Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Piata de energie electrica
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Politica
NGZ
De cativa ani, piata de energie electrica nu mai este monopol de stat. Au aparut furnizori concurentiali, o parte dintre societatile de distributie si furnizare a energiei electrice au fost vandute (pe doi bani) unor societati de profil din strainatate (E.ON, Enel si Cez).
In acest context te-ai astepta sa apara concurenta si, implicit, scaderea pretului pe kWh. Si totusi nu prea s-a intamplat lucrul asta...
Va rog sa cititi articolul de mai jos:
http://www.adevarul.ro/articole/bunicuta-k...e-milioane.html
De ce s-o fi ascunzand tipul ?
James Kilowatt
Energia cred ca e taxata cam peste tot in Europa. Oricum pretul platit de public e de trei ori peste pretul mondial.

Ala care a scris articolul mi se pare cam amator. De ce nu si-a pus intrebarea de unde vine energia aia? O produce? am dubii. Probabil o cumpara de undeva si o revinde mai scump, dand niste spagi ca cumpere nistre fraieri energie de la el in loc sa o ia direct de la producator smile.gif Afacere romaneasca.
Daca o produce ar fi usor de aflat cine cum a pus mana pe generatoare si pe piata.
Random
Care concurenta? care firme concurente?

De exemplu, pentru o extindere a retelei (aprox 200m suprateran=15.000 euro)si ulterior racordare(cca 30 milioane lei vechi), mergi la Enel/Electrica(care concurenta?) si platesti un "nene" care se opcupa de proiect. Cu proiectul in mana(si multe alte hartii) mergi la Primarie sa obtii Autorizatia de constructie. Sa presupunem ca primesti autorizatia de constructie, mergi inapoi la electrica si-ti alegi din "lista lor" o firma care sa execute lucrarea. Dupa executarea lucrarii, banii pentru lucrarea respectiva tot in contul electrica trebuie platiti iar electrica va vira banii executantului blink.gif .
Dupa ce le platesti cabluri, stalpi, etc, toate acestea devin proprietatea electrica.
Dupa ce dai o caruta de bani pentru extinderea retelei, dupa 5 ani, oricine se poate racorda la retea platind numai taxa de racordare.
.....dar, bine ca nu mai e monopol.
NGZ
JK sunt cunoscute firmele care au pus mana pe energia electrica ieftina (produsa in hidrocentrale). Si ce daca ?!
Marea magarie este ca privatizarea s-a facut aiurea. In loc sa se inceapa cu producatorii, s-a facut exact invers, si anume, au inceput cu vanzatorii (furnizorii de energie electrica). Ba mai mult, nu exista obligatia ca producatorii sa scoata energia la licitatie. Care ar fi avantajele ? Energia ieftina se poate duce "acolo unde trebuie". Chestia este ca, intrucat tot felul de "batranele" dintr-astea pun mana pe energia ieftina, noi ceilalti suntem pusi in situatia de a plati mai scump.
In ceea ce il priveste pe ziarist sunt de acord cu tine. Da' ce sa-i faci ? Trebuie sa ia si el un ban.
Random, in relatia cu un consumator final de energie electrica intervin practic doua societati:
- distribuitorul - este cel care se ocupa de intretinerea instalatiilor electrice, care a ramas monopol de stat;
- furnizorul - este cel care face comert cu energia electrica (cu el ai si tu incheiat contractul de furnizare a energiei electrice), in aceasta zona a aparut concurenta (da' sa nu intram in detalii).
Extinderea de retea se afla in "curtea" distribuitorului, deci operatiunea se desfasoara in zona de monopol.
Daca ai nevoie de lamuriri suplimentare te pot ajuta.
Random
QUOTE (NGZ @ Jan 16 2009, 09:04 PM) *
Daca ai nevoie de lamuriri suplimentare te pot ajuta.


Ti-am trimis PM.
FAR EASTERN
Eh, asta e un subiect la fel de "arzator" ca cel despre energia termica. Practic grosul malaiului esre luat de intermediari, ia producatorul ramane sa se lupte la preturi reglementate de ANRE si mai are de facut si investitii, tot in baniii aia...

"Mafia!!!!!! Medicamente!!!!!!!!!! "
adrian_flavius
am si eu niste intrebari, poate e cineva care ma poate lamuri: in cazul in care imi montez un generator eolian/solar in curte/pe casa, si produc curent electric, in conditiile legilor romanesti, am voie sa cuplez respectivul generator direct la retea? pentru ca stiu ca daca nivelul de energie produs de generator este mai mare decat cel consumat de diversele chestii de prin casa, atunci contorul de curent electric o sa inceapa sa sa invarta inapoi...

Dpdv etic/ de bun simt, nu ar fi nici o problema, e normal sa fie asa...dpdv juridic, nu mai sunt asa de sigur, intrucat curentul generat de mine si trimis inapoi in retea nu se mai supune accizarii/taxarii, deci s-ar putea sa existe ceva probleme...

Ca sa intelegeti situatia mai bine, va spun ca ma bate gandul sa-mi montez asa ceva la tzara, unde eu consum major in lunile calde (cam din martie si pana prin octombrie), iar in lunile de iarna consumul este ff mic, aproape inexistent...in schimb bate vantul bine de tot (o medie anuala de 2-3 m/s, cu o medie pe lunile noiembrie-martie de peste 5 m/s...in functie de puterea generatorului, as putea produce in lunile cu vant destul curent sa-mi acopar consumul din lunile de vara, deci balanta energetica a gospodariei ar ajunge spre zero...asta ar insemna ca in cativa ani (4-5-6 sau 9-10, in functie de puterea generatorului/costul lui initial) imi recuperez banii...
StefanVVTi
Cred ca duminica am urmarit un reportaj pe Antena 3, mai exact emisiunea Reporter Special, pe tema surselor de energie alternativa. Intr-adevar, costa destul de mult sa implementezi asa ceva, in jur de 20-25.000 euro pentru o casa cu suprafata de 150-200 mp. Foarte interesant!!
NGZ
Deocamdata legislatia cu privire la preluarea in retelele publice a energiei produse de generatoarele electrice casnice inca nu este pusa la punct (se lucreaza). Oricum lucrurile nu sunt simple.

Din punct de vedere tehnic sistemele de producere a energiei electrice de mica putere, de ordinul kW-atilor (c-or fi ele eoliene s-au solare) sunt complicate si in consecinta foarte scumpe. Inainte de a monta un astfel de echipament e bine sa faci niste socoteli (eu cred ca este mult mai ieftin sa iei energia din reteaua stradala). Totusi, daca vrei sa instalezi echipamentul cu pricina, trebuie sa sti ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, poti avea doua variante de alimentare a locuintei, doar ca nu sunt simultane (adica la un moment dat alegi in a-ti alimenta casa fie de la reteaua stradala fie de la sursa proprie). Distribuitorul iti va impune o automatizare speciala, care sa deconecteze automat instalatia electrica a casei de la reteaua stradala, in momentul in care pui in functiune generatorul propriu.
In momentul de fata contoarele montate pentru consumatorii casnici nu se invart inapoi daca generezi energie in reteaua stradala. Chiar daca energia electrica se scurge dinspre locuinte spre retea contorul se invarte in sensul normal. Aceasta adaptare tehnica s-a facut pentru ca unii mai descurcareti isi aranjau consumurile.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.