Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Amenzi in functie de venit
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
JohnSA

Deci, mai venos sau nu, desfasurati-va pe marginea subiectului :

Lege

Pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

.....
(2) Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel:
a) 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 30000 lei;
cool.gif 2% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei;
c) 1% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.
...
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(3) În cazurile prevazute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia si în lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionându-se aceasta în procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
(3 indice 1) Contravenientii vor avea obligatia prezentarii fisei fiscale privind veniturile pentru anul anterior in termen de 15 zile de la solicitarea agentilor constatatori sau a personalului incadrat in institutiile specializate pentru incasarea amenzii, dupa caz.
...
(6) Pentru amenzile contraventionale în cuantum de pâna la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Deci, pareri, efecte preconizate, dorinte, etc. sunt binevenite.
Toate plm-urile , acolo unde este cazul, va rog sa le adresati direct Senatorului Urban in dezbaterea deschisa. Chiar cu riscul de-ai mari traficul, macar poate se ineaca de ganduri bune.

Bafta.
Lucian107416
Oricat ar suna de frumos dpdv filozofic, sunt impotriva. Am citit odata ca in Norvegia a fost amendat cineva cu peste 100.000 euro pentru ca a depasit viteza cu peste 10 km/h. A mers cu vreo 43 km/h in zona de 30 km/h. Trebuie sa recunoastem ca asta e un caz ridicol.
La noi problema e alta. Statul trebuie sa se chinuie initial sa aduca la lumina banii din economia neagra/gri. Asta ar fi una dintre masurile contraproductive care se pot lua. Dupa ce se mai civilizeaza tara, poate ar fi indicat. Pana atunci, nu cred.
Tiberiu61940
De ce nu? Ideea unei amenzi e ca vinovatul sa o simta. Ori daca faci milioane de euro o amenda de 500 lei egal zero.
Sa nu-mi spuneti de constitutie, ca si impozitele se platesc dupa venit.
Eu as da amenda 5% din valoarea masinii... aia e foarte simplu de evaluat. Pentru ca sunt multi care-s saraci lipiti si vin sa-si ia ajutorul social intr-un mercedes.
Cipp
Ideea mi se pare de un cretinism fara margini. Nu spunea constitutionalistul lu' peste ca legea trebuie din principiu sa fie impersonala si egala pentru oricine? S-au găsit iluminatii baraganului sa modifice principiile dreptului de mii de ani in loc sa-si bată capul sa dezvolte afaceri profitabile care sa aducă bani la buget. Gânduri-va putin: dacă un amarat cu o Dacie 1300 din 1972 face un accident pentru ca nu a acordat prioritate unui Lexus 2010 va plăti o amenda ridicola. In fata legii trebuie sa fim cu toții egali. Altfel, va trebui distrusă lumea si instaurat un nou set de valori la care sa ne raportam. Dacă vor continua casa, înseamnă ca unul care are salariul minim si va fura o casa va primi o pedeapsa mai mica decât cel care are salariu de bancher si va fura aceeași casa.
Tiberiu61940
Daca te loveste Becali pe trecerea de pietoni, ai vrea sa plateasca 500 lei amenda sau 1 mil euro? Care din cele 2 variante crezi ca il va face sa frineze a doua oara? Sau sa zicem ca nu te loveste, trece doar pe rosu sau se baga in fata coloanei.
solmar
QUOTE (Tiberiu61940 @ Apr 8 2010, 11:43 AM) *
Daca te loveste Becali pe trecerea de pietoni, ai vrea sa plateasca 500 lei amenda sau 1 mil euro? Care din cele 2 variante crezi ca il va face sa frineze a doua oara? Sau sa zicem ca nu te loveste, trece doar pe rosu sau se baga in fata coloanei.


Daca te loveste Becali este un caz aparte. Totul se va transforma in circ. N-are nici o relevanta ce amenda va primi. Singurul care patimeste ceva e cel accidentat.
Asta e o lege discriminatorie. Teoretic legea pleaca de la premiza ca toti suntem egali in fata ei. Ori acum nu mai suntem egali. Si un precedent financiar duce la altul. Senatorii vor vrea o lege pentru senatorii care fac accidente, judecatorii si ei o lege, dentistii si ei una...
Toate paradoxurile astea care apar de ceva vreme au un izvor comun - un imbecil de la finante care nu stie cum sa mai adune ceva bani la buget si acum incearca din rasputeri sa dea o conotatie financiara oricarei legi.

O sa ajungem la legi ridicole: tragi o besina in public - 10 lei amenda, tragi o besina intr-un autobuz - 20 de lei, intr-o sala de concerte 30 si in parlament sa fie gratis... sau militienii sa fie scutiti prin lege.
Diesel
Venitul ala e brut sau net? tre sa ma gandesc daca ma incadrez.

10% din salariu minim lunar, 70ron, sau 10% din salariul minim anual? 840ron

2% din venitul anual de 30000ron, 600ron sau 2% din venitul lunar corespunzator 2500ron, 50ron? ... daca e asa deja prefer sa ma incadrez in aia 2% laugh.gif

Altfel tovarasul Urban e cam zelos.
Mircea104901
QUOTE (Lucian107416 @ Apr 8 2010, 04:09 AM) *
Oricat ar suna de frumos dpdv filozofic, sunt impotriva. Am citit odata ca in Norvegia a fost amendat cineva cu peste 100.000 euro pentru ca a depasit viteza cu peste 10 km/h. A mers cu vreo 43 km/h in zona de 30 km/h. Trebuie sa recunoastem ca asta e un caz ridicol.
La noi problema e alta. Statul trebuie sa se chinuie initial sa aduca la lumina banii din economia neagra/gri. Asta ar fi una dintre masurile contraproductive care se pot lua. Dupa ce se mai civilizeaza tara, poate ar fi indicat. Pana atunci, nu cred.


Sunt de aceeasi parere.

Mai bine ar propune o "Lege a responsabilizarii parlamentarilor" smile.gif Adica, un fel de "catalog". Parlamentarii sa fie evaluati in functie de: prezente in plen, acte normative propuse, luari de cuvant, etc. Cei care sunt "corijenti" sa fie exclusi automat din parlament si "repetentii" din viata politica. Locul celor "ejectati" din parlament sa fie luat de candidatul de pe locul 2 din colegiul de unde a candidat. (Implicit ar inaspri si legile din interiorul partidelor, carora nu le-ar conveni sa piarda locuri in Parlament si automat nu ar mai primi orice jigodie ocupata cu "smenuri").
Cred ca ar fi mult mai bine, voi ce ziceti?
DORU
QUOTE (Cipp @ Apr 8 2010, 11:36 AM) *
Ideea mi se pare de un cretinism fara margini.


Subscriu !

Ma intreb: oare va exista vreodata vreun Guvern sau Parlament mai penibil decat in prezent ? blink.gif no.gif
Baby Blues
Ca si scop, ideea nu este proasta dar este facuta de niste oameni prosti. S-ar fi vrut ca fiecare atunci cand greseste sa simta. In sensul ca una e sa platesc eu o amenda de 400 lei care ma doare la buzunar si alta e sa plateasca aceeasi amenda smecherasii care intr-un timp daca depaseau linia continua intrebau pe politisti cat e amenda si le aruncau o hartie de 500 in scarba pe jos si le spuneau sa opreasca pentru 3 amenzi ca o sa mai treaca pe acolo.
Din pacate cel care a facut propunerea asta e total rupt de realitate. Pai dupa ce sunt destul de multe lacune in aplicarea legislatiei conteventionale si o groaza de portite pentru smecheri, atat ne mai trebuie. Ganditi-va cat ar dura sa se aplice o amenda. Mai intai o constata politistul, dupa care in termen de cateva zile trebuie sa-i faca comunicare contravenientului ca acesta sa trimita o copie dupa fisa fiscala, dupa care sa-i se remita procesul verbal cu stabilirea amenzii. O adevarata nebunie ce-ar face birocratia si mai mare si cu atat mai mult se vor crea portite in neaplicarea legii. O alta prostie este faptul ca in Romania codul fiscal nu pedepseste sau nu are in vedere veniturile ilicite ale persoanei fizice si nici nu impune o corelare a bunurilor detinute cu veniturile realizate. Pai in Romania marea majoritate a smecherilor n-au avut carte de munca nici macar 10 min in viata lor sau daca au avut incaseaza legal 3 lei iar la negru restul. Pai rromii nostri cu palate cu turnulete au avut vreodata carte de munca? Cum le stabilesti amenda?
Dupa parerea mea primul si primul lucru care ar trebui facut de idiotii astia ar fi sa refaca codul fiscal si sa aduca la lumina banii negri din economie, avand in vedere ca se tot plang de evaziune fiscala , dar pana la o anumita suma de bani, nu mai stiu care , daca faci evaziune si daca platesti prejudiciul, scapi. Asta trebuie facut in primul rand dupa care o lege care sa coreleze bunurile detinute cu veniturile realizate si nu in ultimul rand ceva ce se ignora de foarte multi ani si anume urmarirea incasarii amenzilor contraventionale. Va garantez ca amenzii se dau in Romania dar nu se platesc si de aceea ii dor in fund pe unii si de obicei nu pe oamenii cinstiti. La ora actuala exista sute de mii de amenzi neplatite, aproximativ 90% din cele aplicate si neurmarite deoarece procesul in sine este foarte greoi iar dupa doi ani se prescriu. Asa ca ... trai neneaca. Daca nu platesti nu patesti nimic asa ca de ce sa plateasca smecherii? Pana prin 96', parca, daca aveai trei amenzi privitoare la ordinea si linistea publica, respectiv scandaluri, batai etc, te lua politistul impreuna cu cele trei sanctiuni te ducea la judecator si stateai doua trei zile linistit. Acum e neconstitutional. Viata!
Tiberiu61940
E constitutional ca sa se confiste masinile implicate in trafic de lemne sau tigari? este, si se aplica din cind in cind. Pai sa aplice acelasi principiu si la abaterile grave de circulatie. Se intimpla si in Franta, si in alte tari. Amenda de 5-6000 euro pe loc, retinerea masinii pina vii cu banii.
Stu ca nu va convine, dar pina nu se aplica masuri dure nu se civilizeaza cetateanul roman.
Combateti-ma cu exemple de pe la alti, dar de la vest de Arad.
Rebel
Domnule Tiberiu cand iti naste nevasta ce-ar fi sa te taxeze 100.000 de euro pentro cezariana ca doar iti permiti nu?

Adica imputitul ala de la etajul 5 care conduce seria 5 ar trebui sa plateasca dublu amenzile ca isi permite.
Nu conteaza ca eu stau in carciuma si beau de la un salar la altul iar el intre timp a muncit ca un prost si a facut nopti albe tremurand ca poate ii merge afacerea, poate nu...

Inteleg ca nu aveti studii de drept dar ar trebui sa realizati ce impact ar avea supra tuturor drepturilor si mai ales la ce discrepante si incalcari grosolane de drepturi ar duce...

Amenda, aplicata asa cum trebui si atunci cand trebuie fara drept de apel isi face efectul. DOAR SA FIE APLICATA AD LITERAM!

la fel si cu masina: nu trebuie sa vina politistii sa fie umiliti de o scroafa ordinara care isi ia jeep-ul de pe zona verde si pleaca. O tractezi si o eliberezi dupa ce s-au platit costurile si amenda. Asta ar duce la disciplina.

Traiesc intr-un stat unde amenzile sunt aplicate la fel si la ala cu Cavalier si la ala cu Bugatti. Si iata ca le e frica. Si puncte se dau, si masina se ridica....

Ma mir ca nu va ganditi sa fie taxati si la parcare in functie de ceea ce conduc... ce conteaza ca el a muncit o viata sa isi cumpere acel S klasse. Pentru tine invidiosul, ala este un chiabur capatuit...


Asa gandesc si cativa romani din diaspora. Nu conteaza ca ei freaca menta la bere si fotbal in timp ce eu muncesc...
ozz86651
Parerea mea e asa:
1. Mare parte din veniturile smecherilor in Ro oricum sint ilicite. Deci smecherii tot aia patesc.
2. Degeaba ai amenzi mari daca politaiul ridica 2 degete la cozoroc cind treci pe linga el.
3. Cei care fac greseli sint penalizati si prin sistemul de puncte si pierdere a carnetului. Ca sa nu mai zic de pedepse penale.

Deci aiureala asta controversata nu e necesara.
Baby Blues
QUOTE (Rebel @ Apr 9 2010, 09:44 PM) *
...
Amenda, aplicata asa cum trebui si atunci cand trebuie fara drept de apel isi face efectul. DOAR SA FIE APLICATA AD LITERAM!

la fel si cu masina: nu trebuie sa vina politistii sa fie umiliti de o scroafa ordinara care isi ia jeep-ul de pe zona verde si pleaca. O tractezi si o eliberezi dupa ce s-au platit costurile si amenda. Asta ar duce la disciplina...


Iata niste idei bune care ar trebui puse in practica inainte de-a aduce in "lumina reflectoarelor o stupizenie de lege ca asta.
As adauga o chestie care nu este bagata de nimeni in seama cu riscul de a ma repeta: incasarea propriu- zisa a amenzilor. Cea mai mare problema a legislatiei contraventionale din Romania si principala cauza a scaderii autoritatii organelor de ordine , fie ca sunt jandarmi, politisti, gardieni, de la Garda de Mediu si implicit a ordinii publice. Daca studiati treaba asta, veti constata ca doar o anumita parte a amenzilor se achita: cele aplicate de Garda Financiara, ce sunt aplicate firmelor si care se executa de Fisc si nu de primarii. Va zic eu ca daca stie smecherasul de 2 bani din cartierul X, cu BMW seria 3 tunat cu nr. de Bulgaria, ca vine cel de la primarie si -ii ia televizorul din casa , urmatoarea data nu va mai face smecherii in trafic ci doar la masa acasa. Asa, pana acum a avut 10 amenzi si- a vazut ca nu pateste nimic, i-a crescut si tupeul direct proportional cu nr. amenzilor. Din cauza asta vedeti tot felul de nespalati ca fac misto de politisti pe strada- pt. ca stiu ca si daca iau amenda tot nu patesc nimic.
Tiberiu61940
Comparati sistemul de la noi cu ce e prin Europa aici
Si mai sunt si altii care cred ca amenzile trebuie facute incit sa le simti, indiferent de statutul social.
QUOTE
Germany, France, Austria and the Nordic countries also issue punishments based on a person's wealth

Baby Blues
QUOTE (Tiberiu61940 @ Apr 10 2010, 08:31 AM) *
Comparati sistemul de la noi cu ce e prin Europa aici
Si mai sunt si altii care cred ca amenzile trebuie facute incit sa le simti, indiferent de statutul social.
QUOTE
Germany, France, Austria and the Nordic countries also issue punishments based on a person's wealth


Din pacate ,ai nostrii iau 500 lei amenda administrativa daca circula beti dau peste un om si asta pentru a 3, 4 oara la rand. Plus ca nu plateste amenda. Si ne mai plangem ! Ne meritam soarta.
T u d o r
Eu sunt adeptul sistemului de amendare in functie de venit. Problema reala in tara asta e ca in talmes-balmesul legislativ si administrativ pe care il avem declararea si impozitarea veniturilor este o problema ea in sine. O sa avem milioane de contestatii si anulari in instanta, politistul nu stie cat ai venitul anual si pana afla de la finante se prescrie amenda. in plus, fisa fiscala se depune pana aproape de jumatatea anului pentru anul anterior, daca iau amenda in februarie la ce an ne raportam? Si tot asa. Pana nu se face un sistem informatic la nivel national care sa integreze bazele de date ale institutiilor statului toata discutia asta e la nivel teoretic.
HalbaSus
Bre, ce-i cu ideile astea de stanga ? Amenzi in functie de venit ? Mai zi si de impozitul progresiv, tu'le mama lor de mosieri !
Desi principiul moral de la care s-a pornit (cel de sanctionare in aceasi masura, si nu neaparat cu aceasi suma toti cetatenii care incalca regulile de circulatie) e corect, aceasta idee este profund comunista si cretina.

Este cretina pentru ca nu poate fi pusa in aplicare corect, adica face munca "alba" si mai neprofitabila fata de cea "la negru". Este de asemenea cretina pentru ca pe langa faptul ca incurajeaza munca la negru incurajeaza spaga (daca eu am un venit foarte mare si amenda ar fi 10.000 eurp... mai bine ii dau 2.000 politistului si toata lumea e fericita). Apoi este cretina pentru ca incurajeaza organele statului sa transforme "munca de prevenire a accidentelor" efectuata de organele de politie in "munca de crestere progresiva a bugetului prin statul la panda in mod nesimtit"... ok, hai sa zicem ca aici deja s-a realizat aceasta treaba, dar o asemenea lege nu ar face decat sa accentueze problema.

Pe de alta parte eu sunt de acord cu aceasta propunere daca odata cu ea se va adopta si taxarea prostiei afisate in public... Adica acum, aceste idei pot fi lansate in public in mod gratuit... mi se pare profund incorect. Daca ai debitat o asemenea prostie si ai expus-o opiniei publice sa ti se ia 10% din avere... inca una... 30%... la 3 consecutive 11 zile la parnaie (pe principiul juridic "trio cornere equivaletum una penalti", adica "3 cornere = un 11 metri").
T u d o r
Aici nu e vorba de 10000 euro. Sau sa fie vorba de 10000 euro daca te prinde cu Q7ele la 250 la ora printr-un sat cu copii la poarta, etc. Aici e vorba de pericol grav, decat un om mort calcat cu masina mai bine 10 cocalari trosniti sa-i doara la lingurica. Cumva trebuie facuta ordine in traficul nostru si altfel nu vad cum. Daca nu simti ca ce-ai facut e grav atunci n-ai rezolvat nimic cu o amenda de 600 lei care pentru unii inseamna banii de tigari pe ziua respectiva si permisul oricum si-l scoate ca face contestatie, bla bla bla.
vio
io as da amenzi in functie culoarea politica, la portocalii cel putin un glonte in cap...
Baby Blues
QUOTE (HalbaSus @ Apr 10 2010, 11:49 AM) *
... Apoi este cretina pentru ca incurajeaza organele statului sa transforme "munca de prevenire a accidentelor" efectuata de organele de politie in "munca de crestere progresiva a bugetului prin statul la panda in mod nesimtit"... ok, hai sa zicem ca aici deja s-a realizat aceasta treaba, dar o asemenea lege nu ar face decat sa accentueze problema....

Dupa mine politia nu trebuie sa faca munca de prevenire decat printr-un serviciu special constituit- astia sa mearga prin scoli, sa faca campanii,etc, etc. Restul sa -i arda pe romani! biggrin.gif
Rebel
QUOTE (HalbaSus @ Apr 10 2010, 06:49 AM) *
Pe de alta parte eu sunt de acord cu aceasta propunere daca odata cu ea se va adopta si taxarea prostiei afisate in public... Adica acum, aceste idei pot fi lansate in public in mod gratuit... mi se pare profund incorect. Daca ai debitat o asemenea prostie si ai expus-o opiniei publice sa ti se ia 10% din avere... inca una... 30%... la 3 consecutive 11 zile la parnaie (pe principiul juridic "trio cornere equivaletum una penalti", adica "3 cornere = un 11 metri").


+10! thumbsup.gif

Deh, eu am mai explicat o data ca notiunea popularo-vulgara de drept nu are nimic de a face cu disciplina de drept in sine si ca nici practica juridica nu-i la indemana oricui dar nah, fiecare cu ale lui...
Mircea104901
QUOTE (Rebel @ Apr 10 2010, 08:34 PM) *
QUOTE (HalbaSus @ Apr 10 2010, 06:49 AM) *
Pe de alta parte eu sunt de acord cu aceasta propunere daca odata cu ea se va adopta si taxarea prostiei afisate in public... Adica acum, aceste idei pot fi lansate in public in mod gratuit... mi se pare profund incorect. Daca ai debitat o asemenea prostie si ai expus-o opiniei publice sa ti se ia 10% din avere... inca una... 30%... la 3 consecutive 11 zile la parnaie (pe principiul juridic "trio cornere equivaletum una penalti", adica "3 cornere = un 11 metri").


+10! thumbsup.gif

Deh, eu am mai explicat o data ca notiunea popularo-vulgara de drept nu are nimic de a face cu disciplina de drept in sine si ca nici practica juridica nu-i la indemana oricui dar nah, fiecare cu ale lui...

teehee.gif teehee.gif teehee.gif teehee.gif
Daca s-ar aplica ideea lui Halba, unii de pe-aici ar fi la racoare smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.