Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Garaj: Pro si Contra
Masini.ro Forum > Masini.ro > Versus
Pages: 1, 2
James Kilowatt
A aparut la mine in cartier un garaj de vanzare. Pretul (la prima strigare) 25k€, in jur de 16m2 (3.ceva m x aproape5 m)
http://www.immoweb.be/fr/Buy.Estate.cfm?Id...ry=&xpage=1

E foarte bine plasat pentru mine, pe o straduta infundata fix in spatele curtii mele, ca si cum ar fi garajul casei din start. Suficient de aproape cat sa bata pana acasa telecomanda sau senzorii de la sistemul alarma.

Si acum informatii mai...specifice. Unde locuiesc eu nu sunt probleme cu parcatul, am locuri de parcare la discretie si "la strada", si in spate in zonele mai calme. Pe de alta parte, am avut Getzul spart in fata casei.

Pretul e corect, insa nu exceptional. Atata se cere acum in garaj, pe net in cartier am gasit cateva anunturi si atata se cere. In zonele cu probleme cu locurile de parcare la banii astia iei loc de parcare in subsol, nu garaj individual, iar garajele sunt mai scumpe. Acum vreo doi ani preturile erau chiar mai mari.

Pro ar fi faptul ca imi protejez masina, mai tin un cauciuc de iarna, o bicicleta, poate scuterul, etc. In plus aduce valoare casei, in ideea in care ma satur de ea si imi vine ideea sa o vand se da usor "la pachet".

Contra - nu e cine stie ce investitie profitabila. Insa nici daca tin banii in banca nu castig nimic acum, dobanzile sunt infime. Pentru mine e cam acelasi lucru, aka blochez fondurile, nici nu le pierd insa nici nu le fructific. Oricum la capitolul fructificat sunt tamaie, singurele investitii sunt vacantele biggrin.gif
Mircea104901
Eu sunt pro. Am planificat sa-mi fac unul langa casa; vorba ta - mai tii cate ceva la adapost - un cauciuc, o bicicleta, etc.
Daca ai posibilitatea, ia-l.
James Kilowatt
Chestia e ca nu e prea mare. Nu e un garaj din ala ca in Romania, cu spatiu de rafturi, butoaie cu varza, cu groapa de schimbat uleiul si planetarele, etc. Incape o masina, si daca am noroc si incape si scuterul si biclele e bine, insa nu bag mana in foc. Vreau sa il masor si sa vad exact cam cat ar incapea.

Asta-i
http://www.immoweb.be/fr/Buy.Estate.cfm?Id...ry=&xpage=1
bogcot76
Inteleg ca nu-ti rupi de la gura. Eu in locul tau l-as lua.
klm
Pacat ca nu esti in Romania si nu stai la bloc; puteai sa tii in el butoaiele cu muraturi, cu vin sau lemnele pentru gratar, masina fiind parcata, desigur, in fata blocului.
solmar
Eu am avut garaj, pana s-au demolat (tot pe banii nostri) anul trecut din dispozitiile primariei. Era bun, aveam si beci sub el... Dupa ce l-am demolat i-am dus dorul. Nu tineam eu masina prea mult in garaj, ba chiar foarte rar a poposit pe acolo dar ca spatiu de depozitare era grozav. Go for it!
pmhoria
Eu zic ca-ti aduce numai avantaje. Iarna (ma rog, cata iarna poate fi in Belgia tongue.gif) sa te urci in masina si sa nu fie bocna/sloi, e o treaba. Vara idem, nu bate soarele pe ea in timpul zilei, nu fac pasarile mizerie pe ea ... e protejata relativ mai mult de furturi, zgarieri inutile (copii pe biciclete de ex). Eu zic ca daca iti permiti si nu tre sa faci sacrificii mari, sa-l iei.
Poti oricand sa-l vinzi si nu pierzi mare lucru. In schimb castigi la confortul vostru.
James Kilowatt
Ma bate gandul sa fac o oferta la 20kE la "take it or leave it". Incerc in paralel sa aflu de la babele din cartier al cui e si poate ma inteleg direct ca sa driblam gangsterii de la agentie (din experienta mea de pana acum cu ei sunt chiar niste hoti, la propriu).

La pretul asta se mai adauga vreo 12% taxe. Insa intr-adevar, nu imi rup de la gura, atata tot ca cu banii astia imi schimb masina mult mai des daca o fi biggrin.gif

Pe de alta parte, mi-ar placea un beetle sau un mini clasic, sau un fiat 500, si in cazul asta ar prinde bine.

Offtopic - pt Horia
As vrea eu sa fie copii care sa bata mingea in cartier ca pe vremuri... da nu-s. F rar, mai sunt vreo doi polonezi care se joaca.
Mai vezi uneori niste dracaleti de capul lor prin cartierele cu arabi.... insa in cele "ariene" copiii sunt paziti ca la Alcatraz. In loc de cheie de gat, acum cred ca au emitatoare ca sa fie urmariti prin satelit
HalbaSus
Nu-mi dau seama ce spor aduce imobilului (adica cat costa casa cu si cat costa casa fara garaj... ca banuiesc ca oricum nu o sa vinzi garajul separat. Daca la revanzare iesi la zero sau chiar profit atunci clar merita, daca iesi in minus atunci vezi cu cat.
Dar dupa cate ziceai in belgia piata imobiliara e destul de stabila, deci probabil ar fi doar o indisponibilizare a banilor. Daca iti permiti... go for it.

Pe de alta parte 25.000 e o galagie de bani... iti iei un porsche SH cu banii astia... pe de alta parte va trebui sa-l tii in fata casei biggrin.gif
James Kilowatt
PS la offtopic
Am vazut mai multi pittbulli nesupravegheati decat copii in libertate. Fara exagerare. dry.gif
James Kilowatt
@Halba
Nu cred sa fie vorba de pierdere. In plus, o casa cu garaj chiar si optional costa mai mult decat una fara si atrage mai multi vizitatori. Probabil e psihiatric, omu' plateste usor un 10% in plus la rata si sa aiba si garajul (iar eu as iesi in castig in cazul asta) . Insa nici nu cred sa fie mare afacere.
Oricum, nu am de gand sa ma mut in viitorul prea apropiat, deci predictiile pot fi destul de eronate. Insa cred ca cel mai probabil sunt bani blocati, nu cheltuiala, desi instinctul meu in probleme din astea e 0 barat.
Seri
Din moment ce nu circuli cu masina in fiecare zi, nu cred ca te deranjeaza ca ii mai rece iarna sau ca trebuie sa o cureti de zapada. Pentru siguranta, e mai rentabil CASCO. Oricum, dupa o vreme o sa te saturi sa o bagi in garaj daca nu ai usa automata. Nu merita.
James Kilowatt
Circul cu scuterul aproape zilnic biggrin.gif Si mi-e fix la fel de usor sa-l bag in garaj (daca incape) sau in curte cum fac acum. Garajul are usa rabatabila, se inchide si se deschide aproape la fel de repede ca frigiderul smile.gif
In plus automatizarea la o usa din asta se poate face f usor, intr-o duminica dupa-amiaza o fac singur (probabil ma laud biggrin.gif )
solmar
Ia-l! Daca n-o sa-ti convina cu garaj vinde-l dupa ce il cosmetizezi (usa automata, lumini cu senzor, etc). Nu castigi dar nici nu pierzi. Iar daca reusesti sa dai de proprietar.. ai facut o economie de 8%.
mohordbx
Ca tot veni vorba de avantajele de a avea masina in garaj pe timpul iernii ai putea la fel de bine sa-ti dotezi masina cu un sistem Webasto. Face toti banii si nu cred ca este mai mult de 1000-1500 Euro.
T u d o r
Eu sa dispun de banii astia discretionar as urma sfatul lui Halba si mi-as lua ceva pentru sufletul meu. Fie el Porsche fie altceva. Sau m-as plimba.
James Kilowatt
@mohordbx
La mine e +2500. am investigat problema inainte sa cumpar masina.

@Tudor
Nu se exclud reciproc....timp sa fie de calatorit.
Porsche clasic, tinut afara? Cam naspa...
Mai e o chestie, porsche gasesc si la anu' daca caut, insa un garaj fix in curtea mea mai greu mai apare. Si garaje sunt in lumea asta larga, da' mai aproape ca asta n-o sa fie. Sunt cred 30m din coltul gradinii mele in garaju' ala, ajung acasa oricat de beat sunt laugh.gif
f1anatic
Nu credeam ca poti ridica o asemenea problema. Daca ti-l permiti ia-l pt ca intotdeauna vei putea duce acolo ceva ce nu vrei sa arunci insa te incurca in casa. Iar cind te muti, vei putea cere mai mult. Dupa cum ai spus, blochezi banii, nu ii pierzi. Iar alta ocazie de garaj mai mare mai frumos si mai aproape nu stii cind apare.
James Kilowatt
Deocamdata trebuie sa ma asigur ca incape masina.... cica are "aproape 5m". Petrolierul are 4,838m....
Si tre' sa vad daca are si curent electric....

O sa sun sa-l vizitez si o sa masor exact. Daca incape masina, scuterul si eventual biclele fac oferta, incerc sa-l scot la 25k cu tot cu taxe. Mai ales ca urmatoarea masina n-o sa fie una la fel de mare (zic eu..).
De spatiu de depozitare f mult nu am nevoie, am si beci.
22nst
Ce este nasol la garaj, si o spun din propria experienta, daca bagi masina uda, dupa o ploaie asa ramana pana a 2-a zi si al meu garaj are si geamuri
Pretul este mare. Eu am platit ~10.000 euro pentru el, unei firme de constructii sa il faca si este destul de mare, 2 locuri... 8x7 metrii la interior.

Sunt aici:
http://masini.ro/forum/index.php?act=attac...st&id=19975
http://masini.ro/forum/index.php?act=attac...st&id=21012
doua poze, dar nu prea se vede bine.
James Kilowatt
Afara ramane uda 10 luni pe an la mine biggrin.gif
Diesel
QUOTE (klm @ Sep 15 2010, 05:26 PM) *
Pacat ca nu esti in Romania si nu stai la bloc; puteai sa tii in el butoaiele cu muraturi, cu vin sau lemnele pentru gratar, masina fiind parcata, desigur, in fata blocului.

36182451.gif parca il vad pe James tragand de butoiul cu varza

Eu zic sa il iei, dar sa te tocmesti bine.

Noi avem garaj cu intrare directa in casa si e o adevarata placere.

Asteptam cu nerabdare versusul 911 Carrera RS 2.7 vs 930 Turbo vs Lancia Delta Integrale vs ... restul lumii biggrin.gif
James Kilowatt
Eu nu stau la bloc tongue.gif

Pretul e mult umflat, nu e valoarea intrinseca, ci cea de piata. Exista suficienti fraieri care sa dea banii astia pe un asemenea garaj. Vreau sa fiu si eu unul din ei? biggrin.gif
Diesel
De vreun an tot zici ca vrei sa iti iei o masina pentru sufletul tau ca sa previi "midlife crisis" si pana acum te plangeai de lipsa unui garaj. Voila smile.gif
ozz86651
QUOTE
Pretul este mare. Eu am platit ~10.000 euro pentru el,


Brussels <> Otopeni smile.gif. Atit de diferit ca mie mi se pare ca tu ai platit mult prea mult pe garaj.

JK: Daca nu ai ceva util de facut cu banii, ia-l. Sigur nu ti-l taxeaza si altfel? Taxa de proprietate etc?
Daca nu ai nevoie de bani (job stabil etc) cred ca poti gasi si altele de facut cu ei:
1. cumpara un index fund, adica baga-i la bursa smile.gif dar fara bataie de cap. Si uita de ei 20 de ani.
2. mai plateste o bucata din imprumutul la casa in caz ca n-ai terminat deja. Stiu ca ai dobduna super mica dar sigur e mai mare decit iti da banca smile.gif.

Probabil eficienta la punctul doi e cam echivalenta cu ce vrei tu... desi avantajul proximitatii de casa nu e de ici de colo.
DRAGOS
Eu as zice ca e de luat, dar incerca sa-l negociezi. Nu stiu preturile de acolo, dar parca 25k pt un garaj e o idee cam mult.
Totusi va creste valoarea totala a proprietatii in caz ca vrei s-o vinzi, deci sigur nu sunt bani pierduti.
DORU
Nu cunosc piata din Belgia, insa valoarea intrinseca a garajului ESTE PREA MARE.
Nu exceleaza nici ca spatiu, nici ca dotari (are curent el ? are usa automata ? etc).
Exista si impozit pe el ma gandesc, asa-i ?

Eu as zice ca NU este o investitie buna pt vremurile de azi...cand conteaza sa ai cash mai mult decat orice imobil / tablou / aur / autolux, etc.

Eu mi-am construit de la zero un garaj f spatios, aproape ca o casa, cu numai 5000euro.
Si da, cu autorizatie si acte in regula.

Indiferent de zona, valoarea banilor este aceeasi in opinia mea.
James Kilowatt
@Ozz
Am verificat punctul 1, insa variantele care sa ofere ceva siguranta profiturile sunt mici. Peste 6% nu mi-a propus nimeni, si asta cu conditia sa tin banii imobilizati mai bine de 15 ani. Profitul mai mic decat la punctul 2.

Prin urmare, am aplicat deja punctul 2. biggrin.gif Am renegociat deja creditul pt casa si am scurtat si dobanda si perioada. Am calculat, considerand ca banii bagati lunar in plus in rata i-as da pe un fond/cont, ar trebui sa imi ofere 9% anual ca sa imi aduca acelasi profit. Nu mi-a oferit nimeni atat nici pe departe, iar varianta asta e 100% sigura. De fapt nu castig bani propriu-zis, insa pierd mai putin. Ca sa mai fac odata figura asta nu castig mare lucru. Dobanzile sunt mici (acum am 3.6% fix, variabil poti avea pe la 2.4-2.5), degeaba platesc anticipat, nu castig mare branza. Marele "tun" a fost scurtarea perioadei.
Acum bag sa zicem 45 furfuni/luna in plus, si peste 10 ani o sa "am" 11400 furfuni 10X12X70=8400 in caramida, si aprox 3000 in contul meu in loc sa fie in contul bancii. Rata euro/furfun e confidentiala biggrin.gif
Daca bag 25k acum anticipat, reduc costul creditului cu 5.000 euroi din care scad cam 1000 taxa, deci castig net in 10 ani 4000euroi. Slabut.

@Doru
Zi-le-o si celorlalti care dau banii astia fara probleme pe un asemenea garaj. Sau zi-le alora care stau in zone mai aglomerate, si care dau 30.000 euroi pe un loc in parcare unde nu au nici macar pereti in optiuni biggrin.gif Au 10m2 de acoperis. biggrin.gif

Hai sa mai bag niste date. Chiriile sunt in jur de 100 euro la garaje de genul asta. Pe aici in general chiria "plateste" obiectul cam in 20 ani. Si in cazul asta "ecuatia" se verifica.

LA urma urmei ce spui tu nici la casa nu se aplica. Cu un sfert din bani as fi construit in Romania o casa mult mai mare, noua (nu ca a mea care are 50 ani) si mult mai faina. Insa ce treaba are asta cu piata... case identice cu a mea s-au vandut in zona si odata si jumatate mai scumpe. Mie mi-a batut unu' la usa si mi-a oferit pe ea cu 3 garaje in plus mai mult decat am dat eu pe ea, la cateva luni, fix cand a inceput criza, cand inca era in plin santier si era nelocuibila.

PS
Terenul are vre-o valoare intrinseca?
solmar
QUOTE (DORU @ Sep 16 2010, 10:03 AM) *
Eu mi-am construit de la zero un garaj f spatios, aproape ca o casa, cu numai 5000euro.
Si da, cu autorizatie si acte in regula.

Indiferent de zona, valoarea banilor este aceeasi in opinia mea.


Incearca sa construiesti un garaj in Monaco cu banii astia!
HalbaSus
Nu, nu e aceasi valoarea banilor... in primul rand garajul nu leviteaza ci e construit pe un teren, pretul terenului probabil reprezinta peste 70% din valoarea imobilului in cazul unui garaj. Apoi nu e identic nici pretul manoperei (nu cred ca in belgia cei care construiesc garaje lucreaza la fel de ieftin ca cei din romania). Si cel mai important... este raportul cerere/oferta. Adica pretul corect al unui bun este cel pe care il ofera piata. Daca piata ofera maxim 1 euro pe o cladire a carei constructie a costat 1.000.000 euro atunci pretul corect este 1 euro... la fel si vice-versa, daca se ofera 1.000.000 euro pe o constructie care a costat 1 euro atunci 1.000.000 euro e pretul corect.
Din acest motiv in Romania multe terenuri/constructii care pe vremea "boom-ului imobiliar" se vindeau ca painea calda acum valoreaza fix zero lei si zero bani, sau au chiar valori negative.

L.E: Vad ca intre timp s-a raspuns pe aceasi tema... asa patesti cand incepi sa raspunzi, apoi faci alte 10 chestii... apoi dai send biggrin.gif
klm
CITAT(DORU @ Sep 16 2010, 09:03 AM) *
conteaza sa ai cash mai mult decat orice imobil / tablou / aur / autolux, etc.

Chinezii cumpara aur, nefiind interesate de cash.
CITAT(HalbaSus @ Sep 16 2010, 10:08 AM) *
Apoi nu e identic nici pretul manoperei (nu cred ca in belgia cei care construiesc garaje lucreaza la fel de ieftin ca cei din romania).

S-ar putea sa nu fie diferente foarte mari, oricum, in urma cu ceva ani se puteau cumpara garaje gata facute (asezate ulterior pe spatiul public - cost teren=0 lei, cost garaj [cred] 2 - 4.000 lei, cam asta era pretul pe piata imobiliara locala); presupun ca, daca acest produs exista in Romania , in Belgia nu poate lipsi.
James Kilowatt
Exista si aici garaje in kit. Nu stiu cat costa, insa trebuie sa ti-l pui in curte, iar mie nu-mi convine.

Si ce sa fac cu cashul? Nici nu sunt sigur ca reprezinta o mare valoare, cashul e ieftin acum, dobanzile sunt infime. Sa cumpar cu el fabrici si uzine nu ma pasioneaza.
DORU
Eu am construit casa-garaj pe terenul personal.

Indiferent ce preturisunt in Monaco, Belgia sau mai stiu eu unde, daca depasesc regula bunului-simt si sunt sigur c-o fac, nu inseamna ca isi merita banii !!!

Raman la parerea initiala: cash-ul valoreaza AZI mai mult decat un imobil / aur / auto lux, pt simplul motiv ca petimp de criza nu prea sunt bani pe piata si daca ai nevoie...esti camde KKO cu toate bunurile tale daca bani e ceea ce iti trebuie sa treci strada biggrin.gif
James Kilowatt
Pff, la mine nu e cazul. Banul in banca nu valoreaza nimic, nu creste alcoolemia, nu imbunatateste viata sexuala si nici nu protejeaza masina smile.gif

Iar bani sunt pe piata... daca ai profil solvabil, abia te asteapta bancile... In plus dobanzile sunt minuscule, fraier sa fii sa mai platesti ceva cu banu' jos. Dobanzile inca sunt sub rata inflatiei.

In plus, pe aici criza imobiliara a cam trecut, preturile incep usurel sa o ia din nou in sus.
De fapt nici nu a fost criza in sensul romanesc al termenului, singurul simptom a fost ca s-au redus numarul de tranzactii, insa preturile nu au scazut. Nu e situatia din Paris (sau din Bucuresti) unde inainte de criza a existat o bula si criza a dezumflat-o.

PS
Am gasit pe un site al notarilor ca in medie preturile la garaje si locuri de parcare in Bruxelles a urcat cu 6% fata de perioada similara in 2009. Pretul mediu e 21.000, variind functie de cartier de la 12 la 27k (21-22k imi si propusesem sa ofer, daca incape petrolierul si scuterul).
James Kilowatt
Oarecum offtopic

Am studiat de curiozitate problema evolutie preturilor la imobiliar in general. Deci cum observasem empiric, preturile la imobiliar in bruxelles nu au scazut cu criza. Aici sunt date de indicele Trevi (nu stiu cine l-a botezat asa), care intre valoarea maxima (sept 2006) si cea minima (martie 2009) din ultimii 5 ani a variat mai putin de 2%. Din pacate nu spune care e deviatia standard la statistica lor. Acum sunt din nou la un nivel apropiat de maxim si par sa fie in crestere. "criza" a insemnat ca s-a oprit cresterea, nu ca a aparut o scadere dramatica. 2% nu inseamna nimic, intre pretul cerut si cel negociat sau intre cel obtinut si evaluarea expertilor pot fi diferente de 10% fara probleme. Acum imobiliarul e in medie cu 9.2% mai scump decat la inceputul lui 2005, maximul a fost cu 9.65%, iar minimul din criza cu doar 7.61%.
ozz86651
Garajul nu e o idee proasta, eu zic ca e posibil mai bine decit sa tii banii in banca.
Doru are dreptate intr-un fel, cashul e important in criza pentru ca ori ai nevoie de el ca sa maninci (nu-i cazul) ori gasesti vreo investitie teribila cu pretul jos si n-ai cu ce sa o cumperi (iarasi nu pare a fi cazul).
Garajul ca pura investitie (adica imobiliare) nu e de obicei o varianta buna, dar pentru folosinta personala, daca iti trebuie, e ok.
Ce nu imi place mie aici smile.gif e ca nu te diversifici ... adica cea mai mare paret din banii tai sint bagati intr-o casa si un garaj intr-o anumita zona. Din felurite motive preturile pot sa scada sau sa nu creasca prea tare in viitor. De exemplu: dizolvarea UE smile.gif, razboi intre valoni si flamanzi smile.gif.
La bursa nu-ti ofera nimeni nimic "sigur"... tocmai asta e chestia. Cu oarecare grija se poate insa reduce riscul la valori acceptabile. De exemplu diversificarea si orizontul mare de timp. In ideea ca acum fiind criza preturile sint joase ma gindeam ca merita incercat. E drept, fara garantii.

@ Doru: un loc de parcare la mine in cartier se inchiriza cu ~150$/luna. Nu garaj. Cu cit mi-ai vinde tu un loc d-asta de parcare? smile.gif
solmar
JK

Daca o socoti o investitie atunci merita sa-ti iei garajul. Dar, atentie cumperi o cusca pentru masina si/sau un spatiu de depozitare, nimic altceva. Nu iti cumperi tu personal nimic. Sa fim sinceri, daca la spalatorie ii faci lunar un tratament cu ceara, e ca si cum ai tine masina in garaj. De ce nu iti pui problema si in varianta/ele cealalta/e? Ce excursie/i ai putea face cu banii pe care-i dai pe garaj? Ce alta masina ti-ai putea lua cu diferenta de 20 k eur pe care vrei s-o dai pe garaj. Cand tragi linia la sfarsit de an la realizari o sa-ti aduci aminte mai degraba de o vacanta de-o luna in Africa decat de un garaj. Macar in vacanta poti sa faci 1000 de poze, cu garajul la a 3-a poza ai terminat de expus totul. Eu unul as pleca cateva luni in Africa sau pe Amazon sau in cautarea apei Hunza ... cu banii astia. Bine, cu conditia sa dispui de timpul necesar.
James Kilowatt
@Ozz
Ti-am spus ca nu am fibra de investitor. Nu sunt pornit sa fac bani din bani smile.gif
Caramida a fost o investitie si sigura si profitabila cel putin pana acum. Insa nu am investit neaparat pentru bani, ci si pentru confort. Decat sa dau 100 furfuni chirie mai bine dau 250 rata si in 10 ani e a mea, mai ales ca pt diferenta nu fac foamea. Si o pot face asa cum imi tuna, nu sunt obligat sa suport gusturile proprietarului. De cand platesc creditul, rata inflatiei si indexarea de salarii functie de costul vietii au fost mai mari decat dobanzile. Insa nu astea au fost calculele facute cand m-am bagat, poate la momentul respectiv erau si alte oferte mai bune.

Iar garajul e o suma prea mica ca sa o consider investitie in sensul propriu al terenului, sau "diversificare". E pretul unei masini, care la urma urmei e un consumabil.

Daca se lasa cu razboi intre flamanzi si walloni, Bruxelles-ul e un fel de Elvetia biggrin.gif La imobiliar e parfum fata de Londra, Paris sau Amsterdam, asa ca nu cred ca va da inapoi, sunt tot mai multe firme care vin aici impinse de presiunea imobiliara din jur.

UE nu cred ca se destrama deocamdata, desi azi s-a lasat cu caft intre Barosso si Sarko...
ozz86651
Ma distreaza diversitatea opticilor aici. Investitia imobiliara e cam 0, adica nici nu e cine stie ce investitie dar nici nu arunci banii pe fereastra. Nu nu e nici chiar o cheltuiala nici chiar o investitie. Excursia, alta masina, bea-i, fumeaza-i etc: clar cheltuieli. Investitia in bursa (sau altceva): clar investitii. Sintem la extreme smile.gif. JK e ala moderat intre noi.
Eu as zice: masina ai, scuter ai, o masina de distractie daca chiar vrei nu trebuie sa dai 25k pe ea, merge si la un sfert din banii astia. Africa nu-i chiar asa scumpa, din 25 k poti trai un an in amazon smile.gif. O tura pe Kilimanjaro costa 1500$ plus 1500 bilet de avion. Excursii faci si poti sa faci din banii de salariu, nu din astia strinsi in timp. Cu nevasta si copil nu prea poti sa ajungi nici in Africa nici in Amazon. Se pare ca garajul te aranjeaza si e un compromis ok intre ridicat confort si investitie. Ia garaj.
James Kilowatt
Foarte buna analiza. MAi bag niste aspecte personale.

La bursa sau alte forme de investitie pe bune nu ma bag nu pentru ca am ceva impotriva ideii, ci pentru ca nu ma pricep personal. Ar trebui sa las pe altii sa o faca pt mine si pe banii mei. Am niste sume mici bagate in niste chestii putin mai speculative, insa sunt sumele pe care mi se pot permite sa le pierd fara sa le simt si dupa care sa nu-mi para rau.

Pe Kilimanjaro nu ma lasa sa ma duc famelia si lipsa de timp, nu bugetu'.
ozz86651

QUOTE
Iar garajul e o suma prea mica ca sa o consider investitie in sensul propriu al terenului, sau "diversificare".


Aici gresesti, 25k sint o suma mare... in 30 de ani prespunind ca obtii pe medie 5% peste inflatie (cum? nu stiu smile.gif, doar un calcul, bursa ca medie pe oricare 30 de ani a obtinut in general binisor peste deci sint oarecum conservator) devin 100k in banii de azi. Nu chiar de colo.
solmar
JK
N-am apucat sa termin postul de mai sus....
Un yacht, o barca cu motor; la 20-25 k gasesti niste chestii chiar misto. Si cred ca ai pe unde sa te plimbi; sunt destule canale, rauri navigabile si nu numai.

Ozz + JK
Stiu asta. Faceam doar mai sugestiva propunerea. Intre garaj si bursa (sau investitii de orice fel unde JK spune ca n-are talent) ar trebui ales garajul. Intre garaj si excursii dpv-ul meu nu poti alege garajul.
James Kilowatt
@Ozz
Peste 30 ani o sa am 100 ani (luand in calcul si inflatia biggrin.gif)

@Solmar
E o idee cu yachtul. Trebuie insa timp si pt asta... pt cei care ar face asta doar ocazional, merita investigat si inchiriatul.

Intre excursii si garaj, aleg calatoriile SI garajul smile.gif Nu se exclud reciproc.
Lucian107416
eu zic ca 20k Euro in banca valoreaza mult mai mult decat garajul, care, dupa cum se vede, nu are cine stie ce cumparatori. De fapt problema suna cam asa. "Am niste bani si nu stiu ce sa fac cu ei". Grea problema biggrin.gif . Personal as achita anticipat din rata la casa, cum bine te-a sfatuit cineva(nu retin acum cine). Un credit reprezinta tot o presiune, chiar daca e mic costul lui. Nimic nu e vesnic. Eu recent mi-am pierdut job-ul. Mi-am luat vacanta 2 luni. Mi-am gasit job la primul interviu, dar as fi putut sa nu am bafta asta daca ar fi fost altele conditiile de piata. Nu e prea misto sa observi peste 100 aplicari la un job publicat de cateva ore. Atunci incepi sa-ti cam pui intrebari. Fa totusi si simularea asta mentala inainte de a lua o decizie. In plus, daca ai un accident -doamne fereste, dar e totusi o posibilitate - ce ai vrea sa ai la dispozitie? 20k euro sau un garaj care nu se vinde?
James Kilowatt
@Lucian
Am raspuns la ce zici tu. Garajele se dau, le urmaresc de mai mult timp.
Iar plata anticipata nu-mi aduce nimic, mai bine ii tin in banca sau ii beu, de ziua mea, care pica in fiecare an in ziua in care m-am nascut, vorba lu' Stratan biggrin.gif 4000€ profit dupa 10 ani e fix pix. Daca apar probleme materiale, si cu si fara 20k tot in cacao as fi cu creditul, iar singura solutie ar fi vanzarea casei. Iar casele cu garaj chiar si in optiuni atrag mai multi clienti potentiali decat cele fara.
In ultimii 5 ani am avut 4 contracte, asa ca stiu si eu cum e cu cautarea unui job smile.gif Intre primele 2 am stat si eu pe tusa vreo 3 luni.
Acum am unul considerat printre cele mai sigure, si asta e valabil si pt sotie, deci avem oarece plasa de siguranta.
Lucian107416
Perfect. Inseamna ca oricum ai da-o, nu poti sa pici prea rau. E bine cand nu ai dileme, ci alternative thumbsup.gif . In cazul asta poti sa dai cu stema si cu banul biggrin.gif
T u d o r
Eu nu mai vad nici o dilema. Daca iti permiti si masina de fun si excursia pe Amazon si tot iti raman bani de garaj atunci ia garajul. smile.gif
James Kilowatt
Masina de fun trebuie sa vina dupa garaj, nu inainte....
Lucian107416
biggrin.gif biggrin.gif te temi ca daca un Hyundai (Getz?) diesel a fost atat de atractiv - pentru spargatori - ai putea avea ceva probleme cu o masina fun? Atunci alegerea ai si facut-o. GARAJ !!! biggrin.gif
James Kilowatt
Eu cand zic masiana "fun" ma gandesc la una clasica. Astea au probleme cu coroziunea, daca sunt decapotabile mai ploua inauntru, etc. Iar la mine nu ploua decat de doua ori pe an.... si tine cate 6 luni fiecare biggrin.gif

Si mai e o chestie. Masina gasesc oricand, cand am bugetu' si OK-ul de la superior pun mana pe autoscout sau pe mobile si am 100 oferte. Garaje insa pe raza de 500m asta e al doilea in 3 ani de cand stau aici pe care l-am vazut de vanzare. Iar chiar asa nesimtit de aproape nu cred sa mai prind. Ca locatie, asta e ideal, de asta e asa "special". De asta masina fun poate sa mai astepte un an doi, da' garaju' ASTA nu cred.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.