Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Roti - jante&anvelope
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Tuning > Cauciucuri/Roti
Pages: 1, 2, 3, 4
Iulian HondaFan
iata ca si ConsumerReports a testat plus-sizing-ul asa cum se spune aici la punerea de roti mai mari si cauciucuri mai late dar cu talon mai mic ( una peste alta diametrul rotii ramane insa acelasi).

4 marimi de cauciucuri au fost testate pe o Honda Accord ( desigur varianta mai mare americana) si pe un BMW serie5.

beneficiul cel mai mare pt rotile 245/40R18 ( fata de cele standard de 225/55R16 este la franarea pe gheata ( aprox 5%) apoi la viraje stranse (4%).

la manevrabilitatea de urgenta si franare pe uscat castigurile sunt minime (1-2%) si marimea 235/45R17 a avut performantele cele mai bune la aceste capitole.

hidroplanarea , comfortul si tractiunea pe zapada au fost insa mult mai proaste- iar ultimele 2 au fost cu peste 20% mai proaste la toate cele 3 marimi peste cea standard.

gropile si pericolul de a-ti indoi jantele sunt mentionate si de ei ca un real pericol, mai ales ca o janta de aliaj R17-R19 costa peste 150$ bucata.

iata concluziile lor:

FACTORY SIZE= 225/55R16

Best for those who want well-rounded performance under a variety of driving conditions.

But factory tires typically compromise optimal cornering grip for all-around versatility.


PLUS-ONE=235/45R17

Best for those who want better handling and cornering without losing much foul-weather grip.

But ride still suffers, and costs for wheels and tires are significant even at this level.

Price $870 for our Honda and $1,370 for our BMW for four wheels and tires.


PLUS-TWO=245/40R18

Best for those who value style and dry-weather grip over all-weather performance.

But ride and all-weather grip decline; the risk of damage from potholes and curbs increases.

Price $1,120 for our Honda and $1,600 for our BMW for four wheels and tires.


PLUS-THREE=245/35R19

Best for warm-weather drivers who want even more style and are willing to pay for it.

But you’ll need to be especially careful through puddles; potholes or curbs pose added risks.

Price $2,150 for the four 19-inch wheels and tires on our BMW.
Iulian HondaFan
si iata parerrea celor de la CR despre plus sizing la SUV-uri mari:

Large sport-utility vehicles and pickup trucks allow extra-large plus-size options up to 28 inches in diameter.

We tested a late-model Chevrolet Tahoe SUV with plus-four and plus-eight wheels and tires in line with the extreme sizes typical for trucks. As with our cars, the Tahoe sacrificed ride comfort and snow traction at the large end of the spectrum.

Those are some of the reasons we do not recommend plus-size tires for these mostly all-weather vehicles. Larger, grippier tires could also make some of these trucks tippier by sticking rather than sliding under hard cornering forces and also during emergency road maneuvers--a major reason some auto manufacturers advise owners to stay with the tire size and type the vehicle came with. Indeed, Ford warns owners of some sport-utility vehicles that larger tires could cause unstable conditions for their vehicle.

Extreme plus-size truck tires put an even greater strain on brakes, wheel bearings, and suspension parts. The plus-four package we tested weighed 104 pounds more than the originals, while moving up to a 24-inch-diameter, plus-eight package added 152 pounds to the total.

Then there’s the added risk to your back and your wallet: At 92 pounds and $1,360 for each plus-eight wheel and tire we tested, changing even one wheel and tire is likely to be a daunting proposition. And because larger wheels and tires are far more vulnerable to damage, you could wind up parked at the roadside sooner than you think.
Silviu31014
Am si eu o intrebare: unde pot gasi un studiu stiintific referitor la cauciucuri, aderenta si forta de frecare? L-ati contrazis pe silviu32989
(eu sunt silviu 31014) numai cu argumentul ca in realitate e cu totul altceva. Eu zic ca nu e asa. Modelul real trebuie sa porneasca de la unul teoretic (si daca forta de frecare nu s-ar datora in proportie de 80% fortei de apasare normale pe suprafata de rulare, atunci teoria ar fi gresita).
Inca un argument: de ce mai punem aripi deportante ( nu vorbesc de cele aiurea montate care nu te ajuta decat sa-ti maresti consumul si sa-ti iei zborul-la cele orientate in sus pe Dacia berlina de ex.).
Rezultatele date mai sus in CR nu vin decat sa intareasca acest lucru.
Recunosc ca rotile mari si late "dau mai bine", DAR:
1. maresc consumul- bani pe benzina
2. scad performantele (acceleratie)- mase mai mari- inertie mai mare.
3. fortele din articulatii/ suspensie cresc- rezulta bani pe bucsaraie
4. in conditii de asfalt uscat si perfect curat aderenta creste cu 2 procente, dar in conditii de ploaie/ noroi/ zapada) sunt mai proaste cu pana la 20%
5. sansa de a ti se intepa/ taia etc. e mai mare (de, daca ai pata de contact)
6. jentile de aliaj sunt de departe mai aratoase, dar desi sunt din aliaj "usor", s-ar putea sa fie mai grele ca cele de tabla (asta n-am verificat smile.gif , daca dai intr-o groapa e mai greu de indreptat, poate sa-ti faca o galca in cauciuc si fiind mai greu defomabila impactul il vor prelua celelalte elemente de suspensie.
7. directia e solicitata mai mult ( verif. pe o masina fara servo cauciucuri mai late pe loc)

Concluzie: Cati bani suntem dispusi sa dam pe performanta reala si cat pe imagine?
James Kilowatt
Modelul teoretic face niste ipoteze care nu sunt aplicate in cazul cauciucurilor, si anume faptul ca sunt rigide. Nu a spus nimeni ca teoria e in totalitate proasta, ci ca e simplificata si nici nu se aplica la cazul nostru, si ca chiar presupunand ca este aplicabila, tot nu confirma ipoteza indepententei fortei de frecare cu pata de contact pentru ca functie de pata de contatc se schimba natura corpurilor in contac datorita incalzirii diferite.

Aripile deportante se monteaza pentru exact pentru ce ai spus tu:) Asta nu este nici un argument nici pro nici contra discutiei pe care o aveam cu celalalt silviu. Discutia pe care o aveam cu el se referea la influenta petei de contact.

Jentile din aliaj mai mari nu sunt mai neaparat mai grele decat cele obisnuite, plus ca trebuie vazut cat este de important. Energia cinetica DE ROTATIE este data de Iw2, deci e mai tentat sa ai o roata mai grea (adica, cu moment de inertie mai mare de fapt) daca viteza ei unghilara scade, tot esti in castig. Ori rotile avand raza mai mare w scade.

E adevarat ca demarajul este mai slab comparativ cu o roata mai mica datorita faptului ca forta este invers proportionala cu raza (cuplul la roata este constant), insa la aceeasi viteza mergi cu turatie mai mica.

In rest, cam ai dreptate. Daca pui roti enorme pe o masian care nu a fost gandita din start sa aiba asemenea roti cam asa e. Plus toata teoria cu unghiurile, cu uzura cauciucurilor. PE de alta parte o roata mai mare si un cauciuc mai mic da si bine si mai si ocoleste din neajunsuri smile.gif
Iulian HondaFan
QUOTE(Silviu31014)
Am si eu o intrebare: unde pot gasi un studiu stiintific referitor la cauciucuri, aderenta si forta de frecare?

Asa ceva m-ar interesa si pe mine. oare nu e nici un inginer AR pe forum?

L-ati contrazis pe silviu32989 (eu sunt silviu 31014) numai cu argumentul ca in realitate e cu totul altceva.

nu am contrazis legile frecarii. din pacate omonimul tau nu a ridicat decat obiectii dar fara sa ofere vreo explicatie alternativa. MR macar propune o explicatie si cred ca cel putin intr-o anumita masura are dreptate.

Eu zic ca nu e asa. Modelul real trebuie sa porneasca de la unul teoretic (si daca forta de frecare nu s-ar datora in proportie de 80% fortei de apasare normale pe suprafata de rulare, atunci teoria ar fi gresita).

sunt de acord cu enuntul tau.

legile frecarii se aplica la tractiune, si aici intr-adevar latimea pneurilor nu are nimic de a face. dar ceea ce discutam era despre frecarea la rostogolire...

si eu am neclaritati :scratch: cu privire la forta de frecare de rostogolire (FFR), cred ca majoritatea se datoreaza faptului ca roata reala nu este rigida iar pneul in permanenta se "turteste" si apoi revine la normal la nivelul petei de contact, asa cum a observat MR.

PRINCIPIUL ESTE CA FORTA DE PROPULSIE A ROTII ESTE INTOTDEAUNA EGALIZATA DE FORTA DE FRECARE, si asta da de fapt TRACTIUNEA= forta care trage/impinge masina. daca forta de frecare este mica roata va patina partial sau total si tractiunea va scadea pana la zero.

din aceasta decurge si explicatia faptului ca masinile AWD pot accelera mai rapid mai ales in conditii de carosabil alunecos. Forta de propulsie a motorului este impartita pe 4 roti astfel incat fiecare dintre ele va avea nevoie de o tractiune mai mica.


Recunosc ca rotile mari si late "dau mai bine", DAR:
1. maresc consumul- bani pe benzina

nu intotdeauna adevarat. cauciucul din care sunt facute si faptul ca peretele lor lateral este rigid face ca FFR sa fie de multe ori mai mica. intre un pneu de calitate si unul ordinar CR a observat imbunatatiri de 2mpg ( mile pe galon) la consumul de benzina ( bine asta testand pneuri de aceeasi marime)

2. scad performantele (acceleratie)- mase mai mari- inertie mai mare.

acceleratia depinde de puterea motorului, cuplul la roata, masa masinii si tractiune ( forta de frecare care se opune miscarii rotii si care in final face ca roata sa se rostogoleasca in loc sa patineze). tractiunea depinde de tipul si starea carosabilului si de tipul cauciucului din pneu. deci nu are de a face cu latimea rotii.

cred ca o roata de diametru mai mare ar ajuta la acceleratie daca si numai daca cuplul la roata este pe masura ( asta cred e si motivul pentru care masinile de F1 au rotile mari) si tractiunea e buna.


3. fortele din articulatii/ suspensie cresc- rezulta bani pe bucsaraie

de acord, asta pentru ca masina poate fi folosita mai agresiv, dar e optiunea soferului, daca nu faci demaraje puternice si nu iei curbe bruste in viteza nu ar fi motive de ingrijorare. desigur daca poti sa te spargi in figuri desigur ca o vei si face laugh.gif .


4. in conditii de asfalt uscat si perfect curat aderenta creste cu 2 procente, dar in conditii de ploaie/ noroi/ zapada) sunt mai proaste cu pana la 20%

faptul ca tractiunea creste cu numai 2% cred ca vine sa sustina faptul ca legile frecarii se aplica in buna masura.

5. sansa de a ti se intepa/ taia etc. e mai mare (de, daca ai pata de contact)

de acord.

6. jentile de aliaj sunt de departe mai aratoase, dar desi sunt din aliaj "usor", s-ar putea sa fie mai grele ca cele de tabla (asta n-am verificat smile.gif , daca dai intr-o groapa e mai greu de indreptat, poate sa-ti faca o galca in cauciuc si fiind mai greu defomabila impactul il vor prelua celelalte elemente de suspensie.

rotile de aliaj la aceeasi marime cu cele de otel sunt mai intotdeauna mai usoare. am comentat mai sus cat ar putea fi de importanta greutatea rotii.

7. directia e solicitata mai mult ( verif. pe o masina fara servo cauciucuri mai late pe loc)

nu am inteles ce ai vrut sa zici aici :dontknow: . te rog reformuleaza.

Concluzie: Cati bani suntem dispusi sa dam pe performanta reala si cat pe imagine?


multi oameni sunt mai dispusi sa bage banii in imagine decat in performanta. :scratch: dar cred ca pt. iubitorii de masini performanta conteaza mai mult :cheers: , desi nici imaginea nu ne e indiferenta :roll: .
Iulian HondaFan
QUOTE(G e o r g e)
forta de frecare la alunecare se pune in cazul franarii


...si al tractiunii.
G e o r g e
hehehehe , mai ales laugh.gif
Silviu31014
Ref la fortele de frecare, mi-am amintit ca prin ceata o chestie, da nu sunt f. sigur de ea.
De fapt frecarea prin alunecare nu depinde de suprafata de contact( daca are proprietati uniforme pe toata suprafata). Deci nu conteaza suprafata de contact in cazul ROTILOR BLOCATE care se taraie pe sosea.
Asa zisa "frecare la rostogolire" e de fapt o frecare statica, numai ca planul de contact se schimba, roata invartindu-se.
Iar forta de frecare statica e mai mare decat forta de frecare la alunecare(la un corp pe un plan inclinat de ex. aluneca numai dupa ce-i dai un impuls necesar pentru a invinge ac. forta statica). De aceea franarea cu rotile blocate e mai lunga decat cu ele invartindu-se(de aici si necesitatea ABS-ului)
Iar forta de frecare "la rostogolire" se poate sa depinda si de suprafata de contact.
Poate mai gasiti voi ceva...
HalbaSus
Din ceea ce spui tu rezulta ca roata e o inventie foarte proasta forta de frecare fiind mai mica in cazul "alunecarii"... nu stiu unde ai gresit dar rezultatul e eronat.

"De aceea franarea cu rotile blocate e mai lunga decat cu ele invartindu-se(de aici si necesitatea ABS-ului) "

ABS-ul nu scurteaza distanta de franare ci prin impiedicarea blocarii rotilor face ca masina sa poata fi controlata si in timpul franarii... vezi ca este pe undeva un topic "ABS vs non-ABS "
James Kilowatt
Pentru Silviu
Ceva scartaie in explicatie.... poate incerci sa spui ceva si iese altceva. O forta statica, oricare ar fi ea nu produce lucru mecanic si deci nu haleste nici energie. Rotile pierd energie... adica nu o pierd, ci o tranforma in caldura. O parte prin frecarea la alunecare in lagare si rulmenti, si o parte prin deformarea cauciucului. Daca ar fi absolut rigid si contactul pe o linie nu ar mai disipa si pneul energia... acum e posibil sa incerc eu sa spun ceva si sa iasa altceva laugh.gif
Alina-GSI
intrebare intrebatoare... :?: de unde pot si eu sa-mi achizitionez niste anvelope de iarna? Am umblat tot Bucurestiul si cand le spun dimensiunile (195/45 R16) toti se uita stramb la mine. Ba mai mult, aproape toti s-au dus si s-au uitat la masina, ca au zis probabil ca aberez. In principiu am gasit unele la Dibas dar sunt 136 euro... bucata :colors: Poate stiti voi altceva, mai accesibil. Mersi
Iulian HondaFan
e un topic cu pneuri de iarna cu mai multe date.

cand pui pneuri de iarna trebuie sa le iei un pic mai inguste si s-ar putea sa nu gasesti decat cu talonul mai inalt. uita-te la latimea jantei care trebuie sa fie inscriptionata undeva pe janta, apoi vezi pe site-urile producatorilor ( ex. Bridgestone are unul) ce dimensiuni de pneuri pot fi puse pe jantele tale si apoi alege. oricum se pare ca asa pneuri sunt rar de gasit. mai usor ar fi sa-ti iei niste jante de otel de 15 si sa iei ceva de genul 175/55R15 care ar fi la fel de mari.
Alina-GSI
Cred ca sa voi face... imi voi lua niste roti pe 15, dar cred ca de tabla, ca la primavara o sa fie jale cu gropile. Acum, pe vremea asta am luat o "gropita", nu mare de langa o sina de tramvai si am facut pana si pe fata si pe spate pe partea stg si mi-am julit rau si jentile. Asa ca tabla scrie pe mine pt iarna.
Multumesc de sfat smile.gif
Iulian HondaFan
mda, asta e dezavantajul la pneurile joase. si mie mi s-a intamplat aici, am luat o groapa, am facut o gaura in anvelopa care nu s-a putut repara si a trebuit sa o schimb (225$) si am julit si o janta, nu prea mult dar destul sa se vada de aproape.
bogdan37203
salut! Am si eu un golf 4 din 2001 cu jenti de tabla pe 16 cu cauciucuri 205/55si as vrea sa imi pun jenti de aliaj de 17 cu cauciucuri 225/45. Credeti ca e o miscare buna?
Nazareno Gabrielli
Io zic sa astepti sa treaca iarna.
Iulian HondaFan
se vor potrivi, eu am exact 225/45/R17 dar vor fi mai "zdruncinatoare" decat cele pe care le ai acum. atentie mare la gropi pt. ca se vor indoi repede...
bogdan37203
merci pt raspuns.asa ma gandeam si eu... sa astept pana in primavara...ideea e ca acum pot sa le gasesc mai ieftin ca nu prea se cauta.
Apropo Marius...tu ce presiune bagi in cauciucuri?
Iulian HondaFan
VW recomanda presiunile, trebuie sa fie in cartea tehnica, iar la mine e si in interiorul clapetei de la rezervorul de benzina ( cea care ascunde busonul rezervorului). Mie imi recomanda 2.8 atm pe spate si 2.4 atm pe fata.

nu stiu de ce au recomandat presiuni diferite.
James Kilowatt
Mie nu mi-e clar daca trebuie sa respecti presiunea indicata de fabricantul de masini sau pe cea indicata de fabricantul de pneuri.... :bounce:
bogdan37203
Eu cred ca mai mult conteaza recomandarea producatorului....aceleasi roti poti sa le ai pe o masina de 800 kg sau o masina de 1500 kg si cred ca necesita presiuni diferite...parerea mea!
Watcher
@Marius-Iulian. La toate moasinile cu care amavut eu contact se recomanda mai mare presiunea in spate. Mi-am imaginat ca e vorba de posibila incarcatura mai mare pepuntea respectiva. La Sprinter de exemplu diferenta e imensa: 3.3 pe fata si 4.5 pe spate... De aici am facut deductia
James Kilowatt
Pai la majoritatea masinilor obisnuite (nu la dube laugh.gif ) e mai mare greutatea pe puntea din fata decat pe cea din spate. La unele masini chiar dezechilibrul asta e destul de pronuntat... megane de exemplu. Ar trebui sa fie diferente mari de presiune recomandata pe cele doua punti, nu? Poate apare Vlad si ne povesteste laugh.gif
Iulian HondaFan
1) trebuie avut in vedere ca masina in final sta pe aerul din pneuri. deci presiunea optima = greutatea masinii/ suprafata totala a petelor de contact. cum ideal vrei o pata de contact cat mai mica ca sa nu iti creasca FFR-ul trebuie umflate la o presiune proportional cu greutatea masinii. mie si la civic si la GTI mi se recomanda presiuni mai mari pt. masina incarcata la aprox. 500kg. prod de pneuri recomanda numai presiunea maxima la care poti umfla cauciucul, dar de regula asta este binisor peste cea recomandata de producatorul vehiculului, ceea ce mi se pare si normal.

2) si mie mi separe mai normal sa umfli mai mult pneurile pe puntea din farta care la masinile cu tractiune pe fata are mai multa greutate. de ce se recomanda invers nu am habar, trebuie ca exista un motiv care imi(ne) scapa...

La Civic insa presiunile recomandate sunt egale pe toate cele 4 pneuri. :scratch:
James Kilowatt
Si la seat Ibiza :bounce: Macar seatu' stiu ca are distributia de mase 52 - 48, asa ca era de asteptat
bogdan37203
Cunoaste cineva vreun loc de unde as putea sa imi iau niste jante la mana 2 bune?
malin34426
L-ati inebunit si pe omul asta! A pus o intrebare simpla si cere un raspuns simplu.
Motorul e mic. Lasa rotile de 14". Altfel iti rapesti placerea de a conduce sportiv atunci cand te roade. Functie de drumurile pe care circuli poti cobora valoarea talonului.
Tiliu37385
Eu am un opel tigra si am pus cercuri in aliaj de 16" avea cercuri normale de 14" daca si tu pui in aliaj masina are doar de castigat chiar si in acceleratie . Dar cel mai important lucru este ca tinuta de strada se mareste foarte mult incearca si nu vei regreta dar numai cu cercuri in aliaj!!!
Alina-GSI
Salut! Poate ma ajutati si pe mine cu niste idei. Vreau si eu niste roti pe 15 de tabla (4 prezoane) noi sau la mana a doua si daca mai au pe ele si niste anvelope de iarna in stare buna ar fi si mai bine. De unde as putea sa-mi iau? Thx.
guerilla
Cine aduce Yokohama in Romania?!
Pliz, am nevoie de date de contact cat mai repede smile.gif

Mersi
George40162
Salutari tuturor, interesant topic!
Am si eu o intrebare: daca imi schimb dimensiunile rotilor, nu trebuie setat cumva ceva si pentru kilometraj si vitezometru, pentru ca nu va mai bate cu ce e real.
Pareri mai avizate? Cum se poate proceda?
Iulian HondaFan
daca se schimba diametrul rotii atunci trebuie sa faci ajustarile respective. daca pui jante mai mari cu un numar si taloane mai joase s-ar putea sa iesi cam pe acolo. citeste topicul si gasesti si explicatiile...
George40162
Totusi ma puteti lamuri exact care este formula de calcul a diametrului rotii? Am intalnit in acest topic urmatoarea formula:

165/70/r13 inseamna : 165mm * 0.7+13 inchi

-165mm latimea
-70% din 165mm grosimea balonului
-13 inchi diametrul jantei

Daca balonul este 165mm * 0.7, atunci diametrul rotii nu ar fi:
2 * 165mm * 0.7+13 inchi

adica

2 * 165mm * 0.7 + 13 * 25.4mm ?

Multumesc anticipat
CRG
Nu uita ca daca maresti diametrul, automat soliciti mai tare si cutia si motorul, si suspensia (si risti sa atingi aripile interioare). Nu ti-as recomanda deloc acest lucru.
guerilla
depinde ce jante vrei sa pui.
daca maresti doar cu 1inch diametru nu-i problema.
eu am in talon trecute doua dimensiuni. si altii au la fel la masinile noi.
asa ca.. nu trebuie sa schimbi nimic nici la directie si nici la frane, etc.
doar daca exagerezi si vrei pe 17, 18 toli. atunci da, s-ar putea sa ai mai multi factori de luat in calcul.
CRG
corect. de la 15 la 16 ma gandesc sa trec si eu cand se vor uza astea actuale.
George40162
Mi-am imaginat si eu ca daca maresc diametrul rotilor, motorul va fi mai solicitat la plecari sau turatii mici, dar daca e suficient de puternic, nu cred ca vor fi probleme. Si la masina mea producatorul da 3 dimesiuni:
175/65 R14
195/50 R15
205/45 R16
Inseamna ca motorul duce iar aripa permite!

!!! Totusi, care este formula corecta de calcul a diametrului rotii ???

Si inca o intrebare: mai apar pe anvelope niste date, gen 82T sau 82H sau 91T. Ce reprezinta aceste date?
Iulian HondaFan
diametrul rotii e cam acelasi la cauciucurile pe care le dai tu acolo pt. ca talonul scade...

iata un calculator pt. diam rotilor:

http://www.net-comber.com/tirecalc.html
CRG
QUOTE(George40162)
Si inca o intrebare: mai apar pe anvelope niste date, gen 82T sau 82H sau 91T. Ce reprezinta aceste date?


91 este indicele de incarcare pe fiecare roata (615 kg), iar T denomineaza viteza maxima (210 km/h). In detaliu:

http://www.chris-longhurst.com/carbibles/
Iulian HondaFan
cred ca am o explicatie de ce mie VW mi recomanda 2.8atm pe spate si 2.4atm pe spate. distribuind astfel presiunea pata de contact pe fata este mult mai mare, mai multa greutate e distribuita pe fata si tractiunea e mai buna. deasemnea suspensia pe spate devine mai rigida si ridica botul mai putin la acceleratii bruste.

am incercat cu 2.8atm si pe fata si revenind acum la ce au recomandat ei constat ca am obtinut un consum mai mic cu 1-2 mpg in medie cand am mers cu 2.8atm pe toate cele 4 roti...

asadar inginerii VW corecteaza din pneuri limitele suspensiei pe care tot dumnealor au facut-o din capu' locului mai putin stralucita.
cosmin45741
ce cauciucuri si ce jante ai pe masina, iulian?
Iulian HondaFan
Michelin Pilot MXM4 225/45R17
cosmin45741
si le umfli la 2.8???
ale mele sunt 215/45/17 dunlop sp sport 9000 si in carte sunt recomandate la 2.3, desi, desi....mie mi se par un pic cam moi pe fata (fac un pic de burta)
Iulian HondaFan
daca le umfli mai bine s-ar putea sa consumi mai putin. sunt sigur ca la marimea lor anvelopele rezista cel putin 3.5-4atm. de obicei producatorul anvelopelor are specificatii mult mai generoase decat cele ale producatorului masinii.
madalina
Vreau sa iau jante pentru Corsa si Yaris. Ce marca ar fi cea mai buna alegere ca raport calitate/pret?
HalbaSus
Si eu sunt in cautare de jante si am vazut cateva chestii de la O.Z care erau chiar OK, pt aproximativ 100 euro +TVA am gasit jenti pe 16" cu garantiie 2 sau 3 ani... dar nu stiu ce acopera garantia blush.gif ... presupun ca nu si bordurile... avantajul lor ar fi "prestigiul" si garantia... dar in rest poti gasi cam la orice fel de preturi (de al 3 milioane bucata pana la.... sky is the limit).

In principiu majoritatea jantelor "moderne" sunt fabricate din aliaje pe baza de aluminiu (nu am auzit de jante noi pe baza de magneziu sau alte metale) deci au (sau in principiu ar trebui sa aiba) o rezistenta similara... cu totii se lauda cu rezistenta la sare/materiale corozive si in principiu toate se pot suda/rectifica... acum teoria difera de practica dar oricat de rezistente ar fi ele, o groapa bine nimerita sau o bordura luata din cauza unui dobitoc care era sa intre in tine (caz concret wallbash.gif ) tot lasa urme destul de greu remediabile in janta.

La jante recomandarea mea e: "ia-le pe alea mai frumoase" si bineinteles cu niste dimensiuni care sa permita si un talon decent.
Iulian HondaFan
Mada, cred ca tre' sa teiei dupa ce gasesti mai ieftin si care sa te satisfaca estetic. ce e usor de verificat e greutatea. cele mai usoare sunt de regula mai bune dar si mai scumpe. sunt zeci de marci/modele de jante...

QUOTE(cosmin45741)
si le umfli la 2.8???
ale mele sunt 215/45/17 dunlop sp sport 9000 si in carte sunt recomandate la 2.3, desi, desi....mie mi se par un pic cam moi pe fata (fac un pic de burta)


maximum recomandat de michelin este 3.6atm si 600kg ( masina are 1335kg masa proprie, deci in medie 335kg/roata) deci am marja de siguranta destula. ar merge poate si 3 atm pe ele...
Florin Ristei
Ce-mi recomandati mie?
La opel astra II .... am jante schimbate, cu cauciuce de 205/60/R15, DUNLOP... la cat sa le umflu?
Iulian HondaFan
vezi cat zice Dunlop ca e pres si greutatea maxima pe cauciuc si cat recomanda Opel... si apoi iti spunem cat sa incerci. daca sunt umflate prea tare se vor toci prea mult pe mijloc, daca sunt prea putin se vor toci mai mult pe margine si iti va si consuma mai mult...
Florin Ristei
Si de unde aflu eu astea? Cat recomanda DUNLOP pt cauciucurile respective? Si cat recomanda OPEL ? Nu am cartea aia a masinii...daca ar fi ajutat cu ceva...
Model exact cauciuc: DUNLOP Sp Sport D8 M2, 205/60/R15
Model Janta: Momo GT2
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.