Help - Search - Members - Calendar
Full Version: C A R T I
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic
Pages: 1, 2, 3, 4
James Kilowatt
Ce ati mai citit in ultimul timp? V-a placut? Dati eventual si o nota....

Eu acum ma lupt cu stiinta, Stephen Hawking si Roger Penrose, Natura spatiului si a timpului.

Recent am mai citit SF in general, seria din Saga Umbrelor de Orson Scott Card si seria Marte a lui Kim Stanley Robinson. Faine amandoa. Interesanta deea lui Robinson despre economia bazata pe cadouri wink.gif

Si vreo cateva brailute intre ele.
T u d o r
Recent am dat de o "biblioteca" intreaga pe net, cu carti romanesti si straine in formate electronice. Am citit (recitit) in 2 seri "Cismigiu & comp" de Grigore Popescu-Bajenaru. Suna ca un fel de "Cei 3 muschetari" adica literatura de liceu dar mi-a facut mare placere sa regasesc lectura asta uitata de 20 ani. smile.gif

In rest, in ultima vreme am citit tot felul dar mai mult reamintiri. Toate pe format electronic.
20krpm
"it's not about the bike", lance armstrong. daca aveti sansa luati-o acuma cit e tour de france. cu prima ocazie cu care candideaza la presedentie, eu il votez pe omul asta mai tare decit pe obama.

JK: si eu am inceput ceva scris de steve hawking acum vreo 4 ani, am abandonat si-am zis ca mai tre sa cresc un pic.
AZAZEL
hmm.
pana in clasa a 7-a citisem peste 100 de carti iar cand spun carti nu ma refer la carti de colorat ci la adevarate romane: undeva la 40 de carti ale lui jules verne dintre care o parte citite de doua ori, Ciresarii(5 volume) citite de doua ori, aventurile lui marco polo citite de doua ori, numeroase carti politiste, tratate de geografie, ceva literatura romaneasca mai usurica iar apoi un anume Tanjala Marian(bun nume avea) a stricat toti baietii din clasa.
din clasa a 7-a am mai citit undeva la 10 carti ale literaturii romane din programa scolara si in facultate doar cartile de geografie necesare studiului.
in rest , nimic. am undeva la 8-10 ani de cand nu am mai pus mana pe o carte decat cu scopul sa o sterg de praf.
stiu, e rusinos, dar asta mi-s. pur si simplu, nu mai exista nimic care sa-mi capteze atentia iar o carte are slabe sanse sa o faca.
Baby Blues
Spre rusiena mea pot sa spun ca in ziua de azi cu greu mai pot citi/reciti o carte. Nu stiu de ce . Probabil timpurile astea ne fac sa ne uitam la televizor, la filme, internet. Nu stiu! Acum am prins alta pasiune : Filmele clasice. Ma uit cu deosebita consideratie la si placere, la filemele din anii 1930-1970. Regasesc un parfurm aparte, simplu, fara vicii, natural, fara efecte. Asa cum jucau Humphrey Bogart, Ingrid Bergman si Paul Henrei in anul 1942 in filmul Casablanca, fara efecte speciale, fara calculator, mi se pare ca traiesc in lumea in care ma regasesc, acea lume in care si cel viciat recunoaste superioritate celui principial iar dragostea este infranta de onoare.
Aceiasi atmosfera am gasit-o in "Potopul" de Sienkiewicz in care descatusarea unor energii razboinice, nationale sau emotionale se intrepatund intr-un tot unitar facand dinr-un roman de capa si spada un roman al unei natiuni, al unui om al unor principii. Nu mai am rabdarea sa citesc ciresarii de 5 -6 ori, asa cum faceam acum.... cativa ani, sa ma regasesc cate putin in fiecare din baieti, sa ma indragostesc naiv de Maria si Lucia, sa invidiez calitatile fiecaruia si sa ma inchipui in mijlcoul evenimentelor.
Cu atat mai mult n-as avea rabdarea sa rastalmacesc fiecare cuvant al lui Schopenchauer, care ca si adolescent datorita pesimismului acestuia imi creea o stare de cautare si deplina neliniste.
Probabil lumea s-a schimbat, eu m-am schimbat si... ma complac in aceassta schimbare. Am zis!
T u d o r
Am citit toata trilogia lui Sienkiewicz de aproximativ 234 ori. biggrin.gif Trilogia cu pan Wolodiowski vreau sa spun. Erau romanele mele favorite in perioada liceului. Cu H. Bogart am un DVD si 1/2 cu filmele lui de referinta. Ciresarii i-am citit anul trecut. biggrin.gif

Azazel are mare dreptate. Dupa liceu am mai citit SF (cand am terminat eu liceul SF insemnau vreo 3-4 carti scapate de cenzura), adica seria Dune de F Herbert, O. S. Card - Ender si celelate care i-au urmat, apoi Asimov tot ce am prins pe langa Fundatie, A E van Vogt cam tot ce am gasit si inca multe, eram un grup de prieteni care le schimbam intre noi. Citeam cate o carte pe noapte intr-o vreme.

Imi amintesc ca am citit Shogun in clasa a 10-a in continuu, pana l-am terminat, fara pauza. Si l-am terminat la 7 dimineata si aveam scoala. smile.gif Parintii mei aveau o biblioteca imensa si am citit foarte mult in anii de scoala. Acum eu am doar vreo 20 carti in casa dar biblioteca s-a mutat in calculator. E mai dificil sa citesti dar daca ai un scaun confortabil merge. smile.gif
Diesel
De cativa ani citesc pe sarite seria Discworld a lui Terry Pratchet, in engleza. (traiasca globalizarea, acum se pot cumpara carti in limba originala din librarii)

Seria Dune mi-a placut foarte mult si recitind de curand primele 3 carti mi-am dat seama cate substraturi noi am gasit dupa 10 ani. Poate voi incepe sa le citesc si in Engleza.

Asimov nu mi-a starnit interesul. Am imprumutat o carte cu povestiri despre roboti si nu mai tin minte daca am citit-o pe toata, dar nu mi-a facut pofta de mai mult. Am inteles ca Fundatia este un univers fascinant... dar n-am "gasit" punctul de plecare.

Ca tot e vorba de format electronic, am gasit un programel cu care transformi o carte din formatul electronic intr-o aplicatie java pentru telefon si poti citi pe telefon. Foarte important pentru mine, tine minte unde am ramas cand inchid aplicatia. Tudor, sa-mi aduci aminte sa iti arat telefonul meu.

Pana sa descopar pc-ul citeam foarte mult. Am descoperit pc-ul la o varsta destul de frageda pentru generatia mea, dar cititul a ramas o placere careia ii dedic un pic de timp din cand in cand.
DRAGOS
Eu stau destul de prost la capitolul asta. Literatura din programa scolara nu mi-a palcut niciodata si drept urmare nu am citit nimic din ce e acolo. In schimb am citit Jules Verne(cam tot ce aveam prin casa), Dune, am inceput Fundatia dar am intrerupt din nu mai stiu ce motiv si nu m-am mai tinut de ea. De curand am citit o carte destul de interesanta din colectia adevarul (cred), Asimov-Soarele Gol smile.gif Am mai citit cu placere si cateva carti ale lui Clive Cussler
StefanVVTi
In ultimul timp am citit mai mult Anatomia Omului - Viorel Ranga 36182451.gif
Dupa ce acum cateva seri am vazut un documentar despre atentatele esuate de a-l omori pe Hitler, m-am gandit ca ar fi interesant sa citesc in aceasta vacanta "Killing Hitler", si tot inspirat de un film pe care l-am revazut, cu mare placere, asta-seara ("We were soldiers"), imi doresc sa citesc ceva despre razboiul din Vietnam. Sugestii?
Alex-F1
QUOTE (AZAZEL @ Jul 2 2009, 05:52 PM) *
in rest , nimic. am undeva la 8-10 ani de cand nu am mai pus mana pe o carte decat cu scopul sa o sterg de praf.
stiu, e rusinos, dar asta mi-s. pur si simplu, nu mai exista nimic care sa-mi capteze atentia iar o carte are slabe sanse sa o faca


QUOTE (stefan_adrian @ Jul 2 2009, 06:27 PM) *
Spre rusiena mea pot sa spun ca in ziua de azi cu greu mai pot citi/reciti o carte. Nu stiu de ce . Probabil timpurile astea ne fac sa ne uitam la televizor, la filme, internet. Nu stiu! [...] Probabil lumea s-a schimbat, eu m-am schimbat si... ma complac in aceassta schimbare


Nu cu mandrie, dar cu sinceritate o spun ca ma adaug si eu pe lista repetentilor la capitolul asta! confused.gif Dar sincer, chiar acum vreo saptamana sau doua ii ziceam sotiei (si ea idem ca si mine), ca ar mai trebui sa mai punem si noi mana pe-o carte, sa mai citim ceva, orice, sa mai facem putin fitness la creier, ca io parca simt ca e prea relaxat creierul meu si toata lumea stie ca un creier prea odihnit e lacasul diavolului, adica Alzheimer! unsure.gif
drabisan
Acum 2 saptamini am terminat Black House a lui Stephen King. Tare ce-mi place nebunul asta smile.gif
De atunci ma delectez, again, cu seria "non-a" a lui Van Vogt (pe care va trebui sa o cumpar in engleza sa o am, ca in romaneste a aparut si disparut o singura editie pe care mi-a prins-o junioara si a facut-o.....acum e ultima oara cind mai pot fi citite cele 3 carti)
Dupa asta am in lista Biblia, again.

Cea mai tare perioada de citit pentru mine a fost in primii ani dupa revolutie, cind Nemira abea imi dadea timp sa termin o carte si scotea o alta. Sint mare amator de SF smile.gif
klm
CITAT( T u d o r @ Jul 3 2009, 12:39 AM) *
Imi amintesc ca am citit Shogun in clasa a 10-a in continuu, pana l-am terminat, fara pauza. Si l-am terminat la 7 dimineata si aveam scoala.

N-aveai cum s-o termini intr-o singura zi (decat daca citesti pe diagonala sau ai versiunea "de buzunar" sau te uiti la seria cu R. Chamberlain); spun asta pentru ca din momentul in care m-am trezit si pana la orele de somn am citit Enigma Otiliei care are de vreo 3-4 ori mai putine pagini.
SF nu mi-a placut niciodata (in afara micilor povestioare din revistele cu benzi desenate), am incercat nu stiu ce creatie a lui Asimov si m-am lasat pagubas inca de la primele pagini; desi mi-a placut ideea filmului Dune, cand am vazut cartea mai sa cad jos: 6 volume cu nu stiu cate generatii... pff, nu mai am rabdare.
Acum ma delectez cu Commedia del arte, un tom de 1000 pagini de teatru italian renascentist.
drabisan
Klm, ba se poate. Si eu la fel am citit Shogun.
Si, cind a aparut in '93 (parca) prima carte din Dune, am citit-o de 2 ori in 24 de ore, practic continuu. Bineinteles ca nu am fost la facultate in ziua aia, dar nici o facultate de pe planeta nu e mai faina decit cartea aia.
air_wolf
QUOTE ( T u d o r @ Jul 3 2009, 12:27 AM) *
Recent am dat de o "biblioteca" intreaga pe net, cu carti romanesti si straine in formate electronice. Am citit (recitit) in 2 seri "Cismigiu & comp" de Grigore Popescu-Bajenaru. Suna ca un fel de "Cei 3 muschetari" adica literatura de liceu dar mi-a facut mare placere sa regasesc lectura asta uitata de 20 ani. smile.gif

In rest, in ultima vreme am citit tot felul dar mai mult reamintiri. Toate pe format electronic.


pai si un link la biblioteca?
si eu am recitit "Cismigiu & Comp." weekendul trecut... mi-a adus aminte de ce faceam si noi prin liceu. in rest citesc mai mult SF-uri, heroic fantasy-uri... ceva usor si captivant. robert jordan cu "roata timpului", nu mai stiu cine cu "copii lampii fermecate"... stupizenii.
mai citesc si dumas tatal - acum sint la "Grand Dictionnaire de cuisine" biggrin.gif
getodac
Cel mai tare in adolescenta m-au fascinat romanele lui Sven Hassel, cand incepeam sa citesc unul nu ma puteam opri sub nici o forma si desi tata tipa la mine sa ma culc intodeauna aveam sub patura o lanterna si baterii de rezerva pentru lectura nocturna smile.gif Toate au fost citite si recitite de cateva ori dar cele mai de suflet au ramas "Blindatele Mortii" si "Monte Cassino"
air_wolf
QUOTE (getodac @ Jul 3 2009, 09:54 AM) *
Cel mai tare in adolescenta m-au fascinat romanele lui Sven Hassel, cand incepeam sa citesc unul nu ma puteam opri sub nici o forma si desi tata tipa la mine sa ma culc intodeauna aveam sub patura o lanterna si baterii de rezerva pentru lectura nocturna smile.gif Toate au fost citite si recitite de cateva ori dar cele mai de suflet au ramas "Blindatele Mortii" si "Monte Cassino"


"aer cu vitamine" laugh.gif
krondet
de cand s-a nascut a mica, nu prea am mai citit, decat ocazional cartile profesiei unsure.gif
dar, in secundele de timp liber, iau in mana cate un Asimov (ca, biblioteca-i plina de el - din tinereti)...este destul de inspirator.
mergand sa meditez pe toaleta, mai rasfoiesc ciclul Pardaillan sau "Rafuiala Regilor" (despre razboiul din vietman...)
FAR EASTERN
QUOTE (drabisan @ Jul 3 2009, 07:29 AM) *
Cea mai tare perioada de citit pentru mine a fost in primii ani dupa revolutie, cind Nemira abea imi dadea timp sa termin o carte si scotea o alta. Sint mare amator de SF smile.gif


Inca mai am veo 100 de carti din Nautilius... nu am mai reusit sa continui cu achizitionarea/citirea restului de carti din colectie... din motive de timp disponibil, situatie care s-a perpetuat.

Daca ar fi sa povestesc cat am citit de-a lungul timpului... ar dura prea mult, asa ca o sa raman la subiect.
"Progamul Terra" si "Sfarsitul petrolului" iar in asteptare, pana le termin pe astea, e "Sfarsitul hranei". Merita, chiar daca-s de factura "conspirationista". Iti mai arata, eventual, o alta fata a realitatii. wink.gif
klm
drabi, cartea aia (de copii) are 2 volume de minim 5-600 pagini (o am acasa si daca vrei iti spun exact cate are in total), daca citesti 1 pag/min (adica daca esti un vrajitor al cititului, eu citesc 1 pag/2 minute chiar 3 cand ma captiveaza cartea si vreau sa o inteleg cat mai bine) iti trebuie 20 ore fara pauza; sa zicem ca nu mananci, nu te pishi insa trebuie sa-ti schimbi pozitia iar la fiecare schimbare de pozitie pierzi macar jumatate de minut, dupa ... sa zicem 5 ore incepi sa ai nevoie sa te dezmortesti din ce in ce mai des. Deci de aia mi se pare imposibil sa citesti Shogun-ul intr-o zi.
Alte carti pe care nu le-am inteles niciodata au fost cele ale lui Hassel; in facultate un prieten, fascinat de serie, povestea cu atat patos incat m-am decis sa le citesc si eu; ce-i drept am citit doar prima carte insa mi s-a parut puerila si, spre sfarsit, plictisitoare.
getodac
@KLM Probabil ai inceput cu "Gestapo" care e mai plictisitoare decat celelalte, acum nici mie nu mi-se mai par deosebite dar la 16-17 ani mi-se pareau excelente.
Ultima carte citita a fos "Codul lui DaVinci", mult mai interesanta decat filmul, o recomand pt cei care nu au citit-o inca thumbsup.gif
air_wolf
QUOTE (klm @ Jul 3 2009, 10:27 AM) *
Alte carti pe care nu le-am inteles niciodata au fost cele ale lui Hassel; in facultate un prieten, fascinat de serie, povestea cu atat patos incat m-am decis sa le citesc si eu; ce-i drept am citit doar prima carte insa mi s-a parut puerila si, spre sfarsit, plictisitoare.


eu nu ma omor dupa "ultima noapte de fu_ai, intiia noapte de mardeala", "enigma otiliei" sau "patul lui procust", Balzac sau Stendhal. le-am citit, am facut efortul, dar a doua oara nu le-as mai deschide nici sa ma platesti. n-au nimic memorabil in ele, nici bun si nici rau.
klm
getodac, cred/sper ca am citit-o pe prima, cred ca era ceva cu legiunea puii mei, parca era vorba de recrutarea lui Sven si a celor (3-4?), un chef pe la un castel din Franta apoi ceva prin Rusia, ceva cu niste tancuri care explodau, imi pare rau insa am placerea de a uita carti care nu ma captiveaza.
Dan Brown... ce sa zic?! foarte antrenanta cartea (nu comentez ideile: unele mi se par aberatii altele "fii atent ca nu m-am gandit niciodata la asta"), foarte proaste ambele filme.

air, de gustibus... insa parerea mea e ca Enigma Otiliei ramane o carte de geniu raportata la literatura romaneasca, aia cu noptile e un rahat cu miros mioritic, patul l-am citit prin liceu si n-am inteles mare lucru din el (acum n-o s-o reiau) iar frantujii merita cititi in limba lor (ca si italienii sau opera șecspiriană), dar, oricum, sa spui ca Stendhal sau Balzac n-au nimic memorabil... ma rog, revin la gustibus insa pe Le rouge et le noir as citi-o acum cu aceeasi placere ca prima oara.
Apropo de carti: am citit cu ceva vreme in urma Justine a marchizului de Sade si e o adevarata capodopera (cei ce va ganditi la prostii va veti schimba parerea daca veti avea curiozitatea sa o parcurgeti) si oricat am cautat in librarii nu am gasit Juliette (continuarea) asa ca as fi recunoscator daca o are careva (chiar in fomat electronic) platesc eu costurile de transport, multumesc.
Si tot apropo de carti, m-a intrigat titlul Ce-si doresc femeile iar dupa ce am terminat-o am exclamat: "Cartarescu e un laba*iu!"
Special pentru Lexy, daca citeste acest topic, ii recomand Veronica se pregateste sa moara a lui Paulo Coelho (apropo de discutia de pe alt topic).
James Kilowatt
Observ ca destul de multa lume citeste SF, printre care si subsemnatul.

Am citit recent povestioare de Asimov in original. Au un farmec aparte, care se pierde prin traducere. Mosu' avea si stil, nu doar idei...
T u d o r
Klm, crede-ma ca am depasit varsta la care ma dadeam mare. biggrin.gif Am citit-o pe nerasuflate toata. De altfel am patit chestia asta cu multe carti, dar de Shogun am amintit pentru ca intr-adevar e un efort. In principiu daca o carte ma captiveaza nu o las din mana pana nu o termin. Si da, cred ca citesc destul de repede, intotdeauna am citit asa dar nu am avut curiozitatea sa ma cronometrez. Voi face si revin cu informatia. smile.gif

Sven Hassel am citit tot, mi-au placut prin cursivitatea cu care autorul povesteste. Nu sunt adanci, sunt chiar grotesti uneori dar au o linie epica extraordinara.

Drabisan, aceeasi perioada si editura. biggrin.gif

Cand eram copil imi amintesc ca mergeam la bunica la tzara in vacantele de vara si citeam o carte pe zi aproximativ. Aveau aia acolo o biblioteca extraordinara, fara exagerare. Aveam abonament si luam cate 3-4 odata, le citeam si luam altele. Si tanti aia imi amintesc ca m-a banuit ca le duceam inapoi necitite. laugh.gif

Dan Brown scrie excelent. E trendy dar ce-i al lui e-al lui. I-am citit toate romanele, foarte bune. Si nu Codul e cea mai buna in opinia mea ci Ingeri si Demoni. M-am bucurat enorm cand am auzit ca s-a ecranizat si aia dar repede de tot am fost dezamagit. Bleah... mai proasta decat Da Vinci Code, desi e greu sa realizezi asa performanta.

In adolescenta eram captivat de romanele politiste. Si romanii au avut destui autori foarte buni in domeniu.
drabisan
Klm, nu vreau sa ma dau mare, vorba lui Tudor, am trecut de virsta asta...
Dune, prima carte, nu ma intreba cite pagini, l-am citit de 2 ori in 24 de ore. Fara somn, clar. Dar fumam, beam cafea si ... cu volumele in mina.
Si mai am exemple, de carti citite cu orele, in continuu.

E posibil si foarte usor, daca e o carte pe sufletul tau.

Rebel
James, te felicit pentru acest topic! Ieri voiam sa deschid unul... biggrin.gif

Dar te rog eu schimba-i numele in C A R T I asa cum avem pe cel de M U Z I C A.

La mine cu cititul e mai complicat intrucat citesc in functie de starea de spirit si de situatie. Daca sunt intr-o stare mai letargica prefer sa ctesc ceva placut care inspira fericire nicidecum ceva care numai benefic nu mi-ar fi.
In baie citesc reviste auto si mai nou am primit cadou "Istoria firmei Ford".
Nu citesc carti siropoase gen Sandra Brown si nici de dragoste. Imi place istoria si cred ca ar trebui sa mai citesc de 4 ori istoria Transilvaniei ca sa raman cat de cat cu ceva din grosul acestor volume.

Imi plac cartile istorice insa elimin pe cat posibil autorii care nu spun adevarul ci vor sa impuna propria istorie sau proprie interpretare a istoriei.

Mai nou, am citit "In zarea nemuririi" de Prentice Mulford (excelent manual de gandire si perceptie a vietii) si am recitit "Cartea de la San Michele" din care va recomand sa cititi macar capitolul "Medici"; asa veti constata ca omul indiferent de natie, este acelasi si ca nu suntem cu nimic mai diferiti... smile.gif
Mai citesc si alte carti care imi pot hrani curiozitatea despre lumea in care traim si despre minciunile impuse de altii ca istorie, carti pe care nu le pot cita aici.

Acum doua saptamani mi-am cumparat din Romania "Un OZN pentru Hitler" de Dr. Emil Strainu si "Versetele Satanice" de Salman Rushdie. Inca nu am apucat sa termin niciuna.
In paralel citesc doua atlase imense, unul de biologie si unul despre natura (cu poze superbe binenteles). biggrin.gif

As vrea sa reiau Jules Verne, doar asa pentru fun si readucerea starii de adolescenta... smile.gif Mi-a venit inapoi gustul dupa ce am vazut noul film "Calatorie in centrul pamantului" care a fost foarte fain realizat.
klm
As vrea sa va cred insa, dupa cum spuneam
- Shogun are 668+683=1.351 de pagini
- viteza medie de citire este de 100-150 cuv/minut cu intelegere a textului la nivel de 30-40%
- o pagina are in medie cam 3-400 de cuvinte
- viteza medie a unei pagini va fi de 2-3 minute
Citirea in continuu (fara nicio pauza) a acelei carti in 24h presupune sa cititi 0.93 pagini/minut (1 pag/1 min si 5 sec).
Ca test am luat o carte necitita la intamplare (Marin Preda - Albastra zare a mortii), am scos 1m10s/pag insa nu pot mentine acelasi ritm 24h.
Eu v-am explicat de ce nu va cred, daca si voi puteti explica de ce ar trebui sa fiti crezuti jos palaria.
bebelusha
Momentan citesc Henry James-"The Portrait of a Lady"(lectura obligatorie),dar e foarte interesanta...o paralela intre Europa traditionalista,cu valorile dar si cu prejudecatile acelei vremi si America cea moderna,care punea pret pe libertatea individuala....
Ultima carte pe care am citit-o strict pentru placerea mea ii apartine lui Emil Cioran si mi se pare absolut fantastica..."Despre neajunsul de-a te fi nascut"! L-am redescoperit pe Cioran cu ceva timp in urma,dupa ce in facultate ajunsesem sa nu-l suport,din cauza unui "personaj"...Un alt autor roman pe care il pretuiesc este maestrul Octavian Paler...pe care l-am apreciat intai ca analist...si apoi l-am descoperit ca pe un autor de carti minunate...vi-l recomand cu caldura...
Sper sa ajung intr-o zi sa-mi fie apreciate si mie scrierile...lucrez de ceva vreme la ceea ce se vrea a fi un roman... smile.gif
James Kilowatt
A citit undeva vreunul din premiile Nobel recente pentru literatura? Eu recunosc ca nici macar nu stiu cine le-a luat in ultimul timp. As putea sa googlez, insa asta nu inseamna ca sunt mai cult...

Am citit in schimba cartea lui Al Gore, care a luat alt premiu nobel biggrin.gif Citit e mult spus, ca e format de carte pentru copiii. Ceea ce nu inseamna ca e neinteresanta.... insa nici adevarata.

Am citit si eu seria lui Sven Hasel, insa nu pot spune ca am facut o pasiune.

Nici mie nu mi s-a parat mare sfaraiala Cartarescu. Nici nu mai tin minte ce-am citit, asa mi s-a parut de "uitabil".
laurentiu
In ultimii ani am citit mai mult ce era legat de domeniul auto. Mi-a placut mult "Rotile" scrisa de Arthur Hailey, am mai citit acum cativa ani o carte despre automobilele americane pana in 1980(nu mai stiu cine a scris-o sau cum se numea). Anult trecut am primit cadou un catalog despre istoroa auto: "Istoria automobilului in 1000 de fotografii". Este in fanceza si a fost prima data (si probabil ultima confused.gif ) cand am citit ceva intr-o limba straina cu dictionarul langa mine. whistling.gif
Asta daca nu se iau in calcul cele aproximativ 300 de reviste auto care le-am strans in mai bine de 10 ani de cand sunt pasionat de masini.

CITAT( T u d o r @ Jul 2 2009, 05:27 PM) *
Recent am dat de o "biblioteca" intreaga pe net, cu carti romanesti si straine in formate electronice. Am citit (recitit) in 2 seri "Cismigiu & comp" de Grigore Popescu-Bajenaru. Suna ca un fel de "Cei 3 muschetari" adica literatura de liceu dar mi-a facut mare placere sa regasesc lectura asta uitata de 20 ani. smile.gif


Cartea asta mi-a placut si mie. Cred ca in clasa a V-a sau a VI-a am citit-o. smile.gif
Zi-mi te rog unde ai gasi acea biblioteca. Caut de cativa ani "In pericol la orice viteza" de Ralph Nader si nu o gasesc nicaieri. smile.gif
air_wolf
poate ma ajuta si pe mine cineva cu o infoarmatie: cine este autorul cartii "Marele Premiu" - despre un pusti si kartiul sau. am imprumutat cuiva cartea si evident ca n-a mai venit inapoi. nu mai stiu cine a scris-o...
T u d o r
Scenariul filmului e semnat de Chiril Tricolici. Dar am cautat pe net daca nu cumva a scris el si romanul si nu am gasit. Din ce a scris el am citit "Un dolar, doi dolari. Valetul de trefla", carte politista in stil "americanesc", extraordinara pe vremea lui Ceasca. smile.gif

LE: Am gasit! El a scris si cartea, uite un link. smile.gif
Alex-F1
Gata, m-am pus cu burta pe carte! yup.gif Mi-am amintit ca am cumparat noi acum vreo 2 ani o carte si acolo a ramas saraca, neatinsa in dulap: "Casnicia perfecta" de Hilary Rich si Helaina Lake Kravitz! whistling.gif Nu e vorba c-am avea noi probleme cu casnicia, dimpotriva, ne consideram o familie super-fericita, dar, sa fim sinceri acum, nici un cuplu nu e perfect si tot timpul e loc de mai bine, iar cartea asta e una serioasa (350 de pagini), scrisa de specialisti, cu o sumedenie de sfaturi si secrete pt. cei casatoriti, indiferent de varsta, care incearca sa acopere cam toate domeniile importante ale vietii de cuplu, cum ar fi comunicarea, banii, sexul, caminul, familia fiecaruia, job-ul, copiii, sanatatea, necazurile, bucuriile etc etc! Super cartea.....am citit deja primele 100 de pagini si sunt captivat in totalitate.....pana acum ne-am regasit in majoritatea situatiilor de bine descrise acolo si asta ma bucura, dar, cum era si de asteptat, am gasit si situatii la care mai are de invatat fiecare! Revin cu impresii dupe ce o termin.....acuma ma pun la citit! ninja.gif
air_wolf
QUOTE ( T u d o r @ Jul 5 2009, 10:18 PM) *
Scenariul filmului e semnat de Chiril Tricolici. Dar am cautat pe net daca nu cumva a scris el si romanul si nu am gasit. Din ce a scris el am citit "Un dolar, doi dolari. Valetul de trefla", carte politista in stil "americanesc", extraordinara pe vremea lui Ceasca. smile.gif

LE: Am gasit! El a scris si cartea, uite un link. smile.gif


aia e! multumesc mult! drunk.gif
krondet
QUOTE (getodac @ Jul 3 2009, 11:22 AM) *
@KLM Probabil ai inceput cu "Gestapo" care e mai plictisitoare decat celelalte, acum nici mie nu mi-se mai par deosebite dar la 16-17 ani mi-se pareau excelente.


nu se poate spune "plictisitoare"...hai sa zicem...mai "Dura". cea mai relaxanta, mi s-a parut "Lichidati Parisul" whistling.gif
ca actiune, s-a putea incepe cu "Legiunea blestematilor", apoi "Blindatele Mortii"...terminand cu "Monte Cassino"; ca aparitie, "gestapo" a aparut inca de prin anii '80 in Biblioteca Pentru Toti. sweat.gif
In filmul "shawshank redemption"...un detinut , tinand in mana "Contele de Monte Cristo",intreaba unde sa o puna. Shawshank ii spune ca e vorba despre o evadare din puscarie asa ca, sa o puna la...tehnica! ninja.gif
la inceputul anilor 90 eram entuziasmat de Pavel Corut...dar dupa volumele 18-19, oricat mi-ar place SF-ul, am obosit, si l-am abandonat dry.gif
admin
James, felicitari, ai castigat concursul pe saptamana asta:)

http://masini.ro/forum/content/Concursuri/...ro/#entry325639
drabisan
QUOTE (krondet @ Jul 6 2009, 09:57 AM) *
In filmul "shawshank redemption"...un detinut , tinand in mana "Contele de Monte Cristo",intreaba unde sa o puna. Shawshank ii spune ca e vorba despre o evadare din puscarie asa ca, sa o puna la...tehnica! ninja.gif



Andy era numele. Shawshank e numele puscariei. BTW: misto povestirea originala. Si filmul e fain de tot. Darabont are un talent anume de a face filme bune dupa nuvelele lui Stephen King.
air_wolf
am achizitionat continuarea de la "marele premiu", cartea "ultima varianta" - tot de chiril tricolici.
T u d o r
A citit cineva seria cavalerilor lui Ioan Dan? Un fel de "Cei trei muschetari" varianta romaneasca. smile.gif Trecand peste unele aspecte destul de puerile, stilul acestui autor mi-a placut foarte mult, are o povestire vie, vesela si plina de haz.
James Kilowatt
Apropo de serii romanesti, ati citit seria logofetilor a lui Rodica Ojog Brasoveanu? Are un stil foarte placut de a imbina istoria cu fictiunea si de a crea personaje pitoresti, fara a avea pretentia de "mare literatura" smile.gif

Din "literatura serioasa" oarecum contemporana romaneasca am facut o tentativa cu Mihail Sebastian, "cum am devenit huligan". Nu recomand decat celor care au citit cartea la care se face referinta in "cum am devenit huligan", altfel e greu de digerat.
Mai demult am facut o tentativa cu Cartarescu si am cam ajuns la concluzia lui klm. Plus ca nu m-a impresionat nici ca jurnalist, asa ca nu am recidivat cu respectivul.

In materie de SF, ultima citita e F Pohl, "Poata", prima din seria Hetchee. Nu mi s-a parut cine stie ce desi are critici f bune. Nu e proasta, e ok, insa nu mi s-a parut atat de deosebita. Se spune ca doua din serie ar fi si mai buna, insa n-o am deocamdata.

Ceva mai demult am citit Mostenirea Heorot a lui Niven. La fel, subiectul in sine nu foarte grozav, insa cartea foarte bine scrisa. Larry Niven poate probabil sa scrie si manualul de utilizare al unui frigider si sa fie captivant. De acelasi autor am citit si mai demult Lumea Inelara care mi s-a parut foarte faina.

Nici Timp Perfect de Benford nu e rea deloc.

In general in materie de SF hard apreciez autorii care au background stiintific (Clarke, Asimov, Benfort, Niven) pentru ca au grija sa evite chestiile care nu stau in picioare si sa sune a dracu' de veridic ce povestesc smile.gif

Cand vin in Ro o sa imi completez vreo cateva serii din colectie...

In asteptare, citesc niste antologii de povestioare si nuvele de Asimov in original. Tipul avea si stil teribil, nu doar idei crete, si o parte din stil se pierde la traducere (o parte din povesti le am si in romaneste). Ba bate gandul serios sa ma apuc sa recitesc in original multe din chestiile pe care le-am citit in romaneste.
ozz86651
QUOTE
Acum doua saptamani mi-am cumparat din Romania "Un OZN pentru Hitler" de Dr. Emil Strainu si "Versetele Satanice" de Salman Rushdie.


Versetele satanice sint imposibil de tradus in romana... atita vreme cit Rushdie scrie in engleza si tu poti sa citesti in engleza, cum sa cumperi cartea asta (care e foarte "literara", deci limba conteaza enorm) in romana? Arunc-o si ia versiunea originala.
Eu citesc acum The quiet american a lui Greene. Abia am inceput-o, nenea asta are 2 convingeri pe care nu i le impartasesc (catolicismul si marxismul) dar stilul imi place. In paralel cumva citesc (de foarte mult timp biggrin.gif) Flama misterioasa a reginei Loana de Umberto Ecco. UE e foarte greu pentru mine (desi cartea asta nu e), am inceput 3 carti de el si nici macar una nu am terminat vreodata. Dar nu ma las.
Pentru tren/microbuz/avion am bagat Trilogia Non-A a lui Van Vogt. O porcarie, un rahat umflat. In general in ultima vreme SFul ma dezgusta, genul e prea populat de echivalentul Sandrei Brown. Prea putini scriitori buni sint in segmentul asta. Daca iei o carte SF la intimplare din raft in 95% diun cazuri e o porcarie infecta.
In ultimii ani n-am mai citit cine stie ce. Am citit o multime de Kundera din care ciudat, cel mai mult mi-a placut Gluma. Am citit o multime de Llosa si tot primele carti citite mi-au ramas in cap ca cele mai bune (Orasul si ciinii de exemplu).
Cit despre Ultima/prima si Patul lui Procust sint cartile mele favorite din literatura romaneasca. Probabil cea mai tare care pe care am citit-o in general e Un veac de singuratate. Cel mai tare film: Apocalypse now smile.gif.
klm
Umberto Eco? Cred ca Numele Trandafirului se numara printre cele mai bune carti care au existat vreodata; cititul in limba autorului am invatat-o prin liceu cand am descoperit cat de frumoase sunt piesele lui Shakespeare in limba natala iar Goethe ma face sa regret ca nu cunosc limbile germanice; cred ca singura carte pe care nu am reusit s-o citesc in varianta originala a fost Istoria ieroglifica a lui Cantemir tongue.gif.
Rebel
QUOTE (ozz86651 @ Jul 13 2009, 09:10 PM) *
QUOTE
Acum doua saptamani mi-am cumparat din Romania "Un OZN pentru Hitler" de Dr. Emil Strainu si "Versetele Satanice" de Salman Rushdie.


Versetele satanice sint imposibil de tradus in romana... atita vreme cit Rushdie scrie in engleza si tu poti sa citesti in engleza, cum sa cumperi cartea asta (care e foarte "literara", deci limba conteaza enorm) in romana? Arunc-o si ia versiunea originala.
....


Am preferat varianta in limba romana tocmai in ideea de a pricepe mai bine nuantele care ar trebui sa reiasa din context. Sunt constient ca exista o diferenta dar parca nu imi vine a crede ca este atat de mare.

Si eu am citit "Numele Trandafirului" si mi-a placut. Am primit in dar "Pendulul lui Focault" dar spre rusinea mea, de fiecare data am fugit de ea si m-am agatat de altele.

Ce voi incerca sa recitesc va fi "Citadela" lui Antoine de Saint-Exupery intrucat consider ca n-am priceput-o pe de-a intregul...

Adusese cineva vorba de Ioan Dan. Mi-ar place sa recitesc seria Cavalerilor insa as dori sa stiu daca au fost cumva reeditate sau se gasesc.

air_wolf
nu pot decit sa ma bucur de faptul ca exista oameni care inteleg Shakespeare in original...
hdi
Eu am inceput Pendulul lui Foucault de 3 ori si de fiecare data m-am dat batut. Nici nu mai incerc.
Acum am reluat cateva romane despre satul romanesc. Am citit Descult si Ion iar acum sunt la Rascoala. Le-am citit acum vreo 20 de ani si sunt convins ca anumite nuante imi scapasera.

QUOTE (klm @ Jul 14 2009, 09:53 AM) *
cititul in limba autorului am invatat-o prin liceu


Din curiozitate: in cate limbi citesti? Care sunt acestea?
klm
Pfui, ma inscriu in randul celor care n-au reusit decat sa inceapa Pendulul lui Foucault blush.gif .
air, nu pot spune ca inteleg complet operele in original, spun doar ca, dupa ce le-am citit in romaneste am avut ocazia (sau privilegiul) sa le reiau in limba lor smile.gif.
hdi, ultimele carti citite au fost doar in romana insa am un mic background de opere citite in limba autorilor: engleza (am zis mai sus, plus niste poezioare de Byron - nu Don Juan), franceza (Le rouge et le noir, Les Miserables, niste Moliere - Tartuffe, L' ecole des femmes, toate dialogurile lui Voltaire - cred ca unul din autorii mei preferati) si putina italiana, am incercat Divina Commedia insa, desi o citisem si in romaneste, mi s-a parut prea greu de inteles in limba ei asa ca m-am oprit la cateva schite renascentiste.
Asa ca nu e nimic extraordinar, fiecare poate face acelasi lucru; de exemplu, in afara de Stendhal - pentru ca mi-a placut foarte mult cartea si printr-o conjunctura am vazut in biblioteca unui prieten o editie princeps de prin 18XX asa ca n-am rezistat sa n-o imprumut - si Voltaire - pentru ca... e Voltaire - nu m-as apuca sa citesc proza.

edit: inteleg mai multe limbi insa nu pot sa le vorbesc/citesc wink.gif.
T u d o r
Rebel, seria cavalerilor a fost reeditata si se gaseste pe net. Sa dai un search in goagal si o sa le gasesti. Necazul la tine e ca nu stiu daca ti le pot expedia in Canada. Cavalerii o am eu in format electronic, daca o vrei sa-mi zici.
Rebel
Tudore iti spun eu cum facem: cand vin acasa iti dau de veste, tu mi le cumperi, eu vin sa le ridic si sa iti dau de baut pentru servicul facut. Ce zici? biggrin.gif

As vrea sa stiu daca cineva a citit complet "Divina Comedie" a lui Dante Alighieri. KLM, tu ai citit totul? Intentionezi?
Nu am inca cartea si in afara unor schite gasite aleatoriu nu am citit toata opera dar as vrea sa o fac.

As mai vrea sa recitesc "Manastirea" si "Rob Roy" de Sir Walter Scott citite prin adolescenta...
A citit cineva "Rosu si Negru" de Stendhal?
drabisan
QUOTE (Rebel @ Jul 14 2009, 06:22 PM) *
A citit cineva "Rosu si Negru" de Stendhal?



Da, dar singurul lucru care mi-a ramas in cap este ca daca te nasti "negru" ai sanse maxime sa mori "negru".
Probabil sint vreo 20 de ani de cind am citit-o sad.gif
T u d o r
Rebel, da-mi de veste si ti le fac cadou, numa' sa vii personal sa le iei. tongue.gif

Walter Scott am citit Rob Roy dar mai ales Ivanhoe, o carte care mi-a marcat in mod placut copilaria.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.