Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Camere radar fixe - protectie sau mega-afacere?
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
T u d o r
Iata de unde pleaca ideea.
Acusi pana pe la ora 23 a fost pe realitatea tv o emisiune despre legalitatea camerelor radar fixe instalate pe drumurile publice din Romania. Discutia a relevat ca exista 3 firme care instaleaza aceste aparate in tara, dintre care doar doua conteaza de fapt. Incasarile se fac de catre consiliul local al comunei/orasului pe raza careia/caruia este amplasat. Ok pana aici. Din incasarile acestea, comunitatea plateste un procent (care chiar nu are importanta) firmei care a montat camerele radar pe banii ei. Problemele incep sa apara in acest moment, pentru ca legea Finatelor Publice prevede expres ca nu ai voie sa faci plati din incasarile la buget! Deci plata pentru firmele astea este facuta ILEGAL! In plus, ca sa fie treaba oabla de tot, Politia Romana - Serviciul Circulatie autorizeaza aceste amplasari de camere pe drumurile publice si mai mult, aplica prevederile Codului Rutier legate de sanctiuni pe inregistrarile efectuate de X SRL, proprietarul si beneficiarul camerelor radar fixe. Desi in acest act normativ se specifica foarte clar ca inregistrarea contraventiei de circulatie se efectueaza doar de catre agentul constatator!

Una peste alta, a fost in emisiune si un avocat care a fost extrem de dur cu Politia si primarii care au astfel de camere fixe amplasate pe teritoriul localitatilor lor. Bomboana pe coliva camerelor radar a pus-o primarul din nu stiu ce comuna din Ardeal care a recunoscut in fata camerei ca el stie ca incalca legea dar s-a ascuns in spatele protectiei pietonilor, bla bla bla. Adica un fel de haiducie, daca am inteles eu bine.

Oricum va incepe avalansa, Curtea de Conturi si DNA probabil ca vor intra pe fir sesizate din toate partile si viata acestor camere radar pe teritoriul tarii cred eu ca va fi extrem de scurta de acum incolo. In orice caz hotie mai mare ca asta e greu de imaginat.
vio
problema e urmatoarea si care e cruciala ,,,Radarele nu sunt ale Politiei ... deci nu are cum Politia sa dea amenzi cu ceva care nu e proprietatea ei ...ca si cum fac io poze lu unu ca a parcat ilegal si ma duc sa ii dea amenda ... ca de am un ctr ... ori la codu rutier scrie clar:ORICE SANCTIUNE PRIVIND CIRCULTIA LA DRUMURILE PUBLICE ESTE FACUTA NUMAI DE AGENTU DE POLITIE RUTIERA SI CU ECHIPAMENTELE DIN DOTARE ... io oricum daca iau vreuna nu o sa o platesc ... plus ca o sa le cer poza din fatza sa vad io cine a condus ... cum nu au cum ,,,o sa le dau un mic dejun
T u d o r
Faza cea mai groasa e cu primarii care au autorizat montarea si au facut plati din incasari. Ohooo...
DRAGOS
ca totu in tara asta!

la naiba, mi-am luat masina...dar inca nu e pierdut momentul sa-mi gasesc o bursa afara!
T u d o r
Iata un articol pe acest subiect.
T u d o r

Primăriile de pe Valea Bârgăului derulează afaceri ilegale


Afacerea ilegală derulată de societatea clujeană SC Codec Spat SRL, privind instalarea camerelor radar fixe, a prins rădăcini și în județul Bistrița-Năsăud, mai exact pe Valea Bârgăului. Primăriile Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului au intrat în cârdășia ilegală a celor de la Codec și au atribuit contractele pentru montarea radarelor acestei societăți, fără să organizeze licitație publică.

În cursul anului trecut, imediat după modernizarea acestui tronson de drum al DN 17, controversata societate clujeană SC Codec Spat SRL a lansat o oportunitate de afacere primăriilor din această zonă, însă pe cât de profitabilă pe atât de ilegală. Societatea a propus primăriilor semnarea unui contract de asociere în participațiune, prin care societatea va amplasa camere fixe radar, iar profitul survenit din încasarea amenzilor, se va împărții între primărie și societatea în cauză. Primăriile au dat imediat curs solicitărilor formulate de cei de la Codec Spat, aprobând în ședințele de consiliu local asocierea în participațiune cu această firmă. Cu gândul la un profit nesperat pentru care nu trebuie decât să pună la dispoziție un petec de pământ, primăriile au semnat contractele fără a pune problema de legalitatea acestora. Conform legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2006, primăriile nu pot atribui contracte, decât după organizarea în prealabil a unei licitații publice și doar după desemnarea câștigătorului. Primăriile de pe Valea Bârgăului n-au ținut însă cont de prevederile legale, semnând contractele de asociere în participațiune cu cei de la Codec Spat, în urma unei banale hotărâri de consiliu local.

Joseniul continuă ilegalitatea

În hora afacerilor ilegale a acelor de la Codec Spat a intrat la începutul anului trecut și Primăria comunei Josenii Bârgăului. În data de 17.03.2008 consiliul local a adoptat o hotărâre prin care se aprobă asocierea în participațiune cu SC Codec Spat SRL cu sediul în Cluj-Napoca, iar contractul a fost atribuit direct acestei societăți fără să fie organizată o licitație publică. Prin această acțiune Primăria josenii Bârgăului a încălcat nu numai prevederile Legii 215/2001, ci și articolelor 18 și 20 din OUG 34/2006, care specifică faptul că autoritatea contractantă are obligația de a atribui contractul de achiziție publică prin aplicarea procedurilor de licitație deschisă sau licitație restrânsă. Contactat telefonic primarul comunei Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, a declarat că nu poate spune nimic referitor la contractul încheiat între primărie și societatea Codec Spat. Viceprimarul Ioan Parasca, susține de asemenea că nu știe prea multe referitoare la acest contract „Nu știu ce să vă spun. O fost odată … cam de vreo două luni, când s-au stabilit locurile unde să pună camerele. O început să sape, dar s-o oprit la un moment dat, că nu puteau turna betoanele din cauza frigului” – a declarat pentru Gazeta de Bistrița vicele. În ceea ce privește legalitatea contractului semnat între consiliul local și societatea clujeană, viceprimarul nu a dorit să se pronunțe. Contactat telefonic secretarul primăriei, Victor Cuciurean susțină că nu este nimic ilegal în semnarea acestui contract și că acesta se va derula în continuare „Este încheiat (n.r. contractul cu SC Codec Spat SRL). Nu revocăm nimic! De ce să revocăm?! Este perfect legal contractul, iar eu consider legală și hotărârea de consiliu local. Este conform codului comercial și a legilor în vigoare” – susține secretarul primăriei. Afacerea este însă pe cât se poate de ilegală, însă cei de la Primăria Josenii Bârgăului refuză să admită acest lucru.

Habarnism la Prund

Primaria comunei Prundu Bârgăului este de asemenea în afara legii, în ceea ce privește atribuirea contractului pentru montarea de camere radar fixe pe raza comunei în favoarea SC Codec Spat SRL. După adoptarea în cadrul consiliului Local a hotărârii privind asocierea în participațiune cu societatea clujeană, primăria a semnat și contractul. De asemenea, fără să organizeze în prealabil o licitație publică în acest sens. Contactat telefonic primarul comunei, Ilie Avram, susține că nu știe dacă contractul de asociere în participațiune este legal sau nu, însă se arată foarte consternat de faptul că ar fi trebuit să organizeze o licitație publică „Încă nu s-a făcut nicio lucrare. Da, contractul este semnat … parcă da… eu așa țin minte. Dar pentru ce să fi organizat licitație?! Pentru doi metri pătrați de pământ? Eu nu știu de așa ceva” – a declarat pentru Gazeta de Bistrița, primarul comunei Prundu Bârgăului. Întrebat despre legalitatea contractului atribuit celor de la Codec Spat, după ce redactorul a explicat primarului care erau pașii legali de parcurs până la semnarea contractului, acesta a declarat următoarele „Nu știu…ce pot să zic? Chiar nu știu…”. Vrăjit de un câștig neașteptat și în vădita necunoaștere a legilor în vigoare, edilul comunei se limitează la a ridica din umeri și lasă în derulare o ilegalitate de zile mari. Ceea ce probabil domnia sa nu știe este că odată de ilegalitatea va fi descoperită de autoritățile competente va răspunde conform legilor penale în vigoare.

Tiha în legalitate

Primăria Tiha Bârgăului este singura primărie care a revocat hotărârea de consiliu local în cadrul căreia se aproba asocierea în participațiune cu societatea clujeană în vederea amplasării camerelor radar fixe pe raza comunei. În urma unei lămuriri din partea redactorului Gazetei de Bistrița vis-a-vis de ilegalitatea contractului respectiv, primarul comunei, Vasile Dologa, a revocat hotărârea consiliului local în care se aproba asocierea în participațiune cu societatea Codec Spat. Conform secretarului primăriei Miadela Curean, atât hotărârea cât și contractul au fost anulate urmând să se organizeze o licitație publică „Acel contract (n.r. cel încheiat cu Codec Spat) nu mai există. S-a anulat și la fel s-a procedat și cu hotărârea de consiliu local. Am primit mai multe oferte și vom organiza licitație pentru a fi în legalitate” – a declarat pentru Gazeta de Bistrița Miadela Curean.


Sursa: www.gazetadebistrita.ro
cucuci
imi explicase si mie o persoana de-asta dubioasa faptul ca dintre toate radarele fixe doar un singur model este legal si acela ar avea doi senzori bagati in asfalt la distanta de 5 (sau 15 m) unul fata de altul si cica aceste modele de radar s-ar recunoaste dupa betonul turnat pe drum pentru montarea senzorilor ... cica un patrat de aproximativ 20 cm pe 30 cm si tot din ce zicea dubiosul ca la noi in tara nu prea sunt astfel de radare. in concluzie astea montate sunt ilegale si sfatul lui a fost ori sa nu ridic recomandata de la posta pentru ca amenda se prescrie si NU AU CE FACE in privinta asta ori sa ma duc in instanta (in caz ca am ridicat amenda din greseala de la posta) unde 100% castig.

din discutia mea cu el a reiesit faptul ca ei ciupesc pe cine nu cunoaste ... adica profita de prostime.
am citit mai sus ca, cica firma care e propriatara radarelor si le-a montat ia o mica parte ... nu stiu in tara cum e dar intr-o comuna de langa oradea unde sunt montate 2 astfel de radare primaria ia o mica parte si firma ia 65% smile.gif

dar ce sa zic din moment ce in oradea au montat un semafor dupa care la 20 de metri e sens girator?
Hoinar
QUOTE (krondet @ May 5 2009, 01:50 PM) *


Uite aici alta stire, poate mai importanta decat aia de mai devreme:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-56692...t-interzise.htm
smile.gif
Mariustom
Revin radarele fixe sick.gif angry.gif mad.gif verymad.gif starwars.gif bicycle.gif
http://www.ziare.com/stiri/infotrafic/aten...in-2012-1142332
mike.omega
Ca la noi la nimenea smile.gif Sigur nu le dau drumu in 2013? ca 2012 e an electoral biggrin.gif

De cele de pe A2 nu spune nimeni nimic? Alea inregistreaza viteza si rovinieta chiar tongue.gif

cristsib
Camerele care citesc si rovignieta le gasiti aici.
OvidiuH
Nici eu nu cred ca le repun in functiune anul asta.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.