Help - Search - Members - Calendar
Full Version: RETETE
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Culinar
Pages: 1, 2
andreww
thumbsup.gif

CIUPERCI UMPLUTE


Ciuperci albe-mai marisoare
1 ceapa-nu prea mare
3 catei de ustroi
1 rosie-marime medie
125 g prosciutto cotto
1 legatura mica de patrunjel
125 smantana subtire
cascaval ras
ceva ulei de masline,sare ,piper-dupa gust

Ciupercile :
Se spala,se sterg cu un servet curat sau hartie de bucatarie.Se indeparteaza coditele,dar se pastreaza !
Se toaca coditele ciupercilor.Se toaca fin ceapa , ustroiul si patrunjelul.Rosia se curata de coaja si samburi si se taie cubulete.Sunca se taie marunt.
Se pune ceapa la prajit,in ulei de masline.Nu se maroneste,doar foarte putin aurie. Cand ceapa devine putin aurie se adauga coditele tocate si ustroiul,se lasa scurt la prajit. Se pune si sunca,se mai lasa putin la prajit...Se aduga rosia si patrunjelul tocat si se mai lasa 1-2 minute la foc moderat..
Se toarna si smantana,se lasa putin sa scada.Acum trebuie gustat ,daca mai trebuie adaugata sare(sa nu fie sunca deja destul de sarata!) si se pune piper dupa gust.
Cu aceasta umplutura,se umple ciupercile.
Se pune deasupra cascaval ras,de care/cat doriti ...si se da tava la cuptor 15 minute,la 200 grade C ,in cuptorul incalzit in prealabil cam un sfert de ora (total juma' de ora!).
Le lasati la rumenit,dupa cum va plac.

Salivez cand imi aduc aminte... rolleyes.gif


Rebel
Postati retetele deosebite pe care le folositi.
Incercati pe cat posibil sa puneti titlul in caractere bold (groase) pentru o mai usoara identificare a unei retete.
POFTA BUNA!


Clatite cu spanac si branza
ingrediente: 300g faina, 6 oua, 250g lapte, 1,5kg spanac, 250g branza de vaci, 50g cascaval, 250g smantana, 50ml ulei, sare, piper.
din faina, lapte si 3 oua se prepara un aluat de clatite. se lasa o ora la frigider apoi se prajesc 15 clatite mai groase. spanacul se spala, se opareste in apa clocotita, se scurge bine, se toaca marunt si se caleste in ulei incins. se amesteca cu branza de vaci si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. la aceasta compozitie se adauga cele trei oua ramase, bine batute. se amesteca bine compozitia pentru a se omogeniza. intr-o cratita de marimea clatitelor, unsa bine cu ulei, se asaza in straturi succesive cate o clatita si umplutura de spanac cu branza, avand grija ca deasupra sa fie clatita. se toarna smantana si se introduce la cuptor pt. 15 min. se serveste calda, taiata in felii ca de tort cu cascaval ras pe deasupra.
AMP
Balesc pe tastatura...Rebeluleeeee....ce-mi faci tu mie?! laugh.gif Ma ucizi cu zile....gurmand mai mare ca mine n-ai vazut...Ioiiiii,trebuie sa incerc si eu reteta asta a ta...of,Doamne!Ca tocmai am mancat o portie de supica de rosii cu crutoane si buna o fost...
Auzi?Da' in loc de spanac...n-as putea folosi altceva?Si inca ceva:tu ai facut clatitele astea bestiale cu manutele matale vreodata?Cand mai faci,pune colea si-o pozica...te rog...

Dincolo,la hranire sanatoasa,a scris andreww o reteta de ciupercute umplute....de iti lingi degetele numai citind reteta...si mi-am amintit de ciuperci umplute cu cas si fripte pe gratar cu carbuni si lemne....mmmmmmm....se bateau turcii la gura mea cand am mancat prima data....
20krpm
QUOTE (AMP @ Apr 2 2009, 02:18 PM) *
Auzi?Da' in loc de spanac...n-as putea folosi altceva?

ba da. pasta de avocado. thumbsup.gif

problema cea mare e sa stringi stiva de clatite necesara. de obicei ce fac eu e sa ii cumbar nevesti-mi un gift certificate la victoria secrets sau la un magazin de pantofi, si in felu asta ramin singur acasa vreo 2 ore si ceva.
Cipp
Ba, voi v-ati efeminat? Cum Doamne iarta-ma, nici pe MASINI.RO nu scap de retetele lu' soacra-mea si ale lu' nevasta-mea? Credeam ca suntem forum serios, de masini...! wink.gif)
Rebel
Postati numai retete va rog. Fara off topic.
Multumesc.
AMP
20krpm....esti cel mai tare! 36182451.gif You made my day,omule!....Victoria Secrets....bay,foarte tare!Si cat timp sotia sta la shopping,tu faci clatitele bestiale ale lui Rebel?! laugh.gif Doamne....m-am distrat!

Cipp,nu se stie vreodata cum vei avea nevoie,asa ca taci si ia aminte... laugh.gif In plus aici este un forum serios,ce vezi tu neserios aici?

Revin,20krpm:cum se face pasta aia de avocado?!Si avand in vedere cat costa in tara asta un singur fruct de avocado,cam cate fructe se utilizeaza la pasta asta? huh.gif

Eu am cautat intotdeauan sa "construiesc" si sa halesc retete cat mai simple posibil,care sa nu necesite stiu eu ce proceduri sofisticate,a la Grant Chef...ca ,sincer,imi prind urechile.Nu le am cu bibileala si nici rabdare nu detin....asa ca ma complac in retete care sa dureze maximum o ora....tocmai d-aia am o reteta,astia in Banat ii zic cartofi frantuzesti,dar eu nu le-as zice nicicum,doar ca e gustos.

Cartofi la cuptor cu...de toate!(reteta ajustata)

Curat 4-5 cartofi,ii tai in 4,ii pun la fiert ca pentru piure,intre timp ung o tava cu unt sau ulei si dau drumul la cuptor.Pun sa se fiarba tare si vreo 4-5 oua. .Dupa ce se fierb,ii scurg de apa si ii pun in tava unsa.Peste ei pun fasiute subtiri de kaiser,rondele de carnaciori(ori care doriti),ouale fierte tare taiate in rondele,cam tot ce e prin frigider bucatele si nu imi vine sa arunc la gunoi.Peste asta rad cascaval sau branza telemea,de preferat de vaca....iar la final bat vreo 2 oua bine-bine,pe care le amestec cu o cutie mica de smantana potrivit de moale.Smantana cu ouale se toarna peste cartofii cu ingredientele de mai sus si se baga la cuptor vreo juma de ora,ma rog,depinde de cuptorul fiecaruia.Mie imi place sa las mai mult,pana cand cascavalul ras incepe sa capate o nuanta maronie.Asezonati dupa dorinta cu sare si piper...daca e nevoie.
Se serveste cu salata de primavara sau chiar si cu salata de muraturi....Fooooooaaaarte gustoasa!
guerilla
Rata (a se citi ratza) pe varza
ingrediente:
rata (de vanat daca e posibil)
untura (de gasca daca e)
unt
varza dulce
rachiu/tuica
vin dulce
cimbru
marar
miere
smantana
sare, piper, boia

1.rata se freaca cu sare si boia dulce, apoi cu unt si se lasa la rece, o ora.
2.se rumeneste pe foc iute si pe toate partile, in unt+untura
3.se spala cu un pahar de vin si unul de rachiu, se pune putina miere, cimbru, se acopera si se da la cuptorul incins, la foc mic sa se inabuse (se stropeste cu ce in tava din cand in cand)
4.se toaca varza, se caleste usor in untura se stinge cu un pahar de vin dulce. se pune sare, piper, boia si se rastoarna peste rata si se lasa la cuptor cu capac
5.se toaca mararul
6.cand carnea s-a facut, se da varza pe margini, se unge rata cu unt si smantana si se lasa la cuptor, la foc iute, descoperita, sa se rumeneasca
7 se scoate si se presara marar peste varza

se serveste as it is cu garnitura (daca nu va e suficienta varza) de ce va pofteste inima - cartofi taranesti, salate, etc. mie imi place cu un sos de iaurt cu usturoi si capere.
pofte sa aveti thumbsup.gif
HalbaSus
Cateva retete pe care le-am incercat in ultima perioada:

Wellington Beef (reteta modificata)
Ingrediente:
- O bucata de vrabioara frageda (teoretic e pleonasm dar eu am vazut si bucati de vrabioara care nu erau fragede, asa ca incercati sa cautati una cat mai rozalie (mai putin rosie)).
- Ceapa verde (merge si cu ceapa uscata), usturoi, ardei, ciuperci. patrunjel proaspat (daca aveti)
- Pate de ficat de gasca (Ok, pentru aia care isi permit ar merge foi gras (facut acasa sau luat in cutiute minuscule la preturi exorbitante) eu am folosit o conserva de ficat de gasca (defapt 10-20% ficat de gasca, restul de pui parca))
- Foaie de placinta (preferabil facuta acasa, daca n-aveti timp si chef merge si cumparata - eu asa am facut)
- Whiskey (merge si cognac, sau alte tarii... totusi nu va recomand votka lemon biggrin.gif)

Se ia bucata de vrabioara si se baga intr-o punga care se poate inchide ermetic, se toarna in punga un pahar sanatos de tarie, se elimina cat mai mult aerul din punga apoi se inchide ermetic punga. Se pune punga intr-un vas (just in case) si se baga in frigider la marinat cat mai mult (preferabil o zi sau chiar doua - daca vita e foarte frageda si va grabiti puteti sa o scoateti si dupa o ora-doua).

Porniti cuptorul la 200-220 de grade (foc mediu spre mare).

Dupa marinat, se scoate vita din punga si se aseaza pe un fund de lemn, marinata se poate arunca (de catre cei care sunt scarbiti de folosirea sangelui) sau se poate folosi ulterior. Se ia o tigaie cu fundul gros (daca aveti) si se pune pe foc mediu-mare. Cand tigaia s-a incins macinati piper in tigaie si adaugati si sare (daca aveti mai grunzoasa cu atat mai bine). Adaugati vrabioara in tigaia foarte incinsa si lasati-o la rumenit cate un minut pe fiecare parte (pana se formeaza crusta aceea maronie). Scoateti-o din tigaie, puneti-o pe o farfurie si acoperiti-o cu o folie de aluminiu.
In tigaia in care ati prajit carnea adaugati putin unt (sau ulei), caliti ceapa, usturoiul, ardeiul tocat si ciupercile, daca doriti stingeti-le cu whiskeyul insangerat rezultat de la marinata (in acest caz lasati sa scada), condimentati dupa gust (daca mai e nevoie). Dupa ce le-ati calit, stingeti focul si adaugati pateul de gasca pe care il incorporati cat mai bine in amestecul de legume calite. Daca doriti lasati putin sa se raceasca si bagati mixtura impreunca cu ficatul in robotul de bucatarie.

Intindeti foaia de placinta si intindeti pe ea mixtura de legume calite + ficat. Asezati vrabioara de vita in mijlocul placintei si inveliti-o cu foaia de placinta. Puneti-o intr-o tava tapetata cu putin unt, si ungeti aluatul cu un ou batut. Lasati 15-20 de minute la cuptor pana aluatul devine auriu.

Se serveste cu garnitura de cartofi si cu o halba de Guiness.

20krpm
QUOTE (AMP @ Apr 3 2009, 02:06 AM) *
Revin,20krpm:cum se face pasta aia de avocado?!Si avand in vedere cat costa in tara asta un singur fruct de avocado,cam cate fructe se utilizeaza la pasta asta? huh.gif

ma, lucas (fiu-meu, 1 an) maninca la o masa cam un avocado intreg, io cam doua. pasta nu e mare brinza sa o faci, pentru ca miezul in sine e de consistenta unei paste. eu il amestec cu rosii taiate marunt, un pic de ceapa taiata marunt, si un pic de sare (aka salsa). daca-ti place sa fie spicy, pui ardei iute. daca esti ca mine, pui *din belsug* ardei iute smile.gif

avocado, fructul, e scump si la noi - e pe undeva pe la $2.50 bucata in magazin, daca e mare si copt cit trebe. motivul e ca nu se pastreaza prea bine, nici macar in frigider, e bine sa-l faci imediat ce l-ai cumparat, si sa nu faci mai mult decit maninci la o masa. ca sa il desfaci eficient il tai cu cutitul imprejur, in jurul simburelui, ca si cum ai vrea sa tai un mar in doua jumatati. apoi f* una cu cutitul in simbure ca sa se implinte lama, si rotesti simburele. si scobesti miezul cu lingura. ta-daam.

atentie insa - culoarea finala, si textura, arata dezgustator, eu am avut retineri vreo citeva luni de zile pina sa maninc, dar odata ce-am gustat...
guerilla
QUOTE (20krpm @ Apr 3 2009, 08:38 PM) *
apoi f* una cu cutitul in simbure ca sa se implinte lama, si rotesti simburele. si scobesti miezul cu lingura. ta-daam.


dupa acest procedeu deosebit de complex biggrin.gif , n-am inteles ce miez scobesc?!?! iertati-mi ignoranta, da care miez se face pasta de la avocado asta?!
Rebel
Nu poti sa tai samburele. Este foarte alunecos si extrem de periculos pentru ca te poti taia bine de tot. Eu nu olosesc samburele. Prepar Guacamole numai din pulpa fructului. Se poate studia aici
20krpm
fructul arata mai mult sau mai putin ca un mar. diferentele sint ca are un singur simbure mare, coaja nu se maninca, iar miezul e ca o pasta (nu e solid ca la mar).

pasta de avocado se face din miezul de avocado. asa iti trebe, daca esti atent doar la procedeul ala complex, in loc sa fii atent la subiect smile.gif smile.gif
AMP
20krpm,multumesc....eu chiar nu stiam ca avocado se poate folosi la gatit mancare ,nu prajituri.In mintea mea frunctele se asociaza cu prajiturile,atunci cand sunt gatite...
Ca atare,crud,am mancat avocado,insa nu mi-as fi imaginat veci ca se poate amesteca cu rosii,ceapa si ardei iute...smile.gif

Halba....faina reteta!Insa mi se pare cam de durata....dar zau ca as manca facuta de altul biggrin.gif



Prajitura cu crema de ness


7 oua ; 7 linguri de zahar ; 200gr zahar(separat) ; 100gr nuca de cocos ; 200 gr unt ; 3 lunguri faina ; 2 pliculete de ness

Pentru BLAT:

7 albusuri se bat spuma,se adauga 7 linguri de zahar,apoi totul se bate pana la dizolvarea zaharului.Se adauga cele 100 gr. nuca de cocos,apoi 3 linguri de faina.Se unge o tava cu unt,se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia care se va coace la foc mic,in cuprtorul incalzit in prealabil.

Intre timp se face CREMA astfel:

Se amesteca ness-ul intr-o cescuta cu 3-4 lingurite de lapte(apa).Se freaca cele 7 galbenusuri cu 200 gr. de zahar,pana se topeste,peste care se adauga ness-ul dizolvat.Totul se pune la fiert la Baine Marie,adica intr-o alta cratita mai mare in apa , si se amesteca intr-una pana devine cremos,aveti grija ca seprinde de fundul cratitei.Se lasa la racit.Se freaca cele 200gr. de unt,apoi se adauga treptat compozitia cu ness,racita.
Crema se intinde peste blatul racit.

Pofta mare....e bestial de buna!

guerilla
20krpm, rebel, multam mult de lamuriri. pun in aplicare cu proxima ocazie.
HalbaSus
QUOTE
Halba....faina reteta!Insa mi se pare cam de durata....dar zau ca as manca facuta de altul biggrin.gif


Pare de durata pentru ca descrierea e lunga... si intr-adevar trebuie sa te hotarasti din timp (adica macar cu jumat de zi inainte) pentru a pune carnea la marinat. In realitate e foarte simplu de facut deoarece operatiunile nu sunt complicate. Practic operatiunile sunt:
- Bagi carnea in punga
- Scoti carnea din punga si o prajesti pe toate partile
- Sotezi niste legume
- Invelesti carnea in legumele sotate si foaia de placinta
- O bagi la cuptor

Descrierea facuta de mine e mai lunga deoarece se poate gresi foarte usor, cele mai periculoase lucruri sunt:
- Carne de vita prea batrana - va iesi tare
- Prajesti prea tare carnea in tigaie (sub nici o forma nu trebuie lasat mai mult de 2 minute pe parte altfel se face tare)
- Tii prea mult "placinta" la cuptor - din nou, va iesi tare
Chestia cu marinatul NU e obligatorie, si este practic modificarea adusa de mine retetei. Alcoolul are darul de a fragezi carnea astfel reducem semnificativ riscurile. Daca gasim o vrabioara foarte frageda (roz - nu rosie) atunci putem linistit sa sarim peste etapa marinarii. Doar ca eu nu prea am gasit vrabioara asa frageda, mai ales in hypermarketuri. In macelarii serioase in schimb se poate gasi carne de vita extrem de frageda, iar in acest caz (cu o vrabioara sau muschiulet de vitel) succesul este garantat chiar si fara marinare.
AMP
Halba,multumesc de precizari!Sa sti tu ca ai dreptate...si trebuie sa recunosc faptul ca de multe ori unele retete mi se par kilometrice,prin descrierea lor,insa activitatea de preparare este scurta si usoara...am experimentat asta...
Si,ca la orice reteta,fiecare isi poate aduce propriile imbunatatiri...asta e clar!

Bunaoara,gasisem o data printr-un site,o reteta care suna foarte interesant :"Vulcani de cartofi cu cascaval".
Citeam reteta si mi se parea mult de lucru la ea si cumva complicata...in fine,zic,hai sa incercam.Ok,am incercat,ca si activitate...nu-i complicat,insa e putin migalos,daca putem spune asa...cantitatile sunt ochimetrice...Se fierb cartofii ca pentru piure,se face piure din ei,un piure mai tare,nu moale.
Mai este nevoie de carne tocata,amestec sau numai porc....fiecare cum doreste.Eu am folosit carne de porc la conserva,este gata preparata si nu a trebuit sa mai pierd vremea cu gatitul carnii.Se toaca o ceapa,se caleste in ulei,se adauga carnea tocata ,se amesteca.Amestecati si totul sa fie la foc mic,sa nu se arda.Peste carnea si ceapa din tigaie,puteti adauga,ardei gras taiat cubulete,ciupercute tocate mic-mic,condimentati cu vegeta,piper,sare(daca e nevoie),puteti adauga putin marar si patrunjel tocate fin si peste toate astea,cand carnea tocata e bine patrunsa,puneti vreo 2-3 rosii coapte(d-alea floscaite) decojite si tocate(taiate) mic.Daca nu sunt rosii,se poate folosi pasta de rosii sau rosii strivite din conserva.Lasati compozitia sa fiarba la foc mica,pana scade si se formeaza un sos gros.
Cand si piureul si carnea tocata si amestecata cu cele de mai sus sunt gata,lasati putin sa se raceasca,sa nu va frigeti degetele...si luati din piure si formati o piramida.Faceti o gaura in mijloc,gaura pe care o umpleti cu compozitia de carne.Astupati cu piure.Am uitat sa spun ca piramida asta sa o formati pe o farfurie rezistenta la foc.
Bun ,formati cate piramide doriti si cata compozitie aveti...Apoi aceste piramide,cu farfuriile lor cu tot,le puneti pe tava de la cuptor.Deasupra fiecarei piramide,in varful ei,puneti cate o felie de cascaval de aia pentru sandwich...gen Hohland...felii...stiti voi.Bagati piramidele pe tava de cuptor,in cuptorul incalzit si dat la foc potrivit si lasati acolo pana piramida de piure capata o crusta si cascavalul s-a topit si curge pe piramida de cartofi,adica vulcanul.
Mie mi s-au desfacut vreo 2 vulcani de astia si a curs lava pe farfurie...de aia n-or mai avut aspect. tongue.gif
Sper sa fi explicat corect! smile.gif
AMP
In seara asta am mancat pancakes a la Jamie Olivier....foooooarte gustoase si se asorteaza la fix cu gem de visine...
G e o r g e
QUOTE (AMP @ Apr 7 2009, 08:41 PM) *
In seara asta am mancat pancakes a la Jamie Olivier....foooooarte gustoase si se asorteaza la fix cu gem de visine...

eu sunt inca la birou ... confused.gif si mi'e foameeeee
andreww
SOS DE VISINE


500 gr visine fara samburi, 2 lg de faina, 2 lg de ulei, 500ml lapte

Se pune ulei + faina + lapte + visine, se fierb pana sunt moi visinele. Se adauga sare si zahar dupa gust.
Se foloseste ca si garnitura la carne fiarta, fripturi. Nu trebuie sa lipseasca pireul de cartofi.
AMP
Ioiiiii,andreww....suna tare bine ce ai scris...insa,din pacate,nu am gustat asa ceva niciodata.Mea culpa de nestiinta,ar trebui sa incerc ca sa vad cat e de bun,insa in mintea mea reteta ta se asociaza cu dulceata....si zau ca nu mi-o imaginez pe friptura...no offence!Mi-ai amintit acum de o prietena de a mea,emigrata in zorii lui '90 in Suedia,care si-a facut ea un rost acolo si s-a maritat,in rostul asta al ei,cu un suedez...hehehehe...caruia ii gatea mancare de-a noastra,cu sarmalute,mamaliguta,musacale,mititei...sti tu ce vreau sa zic...si suedezul asta al ei isi turna peste sarmale sau musaca,gem de caise sau prune....iar peste mamaliga punea sos de ciocolata....deci,io m-am cocosat de ras,dar uite ca nu e bash ca-n cocoseala mea....smile.gif


Hai sa mai scriu o reteta rapiduleasca rau....merge pe o cina rapida si gustoasa.

Cartofi fierti umpluti

Se spala 4-5 cartofi si se pun la fiert ,in coaja,cu putinica sare.Cand sunt aproape fierti,adica sa nu se sfarame,se scot,se lasa olecuta la racit,se taie pe din doua pe lung si se scobeste miezul.Aceste miez se amesteca cu unt,condimente,olecuta de patrunjel tocat,se poate adauga putina branza dulce sau telemea....cum doreste fiecare,mai dulce sau mai sarat,apoi tot maglavaisul asta se pune in cartofii scobiti.Sa nu decojiti cartofii.Deasupra se orneaza cu feliute de sunca,kaiser,salam taiat feliute....ma rog,ce aveti prin frigider....si peste se pune cascaval ras.Cartofii jumatati astfel ornati se pun pe tava si se mai baga la cuptor inca vreo 15 minute....cam pana cand cascavalul prinde o crusta.Se servesc calzi.smile.gif
AMP
Hai sa va spun, ca am mancat o "inventie" in seara aceasta.Cum deja e cam cald prin casa si Marius nu vrea sa ma vada la cratita,am decis sa fac o cina rapida si,zic eu,gustoasa.Mie mi-a placut si cum ai mei nu au carait nimic si au golit farfuriile,deduc ca le-a placut si lor.Si uite asa...am "construit"

Paste fusili cu legume

Booooonnn....am avut o cutie de paste fusili intergale,asa se numeau,de la Barilla...integrale ca erau brunete la culoare.Am avut in frigider masline verzi umplute cu ardei rosu,din care am luat cam un pumn si le-am taiat feliute rotunde....apoi am avut si niste bacon si am taiat asa...vreo 200 grame,in fasiute subtiri,pe lung si,in timp ce se fierbeau pastele,am scos din congelator o punga mica de legume mexicane de la Bonduelle,pe care le-am pus intr-o tigaie pe foc mic,cu putin ulei de masline,un pic de apa si le-am lasat pana a scazut aproape toata apa.Intre timp ,baconul fasiute l-am pus intrun castron de Jena si l-am dat vreo 2 minute la microunde,ca sa se...perpeleasca olecuta.
Dupa vreo 12 minute pastele au fost fierte,le-am scurs frumusel de apa,le-am clatit la jet de apa rece,apoi le-am pus inapoi in cratita in care au fiert si le-am amestecat cu putin unt(de la Zuzu).
Din cand in cand am amestecat in legumele mexicane si cand a mai scazut putin zeama aia,am adaugat putina sare si un pic de piper...am gasit la supermarket rasnita din aceea din sticla,cu toate soiurile de piper,deci boabe de piper verde,negru,rosu si alb,amestecate....am rasnit putinel pe deasupra si am lasat sa scada bine.

Cand toate au fost gata,am pus la fiecare cum si ce si-a dorit,caci amestecul e la placerea fiecaruia.Eu am avut din toate in farfurie ,iar peste tot am pus branza rasa ,special pentru paste si iata cum a aratat:


Click to view attachment


Merge cu un vin demisec. thumbsup.gif
G e o r g e
ca e de sezon :

miel cu gutui
- se taie mielul in felii cam de 1 cm
- se prepara un sos de ulei cimbru si usturoi cu care se unge mielul
- se da la rece 2 ore
- se impaturesc felii de gutui in miel si se da la cuptor
- la final , cu 15 minute inainte de a fi gata se adauga 2 pahare de vin

thumbsup.gif
RUE
are cineva o reteta cu piept de pui sa faci cu legume si alte alea un meniu chinezesc acasa cu ingrediente de prin zona asta nu care le aduci cu taifunul din sudul asiei?
multam.
FAR EASTERN
Uite aici cateva idei... Sichuan-ul e excelent!
air_wolf
QUOTE (RUE @ Aug 2 2009, 05:07 PM) *
are cineva o reteta cu piept de pui sa faci cu legume si alte alea un meniu chinezesc acasa cu ingrediente de prin zona asta nu care le aduci cu taifunul din sudul asiei?
multam.


eu fac titzele de pui asa: le tai fisii, le pun in tigaie cu o lingura de ulei de masline si cu ardeii iuti taiati rondele. separat oparesc niste ardei gras, dovlecel, morcov si conopida. le scurg bine - preferabil inainte de a te apuca de prajit puiul si doar oparite, nu fierte. le adaug si pe ele la prajit cu puiul si niste susan si porumb (daca am). distractia o maninc cu piine prajita la toaster si este dementiala. pentru prajit eu folosesc un wok de la ikea dar inainte foloseam o tigaie obisnuita (wok-ul se incinge mai repede si de aia il prefer). atentie sa nu se arda ardeii iuti. citeodata inlocuiam morcovii cu ciuperci, depinde de chef. evident, se pot pune si diverse alte mirodenii (eu folosesc muuult cimbru).

alta mincare (e buna la mic dejun, mai ales daca ai intilniri): piina prajita in ulei si frecata cu usturoi. asta maninc cind uitam sa luam ceva de afara (se mai intimpla).
HalbaSus
Azi am facut un quiche, e o combinatie decadenta intre omleta, pizza si lasagna.

1. Se face un aluat din 250 gr faina, 125 grame unt, un ou, sare si putin lapte sa se inchege compozitia (eu l-am facut la robotul de bucatarie, am bagat toate ingredientele mai putin laptele si l-am lasat sa framante, apoi turnam cate putin lapte sa se integreze pana cand s-a facut o bila mare de aluat). Cand s-a facut ca o bila se baga intr-o punga si se baga la frigider.

2. Intr-o tigaie calim intr-o tigaie cu unt (sau ulei) ceapa tocata (o ceapa mare sau doua mai mici) impreuna cu bacon taiat cubulete. Cand s-au calit le luam de pe foc si le punem de oparte

3. Incingem cuptorul la 180-200 de grade.

4. Intr-un vas amestecam 5 oua cu 200 gr smantana si putina sare/piper.

5. Razuim cascaval, mult casval.

6. Scoatem aluatul din frigider si il intindem intr-o tava unsa cu unt, presaram jumatate (sau chiar mai mult) din cascavalul ras, adaugam ceapa si baconul, apoi turnam ouale amestecate cu smantana iar la final presaram cascavalul ramas... se baga in cuptorul preincalzit vreo 35 de minute... suuuuperb.

Eu am ornat toata treaba asta cu niste felii de salam si rosii... dar nu sunt obligatorii smile.gif E bun la mic dejun, si daca mai ramane merge si seara, se poate manca ad labam, ca si pizza (cu conditia sa nu friga smile.gif ), nevasta-mea zice ca are 5 miliarde de calorii dar nu suntem pe topicul cu retete sanatoase.


DRAGOS
m-ai terminat! acu am ajuns acasa si stateam si meditam....sunt nemancat de ~12 ore, nu mi-e foame, n-are sens sa mananc, ma culc nemancat. Pana sa citesc ce scrii tu p-aci...din pacate nu gasesc emticonul protrivit...ala cu ploaia din gura 36182451.gif
AMP
Mah baieti,m-ati dat gata,pe bune,cu retetele voastre sofisticate....Icon cu ala de baleste,vorba lui Dragos...
Eu am decis sa trec pe o alimentatie cat mai saraca in grasimi si zaharuri si ca atare am reusit sa dau jos vreo 4 kile in doua saptamani,fapt care ma umple de mandrie si bucurie....asa ca imi caut retete cat mai sarace in calorii pe 100 gr....si aseara am facut o supa buna rau,romaneasca de-a dreptul smile.gif),de prin Ardeal....supa pe care am gasit-o in reteta unei tipe ce tine dieta Atkins.
Probabil ca o stiti,mai ales tu Halba....ca tipa de la care am preluat-o e oradeanca smile.gif)

Supa cu ou

O ceapa se curata si se taie julien...adica subtire rau si sa fie fasiute....se caleste intr-o lingura de ulei(eu am folosit ulei de orez) pana devine sticloasa,apoi se pun peste ceapa calita 2 linguri cu varf de faina,se amesteca repejor(eu am tras deoparte cratita de pe foc) si se toarna cate putin apa,amestecand sa nu se faca cocoloase,1 litru si jumate de apa.Se lasa sa fiarba ceapa,aproximativ 10 minute,dupa care se adauga otet,cat vreti de acru,smantana sau lapte,2-3 linguri(eu am pus o cutie mica de 150 gr de iaurt Milli o% grasime,ca altceva nu aveam),se lasa sa clocoteasca amestecand din cand in cand si cand incepe sa fiarba spargeti oua intregi si le puneti in zeama asta....atatea oua cati meseni sunt sau cate vreti sa mancati.Mie mi-au incaput in toata cantitatea asta 8 oua....care se fierb acolo in supa ca si cum ai face ochiuri romanesti.Inainte de a stinge focul am mai adaugat,optional asta,3 catei de usturoi pisati si patrunjel hasmatuchi(patrunjel cret),ca aia aveam in casa si un pic de marar.
E o mega nebunie...ca sa-l citez pe Florin Piersic intr-o reclama...smile.gif)
AMP
QUOTE
Probabil ca o stiti,mai ales tu Halba....ca tipa de la care am preluat-o e oradeanca )



Ma refeream la supa,nu la oradeanca...sorry whistling.gif laugh.gif
ozz86651
Cum e asta supa, ca n-are nimic decit apa si faina?
FAR EASTERN
Da' ce, de ouale alea pline de colesterol ai uitat????
HalbaSus
Pai cred ca e saraca in calorii... si orice adaugi in supa adauga si calorii. In rest supa n-are de ce sa fie rea, supa e ingrosata cu faina si lapte/smantana/iaurt... deci are o consistenta mai cremoasa, iar daca e si condimentata potrivit atunci nu se simte lipsa altor ingrediente mai consistente.

BTW: dieta atkins nu e aia in care bagi in tine grasime cat cuprinde dar nu ai voie carbohidrati, fibre si alte chestii ? Stiu pe cineva care avea voie sa manance slanina si ceafa de porc dar nu avea voie aproape nimic altceva... cica functioneaza, in sensul ca slabesti, ca iti distrugi stomacul si ficatul asta e altceva.

Apropo, daca tot am dat o reteta asa consistenta hai sa dau si una mai light (nu foarte light dar mai light decat cealalta smile.gif ):

Tocana de pui cu legume:

- Se curata cativa morcovi, pastarnac (ajunge si jumatate), o ceapa, un ardei si ce legume mai aveti voi pe acasa (dovlecel, patrunjel, conopida, etc)... Le taiati cuburi mai mari, ideea e sa nu tocati legumele ci sa le lasati bucati mai mari.
- Intr-o tigaie incingeti ulei apoi adaugati legumele, cand ceapa a inceput sa devina usor translucida adaugati puiul taiiat cubulete (eu am folosit pulpe de pui dezosate, dar e mai simplu (si mai sanatos) cu piept de pui).
- Lasati putin sa se rumeneasca puiul apoi adaugati un pahar de apa sau vin alb... condimentati cu sare si piper si lasati la foc mic sub capac timp de 10-15 minute, puiul se face destul de repede in schimb trebuie sa se inmoaie putin legumele (mai ales morcovii), nu trebuie sa fiarba total, sa ajunga ca la supa, e suficient daca se inmoaie putin dar raman usor crocante.
- Cand au fiert legumele, adaugati o rosie mare data pe razatoare (sau daca vreti puteti sa o decojiti si sa o taiati cubulete, doar ca mie mi se pare mai usor sa o dau pe razatoare (fara coaja evident)). Mai tineti cateva minute la foc iute, verificati condimentarea si gata... eu am servit-o cu garnitura de orez.


Latter edit: fata de reteta originala postata aici, eu am adaugat si cateva felii de carnat afumat, mai mult pentru gust, dar in aceasta varianta nu stiu cat de sanatoasa sau ne-calorica este.
AMP
QUOTE (HalbaSus @ Aug 18 2009, 01:24 PM) *
Pai cred ca e saraca in calorii... si orice adaugi in supa adauga si calorii. In rest supa n-are de ce sa fie rea, supa e ingrosata cu faina si lapte/smantana/iaurt... deci are o consistenta mai cremoasa, iar daca e si condimentata potrivit atunci nu se simte lipsa altor ingrediente mai consistente.

BTW: dieta atkins nu e aia in care bagi in tine grasime cat cuprinde dar nu ai voie carbohidrati, fibre si alte chestii ? Stiu pe cineva care avea voie sa manance slanina si ceafa de porc dar nu avea voie aproape nimic altceva... cica functioneaza, in sensul ca slabesti, ca iti distrugi stomacul si ficatul asta e altceva.



Halba,ardeleanul,stie... thumbsup.gif Dap,supa e foarte gustoasa,caci se pun condimente,fiecare dupa pofta.Eu am pus piper si patrunjel.La fel de gustoasa e si supa de salata ardeleneasca...nu stiu cum se scrie ungureste,dar romaneste suna luscoci. blush.gif


In alta ordine de idei,vorbind aici despre diete...am ajuns la concluzia ca o dieta care mie imi face bine,e posibil ca altcuiva ii face foarte rau...Si Atkins si Montignac si disociata,sunt diete putin cam ...ciudate.Sunt persoane care s-au adaptat la ele si carora le merge foarte bine,cu oricare din cele scrise de mine mai sus.
In goana mea dupa diete,pe internet,am gasit multe solutii,am incercat din ele....din pacate dupa majoritatea m-am simtit foarte rau,iar ultima incercata,dieta disociata,cea in care mananci 3 zile numai proteine si apoi 3 zile numai vegetale,nu mi-a priit deloc....insa am observat ca nimeni nu zice sa nu consumi deloc grasimi...toata lumea zice sa le reduci.Cat despre alimentele ce contin multe zaharuri si carbohidrati,la unele se interzice consumul ,iar la altele reducerea drastica.
In toate dietele se interzice zaharul si se recomanda inlocuirea cu altceva.In loc de paine,de exemplu,e bine sa incerci paine de secara sau cea speciala...cu calorii multe,insa cu fibre pe masura.
Este o discutie lunga aici...ma opresc ca sa nu plictisesc.
Si pentru ca tot m-am insirat aici pe pagina...eu am incercat sa slabesc si am reusit pana acum sa dau numai 10 kile jos,din cele propuse....cu calculul de calorii zilnice.Este singura care nu m-a facut sa ma simt rau si sa slabesc fara sa ma infometez.

Si daca tot vorbim de dieta....o maioneza recomandata in dieta,pe care eu am adaptat-o putinel ,este asa:

- o lingurita de mustar,cu hrean am folosit eu , un strop de piper alb(ca nu e chiar asa iute),2 lingurite de ulei de masline,se freaca bine toate astea,pana se leaga putinel si peste toate se adauga o cutie mica de iaurt dietetic sau cu minim de grasime.Trebuie scurs de zer.Se amesteca totul bine si gata...e buna la gust si merge peste legume,peste oua umplute,peste ciuperci pe gratar cu cas....etc.

Cine nu doreste condimentat,renunta la piper si hrean... rolleyes.gif

Revin,apropos de calorii puse in mancare:am avut surpriza,calculand caloriile puse intr-o mancare gatita,sa zic ca nu voi putea manca,la cat iesea...ca si numar de calorii,insa uitam ca erau la cantitatea intreaga de mancare.Impartind la 100 de grame,caloriile erau putine si suficiente...chit ca ,poate,in mancare era pus si ulei si carne si legume...si ou si smantana... smile.gif
Baby Blues
Ultima gateala pe care am facut-o , a fost peste file la cuptor:
Se ia o tava maricica, preferabil cea a cuptorului, se intinde o folie de aluminiu pe ea pentru a nu se lipi pestele, se unge cu ulei de masline. Anterior pestele file este "spalat" cu ulei de masline, sare si piper. Se pune pestele in tava, se adauga vin alb sec si zeama de lamaie in tava si neaparat se taie cel putin o lamaie mare , ale carei felii se pun peste pestele pregatit cum va spusei mai sus.
Se mai pot adauga diferite mirodenii specifice pestelui dar este preferabil sa ramana doar ce-am spus mai sus.
Pestele se serveste cu cartofi natur, morcovi fierti, brocoli.
Dupa ce -ati scos pestele de la cuptor, inainte de-a manca, fiecare mesean va stoarce cu sarg jumatate de lamaie peste portia lui .
Pofta buna!
FAR EASTERN
QUOTE (FAR EASTERN @ Aug 2 2009, 06:51 PM) *
Uite aici cateva idei... Sichuan-ul e excelent!


As putea spune ca deja ma pricep la facut pui Sichuan... Ultima data l-am preparat singur. Mai putin "garnitura" de orez. Iese excelent daca puneti orez integral sau nedecorticat... e cam scump, intradevar si fierbe mai greu, dar merita. Shhlurrp!
HalbaSus
Vin si eu cu o reteta, un fel de fish&chips mai pretentios. E simplu de facut, bun de mancat, iar eu am si pozat toata actiunea:

Ingediente:
Avem nevoie de:
- file de peste (eu am avut rondele de merluciu, dar in principiu orice file de peste cu carne alba e bun)
- sunca afumata (bacon)
- cartofi
- maioneza
- lamaie

Click to view attachment

Pestele (eu l-am avut congelat) il scoatem la dezghetat cu cat mai mult timp inainte... daca totusi preferati microundele atunci un program de dezghetare cat mai lent (gen 160W), dupa ce l-ati dezghetat lasati-l la scurs o vreme intr-o sita sau vas pentru scurs pastele... eventual tamponati-l cu servetele de bucatarie, idea e sa fie pestele cat mai uscat.

Preincalziti cuptorul la 200 de grade C (foc mediu daca aveti cuptoare pe gaz).

Feliati sunca afumata cat mai subtire posibil:

Click to view attachment

Curatati cartofii si taiati-i in forma de chipsuri (cat mai subtiri si astia)... daca n-aveti chef puteti sa-i taiati si in forma de cartofi pai... sau daca sunteti lenesi sau n-aveti timp puteti cumpara unii congelati (nu o sa fac pe moralistul, recunosc ca am mai recurs si eu la solutia asta uneori cand nu aveam timp).

Click to view attachment

Puneti sunca deasupra fileurilor de peste... daca simtiti nevoia puteti sa le prindeti cu niste scobitori... eu nu am simtit nevoia... apoi puneti-le intr-o tigaie cu putin ulei incins si prajiti-l timp de un minut pe foc mare.

Click to view attachment

Transferati (cu grija) fileurile de peste intr-o tava unsa cu putin ulei (daca nu aveti grija atunci merge si cu o spatula + o furculita... ideea e sa ramana sunca deasupra pestelui), apoi introduceti tava la cuptor pentru vreo 10-12 minute.

Click to view attachment

Acum, e timpul sa prajim cartofii...

Click to view attachment

Intre timp probabil s-a facut si pestele:

Click to view attachment

In caz ca va intrebati ce am facut cu maioneza si cu lamaia ? Guess what ? am facut un sos din... ati ghicit, maioneza si lamaie... cata maioneza si cata lamaie ? dupa gust... mie imi place mai acru, asa ca am pus mai multa lamaie....

Asa arata rezultatul final:

Click to view attachment
FAR EASTERN
Halba, n-ai zis ce fel de bere ai baut dupa asta.... tongue.gif
ozz86651
Halba cind ti-ai facut ultima oara analizele la colesterol si cit ti-a iesit? biggrin.gif
RUE
aveam muschi de porc la frigider.
taiat bucatele.
parjolit in tigaie wok + piper chili (ulei masline)
am tocat mare ceapa si ardei gras si adaugat la compozitie.
facut ochiometric pana e gata.
garnitura de orez (l am fript putin in tigaie si orezul si la sfarsit am dres cu un ou orezul).
am mancat pe la 10 a.m. azi si am ars si o bere pana in 11.

pofta buna!

p.s. urmeaza cu pui si mai multe legume plus un sos soia parca.
HalbaSus
QUOTE (ozz86651 @ Feb 2 2010, 08:42 PM) *
Halba cind ti-ai facut ultima oara analizele la colesterol si cit ti-a iesit? biggrin.gif


1. Anul trecut mi-am facut analizele de sange si urina.. mi-au iesit perfecte (atat de perfecte incat si medicul s-a mirat si m-a felicitat), colesterolul era si el la valori normale - nu mai tin minte ce valoare avea dar stiu ca era ok, suspectez totusi ca au incurcat eprubetele si un om sanatos tun a fost speriat de moarte biggrin.gif
2. Cred ca mananc cartofi prajiti de maxim 2-3 ori pe luna, am un meniu destul variat.
3. Cu o alta garnitura pestele asta e chiar sanatos... e vorba totusi de peste slab+cateva feliute de sunca facuta la cuptor (adica se scurge o mare parte din grasime in tava (si pe peste)).
James Kilowatt
Cica si pestele gras e bun, ca are colesterol "bun", nu din ala rau. Eu am fost la limita la analize, si doctoru' mi-a recomandat peste gras ca aveam nivelul cam scazut la colesterolul "bun". No problem, oricum e unu' din alimentele mele favorite biggrin.gif

La colesterol se pare ca ereditatea e un factor f important, si in caz de dezechilibru urat doar regimul nu prea rezolva problema (decat in cazul in care inaitne de regim manca numai untura cu jumari).
Alex-F1
Tare reteta bre! thumbsup.gif O sa o incerc si io! Da' ti-o halit cineva in cuptor din sunca de pe peste? laugh.gif Ca parca inainte de-a o baga in cuptor, erau mai multe felii de sunca deasupra, iar dupa ce-ai scos-o de la cuptor, era cam cheala felia de peste! biggrin.gif Iar mie mi-a cam disparut pofta cand am vazut in ce fel ai stropit mancarea cu sosul ala.....parca-i.....altceva.....sosul ala whistling.gif 36182451.gif
HalbaSus
Nu mi-a halit nimeni sunca... s-a topit in cuptor (adica tot atatea fasii au ramas... dar mai subtiri).
Cat despre sos... ce sa zic... nu e vina mea ca te gandesti la tampenii de cate ori vezi un sos alb biggrin.gif
HalbaSus
Tagliatele Carbonara.

Tagliatelele sunt pastele alea mai late iar "carbonara" este probabil cel mai popular fel de a gati paste. Exista 1001 retete de carbonara si toate pretind a fi "originale"... Eu nu pretind acest lucru, desi fata de cele mai multe retete care sugereaza bacon sau panceta eu folosesc slanina afumata + bacon/panceta/muschi de porc afumat/etc... Treaba asta mi-a spus-o un tip care detinea un restaurant italian, si sustinea ca bacon-ul respectiv panceta erau chestii "de fite" si carbonara adevarata s-ar face cu slanina. Lasand la o parte traditia jumarile de slanina adauga o savoare aparte mancarii, in plus ajuta la calirea usturoiului. Dar sa lasam asta la o parte:

Pasul 1.
Punem la fiert apa intr-un vas... In timpul asta tocam slanina, muschiul afumat (asta aveam eu in frigider, in loc de muschi afumat se poate folosi bacon, panceta, sunca afumata, etc... sau se poate face doar din bacon, e bun si asa)... Ahhh... nu fiti zgarciti cu usturoiul:
Click to view attachment

Pasul 2.
Puneti pastele la fiert conform indicatiilor de pe ambalaj... intr-o tigaie incinsa caliti slanina si muschiuletul, iar cand slanina a inceput sa lase grasime adaugati usturoiul tocat si mai caliti timp de vreo 2 minute, apoi opriti focul.
Click to view attachment

Pasul 3.
In timp ce fierb pastele bateti un ou si amestecati-l cu cateva linguri de smantana si parmezan.

Pasul 4.
Scurgeti pastele, porniti din nou focul sub tigaia in care ati prajit slanina si usturoiul, apoi adaugati pastele scurse in tigaie si amestecati:
Click to view attachment

Pasul 5.
Acesta este un pas extrem de important... daca e sa stricati mancarea, atunci aici o puteti face... deci... pentru a NU strica mancarea STINGETI FOCUL de sub tigaie si apoi adaugati sosul facut anterior (din ou/smantana/parmezan) peste paste si amestecati. Daca nu veti stinge focul inainte de a adauga sosul atunci oul se va transforma in omleta... si veti obtine paste cu omleta...

De indata ce ati amestecat sosul cu pastele puneti in farfurie, adaugati parmezan dupa gust si serviti. Preferabil lumea e deja adunata in jurul mesei cu furculitele pregatite de atac biggrin.gif

Rezultatul final
Click to view attachment
Click to view attachment
Diesel
Proaspat ridicat de la masa... eu salivez... biggrin.gif

De ceva vreme sunt in cautarea retetei pentru sosul carbonara, promit sa il testez si p-asta. Cantitatile astea de "un ou si cateva linguri de smantana" pentru cate portii merg?
HalbaSus
QUOTE (Diesel @ Feb 5 2010, 08:54 PM) *
Proaspat ridicat de la masa... eu salivez... biggrin.gif

De ceva vreme sunt in cautarea retetei pentru sosul carbonara, promit sa il testez si p-asta. Cantitatile astea de "un ou si cateva linguri de smantana" pentru cate portii merg?


In cazul meu la 2-3 portii... dar si daca as fi facut pentru 4 portii tot un ou as fi pus... de la 5 portii in sus ar trebui 2 oua.

Apropo de sos, carbonara traditionala (adica aia italiana), nu contine smantana, iar parmezanul se adauga doar la final. Dar eu prefer varianta asta (mai americanizata) cu sosul facut din smantana, ou si parmezan.
air_wolf
o reteta de salata, foarte buna. ingrediente pentru 2 portii: 1 mango, 1 avocado, 2 rosii, 2 oua fierte tari, menta proaspata, salvie proaspata, cascaval un pic afumat, piper, mustar cu boabe, otet, ulei de masline, patrunjel (nu e necesar si nu mult), piine taiata cubulete mici si unt.
se taie mango, avocado, rosiile, piine si cascavalul in cubulete. se pune untul intr-o tigaie si se adauga piinea, sa se rumeneasca bine in unt. intre timp se amesteca mustarul cu uleiul de masline si cu un pic de otet (se poate adauga si patrunjelul in etapa aceasta). restul de ingrediente se pun intr-un castron, peste care se toarna sosul de mustar. se presara salvia si menta, se amesteca bine. apoi se adauga crutoanele deasupra.
gust special garantat. merge cu vin rosu sec. biggrin.gif
andreww
http://www.videojug.com/film/how-to-make-chocolate-eclairs

Un deliciu, marturisesc ca nu le-am facut io, ci nevasta-mea. Retetele de pe site-ul asta sunt tare faine(iti explica ca pentru cretini), cam ies din prima incercare. yes.gif
Rebel
Halba, serios, arunca tigaia aia de teflon...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.