Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Schimbare sistem de operare la un intreg birou
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Multimedia & IT- Electronice
Pages: 1, 2
HalbaSus
Se da urmatoarea configuratie:
O retea de vreo 25 de calculatoare, toate cu xp, routerul + serverul SMB este un alt FreeBSD. 80% din date se salveaza pe acest server/router, tot serverul mai ruleaza si un apache+sql pentru o baza de date interna (program de evidenta)

Problema majora este ca nu mai suport windoazele din retea... majoritatea calculatoarelor merg muuult mai incet decat ar trebui sa mearga, cu toate ca toate au antivirus (unele NOD altele Avira). Unele s-ar putea sa nu aiba virusi dar ar avea nevoie de o reinstalare. Ideea e ca nu le mai suport, si vreau sa scap de windows.

Solutia cea mai simpla pare a fi:
- Switch to open-source (unix-linux, mai degraba linux fiindca e mai "user friendly")

Problemele sunt urmatoarele:
- Unele calculatoare (vreo 10 din alea 25) au nevoie de vreo 2-3 programe DOS sau Windows... programele astea mai sunt si de retea (adica merg pe server-client in samba). Intrebarea e: le pot emula cumva FARA sa rulez o distributie windows (gen wine) ? M-ar interesa o modalitate sa rulez strict programul respectiv de windows... dar in linux... Sincer ma indoiesc ca ar functiona, mai ales ca unul din ele am impresia ca e scris in Visual basic si foloseste o droaie de .dll-uri, dar totusi... merita sa intreb.
- Trainingul angajatilor... asta ar fi partea cea mai dureroasa... aproape toti angajatii firmei sunt "non-tehnici", adica nu stiu nici macar sa instaleze un windows, se descurca in office, stiu sa navigheze pe net, sa citeasca un mail... si cam atat.
- Care ar fi cea mai "user-friendly" varianta de linux pe care as putea sa o iau (si care sa functioneze cat mai bine "out of the box"? Eu ultima data cand am folosit linux la moda erau debian si red hoit... iar experienta mea cu ele este limitata, am mers mai mult pe partea de freebsd.
Am avut ubuntu sau ceva de genu' preinstalat pe EeePc, mergea foarte bine "out of the box" dar pe de alta parte era o varianta special creata pt o anumita configuratie, eu am configuratii hardware variate in birou.


A mai facut asistat cineva la asa ceva ? Merita ? Sau e prea multa munca ?
Diesel
Problema ta nu este prezenta windowsului, ci faptul ca userii sufera de sindromul porcilor dansatori. Eu am am ajuns la concluzia ca sunt o serie de solutii (partiale) la problema asta:
- windows vista sau 7 sau orice chestie cu UAC, training sa recunoasca fereastra de UAC si sa beleasca bine de tot ochii cand apare
- eliminarea drepturilor de administrator aka. "evil IT solution" te vor blestema dar e pentru binele lor
- continuare la punctul anterior, separarea drepturilor de administrator pe un cont separat si un pic de training (gen pe *nix nu sta pe root decat atunci cand ai nevoie... yeah right laugh.gif)
- parental control activat peste tot si restul de forme de cenzura imaginabile (daca e internetul firmei, se aplica politica firmei)
- spybot search & destroy are o functie interesnta de "imunizare" care cel putin in teorie suna foarte bine
- proxy transparent pe bsd-ul ala cu filtre... exista pana si anti-virus pentru squid asa cum exista anti-spam pentru mail

Eu am problema asta cu mama, care reuseste sa puna in genunchi cate un xp in aproximativ 3 luni.
In alta ordine de idei, am instalat recent un ubuntu pe un pc de la munca pentru cineva neexperimentat si m-a mancat undeva sa instalez versiunea 64bit. Mi-a luat 30min ca sa fac flash-ul sa mearga din cauza asta. Nici macar mie nu mi se pare gnome-ul ala userfriendly. KDE e un pic mai simpatic, dar tot te enervezi uneori iar restul de managere sunt SF cand e vorba de comenzi intuitive.
Cat despre programele de DOS... ori il emulezi, ori il executi pe un remote desktop.

PS: dupa ce ne-am vazut face2face de doua ori, abia acum zici ca te ocupi de IT si te lauzi cu BSD?
alias
HalbaSus, subiectul este foarte interesant, si nu ca teorie, ci ca practica in sine.
Nu ca am asistat, ci chiar am facut(incercat) asta de cateva ori.
Intrebi daca merita. Evident este mult de discutat aici. Raspunsul firesc ar trebui sa fie ca merita. Raspunsul desprins din viata reala este ca NU merita. Implementarea nu este mare lucru dar efortul de suport este imens chiar si la 25 de calculatoare. Probabil ca se va isca un big flame pe tema asta, dar de ce nu! Sunt multe de discutat.
klm
CITAT(HalbaSus @ Oct 21 2009, 11:54 PM) *
- Trainingul angajatilor... asta ar fi partea cea mai dureroasa... aproape toti angajatii firmei sunt "non-tehnici", adica nu stiu nici macar sa instaleze un windows, se descurca in office, stiu sa navigheze pe net, sa citeasca un mail... si cam atat.

Daca angajatii respectivi stiu sa faca doar ceea ce ai spus inseamna ca nu au nevoie de mai mult deci pot foarte bine sa foloseasca un (orice) Linux; aproape ca pot sa garantez ca programul la care faci referire nu va merge (poate sa incerci cu Crossover Office - cauta o varianta de teste inainte de a da banii).
Distributii foarte foarte prietenoase, stabile si functionale ar fi OpenSuSe, Fedora, Ubuntu, Debian cu un mic plus pentru primul insa daca o singura persoana se va ocupa de administrare n-ar fi nicio problema sa pui chiar Sabayon, gentoo (insa ai grija sa gandesti clar si de la inceput nevoile acelor calculatoare pentru ca dureaza destul de mult reinstalarea sau depanarea aplicatiilor).
Mircea104901
De acord cu Diesel. Tine wingoz-ul fara drepturi de admin/instalare. Te va costa infinit mai putin timp sa training-uiesti oamenii pe "noul" wingoz decat sa te apuci sa configurezi ce ai spus + trainingul permanent al oamenilor pentru Linux/whatever.
Sau fa-le imagini la partitia cu os-ul fresh instalat si va fi cel mai simplu sa le pui la loc in caz de "dezastre" smile.gif
HalbaSus
@Diesel, pana pe la 20 de ani aveam mereu BSD pe calculator (nu am fost niciodata un mare fan linux), windows nu aveam tot timpul... cu timpul insa am devenit "windozar", iar acum meseria de baza este una plictisitoare rau (jurist) singura legatura cu IT-ul a ramas faptul ca administrez reteaua firmei unde lucrez ca jurist (jurist/sysadmin/sofer/handyman/etc).

Vista sau 7 nu pun din mai multe motive: 1. nici eu nu folosesc vista (nu as fi in stare sa ofer suport tehnic) 2. cel putin jumatate din calculatoarele nu cred ca indeplinesc cerintele minime pentru a rula vista sau 7.

Spybot S&D era pe fiecare calculator la un moment dat, iar functia aia cu imunizatul e cam degeaba.

CrossoverOffice nu (cred) ca ar functiona fiind vorba de niste softuri romanesti, wine s-ar putea sa mearga dar ma indoiesc. Ar merge aproape sigur cu ceva de genul vmware. Ma gandesc la posibilitatea de a instalat windows98 pe un WM... nu ar trebui sa am probleme prea mari in rulare pe ceva de genul 1600 Mhz.

Nu e vorba doar de sindromul dancing pigs, problema e ca odata ce ajunge gangania (sau porcul dansator) la cineva din retea, acesta se extinde cu rapiditate pe mai toate calculatoarele... si chinuieste-te dupa aia sa-l dai jos... cum mai am si alte lucruri de facut nu il dau jos... si peste 2 luni apare alt porcusor dansator... ocazional (odata la 2-3 luni) unul din calculatoare ajunge in asa hal de lent incat se ajunge la reinstalarea wingozului... dar cu toate ca de la instalare are antivirus in cateva luni ajunge in rand cu restul calculatoarelor... si tot asa.

Cred ca primul pas va fi sa instalez o distributie de linux pe calculatorul meu (dual boot), si sa vad ce si cum, si in ce masura poate fi adoptat in restul biroului. OpenSuSe ziceti ?
Primul linux pe care l-am instalat a fost SuSe, si poate asta e motivul pentru care nu mi-a placut niciodata linuxul. Dar daca ziceti ca asta e bun atunci il incerc. Despre Ubuntu & co am auzit numai lucruri bune... so.. cu ce incep ? ubuntu sau open-suse... sau altceva ?
FAR EASTERN
Cred ca ar fi mai eficienta o reinstalare a SO pe... toti utilizatorii. 36182451.gif
klm
Si eu am avut surpriza sa fac sa mearga un rahat de soft de contabilitate pe wine in detrimentul Crossover insa in mare parte ultimul face bine treaba pentru ca adauga niste librarii importante pentru sistemele de operare; mai era o smecherie care permitea sa instalezi unelte de dezvoltare (ex: visual basic) insa nu-i mai stiu denumirea... sad.gif
OSuse are o unealta foarte puternica de management al sistemului pe cand *ubuntu are cea mai puternica unealta inventata vreodata pentru SO: apt precum, imensa baza de date de aplicatii .deb (inclusiv cele pentru Debian) precum si minunatele comunitati de suport deci mi-e greu sa recomand ceva...
pmhoria
Poti sa faci o imagine curata cu cele necesare instalate (mailul si ce mai au nevoie oamenii). Cand apar probleme, seara pui calculatoarele virusate, sau ma rog toate daca vrei... sa booteze din retea cu imagine curata. Dimineata totul e curat, trebe numai un pic de "re-adaptare" a utilizatorilor, dar cum nu folosesc chestii grele ... nu o sa dureze mai mult de 1 ora.
alias
pentru desktop Ubuntu.

cat despre ganganii, ideea este ca nu trebuie sa ajunga in retea, deci protectie maxima pe routere, proxy-uri si serverere de mail (antivirus+filtrare)
cod
Si eu sustin ca in cazul tau nu merita efortul de a trece pe linux. Stiu ca suna frumos sa folosesti software free, sa treci pe open source, etc... dar in realitate atata timp cat esti legat de programe native microsoft (in special cele care iti functioneaza peste retea), va fi mult prea mare bataie de cap sa schimbi sistemul de operare.

Poti gasi tot felul de work-around-uri pentru a rula aceste programe (wine, un server windows cu VNC, cautare de alternative native linux), dar acestea se transforma in timp pierdut de tine pentru a le gasi, configura si depana in caz de probleme.

Cred ca pentru tine cea mai buna solutie este sa reinstalezi XP-ul si sa le dai drepturi minime utilizatorilor (doar tu instalezi programe). Si asta se transforma in efort pentru tine (sa faci roll-out la un nou software pe toate cele 25 sisteme), dar per total cred ca este mai ieftin.

Din postul de mai sus sa nu intelegi ca sunt impotriva linuxul-ui, din contra. Acasa folosesc ubuntu de care sunt foarte multumit si care imi corespunde tuturor necesitatilor unui calculator de casa (internet, webmail, open office, google docs, muzica si filme), dar pe laptopul de servici am Windows 7 cu MSOffice, Toad si o serie de alte programe pe care daca le-as converti in echivalente open source mi-ar afecta prea mult productivitatea pentru a merita trecerea.
HalbaSus
Treaba cu reinstalatul TUTUROR calculatoarelor suna apocaliptic... as putea sa fac treaba asta doar in week-end... pentru ca ganganiile astea se misca in interiorul retelei fara interventia userilor... ma gandeam sa fac trecerea pe etape in felul urmator:
3 birouri:
- unii au nevoie de un program in DOS + unul in windows... ambele au nevoie acces SMB.
- unii au nevoie de un program in VB (tot cu acces la SMB)
- unii nu au nevoie de nimic in afara de office

Trecerea de la office la open-office va fi usoara... cel putin asa sper. Daca reusesc sa conving gunoiul ala de program (un program de legislatie) sa functioneze in retea (prin wine, vmware, nu ma intereseaza) atunci va fi totul OK si o sa pot trece majoritatea calculatoarelor pe linux. Pe restul le pot lasa in windows... la contabilitate sunt vreo 7 calculatoare, dar desi se misca lent si alea, aia de la contabilitate nu protesteaza asa tare.

Cred ca primul pas ar fi sa pun un *ubuntu pe calculatorul meu cu dual-boot.
Rebel
Eu zic ca te scarpini unde nu-i nevoie.
In primul rand nu cred ca o sa le termini in timp util si sa vezi fapta buna cum se transforma in cosmar, in al doilea vei lucra cu factorul uman (aka multi habar nu au ce faci tu acolo) si o sa iti iasa peri albi instruind pe tanti Veta cea carunta care o sa te dispere cu "vino incoace ca iar nu merge".
Asta ca sa nu mai zic ca trebuie sa te astepti sa fii "on call" tot timpul. Iti sugerez sa incerci de pe acum sa te obisnuiesti cu fraze de genul"era mai bine inainte"...
HalbaSus
Treaba asta o tot planuiesc de vreo 4 ani incoace (daca nu mai bine de atat).

La un moment dat am introdus in firma un calculator cu FreeBSD + KDE + OpenOffice, si l-am dat unei persoane care nu avea nevoie de alte programe windows (iar cunostintele IT se apropiau vertiginos de zero, persoana de se feminin - spre 50 de ani). Si totul a mers bine (fara prea multe intrebari) timp de vreo 2 ani... dupa 2 ani nu mai retin ce s-a intamplat... cred ca s-a stricat calculatorul iar pe cel nou nu a mai pus nimeni bsd. Ideea e ca nu e imposibil, iar cu putin training se poate.
In plus as putea sa o fac treptat (cate 5-6 calculatoare odata), nu ar trebui sa schimb toate calculatoarele odata... In plus, as putea pune si dual boot, in caz ca cineva chiar nu se descurca.

Stiu ca daca as pune proxy as rezolva multe, foarte multe probleme... dar pana si eu m-as uri daca as pune proxy biggrin.gif


utilizator_234915
Buna, ar mai fi o solutie de compromis, pana te decizi> curatarea statiilor din retea de gargauni, una cate una, apoi actualizarea S.O., Office, A/V, dupa care instalarea/configurarea softului specializat (DOS,VB,etc) sa ruleze de pe un share al serverului, apoi instalarea unui program gen DeepFreeze banana.gif . Astfel, la fiecare boot-are, statia de lucru va fi "ca noua"! cheers
Diesel
KLM, Debian este distributia de baza. Ubuntu este doar un Debian adaptat pentru hipsterii 2.0 din ziua de azi.

Intre rpm/yum de la RedHat/Fedora/CentOS, apt/synaptic de la Debian/Ubuntu si portage de la Gentoo, eu as alege Gentoo in majoritatea cazurilor. Exceptiile apar cand vreau sistemul instalat in 10min si update de soft in 2 min. Atunci aleg Debian. Totusi experienta mea se rezuma doar la servere. Am folosit ocazional diverse forme de desktop, dar tot am revenit la windows. Probabil din cauza jocurilor si din cauza faptului ca interfata se misca al naibii de repede (visuals pe best performance, zero eye-candy). Suse ce sistem de management al pachetelor are?

Revenind la Halba, DeepFreeze nu e o idee rea. Sa se pastreze informatiile din My Documents si de pe Desktop (eventual pe o partitie separata), in rest totul sa fie constant. E o masura drastica, dar uneori situatia o cere.
air_wolf
halba, eu am o retea de 200. de 3 ani nu mai am virusi. folosesc BD enterprise cu consola. le fac ce vreau. am GPO inclusiv pentru accesul la mass storage! ca s se poata instala ceva pe compurile noastre trebuie sa fii admin de domeniu, dar nu orice fel de admin, ci unul care chiar stie ce face. poti avea drepturi de admin la noi in retea si sa n-ai ce face cu ele biggrin.gif
reteaua e facuta de noi 3 de la 0. inainte de a prelua erp-ul, ma ocupam mai mult de ea (eu sint adminul care sustine ca merita sa muncesti 6 luni si sa stai vreo 5 ani sa te uiti la filme - da' m-a mincat in DOS sa accept ERP-ul si sa devin si PJM).

am administrat si retele ep linux si am facut treceri in ambele sensuri. problema e ca daca nu ai configuratii identice, iti blestemi zilele sa pui driverele s sa compilezi kernel-uri. din experienta, un comp cu windows se misca, acelasi comp facut cu un KDE moare repejor. ca sa rulezi aplicatii windows foloseste vmware. poti folosi wine, dar nu stiu daca se cnfigureaza la fel de greu sa o ia cu aplicatii VB.

si e sint de parere sa nu te complici. pune un antivirus bun, cu suport in limba romana, cu o linie la care sa suni cind ai probleme (conteaza foarte mult). noi am scapat si de confiker si de sality smile.gif fa-le user restrictionat, nici macar power user. banuiesc ca-s toti aministratori acum wink.gif
klm
Diesel, poate ca Debian e mai bine facut ca *ubuntu insa cel din urma este mult mai usor de invatat.
Eu folosesc Sabayon, o distributie bazata pe gentoo si de fiecare data cand vreau sa instalez o aplicatie (oricat de simpla, un player video) mi-e dor de apt-ul din Debian; sincer sa fiu, singurul motiv pentru care nu ma mut pe un Kubuntu sau OSuse este faptul ca ma pricep cat de cat, imi place viteza cu care m-a obisnuit, l-am configurat exact cum imi place deci nu prea mai am de ce sa ma joc cu alte pachete, prefer sa fac altceva.
OSuse are Yast; inchipuie-ti un kcontrol de 2-3 ori mai bun din care poti configura pana si cat sa fie stranse suruburile de la carcasa (exagerez insa cam asta e ideea, poti face cam orice tine de administrarea/personalizarea sistemului).
In Franta toata administratia a trecut pe Open Source (Ubuntu) deci nu pot sa nu ma intreb de ce ar fi greu pentru o firma cu 25 de utilizatori sa faca la fel?
Hoinar
QUOTE (klm @ Oct 23 2009, 10:10 AM) *
Diesel, poate ca Debian e mai bine facut ca *ubuntu insa cel din urma este mult mai usor de invatat.
...
In Franta toata administratia a trecut pe Open Source (Ubuntu) deci nu pot sa nu ma intreb de ce ar fi greu pentru o firma cu 25 de utilizatori sa faca la fel?


1. Ubuntu e un Debian personalizat pentru desktop use...cum adica e mai bine facut Debian decat Ubuntu? smile.gif
2. In Franta instalarile si configurarile le fac admini de retea, nu avocati tongue.gif (parca avocat retin ca e Halba, daca nu, mea culpa)
3. Asemenea cu Lupu, am avut aceeasi instalare de win xp 3 ani la servici, n-am avut virusi, n-a crapat (decat la un update manual de driver), n-a patit nimic! Am dat jos XP-ul doar pt un upgrade la sistem. Si am avut si eu programe instalate, dezinstalate, am facut browsing...etc. Deci Windowsul in sine nu e stricat, dar e o problema veche "...between the chair and the keyboard" - aia a porcului zburator wink.gif. Userul nu ar trebui sa aiba voie sa faca mai mult decat are nevoie pentru munca!
air_wolf
klm, cind este vorba despre un parc de calculatoare situatia se schimba. toate sint la fel, au aceeasi configuratie si aceleasi aplicatii. atunci poti pune ce vrei tu si faci trecerea in citeva zile. dar la 10 computere diferite, este un chin. in plus, asa cum spunea si Hoinar, serviciile IT sint oferite de personal specializat. si la ei chiar se face training.
poti trece la linux intr-un sistem inchis, cum e cel al administratiei din franta (care nu comunica in exterior si nu face shimb de documente in mod haotic). in plus acolo e vorba si de virtualizari si de chestii care in romania sint inca destul de necunoscute...
klm
CITAT(Hoinar @ Oct 23 2009, 11:26 AM) *
1. Ubuntu e un Debian personalizat pentru desktop use...cum adica e mai bine facut Debian decat Ubuntu? smile.gif
2. In Franta instalarile si configurarile le fac admini de retea, nu avocati tongue.gif (parca avocat retin ca e Halba, daca nu, mea culpa)
3. Asemenea cu Lupu, am avut aceeasi instalare de win xp 3 ani la servici, n-am avut virusi, n-a crapat (decat la un update manual de driver), n-a patit nimic! Am dat jos XP-ul doar pt un upgrade la sistem. Si am avut si eu programe instalate, dezinstalate, am facut browsing...etc. Deci Windowsul in sine nu e stricat, dar e o problema veche "...between the chair and the keyboard" - aia a porcului zburator wink.gif . Userul nu ar trebui sa aiba voie sa faca mai mult decat are nevoie pentru munca!

Din experienta mea (ce-i drept destul de limitata in comparatie cu a altora) am innecat *ubuntu insa n-am reusit acelasi lucru cu Debian; in repositoarele D nu intra aplicatii in stadii de teste ci intra doar cele verificate si sigure; ne poti explica sintagma "personalizat pentru desktop use" pentru ca mie mi se pare ca Debian-ul se preteaza excelent la "desktop use".
Si eu folosesc la munca acelasi XP instalat in urma cu peste 3 ani si nu s-a stricat.
Cu restul aspectelor sunt de acord cu tine.
CITAT(air_wolf @ Oct 23 2009, 01:14 PM) *
in plus acolo e vorba si de virtualizari si de chestii care in romania sint inca destul de necunoscute...

Daca exista vointa si putina pricepere nu exista ceva ce nu se poate invata.
alias
Pana la urma nu instalatul si configuratul e problema.
Trebuie asigurat suport si asienta. Hardware si de aplicatii. Si inteleg ca pentru Halba asta este un job aditional. De asta am si spus NU. Ca mai vrea si el sa tina HalbaSus si sa mai aibe viata personala.
Diesel
Atat Debian cat si Ubuntu au "bleeding edge", "testing" si "stable". Apropos, ala care a venit cu ideea de a boteza versiunile dupa nume din Toy Story ar trebui impuscat. Mie nu mi-a placut Toy Story,n-am stat sa memorez numele personajelor si oricum toata chestia n-are nici un sens. Mi se rupe de lenny, etch, hardy, heron si restul gastii. Klm, probabil ai comparat versiunile din repository de stable sau si alea de test.
Debian a fost in mod traditional o distributie conservatoare. Sunt o armata de admini care folosesc servere in productie cu Debian stable care merg pe principiul "daca nu s-a stricat, nu pune mana". Nimeni nu vrea un sef care urla ca nu merge serverul x.

QUOTE (klm @ Oct 23 2009, 01:40 PM) *
QUOTE (air_wolf @ Oct 23 2009, 01:14 PM) *
in plus acolo e vorba si de virtualizari si de chestii care in romania sint inca destul de necunoscute...

Daca exista vointa si putina pricepere nu exista ceva ce nu se poate invata.


E o problema culturala. Angajatii se asteapta ca pc-urile de la munca sa functioneze la fel ca alea de acasa, ca sisteme independente.

Zilele astea am stat de vorba cu un tip care face suportul IT pentru o firma relativ mare. Toate pc-urile angajatilor au un soft de monitorizare. Screenshot-uri la un minut, evidenta ferestrelor deschise si alte chestii d-astea naziste. Cel mai distractiv a fost cand s-a plans cineva ca i-a disparut un folder foarte important iar in poze aparea secventa de comenzi cum il sterge cu buna intentie.
Mircea104901
Ati auzit de ala care salva documentele in Recycle Bin? teehee.gif teehee.gif Pe bune, nu e gluma.
klm
N-am vazut si nici n-am de gand sa vad Toy Story.
Discutam despre un birou cu 25 de oameni care lucreaza in domeniul avocaturii, de multe ori eu nu deschid calculatorul acasa decat ca sa ma uit la un film sau sa vad ce s-a mai scris pe blog si tu-mi zici mie ca o secretara a unui avocat va fi ofuscata ca nu poate folosi un soft care are nevoie de Visual Basic?!
HalbaSus
Ok... am facut primul pas... calculatorul meu de la birou a primit azi Ubuntu. Wow... si nu zic Wow referitor la sistemul de operare in sine, am mai vazut open source-uri, stiu cum se misca, stiu folosi un gnome sau un kde... Asta chiar avea niste chestii care pe un server m-ar fi enervat la culme (interfata grafica omniprezenta, linia de comanda foarte bine ascunsa, etc) ma refer la usurinta cu care s-a facut instalarea. Ok, e mai lame si foarte windozaristica toata treaba, dar cred ca as putea delega si o secretara sa instaleze un ubuntu. Adica dai 3-4 click-uri si cand termini deja ai majoritatea programelor de care ai nevoie instalate si toate driverele configurate... Practic intr-o ora si ceva eram "ready to go", aveam ubuntu + Word si Excel instalate prin Wine (ok, as fi avut variantele open office dar vroiam sa vad daca le pot instala pe astea... si am putut). Aveam acces la retea, puteam share-ui foldere, am instalat una din cele doua imprimante la care am acces (pe cea laser alb/negru a instalat-o fara probleme fiind in lista de drivere, pe cea color, desi am gasit un driver pe linux nu pare sa o placa :| ). Si cum ma jucam eu cu diferite programe instalabile in linux... apare o problema urgenta de rezolvat (o chestie care implica acces la diferite share-uri de pe alte calculatoare, modificari facute in documente word, editare foto, grafice excel, conversii in .pdf, etc... N-am mai schimbat in windows ci le-am facut din linux, am putut face tot ce aveam de facut pe un sistem de operare care nu avea vechime mai mare de o ora, si le-am putut face destul de repede... cand am terminat aveam taskbarul plin si mi-am dat seama ca in background rula si google earth-ul... cu care nu faceam nimic, ci doar am vrut sa vad cum merge.

Ce nu am reusit sa fac sa mearga:
- Yahoo Messenger - am incercat varianta preinstalata din ubuntu, nu se logheaza, am incercat sa instalez messengerul de windows cu wine, am reusit... dar arata urat si nu se logheaza... alte variante ? (care sa suporte si transfer de fisiere)
- Un program de legislatie (Legis nu mai stiu cum), care ar merge perfect prin wine daca nu ar avea nevoie de o baza de date pe care o cauta la "\\UN_CALCULATOR_DE_WINDOWS\LEGIS\blabla.dbf"...

Momentan am dual boot, linuxul ruleaza pe un hard separat, si nu intentionez sa implementez la tot biroul imediat, dar deja am un coleg care vrea sa incerce si el... O sa incerc sa fac tranzitia cat mai lina, calculator cu calculator, si eventual cu dual boot pentru anumite situatii in care nu se descurca.
Diesel
QUOTE (HalbaSus @ Oct 27 2009, 10:39 PM) *
Ce nu am reusit sa fac sa mearga:
- Yahoo Messenger - am incercat varianta preinstalata din ubuntu, nu se logheaza, am incercat sa instalez messengerul de windows cu wine, am reusit... dar arata urat si nu se logheaza... alte variante ? (care sa suporte si transfer de fisiere)
- Un program de legislatie (Legis nu mai stiu cum), care ar merge perfect prin wine daca nu ar avea nevoie de o baza de date pe care o cauta la "\\UN_CALCULATOR_DE_WINDOWS\LEGIS\blabla.dbf"...


Exista YM oficial pentru linux, il gasesti in repository teoretic. Ca nivel e pe la generatia 5 fata de versiunea 9 cat e acum pe windows. Eu m-am chinuit un pic cu Pidgin sau Pigdin, clientul de im cu care vine Ubuntu si a ramas ca trebuia sa ii pun ultima versiune pe care nu o aveam in repository si asa ar fi mers transferul de fisiere. Nu mi-a iesit pe loc si am amanat problema pe termen nedefinit.

Pentru Legis ar trebui sa dai mount permanent la calea aia de SMB si sa faci un symlink in jail-ul de wine. Sau mount direct in jail-ul de wine.

PS: ar trebui sa incerci sa folosesti cat mai putin wine si cat mai mult solutiile native. Less wine, more beer... free as in free beer, alea alea.

Tu esti tech savvy, pune-o pe o secretara la Ubuntu sa scoata la imprimanta un document si vezi cum merge smile.gif
klm
CITAT(HalbaSus @ Oct 27 2009, 10:39 PM) *
Ce nu am reusit sa fac sa mearga:
- Yahoo Messenger - am incercat varianta preinstalata din ubuntu, nu se logheaza, am incercat sa instalez messengerul de windows cu wine, am reusit... dar arata urat si nu se logheaza... alte variante ? (care sa suporte si transfer de fisiere)

Parca transfer de fisiere poti face cu Kopete (IM nativ KDE); imi pare rau insa nu (prea) mai folosesc niciun IM deci nu mai sunt la curent; YM oficial n-o sa poti instala din cauza ca are nevoie de o librarie de prin 2005-06 (de atunci au mai aparut vreo 3-4 versiuni pe care n-o sa le poti folosi pentru ca Y e boi).
Sustin parerea lui Diesel: incearca sa folosesti cat mai multe solutii native.
Folosesti KDE sau Gnome?
cod
Foloseste pidgin, eu asta folosesc chiar si pe windows (are foot-print de memorie si CPU mult mai mic decat clientul oficial yahoo).

Citind postul tau mi s-a facut dor sa-mi pun ubuntu pe compul de la servici, dar trebuie sa ma abtin ca inca imi aduc aminte de o saptamana pierduta ultima data cand am incercat asta...
HalbaSus
Update, intre timp am reusit sa fac pidgin-ul sa mearga, versiunea care venea preinstalata (respectiv cea care era in update-urile date de ubuntu) ... so far so good...
Cu Legisul nu mi-am mai batut capul, de montat ca drive in jail nu merge, pentru ca el nu stie sa ruleze decat daca baza de date se afla pe "server" iar serverul e in formatul ala "\\calculator_windows\LEGIS\"..
klm
A fost lansat Ubuntu 9.10
HalbaSus
Update... dupa o saptamana de Ubuntu:
- Am un calculator functional din toate punctele de vedere, singurele probleme le-am intampinat la fisierele excel, pe care open office-ul le vede "putin altfel" (adica tabelele care inainte incapeau pe o singura pagina acum nu mai incap decat pe 2, necesita putin tweeking inainte de tiparire).
- Legisul (programul ala care avea nevoie de acces la share) nu merge... oricat m-as fi luptat cu el... am pierdut jumat de zi editand registrii in jail dar degeaba) dar nici la colegii cu windows nu le merge foarte bine teehee.gif
- Nu am reusit sa instalez nicicum imprimanta color (Canon IP1800), desi am "emulat" un driver luat de pe site-ul canon (defapt de instalat se instaleaza, doar ca nu tipareste nimic).
- Singura nemultumire era legata de viteza sistemului, care uneori se comporta mai prost decat windowsul... Azi am identificat problema: firefoxul manca intre 50 si 70% din procesor... am trecut pe opera si totul s-a rezolvat.

In alta ordine de idei am vrut sa pun linux si pe eee Pc, dar inainte sa apuc sa instalez sistemul acesta a decedat... l-am trimis la service (inca e in garantie). Posibilitatea trecerii biroului (sau cel putin a unei parti din birou) pe Linux devine din ce in ce mai fezabila. We'll see...
cod
Grozav, mi-ar placea sa aud un success story.

Legat de "programul ala care avea nevoie de acces la share", stiu ca astea sunt de obicei cele mai problematice... Daca reusesti sa-l faci cumva sa mearga, as fi si eu curios.
Mircea104901
teehee.gif
Se pare ca ai putin de lucru (criza? whistling.gif ) daca ai atat de mult timp sa te joci cu linuxu'. Pana acum re-instalai toate wingozurile clean si le faceai cate o imagine.
Oricum e demn de remarcat efortul beer.gif si staruinta (comuna asa cum stim celor "atinsi" de microbul IT). Bafta in continuare smile.gif

LE: Mai demult am incercat si eu "marea cu degetul" - Open Office si am sfarsit prin a cumpara MS Office la calculatoare din cauza complain-urilor celor obisnuiti cu MSO, si a multor incompatibilitati (aveam o gramada de formulare puse la dispozitie de autoritati in format MSO si care nu se deschideau corect in OO).
HalbaSus
Am avut o saptamana chiar foarte incarcata, tocmai de aceea m-a impresionat ubuntu, am fost nevoit sa lucrez foarte intens in el la nici 2 ore dupa ce l-am instalat... si am putut sa fac absolut tot ce faceam in windows. Un windows la 2 ore dupa instalare nu prea e folosibil (probabil inca instalezi drivere).
Singura chestie care mi-a mancat extrem de mult timp (si fara succes) a fost legis-ul ala de rahat. In rest nu am stat mai mult de 10-20 minute pe zi sa-l bibilesc. Practic singurele "probleme" dupa instalarea initiala (care a durat mai putin decat o instalare de windows) au fost:
- instalarea unui client de yahoo messenger
- importarea mailurilor din Outlook (procesul asta a durat mult din cauza ca am un fisier de peste 1 gb de mailuri)

OpenOffice intr-adevar are probleme la anumite fisiere office (la excel-uri mai ales), dar are anumite avantaje fata de Office 2003 (nu am curajul sa aduc alta versiune). In primul rand are un corector in limba romana care chiar functioneaza. In al doilea rand are "autocomplete" thumbsup.gif Ramane intr-adevar problema compatibilitatii cu fisiere excel (aici ar fi o buba mai mare) dar s-ar putea merge pe o combinatie OpenOffice pentru editare text si Excel prin wine pentru .xls-uri. Oricum noi in biroul juridic nu prea folosim excel-ul.
Diesel
QUOTE (HalbaSus @ Nov 3 2009, 04:50 PM) *
Azi am identificat problema: firefoxul manca intre 50 si 70% din procesor... am trecut pe opera si totul s-a rezolvat.


36182451.gif m-am spart de ras la asta. De fiecare data cand spun ca Opera e cel mai rapid browser din toate punctele de vedere, se gaseste cate unul sa imi povesteasca de firefox cu o mie de extensii dubioase sau 2 ore de umblat sub capota.

Incearca si Google Chrome.

Legis-ul ala nu e pe bani? daca e pe bani ai dreptul la suport tehnic wink.gif
HalbaSus
E pe bani... si cred ca o sa renuntam la el, suportul tehnic are unicul rol de a-ti comunica serial numberul (care e diferit de fiecare data cand reinstalezi programul - dar pana si la treaba asta se descurca cam greu). Cred ca ar face apoplexie daca i-as intreba cum sa instalez programul lor pe linux. Oricum am observat ca daca pe calculatorul meu nu merge din motive de incompatibilitate, pe celelalte calculatoare merge extrem de greu din motive absolut necunoscute. Problema e ca nu prea exista alternative viabile, singurele care mi se par mai OK sunt cele on-line, in schimb acolo gradul de dependenta mi se pare prea mare.

Google Chrome nu are (INCA) varianta pe linux... oricum cea pe windows desi m-a impresionat la capitolul viteza m-a dezamagit prin multe multe erori ciudate... e drept ca eu downloadasem o versiune beta or something like that. Partea ciudata e ca pe windows niciodata nu am observat ca firefoxul sa manance resurse deranjant de mari... mai multe de 5% CPU usage nu cred ca am avut niciodata, chiar daca aveam 2 sesiuni si 15 taburi.
Diesel
Exista proiectul Chromium (adica Chrome intre beta si alfa). Mi l-a aratat un prieten pe EeePc-ul lui de 10" cu Ubuntu. Au trecut cateva luni de atunci si imi imaginam ca au avansat un pic astia.
Pe cat de rapid e Opera in general, pe atat de mult mi-a crescut barba asteptand sa dau un click pe gmail.

Ce cusur au aplicatiile online? dependenta de... conectivitatea la internet? aveti biroul la periferie si un singur provider in acoperire?
HalbaSus
dependenta de internet in general, adica:
- poate sa ne pice netul
- poate sa le pice lor netul
- poate sa nu le mearga lor serverul
- poate sa mearga incet pagina
- poate ca a uitat cineva sa plateasca abonamentul si iti taie contul (dupa care astepti 2 saptamani sa ti-l faca la loc - am patit asta cu hostingul)
Diesel
Dupa cum ziceam, Ubuntu e pentru indivizi d-astia 2.0 care servesc doar aplicatii online.

Problemele ridicate de tine tin doar de back-up si high availability. Aia cu serviciul lor de legi online ar fi cazul sa isi miste fundul de valoarea abonamentului ca sa nu aibe probleme cu netul sau cu serverul iar cand mai e o saptamana de abonament sa te sune si sa iti reaminteasca sa platesti.
klm
CITAT(Mircea104901 @ Nov 3 2009, 05:11 PM) *
LE: Mai demult am incercat si eu "marea cu degetul" - Open Office si am sfarsit prin a cumpara MS Office la calculatoare din cauza complain-urilor celor obisnuiti cu MSO, si a multor incompatibilitati (aveam o gramada de formulare puse la dispozitie de autoritati in format MSO si care nu se deschideau corect in OO).

Asta mi se pare cel mai pueril motiv pentru a cumpara MSO, motivul principal ar trebui sa fie functionalitatea ridicata pentru ca oricat am ura Windows-ul, trebuie sa recunoastem ca MSO reprezinta un produs excelent.
CITAT(HalbaSus @ Nov 3 2009, 04:50 PM) *
Azi am identificat problema: firefoxul manca intre 50 si 70% din procesor... am trecut pe opera si totul s-a rezolvat.

Asa patesc si eu acasa si acolo resursele sistemului sunt destul de bune (3 GHz+4 Gb RAM); probabil ca exista niste erori in nucleul FF.
CITAT(Diesel @ Nov 3 2009, 07:18 PM) *
De fiecare data cand spun ca Opera e cel mai rapid browser din toate punctele de vedere, se gaseste cate unul sa imi povesteasca de firefox cu o mie de extensii dubioase sau 2 ore de umblat sub capota.

Incearca si Google Chrome.

Legis-ul ala nu e pe bani? daca e pe bani ai dreptul la suport tehnic wink.gif

O fi mai rapid Opera insa FF este mult mai fiabil si/sau functionabil; prefer viteza pe care mi-o ofera functionabilitatea FF chiar daca il inchid fortat din TM (sau cu ctrl+alt+esc in Linux) 1 data/saptamana.
Hai sa-ti spun o poveste legata de "suport tehnic": in urma cu vreo 2 ani am vrut sa-mi schimb ISP (ala de unde cumparam internet); au venit la mine ca sa-mi configureze calculatorul si au descoperit... Linux (cred ca aveam Kubuntu pe atunci); au ridicat din umeri nedumeriti si mi-au spus ca ei nu stiu sa configureze pppoe (user, parola) pe asa ceva; normal ca rezolvarea o reprezenta ori o comanda simpla in cli ori un utilitar care vine cu *ubuntu.
CITAT(HalbaSus @ Nov 3 2009, 11:50 PM) *
E pe bani... si cred ca o sa renuntam la el, suportul tehnic are unicul rol de a-ti comunica serial numberul (care e diferit de fiecare data cand reinstalezi programul - dar pana si la treaba asta se descurca cam greu). Cred ca ar face apoplexie daca i-as intreba cum sa instalez programul lor pe linux.

Mi se pare o aplicatie foarte utila deoarece forma actelor este cea deja modificata de actele normative in vigoare (in timp ce, de ex, pe cdep trebuie sa te uiti si la textul actelor modificatoare ca sa vezi exact forma in vigoare a legilor).
Poate ca inseamna prea mult insa incearca sa pui un server dedicat legisului pe care sa il accesezi prin vnc (cu drepturi restranse).
HalbaSus
Am gasit un soft de legislatie care merge pe baza de server linux si clienti web... in curand sper sa-l bag in teste wink.gif Daca stie tot ce stie legisul actual atunci il inlocuim.

cdep.ro este o resursa gratuita, departe de functionalitatea unui program de legislatie, desi avand in vedere ca este intretinut de consiliul legislativ, organism cu suficiente fonduri la dispozitie... ar putea sa faca o varianta on-line mai buna... ce-i drept ar ucide instantaneu toate softurile legislative.
FAR EASTERN
QUOTE (HalbaSus @ Nov 3 2009, 11:50 PM) *
Problema e ca nu prea exista alternative viabile, singurele care mi se par mai OK sunt cele on-line, in schimb acolo gradul de dependenta mi se pare prea mare.


Nu stiu exact cum e legis-ul, dar poate o fi mai bun LexExpert-ul celor de la P. Neamt. Ce zici, klm?
klm
Nu vreau sa le fac reclama (desi o merita cu prisosinta): produsul este unul dintre cele mai bune insa nu pot spune daca ar functiona pe Linux; dupa cum stii bine, in conditiile in care - mai nou - suntem legati de bazele de date Oracle (care nu stiu de merg pe Linux), la job nu prea avem cum sa experimentam decat daca mi-as cumpara un laptop - ceea ce nu corespunde necesitatilor mele actuale.
Diesel
klm, aia de pe teren de la acelasi isp (daca vorbim de ala national) n-au fost in stare sa imi configureze pppoe pe Windows 2000... pentru ca Windows 2000 nu are suport nativ pentru asa ceva biggrin.gif i-am expediat repejor dupa ce le-am semnat hartiile si mi-am vazut de treaba mea. Suportul tehnic al unui isp se termina la capatul firului, scrie in toate contractele ca beneficiarul isi asuma raspunderea de a isi configura corect echipamentele. (lucrez la un isp smile.gif )

In cazul softului platit, clauzele de suport tehnic sunt altele. Furnizorul se obliga sa te ajute cu instalarea, erorile, actualizarile si eventual alte chichite.

Oracle e disponibil pentru linux. Acum daca avem un soft de la furnizorul x cu client doar in windows si un connector dubios de oracle s-ar putea sa existe probleme.
klm
In conditiile in care exista 3 mari platforme mari si late: Windows, *NIX (Unix, Linux, BSD) si Mac OS (asta e de fapt tot un fel de BSD) care ofera suport pppoe in mod normal ar trebui ca serviciile oferite de un anume ISP (de toti ISP) sa poata fi accesate de pe oricare dintre ele; situatia de fata nu intra in categoria "antitrust" pentru ca ISP-ul respectiv n-are o legatura (directa) cu MS ci intra in categoria "suntem prosti si ne doare-n batz".
HalbaSus
klm, la care te referi ? la lex expert ? ... btw, si al nostru e facut tot la piatra neamt... mai nou piatra neamt este epicentrul softurilor legislative din romania ?

klm
Da, despre ala vorbesc.
HalbaSus
QUOTE (HalbaSus @ Oct 21 2009, 11:54 PM) *
Se da urmatoarea configuratie:
O retea de vreo 25 de calculatoare, toate cu xp, routerul + serverul SMB este un alt FreeBSD. 80% din date se salveaza pe acest server/router, tot serverul mai ruleaza si un apache+sql pentru o baza de date interna (program de evidenta)

Problema majora este ca nu mai suport windoazele din retea... majoritatea calculatoarelor merg muuult mai incet decat ar trebui sa mearga, cu toate ca toate au antivirus (unele NOD altele Avira). Unele s-ar putea sa nu aiba virusi dar ar avea nevoie de o reinstalare. Ideea e ca nu le mai suport, si vreau sa scap de windows.

Solutia cea mai simpla pare a fi:
- Switch to open-source (unix-linux, mai degraba linux fiindca e mai "user friendly")

Problemele sunt urmatoarele:
- Unele calculatoare (vreo 10 din alea 25) au nevoie de vreo 2-3 programe DOS sau Windows... programele astea mai sunt si de retea (adica merg pe server-client in samba). Intrebarea e: le pot emula cumva FARA sa rulez o distributie windows (gen wine) ? M-ar interesa o modalitate sa rulez strict programul respectiv de windows... dar in linux... Sincer ma indoiesc ca ar functiona, mai ales ca unul din ele am impresia ca e scris in Visual basic si foloseste o droaie de .dll-uri, dar totusi... merita sa intreb.
- Trainingul angajatilor... asta ar fi partea cea mai dureroasa... aproape toti angajatii firmei sunt "non-tehnici", adica nu stiu nici macar sa instaleze un windows, se descurca in office, stiu sa navigheze pe net, sa citeasca un mail... si cam atat.
- Care ar fi cea mai "user-friendly" varianta de linux pe care as putea sa o iau (si care sa functioneze cat mai bine "out of the box"? Eu ultima data cand am folosit linux la moda erau debian si red hoit... iar experienta mea cu ele este limitata, am mers mai mult pe partea de freebsd.
Am avut ubuntu sau ceva de genu' preinstalat pe EeePc, mergea foarte bine "out of the box" dar pe de alta parte era o varianta special creata pt o anumita configuratie, eu am configuratii hardware variate in birou.


A mai facut asistat cineva la asa ceva ? Merita ? Sau e prea multa munca ?

NU MERITA BAI IDIOTULE !! E O IDEE PROASTA !!!

Deci dupa mult studiu si multa munca am ajuns la urmatoarea concluzie: DA, se poate trece pe linux un birou intreg, DAR NU MERITA !

Dar totusi, pt cei care vor sa stie de ce NU merita o sa fac un scurt rezumat, si o sa-mi raspund oarecum singur (dupa aproape 3 ani) si dupa ce la un moment dat am trecut cu vreo 10 calculatoare pe linux:

1. softurile de contabilitate, cele de raportare catre ITM, CAS, etc... sunt niste gunoaie ordinare care ai noroc daca merg in windows, dupa ce am facut constatarea asta am renuntat la ideea de a le emula cu wine sau ceva similar, probabil ca unele ar merge insa nu cred ca merg toate. Legisul am reusit sa il fac sa mearga in linux prin wine, calea pe care o cauta el (si anume un share smaba) se poate specifica in niste setaril din ~/.wine/.
2. trainingul angajatilor e dificil, culmea e ca a fost mai eficient la cei care nu stiau mai nimic (adica genul de oameni care se uita la tastatura atunci cand tasteaza si isi pun post-it-uri cu adrese web pe monitor). Cei un pic mai avansati insa au fost extrem de frustrati deoarece bruma lor de cunostinte in folosirea calculatorului a fost subminata.
3. am incercat ubuntu si derivate: lubuntu, xubuntu, linux mint, kubuntu. Ca interfata cel mai mult mi-a placut linux mint dar a fost si cel care m-a enervat cel mai tare, cel mai OK (mai ales pt sisteme slabe) mi s-a parut lubuntu iar pt sisteme mai potente Ubuntu cu KDE sau daca te poti acomoda Unity.

Si acum sa va povestesc de ce am ajuns sa detest linuxul:
1. Suportul hardware este dezastruos. Nu serios... e de rahat. Inteleg ca nu exista drivere pentru toate imprimantele sau scannerele... insa din 10 calculatoare 3 au avut probleme cu placa video. Inclusiv calculatorul meu (un I3-2100 sandy bridge) desi avea drivere pentru chipsetul sandy bridge si il recunostea corect cate-odata cand schimbam taburi in chrome zici ca jucam skyrim. Te-ai fi asteptat sa fie problemele rezolvate la un chipset atat de comun. Pe unele calculatoare pur si simplu nu am putut pune nici batut un linux care sa mearga cat de cat stabil si cu performante decente (si in toate cazurile problemele erau pe partea de placa video), linux e un sistem de operare care nu e facut sa foloseasca GUI. Ok, poate am avut si eu ghinion (si hardware variat in birou). Poate ca daca as fi avut toate calculatoarele cu hardware identic si acel hardware ar fi fost binecuvantat cu drivere bune de linux atunci nu m-as mai fi plans. Insa nu a fost cazul. Si cred ca fie ai noroc chior fie trebuie sa iti alegi hardwareul cu mare atentie.

1.1 Vroiam sa bag problemele cu imprimantele la capitoul hardware dar totusi nu mi s-a parut corect intrucat problema imprimantelor pe linux e una de proportii apocaliptice. In birou toate imprimantele sunt HP, ceea ce e foarte bine deoarece imprimantele HP au cel mai bun suport pt linux dintre toate imprimantele. Sa faci un calculator cu linux sa tipareasca pe o imprimanta HP e relativ usor. Acum problema e daca vrei sa conectezi mai multe calculatoare din retea la o singura imprimanta. Am incercat si prin samba si prin IPP... ideea e ca functioneaza in mod aleatoriu, iar daca cineva vroia sa tipareasca un PDF de 25 de pagini erau sanse mari sa nu ii reuseasca (si ulterior nimeni nu mai putea tipari nimic).

1.2 Scanerele... oh daaa... alta problema frumoasa. In primul rand cele de duzina nu functioneaza deloc. Cele montate pe multifunctionale sau cele dedicate cu ADF functioneaza (Am incercat pe 2 Xerox care mergeau, un multifunctional samsung unde mergea, insa un scanner canon ieftinel (fara ADF) nici macar nu era recunoscut). Problema e ca si daca sunt recunoscute programele de scanare sunt putine si proaste. Practic am gasit un singur program care stia sa faca scanari din ADF si sa le faca .pdf intr-un mod cat de cat uman insa acesta functiona in mod aleatoriu si cu buguri pe care nu le intelegeam. Din nou daca trebuiau scanate mai multe de 20-30 de pagini totul devenea loterie.

2. Softurile... da... sunt gratuite... si teoretic cele mai bune lucruri din viata sunt gratuite. LibreOffice nu face parte dintre acestea. Eu inteleg ca nu are cum sa fie la nivelul MsOffice care costa vreo 9 milioane in varianta basic. Insa e penibil de prost chiar si comparativ cu OpenOfficeul de pe windows. Spre exemplu sa copiezi un tabel din programul de calcul tabelar in editorul de text era o operatiune extrem de complexa (daca faceai doar Copy/Paste atunci iti creea un fel de frame cu un link spre fisierul de calcul tabelar pe care nu il puteai formata in editorul de text. Si LibreOfficeul e cea mai normala suita de acest gen, spre exemplu xubuntu vine preinstalat cu gnumeric care e un fel de excell in varianta super super proasta... avea obiceiul de a si f**e permisiile fisierelor facandu-le needitabile de nimeni (nici macar de cel care salva).

3. Exista si lucruri care merg "out of the box", dar majoritatea lucrurilor mai trebuie date cu putina vazelina virtuala, facute compromisuri, etc. Spre exemplu managementul fonturilor e un dezastru. Exista 2 feluri de diacritice (care arata cvasi identic) si spre exemplu ș-ul scris de tastatură nu e identic cu ș-ul știut de corectorul de text. Uneori disparea din lista de fonturi Times New Roman-ul. Folosirea semnaturilor electronice era extrem de dificila si deoarece unii acceptau doar fisier .docx semnate cu semnatura electronica am renuntat sa-mi mai bat capul cu ele.

P.S:
Ce am scris eu e valabil pentru un birou cu oameni slab pregatiti tehnic si in care se folosesc in special programe gen office, se tipareste mult, scaneaza documente, etc... Discutam cu un prieten care de mai bine de un an e intr-un birou unde foloseste linux (aproape) fara probleme. Diferenta e ca el e intr-un birou in care lucreaza doar programatori, nu folosesc LibreOffice ci vim, nu folosesc diacritice ci python si nu prea tiparesc decat foarte rar.

P.S.2:
Nevasta-mea are la birou tot Ubuntu, si ea are noroc de o configuratie in care linuxul merge bine, un I3-560 (1156, nu sandy bridge) cu placa video integrata. Ea se descurca surprinzator de bine. Pe de alta parte ea are un singur calculator si o singura imprimanta, nu 10 calculatoare, network printing, samba shares, etc...
James Kilowatt
Bai ai grija cum vorbesti cu forumistii, ca poate iti iei warn!

Linux merita sa faci clustere de calcul. Mai strangi un ban din alocatie, mai pui o coaja de sistem in cluster. Procesor, memorie, placa de retea si soft de calcul paralel al carui versiune 1.0 a fost dezvoltata in Fortran -> sub Unix -> sub Georghe Gheorgiu Dej.
Clustere fara gui, fara driver de sunet, fara updateuri (Doamne fereste!) fara nika. Si fara IE teehee.gif . Cred ca si fara mouse.
Si mai ales, fara imprimante. Parca PSSUR decisese ca oricum vor fi interzise, asa ca instalarea unor imprimate in Linux e un efort care nu duce nicaieri, imprimantele vor fi scoase oricum in afara legii la urmatoarele alegeri.

Pentru imprimante, word si d-astea windows kicks ass. Eu unul n-am mai vazut un ecran albastru de mai bine de 5 ani.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.