Pasi eu dupa cum vad topicul asta s-a transformat din ceva care avea "gastronomic" in titlu in ceva anti gastronomic
, in care fiecare spune ca e mai bine la circiumi pe marginea drumului cu prieteni vechi decit la restaurante adevarate. Sigur ca e bine si in circiumi bune cu prieteni buni, si sexu e bun, dar ce are una cu alta?
QUOTE
Am impresia la la voi restaurantele ieftine sunt mai ieftine, iar alea scumpe mai scumpe
Neah, am dat eu exemple extreme. In general america e mai ieftina la mincare (uneori cu mult) ca europa de vest. Cel mai tare restaurant din zona mea, unde cum am zis nu se poate intra are prix fixe de 210$/persoana. Echivalentul in Europa e 3-400E.
Restaurantele se impart in America in viziunea mea asa:
- Ieftine, include fast food: 5$ o masa. Linia dintre fast food si mincare normala insa e tare greu de tras.
- "Circiumi": ~10$, maxim 15$ o masa
In categoriile astea 2, intra multe locuri unde se poate minca excelent. Exemplul lui F1 cu costitele intra aici. Mincare mexicana, chinezeasca, indiana, pizza de NY (subtire), de Chicago (adinca), noodles japoneze, Texas barbeque, sandwichuri, hamburgheri etc etc.
- Restaurantele propriuzise, care arata ceva mai bine, au fete de masa: ~15-25$. Iarasi unele pot fi bune, altele nu. Pot fi de toate natiile.
- Restaurante scumpe, unde lasi poate 40-50$ de cap (numai mincare). Deja astea sint mult mai putine. Restaurantele fratuzesti in general incep in zona asta, numai ca aici resturante frantuzesti low end nu prea sint, deci s-ar compara cu poate 40E in Franta. Restaurantele japoneze mai ca lumea se numara tot aici, e cam greu sa maninci sushi de calitate fara minim 30$ pentru ca pestele de calitate si proaspat e foarte scump.
- Restaurante de top 80$-100$. In zona asta se maninca foarte smecheros. Sint o mina in fiecare oras mare sau chiar mai mic daca e zona mai instarita.
- Restaurante "de 3 stele" - chiar daca nu in sensul literal, costa sute de $, pot sa fie 200$ dar pot sa fie 600. Astea sint citeva in toata america.
Comparativ am auzit ca in Copenhaga sint restaurante de 1000E, in Spania de 400E (ce-i drept, unele foarte renumite), In Venetia e unul de 4-500E samd.
Bineinteles mai sint tot felul de variante la retsurantul clasic (buffet, care numai rar e bun, small plates care pot fi excelente dar nu stiu daca intra la restaurant ca e o corcitura cu bar samd).
QUOTE
La mai toate restaurantele unde merg gasesc chestii mult mai evoluate (si nu doar cele scumpe). Cel putin in zona de vest e plin de restaurante cu specific italian care au in meniu cam tot ce ar trebui sa aiba un restaurant italian (fructe de mare, multe paste, mult peste, chestiii mediteraneene) -
Criteriul cu meniul nu are importanta, toate restaurantele au meniurile pline (as spune ca din contra la alea high end de multe ori nu prea e un asa meniu bogat). Important e cit e de bun... De exemplu eu cind aud de fructe de mare si peste in Banat/Ardeal deja imi vine sa rid... de unde provin, din Marea Sarmata (aia preistorica)? Nu cumva fructele alea de mare sint din conserve si pestele e vreo congelatura din aia de cea mai proasta calitate? sau vreu crap/caras?
ca sa mor eu daca cred ca vine pestele si lobsteru viu in apa sau e zburat tonul cu avionul la Miercurea Ciuc ca la Tokyo. Eu ce-am mincat mincare "italiana" in Romania era de fapt o amestecatura cu cascaval in loc de mozzarella, kaizer in loc de prosciutto samd. La fel ce am mincat chinezesc, mexican si indian erau de fapt tocanite de pe la noi cu ingrediente romanesti si cu niste mirodenii care ziceau ei ca le transforma in mincarea respectiva
.
In Italia am mincat cea mai oribila mincare din toate tarile in care am fost, dar nu o sa folosesc asta ca argument pentru ca nu mi-am facut temele (am intrat la intimplare in restaurante, nu am studiat).