Help - Search - Members - Calendar
Full Version: De ce este ilegala actuala taxa auto? Vezi cum o poti evita!
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
klm
Despre taxa auto s-a discutat si s-a rasdiscutat deci de ce merita acest articol mai multa atentie?
Pentru ca ne invata cum sa evitam plata acesteia.

CITAT
Desi subiectul taxei auto a fost indelung dezbatut, consideram ca anumite aspecte de ordin teoretic si practic se impun inca a fi abordate. Astfel, in acest articol ne propunem sa analizam pe scurt ilegalitatea taxei pe poluare prin raportare la dispozitiile Codului fiscal, de Procedura Fiscala, respectiv dreptul comunitar si totodata sa oferim solutii practice cititorului in vederea (i) evitarii platii sau (ii) restituirii taxei, in cazul in care aceasta a fost deja platita.
Organele fiscale romane incalca regulile de procedura fiscala

In practica organelor fiscale din Romania, trebuie remarcata o problema majora: neemiterea unei decizii de impunere pentru stabilirea cuantumului taxei auto.

Intrucat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor nu inmatriculeaza masinile fara dovada platii taxei pe poluare, contribuabilul este fortat sa achite valoarea taxei la unitatile Trezoreriei Statului, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, cuantumul acesteia fiind stabilit prin decizia de calcul a organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In acest sens se impune, credem noi, urmatoarea intrebare: care este actul administrativ-fiscal in temeiul caruia organele fiscale au perceput si percep in continuare taxa speciala?

Aceasta deoarece, potrivit dispozitiilor art. 85 din Codul de procedura fiscala, individualizarea unui impozit se poate face fie (i) in baza declaratiei fiscale a contribuabilului, fie (ii) printr-o decizie de impunere emisa de organul fiscal. Or, niciunul dintre actele care stau la baza incasarii taxei pe poluare (decizia de calcul, referatul de calcul, chitanta de incasare) nu sunt acte administrative fiscale, respectiv titluri de creanta in sensul Codului de procedura fiscala, pentru motive ce tin in special de definitia actului administrativ fiscal si de modul lui de comunicare, acestea constituind singurele modalitati care justifica individualizarea si obligatia corelativa de plata a taxei.

Asa cum vom vedea mai jos, pe langa ilegalitatea acestei taxe din cauza incompatibilitatii cu dreptul comunitar, putem sustine si ideea de abuz a organelor fiscale in incasarea accizei fara emiterea unei decizii de impunere, cu incalcarea corespunzatoare a prevederilor Codului de procedura fiscala.

Cum sa evitati plata taxei auto

Pentru a evita taxa pe poluare, trebuie sa actionati in judecata Institutia Prefectului, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor.


Asadar, in lipsa unei decizii de impunere prin care sa fie prevazuta obligatia contribuabilului la plata taxei pe poluare, acesta nu datoreaza nimic. Refuzul explicit al autoritatilor de a elibera certificatul de inmatriculare a autovehiculului pe motivul ca persoana in cauza nu a achitat taxa pe poluare este abuziv si constituie refuz nejustificat de a solutiona o cerere in sensul prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Amintim aici si art. 52 alin. 1 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia „Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim (...) si repararea pagubei”.

In consecinta, dupa ce contribuabilul a obtinut in scris refuzul de eliberare a certificatului de inmatriculare, se poate adresa direct instantei de contencios administrativ pentru a obliga serviciul public comunitar la procedarea inmatricularii vehiculului, fara plata taxei pe poluare.

Pasi de urmat pentru recuperarea taxei

In lipsa unei decizii de impunere, taxa achitata reprezinta o plata nedatorata care are ca urmare juridica dreptul contribuabilului de a cere repetitiunea (actiune in restituirea unei plati nedatorate). In plus, conform jurisprudentei constante a Curtii de Justitie Europene, taxa pe poluare reprezinta o masura discriminatorie in raport cu produsele second-hand provenind din alte state membre ale Uniunii Europene, prin aceasta incalcandu-se prevederile art. 90 din Tratatul CE.

Avand in vedere temeiurile de mai sus, puteti demara o procedura in vederea recuperarii taxei, procedura ce poate fi structurata in trei etape (primele doua etape fac parte din procedura administrativa prealabila, iar cea din urma reprezinta procedura contencioasa), dupa cum urmeaza:

1. Formularea unei cereri de restituire a taxei la Administratia Finantelor Publice;
2. Daca cererea se respinge (solutia cea mai probabila), se contesta solutia in cadrul procedurii administrative prealabile, potrivit art. 205 din Codul de procedura fiscala;
3. Daca se respinge si contestatia, se adreseaza o actiune in contencios-administrativ, impotriva Administratiei Finantelor Publice, cu chemarea in garantie a Administratiei Fondului pentru Mediu prin care contribuabilul aduce in discutie legalitatea taxei si prin prisma incalcarii dreptului comunitar.

Aceasta procedura permite contribuabilului sa puna in discutie legalitatea taxei in conditiile contrarietatii dintre prevederile legislatiei nationale si normele comunitare.

Articol scris de avocatul Andrei Corcaci, Managing Partner Corcaci & Asociatii pentru Avocatnet.ro
Cretzu194
Am gasit astazi un anunt pe internet care suna asa "Inmatriculez masini fara a plati taxa de poluare" pretul este de 400 lei.Am sunat omul si mi-a spus ca dureaza intre 1-6 luni si ca taxa este ilegala in Romania , a zis ca ii dau 200 lei cand ne intalnim sa completam actele si 200 cand imi aduce placutele cu nr.Nu stiu ce sa zic oare este teapa sau nu?
HalbaSus
Eu as merge pe varianta ca e teapa. Intr-adevar taxa e ilegala si se poate anula in instanta, insa exista 2 variante pentru asta:
1. Platesti taxa, inmatriculezi masina, faci actiune in justitie, astepti aproximativ 1-2 ani (in functie de gradul de incarcare al instantelor) sa ai o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens. Recuperezi banii.
2. Nu platesti taxa, ceri inmatricularea masinii fara plata taxei, politia te refuza, tu ceri refuzul in scris, ataci in instanta acest refuz si ceri instantei sa oblige politia rutiera sa ti-o inmatriculeze si in lipsa taxei. Astepti 1-2 ani (in functie de gradul de incarcare al instantelor) sa ai o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens. Inmatriculezi masina.
22nst
Asa am facut eu cu Yarisul.

Am platit taxa, 2600 lei si am cerut in instanta restituirea.
In august am depus actele si mi-au dat termen la proces prin mai 2012 biggrin.gif
Sper sa castig!
Cretzu194
Mda...deci nu are rost sa dau banii.
HalbaSus
QUOTE (22nst @ Dec 30 2011, 05:42 PM) *
Asa am facut eu cu Yarisul.

Am platit taxa, 2600 lei si am cerut in instanta restituirea.
In august am depus actele si mi-au dat termen la proces prin mai 2012 biggrin.gif
Sper sa castig!

In mai 2012 administratia finantelor publice va cere introducerea in garantie a fondului pentru mediu (sau cum naiba se numeste) motiv pentru care instanta va mai acorda un termen de judecata (in general udeva in 3 luni, daca ai noroc prinzi inainte de vacanta judecatoreasca (30 iunie) daca nu prin septembrie) la acel termen vei castiga in prima instanta, va mai dura aproximativ 1.5 luni redactarea hotararii si comunicarea acesteia, moment din care administratia finantelor publice are 15 zile sa faca recurs... pe care il va face... termenul de recus va fi undeva in intervalul 2-6 luni.... partea buna e ca in general ramane in pronuntare la primul termen... daca mai adaugam si termenul necesar redactarii hotararii... ajungi undeva la un termen cuprins intre 1.5 si 2, poate chiar 2.5 ani de la momentul depunerii actiunii.
22nst
WOW... in halul asta?
Are cineva idee daca banii care trebuie sa ii primesc, ii indexeaza si cu rata inflatiei, cu ceva acolo? biggrin.gif
Watcher
Dobanda legala
DORU
Da, cel mai corect, dar se poate si dobanda fiscala.
Copax
Am un prieten care în ianuarie 2011 a contestat în instanță legalitatea acestei taxe, iar în noiembrie pe la mijloc a primit comunicarea oficială din partea tribunalului că are câștig de cauză.
A urmat perioada legală în care se putea face recurs și acum urmează să fie înștiințat data cînd poate să se prezinte la finanțe să-și ridice banii.
Dacă nu mă înșel s-a prezentat între timp de două ori la tribunal la proces.
Știu sigur că trebuie să primească pe lângă banii indexați cu valoarea inflației și cu dobânda la zi, inclusiv 450 lei cheltuieli de judecată.
În ce privește dobânda presupun că e vorba de dobânda oficială a BNR pentru depozite în lei, dar nu m-am interesat prea în amănunt așa că nu vreau să spun prostii.
Oricum ar fi, încă nu a pierdut nimeni un asemenea proces și toți cei care au contestat această taxă au primit sau urmează să primească banii înapoi.
klm
Halba, ai idee daca in cazul 2, poti circula cu numere rosii (de Romania) in toata aceasta perioada pana la definitivarea litigiului - 1-2 ani, dupa cum estimezi tu?
DORU
Eu stiu ca poti lua doar 3 randuri de nr rosii si fiecare este limitat la 30 zile.
mike.omega
http://www.a1.ro/men/cars/noua-taxa-auto-a...-an-188958.html

Incepe sa-mi placa ideea de an electoral smile.gif
DORU
Rusinos si penibil.

Legea in sine e o minciuna prin denumire si o aberatie prin cuantumul taxelor. Nu trebuie amanata prin OUG, ci serios modificata fara interese ascunse si meschine !
jakeson13
Aia 200 de lei pe care ti-ii cere tipul in avans imi miroase a inselaciune sad.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.