Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Japonezii pot si-o fac...oare cand si noi ?
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Probleme Sociale
DORU
10 lucruri de învățat din Japonia:

1. CALMUL
Nici o imagine cu lovituri in piept sau durere sălbatica. Durerea în sine a fost elevata.

2. DEMNITATEA
Cozi disciplinate la apă și alimente. Nici un cuvânt sau gest dur.

3. CAPACITATEA
Arhitecți incredibili, de exemplu. Clădirile s-au legănat, dar nu au căzut.

4. GRATIA
Oamenii au cumparat doar ceea ce au nevoie zilnic, astfel încât toată lumea sa obțina ceva.

5. ORDINEA
Fara jafuri în magazine. Fara claxoane și depășiri in trafic. Doar înțelegere.

6. SACRIFICIUL
Cincizeci de muncitori au rămas sa pompeze apa de mare în reactoarele N. Cum vor fi recompensati vreodată?

7. TANDRETE
Restaurantele au redus prețurile. Un ATM nepăzit este nefolosit. Cei puternici au grija de cei slabi.

8. FORMARE
Batranii și copiii, toată lumea știa exact ce să facă. Și au facut exact doar ce trebuia.

9. MEDIA
A manifestat o magnifica reținere în buletinele de stiri. Nimic senzational. Doar reportaje calme.

10. CONSTIINTA
În cazul în care cade curentul într-un magazin, oamenii pun lucrurile înapoi pe rafturi și pleaca în liniște.
mike.omega
E vorba de educatie si traditie.

Intamplator am gasit pe net un colaj de poze de la tragicul eveniment. Ordinea si desciplina de care dau dovada oamenii astia, pentru noi e ireala smile.gif

PS: cladirie se "leagana" din cauza de ingineri. Cladirie arata bine din cauza de arhitecti thumbsup.gif
laurentiu
Asa cum japonezii considera ca modul de manifestare al celorlalte popoare este incredibil asa considera si celelalte popoare despre japonezi. De multe ori japonezii au fost pe cont propriu si au fost nevoiti sa faca fata singuri multor greutati. Cred ca daca doua bombe atomice nu au facut sa dispara Japonia de pe harta, vor trece cu bine si peste ce au patit luna trecuta.
Nu stiu cati dintre voi stiti ca institutiile americane care au obligat ca Toyota sa faca recall-ul de 8 milioane de masini, au recunoscut ca s-a inselat. Amintiti-va cate glume s-au facut pe seama Toyotei, cat de mult i-a atacat concurenta sperand ca ii va depasi, iar Toyota desi a stiut mereu ca masinile sunt in regula a preferat sa faca rechemari, sa piarda miliarde de euro si sa nu protesteze in nici un fel.
Sunt sigur ca japonezii isi vor reveni si nu peste multi ani va fi tot acolo sus.
In plus, din cate stiu japonezii au mereu bani pregatiti pentru astfel de calamitati. E adevarat insa ca ce s-a intamplat luna trecuta i-a cam depasit.
Titi1988
niciodata!
DORU
O spui cu regret sau ... nu ? smile.gif
Titi1988
din pacate sunt realist..logic ca regret ca sunt o natie atat de ... ma abtin
Alex-F1
Chiar am primit ieri si io asta pe mail si vroiam s-o postez pe-aici, dar vad ca Doru a fost mai rapid! La noi....ce naste din pisica, tot soareci mananca si chiar daca vor fi si exceptii, acestea nu vor fi suficiente, ca sa schimbe imaginea intregului popor. Io acum am impresia ca degeaba imi invat copilul ca nu e bine sa arunce ambalaje pe jos pe strada, ci doar la cosurile de gunoi sau, daca un copil amarat se uita la el cum mananca o banana, sa-i dea si lui o bucata, caci, la fiecare copil care face treburile astea, vor exista alti 100 (ca sa nu zic mai mult), care nu le fac si atunci ce folos, unde-i castigul pt. societate cel putin? Nici pt. individ nu-s chiar convins ca vor fi toate un castig....dar vom vedea....
OvidiuH
Proaspat intors dupa un drum in zona Vitan, Bucuresti, am remarcat intr-un interval de 20 de minute urmatoarele: un cuplu aparent respectabil ce fura un carucior din hipermarketul Real si fugeau cu el pe mijlocul bulevardului incercand sa-l ridice peste borduri; un grup de 6 persoane de nuantă măsliniu-tuciurie care au incins un gratar pe trotuar, langa statia RATB, acompaniati bineinteles de muzica cu acorduri de guiț; zona din jurul targului de masini Autovit arata precum zona Magheru dupa cutremurul din '77; masini parcate prin toti boschetii, pe 3-4 randuri, bizoni cu germane cu numere de BG ce mergeau pe contrasens si doi baieti destepti cu numere de Teleorman care au parcat pe niste coclaruri probabil pentru a nu plati taxa de parcare.

Putin marcat de cele vazute, as raspunde la intrebarea ta ca in urmatorul secol cu siguranta nu. Trebuie sa se mai curete vreo 2-3 generatii ca sa devenim putin mai spalati in cerul gurii.
Pana atunci ne batem pe peste, galeti, bormasini, ulei, frimituri, dansam pinguinul la mitinguri, ne umilim in orice ipostaza, ne rupem gatu pentru un loc de parcare, ne uitam la Moni si Pepe, ne distram cu Talmacean. Ce-ti poti dori mai mult...
Alex-F1
Uite, vis-a-vis de ce-a povestit Ovidiu, asta ar putea fi un raspuns la intrebarea "noi de ce nu vom putea s-o facem ca japonezii?"

Demografia Romaniei,

Lanțul e de aur, România nu mai știm prea sigur ce mai e și a cui.
Realitatea demografică s-a schimbat brusc, ca o furtună sosită din senin. Suntem sub ocupație, dar nu se vede nici o armată. Suntem colonizați de o populație certăreață și nesimțită, venită din nici o stepă, adusă de nici un avion. O populație care a evoluat în interiorul corpului național, ca fetușii din Alien, și care iese acum prin burtă, urlând din toți bojocii: "Am avere, am valoare!"
E ca și cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o mașină de mâl uman care acoperă încet-încet națiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade și a lui Nichita.
Incubatoarele de incubuși din cartierele periferice,fabricile de cetățeni ale lui Ceaușescu, tradiția celor 15 copii în sălașele de nomazi, cine mai știe?
Lumea de pe stradă nu mai e cea pe care o știam din copilărie.Tata Ioan și Tanti Mimi, familie veche, cu casă în Cezar Bolliac, făcută la 1870, au lăsat în urmă un copil, care a mai făcut un copil, blond și bucălat și bine crescut, cu care mă jucam acum 40 de ani. Până la
urmă,a plecat în străinătate, la studii și nu s-a mai întors niciodată. La fel, jumătate din stradă: urmașii burgheziei care a avut timp să dospească elite.
În locul celor dispăruți, au apărut rufele colorate întinse la uscat și boxele scoase pe fereastră. În locul bunicii care ne spunea să nu scuipăm pe jos, s-a așezat bunica ce-și trimite nepoții după băutură. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca și cum o prezență grea și absurdă s-ar fi așezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam că e bine și mai ales peste ce credeam că e frumos.
Cefele groase nu mai sunt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetățeanul român, cu lanțul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se căznește să-i educe drasla: "Bine, bre, crezi că ești tu mai dăștept? Ia să văd ce mașină ai!".
Noul domn Goe nu mai e nici măcar simpatic: e viitor combinator și dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreți voi, în afară de viitorul țării lui, care se va mulțumi, de la un punct, doar cu trecutul.
Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populația care ne înlocuiește nu mai e nici măcar ridicolă. E dincolo de asta, în sensul cel mai rău și primitiv cu putință. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.
Acum câteva zile, am văzut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhămate la coșciugul lui Caiac, în semn de veșnic respect pentru o viață de crimă și mușchi în sânge. Oamenii ăia care dădeau ordine poliției se pregătesc să dea asaltul final, spre puterea oficială, dupăce au pus mâna pe cea simbolică: ascultăm muzica lor, ne refacem reperele după valorile lor, suntem călcați de mașinile lor.
Undeva, departe,Uniunea Europeană și moda corectitudinii politice ne învață să mulțumim frumos pentru asta și să ne ștergem la gură.
Am fost o națiune, devenim o sumă de triburi. Suntem o țară ocupată de hoarde sosite din pântece de mame eroine. O țară pusă la respect cu pumnul plin de tatuaje,o țară în care fiul naiv și sărac al țăranului (câți or mai fi așa) își face educația din textele de pe Taraf TV și meseria de la șuții cu care se întâlnește la Gara de Nord, când se dă jos din autobuz. Marginea lumii s-a răzbunat dând buzna în centru, pusă pe jaful identității naționale, întocmai ca barbarii care năvăleau în Roma, surprinși că localnicii n-au puterea să lupte.
Țara cea nouă, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strâns în muzee și-n cărți. Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de română se poate retrage în privata din curte, unde își va îndeplini ultima menire, neprevăzută de nici un critic. În locul ei,discurile cu manele rămân să sfideze eternitatea.
Cu ele nu poți să te ștergi la fund. Chiar dacă ai vrea.
pmhoria
Il vazusem mai demult .. cred ca merge si la topicul cu rusinea ca sunt roman
DORU
Din pacate, exista exemple multe despre calitatea romanului de azi.

Dar daca inca se mai gasesc persoane care sa scrie aici, inseamna ca nu a murit inca speranta ca se va putea si altfel candva.
Cand ? Nu stiu daca peste 2-3 generatii, pt ca cei 100 copii crescuti cu mobilul in mana si masina la scara sunt o pondere mai mare decat acei copii crescuti de Alex sau OvidiuH, dar daca nu continuam noi sa aparam bunul-simt, AZI, nu stiu daca peste 2-3 generatii va mai sti cineva ce inseamna.

O fi putin ? O conta oare ? Atat timp cat suntem altfel decat ceea ce vedem in jurul nostru, ar fi pacat sa depunem armele si sa cadem in ignoranta si galeata cu nesimtire.
James Kilowatt
Dorule, si japonezii pe care ii admiram la inceputul topicului sunt crescuti cu celularul in mana. Iar aia care taie porcu' nu sunt convins ca asa au vazut ei ca sa face pe smartphone.
Nu celularul in sine e problema ci faptul ca pentru unii in afara de un celular de ultim racnet nu mai conteaza nimic altceva.

Pe de alta parte, japonezul de rand s-a comportat admirabil. Ceea ce nu inseamna ca si aia care ii conduc sunt la fel de onorabili intotdeauna, unii spun ca reactorul 4 a avut un defect de fabricatie care se stia, cel responsabil pentru asta a anuntat autoritatile insa era deja cerificat si in functiune asa ca n-a avut nimeni oole sa il opreasca. Nu stiu cat e de grav sau cat de mare e legatura cu accidentul recent, insa cert e ca sunt si ei in stare sa ascunda mizeria sub pres daca o cer "interese superioare".
Plus ca desi acum sunt admirati de toata lumea, vecinii lor inca nu i-au uitat pentru cum s-au comportat in rezbel... si nu a fost chiar cu atat de multe generatii in urma. Deci, se poate, in cateva generatii se pot schimba multe, japonezii au fost in stare sa ajunga din exemplu negativ ala pozitiv.
T u d o r
Japonia e o civilizatie bazata pe ordine. Copiii invata disciplina de la varsta la care merg in picioare pe sub masa. Toate astea se trag din istoria lor.

In rest e cum a zis JK. Sunt de admirat pentru devotamentul aproape inuman dar cu acelasi devotament au distrus Coreea, Manciuria si restul zonei asiatice a Pacificului. Jos palaria pentru reactia lor incredibila la dezastru. Un popor minunat atata timp cat are conducatori buni.
DORU
QUOTE (James Kilowatt @ Apr 17 2011, 05:13 PM) *
Nu celularul in sine e problema ci faptul ca pentru unii in afara de un celular de ultim racnet nu mai conteaza nimic altceva.


De acord cu tine, dar nu am mai explicitat, am presupus ca se stie implicit acest lucru. thumbsup.gif

Ordinea aduce mari beneficii oricarui popor, comunitate, etc. Pacat ca nu o imbratiseaza toti whistling.gif
T u d o r
Dorule asta e o discutie care depaseste discutia. Ordinea e buna intr-o limita, nu poti generaliza. Doresti o lume de oameni-roboti adusi la nivel de furnici in musuroi? Eventual cip-uiti, urmariti? Trebuie definit nivelul. Cred ca tu ai vrut sa spui civilizatia, educatia, nu ordinea. smile.gif
DORU
QUOTE ( T u d o r @ Apr 17 2011, 06:04 PM) *
Ordinea e buna intr-o limita...Cred ca tu ai vrut sa spui civilizatia, educatia, nu ordinea. smile.gif


Masura e buna in toate rolleyes.gif

Si da, asa este, civilizatia si educatie dau o buna masura oricui, inclusiv ordinii biggrin.gif
James Kilowatt
Ordinea e nenaturala, nu poti face ordine undeva fara sa faci dezordine in alta parte. E o lege a naturii numita conservarea entropiei si e dovedita stiintific. rolleyes.gif

Niste baieti destepti au demonstrat ca pana si gaurile negre au o entropie (aka stare de haos) enorma. Gaurile negre sunt chestiile alea din care nimic din ce intra nu mai iese, nici macar informatia. Inca nu se stie daca spiritul poate sa evadeze whistling.gif
ozz86651
Voi nu stiti nimic despre Japonia in afara de reclama de la tv. Cultura japoneza nu a dat numai statul orodnat la cozi ci si masacrul de la Nanjing de exemplu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanking_Massacre

Sau masacrul delfinilor, sau vinatoarea de balene.
Nici unul din voi (NOI) n-ar putea trai in Japonia. Romania nu este Japonia si sper sa nu o sa ajunga vreodata Japonia, asta e un obiectiv foarte gresit. Japonezii au partile lor de admirat, dar hai sa nu le facem socluri d-ampulea. Fata de japonezi si americanii, si nemtii, si englezii sint foarte nepoliticosi, dezordonati, haotici, murdari, lipsiti de respect, nu numai romanii. Dar si fata de europeni japonezii au defecte.
Iar guvenul si japonez ca si marile companii sint cunoscute pentru trecerea sub tacere a anumitor "evolutii".
Eu zic s avrem sa fim mai europeni sau mai americani, nu mai japonezi. Aia nu se poate si mie nu-mi pare rau ca nu se poate.
DRAGOS
Orice natiune are defectele ei, dar parca la noi prea s-au adunat toate...

Plus de asta, e o vorba, nevoia te invata. Japonezii sunt asa pt ca altfel n-ar fi supravietuit niciodata ca natiune, au avut de trecut prin foarte multe sa ajunga unde sunt acum.

Apropo de mandrul nostru popor, azi am profitat de vremea frumoasa si am iesit cateva ore la plimbare cu prietena. Am mers intai la palatul mogosoaia. Erau destul de multi turisti straini, zona arata cat de cat decent, dar ce credeti ca se auzea dintr-una din curtile de langa palat? Guitatu' lu minune si a lu' salam. Cam asta oferim noi turistilor straini aflati in vizita(erau destul de multi straini astazi). Partea a doua a constat intr-o tura de herastrau. Ne-am delectat cu ultimile tendinte in materie de prost gust si marlanie. N-am rezistat si am facut cale intoarsa. Imaginea asta mi-a lasat un gust tare amar(pentru a N-a oara) referitor la ce poate poporul asta. In principiu stiu una si buna: sigur nu prind varsta de 30 ani in tara asta.
DORU
Ideea era sa luam de bun ce au altii bun !

Totul e sa mai si vrem wink.gif
vio
asa sunt toti romanii , se uita numai la partile rele .chiar daca partea buna reprezinta 99% din situatie ei desfiintzeara tot pt aia 1% parte rea... sunt asa de scarbit si sictirit de atitudinea asta a romanilor si pe deasupra se cred si cei mai destepti , dar de fapt sunt mult prea prosti ca sa ii duca mintea la ceva bun. era o vb : nu te pune cu prostu ca te face. si mai e una care e cam asa : daca nu ai fost candva prost nu ai cum sa intzelegi un prost , bineinztels evolutia genetica sau mentala te scoate la un moment dat din starea de prost, asta pt ca nimeni nu se naste invatzat, dar unora le place sa poarte o platosha pe care scrie destept , dar ascunde o mizerie de om.
DORU
Vio, mai e o vorba: sunt prost, dar cand ma uit in jurul meu, prind curaj... biggrin.gif
ozz86651
Vio are mare dreptate, si eu cred ca in Romania problema pricipala e miorlaiala, defetismul si "nu se poate", "ai sa vezi tu ca nu se poate" apoi risul pe la spate ca nu s-a putut.
De fapt Romania e in primele 25% din tari, in primul sfert. Cit de naspa poate sa fie?

QUOTE
Guitatu' lu minune si a lu' salam. Cam asta oferim noi turistilor straini aflati in vizita(erau destul de multi straini astazi).


O chestie pe care nu inteleg romanii e ca strainii au cu totul alte pareri si gusturi.
De exemplu am prieteni (plecati din Romania) care n-ar fi ascultat sa-i impusti manele in Romania. Nici eu. Cu toate astea m-am dus acum niste ani cu ei intr-o vacanta intr-un restuarnat d-asta "traditional" cu o formatie live nasoala rau, si ne-am distrat de minune. Fara rusine spun ca la a 4a bere m-am si urcat pe ringul de dans pentru citeva minute cu ei smile.gif. Nu ascult manele si nu-mi plac, evident, dar nu vad de ce sa nu iau lucrurile in mai usor... e o lalaiala, nu poluare nucleara. Omul trebuie sa se relaxeze si sa se distreze, viata e scurta. Pe vrenuri m-ar fi deranjat asa tare muzica din spelunca respectiva ca probabil nici n-as fi intrat sau as fi intrat si as fi tat-o cit mai repede.
Strainii nu dai doi lei pe manele, nici nu se incrunta, nici nu se intristeaza, nici nu se enerveaza... pentru ei e doar alta caracteristica a locului care nu-i deranjeaza cu nimic. Si de fapt n-au nimic impotriva sa dea si ei din fund pe ring... Parca hiphop, dance si alta muzica vestica e mult diferita.
20krpm
dupa mine e cumplita atitudinea asta cu "ce rost are sa fiu io civilizat, daca ailalti nu-s". am doua obiectii.

una e, evident, referitoare la rezultat. odata ce-ai spus chestia asta, o horcaiala adinca si un scuipat maroniu pe jos e o ofensa minora. o muzica data mai tare ca sa nu mai auzi muzica aluia de linga tine e un gest pe care restul lumii trebuie sa-l considere autoaparare. o parcare pe trotuar, un stinga pe linia de tramvai pe dupa refugiu, e un gest normal de revolta impotriva nenorocitilor de la drumuri, a primarului, si-a lu basescu. faptul ca te consideri capabil de a fi civilizat, da nu vrei ca si-asa n-are rost, te transforma intr-un urangutan din ala necivilizat.

a doua chestie e ca civilizatia e buna nu pentru ochii lumii, ci si pentru (sau mai ales pentru) tine insuti. gindeste-te seara la horcaiala si la scuipatul maroniu de pe trotuar. gindeste-te ca ti-ar fi aterizat din gresala pe pantof. civilizatia e o forma de curatenie personala, e ca transpiratia, nu te speli ca simt altii ca putzi, te speli ca simti tu ca puti.

poate e doar o chestie personala, insa "io pot da' n-are rost" e ceea ce mi-am dat seama ca greseam eu cind eram in romania. e atitudinea pe care, de la un moment dat, m-am incapatzinat sa n-o am, si m-am mutat de colo colo ca sa scap de ispita de a o avea. rezultatul e ca n-am rezistat. am plecat de-acolo. am esuat, daca e s-o zic p-a dreapta, da zau daca-mi pare rau de esecul ala. acuma pare ridicol.
Lucian107416
problema manelelor e omniprezenta lor in Romania si a altor mizerii asociate lor, direct sau indirect. Muzica in sine n-are nici pe dracu. Poti intelege de ce da lumea din burta la o petrecere. Dar versurile ... scuzati expresia. Interpretii ? Jale. Aici totusi, parca nici rockerii pe care i-am admirat atatia ani nu rastoarna scara IQ-ului, dar macar aia protestau, negau, aveau o atitudine bine definita cu care te-ai fi putut asocia.
PS. Tot manelism consider si sa dai muzica tare, sa auda toti ce muzica buna, non-manelista, asculti
James Kilowatt
Apropo de ce zicea Ozz cu manelele si strainii. Acum 3 ani am venit in scop de afaceri in Craiova... de fapt langa craiova, intr-un sat numit Poienari. Cu un belgoid, un scotian si un olandez. La pranz mancam mici sau carnati intr-o spelunca "traditionala" rau, singura din sat de altfel, iar televizorul era vesnic pe Taraf TV. Alora 3 le-a placut la nebunie spelunca, micii, si Taraf TV. Nu intelegeau nici un cuvant din manele insa stateau cu ochii beliti la gagicile din clipuri.
Juma' de zi au discutat numa' despre soba de teracota, numai unul singur mai vazuse ceva asemanator prin Austria...

Si calatoria cu trenul de la bucuresti la Craiova cu un tren din ala antic li s-a parut ceva exotic. Spuneau ca ei n-au mai vazut un tren la care sa se deschida geamurile de cand erau in armata (iar acum eram cam in prag de pensionare biggrin.gif). Au stat tot drumul cu nasul afara pe geam, au facut poze cu usa trenului care se putea deschide din mers, etc.
solmar
Ca sa vorbim de comparatii trebuie sa le si facem fara sa ne ia valul nationalismului sau al ipocriziei.

1. Tehnica - aici e simplu. Cate masini romanesti importa japonezii si cate invers? Cate televizoare (pe vremuri casetofoane, etc) facem noi si cate ei?
2. Cultura/istorie/traditii - cate traditii mai respectam noi si cate japonezii? Ce atestari documentare avem noi de acum 2500 de ani samd? Ce avem noi comparativ cu Haiku? Probabil ca avem snoave, cimilituri, povesti mai frumoase ca ale lor. Ce avem noi similar cu origami, ikebana, ceremonia ceaiului,
sabii, gradini, artele martiale...
3. Industrie/comert/economie - ce megacompanii avem noi sa ne comparam cu Keiretsurile lor? N-are sens sa ne comparam, sunt pe primul loc in cateva domenii...
4. Ce crima organizata avem noi comparativ cu Yakuza? whistling.gif
5. Ce avem noi similar cu Harakiri? Inafara sacrificiilor dacilor ce avem noi comparativ cu kamikaze?
6. Ce salarii avem noi?
7. Care e viteza maxima a trenurilor la noi? Ce intarzieri au ei la trenuri?
8. Noi avem palinca si vin bun ei au sake si yamazaki....
9. Avem vestigii istorice de care ne batem joc, avem manastirile de care iar ne batem joc chiar dupa ce am incasat subventii europene... Isi bat ei joc de istorie?
10. Cati romani au plecat din tara pentru un trai mai bun? Cati japonezi au plecat din Japonia pentru un trai mai bun?
Lucian107416
Solmar, daca te gandesti, fie numai pentru o clipa, la Nanking, nu-ti mai prea arde de televizoare, sake, yamazaki etc....
solmar
Lucian,
cu exceptia Yakuza, in ce-am scris mai sus, incerc sa compar aspecte pozitive. In ticalosii, accidente, etc n-are sens sa facem comparatii. Intotdeauna vom gasi un rahat mai urat mirositor.
adrian_flavius
@James: +1...pardon, +10... thumbsup.gif thumbsup.gif
Lucian107416
de ce?
DORU
Lucian, poate iti calcula nivelul de Warning ? biggrin.gif
20krpm
QUOTE (solmar @ Apr 19 2011, 12:37 AM) *
5. Ce avem noi similar cu Harakiri? Inafara sacrificiilor dacilor ce avem noi comparativ cu kamikaze?

atitudinea de zi cu zi.
OvidiuH
Chiar in timp ce citeam ce s-a mai postat pe aici, mi-a venit pe mail la spam o noua mostra de treaba made in RO. smile.gif
solmar
Harakiri e un exemplu suprem de demnitate, o proba sau o reparatie a onoarei si implica si un secondant. Faptul ca noi suntem sinucigasi (prin atitudinea de zi cu zi) fara a avea secondanti nu se poate compara cu Harakiri/Seppuku ci e mai degraba o proba a degradarii.
ozz86651
QUOTE
Cati japonezi au plecat din Japonia pentru un trai mai bun?


Destui, am un coleg la 2 pasi de mine, cu altul am impartit un apartament (e drept ca ala s-a intors).
Da acum nu poti sa compari a doua economie a lumii cu Romania... Totusi dupa impresiile mele in Japonia nu se traieste foarte bine.
solmar
QUOTE (ozz86651 @ Apr 19 2011, 07:47 PM) *
Destui, am un coleg la 2 pasi de mine, cu altul am impartit un apartament (e drept ca ala s-a intors).
Da acum nu poti sa compari a doua economie a lumii cu Romania... Totusi dupa impresiile mele in Japonia nu se traieste foarte bine.


a. Acum zi si ce joburi aveau japonezii? Erau average sau management?
b. In unele domenii e pe primul loc. Eu nu-mi aduc aminte sa fi ocupat Romania vreun loc de frunte printr-un clasament mondial cu exceptia sportului. Si evident cu exceptia Davidoni.
ozz86651
a. Asta personal e management, dar e un intreg cartier japonez care au si vinzatori sau ospatari smile.gif. Fie vorba intre noi, daca ai job slab si esti needucat e mult mai greu sa pleci din Japonia decit din Romania.
b. Pai asta zic si eu, ca n-are sens comparatia... daca vrem totusi sa ne comparam, romanii ar trebui sa se compare cu itlaienii, spaniolii, fracezii, ungurii, sirbii, grecii nu japonezii. Pentru ca din pdv cultural nu e nici o asemanare cu japonezii.
T u d o r
QUOTE (solmar @ Apr 19 2011, 05:51 PM) *
Harakiri e un exemplu suprem de demnitate, o proba sau o reparatie a onoarei si implica si un secondant. Faptul ca noi suntem sinucigasi (prin atitudinea de zi cu zi) fara a avea secondanti nu se poate compara cu Harakiri/Seppuku ci e mai degraba o proba a degradarii.


Bai ma lasi? Harakiri e un exemplu sublim de imbecilitate la nivel national, de spalare pe creier. In al doilea razboi mondial cand americanii cucereau incet si sigur insula dupa insula, au ajuns pe insula Saipan. Acolo a avut loc una dintre cele mai sangeroase demonstratii de tembelism si indoctrinare din istoria omenirii.

Citez din wikipedia:

QUOTE
Over 20,000 Japanese civilians committed suicide in the last days of the battle to take the offered privileged place in the afterlife, some jumping from "Suicide Cliff" and "Banzai Cliff". In all, about 22,000 Japanese civilians died.
ozz86651
Sint cu Tudor aici, doar ca putin mai ambivalent, pentru ca ce numim noi imbecilism la altii e doar cultura locala... la urma urmei japonezii au un simt al interesului comun foarte crescut fata de noi care iarasi poate fi considerat spalare pe creier.
Ce i-a facut pe aia care au ramas in centrala nucleara sa o faca? gaseai oamenii astia in Romania? Da-n germania? Voi v-ati fi bagat?
solmar
Tudore, si tu Brutus?
Pai n-am spus ca vorbim de plusuri nu de minusuri. Ca asa si cea mai frumoasa femeie de pe lume e un rezultat al photoshopului, marketingului, botoxului, siliconului, etc si chiar fiind cea mai frumoasa tot e un barbat care s-a saturat de ea si-o inseala.
James Kilowatt
La Cernobil (se implinesc zilele astea 25 ani) s-au bagat aproape 1 milion de oameni, nu 50 ca-n Japonia. Stiau foarte bine in ce se baga si s-au bagat. Spun ca stiau in ce se baga pentru ca multi au fost militari si unitatile detasate acolo erau echipate cu detectoare de radiatii, pe care stiau sa le foloseasca, asa ca erau constienti ca nu s-au dus acolo ca sa dea jos din copac pisica unei babe.
S-au bagat poate unii din frica sau din instinct de turma, insa au fost foarte multi care s-au bagat din simtul datoriei. Si era URSS, rusi, ucrainieni, bielorusi sau alte natii despre care avem impresii nu tocmai pozitive, nu Japonia cu un simt al datoriei patologic.

Nici eu, ca balcanic ce sunt nu consider supunerea oarba fata de autoritati sau de ierarhie o calitate. Sa te bagi intr-o chestie riscanta intelegand riscurile si mai ales miza, sau binele general pe care il faci e una, sa te bagi pentru ca ti-o cere un sef sau un cod al onoarei inflexibil si nediscutabil e alta (aka o tampenie, dpmdv balcanic). Iar genul asta deschide posibilitatea comiterii de atrocitati sau tampenii dincolo de puterea de intelegere a oamenilor normali (aka ca noi biggrin.gif ).

Experimentul Milgram
http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
spune ca foarte multi dintre noi se lasa dominati de o autoritate si putem comite acte imorale, desi suntem constienti de asta, si nu suntem imorali in sine, adica in absenta autoritatii nu am face acelasi lucru.
Acum 50 ani cand s-a facut experimentul initial, "autoritatea" a fost reprezentata de oamenii de stiinta. Dupa jumatate de secol, recent s-a refacut testul, si au dovedit ca "autoritatea" este o vedeta de televiziune.... 4 francezi din 5 merg "pana la capat" cu tortura daca le-o cere prezentatoarea de la Meteo. Probabil daca ar cere-o george clooney ar fi in stare de masacre in masa, desi repet, NU sunt criminali, imorali sau amorali de la mama lor.
ozz86651
"S-au bagat" in epoca aia in care: 1. sint sigur ca de fapt nu stiau nimic, adica riscurile le-au fost minimizate 2. nu puteau sa refuze ca au fost oferiti voluntar smile.gif.
Nu poti sa-i compari p-aia minati de securitate si ofiteri cu oamenii dintr-o tara libera. Plus ca cu cit oamenii traiesc mai bine sint mai putin dispusi sa moara.
Eu de exemplu recunosc ca nu m-as fi bagat. Asa cum nu m-as baga nici intr-un razboi. Nu cred in d-astea.
James Kilowatt
Punctul 1 e fals, man. Majoritatea stiau foarte bine in ce se baga. Si chiar si daca stiau 1%, adica comandantii, dintr-un 1.000.000 da o cifra mult mai mare decat in Japonia. Poate cei din primele ore nu stiau, insa vestile circulau si fara smartphoane, iar milionul ala pana cand a fost mobilizat si adus la locul faptei deja cam stia ce-i acolo.

Alelalte sunt discutabile. Poate s-au bagat din prostie, din orgoliu, disciplina, frica, din inconstinenta, din sentimentul de imortalitate pe care-l au unii la varste fragede, simtul datoriei, patriotism, le-o fi promis polcovnicul virgine multe pe lumea ailalta... poate erau beti... astea sunt insa motivele pentru se baga lumea in chestii d-astea riscate, inclusiv razboie, si in tarile civilizate.
ozz86651
Nu la astia, ca aia care s-au bagat erau toti destul de batrini.... exact pentru ca e mai bine sa fii batrin cind e vorba de radiatii.

Eu cu punctul 1 tot nu sint de acord. Sint sigur ca si aia 1% care stiau tot n-aveau de ales daca sa se duca sau nu si sint sigur ca de fapt nu stiau. Nu cred ca i s-a spus clar cuiva: petreci x ore acolo, mori in 3 ani, petreci y ore, mori in 3 luni (si cu date reale, evident). Li s-a spus ceva de genul "e periculos, dar voi puteti, sinteti meseriasi, aveti sanse sa scapati daca faceti treaba bine". Nu li s-a spus ca o sa muriti sigur in atita timp si ca nu conteaza citi muschi ai pe tine sau vodca in tine sau cit de smecher te crezi. Nu le-a aratat nimeni distributia la life expectancy dupa fiecare zi bazat pe dozimetrul din ziua respectiva sa vada cum se duce in jos. Nu i-a dus nimeni in spitale sa vada consecintele.

Uita-te acum cam cum e treaba cu informatia, in epoca internetului... crezi ca umblau grafice cu milisieverti pe vremea aia? Crezi ca erau mai mult de o mina de insi care stiau consecintele cu numere in mina?

La urma urmei, de ce s-a facut Cernobilul fara vasul ala de presiune? ca nu se stia, nu se informasera aia care trebuiau informati si mai ales ca nu-i pasa nimanui.
James Kilowatt
Cu milisievertii nici acum nu e foarte foarte clar efectul lor. Se stie destul de clar ce patesti cand e vorba de sieverti, insa cand vb de mili e mai amestecata treaba. Am discutat chestia asta si pe alt topic. Iar ofiterii stiau sigur care e treaba cu sievertii, nu uita ca era vorba de o armata care teoretic stia sa duca razboaie nucleare.

Nici designul americanesc de la centralele japoneze nu e o mostra de design fail-safe. Un singur circuit de racire (aka daca se sparge o teava in afara reactorului, pe la turbine, dai cu apa contaminata, ca a repari o turbina te imbraci in cosmonaut), catalizator activ pentru hidrogen... e ceva mai breaz decat RMBK-ul de la Cernobil, insa nu e fantastic nici ala.
James Kilowatt
Pe de alta parte insa aratam cu degetul doua accidente nucleare produse amandoua in conditii destul de speciale, insa numarul imens de morti datorita poluarii "conventionale" cu carbune sau cu particule de dizal nu starneste aproape nici o reactie. In Bucuresti de exemplu se estimeaza ca datorita particulelor speranta medie de viata e scazuta cu 38 luni (iar in Bruxelles e la jumate, 19 luni). E insa mult mai usor sa arati cu degetul o victima determinista in locul unei statistice.
Pe de alta parte nuclearul ar putea bubui si face victime, e un risc, nu o certitudine, in timp ce multe din formele de energie conventionala o fac sigur... e drept statistic.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.