Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Indiana, plai cu cucuruz
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Turnul Babel
Iulian HondaFan
QUOTE(silviu32989)
Vrei sa spui ca esti sucevean?
Nu cred ca pot atunci. Am de terminat o constructie si nu cred ca este gata mai devreme de martie.
Cit ai dat pe VW? L-ai luat din State.
Si a mea a fost lovita tot pe stinga, numai ca am luat piesele si manopera am facut-o in tara. Sti de ce.


nu sunt sucevean, dar sunt tot moldovean de bastina nascut in Roman unde am locuit pana la varsta de 13 ani, am mai locuit 2 ani in Buzau, 4 ani am facut liceul la Campulung Moldovenesc iar vacantele le-am petrecut in Turnu Magurele unde au locuit ai mei in anii aceia si apoi 11 ani in Bucuresti, apoi 3 ani in Manhattan, 1 an in New Jersey ( la 30km de Manhattan) si 1 an si-un pic in Indiana... si cine stie pe unde voi mai ajunge, mutatul mi-a intrat deja in sange...


VW Golf GTI 2003 fully loaded (mai putin ESP=stability control), pret fara taxe 20000$ minus 3800$ "trade-in" pt. Hyundai Accent 1,6l DOHC 2001 ( 57500km=36000mile) = 16200$ + 5% taxe ( astia sunt baieti gigea nu te taxeaza decat la diferenta de pret intre ce dai si ce primesti).

busitura a costat 5200$ dar a platit asigurarea, eu am dat numai 500$ "deductible"...
Iulian HondaFan
QUOTE(silviu32989)
Apropo de frig , Indiana tot pe paralea de 45 , poate e putin mai cad ca influenteaza lacurile.


Indiana se intinde intre paralelele 40 si 42, Chicago e pe paralela 42 ca si Roma, iar Indianapolis pe paralela 41 pe care este si Istambulul. daca clima ar fi la Chicago ca la Roma ar fi excelent, dar nu e cazul... Chicago iarna e ca Suceava plus vant cat cuprinde ( Chicago e numit si "Windy City"). climateric Indianapolis e cam ca Bucurestii sau oleaca mai cald.

prezenta lacului Michigan care e un lac cu apa dulce ( inteteste frigul iarna, fenomenul se denumeste "lake effect") precum si faptul ca intre Indiana-Illinois si cercul polar nu e decat campie face ca iernile in aceasta zona sa fie mult mai reci si vantoase decat la aceeasi latitudine in Europa. alta chestie este ca de-a lungul anului este f. umed, asta are tot de a face cu prezenta Marilor Lacuri.

noi locuim la 65km N de Indianapolis, oricum in fara zonei de "lake effect' cu care F1 o sa inceapa sa dea piept in curand :colors: . noi nu avem de dat piept decat cu campurile de soia si porumb care sunt pana si in zone din interiorul Indianapolisului laugh.gif ...

Indiana a fost initial colonizata in secolul 17 de francezii lui LaSalle :shock: si cea mai veche asezare europeana in Indiana este Vincennes, un orasel in vestul statului pe raul Wabash. de fapt un haitian=francofon a facut si prima coliba pe locul unde avea sa apara Chicago=Checagou pe la 1770.

desigur dupa 1800 populatia a devenit majoritar anglo-saxona, ulterior au venit irlandezi si nemti ( italienilor ajunsi in zona nu prea le-a placut la tara si s-au oprit mai mult in Chicago laugh.gif ).

o spuza de est europeni a ajuns de asemenea la sfarsitul secolului trecut si imigranti ardeleni au format o comunitate relativ numeroasa -cateva mii- in Indianapolis cu o biserica frumusica demolata la "sistematizarea" locala prin 1950; multi dintre acesti romani s-au intors in Romania dupa 1918 dar se vede treaba ca nu au fost foarte inspirati... :cry: biserica ortodoxa romaneasca din Indianapolis s-a mutat intr-un alt locas fost protestant ( care arata aiurea) si functioneaza cu un parinte german-american din Pennsylvania care s-a convertit la ortodoxism si a invatat ceva romaneste la Iasi. slujbele (ca si majoritatea enoriasilor) sunt acum in engleza, desi dupa 1990 un nou val de emigranti romani a invadat si acest colt de lume... :roll:

statul a fost fondat in 1816 si are o suprafata de 94000km2 ( 40% din marimea Romaniei) si o populatie de 6 mil. locuitori, aprox 90% fiind albi.

Are motto-ul de "crossroads of America" si porecla de "hoosier state". Hoosierii sunt pentru chicagoans ce sunt oltenii sau moldovenii pentru bucuresteni si jerseitii pentru new-yorkeri... :joker:

Indiana este cel mai "automobilistic" stat american :cheers: . cine nu a auzit de Indianapolis Motor Speedway ( printre primele autodromuri din lume, primele curse s-au tinut in 1911) Indie-car=Indianapolis 500, cursa Brickyard 400 a NASCAR-ului iar din 2001 si F1 a patruns in USA tot prin Indie (apelativul scurt al Indianapolisului)?

Indiana e strans legata si de industria auto: GM, Chrysler, Toyota, Subaru, Isuzu si Delphi-Delco au uzine importante aici si desi numai 23% din forta de munca e ocupata in industrie grosul industriei e direct legata de automobil.

Indianapolis cu zona suburbana adiacenta se intinde pe peste 5000km2 si are o populatie de 1.600.000 loc. si e un imens parc locuit exceptand un centru de 4km2 cu cativa zgarie nori si ceva mahalale "colorate" :rr: infasurate in jurul centrului...
f1anatic
Pot contribui cu ceva la discutzia asta ?

Iuliane...azi noapte a dat cu inghetz in suburbii iar in oras am vazut 42 de grade (Fahrenheit) care sint stiu eu vreo 5 C.

In priviintza orasului Chicago...este unul dintre cele mai frumoase orase din lume...Are cel mai inalt zgirie nor din lume...Sears Tower, 3 din primele 10 cele mai inalte cladiri din lume (Sears Tower, Hohn Hanckok, Eon Building), este sediul unor mario supercompanii multinationale precum Boeing Aviation, Sears, John Deere, avem universitatzi de exceptie, cu cel mai bun spital universitar din Midwest : Univ. of Chicago, spitale si centre medicale cotate ca printre cele mai bune in natiune la diverse specialitatzi, era atomica a inceput in Chicago iar Lake Shore Drive este o minunatzie sa conduci pe ea noaptea. Este un oras divers cu multe natzionalitatzi...o adevarata metropola a viitorului cu un amestec de natzionalitatzi si culturi. Europenii sint bine reprezentatzi...irlandezi multzi...dar daca ne referim la estul europei...numai Varsovia (Polonia) are mai multzi polonezi decit Chicago..., romani vreo 200 de mii, etc. Avem insa o clima de cacao si ne lipsesc muntzii. De aceea vara daca esti in concediu prin Wisconsin, vei vedea tot la fel de multe masini de IL ca si de WI, avem un sens de comuniate foarte bine dezvoltat, nu ne plac NY-ezii si ne consideram centrul galaxiei. In anii 1990 eram buni la basket, acum echipele noastre de sport sint foarte slabe. Primarul face un job bun dar e un pic cam "dictator". Se gaseste de munca pt toata lumea care vrea sa munceasca dar este un oras scump de locuit deoarece sta bine dpdv economic. Dar ramane un oras cu rata mare a criminalitatzii si segregat cu ghetouri si zone rele.

My kind of Town - Chicago, IL, USA

Eu de fel sint din Buzau unde am locuit si trait o mare parte din viatza. Sint venit in America cu familia (parintzii) pt o viatza mai buna din 1996. Am avut onoarea sa-l intilnesc pe Iulian la Chicago acum vreo 2 luni si sper sa ne intilnim mai des pe viitor. Este intr-adevar ironic sa il "cunosc" pe net pe Mr. iulian intr-un spatiu de discutzii virtual din patria natala...dupa care sa descoperim ca sintem vecini si sa ne intilnim in realitate.
Iulian HondaFan
nici newyorkerilor nu le plac chicagoanii sau oricine altcineva si e clar ca pt. ei Manhattanul e centrul universului... laugh.gif
Emanoel-Adrian
Pentru F1anatic,
Salut ! , eu sunt din Rm.Sarat, sunt tehnician specialist in Boeing 737-toate modelele si am facut scoala in '93 la Seattle, am o intrebare pentru voi cei din State (pentru Tine si Iulian):
ce sansa am eu sa raman in State acum,daca intru cu viza de turist sau de oricare alt fel (exceptie facand cea de imigrare) si nu vreau sa ma mai intorc inapoi. Sa nu ma intelegeti gresit,nu este pentru mine,eu sunt prea batran pentru asta (42),este pentru un copil fara minte pe care il cunosc bine. Multumesc anticipat pentru info.
f1anatic
Traim intr-un sistem foarte autoritar. La intrarea in tzara, ca strain, tzi se iau amprentele, esti fotografiat, naiba mai stie. Da, potzi ramine in America daca vii ca turist, daca esti pregatit sa duci o viatza dura, totdeauna cu frica de politzie (INS) si sa faci munca bruta. vei avea o viatza foarte grea. Potzi intra cu vize de student, de munca insa care sint temporare dar care se pot transforma in vize permanente daca ai norocul sa fii angajat undeva unde te dovedesti indispensabil. Potzi incerca emigrarea in Canada dupa care sa vii in State.

Sau potzi sa te casatoresti din interes cu un cetatzean american. Cam 10 mii de dolari...un aranjament de 3 ani. Ai dreptul sa muncesti legal dar terbuie sa ramai casatorit cu m'amselle. Dupa 3 ani de casatorie conditzionata ti se da viza permanenta cu drept de munca (Green Card) dupa altzi 5 devii cetatzean.

Era mai usor pe alte vremuri...Legislatzia s-a skimbat mult de cind cu 11 Sept 2001.

Chiar si tu, cu pregatirea ta in aeronautica nu v-a fi usor. Sint anumite industrii care nu angajeaza decit rezidentzi permanentzi sau chiar numai cetatzeni. In general tot ce are legatura cu armata si/sau transportul in comun...tot ce poate pune in pericol viatza multor oameni.
Iulian HondaFan
cel mai bine ar fi sa contactezi pe cei din Seattle cu care ai lucrat, daca au ceva slujbe sau macar pentru recomandari. cea mai buna solutie pentru emigrare este sa vii ca muncitor strain, daca gasesti o slujba inainte sa pleci din tara. USA are nevoie de oameni calificati si muncitori, totul e sa te potrivesti pe nevoile pietei muncii de aici. aici in Kokomo, Indiana sunt cateva familii de ingineri care au venit ca angajati ai unei firme care avea si sucursala in Romania unde au lucrat inainte sa emigreze.

stiu romani care au venit cu viza de turist si au ramas, dar daca nu ai un statut oficial vei fi foarte vulnerabil la abuzuri si iti va fi f. greu sa o iei de la capat, esti practic un prizonier economic. nu vei putea parasi USA ( decat definitiv), vei trai permanent cu frica in san ca vine INS-ul si te deporteaza, nu vei putea obtine credite pentru casa, masina, etc.

Canada e intr-adevar mult mai deschisa la emigrare, au un sistem de puncte, daca intrunesti acel punctaj ti se acorda viza usor. te poti interesa la ambasada Canadei pentru specifice, eu nu am mai verificat chestia de vreo 2 ani cand ma batea gandul sa ma duc acolo daca nu gaseam slujba in USA la sfarsitul rezidentiatului.

Australia are de asemena un sistem similar, l-am incercat in 1997-1998 dar fiind medic eram descalificat automat pe baza acelui punctaj, dar era f. favorabil celui cu pregatire tehnica.

Australia si Canada au sisteme de asigurare sociala mai evoluate si vei putea spera sa iesi la pensie la 60-65 de ani, aici pensia trebuie sa ti-o strangi singur si vei lucra pana cand vei strange acei bani...

in general dupa 35-40 de ani este mult mai greu sa faci stramutarea, dar nu imposibil, parintii lui F1 au facut-o.
f1anatic
QUOTE(Marius-Iulian)
in general dupa 35-40 de ani este mult mai greu sa faci stramutarea, dar nu imposibil, parintii lui F1 au facut-o.


Da...dar mereu ii aud 'Daca am fi venit mai de tineri...' Asta este si nu au nici un regret ![/i]
Nicolae30758
n-am vazut in viata mea atata soia si porumb ca in Indiana. de fapt nu am vazut in viata mea cum arata soia pana in Indiana. dar ce mi-a placut cel mai mult au fost oamenii. foarte calzi si prietenosi. putin provinciali, asa ca prin Suceava. laugh.gif
Iulian HondaFan
nici eu! smile.gif vazusem insa soia in Ro.

e drept Indiana nu e New York sau Chicago...oamenii sunt simpli si voteaza cu Bush :scratch: , le plac armele de foc ( acu vreo 2 saptamani a fost din nou un incident intr-un orasel din apropiere cand niste pusti s-au dus cu arma de foc la liceu :cussing: nu mai stiu deznodamantul ca ma enerveaza numai sa-i vad cat sunt de idioti la capitolul asta)...
Emanoel-Adrian
Multumesc lui F1 si lui Iulian pentru informatiile complete ref. la USA !!.
S-ar putea sa revad America pentru o scolarizare scurta la Cessna dar dupa cum am spus eu sunt deja "trecut" ca sa mai am o astfel de aventura
Imi pare insa rau ca in 1990 imediat dupa revolutie,cand am pasit pentru prima data in America, la New York, se intampla sa fiu membru in echipaj Tarom pe un Boeing 707-NU AM FACUT-O. REGRET!!.
Doresc in schimb tuturor Romanilor care se afla acum in State succes, bani cat mai multi si sa faca cinste acestei natiuni . Bafta baieti..... !!.
Iulian HondaFan
daca ajungi la un curs aici, fii agresiv, intreaba in dreapta si stanga si poate vei gasi o slujba daca te intereseaza sa ramai in USA.

timpul din pacate nu-l mai putem da inapoi, si eu regret ca nu am venit aici inca din 1995-1996 cand multi dintre colegii mei au facut-o, am asteptat "schimbarea" din 1996 care a fost o dezamagire mai mare decat cea din 1989...

si eu va doresc sa va mearga toate struna in Ro, si sa ne corespondam din diferite orase din Ro peste 10-20 de ani...
Andrei Suzuki
Intrebare pt Marius-Iulian si/sau f1anatic: Ce reactie ati avut cand ati auzit ce s-a intamplat la WTC? Sunt curios cum a fost pt voi fiind acolo.
f1anatic
Era dimineatza...cu 1 h mai devreme decit la NYC. Duceam ciinii afara...nu stiu de ce dar tata era acasa in dimineatza aia...mama urma sa vina de la servici. Eu trebuia sa plec la scoala. Eram cu javra afara cind o vecina mi-a spus. M-am intors repede si am ramas cu gura cascata la TV pt ca nu puteam sa cred...Au venit ai mei...am comentat impreuna...dupa care eu am plecat la scoala...

Pe drum un trafic infiorator, toata lumea evacua birourile, vroia sa ajunga acasa (cred ca a fost intr-o zi de Martzi ?) masini de politzie, masini negre cu geamuri fumurii si antene , politzie statala, chicago, fbi, us marshgalls, sherriff-s police...se indreptau spre down town. Scoala mea este in...down town.,..la 10 min de mers pe jos de Sears Tower. Si apoi au inceput sa se auda avioanele militare si elicoptere. Dar avioanele militare...asta imi aduc aminte cel mai bine...dintr-o data avioane militare pe cerul orasului nu mai aduceau aminte de spectacolul aviatic de la jumatatea lui august. pilotzii nu mai erau acolo ca sa arate ce bune sint F-18 lor...erau acolo ca sa apere al doilea oras al USA. Sears Tower -(Sears & Roebuck) are cam 20 de mii de oameni lucrind in el si cam un total de 30000 care il viziteraza injtr-o zi.

Prin telefon fix am tinut legatura cu ai mei...Celularele nu mai mergeau...erau liniile prea ocupate...m-au informat de turnuri...pe al 2-lea l-am vazut si noi cazind la TV (la scoala).

Am intzeles destul de repede ca este un act agresiv si ca va fi razboi...Nu mi-am inchipuit insa ca turnurile vor cadea. Cind esti aici...si le vezi zi de zi...cind soarele apune si umbra lui Sears Tower se lasa peste lac (sau peste scoala dimineatza cind rasare soarele)...te minunezi si le crezi invincibile. Nu este seara sa nu merg spre down town si sa nu comentez sau sa apreciez ce frumos este orasul. Luminile...cladirile...Nu...nu mi-am inchipuit ca turnurile vor cadea...Nu mi-am inchipuit ca vor muri atitzia oameni nevinovatzi. Stiam insa ca acest lucru nu va iesi nepedepsit. Ca undeva intr-un coltz de lume vom transforma vre-un tzinut in 'Lake America'. Razboiul contra afghanistanului si a retelei teroriste a fost si este justificat, dar toata lumea se astepta sa fie prins capul. Iar unii dintre noi cred ca e deja prins....dar se asteapta inca vreo citeva saptamini...3 mai precis.

Pe la prinz am venit acasa...am pus benzina...poate unul dintre ultimii sa mai cumpar benzina la pretz redus...Scoala nu s-a inchis pentru restul saptaminii dar cursurile nu prea s-au tinut. Am ramas la TV urmarind cu groaza evenimentele. Chicago, cu cel mai aglomerat aeroport din lume, un oras tumultuos de altfel...devenise pustiu...nimic pe cer (se anulasera zborurile), nimic pe strada...lumea devenise suspicioasa...politzia patrula strazile...'vigilantes' incepusera sa recurga la acte de violentza impotriva celor de o anumita grupare etnica * Pe 6 Sept 2001 implinisem 5 ani de America...trebuia sa trimitem cererile de cetatzenie...Le-am trimis de-abia in Noiembrie 2002.

Nu vom uita niciodata ce s-a intimplat. Da...ne-a afectat viatza permanent...dar ei* nu au invins. Nu ne-au schimbat modul de viatza...
Iulian HondaFan
Eu am fost in Manhattan zilele acelea la 7-8 km nord de turnuri. eram la spital ( St. Luke's care este in nordul insulei la strada 114, turnurile erau pe varful de sud al insulei Manhattan). as avea multe de povestit in special despre solidaritatea umana exceptionala de care newyorkezii au dat dovada, ceva ce in Ro a fost poate un pic pe 22 dec 1989 ( am fost si pe la Piata Univ in seara lui 21 si pe 22 dimineata cand a fugit Ceasca, l-am vazut pe viu cum a iesit la balcon sa cuvanteze si apoi cum a venit si plecat elicopterul).

sentimentul general pe 11 sept a fost cel de stupefactie, ceea ce aici se numeste "post-traumatic denial", urmat de furie si dorinta de a restabili viata normala si desigur de a prinde si pedepsi faptasii in zilele imediat urmatoare...

Dec 1989 in Buc si 911 WTC au fost evenimentele cele mai importante din viata mea la care pot spune ca am fost martor ocular - desi nu am vazut turnurile cazand pe viu am vazut si respirat fumul acela si am fost pana la cateva sute de metri in seara lui 11 sept ( zona imediata a fost inchisa).

desigur ca si in NYC a fost si ceva panica si zvonuri ( unele emise chiar de pe posturile TV): seara pe 11 se auzea ca sunt explozii si la Capitoliu ( sediul Congresului USA) in Washington si ca podurile Manhattan-ului sunt minate si teroristii ameninta sa le arunce in aer. Adina ( nevasta-mea) care lucra in Valhalla la 45 km nord de Manhattan nici nu a putut veni acasa pana pe 12 sept. seara pt. ca Manhattan a fost complet inchis.

NYC a fost in soc 2 zile dupa care totul a reintrat in normal, exceptand ca ELE nu mai erau acolo, lucru cu care multa vreme nu ne-am putut obisnui. stiu si un roman, amic cu noi in vremea aceea, care lucra in WTC, in dimineata aceea tocmai iesise dintr-o statie de metrou din apropiere cand primul avion a izbit, si, desi el lucra in celalalt turn, a realizat ca nu mai e cazul sa se duca la serviciu si a stat in zona pana cand li s-a cerut sa o evacueze dupa ce turnurile s-au prabusit.

nici eu nu am crezut o clipa ca turnurile vor pica, noi fusesem pe ele pe 2-3 sept ( desi locuiam de 2 ani acolo nu apucasem sa ne ducem...)
Andrei Suzuki
Foarte interesant sa auzi povestea cuiva care chiar a fost acolo.Dar mai bine nu aveati ce povesti. Eh..asta e...trecem mai departe. :cheers:
Iata si cateva poze facute la WTC(fostul) pe 26.03.2004 pt cei care vor sa vada.
Andrei Suzuki
Inca una
Andrei Suzuki
inca una
Andrei Suzuki
Si inca una:
Andrei Suzuki
Ultima ca ma cearta moderatorii. smile.gif
Iulian HondaFan
Iata cum au votat romanii din Indiana care s-au prezentat la Consulatul onorific al Romaniei din Indianapolis, dupa cum am fost anuntati de unul din organizatori.

cum a votat lumea in tara stim cu totii... :scratch: noi ne-am facut datoria civica cum ne-am priceput mai bine.



Dragi compatrioti,

Asa cum am promis , iata rezultatele alegerilor de ieri la sectia de
votare din Indianapolis, IN.
Sper sa ne revedem peste doua saptamini cu ocazia turului 2 al
alegerilor prezidentiale.


Numarul total al alegatorilor prezenti la vot: 52
Total voturi valabil exprimate : 52
Voturi anulate : 0

Distributia voturilor a fost urmatoarea:

Camera Deputatilor:
UDMR 1
PSD+PUR 3
PNL-PD 42
PER 2
PNTCD 4

Senat:
UDMR 1
PSD+PUR 2
PNL-PD 45
PER 1
PNTCD 3

Presedinte:
Adrian Nastase 4
Traian Basescu 45
Gheorghe Ciuhandu 3


voturile acestea vor fi considerate pentru circumscriptia Bucuresti. majoritatea votantilor sunt doctoranzi sau studenti la Indiana University si Purdue University. Numarul romanilor din Indiana recent imigrati este de cel putin 200 de persoane, prezenta la vot a lasat insa de dorit, poate ca stiau ca voturile noastre nu conteaza pe langa cele 9-10 milioane exprimate in tara.

oricum apreciem eforturile ambasadei Romaniei la Washington care ne-a dat posibilitatea sa votam ( in mare majoritate) impotriva lor. totusi ceva lucruri s-au schimbat.

si iata si articolul dedicat evenimentului in cel mai mare cotidian din Indiana: Indianapolis Star:

http://www.indystar.com/articles/2/198357-7672-009.html

cred ca veti sesiza mai multe inexactitati, dar astia sunt ziaristii de pretutindeni, e clar ca cei de la IndyStar nu sunt specialisti in probleme est-europene smile.gif
Iulian HondaFan
linkul nu prea merge, pun si articolul aici:

Romanians cast votes from Indy
Local business is certified as a polling place for the faraway election, thanks to its owner.

"It's an opportunity for all Romanians from abroad to cast their ballot," said Dorian Mihai, a political counselor. -- Kevin O'Neal / For The Star


By Kevin O'Neal
kevin.oneal@indystar.com
November 29, 2004


Sunday motorists on Binford Boulevard didn't know they were passing a polling place for the second-hottest election in Eastern Europe this month.

Not as disputed as the Ukrainian election, but just as closely contested, was Sunday's balloting for president and the Senate in Romania. It was the third free election in the former communist-controlled country, and the first in which Romanian citizens living abroad could vote.

That's why John D. Serban, a first-generation American of Romanian descent -- and the honorary consul to Romania from Indiana -- set up the polling place in the lobby of his Northeastside business.

"I wanted to do anything I could do to help," Serban said, noting that he has more relatives in Romania than in the United States and adopted a son from that country.

That polling place, at Concrete Surgeons, 5767 Park Plaza Court, resembled a paper ballot precinct in an Indiana election, except the ballots and registration forms were in Romanian.

"It's an opportunity for all Romanians from abroad to cast their ballot," said Dorian Mihai, a political counselor from the Romanian Embassy in Washington who was sent to Indianapolis to run the polling place.

Had Serban's office not been declared a polling place, voters would have faced a trip to consulates in Chicago or Detroit. Indianapolis attracted voters from Louisville and Lexington, Ky., Cincinnati and Lafayette.

One of those voters was Ioana Moldovan, of Bucharest, a graduate student at Indiana University who traveled from Bloomington to spend the few minutes it took for her to cast her ballot. "It's important to vote," she said after filling out her ballot.

Before voting, she had to present her Romanian passport; that passport then was stamped to show she had cast a ballot. The ballot went into a box to be counted when the poll closed at 9 p.m. Sunday, at which time the totals would be faxed to the embassy in Washington.

In all, 55 voters cast ballots in Indianapolis on Sunday, but local results were not available.

The process looked like a U.S. election, but the objectives differed. While Hoosiers vote for individual candidates in the General Assembly, for example, Romanians have a parliamentary system. They voted for political parties in their Senate election, with the winning party slates awarded Senate seats in proportion to the overall party vote.

Romania's prime minister is selected by the president from a list of candidates submitted by the parliament. The Senate is one of two bodies that make up the Romanian parliament; the other is the Chamber of Deputies.

Indianapolis turnout was light as the polls opened at 7 a.m. Sunday; about 30 people had voted by 2 p.m. local time, when polls in Romania closed.

Sunday night, according to The Associated Press, there was no clear winner between Adrian Nastase, current prime minister and candidate of the Social Democratic Party, and Traian Basescu, mayor of Bucharest and candidate of the Justice and Truth Alliance. That will force a runoff Dec. 12

The polls also showed no party won a majority in the parliamentary election that would enable it to form a government by itself.

The Romanian constitution lets citizens anywhere in the world vote in national elections.

"You have the human factor -- you want to keep in touch with what's going on back home," Mihai said. "And this is a good way to meet Romanians we didn't know."

Involvement by Romanians overseas could have been considered a threat in the communist era under former dictator Nicolae Ceausescu, but Romania has turned westward since Ceausescu was overthrown and killed in 1989. Romania has sent troops to support the U.S. effort in Iraq and wants to join the European Union.

"The Romanian people have always been very pro-American, more than anyone else in the area," Serban said.

Call Star reporter Kevin O'Neal at (317) 444-2760.

The Associated Press contributed to this report.
Gica-6
Eu sunt un pic nelamurit legat de alegerile astea de la noi si anume. Toti romanii din Diaspora cum se spune mai nou, au dreptul sa voteze. Teoretic vorbind, daca eu as fi in alta tara si nu se stie cand mai revin, totusi merg la vot la ambasada Romaniei din tara respectiva si votez pe cine ma taie capul - sa spunem un regim totalitarist - ca am toata familia stabilita cu mine si nu avem mari ganduri de reantoarcere. Asta fara sa am habar prea mare de ce se intampla in tara. Cum ar veni, noi cei de-aici depindem intr-o mica masura si de cei de-afara, care poate ca nu sunt interesati... sa zicem. Oricum, asta a fost un scenariu mai dubios pentru ca prin ce vad mai sus oamenii au votat foarte pertinent, zic eu. D-aia si spuneam ca e doar scenariu teoretic.

Plus ca exista un paradox : se stie ca in Banat si Transilvania la ora actuala nivelul de trai e mai ridicat decat in Moldova sau Oltenia. Totusi Cei din Moldova si Oltenia au votat pt continuitate (sa-i spunem abuziv "continuarea saraciei"), iar cei din Ardeal pt. schimbare. Ma rog, asa aratau statisticile la tv. Cam ciudat zic eu...

Ma rog, asta ar cam fi.
Iulian HondaFan
pai, nivelul de trai al romanilor de aici e f. probabil si mai bun decat media pe oricare regiune/judet din Ro...

multi oameni din zona au condus si 5-6 ore ca sa voteze: dupa cum se poate citi mai sus unii au venit de la cateva sute de km, din Cincinnati, Ohio si din Kentucky. eu cred ca asta e de apreciat, daca nu ar fi fost sectia de votare aici la 60 de km noi nu am fi condus 6-7 ore ca sa mergem in Chicago sa votam...

nimeni nu cred ca ar veni sa voteze aiurea. cine chiar nu a fost interesat de ce se intampla in tara nici nu a votat ( prezenta la vot a fost sub 25% comparativ cu numarul celor care frecventeaza biserica ortodoxa romana din Indianapolis, poate chiar mai putin de atata).

majoritatea probabil nu ne vom mai intoarce sa traim in tara, dar unii poate ar vrea sa se intoarca in tara si se gandesc la CE vor sa se intoarca.

in plus sunt poate peste 1 milion de romani care lucreaza peste granite, majoritea desigur in UE, si multi o fac sigur cu planul de a strange un ban si de a reveni in tara, si au tot interesul sa voteze. se pare ca in Italia multi au vrut sa voteze, dar nu au avut unde pt. ca organizarea acolo a fost f. proasta.

in fond toti suntem cetateni romani si trebuie sa avem aceleasi drepturi in relatie cu tara-mama, oriunde ne-am afla.

nu stiu cum e in tarile UE dar USA asigura dreptul la vot tuturor cetatenilor americani, oriunde s-ar afla, aprox. 2 mil. de americani votand prin posta din afara USA la recentele alegeri.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.