Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Despre vinuri
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2
solmar
Era cazul sa deschid un topic de vinuri ca simt ca poluam topicul de beri.

V-am povestit de vinul de Ciumbrud... am pomenit in fuga de Cramposia (selectionata) de la Casa Isarescu, am baut si de la Stirbey, tot selectionata - foarte, foarte buna. Apropos, Cramposia e vin pre-filoxeric....
De ceva vreme aveam o sticla de Merlot de Ceptura din 2008 pe care ma tot indemnam sa o deschid.... La Ceptura sunt mai multi producatori, vreo 4 daca nu ma insel. Cel de care va spun este Menestrel de Rotenberg - il gasiti imediat pe net, daca-l cautati. Rotenberg e un nume de calibru in vinurile rosii...

Si azi am deschis sticla.

Excelent, un vin interesant si rotund. La naiba, eu nu ma pricep sa povestesc ca un degustator si sa identific o suita de esente... Vinul e deosebit, are un buchet placut si un final de durata. Sunt curios cum o fi cel din 2006 care a castigat argintul la Mondial du Merlot, Lugano 2010.

Va urma! Cu alte vinuri...
HalbaSus
Nu se cade sa fac reclama, dar un prieten de-al meu e serios implicat in treaba asta cu vinurile, din pacate eu sunt destul de afon in vinuri. Adica uneori imi pica bine un vin rosu sec, si stiu sa observ daca vinul e foarte prost... dar peste o anumita calitate as fi snob daca as pretinde ca ma da pe spate.

Vinul alb il beau doar in forma de sprit (stiu, cine pune apa in vin e in stare de lucruri si mai rele)... Ah, si la vinurile albe imi mentin preferinta pentru cele seci, spre exemplu Tokay (care e un vin de desert foarte apreciat, iar o sticla de Tokay Eszencia (adica vin facut din stafide)) costa cam cat o masina buna) mi se pare complet nepotabil... e muuult prea dulce, dar nici macar grasa de cotnari nu o pot ingurgita nici macar in forma de sprit.

solmar
Si mie imi place spritul, i-am dus dorul spritului cu sifon de acum 'jde ani dar se pare ca anul asta o sa-mi fac cadou de sarbatori un aparat de sifon. Sa fac in ciuda apei minerale! Degustarea si bautul sunt doua chestii total diferite. Iar mie imi place si sa beau dupa ce gust putin. Ciumbrudul si Cramposia sunt vinuri albe de cursa lunga. De fapt vinul demisec e de cursa lunga.
DORU
Se pare ca e un domeniu de nisa in ale bauturilor spirtoase unde il iau pe Halba biggrin.gif

Ultimele vinuri incercate au fost: Two Oceans (Shiraz - Africa de Sud), Bordeaux 2010 si Cawarra (Australia) - toate vinuri rosii seci wink.gif

Vinurile albe...Grasa de Cotnari, Lacrima lui Ovidiu...in rest nu sunt mare amator...prefer un rosu demisec oricand biggrin.gif

Si ca tot putem polua putin, o bere nefiltrata la halba (cu h mic biggrin.gif ) de la Holsten...merge de numa vara...iar vinul mai mult iarna... wink.gif
solmar
QUOTE (HalbaSus @ Dec 7 2011, 09:04 PM) *
Nu se cade sa fac reclama, dar un prieten de-al meu e serios implicat ...


Este, este. Si vad ca a fost la o degustare la Ciumbrud. Un vin pe care l-am descoperit in periplurile mele transilvane. Spre rusinea mea, n-am ajuns la sursa, inca. Am baut prima data, dus de niste prieteni buni, la Sibiu la Crama Sibiul Vechi, un restaurant cu un bucatar de valoare - Viorel. Am executat atunci un sec si un demisec. Din belsug. Ulterior mi s-a incredintat si secretul, provenienta, etc.

Dupa aia am cumparat si eu, initial la bidonase de 5 litri. Apoi am descoperit magazinul de desfacere din Sibiu si am luat la sticla, de fapt la carton (6 sticle). Am adus la Constanta si Episcopal si Cardinal si Dry Muscat, unde a fost bine primit in cercul meu de prieteni. Asa de bine primit ca mi se aduce aminte sa nu vin cu mana goala de la Sibiu! Iar anul trecut pe vremea asta am comandat direct de la magazin, pe internet. Muscatul e de cursa lunga, nu ai cum sa dai gres cu el.
solmar
In seara asta am testat niste vinuri ale unui fost competitor, dar care s-a retras si acum face vinuri ecologice, dupa spusele lui. Am inceput cu un rose, un cabernet sauvignon, patrician din 2010... Un prieten isi punea nadejdea in vinul asta sa-l faca cadou de Craciun, si am spus ca il gustam, pardon, degustam cu ocazia meciurilor... Am inceput cu roseul ecologic, o capsunica de fapt, un vin care nu merita sa fie tras in sticle. Spre rusinea noastra de betivi am terminat sticla... Am crezut ca o sa avem mai mult noroc cu un chardonnay sec... N-am avut noroc! Deloc. Singura remarca este ca am remarcat niste nuante de vanilie, de fapt de inghetata de vanilie... Am avut asteptari mai mari... dar cuvantul care descrie aceste vinuri este posirca. Mi-a mai ramas o sticla de vin rosu, tot ecologic, in care imi pun oarece sperante ca va drege busuiocul! Apropos de ecologie, Rotenberg ii da clasa!

Aveam din fericire pus la pastrare pentru orice eventualitate niste sticle de Dry Muscat de Ciumbrud. N-are rost sa comentez, le-am ras pe amandoua, ultimele din stoc. Un vin excelent, un vin din 2009, un vin care merge negresit in orice ocazie, un vin care nu te face de rusine! Nu am urmarit meciul... meciurile. Parca a batut Steaua... Eu nu tin cu Steaua asa ca nu simt nici o bucurie ca machidonul ajunge in primavara. De fapt imi doresc ca Steaua sa manance bataie, sa-i scoata fotbalul din cap lui Becali ca oricum n-are nici un merit... Mai am de asteptat. confused.gif Imi pare rau ca vecinii de sub mine tin cu Steaua din toata inima, e un cutremur de fiecare data cand rateaza sau cand baga gol... Off, daca ar sti ca eu sunt contra, nici nu mi-ar mai raspunde la salut.

Apoi am desfacut o sticla de Chardonnay din 2009 de La Cetate, vinul lui Dinescu. Demult imi doream sa deschid o sticla cu licoare de poet. Un vin interesant, chiar incepand cu dopul! Un vin cu buchet, un vin care a venit ca un capac la sfarsit. Am descoperit nuante de Muscat, am descoperit un vin care spune altceva decat ceea ce pretinde eticheta lui, un vin cu parfum remanent, un vin matur, onctuous, si care-i face cinste lui Dinescu. Clar! O sa-i fac o vizita sa vedem ce mai are ascuns prin crama!
James Kilowatt
Poate candva organizam o intalnire nationala pe acolo thumbsup.gif
solmar
Impresii la rece, de a doua zi. Otrava ecologica/naturala m-a pus in cap. Remarcabil pe eticheta ca pana si sulfitii sunt naturali. Va recomand cu caldura sa evitati vinurile Patrician. Si acum imi vin inapoi sulfitii naturali. Bine ca n-au folosit sulfiti de sinteza, ca poate acum eram la urgenta! Ce ma fac ca mi-a ramas o sticla de cabernet? yucky.gif

In ordine in poza: posirca cumplita, Ciumbrud, Ciumbrud, posirca cu gust de capsunica, La Cetate. Mare noroc ca am degustat materialul... prietenul meu avea de gand sa trimita cate un carton cadou unor clienti, increzator in reclama pe care si-o facea producatorul. "Le trimit niste vin bun din Dobrogea, oamenii sunt cunoscatori. Sigur o sa le placa si clar vor aprecia gestul!" Fara doar si poate va lua vin din alta parte....

Sincer sa fiu, eu il invidiam pe nenea asta, s-a retras din activitate, are o crama, a luat fonduri europene - cateva milioane bune, traieste la tara, aer curat... podgoria e pe undeva pe langa Adamclisi. Nu tu stres, ce-ti poti dori mai mult?
solmar
Tudore, ti-am promis! De ceva vreme comandasem niste vinuri de Halewood. Vinuri care au luat aur la campionatele de sprit de anul asta http://www.iwcb.ro/, unde Halewood a marcat puternic, are cateva vinuri care au luat aur... remarcabil ca sunt vinuri din 2010. Anul asta inca sunt pe la 20 de lei sticla, anul viitor .... si eu sunt curios! In seara asta am rontait o Feteasca Alba. As fi carcotas sa spun ceva de rau - parca am simtit gustul de sulfiti, dar e vina mea, ca n-am aerisit vinul. Un vin sprintar, cu buchet de fructe si care merge la suflet. Direct si fara ocolisuri!
AlexTM
Mare om, mare cititor smile.gif

Am fost si eu la mai multe degustari, cu fel si fel de vinuri de prin lume (inclusiv una organizata de Rotenberg in persoana).
Pana la urma tot patriot local am ramas, pentru vinurile rosii prefer gama "La Putere" de la Recas, iar pentru albe cele de Minis (dar fac si vinuri rosii bune), deci de pe-aici de prin zona.
Are si Recasu un vin alb foarte bun, Solo Quinta, insa e cam scump, mai bine iar whisky.

Feteasca de mai sus e de Prahova, iar tu ziceai de Halewood ... ai incurcat pozele din cauza a prea multor sticle smile.gif ?
solmar
QUOTE (AlexTM @ Dec 19 2011, 09:05 AM) *
Mare om, mare cititor smile.gif
Feteasca de mai sus e de Prahova, iar tu ziceai de Halewood ... ai incurcat pozele din cauza a prea multor sticle smile.gif ?


Halewood au si in Prahova, cred ca au loturi prin mai multe zone. Sau aduna struguri din mai multe locuri si fac vinificatia la ei, nu stiu exact ca nu m-a preocupat.

Cu vinurile de Recas nu sunt foarte prieten, desi eu sunt prietenos din fire, parca am auzit de Solo Quinta - faptul ca e scump nu-i un impediment. Nea Rotenberg merge pe idea ca un vin scump si bun e ok sa-l bei odata pe an, macar pentru cultura generala - dar cred ca spune asta si dintr-un marketing calculat, trebuie sa trezeasca atentia, chiar daca face un merlot al naibii de bun. N-am baut din cel de 200 de lei sticla, dar probabil ca o sa cumpar una de ziua mea.

Revin la Recas - nu e prea vizibil la noi in regiune, sunt vinuri aspre, socrul meu insista pe el cand mergeam la Sibiu, dar eu raman fidel Ciumbrudului cand ajung la Sibiu. Si mai ciupesc cate-o tuica... cu conditia sa stau mai multe zile. Daca trecem in fuga atunci nu ma agit... ciupitativ! Acum nici n-am aprofundat subiectul Recas, dar daca intamplator dau peste un vin interesant, sigur ca o sa fac tot ce pot sa-l aduc aici, macar cateva cartoane. Prietenii mei simpatizeaza cu mine, sunt pe aceeasi frecventa si la Ciumbrud si la Cramposie. Acum am in plan sa degust Vinul Casei de la Isarescu (un cupaj care cred eu ca promite senzatii tari). Nici Minisul nu e vizibil aici...
getodac
Astazi cautand un borcan cu gogosari prin beciul soacrei am facut o descoperire neasteptata, o sticla de muscat ottonel din '99 biggrin.gif Sticla este inca sigilata si are timbrul lipit pe capac, vinul are culoarea coniacului si nustiu daca mai este baubil, ma gandesc sa nu o desfac degeaba si sa aibe vreun gust nasol mai bine pastrez sticla ca amintire, plina. Pentru ca nu ma pricep la bauturi intreb si eu cunoscatorii... e mai bine sa ramana sticla asa sau ii pot da cep cu incredere de revelion? whistling.gif

HalbaSus
Eu zic sa-i dai cep de revelion. De ce ? pai in primul rand nu se pierde cine stie ce valoare (murfatlarul ala e un vin ok (pentru sprit, eu nu pot consuma vinurile albe (mai ales alea dulci) altfel), dar nu unul special, recunosc sticla ca pe vremea aia inca mai consumam destul de multe vinoase smile.gif ), cu alte cuvinte nu cred ca va deveni ceva valoros daca il mai tii 10 ani.
Pe de alta parte daca cumva sticla nu era defecta nu are ce sa i se intample, teoretic poti sa-l tii si 100 de ani, daca sticla e bine sigilata nu va pati nimic, niciodata. Doar ca nu se va imbunatati. Pe de alta parte sampaniile se strica dupa o vreme, deci nu tineti sampania 100 de ani in beci asteptand sa vi se casatoreasca copilul sau ceva de genu', despre beri nici nu cred ca are rost sa zic.
T u d o r
Solmar my friend, schimba white balance la aparate ca la tine toate vinurile arata galbene ca pipi de camila. laugh.gif

La naiba, mie imi plac vinurile si nu ca ma dau cunoscator dar ceva gusturi am. Necazul e ca beau asa rar incat uit naibii si ce am baut ultima data asa ca sunt clei la review-uri. Daca nu-l scriu pe loc s-a dus... a zburat puiul cu atza. unsure.gif
solmar
getodac,
deschide sticla! in comert inca se gaseste ottonel din '99 asa ca poti sa mai iei o sticla in caz ca nu te satisface. thumbsup.gif muscat ottonel era vinul preferat al nemtoaicelor care veneau pe litoral. amintiri placute ... udate bine cu totonel!
tudor,
sunt facute cu telefonul... ca la dileala e mai practic sa folosesti "phoenul" decat sa alergi dupa vreun obiectiv prin bucatarie!
Diesel
Eu in loc de 99 am vazut 2001... ma rog, eu am retinut sticla dupa eticheta cu hora. Stiu ca am baut vreo 2-3 sticle si mi-a placut biggrin.gif
getodac
M-ati convins am sa o desfac si nu imi fac griji ca nu o sa-mi ajunga, socramiu m-a asigurat ca trebuie sa mai existe cel putin inca una prin beci, iar daca nu gasesc am o sticla de vin alb nemtesc din 2007 primita mai demult si daca nici asta nu imi pune capac in beci mai gasesc cativa deca de vin de buturuga (capsunica) de anul asta thumbsup.gif doar ca eu dupa doua pahare sunt aproape de coma biggrin.gif
solmar
QUOTE (Diesel @ Dec 28 2011, 12:39 AM) *
Eu in loc de 99 am vazut 2001... ma rog, eu am retinut sticla dupa eticheta cu hora. Stiu ca am baut vreo 2-3 sticle si mi-a placut biggrin.gif


Nemtoaicele dupa 2-3-4 sticle se matoleau si jucau hora aia cu cine le era la indemana. Ultimul T din muscat il puneau in fata la otttonel si cantau "totonel, totonel"! Deh, vremuri (bune) dinainte de '89!
solmar
Pentru diseara! La multi ani!
vio
intodeauna shpritzu se face cu sifon si nu cu apa minerala, altfel nu e shpritz, si vinu tre sa fie un vin de tzara fara sulfiti in el ca poshircile de cumparat ... de fapt de cumparat nu prea e vin bun ... zic si io asa o parere ca de producator wink.gif)
solmar
Am uitat sampania ... ceva periculos dupa spusele celor de la Ciumbrud! Am rezolvat si cu sifonul! wink.gif
solmar
Am inceput cu Traminerul, un vin placut, aromat si cu un buchet excelent, in concluzie un vin in banca lui! Dar dupa ce-am deschis sampania am uitat de Traminer... Gust de muscat cules tarziu, sec, parfumat, nu excesiv de acidulat, greu de confundat sau de comparat. Gust de as mai bea vreo 10.... Au avut dreptate oamenii de la Ciumbrud, cred ca o sa comand o lada!
solmar
Un tutorial interesant. thumbsup.gif


solmar
Halba,
apropos de prietenul tau, e mentionat in articolul asta din Dilema Veche! Adica e wink.gif thumbsup.gif !
AlexTM
QUOTE (solmar @ Dec 19 2011, 11:54 AM) *
Revin la Recas - nu e prea vizibil la noi in regiune
...
Nici Minisul nu e vizibil aici...


Scuzati calitatea pozei, evident e facuta cu telefonul si ma grabeam
Da se intelege, da? smile.gif

Legat de Minis, foarte bine ca nu e vazut, putem noi sa ne bucuram de el. Iar pe ei ii impiedica sa se extinda si sa devina prea comerciali biggrin.gif

HalbaSus
Eu ma uit mai nou la seria Oz and James wine adventure. In care incearca sa invete profanii sa deguste vinul. Eu am facut niste incercari recent (inspirat de cele auzite si vazute acolo) dar sa mor daca am reusit sa simt alte mirosuri in vin... in afara de mirosul de vin... dar seria e misto oricum.
James Kilowatt
Eu am reusit sa devin suficient de rafinat incat sa fac diferenta intre o sticla de 2€ si una de 20€. Insa de la 20 la 200 sau la 2000€ nu mai simt intotdeauna diferenta. Sau chiar daca o simt, nu intotdeauna imi place mai mult aia mai scumpa. Probabil ca nu beau vin de de 2000€ sticla suficient de des biggrin.gif

Sportul assta cu vinurile mai deosebite l-am inceput tarziu, cand eram deja batran si ramolit, ori gusturile se formeaza in tinerete. In cazul meu in tinerete singururele sortimente disponibile erau:

- vin (bautura din suc de struguri fermentat). De obicei trebuia sa ti-l faci singur sau sa faci rost din surse verificate.

- otet sau bors (bautura cu continut de suc de struguri fermentat insa cu adaos de zahar si/sau gust de butoi, otet, bors, caramel, caine plouat, etc). Asta era produs de nea Castana de la tara, care face vin de 100 ani si de 100 ani il face prost, si uneori dintr-un kil de struguri vinde 3 kile de "vin".

- pastila (bioetanol de a doua generatie produs industrial, in ordinea distantei de la vie, din: boasca, araci, spalieri, calti, ciocane de porumb, rumegus, cu aromatizatori si coloranti), adica cam ce se vindea (si uneori inca se mai vinde) in comert.
solmar
Avem si noi 2 emisiuni: Frati de vita cu Adrian si Catalin Paduraru si Pe picior mare cu Radu Rizea. Mai multe despre vinuri in prima si mai putin in a doua. Daca vrei sa simti mirosuri incearca cu o tamaioasa.
former_ozz
Problema este ca vinurile proaste, adica cam tot ce am baut in Romania in ultima vreme (*), sint plate si fara alte gusturi. Eu cred ca vinurile se impart in 2 categorii: 1. cele "taranesti", fara complexitate, fara alte mirosuri, fara alte gusturi. De obicei ieftine. Nu sint neaparat proaste, dar majoritatea sint. 2. cele "rafinate" care au straturi multe de mirosuri si gusuri complexe.
Diferenta intre vinurile astea e exact ca intre mincarea de restaurant cu figuri si bucataria moleculara si mai stiu eu ce si mincarea de birt. O fasole cu afumatura la birt e ieftina si poate sa fie excelenta, dar e cu totul alta specie de mincare decit ce se da la 3 stele michelin.
De asta mie mi s epare foarte usor sa faci diferenta intre vin de 20E si vin de 200E. Peste 200E nu stiu si nici n-am avut onoarea.

Lista aia de beri coincide cu ideea mea despre bere buna: cele mai tari tari la bere sint USA si Belgia, cu USA pe primul loc. Si genul ala de beri (numai una cred ca am baut) sint excat ce-mi place mie. Numai ca eu n-as lua-o in serios, o bere se face repede, in citeva luni, asa ca "cele mai bune beri din lume" nu prezinte credibilitate.
Nu sint de acord cu Halba ca berea slaba e pentru toata noaptea, din contra mie vinul sau berea tare mi se par mult mai potrivite. Pur si simplu nu imi place sa ma duc la buda de 16 ori si sa nu simt nimic alcoolic. Dar fiecare cu ale lui.

____________
(*) am cumparat la intimplare, dar sint deschis la recomandari. Si sa nu fie alb si/sau dulce, si sa nu fie peste 20E sticla ca n-as da prea multi bani pe un vin despre care nu stiu nimic.



QUOTE
Daca vrei sa simti mirosuri incearca cu o tamaioasa.


Daca vrei sa vezi unde se claseaza tamiioasa, incearca un Sauternes, da d-ala bun.
James Kilowatt
In zona noastra cred ca pragul intre vinurile proaste, cele acceptabile si cele bune e mai jos la pret decat la voi. Exista vin de 75 centi kilu' (bun sa fierbi scoici in el, specialitate belgiana biggrin.gif), exista deja vin acceptabil (fara sa fie deosebit, insa macar decent si curat) la 4€ iar la 20€ gasesti deja bun.

Ca tot veni vorba, la restaurant cu 1 sau 2 stele michelin (la 3 inca nu am avut onoarea) am baut vin de 40-50€ sticla, recomandat de specialistul, nu de 500, ori asta e un pret absolut rezonabil. Probabil ca la voi mancarea e mai ieftina, insa e posibil ca la noi vinul bun sa fie mai ieftin.

Nici in Romania nu e foarte simplu, exista sanse mari sa iei si teape daca nu mergi la sigur.

La capitolul asta pe aici vinurile frantuzesti sunt "sigure", chiar daca e discutabil daca sunt cele mai bune sau nu. Daca iei o sticla de duzina de 5€ in mod sigur o poti bea. Cu vinuri sud-americane, sau californiene ori australiene poti sa dai peste unul bun, insa exista un risc semnificativ sa dai peste o posirca. Insa peste posirca frantuzeasca nu prea am dat... atata timp cat am luat la sticla si nu la cutie de carton teehee.gif
solmar
Desi asta e topicul lui Haba, despre beri....

In tara gasesti vinuri locale bune, cotate peste 80 de puncte, pana intr-un milion de lei. Vinuri premiate afara. Excludem premiile din tara sa nu vorbim de nepotism, bla, bla... Gasesti vinuri bune si la 20-30 de lei sticla dar trebuie sa stii ce cauti. In rafturile de la hypermarket ai oarece sanse sa gasesti vinuri bune, desi nu e cel mai bun loc (lumina, variatii de temperatura...). Eu comand pe internet anumite vinuri. Ca fapt divers se gasesc vinuri vechi 30-40-50 de ani cu preturi intre 50 si 150 eur sticla. La fel, trebuie sa stii ce cauti. La noi inca e haos in viticultura, nu avem (sau nu stiu eu) un calendar al anilor buni, in care vinurile au fost excelente... si a celor in care vinul a fost posirca.
Gasesti si vinuri de import, sunt cateva site-uri in care primesti recomandari, sunt blogurile pasionatilor. A inceput sa apara literatura de specialitate.. E un hobby destul de costisitor..smile.gif
former_ozz
QUOTE
exista deja vin acceptabil (fara sa fie deosebit, insa macar decent si curat) la 4€ iar la 20€ gasesti deja bun.


La fel si aici... sint vinuri la 7-8$ (poate nu chiar 4E) foarte decente, dar sint decente in sesnul mincarii bune de birt, nu cu multe giusturi si mirosuri. Si la 20-30$ deja esti intr-un teritoriu cu multe vinuri bune. Dar nici astea nu sint chiar ca alea de 50-100$ si peste.

QUOTE
Ca tot veni vorba, la restaurant cu 1 sau 2 stele michelin (la 3 inca nu am avut onoarea) am baut vin de 40-50€ sticla,


Figura asta nu merita. Mult mai rentabil e sa-ti cumperi vinul tau la 30E si sa vii cu el la restaurant. Platesti o taxa de probabil 10E dar primesti un vin (mult) mai bun de cei 40E.

QUOTE
Insa peste posirca frantuzeasca nu prea am dat...


Pai Franta e cel mai mare producator de posirca din lume smile.gif. Fac cele mai multe vinuri bune dar toti 80-90% sint vinuri proaste, subventionate de stat.
Parerea mea e ca in vest spre deosebire de Romania s-a ajuns la o arta cu facutul vinului placut si atractiv pentrul consumator. De aia nu mai exista vinuri rele cu adevarat. De obicei toate sint baubile. In Romania mai toate vinurile mi se par pur si simplu nebaubile. Sint proaste dincolo de orice critica.
Dar daca vrei un vin bun pentru ban, e mult mai rentabil sa bei ceva spaniol, sud american, australian decit francez sau californian.

QUOTE
In tara gasesti vinuri locale bune, cotate peste 80 de puncte, pana intr-un milion de lei. Vinuri premiate afara. Excludem premiile din tara sa nu vorbim de nepotism, bla, bla... Gasesti vinuri bune si la 20-30 de lei sticla dar trebuie sa stii ce cauti.


80 d epuncte date de cine? 1milion adica 33$? Pfff... pai tu stii cite vinuri foarte bune se gasesc la pretul asta? De 90-95 de puncte Robert Parker? Bordeauxuri? De la Rioja? Chateneuf du Pape? Californiene? Concuram cu astia? Vinul de romania de care n-a auzit nimeni se baga in liga cu vinuri cu greutate?
Un vin romanesc ca sa fie ok trebuie sa coste la jumatate pentru valoare. Adica un vin de 20$ sa fie bun cit unul de 40$ la altii. Si sa inceapa la preturi mici, ca nu se arunca nimeni sa dea 30$ pe un vin de care nu s-a auzit. Cumperi unul de sub 10$ intii si ti se pare bun pentru pret. Dupa aia te duci la 15, 20, 30. Problema e ca daca ma duc si cumpar un vin de 10$ romanesc e oribil. Nu se compara cu un vin de 4-5$ luat la intimplare facut de altii. Atunci ce incredere sa capat ca sa-l iau pe ala de 30$? La banii aia am o caruta de optiuni unde merg la sigur.


Iar daptul ca vinul e vechi de 50 de ani nu e relevant. Mult mai important e sa fie vinul bun, ca daca invechesti un vin prost tot prost ramine. Astea fiind spuse am baut si eu citev vinuri d-astea de virsta mea in Romania dar mi s-au parut ciudate. In primul rind ca nu prea mai erau vinuri. N-au fost rele, pe vremea aia (2005-2006) costau inca nimica toata, au meritat banii aia dar nu merita banii de acum.




solmar
Pai daca dai 20-30usd pe un vin romanesc in state, o buna parte platesti transportul. Iar faptul ca nu sunt cunoscute mondial nu le stirbeste din valoare. Piata din state a fost multa vreme in mainile unui singur individ care a decis el ce vinuri se importa din Romania. Pana si etichetele le concepea sa fie pe gustul americanilor. Acum s-au mai schimbat lucrurile.

Iar faptul ca exista pe piata vinuri care costa putin si sunt bune e doar pierderea producatorilor. Care producatori au inceput de cativa ani sa-si faca produsele cunoscute si sa bage ceva bani si in marketing nu numai in masini si case. Nu vreau sa comparam valoarea de piata a vinurilor frantuzesti cu a celor romanesti dar nu uita ca oenologi straini de clasa sunt acum si in Romania, calitatea terenului si conditiile meteo sunt similare Frantei, strugurele exista si in circa 10 ani o vie poate da o productie de clasa - asa ca potentialul exista.
Puncte acordate in concursurile de afara, am si scris ca nu ma refer la cele din tara.

QUOTE
Problema e ca daca ma duc si cumpar un vin de 10$ romanesc e oribil. Nu se compara cu un vin de 4-5$ luat la intimplare facut de altii. Atunci ce incredere sa capat ca sa-l iau pe ala de 30$? La banii aia am o caruta de optiuni unde merg la sigur.


Eu ce naiba ma chinui sa spun!? Trebuie sa stii cate ceva despre vinuri ca sa nu iei gherle. Preferatul meu din Romania este vinul de Ciumbrud - care costa cca 20 lei/sticla. Si e un vin excelent care ia fata unor vinuri care se vand la raft cu 20 de dolari. Vinurile sunt totusi ieftine in tara.
former_ozz
Eu la preturile din tara ma refer. Aici nu exista vinuri romanesti peste 10$, care in Romania sint ~20 de lei. Dar nici sub 8. Cam asta e domeniul. Din bunatate le-am cumparat pe toate pe care le-am gasit. Sint naspa. Nu merita 4$.
Dupa aia in vacante in Romania increc si eu ce se gaseste in supermarket. Stiu ca nu-i locul perfect dar n-am acces la magazine mai smechere. Ma concentrez pe segmentul 20-30 de lei.
Transportul nu ar trebui sa fie asa mare tragedie, ca tot de acolo vin si vinurile australiene, fratuizsti, sud americane, chileene argentiniene etc. Si-s mai ieftine ca localele. La urma urmei pepenii vind mexic, rosiile tot asa, strugurii din chile etc.
Te tin minte cu ciumbrudul asta. Poate ajung si intr-un magazin mai de soi.
solmar
Transportul e alta poveste in Romania. De la producator care si-ar dori un transport ieftin pana la destinatie sunt cateva comisioane "sa mananca si gura mea"... Cred ca sunt relativ frecvente cazurile de vanzari ex works in care cumparatorul se ocupa de transport ca sa evite costuri suplimentare.

Cand vii in tara cauta pe internet vinurile inainte sa mergi la cumparaturi. Au inceput sa apara magazine specializate in fiecare oras. In Bucuresti sunt cateva, unul e chiar in Unirii (al lui Catalin Paduraru), dar degeaba daca nu stii dinainte ce sa cumperi. Poti sa cauti la fel de bine pe site-urile producatorilor. In Carefour in Constanta de exemplu este un mic magazin de desfacere al Murfatlarului - de unde am cumparat niste chestii interesante - 60-80 lei sticla, dar am mers la sigur (Arezan, M1 si inca unul). Vinurile din hypermarket - e o gaselnita sa cumperi vinurile vechi, dar mergi la soarta. Eu am luat teapa. Dar poti sa iei si un bingo - sa gasesti un vin de 30 de ani (sau mai mult) la un scor modest. O idee/un indiciu despre anii buni poti sa-ti faci din vinotecile cramelor din tara. Eu am descoperit la Pietroasele (unde am copilarit si care pana in '89 era o crama de renume mondial) ca pastreaza/vand vinuri de vinoteca din anumiti ani.

Vinul de Ciumbrud din pacate are un areal de vanzare care nu depaseste Transilvania. Cu greu o sa-l gasesti in Bucuresti, dar sigur il gasesti in Sibiu, Brasov, Medias, Cluj, Alba... La fel de bine poti sa-l comanzi de pe site.

ps Halba, poti sa muti offtopicul la vinuri.
HalbaSus
In ultima perioada am luat cateva vinuri din Ungaria, de la unele foarte ieftine la unele medii (pana in 40 de lei sa zicem). Alea ieftine sunt posirici si la ei (nu ma intereseaza prea mult, pentru coq au vin sunt bune) alea cu preturi mai mari sunt bunicele. Problema e ca eu nu pot face diferenta intre vinuri baubile, dar poate nu am baut vinuri suficient de bune, cred ca cel mai scump vin pe care l-am baut a fost ceva vin de 30-40 de ani, era rosu, si bunicel, dar nu m-a dat pe spate.
Solmar, cand mai joci la "loteria vinurilor de supermarket" si gasesti ceva bun, da pe goarna, poate incercam si noi (eu degeaba as juca, ca probabil mi s-ar parea acceptabile o gramada).
solmar
Uite un vin bun, un Muscat excelent pe care l-am descoperit la Szonyi. Din lista aia de la Pietroasele e de retinut cronologia vinurilor, adica anii buni, o bagi in memoria telefonului si cand dai de un vin vechi la supermarket din anii aia merita incercat - eu am vazut vinuri vechi la 40-80-120 de lei, iar daca anul e bun si sticla n-a prins aer atunci poti trage un loz castigator.
Cei de la Pietroaele au o Tamaioasa care n-are pereche, au Busuioaca (al doilea loc din tara dupa Bohotin in care se face), au un Riesling bun. Pacat ca n-am "copilarit" pe acolo mai pe la 20-30 de ani. Probabil ca ma orientam spre alta facultate. Am fost in statiune (unde am copilarit) si mi s-a strans inima cand am revazut locurile in semi-paragina. In crama n-am intrat dupa '89. De fapt statiunea e mare si fac multe sorturi de vin, dar pe piata nu ies cu toate. In general, acolo unde cresc migdali ies vinuri bune. Si sa bei o Tamaioasa cu migdale prajite (am eu o reteta secreta) e ceva colosal!

La vinurile din Ungaria cred ca e greu sa dai gherle.
Diesel
La prima excursie in Ungaria, Tudor a baut asta in timp ce eu eram "designated-driver" rolleyes.gif
solmar
Azi mi-au livrat vitrina de vinuri. thumbsup.gif Deja se adunasera multe multe sticle... Acum o sa stea frumos in conditii bune o parte din ele. Din pacate e o vitrina mica de 40 de sticle. Probabil ca in momentul in care ma voi muta ii voi cumpara un fratior mai mare si sper sa am parte si de o pivnita... Mai pe dupa-amiaza le aliniez si le fac o poza.

Diesel, nu te victimiza ca amandoi ati fost castigati la afacerea asta!
HalbaSus
Asa asa... oamenii seriosi nu isi tin bauturile la intamplare... si noi avem un frigider care in marea majoritate a timpului e relativ gol si e umplut deobicei de sticle de bere (acum e plin, ca e week-end) biggrin.gif
In alta ordine de idei ieri am fost la un restaurant, am cerut bere si m-au anuntat ca au doua... in sensul de doua sticle... si alea de 0.33... cum era cam tarziu sa mai schimbam restaurantul am baut vin (dupa ce am golit foarte repede cele doua supozitoare cu bere)... Am baut un vin alb sec care mie mi s-a parut decent, peste medie, dar nu stiu daca isi justifica pretul (repet, eu pot diferentia vinul execrabil de vinul bun/decent, dar nu (cred) ca pot diferentia un vin decent de unul excelent).

Ahh... apropo de vinurile din Ungaria, nici la ei nu tot ce e vin e bun, alaltaieri am facut coq au vin (recomand cu caldura tuturor sa incercati) si am deschis un cabernet unguresc (ieftin ce-i drept), si din lipsa de ocupatie l-am gustat... oh teh horror... a trebuit sa beau 5 beri ca sa sterg gustul ala oribil (cu toate astea mancarea a iesit buna, la gatit merg si vinurile proaste spre execrabile, e chiar pacat sa irosesti vinuri scumpe pentru o tocanita).

Cat despre sticla pozata de Solmar, ea e produsa in zona Tokaj, cunoscuta in special pentru Tokaji Aszu (care e un vin de desert, extrem de dulce, facut din struguri partial stafiditi) precum si Tokaji Essencia care este vin facut din stafide (sau ceva similar) si e printre cele mai scumpe vinuri din lume (aveti acolo lista de preturi dar ca idee: sticla de 375 ml de Tokaji Essencia din 2000 costa vreo 700 de lire sterline. Cu toate astea parerea mea sincera este ca acel produs nu poate fi baut (desi nu am avut onoarea sa gust). Chiar si Tokaji Aszu (care e un vin scump dar totusi la preturi digerabile) mi se pare o forma de sirop care nu poate fi baut decat poate dupa un desert extrem de dulce.

P.S: Sa nu se inteleaga ca vinul pozat de solmar e dulce, ala e un vin sec.
solmar
Am vazut un scurt documentar despre vinurile de Tokay si o emisiune a lui Radu Rizea. Tin minte ca e o tehnologie/o traditie interesanta, strugurii se culeg in cosuri, se desciorchineaza manual, se lasa la stafidit... Sunt vinuri dulci, iar o sticla de esenta ajunge sa fie foarte scumpa. Nu ma omor dupa vinurile dulci dar ar merge o degustare/o abatere de la drum la un viitor Euroring. Mai ales ca ala din poza de la Szonyi e un vin lucrat, parfumat, remanent, elegant si sec pe deasupra.

ozz, uite un blog interesant despre vinuri si mai exista si altele.

Edit: link corectat
solmar
L-am instalat, acum trebuie sa-si regleze temperatura... E prea lumina si pozele nu ies bine. Din pacate mi-au intrat doar vinurile rosii, adica 34 de sticle. Alea albe - vreo 40 au ramas pe afara.
solmar
Uite un Tokaji luat ultima data, de 3 puttonyos. Urca pana la 6 puttonyos si apoi urmeaza Eszencia. O sticla care a aterizat la birou... Si o poza cu scula in functiune, a inceput racirea. Mi-e clar ca urmatoarea vitrina o sa fie una inalta sa intre tot materialul. Sau una cu doua zone de temperatura. Albele au interval de racire 8-12, rosiile 13-18. Sampaniile 5-7. O vitrina pentru rosii si una pentru albe. Si o mica pivnita pentru rezerve. ninja.gif
GoldnSlitz
solmar...spor la treaba si la mai mare!

...totusi atatia sulfiti si arome artificiale? Cunosc indeaproape doi preparatori cu acte in regula de asemenea bauturi extraordinare, chiar excelente... Este o industrie in care trebuiesc standardizati astfel mii de hectolitri, si meseria lor asta este...sa dozeze niste substante in adaos.

M-am intors la vinul de butuc din sursa sigura, mai bun decat cel din raft, indiferent de eticheta.
solmar
Azi, dupa ce am "aranjat" vinoteca am rontait o Tămâioasă Românească, 2010, Dealurile Munteniei, Prahova Valley Reserve, Cramele Halewood, un vin dulce si bine apreciat. Un vin la 19 lei sticla (deci se poate), care a luat medalie de aur la IWCB 2011. Am comandat o cutie de Tamaioasa, o cutie de Feteasca si cateva sticle de vin rosu (Hyperion) anul trecut.

Goldnslitz,
chiar remarcasem ca ai disparut de ceva vreme... Sulfitii exista in orice vin. Ar trebui sa-si faca treaba si sa nu-i simti. Mai precis, dupa ce deschizi o sticla sulfitii ar trebui sa se evapore si sa dispara complet. Nu vorbim de vinuri pe care le lasi la aerat 24 de ore inainte ca nu suntem de vita regala sau neam de marchizi. Vorbim de vinuri pe care si le poate permite orice roman, fie si ocazional de curiozitate. Iar cele la 20-30 de lei sticla sunt vinuri in banca lor fara pretentia de a detrona un Chateau Margaux. Sa nu uitam ca si vinurile care costa peste 1000 de eur sticla au fost ieftine la inceputuri iar un vin nou fie el si de nume greu costa 15-25 eur/sticla.

Ca trebuie dres industrial o cantitate mare de vin se reflecta in pret. Ala e un vin cu strugure defect, care are nevoie de chimicale la greu ca sa iasa pe piata. Iar cei care il cumpara il apreciaza pentru pretul lui mic 6-8 lei sticla/litrul nu pentru altceva. Are nisa lui de piata.

Scopul meu e simplu: sa apuc sa beau din toate vinurile din tara. Acum vanez Solo Quinta. De citit e mai usor, am tot cumparat ce s-a editat in ultimii ani. Oscilez daca sa ma abonez la revistele de specialitate pt ca n-am timp cu nemiluita.
HalbaSus
@solmar, merita sa te uiti la serialul ala cu james may (se da si pe paprika tv, dar nu incepe cu primul sezon), ideea de la care porneste James May (cu care sunt de acor si eu) este ca un vin care depaeste 10 lire (la ei asta fiind considerat vin ieftin) depaseste scopul vinului... vinul trebuie sa fie ieftin, al oamenilor... nu rezervat unei minoritati financiare.

P.S: la urmatoarea iesire la euroring poate faci echipa cu Diesel si va opriti la Oradea, aduc niste vinuri unguresti si o ardem oenoligistic sau ceva de genu' ala.... biggrin.gif
AlexTM
QUOTE (solmar @ Mar 4 2012, 09:49 PM) *
Acum vanez Solo Quinta

Asa, pe la mine prin zona.
Nu m-ai bagat in seama, ti-am zis de vinul asta acum vreo 2 pagini. No sper sa-l mai gasesti. Succes.
solmar
Halba,
am bagat la cap, o sa ma uit negresit mai ales ca Frati de vita se difuzeaza doar miercurea si mai da si reluari. De partea cealalta a baricadei stau producatorii, ei si-ar dori sa scoata pe piata un vin cu costuri minime, sa valoreze imediat 100 lei si sa-l vanda cu 200 de lei.... Rotenberg e chiar fair din punctul asta de vedere si spune lucrurilor pe nume. A investit bani, timp si renume in cramele cu acelasi nume, face un vin bun, de calitate, ar putea sa fie ceva mai agresiv in marketing [aici ii bate pe toti la dos Florescu, cel din Bucuresti cu cafeaua, care daca ai facut "greseala" sa-i treci pragul si sa te bagi in vorba cu el (inevitabil) atunci pe langa ce doreai sa cumperi mai pleci cu doua plase] dar si-a fixat un target si in ce priveste nisa de clienti si in ce priveste pretul. Vinurile lui nu sunt nici ieftine nici scumpe, iar pe alea scumpe stie cum sa le prezinte si sa te faca sa le cumperi chiar daca o sticla costa 60-80 de lei. Trecand peste asta, face un Merlot al naibii de bun.
Bagat la cap si propunerea indecenta. Daca o sa ma pot rupe cateva zile probabil ca o sa vin/venim daca poate si omu' Diesel, preferabil sa fie mai pe caldura... ca m-am saturat de frig. O luna, cat a durat cancerul asta s-a rugat un prieten de mine sa ies la un sprit si degeaba... n-am putut sa concep ca dupa ce beau la caldurica o sa ies in cancerul de afara. Nici acum n-a venit primavara dar e acceptabil.

AlexTM
Nu esti singurul care mi-a spus de vin, oricum multumesc. Daca se gaseste in comert pune o sticla deoparte pentru cand ajung la Timisoara.
Am un prieten in Sibiu care a promis ca-mi face rost de cateva sticle, un coleg de munca mi-a povestit de el si de un alt vin ... plus ca e binecunoscut in media de specialitate. L-am gasit pe net la 60 de lei sticla. Trebuie sa verific sa fie si anul bun. Oricum ma mai documentez.
solmar
M-am luat cu povestile si am uitat ideea. Sa limitezi la 10 lire pragul de selectie e cam drastic, dar 10 lire/15 euro/65 lei e totusi o limita buna. N-am fost eu prea mult prin Europa dar sunt sigur ca gasesti vinuri bune la banii astia. In tara e chiar o limita generoasa. Solo Quita e vin de cca 90 de puncte si se incadreaza in buget. Iar vinul care a spart avioane anii trecuti - Sirena Dunarii, care nu e departe ca pret. Acum nu cred ca James May sau oricine altcineva se va abtine de la un vin daca acel vin iese cu cativa euro peste pragul limita. Pe de alta parte pragul asta iti da ocazia sa bei vinuri foarte bune, trebuie doar sa le dibuiesti. 15 euro nu mi se pare sfarsitul lumii. Poti sa cumperi o sticla in fiecare luna .
former_ozz
Hai ma iar albe, iar dulci? Pai ori sintem golani ori nu mai sintem.

Cit despre vinul "de casa" aici se vede n ce stadiu a auns viticultura in Romania. Vinul d ecasa nu e vin si punct. E doar un suc de struguri fermentat.
Cred ca am mai spus asta, nu sint multi oameni pe lumea asta care stiu sa faca vinuri bune. Cu insii pregatiti cu traditii si facultati de specialitate si ani de experienta. Vinuri ok stiu mai multi sa faca, dar si aia sint superprofesionsiti, dar vinuri bune care sa faca vilva e greu al dracu.
Pe linga ala care face vinul mai trebuie si strugre, procedee, sol, panta, vreme, pivnite, echipamente etc.

Vinul de tara n-are treaba cu conceptele astea. Se iau niste struguri la intimplare, cu nivelul de coacere la intimplare, se zdrobesc la gramada cu codite cu tot, se stringe teascul la maxim ca sa iasa mai mult, se "corecteaza" cu niste zahar si apa daca e prea acru. Se lasa al fermentat intr-un loc fara nici un control. Se baga la un butoi facut dintr-un lemn la intimplare afumat cu sulf. In primavara de obicei deja e otet.
Asta nu insmena ca toate-s graoznice, unele sint baubile, unele probabil placute, dar e cu totul alt nivel.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.