Help - Search - Members - Calendar
Full Version: incarcare baterie alternator
Masini.ro Forum > Marci de masini > Marci de masini > Dacia
nickserr
salut, cu vremea asta si cu temperaturile astea, bateria a inceput sa dea rateuri. va rog sa imi spuneti daca alternatorul incarca bateria doar in mers sau poate incarca si stind pe loc? adica, in tp weekendului, cind nu circul f mult, trebuie sa ies sa fac o tura cu masina ca sa mentin incarcarea bateriei sau pot doar sa o pornesc si sa o las vreun sfert de ora? merci
Rebel
Alternatorul este antrenat de catre motor prin intermediul unei curele. Cand motorul sta, alternatorul sta, deci nu iti incarca nimeni bateria.
Bateria este folosita pentru pornirea motorului, si pentru situatii minime gen avarie sau lumina la intrare/iesire din masina, inchidere centralizata, etc., in rest acumulatorul preia toata sarcina.
Daca masina nu este folosita ar trebui pornita macar o data la 2 saptamani.
Poti masura bateria ca sa vezi voltajul. Marea majoritate a bateriilor moderne au un ochi de lumina (arata ca un LED) care prezinta starea de incarcare a bateriei: daca este verde este incarcata, daca este portocalie este la jumatate, daca este rosu este descarcata, daca nu vezi nimic e moarta.
De asemenea trebuie sa stii daca bateria este cu intretinere sau nu. Cele cu intretinere sunt facute sa poti desface capacele compartimentelor si sa vezi nivelul lichidului. Nivelul trebuie sa fie cel putin deasupra electrozilor si sa ajunga pana la o linie vizibila care poate fi observata atunci cand te uiti inauntru (foloseste ochelari de protectie si verifica cu motorul oprit bateria nefiind conectata la nici o sursa de incarcare). daca lipseste lichid completarea se face cu apa distilata pana la nivelul indicat.
Daca este descarcata trebuie sa o pui la incarcat; de preferat o incarcare lenta daca ai timp. Incarcarea agresiva este mai rapida dar nu prea benefica bateriei. este indicat sa deconectezi cablurile masinii atunci cand incarci bateria.

Puterea de pornire a bateriei scade in functie de temperatura de afara. In primul rand bateria trebuie sa intruneasca numarul de Ah/h cerut de masina respectiva, daca este mai mica, atunci cand este nevoie de mai mult "juice" ea nu are de unde sa ti-l dea.
NGZ
Nickserr, cred ca Rebel te-a ametit un pic cu raspunsul lui .
Tu ai intrebat daca bateria se incarca in situatia in care masina sta si motorul e pornit. Raspunsul este afirmativ (nu este nevoie sa dai ture prin cartier).
Pentru o incarcare de calitate, iti recomand urmatorii pasi:
... 1 - tine bateria in casa (la caldura) cateva ore, astfel incat temperatura acesteia sa depaseasca 15 grade C (procesul de incarcare nu se desfasoara tocmai bine sub aceasta temperatura);
... 2 - bune bateria la redresor ;
... 3 - atentie, curentul de incarcare nu trebuie sa depaseasca 10% din capacitatea bateriei;
... 4 - exemplu: pentru o baterie de 60 Ah curentul de incarcare nu trebuie sa depaseasca 6 A;
... 5 - in situatia in care bateria este descarcata sub 50% din capacitate, procesul dureaza aproximativ 6-8 ore.
nickserr
Multumesc pt sfaturi.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.