar si daca ai depasit involuntar viteza cu 1km/h, fara sa o fi facut cu intentie si fara sa fi adus vreun prejudiciu cuiva, in timp ce legea asta te rade doar daca furi, si daca ii aduci un prejudiciu lu' Tom Cruise. Iar cand furi, o faci cu buna stiinta, nu poti downloada "spitalul de urgenta" din greseala asa cum se poate intampla cu incalcarea restrictiei de viteza.

@Ozz
Si eu am produs proprietate intelectuala, iar o parte e publica. Nu ma deranjeaza sa fie "furata" atata timp cat e precizata sursa. Am dezvoltat si soft comercial timp de aproape 5 ani, asa ca sunt oarecum sensibil la subiectul asta, insa sunt flexibil.
Intre cineva care pirateaza soft de cateva zeci de mii de euro in scopuri academice (sa spunem, un student) si unul care o face in scop comercial e o diferenta enorma si nu as aplica deloc aceleasi principii. In primul rand studentul ala nu aduce un prejudiciu direct intrucat nu ar fi cumparat never ever softul respectiv daca nu l-ar fi putut pirata. In al doilea rand ala e viitorul director de firma, imi va cunoaste deja softul si asta e un avantaj pentru mine fata de concurenta atunci cand va trebui sa cumpere pentru firma. Softul specializat care nu circula in variante pirat e cvasinecunoscut si probabil are o bucata de piata infima.

LA fel, intre unu' care downloadeaza Powerpuff Girls din US pentru ca la el in Uganda societatea de cablu nu da decat sezonu' 2007, si le sterge dupa ce le vede, si unul care cloneaza DVD-uri pe care le vinde ca produs original e o mare diferenta. Ambii sunt niste infractori, insa nu de aceeasi teapa.
klm
CITAT(GoldnSlitz @ Jan 30 2012, 11:48 PM) *
KLM....deja te gandesti la contramasuri in stil romanesc, la indemana.

Eu ma gandesc cum sa le dau elegant peste bot.
Ce poate fi mai distrugator pentru detinatorii drepturilor de autor cat si pentru statele destul de imbecile incat sa promoveze astfel de masuri decat un sistem alternativ de conectare la internet?
Ce se gandeste statul: ca il prinde pe ion - marele traficant de droguri care comunica electronic?! Pai crezi ca i-o fi greu astuia sa mai cumpere un calculator - nelegat la net - pe care cripteaza cu niste chei de se cracaneaza cel mai smecher calculator din lume si sa le trimita pe mail, sau i-o fi greu sa contracteze teava pe un satelit chinezesc, sau i-e greu sa comunice prin Skype?
Calculatoarele au ajuns la o asemenea putere incat se poate folosi criptare/decriptare al datelor in timp real.
Sunt mii de sisteme de operare; il alegi pe cel care nu permite accesul (sau pe cel care te atentioneaza cand a fost accesat un port deosebit).
In rest, eu sunt si acum constient ca exista tehnologia sa-mi fie urmarite toate miscarile online; nu-mi convine insa nici nu ma pot proteja (decat inchizand calculatorul) asa ca, de ce sa-mi fac probleme?
Cu ocazia asta am invatat sa fac sex [si] la telefon/pe im; adica, daca tot ma asculta cineva, sa moara de ciuda ca sta ca prostul la serviciu cu cucu'n brate in timp ce altii se distreaza smile.gif!

edit:
GoldnSlitz
James kilowatt....sa-ti argumentez eu, sau altcineva din alta sursa ca aceasta lege este in primul rand meschina in continut, introdusa peste noi si peste fratii nostri europeni tot intr-un mod meschin de catre o conspiratie mondiala, ar fi ce-i drept putin mai usor, decat sa-ti argumentez acum ca Dumnezeu exista si nu este extraterestru. Nici macar Boc nu si-a batut capul cu jurnalistii, sau macar cu tratatul Acta proaspat semnat in Japonia (exceptie face tov Ponta, si are un 10 de la mine).

Probabil ca pentru fiecare dintre noi Dumnezeu exista daca vrem noi ca el sa existe, si asta ca urmare a unei experiente personale si profunde in semnificatii si continut. Incerc sa-ti spun, fara sa-ti fi argumentat nimic pana acum (n-am habar nici ce naiba scrie prin tratatul ala, ca si Boc&comp dealtfel), ca uite, imi vine foarte greu acum sa te prind in capcana prozelitismului meu, in favoarea dezideratelor Anonymous. Mai departe, eu am sa-mi bag insignele alea undeva in fund, oricum nu ar fi fost bune la nimic....iar tu o sa poti trai confortabil in preajma gandurilor tale unde 1+1=2, cat si alaturi de munca ta protejata de drepturi de autor.

Nu te rog decat ca atunci cand o sa ai o experienta personala si profunda in semnificatii si continut cu aceasta lege, sa lasi un semn...te invit eu la un paharel. S-auzim de bine.

Ma repet putin...exista legislatie in ce priveste drepturile de autor. Chiar daca legislatia ar avea nevoie de un upgrade, nu se justifica oportunitatea unei asemenea legi care va consfinti abuzul in viitorul bulau fascist. In plus menirea ei este sa treaca neobservata pana in ziua si momentul cand se va impune din plin, alaturi de celelalte facaturi de legi in noua ordine mondiala. Care este bine de stiut, inseamna lapte si miere. Caci nu degeaba ne-am integrat in absolut, acolo unde se vegheaza asupra noastra, sa nu ne lipseasca nimic.
Unde inotam prin rauri de coca cola. Care coca cola bineinteles nu este o minciuna.

Ma gandeam daca are rost sa aduc in discutie, strict legat de exacerbarea drepturilor de autor, lupta din diferite tribunale (si in consecinta piete) dintre APPLE si SAMSUNG in ce priveste proprietatea intelectuala asupra rotunjirii unghiurilor unui dreptunghi (adica designul unei tablete cu colturile rotunjite trebuie sa apartina de drept lui APPLE care a fost -zice el!- mai iute de picior). Adica daca esti constructor si ai inventat un bloc cu 10 etaje, ti-ai tras fuga patentu' de la osim, altul dupa tine poate sa mai faca blocuri doar de la 11 etaje in sus. Fiindca intelectu' lui nu va fi niciodata mai bun ca al tau ca sa poata si el inventa un bloc cu 10 etaje, chiar daca sta si cu curu' la tine si nu te copiaza. De asta vine ba osimu' si te ajuta, sa nu-ti ia altu sunca din fasole. Greu, dar am priceput rostu', si se aplica pentru orice medicament sau inventie din ultima suta de ani. Daaa.

Iar pe producatorii lui Tom Cruise nu-i pun eu sa-si dea filmele pe net. Daca filmul ala in care de obicei saracii americani care indura tot greul salveaza planeta de la distrugere cu tot cu bantustanezi pe ea, paraseste intr-un mod obscur sala de cinematograf, nu este problema mea.

Iar pe producatorii de jocuri de asemenea nu-i plang...sa fie inventivi astfel incat fara vreun demers de al lor online sau fizic, sa nu te poti bucura de joc decat episodic si frustrant fara sa-l poti finaliza sau macar executa. Astfel incat clientii sa se decida daca renunta sau il cumpara pe bune. Iar daca nu sunt in stare sa iasa pe plus, inseamna ca atat le-a fost sa fie. Sa renunte si sa faca jocuri pentru simulatorele de la NASA. Ar mai fi scriitorii,farmacistii,muzicantii si fotografii acum.....


Concluzia este ca autorii decat sa fie inventivi si sa se miste cu viteza la maxim tot inainte ca sa faca p..la mare, sau sa-si pastreze numai pentru ei si-n cel mai mare secret pretioasa creatie, nu vor decat sa ne f..ta la cap cu drepturile intelectuale ancorati intr-un sistem invechit de valori.

solmar
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 31 2012, 10:45 AM) *
@Solmar
Chestia asta exista in Franta, tara drepturilor omului de mult timp. Exista militieni care dau in judecata sistematic pe cine se apropie de ei pentru o despagubire care in general e cateva sute de euro. Adica, trei militieni (de obicei sunt cate 3, ca sa aiba martori) iau bataie de la o baba si au nevoie de justitie ca sa-i apere si sa-i despagubeasca.
Lumea a inceput sa filmeze sau sa inregistreze sistematic intalnirile cu ei ca sa nu fie apoi acuzati ca i-au injurat, si ei sensibili ca niste panselute cum sunt, sa nu mai poata sa isi faca meseria si sa aiba nevoie de cateva sute de euro despagubiri ca sa isi revina... Mai mult, daca castiga procesul, castiga cateva sute de euro iar tu te alegi cu cazier. Exact ce-ti trebuie intr-o tara cu 12% somari si restul interimi. Daca pierd, nu patesc nimic...

Totusi, nu inteleg, ce legatura are parerea ta despre o anumita gagica cu protectia proprietatii intelectuale?

Mie asta mi se pare elementul neclar. Big Brother vede ca transfer date. Mare branza, probabil ca o face de milenii. Insa cum poate dovedi ca downloadez continut protejat?

Revenind la analogia cu radarele, de fapt radarele automate sunt si mai perverse decat legea asta. Radarul automat te arde chiar si daca ai depasit involuntar viteza cu 1km/h, fara sa o fi facut cu intentie si fara sa fi adus vreun prejudiciu cuiva, in timp ce legea asta te rade doar daca furi, si daca ii aduci un prejudiciu lu' Tom Cruise. Iar cand furi, o faci cu buna stiinta, nu poti downloada "spitalul de urgenta" din greseala asa cum se poate intampla cu incalcarea restrictiei de viteza.


Poti avea o problema daca frunzarind pe net iti apare un pop-up care iti genereaza un alt pop-up daca incerci sa-l inchizi, samd. iar acel pop-up e un link catre un site de porcarii juvenile. Si poti sa nu fii char tu in fata calculatorului, ca se mai intampla si tocmai le-ai dat juvetilor de la ACTA motiv sa te "incatuseze" - exagerez dar chiar este posibil.
Legea aia a fost votata, e bine merci, nu se refera numai la politai ci la orice organ, autoritate. Iar daca tu (desi nu e cazul, fruntasi sunt eu si Halba) ai impresia ca poti sa-l injuri pe Il Comandante si sa nu ai un dosar cat de mic... atunci asculta la mine ca nu e asa. Nu degeaba a pomenit de asta in mai noile conferinte zilnice (zilele aste are limbarita, acum vreo saptamana ii papase pisica limba). Cu gurita lui a spus ca e democratie pentru ca pe el il injura lumea si nu ia nici o masura...

Big Brother are dreptul sa-ti scotoceasca prin computador asa ca stie ... Isi face un scan la momentul Tzero si apoi face comparatii; nu sunt un pasionat dar cred ca exista softuri care sa-ti spuna ce ai instalat cu/fara licenta, ce schimbari s-au mai facut pe hardul tau... Altcum e munca lu' Calache sa vina unul sa ia la puricat ce am eu pe hard. Adica ce rahaturi am strans vreme de vreo 15 ani si le-am trasnferat de pe o sistem pe celalalt. Sa stea sa se uite la fiecare poza din cele cateva zeci de mii... omeneste nu e posibil. Sau cele cateva sute de mii de emailuri care se acumuleaza in calculatorul meu. Iar ca sa faca un redirect părin ISP si sa primeasca o copie dupa volumul in/out de informatii care circula de ex pe conturile mele de mail chiar poti sa iesi la pensie pana apuci sa le citesti pe toate. Sa nu mai zic ca un la mine au pocnit cateva memorii/procesoare pana acum - adica iti trebuie scule sa tii pasul cu potentialul infractor.

Legea e proasta, e prost enuntata. 98% din utilizatori n-au nici in clin nici in maneca cu IT-ul. Ce ai de spus daca tu reclami la IT ca ai o buba in calculator si ala vine si in timp ce iti cotrobaie prin scule descarca si un film pentru gasca lui, film pe care il pune pe un stick usb, film de care nici macar n-ai idee si chiar daca ai habar cu ce se mananca nici n-ai mirosit ca te-a facut unul. Te trezesti cu "droguri plantate" printr-un simplu email.

De acord ca trebuie monitorizat netul sa nu ajunga secrete de stat pe ecranul tuturor utilizatorilor sau secrete personale/poze compromitatoare la toate contactele tale sau sa nu faca lumea comert cu bombardele pe yahoo la vedere... dar a intra toti in aceeasi oala e cam mult. Nici nu-mi dau seama daca protectia trebuie facuta la sursa sau la utilizator pentru ca un baiat rau e oricum cu un pas inaintea baietilor buni. Cert este ca la 2 miliarde de utilizatori de net/computere/telefoane inteligente se vehiculeaza mai multa informatie decat poate fi monitorizata de o mana de oameni. Asa ca in curand fie va fi marcaj de om la om fie se vor investi sume enorme de bani pentru a pune ACTA in functiune.

former_ozz
QUOTE
Ozz, tu iti poti face abonament la Netflix, Hulu, Spotify, Amazon Prime, etc. si cu vreo $100 acoperi tot ce ai nevoie. Restul lumii asteapta cate 6 luni in plus, nu beneficiaza de servicii d-astea pe baza de abonament si plateste mai mult pentru aceleasi produse individuale.


Haoleu frate, da ce sa fac cu atitea abonamente? Cu ce-am gresit? Am si eu o viata de trait.
Vorbiti de filmele si muzica asta (99% de cacat, sa recunoastem) de parca ar fi o nevoie fundamentala a omului pentru care merita platit si riscat orice.
Daca eu fac un film genial cu camera mea sau scriu o carte de nobel si le tin la mine in sertar ce mai face domle poporul? Iaca nu vreau sa le ofer pietei, nici cu 6 luni nici cu 10 ani mai tirziu. De-al dracu. Intra lumea peste mine in casa sa mi-o smulga din seif? Nu mai poate trai fara cartea mea?
Daca poti sa traiesti fara cartea mea geniala, de ce nu poti sa traiesti si fara ultimul film facut de MGM care oricum e mult mai prost smile.gif.

QUOTE
Ma gandeam daca are rost sa aduc in discutie, strict legat de exacerbarea drepturilor de autor, lupta din diferite tribunale (si in consecinta piete) dintre APPLE si SAMSUNG in ce priveste proprietatea intelectuala asupra rotunjirii unghiurilor unui dreptunghi


Aici cred ca ai perceput problema gresit. Patentele nu au nimic de a face cu ACTA. Mai mult, patentele dispar in 17 ani in timp ce copyright-ul tine mult mai mult. Legile patenteleor au problemele lor majore, dar te invit sa faci tu una mai buna. Oricum ai formula-o va fi exploatata la maxim, si orice varianta a ei are plusuri si minusuri.
Cit despre razboiul apple vs. samsung, e pur comercial, estrategie de afaceri. De fapt nici nu e apple vs. samsung ci apple vs. google. Si de ce sa nu recunoastem ca mai toate smartphonurile din ziua de azi sint o copie iphone si toate tabletele sint o copie ipad. Eu chiar sint uimit ca s-a putut merge asa departe cu copiatul si toate copiile se vind bine mersi.





PS: parerea mea e ca discutia a alunecat de la daca ACTA e bun sau rau (genul daca e bine sa ai un alcoolmetru in masina in care sufli cind bagi cheia) spre negarea completa a ideeii de proprietate intelectuala (adica daca e bine sa conducem beti si daca n-ar trebui sa fie legalizat) pe principiul ca la mine in oras e cam greu sa ajung de la bar acasa fara sa conduc si nu-mi permit taxiul.
James Kilowatt
Uite, vezi, asta e problema cu discursurile. Vrei nu vrei le amesteci si cu alte substante. Daca as scoate din discurs as fi de acord cu mai mult de jumatate din ce spui. Si mie mi se pare ca o protectie exacerbata a brevetelor e o tampenie. Mai mult, comisia aia tre' sa decida daca un brevet poate fi acordat sau nu, si printre conditii e una care spune ca nu trebuie sa fie public knoledge. Pe ce criterii hotaraste osim-ul daca blocul cu 10 etaje e sau nu informatie de notorietate publica habar n-am.
Pe de alta parte si Samsung si-o cauta in procese. Puteau sa faca rotunjirea colturilor cu o raza de curbura cu un micron mai mare sau mai mic. Sau sa nu fie cu un arc de cerc ci cu unu' de evolventa.

Insa incepem sa amestecam in discurs si alte chestii... medicamente, seminte si alte rahaturi. Unele chestii costa, pentru ca ... costa. Semintele hibrizilor productivi nu costa doar pentru ca se platesc drepturi intelectuale, ci pentru ca se obtin din incrucisarea a doua soiuri pure care la randul lor se obtin destul de greu, ar fi scumpi si fara patente. Si agricultorul obisnuit nu-i poate obtine la el in curte indiferent daca sunt sau nu protejati (prin lege sau prin coduri genetice ascunse).
Medicamentele costa nu doar pentru ca cercetarea e scumpa ca noaptea, ci si pentru ca trebuie sa treaca teste clinice si alte frecusuri. Daca nu obtin oarece profit din asta, nu le mai dezvolta. Nu e destul sa fii genial sa le descoperi, asta o poti face benevol pentru binele omenirii, insa ca sa le poti lansa pe piata trebuie sa treci prin niste etape care costa. Fara ceva bani in industria asta, ne-am trata cu penicilina inventata intamplator acum un secol. Insa din pacate natura a decis ca microbii se adapteaza mai repede decat noi...

La urma urmei creativitatea e o chestie care nu e chiar pe toate gardurile, si nu vad de ce n-ar trebui recompensata. Eu sunt de acord in principiu cu filozofia hacker care spune ca o problema interesanta trebuie rezolvata din pasiune, nu neaparat din interes material, insa din pacate problemele moderne se rezolva cu multi bani, nu mai merge cu un pix si o foaie de hartie, asa ca meschinariile gen bani nu pot fi ignorate. Aia care vand reactivi sau echipamente de laborator nu le dau gratis.

De asta discursurile prea inflamate risca sa miroase a c..t. Un mare ganditor a spus ca daca pui o lingurita de miere intr-un borcat de c...t, obtii c...t. Insa si daca pui o lingurita de c...t intr-un borcan de miere, obtii tot c...t. E posibil ca ganditorul sa o fi spus cu vin si apa, insa prefer sa folosesc alte substante ca nu cumva sa ma dea in judecata ca n-am mentionat sursa (pe care am uitat-o biggrin.gif).
Chestia asta se aplica si la discursuri.
former_ozz
QUOTE
Si eu am produs proprietate intelectuala, iar o parte e publica. Nu ma deranjeaza sa fie "furata" atata timp cat e precizata sursa. Am dezvoltat si soft comercial timp de aproape 5 ani, asa ca sunt oarecum sensibil la subiectul asta, insa sunt flexibil.


@JK: in afara d ecazul in care ai produs softul la tine acasa cu resursele tale, softul iti apartine numai partial (sau deloc daca ai lucrat pentru o companie). O mare parte din drepturi daca nu toate revin celui care te-a platit sa faci softul respectiv. Ca atare pe tine poate nu te-ar deranja sa devii faimos smile.gif dar ala care a dat banul s-ar putea sa aiba alta opinie.
James Kilowatt
@Ozz
Chiar daca softul (si profitul de pe urma lui) apartine patronului, am si eu interesul sa mearga businessul. Ca daca nu merge si el da faliment eu raman pe drumuri. Insa repet, un pic de piraterie e o forma de marketing de formare si chiar de fidelizare a potentialului client al naibii de eficienta.
Una din sculele la care am lucrat e a naibii de performante, batea prin benchmarkuri cam toate produsele concurente si consacrate. Insa nu stie nici dracu' de el in afara belgiei si cred ca la asta contribuie si faptul ca n-au avut de unde sa-l fure cand erau studenti biggrin.gif

Cu legea brevetelor, 17 ani mi se pare criminal de mult. Eu stiam ca e ceva de genul a 8 sau 10 ani, ceea ce mi se pare tot mult. Cred ca legea asta are un secol, de pe vremea cand aparea o inventie la 10 ani. Acum insa apare o inventie la 10s, cumva perioada asta de gratie ar trebui sa fie contractata functie de viteza de evolutie a tehnologiei, nu poti proteja cunostintele la fel ca acum 100 ani.

@Goldnslitz
Apropo, in Europa nu poti breveta blocul cu 10 etaje. Arhitectura, designul, arta, etc nu pot fi brevetate. Asta e unul din riscurile "discursurilor".... risti sa preiei si sa iti insusesti multe lingurite de idei neverificate.
De aia ziceam eu ca ma bine discutam pe baza de fapte, de argumente si de rationamte, in loc sa ne tinem unu' altuia discursuri. Cand tii discursuri nu conteaza ca spui 10% prostii sau 70% prostii (ca ala din clipul pus ieri), ajunge sa scapi o singura lingurita inexactitate ca sa se darame tot.
GoldnSlitz
james kilowatt....ok...a parut ca discursul meu este amestecat si cu alte substante. Ba mai mult mirosea ingrozitor, bor-shit cu seminte (astea nu le-am pus eu in discurs) si medicamente (mersi ca ne-ai argumentat ce greu se fabrica medicamentele+testare, parca eram iar pe discovery, si aflam pentru prima oara). ...Pai asta este efectul legii nedezbatuta public dealtfel (cica urmeaza sa se dezbata abia acum, dar ce folos cand nu se mai poate schimba nici macar o litera din ea, cica ar trebui sa fie intr-o buna zi incarcata pe site-ul ministerului economiei, ghici daca va fi ratificata in PE si in parlamentul nostru?????). Lege in care toate sunt amestecate deopotriva, ca doar vizeaza contrafacerea a orice vrei tu, inclusiv a mierii si c..atului daca-ti place, dar ghici cine-ti poate bate la usa (cu bulanu' in mana) si mai ales pe ce motiv????? ninja.gif Cum zicea solmar mai sus, hai sa te excludem pe tine ca esti corect. Cum zicea ministrul comunicatiior pe tvr1 in seara asta: ei (autoritatile) verymad.gif nu se vor lega de oamenii corecti, si nu vor fi abuzuri intrucat trebuie sa avem incredere in justitia romana banned.gif


Uita ca am fost inflamat. Asta pana cand ti-am citit postul si incheierea cu citatul unui mare ganditor. Am aici jurnalul unui mare ganditor ca se ne mai amintim unul de altul la acel paharel.

http://forum.fanclub.ro/viewtopic.php?t=13775


PSSSS Nu vreau sa va doara, dar nu ma intereseaza in acest moment softul la care ati lucrat. Promit sa nu-l fur.
GoldnSlitz
Ahhh multumesc mult....eram in necunostinta de cauza ...daca nu-l pot breveta am zis baietilor sa darame blocul de 10 etaje....mi-a folosit intr-o ANALogie din discursul ala imputit....acum nu-mi mai trebuie....asa ca jos cu el.

In sfarsit 1-1=0 Esti de neegalat.
James Kilowatt
QUOTE (GoldnSlitz @ Jan 31 2012, 08:59 PM) *
... Lege in care toate sunt amestecate deopotriva, ca doar vizeaza contrafacerea a orice vrei tu, inclusiv a mierii si c..atului daca-ti place, dar ghici cine-ti poate bate la usa (cu bulanu' in mana) si mai ales pe ce motiv????? ninja.gif ...


Io-te, fix asta mi-ar placea sa imi explice si mie cineva care a inteles despre ce e vorba smile.gif Insa fara sa ma abureasca cu chestii bombastice si lacrimogene gen saracii care mod din cauza medicamentelor si a conspiratiilor mondiale.


Medicamentele de exemplu (sau agricultura) sunt subiecte pe care se pot scrie jdemiliarde de pagini. De exemplu se estimeaza ca in Africa 40% din medicamente sunt false (false, nu contrafacute, adica pe cutie scrie "aspirina" si inauntru e c..t). Iar medicamentele false pot omora pana si oameni sanatosi care nici nu se ating vreodata de ele, mai eficient decat orice campanie de vaccinare antigripala pe baza de mercur.

Apropo, si mierea poate fi contrafacuta. Si ciocolata. Si despre industria agroalimentara se pot scrie sute de pagini. Exista de exemplu grupuri mari agroalimentare care fac lobby ca ciocolata sa poata fi facuta din c...t. Acum o lege din aia stupida si inutila spune ca "ciocolata" poate scrie pe un produs care are un procentaj minim de cacao in compozitie. Insa unii ar vrea sa iti poata vinde zahar colorat pe care sa scrie ciocolata. Valabil si pentru miere, daca n-ar exista niste reguli idioate si inutile ti s-ar putea vinde borex dulce cu eticheta "miere" fara probleme.

LE
Si analogiile sunt foarte periculoase. MAi ales in cadrul discursurilor biggrin.gif
GoldnSlitz
Fix pe aceeasi idee branza importata din bulgaria se numeste produs alb (telemea) sau delicatese feria (dupa patentul grecesc feta). De fapt avem o problema pana la urma cu etichetarea, cu brandul, cu reteta de fabricatie etc

Hai sa rezolvam problema cu o lege noua! Aia veche o dam de pamant!
OK!
Poftim taranilor din UE inca o sumedenie de lucruri minunate!
OK!
Eeeeee! merge la gramada si o mica portita acolo care va deschide calea pentru multe abuzuri pe viitor(recte lingura de c...cat)!
Pai nu vrem asa, o schimbam aici!
Hai lasa ca nu mai merge! E semnat deja tratatul. In mare e o lege buna?! Va apara pe voi intelectualii?!
Da! Da sa traiti! Dar cand ati avut timp sa va ganditi la toate? Ca noi n-am auzit de ACTA....Poate ca strigam prea tare Jos basescu....
Firea-ti ai dreacu! Credeti ca mancatul de c..cat la televizor e asa simplu cum crede lumea?! Pai noi ce pazim? Si ghici daca va fi ratificata de parlamentul Romaniei?
...............


the end
James Kilowatt
Eu sunt greu de cap... deci tot nu inteleg unde-i mai exact lingurita aia, ca sa stiu si eu la ce sa strig "huo".

Deci, revin la ce spuneam in primul meu mesaj de pe topicul asta. Proprietatea intelectuala era protejata dinainte, prea tarziu sa strig acum.

Acum, cu legea asta, Garcea are voie sa imi verifice si traficul ca sa vada daca o incalc, iar daca o fac poa' sa taie teava si la mine si la ala de la care fur pornache si sa ne lege pe amandoi. Altceva ce mai aduce nou?
De exemplu, daca Romania adopta chestia asta, un brevet romanesc devine automat valabil si in US? Poate sa ceara Sergiu Nicolaescu blocarea accesului la nivel de DNS a unui site american unde se face trafic cu comisarul Moldovan?

Lingurita cu violarea intimitatii deja am inghitit-o. Ca am facut-o in numele securitatii si acum o facem in numele protectiei proprietatii intelectuale si/sau a sfantului ban nu-i mai schimba gustul, si nu mai schimba faptul ca am renuntat aproape fara lupta la una din valorile fundamentale ale civilizatiei noastre. Neagu Djuvara spune ca odata cu sfarsitul razboiului rece (de fapt razboiul de 70 ani cum l-a numit el, o batalie continua intre marile puteri de tip occidental pentru hegemonie sfarsit cu victoria americana (previzibila, cf teoriei lui)) civilizatia occidentala a intrat ultima faza a evolutiei unei civilizatii, cea inaintea prabusirii. Uneori ma intreb daca nu are dreptate. Deja valorile ei principale nu mai inseamna mare lucru.

Si chiar daca inseamna, cel putin eu unu' care cred in prezumtia de nevinovatie, in libertatea de expresie, in respectul intimitatii sunt atat de manipulat si de aburit incat nici nu stiu in ce directie sa strig "huo" si sa arunc cu rosia. In ce spune iutub nu cred, aia nu imi servesc lingurite ci borcane. Astept deci dezbaterea din cadrul PSSUR biggrin.gif
HalbaSus
QUOTE
Cu ocazia asta am invatat sa fac sex [si] la telefon/pe im; adica, daca tot ma asculta cineva, sa moara de ciuda ca sta ca prostul la serviciu cu cucu'n brate in timp ce altii se distreaza !

Deci cum ? Tu faci zaibersex sa moara de ciuda securistii ? Imi place cum gandesti biggrin.gif
klm
CITAT(former_ozz @ Jan 31 2012, 09:05 PM) *
Legile patenteleor au problemele lor majore, dar te invit sa faci tu una mai buna.

Am vazut in urma cu ceva vreme un proiect de Biblie mai buna; avea o singura fraza: "Don't be a dick!"
Asa si cu patentele.
Eu nu inteleg un lucru: cum se poate acorda patent pentru un gest - Apple a primit patent pe deblocarea telefonul cu miscarea degetului pe ecran intr-o directie predestinata (pe aceeasi logica pot patenta datul din fund inainte-inapoi si sa interzic sexul folosind acest gest daca nu mi se platesc drepturi de autor?); cum se poate acorda pe forma: dreptunghiular cu colturile rotunjite? (pe aceeasi logica, am voie sa imi patentez forma penisului si sa interzic celor cu forma asemanatoare sa mai f*ă fara sa imi plateasca DA; de fapt sa o patenteze maica-mea si taica-meu - creatorii penisului de care vorbim) si alte multe aberatii de acestea.
Da, inteleg daca ai inventat o margica de genul pixel care isi schimba culoarea in functie de erectie si o inregistrezi insa mai mult de atat... adica daca si eu inventez margica, fara sa folosesc tehnologia ta, n-ai decat sa te dai cu capul de pereti.

Acu', revenind la acta, eu zic ca se exagereaza crunt.
Indiferent de prevederile acestui acord, in practica vor trebui respectate legile cu putere mai mare adica alea cu drepturile omului si aquisul comunitar. Degeaba iti gaseste militianul un mp3 necumparat pe card (apropo, cine pastreaza chitantele de la achizitionarea de muzica pe internet?!); isp n-o sa inchida conexiunea fara sa fii informat, fara sa te atentioneze ca incalci legea etc; n-o sa te caute nici dracu' prin calculator (solmar a explicat foarte bine de ce ar fi imposibil) iar intr-un eventual proces penal sarcina probei ii revine tot acuzarii.
former_ozz
Daca tu crezi ca asta e un patent stupid nu prea ai citit patente smile.gif. Adica eu pun pariu ca patentul cu unlock e in primele 20% intre cele mai rezonabile, daca nu mai sus.

Apoi astea cu sexul sint copilarii pentru ca nu ies bani comercializind miscarea din fund.
Hai sa o luam la tehnic putin: unlockul se poate face un multe moduri. Taste separate. "Taste" pe touchscreem si combinatie de taste. Un gest oarecare pe touchscreen. Sa zicem un 8, sau un infinit. Deja gestul e o idee din alte citeva. Apoi gestul trebuie ales in asa fel icit: 1. sa fie cit mai simplu posibil 2. dar nu atit de simplu incit sa faci unlock accidental. Ca atare s-a facut un mic studiu sa vada cit de simplu se poate face gestul respctiv.
Apoi vine sony etc si fac si ei aceeasi chestie numai ca unlockul e curbat putin. Da de ce nu un 8? Un patrat, un cerc? Pentru ca e un merit in ideea asta si se pare ca si se supune regulilor patentelor, ma rog cel putin in opinia celor care acorda patentele.
klm
CITAT(former_ozz @ Feb 1 2012, 09:46 AM) *
Apoi vine sony etc si fac si ei aceeasi chestie numai ca unlockul e curbat putin. Da de ce nu un 8? Un patrat, un cerc? Pentru ca e un merit in ideea asta

Dă fac vorbesti acolo?!
Ok, nu am citit, nu ma pricep la patente insa imi suplinesc nestiinta prin logica.
Gestul de a freca cu degetul pe ecran poate fi patentat, nu. Deci cum poti patenta rezultatul acestei frecari blink.gif ?! E ca si cum s-ar oferi patent pentru accesarea meniului prin apasarea cu degetul pe o suprafata a ecranului deoarece, dupa logica ta, "poti apasa folosind doua degete sau poti desena un 8, un patrat sau un cerc pentru aceasta actiune. Este un merit in ideea de a apasa cu un singur deget"; ce naiba, 7 mld de oameni e prosti si nu ar fi deblocat niciodata un telefon prin frecarea ecranului... dar stai, era o companie norvegiana sau suedeza care a facut asta cu cativa ani buni inintea aparitiei primului iphone iar gestul respectiv a fost lasat liber sa poata fi folosit de oricine, oricand si oricat; dupa ce considerent a acordat instanta americaneasca acest patent unei companii (sau nu trebuie sa-si motiveze decizia)?
Mergand mai departe, oare cretinii aia pot acorda patent pentru roata rotunda? adica lumea poate face roti patrate, dreptunghiulare dar "ideea" rotii rotunde are un "merit" care trebuie "protejat"...
Eu sper ca macar CE sa-i arda pe producatorii astia de sa le sara cheful pentru asemenea procese absurde.
James Kilowatt
Probabil ca patentarea e legala, din moment ce a fost facuta. Insa asta n-o face inteligenta, sau mai putin depasita de vremuri.
Brevetele astea vin din negura istoriei, de pe vremea cand populatia globului era de 1 miliard de oameni. Din miliardul ala, 900 milioane erau analfabeti, si 99 milioane stiau sa citeasca si sa faca operatiile elementare de baza. Dintr-un milion ceva mai curatel, 999.990 erau functionari, scriitori, poeti, si popi.
Mai ramaneau 10 baieti (fetele erau mai degraba in cele 900 milioane pe vremea aia): Doi fizicieni (un astronom si un termodinamist), doi (al)chimisti, doi ingineri, doi arhitecti/ingineri de catedrale, si doi biologi, plus echipele lor de ucenici/studenti. Probabilitatea ca doua echipe sa lucreze la acelasi lucru si sa ajunga la aceeasi idee sau tehnologie pe doua cai diferite intr-un interval de 10 ani era practic egala cu 0. Prin urmare daca cineva re-venea cu o idee deja cunoscuta, era aproape 100% furt, asa ca brevetarea si protectia DA pe perioada aia avea un sens.

Insa lumea de azi e total diferita. O proportie mult mai mare dintr-o populatie mult mai mare se ocupa practic de produsul de proprietate intelectuala. Aproape orice subiect sau produs e in mod sigur dezvoltat in paralel de mai multe echipe, si orice cunostinta intrata in domeniul public e accesibila instantaneu de oricine. Insa sistemul de brevetare e in continuare bazat pe realitatea de acum 1000 ani, si nu face practic sa ne dam la gioale unul altuia si sa incercam sa ne furam caimacul. E ca si cum la jocurile olimpice primii iau medalia de aur iar restul sunt eutanasiati.
Sistemul de brevete ar trebui sa faca in continuare interesanta (financiar) dezvoltarea de tehnologii noi, insa fara sa o blocheze si fara sa descurajeze concurenta.


Mai mult, faptul ca poti breveta practic orice are un al doilea efect secundar de marketing: Majoritatea oamenilor habar n-au ce inseamna in brevet. Pentru ei, un certificat de brevet e o garantie ca produsul a fost testat si functional, ceea ce e nu e deloc cazul. Se pot breveta orice escrocherii cu conditia sa fie originale, iar lumea cand vede stampila de la OSIM isi inchipuie ca e vorba de un produs/tehnologie serioasa. E un mijloc de a da teapa, ca si un certificat de calitate ISO sau TuV.

Eu nu vad de ce nu ar putea exista mai multe categorii de brevete. Unele hardcore, ca cele actuale, care sa protejeze genul de tehnologii sau produse pentru care probabilitatea de a ajunge la acelasi rezultat altfel decat prin furt/copiere sa fie aproapiata de 0.

Altele mai softcore, eventual protejate pe o durata mult mai scurta, atunci cand plecand de la "public knoledge" se poate ajunge la produsul respectiv cu eforturi minime si pe cai diferite.
Sa dai fix peste aceeasi combinatie de molecule inexistente inca, insa care daca le inghiti intr-o anumita ordine foarte stricta te vindeca de platfus e putin probabil. Daca la un an dupa ce am inventat-o eu apari si tu din senin cu aceeasi combinatie, suspiciunea de furt e mare, mai ales daca nu poti dovedi ca lucrai la ea dinainte.
Insa ceaiul de musetel vargat poate fi descoperit independent de milioane de oameni fara sa isi fi furat unul altuia ideile, plecand de la faptul ca ceaiul de musetel normal e deja cunoscut si public.

Si ar putea sa se dea si o culoare brevetelor. de exemplu
- verde inseamna ca produsul a fost testat intr-un laborator indepentent/acreditat si functioneaza,
- galben care inseamna ca n-a fost testat dar se bazeaza pe public knoledge si explicatiile si demonstratiile furnizate stau in picioare,
- rosu pentru cele care au fost testate dar nu functioneaza,
- si maro pentru amplificatoarele cuantice.
Culorile eventual sa poata fi reevaluate la cerere, poate peste 10 ani cele galbene, sau maro vor fi testate cu o tehnologie mai moderna si isi vor dovedi functionalitatea.

@Klm
Simplul fapt ca folosesti degetul pentru unlock e o idee cu anumite merite. Sunt convins ca Apple a incercat si folosirea limbii in procesul de dezvoltare a produsului, insa si-au dat seama ca la -25 grade are anumite dezavantaje.
HalbaSus
Uite un articol care mi se pare foarte relevant.

Articolul mi se pare cu atat mai relevant cu cat gizmodo in relatia cu Apple si Iphone e un fel de hotnews in relatia cu fundul lui basescu.
Diesel
Ne-am cam abatut de la subiect
Mircea104901
In fapt batalia e in alta parte: ISP-isti & Google vs. Industria Muzicii si Filmului.
Si cum altfel decat jucand "murdar" antrenand cuvinte ca "libertatea de exprimare", "internet free", etc la care "pun botul fraierii" ca de obicei, prin "fraieri" intelegandu-se marea masa de oameni care downloadeaza, si normal ca sub aceasta "umbrela" joaca pe aceleasi cuvinte, pentru ca le convine.
In fapt, ISP-istii 1) nu vor sa investeasca in "tehnica monitorizarii" (simplist vorbind, pentru ca, costa enrom)
2) vor sa se extinda, nicidecum sa se contracte. Cum poti atrage mai multi utilizatori decat oferindu-le ceva ce isi doresc gratis: adica muzica si film?? Intrebati voi pe cine vreti daca-si mai platesc abonamentul la internet daca nu mai pot downloada muzica si filme. Va spun eu cati vor renunta: majoritatea.
Problema e ca ISP-istii nici nu vor sa plateasca pentru drepturile de autor , respectiv pentru muzica si film, si nici sa gaseasca vreo solutie.
Totul pleaca mai demult, de cand latimile de banda nu permiteau traficul actual. Din cauza asta domeniul a ramas NEREGLEMENTAT inca de la infiintare.
Cum ar fi sa avem sosele, autostrazi dar FARA LEGI in conditiile de trafic actuale??? Stiti ca prin 1900 toamna nu exista cod rutier. S-a revoltat cineva cand a fost adoptat? Ce se vrea ACTA si alte legi care au aparut si vor mai aparea? Exact acest lucru: reglementarea traficului pe internet.
Ca sunt imperfecte - e normal. Ce poate fi perfect in lumea asta. Se va perfecta.

Google intervine aici pentru ca ei "fac bani" din trafic, iar gigantul lor Youtube va putea fi inchis foarte usor. Ei au tehnologia "amprentarii" (audio si video) si ar putea elimina tot ce nu are drepturi de autor. Dar: DE CE sa o FACA? Si-ar pierde >50% din trafic.

Stiti ce pierderi sunt la nivel mondial din cauza "pirateriei"? Peste 200mld dolari!! Si e in crestere. Sa nu mai vorbesc de case mari de discuri care au disparut (vezi cazul EMI sparta in bucati (catre Universal si Sony) anul trecut de cei care o preluasera - Citigroup). Urmeaza cele de film, care au fost resuscitate de 3D in ultimii ani, dar evolutia LCD-urilor + torrenti ii cam pune in dificultate.

Pe de alta parte, utilizatorii "cu gura mare" cu "libertatea de exprimare" si "frica de furt al datelor personale" - revin la "hotul striga hotul".
Va plac filmele cu buget >100mil$. Dar cine sa finanteze asa ceva daca nu se va plati pentru vizionarea lor? Idem cu muzica.
Va mirati ca avem "vedete de carton". Uitati-va de "dive" de rahat avem. Oare de ce?

Pentru mine Internet <> Download muzica si filme ilegal.
Deci subtitlul topicului e aiurea.
Mircea104901
O explicatie "mai pe larg" a ACTA:

Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Semnarea ACTA de către România în data de 26 ianuarie nu echivalează cu intrarea imediată a acestui acord comercial în vigoare, pentru România, semnarea Acordului fiind doar o etapă premergătoare. Acordul a fost negociat de Comisia Europeană, încă din anul 2008,decizia privind semnarea fiind adoptată de Consiliul Uniunii Europene, în decembrie 2011.
Pe lângă consultările publice desfășurate deja la nivelul Comisiei Europene, consultări ce au avut loc în perioada 2008-2011, în plan național Ministerul Economiei va iniția consultări publice cu factorii interesați pe marginea Acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute.
Consultările publice vor avea loc în România înainte de ratificarea Acordului de către Parlament, deși ACTA nu presupune modificarea acquis-ului comunitar sau a legislației naționale în materie de proprietate intelectuală. De asemenea, potrivit legislației naționale, procedura de ratificare în Parlamentul României a Acordurilor și Tratatelor internațional, atrage automat dezbatere publică. Guvernul răspunde solicitărilor societății civile și inițiază o dezbatere fundamentată cu toți factorii implicate.
Scopul principal al acestui acord este protejarea comerțului legal și încurajarea competitivității. Pentru exportatorii români și comunitari aplicarea ACTA va contribui la protejarea, pe piața internațională, a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, drepturilor de autor, mărcilor comerciale, brevetelor, desenelor și modelelor, indicațiilor geografice.
La această dezbatere publică vor contribui și Ministerul Comunicațiilor, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.
Aplicarea acestui Acord nu va aduce prejudicii libertăților personale ale utilizatorilor de internet și nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării internetului. Puteți consulta textul acordului ACTA aici.

P.S.: Ponta face "gargara" tocmai pentru a-si atrage simpatia "fraierilor". Il doare in c%& de ACTA si alte legi. Chiar asa nu invatam nimic din istorie? Suntem in UE, si la nivel de legislatie nu putem "taia" nimic din ce se hotaraste pe acolo, asa de capul nostru, fara sa ne atragem vreun infringement.

solmar
QUOTE (Mircea104901 @ Feb 1 2012, 05:45 PM) *
In fapt batalia e in alta parte: ISP-isti & Google vs. Industria Muzicii si Filmului.
....
Stiti ce pierderi sunt la nivel mondial din cauza "pirateriei"? Peste 200mld dolari!! Si e in crestere. Sa nu mai vorbesc de case mari de discuri care au disparut (vezi cazul EMI sparta in bucati (catre Universal si Sony) anul trecut de cei care o preluasera - Citigroup). Urmeaza cele de film, care au fost resuscitate de 3D in ultimii ani, dar evolutia LCD-urilor + torrenti ii cam pune in dificultate.

Pe de alta parte, utilizatorii "cu gura mare" cu "libertatea de exprimare" si "frica de furt al datelor personale" - revin la "hotul striga hotul".
Va plac filmele cu buget >100mil$. Dar cine sa finanteze asa ceva daca nu se va plati pentru vizionarea lor? Idem cu muzica.
Va mirati ca avem "vedete de carton". Uitati-va de "dive" de rahat avem. Oare de ce?

Pentru mine Internet <> Download muzica si filme ilegal.
Deci subtitlul topicului e aiurea.


Uite o perspectiva interesanta cu care sunt in mare de acord.
Industria cinematografica/audio/tv/video incepe sa se confunde cu internetul si pare firesc ca media si internetul vor sa-si separe veniturile. Sunt fonduri colosale - un buget de film se ridica la zeci/sute de milioane de dolari. Banii astia trebuie sa se intoarca cu profit inapoi. TV-ul la fel, se intretine cu reclame cu entertainment. Industria media in general aluneca catre internet ca suport/distributie. Pesemne ca asta e batalia: cine si cum baga banii in buzunar.
Sunt jde de ani de cand avem pc-uri, cred ca si acum gasesti windows cracuit oricat se chinuie Microsoft sa nu. Mie mi s-a luat de jocuri de ceva ani, varsta deh, dar si aici grosul il reprezinta zula.
Daca suntem simplisti si vrem sa punem reguli stricte pe internet pesemne ca internetul va derapa. Oricat vrea orice stat / autoritate din lume internetul are farmec incognito. In secunda in care ti se va cere codul de pe buletin ca sa ai acces pe net internetul se va indrepta spre faliment, sau traficul se va limita la schimburi sterile de mesaje comerciale sau de informatii. Riscam sa devenim mai catolici decat doi papi al un loc. Sau vom fi martorii unui nou internet, paralel. Unul de stat cu reguli stricte si unul pentru haiduci fara reguli.
James Kilowatt
Interneti in care iti cere CNP-ul cand intri nu mai pot duce la primaveri arabe sau alte forme de emancipare in ciuda guvernelor. Acum cateva luni occidentul adula democratia internetului, acum vor s-o ingradeasca...
HalbaSus
QUOTE
Cum ar fi sa avem sosele, autostrazi dar FARA LEGI in conditiile de trafic actuale???

eu presupun ca mult mai bine, dar e doar o presupunere, nu o pot dovedi asa cum nici tu nu poti dovedi ca e mai bine datorita codului rutier.

QUOTE
Ca sunt imperfecte - e normal. Ce poate fi perfect in lumea asta. Se va perfecta.

Codul rutier e retardat, 130 pe autostrada e o viteza penibila, dar macar are o scuza, salveaza vieti (ma rog, eu as avea si aici contraargumente dar sa zicem ca accept scuza asta, ca viata soferilor e mai importanta decat nevoia mea de viteza, insa treaba cu "drepturile de autor a lui britney spears sunt mai importante decat neingradirea drepturilor mele pe internet" deja nu o mai accept... si daca gigel cel somer downloadeaza filmul cu brad pit...brad pit nu a pierdut nimic, pentru ca gigel oricum nu ar fi dat in viata lui nici 10 bani ca sa vada acel film, l-a vazut fiindca l-a tras de pe torente, daca nu ar fi asteptat pana s-ar fi dat pe protv.
QUOTE
Google intervine aici pentru ca ei "fac bani" din trafic, iar gigantul lor Youtube va putea fi inchis foarte usor. Ei au tehnologia "amprentarii" (audio si video) si ar putea elimina tot ce nu are drepturi de autor. Dar: DE CE sa o FACA? Si-ar pierde >50% din trafic.

Eu am pus la un moment dat un clip filmat pe euroring, si pentru ca sunt spirit creativ am pus ca soundtrack suplimentar (pe langa huruit dizalului si scartaitul gumelor) piesa Radar Love (care mi se pare foarte misto btw)... si am vrut sa o pune youtube ca sa fie usor accesibila pe forum. Youtube-ul m-a anuntat politicos ca sountrackul ales de mine e copyrightat si sa aleg altceva (desi era piesa combinata cu sunet de gume chinuite si motor turat). Deci o fac. Majoritatea clipurilor vizionate pe youtube sunt puse chiar de autori.

QUOTE
Stiti ce pierderi sunt la nivel mondial din cauza "pirateriei"? Peste 200mld dolari!! Si e in crestere.

Hai sictir ! cum au calculat pierderea asta ? au asumat ca fiecare "piratator" de britney spears si brad pit daca nu ar avea acces la torrente atunci GARANTAT s-ar duce la cinema sa vada filmul (sau si mai bine, l-ar cumpara pe blue ray) si ar cumpara CD-ul original cu albumul artistei ? Mda, asa probabil le iese la socoteala. Daca de maine ar disparea toate torrentele & co eu cred ca artistii nu ar inregistrare o crestere a vanzarilor mai mare de 10%.

QUOTE
Sa nu mai vorbesc de case mari de discuri care au disparut (vezi cazul EMI sparta in bucati (catre Universal si Sony) anul trecut de cei care o preluasera - Citigroup). Urmeaza cele de film, care au fost resuscitate de 3D in ultimii ani, dar evolutia LCD-urilor + torrenti ii cam pune in dificultate.

Asta e ca si cum ai zice ca vanzarea berii pasteurizate la sticla pune in pericol viata berariilor si a birturilor in general. Nu te duci la cinema ca vrei neaparat sa vezi filmul ala. Iesi la cinema ca sa socializezi. Chestia asta nu o poate compensa evolutia LCD-urilor.

QUOTE
Pe de alta parte, utilizatorii "cu gura mare" cu "libertatea de exprimare" si "frica de furt al datelor personale" - revin la "hotul striga hotul".
Va plac filmele cu buget >100mil$. Dar cine sa finanteze asa ceva daca nu se va plati pentru vizionarea lor?

Azi am trecut pe strada si james cameron statea in frig si cersea 1 leu... i-am dat 5 ca m-am simtit generos... adevarul e ca saracii traiesc de pe o zi pe alta si nu au bani de paine.
QUOTE
Idem cu muzica.
Va mirati ca avem "vedete de carton". Uitati-va de "dive" de rahat avem. Oare de ce?

Eu cred ca din aceleasi motive pentru care basescu e presedinte: e plina tara de retardati.

QUOTE
Pentru mine Internet <> Download muzica si filme ilegal.
Deci subtitlul topicului e aiurea.

Nu stiu daca ai aflat, dar drepturile de autor erau protejate si pana acum. ACTA e o chestie buna pentru ca ... (aici chiar astept sa mi se explice de ce, din pacate am tendinta ca orice propunere legislativa sa o tratez cu suspiciune, din pacate pot acorda prezumtia de nevinovatie orcicui, dar nu si autoritatilor, pe ele le banuiesc ca vor sa imi faca rau in permanenta)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.