Help - Search - Members - Calendar
Full Version: C A R T I
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic
Pages: 1, 2, 3, 4
klm
CITAT(Rebel @ Dec 15 2009, 06:02 PM) *
Eminescu o fi fost un om slab ca om politic (desi nu era)


blink.gif , de unde pana unde?! Parca a scris jurnalism politic insa asta nu-l face om mai politic decat este ... ala micu' de a moderat intalnirea prezidentiabililor... (pff, lapsus) Robert_Ceva.
FAR EASTERN
Tatarascu. Aaaaa, ... Turcescu.
ozz86651
QUOTE
, de unde pana unde?! Parca a scris jurnalism politic insa asta nu-l face om mai politic decat este


Prin om politic inteleg partea suma opiniilor lui politice, nu neaparat om politic ca meserie.. adica in fiecare din noi e un om politic.
klm
Ma rog... am schimbat o lustra saptamana trecuta insa nu-mi permit sa ma numesc electrician iar aseara mi-am exprimat verbal suma opiniilor privind gustul unei tochituri (facuta de altcineva) insa nici bucatar nu pot spune ca sunt.
ozz86651
Da am voie sa spun ca KLM ca electrician este naspa ca mi-a dat foc la casa dar ca KLM e excelent bucatar ca face o tochitura meseriasa? daca o femeie e excelenta gospodina nu inseamna ca e casnica nu?
Apoi Eminescu era choar mai mult de atit, el era jurnalist si ataca des subiecte mai mult sau mai putin politice.
Iar bucata din Scrisoarea III cu bulgaroii cu ceafa groasa bla bla bla mi se pare destul de jenanta... sint sigur ca a avut (pina de curind) multa priza la prostime dar asta nu e o scuza. Ma rog, erau si alte vremuri, dar totusi. Mai jenant insa e ca pina de curind se preda prin scoli ca avind o mare aplicabilitate la timpurile noastre.
T u d o r
Geniile de cele mai multe ori au mari lacune in celelalte domenii. Eminescu a fost un poet cu mare har, cu o scriere simpla si directa, fara inflorituri. Poate de asta e si asa de placuta, parca versurile iti vin ele de la sine in minte. Dar in rest nu se poate spune ca ar fi fost un model.

Noi romanii avem un talent rar de a ne produce eroi si legende. Poate din cauza ca nu prea avem unii adevarati, cu cateva exceptii. Eminescu, poetul national, etc etc nu e cunoscut nici macar in Bulgaria la nivel cat de cat. Nu vorbim aici de editarea de carti de catre centrul cultural de pe langa ambasada ci de priza la publicul consumator de poezie. Putem sa aducem in sprijinul lui faptul ca limba romana nu e de circulatie nici macar regionala dar totusi exista contraexemple destule.
Rebel
Domnu' da ce carcotas poti fi. Noi ne producem eroi? confused.gif
Recunosc, ti-as premia postarea asta cu marele premiu "Hai sa fie" din sectiunea "Abureala Contemporana"...

Dar ai dreptate, cum dracu criticii astia vad complexitate in tot ceea ce este scris de Eminescu cand noi astialalti vedem cata banalitate exista in randurile sale... ca sa nu mai zic, ca nici nu il mai citesc, cum citesc un rand cum stiu ce urmeaza...

In afara faptului ca Eminescu este intr-adevar un poet deosebit, daca nu ai remarcat este plin de neologisme, arhaisme si alte cuvinte pe care orice super traducator nu le va putea reproduce. Eminescu nu a scris poezia comerciala ci romaneasca; o mica mare diferenta.
Asta pe langa faptul ca suntem vorbitorii unei limbi de talie internationala....

Am ajuns sa aruncam la gunoi cultura si sa o criticam noi, literatii de pe masini.ro...
Domnu', Eminescu numai previzibil nu e. Cand ai citit ultima oara Eminescu si ce?
Si daca zici ca tie iti vin versurile asa singure, ia vino la sectiunea Poezie sa bagi ce-ti vine in minte ca ducem lipsa de postari in zona respectiva...
T u d o r
Ma Rebelule n-ai inteles ce am spus eu. Complexa e poezia lui Sorescu, sa-ti dau doar un exemplu. Eminescu are versuri atat de rimate, geniale in simplitatea lor. A fi genial nu presupune neaparat sa scrii ceva ce nimeni nu intelege si taxeaza neintelesul ca fiind "genial". Nu e ca picturile alea abstracte denumite foarte 'teresant "Metempsihoza" sau "Elegie" sau cum pana mea i-a tunat aluia prin cap in momentul ala. Ca sa nu mai spunem ca Sorescu e cam singurul poet roman de care stiu eu care sa fi cunoscut recunoasterea internationala.
Pana la urma discutia plecase de altundeva, de la opiniile lui politice. Care n-au nici o legatura cu poezia lui. Si iata o mostra de jurnalism eminescian. Va rog sa fiti atenti la subiect, parca e vorba de Romania de azi. biggrin.gif


“De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politiceste sus si economiceste jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizația economică e muma celei politice.

Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuții, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câțiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos.

Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcționarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independența alegătorilor vor face pe funcționar să atârne atât de mult de autoritățile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanța n.r.), care nu face nici cinci, si că patru milioane din prețul de cumpărătură se va împărți între membrii Adunărilor; că se va constata cumcă o seamă de judecători si de administratori în România sunt tovarăsi de câstig ca bandiții de codru. Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul si totusi nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat si se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.

Nu există alt izvor de avuție decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul.. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.

Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în țara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administrației vând sângele si averea unei generații… Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcțiuni înalte, în loc de a-si petrece viața la puscărie…

Funcțiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricați, loviți de sentințe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.

Justiția, subordonată politicii, a devenit o ficțiune.

Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunță. Acest om este menținut în funcție, dirijază însusi cercetările făcute contra sa; partidul ține morțis a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute nației în ajunul alegerilor si trec, totusi, drept reprezentanți ai voinței legale si sincere a țării… Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscărie.”


Este ca aveti un sentiment de deja-vu? biggrin.gif
klm
CITAT(ozz86651 @ Dec 17 2009, 09:53 AM) *
Apoi Eminescu era choar mai mult de atit, el era jurnalist...

Asta e altceva; a fi jurnalist politic nu echivaleaza cu a fi om politic; de altfel (si aici merg mai departe spre discutia dintre Tudor si Rebel) fara sa am pretentii de mare literat, dupa ce am citit o cantitate destul de ridicata de literatura scrisa in acele vremuri, pot spune ca Eminescu a fost un ganditor de duzina intr-un poet de exceptie; a fost, daca vreti, un manager de idei si nu un creator. Ii dam ce-i al lui insa haideti sa nu facem din Eminescu un Chuck Norris...

Mi-am amintit de o discutie mai veche pe care am avut-o cu Tudor si instantaneu mi-a venit in minte un banc:

Un reporter face un sondaj cu tema: "Cat de repede se invata limba chineza?"
Inginerul: "Cu semantica, pronuntie, bla-bla, cam intr-un an."
Profesorul universitar: "E o limba grea care nu seama cu cele europene, pronuntie, bla-bla, in cam 2-3 luni!"
Studentul la drept: "Pentru examen intr-o saptamana, pentru partial intr-o noapte!"
Rebel
QUOTE (klm @ Dec 17 2009, 06:51 PM) *
QUOTE (ozz86651 @ Dec 17 2009, 09:53 AM) *
Apoi Eminescu era choar mai mult de atit, el era jurnalist...

Asta e altceva; a fi jurnalist politic nu echivaleaza cu a fi om politic; de altfel (si aici merg mai departe spre discutia dintre Tudor si Rebel) fara sa am pretentii de mare literat, dupa ce am citit o cantitate destul de ridicata de literatura scrisa in acele vremuri, pot spune ca Eminescu a fost un ganditor de duzina intr-un poet de exceptie; a fost, daca vreti, un manager de idei si nu un creator. Ii dam ce-i al lui insa haideti sa nu facem din Eminescu un Chuck Norris...



Referitor la discutia cu homo politicus eu cred ca tu nu vrei sa accepti si gata faptul ca Eminescu a fost un om politic asa cum multi alti scriitori au fost. Politica imbraca o multitudine de forme nu doar cea de cariera, iar om politic poate deveni su un electrician si o gospodina si un marinar si un... prostanac.

Comparatia ta nu este doar grosolana dar si aiurea, Chuck Norris chiar e un tip fad si de duzina, prefer oricand un Terminator decat un Chuck Norris care imparte palme si atat. Culmea, Eminescu "nu-i un creator este un manager de idei". unsure.gif Si cum nu-l putem compara cu Chuck Norris care evident este un creator ( wacko.gif ) te las pe tine sa tragi concluzia.

Nu sunt un individ nebun dupa Eminescu (desi imi place) dar nu accept sa citesc asemenea declaratii de prost gust. Eminescu este chiar greoi uneori (nu ma refer neaparat la stilul literar), si nu de putine ori, poezia sa face analogie cu multe fapte contemporane lui avand o substanta extrem de concentrata... Cat despre inovativitate, eu consider ca este deosebit si extrem de adanc si subtil, il poti numi complex dar nicidecum unul de duzina.

Personal prefer Cosbuc, imi place Bacovia dar nu ma dau inapoi de la un Eminescu care are poezii superbe.
Hoinar
Legat de carti, in ultima perioada am (re)citit cateva carti usoare, pentru relaxare. Beletristica, nimic complicat (Thomas Harris, Dan Brown, John Grisham, Conan Doyle). Foarte frumos si educativ. Am mai imprumutat de la o prietena 2 carti din nou aparuta serie Amurg (cica e vorba de amor ghebos cu niste vampiri...n-am apucat sa le citesc, da' imi termin stocul de la baie si intra si ele pe mod activ biggrin.gif).
Mi-am mai luat o carte, de data asta nu beletristica, ci legata de dezvoltarea personala, Eric Saunier - Sa muncim fara stres. Dar n-am apucat s-o citesc inca, deci inca muncesc cu stres smile.gif. Am avut perioade de stres la munca si probabil asta a fost explicatia cumpararii. Sper sa ma conving singur s-o citesc si sa gasesc ceva util in carte smile.gif.

Ce m-am surprins singur citind au fost poeziile copilariei mele, Cosbuc si Minulescu, poetii mei preferati. O inspiratie de moment, o amintire...
Si-acum cand citesc Cosbuc am acelasi tremur si acelasi nod in gat ca in copilarie.
Ce bine suna:
"Zici fum? O, nu-i adevărat.
Război e, de viteji purtat!
Viața-i datorie grea
Și lașii se-ngrozesc de ea
Să aibă tot cei lași ar vrea
Pe neluptat."
Bineinteles, cei carora nu va place Cosbuc va rog ignorati cuvintele mele, sunt total subiective smile.gif. Am gasit si mp3-uri cu actori romani rostind acele poezii, dar n-au nici pe jumatate sonoritatea pe care o au in capul meu...Insa si asa, uneori, in loc de melodii, mai pun acele poezii in casti si totul e altfel..
klm
CITAT(Rebel @ Dec 18 2009, 12:11 AM) *
Comparatia ta nu este doar grosolana dar si aiurea
[...]
Nu sunt un individ nebun dupa Eminescu (desi imi place) dar nu accept sa citesc asemenea declaratii de prost gust. Eminescu este chiar greoi uneori (nu ma refer neaparat la stilul literar), si nu de putine ori, poezia sa face analogie cu multe fapte contemporane lui avand o substanta extrem de concentrata... Cat despre inovativitate, eu consider ca este deosebit si extrem de adanc si subtil, il poti numi complex dar nicidecum unul de duzina.

Oh, dar m-ai inteles gresit, Rebel (sau nu m-am exprimat eu cum trebuie) pentru ca ai scos fraze din contextul lor si le-ai analizat separat. Sigur ca oricine poate fi om politic atat timp cat este implicat activ in cadrul unei institutii politice ori despre Eminescu nu se poate spune asa ceva; repet, parerea mea este ca un jurnalist/observator/analist nu reprezinta un om politic; comparatia n-a fost facuta cu omul CN ci cu categoria de eroi pe care i-a interpretat: aia de salvau lumea, foloseau pistoale, tancuri, arte martiale, faceau dragoste precum Cassanova, erau sensibili, erau masculini, spargeau coduri secrete, intr-un cuvant erau perfecti; la fel de bine puteam sa-l folosesc pe Bruce Willis sau Arnold.
Poezia lui Eminescu imi place pentru insa, imi pare rau s-o spun, eu nu imi amintesc sa fi avut nici macar o idee originala... este profund cu ideile altora si de aceea l-am numit manager de idei; poate ca am exagerat numindu-l un ganditor de duzina deoarece pentru asta nu e absolut necesar sa creezi ceva original, in mod sigur influenta lui asupra oamenilor epocii si a noastra nu poate fi si nu trebuie neglijata insa nu sunt de acord cu arogarea unor merite pe care nu le are.
Pentru a incerca sa sterg erori mici pe care le-am facut in aprecierea mea o sa zic ca poeme precum Luceafarul sau Oda (in metru antic) cu greu pot fi egalate de creatii ale altor autori nu numai romani ci si universali.
Rebel
De unde mai puteti downloada ceva carti:

http://www.scribd.com/
FAR EASTERN
M-am inscris la colectia Jules Verne. Va fi editata in formatul pe care-l stim din anii '80. Abia astept.


FAR EASTERN
Va mai aduceti aminte???
T u d o r
Am citit acum vreo 2 saptamani The lost symbol al lui Dan Brown dar am uitat sa scriu aici. Ce sa zic, in nota caracteristica. Adica plin de mistere si usor tras de par. Marele lui atu este cursivitatea epica, are o actiune atat de alerta incat stai cu sufletul la gura pana se termina. Am citit toate romanele lui si imi permit sa sustin ca Ingeri si Demoni e cel mai bun. Oricum si The Lost Symbol merita citit.
klm
Intr-adevar, cartile lui Dan Brown au o dinamica extraordinara chiar daca, analizate temeinic, contin o valoare intrinseca redusa.
Ai spune ca discrepanta de perceptie dintre film si carte (Angels and Demons) se manifesta in procente asemanatoare ca in cazul Codului lui da Vinci?
T u d o r
Fara indoiala ca da. Filmelor le lipseste acel dinamism despre care vorbim.
solmar
QUOTE ( T u d o r @ Mar 12 2010, 12:46 AM) *
Fara indoiala ca da. Filmelor le lipseste acel dinamism despre care vorbim.


Regizorii nu stiu cum sa filmeze si sa expuna "informatia", ei stiu cum sa arate "actiunea" de orice natura ar fi aceasta. Cartile lui DB sunt culegeri de informatii filtrate si asociate de asa natura incat trecerea de la un grad la altul (superior) al informatiei se face prin schimbarea locului, a actorilor si a figuratiei. Mai degraba s-ar putea face programe/jocuri pe calculator dupa cartile lui si apoi filme.
JohnSA
Jose Antonio Marina - Inteligenta esuata. Teoria si practica prostiei - ceva ce nu trebuie ratat.

O foarte savuroasa analiza a actiunilor si deformarilor in gandirea umana . Din pacate la noi apare dar acest titlu din mutitudinea acestui filosof si pedagog .
Alex-F1
Am terminat de citit cartea din poza de mai jos.....f. interesanta si bine structurata.....incepe cu inceputurile iluminismului si ale societatilor secrete masonice, adica ~ anii 1770 si termina cu zilele noastre, lasand sa se inteleaga aproape pe fatza ca "mai marii" lumii din zilele noastre (diversi presedinti de stat, de banci, de institutii militare/financiare/farmaceutice etc, menbrii ai unor familii regale, papa, chiar si unii prim-ministri etc - elita, intr-un cuvant) sunt "de-ai lor" si toti au un interes comun (deocamdata secret....adica n-ar recunoaste asta daca i-ai intreba): un guvern mondial si stapanirea intregii planete! ninja.gif
James Kilowatt
Mie un guvern mondial nu mi se pare o idee tocmai rea luata la modul absolut... daca asta inseamna exploatarea mai rationala a resurselor, evitarea conflictelor stupide, rezolvarea rapida a problemelor umanitare, etc. In Africa ai resurse agricole neexploatate, in Europa supra-exploatate, si africanii mor de foame iar noi mancam (prea mult) chestii fara gust si pline de pesticide. lose-lose situation.
ONU e un rahat depasit de situatie, pana ajung sa ia cea mai mica decizie criza a trecut. Cand ai unu' cu kalashnikovul la usa care are de gand sa impuste tot ce misca care nu-i din tribul lui nu prea ai timp sa se puna de acord aia la ONU daca sa intervina sau nu...
James Kilowatt
Am citit recent "Cronica de familie" de Petre Dumitriu, cica cel mai bun roman romanesc al tuturor timpurilor. E interesant, merita citit desi are 3 volume biggrin.gif
Pare nitel comunist. E o istorie interesanta de la 1848 si pana in perioada comunista. A fost publicata in 57, deci poate un pic de pro-comunism a fost necesar, insa e destul de echilibrat.
Dupa unul din capitolele cartii asteia a fost facut filmul "O vara de neuitat".

Acum citesc niste Dan Puric, insa nu prea pot sa zic ca ma omor. Cam mistic individul, ori misticismu' asta mi se pare o chestie personala, cam greu de inghitit misticismul altuia. Mi se pare ca exagereaza uneori, plus ca foloseste cam prea des citate.
adrian_flavius
Recitit "Nimic nou pe frontul de vest", de Remarque...suuuperb...e misto sa revii la anumite carti care te-au fascinat in trecut, dupa un deceniu sau mai mult...vezi lucrurile altfel, intelegi alte nuante ale cartii, da' parca te si regasesti pe tine pe undeva prin paginile alea...cel care erai atunci, demult...
getodac
A cumparat careva ultimul nr de la reista CAPITAL cu cartea "Viata mea de inceput in afaceri" care a aparut saptamana trecuta? Daca da, si e cineva dornic sa o dea, eu vreau CARTEA, o cumpar.
AZAZEL
cu rusine trebuie sa recunosc ca nu am mai pus mana pe o carte de pe vremea facultatii dar si alea erau de geografie, ce de, asta studiam.

de cand cu treaba asta cu cartile si ziarul, am inceput sa cumpar carti de la editura adevarul si mai nou am inceput sa le citesc.

am inceput cu "singur pe lume" si am continuat cu "la rascure de vanturi". cartile astea chiar mi-au reaprins pasiunea de a citi pe care m-am pierdut-o la sfarsitul gimnaziului. pana in acel moment cred ca aveam peste 100 de carti citite si nu carti din astea colorate ci carti cu sute de pagini fiecare.

btw, nu cred ca exista personaj pe care sa il fi urat mai mult decat pe heathcliff si nu cred ca exista carte in care eroii sa moara pe capete asa cum se intampla in la rascruce de vanturi.
cica exista si o ecranizare din 1939 a cartii. tare mi-as dori sa o vad.

continui cu "mara" lui slavici.
AZAZEL
QUOTE (AZAZEL @ Jan 16 2011, 10:29 PM) *
am inceput cu "singur pe lume" si am continuat cu "la rascure de vanturi".
continui cu "mara" lui slavici.


apoi am citit robinson crusoe, dama cu camelii iar maine termin enigma otiliei si incep rosu si negru.
James Kilowatt
Eu am revenit la SF... acum citesc seria Heorot a lui Larry Niven & Co. Subiectul nu e cine stie ce, insa e foarte bine scrisa.
drabisan
Eu am o problema majora si pentru a carei rezolvare am nevoie de sfaturi. Dat fiind cum sint amplasate dormitoarele, nu pot sa citesc seara cu lumina sau cu o lampa. Ca fi-mea crede ca s-a facut zi si nu e tocmai ce isi doreste un parinte wink.gif

Dar fiind ca deja s-au implinit 30 de ani de la prima carte pe care am citit-o, nu prea pot sa citesc pe fololiu, scaun. Sint genul care, daca nu stau intins pe canapea/pat nu pot sa citesc. Exceptia este documentatia tehnica, unde citesc exclusiv pe laptop. NU am reusit sa le combin oricit am incercat. Sint blocat!

Pentru beletristica am descoperit teoretic 2 variante:
1. holdere de carti cu iluminare;
2. kindle.
Dar evident ca nu am cum sa le testez pe niciunele.

Si aici apare rugamintea:
-holderele. Cine are, un link ceva, cit tin acumulatorii?
-kindle (pare favoritul de la mare distanta si in citeva zile voi testa) - cit de bun este la citit pe plaja? Nu la soare, ca nici cartile nu le pot citi la soare, ci la o semi-umbra? Asta nu mi-e asa usor sa testez...si intreb.
T u d o r
Eu am o problema cu cititul in pat sau altundeva intins. Ma dor mainile de la cartea tinuta in sus. Asa ca de citit citesc pe calculator, am un scaun-fotoliu foarte comod luat de prin Ikea si un taburet sub birou, stau cu picioarele intinse si citesc. E-book-readerul ala e o chestie interesanta, n-am incercat dar cred ca e ok.

Asa ceva pare foarte confortabil, dar cum dai paginile?
Diesel
Kindle trebuie iluminat ca sa vezi scrisul. Si tata vrea e-book dar l-am sfatuit sa astepte un pic sa se ajunga la niste preturi mai decente. Urmeaza sa se ieftineasca chip-urile astea low-power si sa intre in mainstream toate jucariile astea. Eu am citit cu oarecare succes cateva carti pe telefon (W810) dar nu va uitati la mine.

Ca s-a pomenit de Robinson Crusoe, l-am citit recent in engleza si mi-a facut o mare placere forma invechita a limbii. Parca era moldoveneasca lui Ion Creanga. In schimb m-a plictisit discursul fatalist si religios. Dupa ce ca nu sunt de acord cu ideile alea, se mai si repeta in mod enervant.

James, cred ca ti-ar face placere ceva scris de Ian Stewart si Jack Cohen.
AlexTM
Kindle l-am vazut, pipait, incercat si eu.
Mi se pare ca are cea mai mare apropiere a unui dispozitiv electronic de o carte reala, tocmai din cauza ca nu are iluminare din spate.

Totusi, inca nu m-am convins de schimbare smile.gif
T u d o r
Mai, am o problema, nu-mi amintesc titlul unei carti pe care am citit-o acum vreo 15 ani. Cred ca era din colectia nemira, aia cu SF-uri. Era o carte despre un trib de oameni preistorici care traia pe un Pamant al insectelor gigantice si al unei vegetatii uriase. Si cartea povesteste parcursul lor de la campie/jungla pana sus la munte, unde viata era mai usoara si mai putin primejdioasa. A citit cineva cartea asta? va rog dati-mi titlul, imi doresc sa o recitesc si nu-l mai stiu. smile.gif
klm
CITAT(AlexTM @ Mar 4 2011, 12:21 PM) *
Kindle l-am vazut, pipait, incercat si eu.
Mi se pare ca are cea mai mare apropiere a unui dispozitiv electronic de o carte reala, tocmai din cauza ca nu are iluminare din spate.

Totusi, inca nu m-am convins de schimbare smile.gif

Tot nu miroase a hartie tiparita.
solmar
Tudor
incearca sa gasesti autorul si dupa aia cartea. Mie de ex imi placea Aleksandr Beliaev pe SF.
T u d o r
Am citit foarte multe SF-uri in perioada aia si nu am nici o idee de unde sa incep. doar daca a mai citit cineva cartea cu pricina si-si aminteste de ea.

Uite, ca ajutor imi amintesc partea de final, care lanseaza ideea ca pamantul (sau o lume identica) a facut parte dintr-un plan de colonizare in etape a planetelor cu posibilitati de viata. Ideea era ca aceasta colonizare a fost intrerupta de o eroare la o etapa, aceea a popularii cu vegetatie si insecte. Acestea au develit gigantice din lipsa echilibrului ecosistemului. Partea finala a cartii regaseste oamenii aia undeva la munte, unde clima era mai blanda si mai potrivita vietii si unde tocmai au gasit niste caini salbatici care s-au apropiat de ei, inducand prima apropiere de animale.
AZAZEL
QUOTE (AZAZEL @ Feb 19 2011, 11:29 PM) *
QUOTE (AZAZEL @ Jan 16 2011, 10:29 PM) *
am inceput cu "singur pe lume" si am continuat cu "la rascure de vanturi".
continui cu "mara" lui slavici.


apoi am citit robinson crusoe, dama cu camelii iar maine termin enigma otiliei si incep rosu si negru.


am terminat "rosu si negru" si am citit si "procesul" de kafka iar diseara incep volumul romeo si julieta/hamlet(editura adevarul le-a grupat intr-o singura carte) si cred ca voi continua cu divina comedie.

procesul mi s-a parut initial o carte slaba pt ca am privit-o doar din punctul narativ al situatiei si nu am incercat nici o clipa sa privesc altfel cartea.
dupa ce am terminat cartea, recunosc ca ramasesem cam dezamagit insa apoi am citit niste opinii ale unei persoane mai destepte ca mine si am realizat ca cehul face de fapt o analiza mult mai profunda decat sa nareze o simpla intamplare. trebuie sa recunosc ca dupa ce am citit acea postfata mi s-au deschis ochii si am vazut o perspectiva total diferita a cartii care m-a determinat sa apreciez mult mai mult acel volum.
klm
Rosu si Negru este o carte voluminoasa ~3-400 pag in forma comunista - font de 8-9, pagini pline - nu vreau sa ma gandesc cate pagini ocupa in format nou, si Romeo si Julieta e voluminos, Procesul lui Kafka are tot ~400 pag intr-o editie din 2009 deci cat de mare este cartea Adevarului care a grupat aceste trei opere?!
AZAZEL
intr-adevar nu am fost indeajuns de clar
doar romeo si julieta este grupat cu hamlet iar cartea are max 300 de pagini.

klm
Erau in aceeasi propozitie iar eu sunt mai blond azi smile.gif!
James Kilowatt
@Tudor

Nu e "sera" lui Brian Aldiss?

T u d o r
Nu din pacate. smile.gif Am avut o speranta dar nu e cartea aia.

Ce pacat ca nu am nici o data concreta despre roman, in afara actiunii pe care mi-o amintesc vag.
mihaimilk
Am citit 'A Song of Ice and Fire' de George RR Martin.

Cea mai faina serie pe care am citit-o vreodata. Am citit-o in engleza, nush daca a fost tradusa in romana pana acum.
Vreo 5 carti groase, lumea asteapta urmatoarea care se tot amana.
solmar
Tudor,
Ia da o geana pe aici!
adrian_flavius
Printr-o pura intamplare mi-a cazut in mana Inca de pe atunci vulpea era vanatorul de Hertha Muller...interesanta dintr-un anumit punct de vedere, bine scrisa, putin prea "dirijata" din punctul meu de vedere, si cu prea mare accent pe politic...dar, in rest, talent literar cu carul, auto-instrospectie din plin, pusa intr-un forma si limbaj deosebite (aici e si rolul traducatoarei, originalul in germana presupun ca se putea traduce in multe alte forme...)...

Inca ceva: cei mai tineri de 30 de ani s-ar putea sa nu inteleaga mare lucru din ea...e greu sa te raportezi la o anumita epoca daca nu ai trait-o...eu inca imi mai aduc aminte cum am fost cu tata intr-o seara la cineva de la care am cumparat Cel mai iubit dintre pamanteni...lecturile interzise erau printre putinele revolte adevarate ale oamenilor...nu as mai vrea sa traiesc vreodata asa ceva...

Si mi-a mai placut ceva: descrierea decrepitudinii morale generale...a surprins exact esenta lucrurilor...asa a fost, asa s-a simtit, si cred ca nici astazi nu am scapat de multe dintre metehnele alea...vorbind la nivel social...
adrian_flavius
QUOTE (AZAZEL @ Mar 8 2011, 12:26 PM) *
procesul mi s-a parut initial o carte slaba pt ca am privit-o doar din punctul narativ al situatiei si nu am incercat nici o clipa sa privesc altfel cartea.
dupa ce am terminat cartea, recunosc ca ramasesem cam dezamagit insa apoi am citit niste opinii ale unei persoane mai destepte ca mine si am realizat ca cehul face de fapt o analiza mult mai profunda decat sa nareze o simpla intamplare. trebuie sa recunosc ca dupa ce am citit acea postfata mi s-au deschis ochii si am vazut o perspectiva total diferita a cartii care m-a determinat sa apreciez mult mai mult acel volum.


Citeste si Colonia penitenciara, precum si Metamorfoza...sunt in acelasi stil, eu personal am rezonat din prima cu ideile lui, da' eram cam singurul din toti cei pe care ii cunosteam care a reusit performanta asta...nu pot spune ca e o literatura care sa-mi placa, adica nu imi induce stari de spirit taman placute, da' expresia artistica este foarte reusita...iar talentul literar al lui Kafka e la cote himalayene... biggrin.gif thumbsup.gif

Oricum, pe timpul meu Bacovia era un outsider, astazi este asa de in voga printre adolescenti, ca te intrebi cand i-o veni randul si lui Kant sau Hegel sa fie la moda...istoria se repeta...si e de bine...

Cat despre SF, mi-am adus aminte de Herbert...o sa caut cartea asta sa o recitesc... whistling.gif whistling.gif
James Kilowatt
Exista pe siroaie, in romaneste, ebook. Eu am luat din greseala o colectie impresionanta de SF-uri, inclusiv seria pandorei cautand seria lumii inelare a lui Larry Niven. Daca n-o gasesti sau ai probleme deontologice cu siroaiele da un mesaj si o trimit prin email...
solmar
Pentru cine vrea ebucuri am gasit 400 aici!
T u d o r
Solmar merci pentru link dar din pacate cartea despre care vorbesc eu a aparut pe piata dupa 1989. smile.gif
James Kilowatt
Brian Aldiss - Trilogia Helliconia - are cineva ebook?
Sau stie de unde se poate cumpara online pe hartie?

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.