Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Moravurile rutiere la romani
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Probleme Sociale
Pages: 1, 2
Iulian HondaFan
Moravuri rutiere

eu am condus 2 saptamani in Romania in aprilie, in total vreo 2000km si pot face cred o comparatie venind de aici. traficul in Romania este dezordonat atat din partea celor cu masini bune cat si al celor cu Dacii mai vechi sau mai noi.

eu am condus o solenza, care pt conditiile actuale din Romania este undeva la medie (dat fiind ca exista inca cel putin un 40% prezenta dacia berlina plus inca 10-20% masini SH vechi, care nu sunt mai performante decat Solnitza). daca cei cu dacia fac chestii care n-ar trebui sa le incerce cu asa scula, cei cu masini superioare dau in schimb dovada de multa neam prostie.

precizare: drumurile modernizate sunt drumuri cu 1 UNA BANDA pe sens. banda din dreapta, nu e banda ci SHOULDER-UMAR. ca se foloseste ca banda este altceva, dar legal este shoulder pt. diverse chestii care pot fi pe marginea drumului, si care, altfel, in buna traditie romaneasca, ar fi stat pe banda de circulat. O imbunatatire de apreciat, desi e putin pt. 15 ani.

Pe soselele Ro respira acelasi mitocanism bizantin care in general sta la baza structurii sociale in Romania: daca esti bogat sau sef crezi ca ti se cuvine supunere absoluta si mujicii sa nu indrazneasca sa ridice nasul din tzarana... cred ca stiti despre ce vorbesc.

mieros si servil cu superiorii, zbir si necrutator cu inferiorii, asta e inca prototipul romanului dupa 15 ani de democratie. haina, sau mai nou marca masinii, face pe om este un ADEVAR dupa care traim ca popor. sunt desigur destule exceptii.

mi s-a intamplat de n ori ca fiind in localitate cu solnitza sa merg pe banda centrala pt ca erau copii pe marginea shoulderului, erau carute, etc. mergeam oricum cu mult peste 50km/h, de regula chiar 70-80km/h. intotdeauna aparea in spate vreun Audi, Laguna, Megane, sau fie si numai un Cielo care venea f. repede, frana de dadea in nas la 1 metru in fundul meu, si incepea sa faca cu farurile ( un alt gest pe care il consider mitocanesc pt. ca banuiesc ca toata lumea se uita in oglinda din cand in cand si stie ca esti acolo, nu e nevoie de flash-uri) sa ma dau pe dreapta si sa stau eu dupa carutza ca sa treaca el ca imi e superior in motor. cand conditiile permiteau ( adica nu erau oameni in proximitatea sau chiar pe carosabil si nu vedeam nici un alt vehicul care mergea mai incet pe dreapta) le faceam loc. nu am vazut in viata mea mai multe fitze si degete mijlocii aratate, sau franat demonstrativ in fata mea.

nu am vazut chestia asta nici macar o data aici si am condus peste 60000 km, si sunt destule drumuri cu 2 benzi si aici. in Ro n-am avut masina mea ca eram student si apoi medic rezident si nu imi puteam permite. aici majoritatea liceenilor au masina.

singurul lucru care flash-uiste aici in spatele tau e politia, si chiar la inceput in Ro m-am si speriat.

ma gandesc ca pe drum mai pot fi si occidentali ce conduc prin Ro si care in mod sigur merg normal si prudent, cum am mers si eu. si stiu ce parere isi fac de Ro. si stim de ce Ro are imaginea pe care o are. Pt. ca ne comportam ca atare si se vede, nici nu stiti cat se vede de un ochi neobisnuit cu moravurile pamantene.

deplorabil.

daca au fost lucruri care mi-au placut si m-au facut sa devin optimist de viitorul Ro, experienta de pe drumurile PUBLICE ( ceea ce inseamna ca nu sunt doar pt bastanii cu Audi ci si pentru cel mai umil dintre posesorii de Dacie) m-a facut sa am dubii.

Dupa 1989 peste 1 milion de romani am emigrat din motivele stiute, si marea noastra majoritate am razbit in tarile de adoptie. suntem sute poate chiar mii de medici in USA, mii de ingineri si softisti. profesori, matematicieni, fizicieni, chimisti. am dovedit aici ca nu suntem numai un popor care isi maltrateaza copiii din orfelinate dar si ca venind aici cu 2 valize am putut demara o cariera si ocupa un loc in societate, multi dintre noi peste media americana. un medic specialist aici are un venit anual de 2-10 ori media, un inginer sau softist sta intre 1.5 si 4 ori. Stiu ca multi dintre colegii sau prietenii din Ro, ar fi putut reusi la fel de bine ca si noi, dar din diverse motive au ramas si multi nu o duc deloc rau nici acolo.

gandul asta ma macina zi de zi aproape: daca putem reusi aici, inseamna ca nu suntem mai prosti decat bastinasii. cum se face ca nu ne putem ridica din mocirla, cum se face ca astia au putut ajunge la nivelul la care sunt fara a avea calitati extraordinare, ci numai un pic mai mult BUN SIMT si un pic mai mult respect intre ei decat avem noi romanii intre noi.

in fond USA, cat e de mare si de tare, are nevoie de aprox 3000 de medici straini pe an ca sa ii ingrijeasca cetatenii, si toate departamentele de stiinte exacte din universitatile americane sunt formate in majoritate din oameni nascuti in afara tarii.

soseaua si drumul din Ro spun care sunt caracterul si moravurile poporului ce o locuieste. nu va minunati daca o sa-si zica in sinea lor: oamenii astia isi merita soarta!

si ma intreb si daca sa o mai invat pe Teodora, fetita mea de nici 2 ani, romaneste sau nu.

voi ce ziceti?
f1anatic
Iulian...I'll be your wingman...but you're asking for trouble here. I fully concur though.

Mi-e si frica ca iar ma trezesc ca fac vreo comparatzie fara sa stiu cum stau treburile acolo.

Ok. Pt. inceput zic ca sint vreo 122% de acord cu Iulian. Eu anul asta nu am fost in RO, dar au fost ai mei parintzi. Tata...daca nu a condus 250 de mii de kilometri in Romania (pina sa venim aici) nu a condus nici unul. Au fost in RO in Martie si mi-au relatat lucruri ingrozitoare despre traficul rutier in tzara. Suficient de spus, Tata a avut masina la dispozitie cit a stat in tzara, a condus o singura data caci i-a fost frica. Ca lumea trece strada pe unde o taie capul, ca era sa devina "road pizza" pe trecerea de pietoni (cu verde pt. pietoni) de nu stiu cite ori, ca orice jigodie care simte ca-i este infrinat progresul e drum incepe sa urle, sa scoata degete, sa claxoneze, sa dea cu flashurile, sa te impinga de pe drum sau sa-tzi testeze frinele (mai ales aia cu masini straine). Pai ce-i asta ? Aici cu flash-ul nu-tzi face decit politzia iar de regula daca vii din spate cu viteza, depasirea nu este un test de cai putere ci o simplu gest de politezte prin care individul depasit incetineste, se trage mai pe dreapta, schimba banda sau itzi face cu mina sa treci. pe linga el. Aici daca ai o manevra mai dificila, faci cu mina, traficul se opreste, te asteapta totzi sa-tzi misti carutza si se pleaca mai departe. Ma rog, sint cazuri extreme peste tot, dar nici 5% din ce raporteaza Iulian sau tatal meu. Traficul se opreste de nu se blocheaza strazile laterale sau iesirile de la garaje, nu se parcheaza ca sa ocupi 2 spatzii deodata, semaforul galben inseamna gata traversatul...etc. Mentalitatea soferului este diferita.
TheCube
De acord cu cele doua posturi de mai sus; sunt lucruri pe care le observi chiar daca locuiesti aici de-o viata, atat de evidente sunt.
Am o singura observatie:
QUOTE(f1anatic)
[...] Mentalitatea soferului este diferita.

Mentalitatea cetateanului e diferita. Dar, discutand aici despre soferi, s-a particularizat afirmatia. Lucrurile observate de Iulian sau de tatal lui F1anatic pot fi extrapolate la nivelul intregii societati. Dar, in fine, discutam despre masini...
Scuze pentru off-topic :scratch:
James Kilowatt
Mentalitatile nu se schimba de la o zi la alta....
In europa au probleme cu traficul si cu parcarile de zeci de ani, si le-a luat ceva timp sa invete sa parcheze cat mai strans ca sa lase loc si altora, sau sa te lase sa intri in trafi de pe o strada laterala atunci cand se circula bara la bara... noi inca suntem departe de traficul lor, chiar si in bucuresti. Poate in timp vor pricepe si la noi ca e mai bine sa fii amabil, toata lumea are de castigat.... insa atata timp cat tu de obicei faci 20 minute pana la servici, si te trezesti intr-un ambuteiaj o data pe luna, atunci iti pierzi rabdarea si devii agresiv. Cand or sa fie ambuteiajele zilnice si la noi, poate vom invata sa stam relaxati in ele smile.gif
Rai
Eu am fost des in RO si cu toate ca nu sunt nascut acolo si nici parinti mei imi plac multe sunt lucruri pe care eu aici in Germania nu le-am cunoscut si numai asa am putut sa le cunosc sigur nu sunt autostrazi dar drumurile merg cand plec acolo e totul o aventura nu stii niciodata ce se poate intampla.Sigur poti sa conduci cum vrei e ceva neobisnuit pentru mine la inceput am probleme dupa 2-3 zile sunt ca si acasa.Dar mult fac si multi oameni sunt f buni si te ajuta si nu cer rasplata.Nu as vrea sa vorbesc despre intelectuali sunt f bine pregatiti mai ales medici.Si un mecanic mic iti face multe dintr-o masina.Oricum am un mare respect pentru oamenii de acolo.
Dar am observat un lucru oamenii care sunt plecati de acolo in toata lumea vorbes mult rau tara lor.
Si ma mira ca unii nu au facut ceva deosebit pentru tarile care traiesc,si multi nici nu sunt acceptati unde sunt dar se considera mult superiori cel din tara de unde au plecat odata.
Iulian HondaFan
Marius, tu primesti tratament special in Ro. Asta e ce-i drept o calitate, romanii sunt prietenosi cu strainii si au un respect mai mare cred pt. nemti si in general pt. popoarele din vestul continentului. asta se incadreaza in paradigma de mai sus. tu esti herrenvolk cumva. romanul de rand cu dacia berlina pe sosea e untermenschen pt romanul in bmw (exagerez desigur, dar in esentza si la proportiile cuvenite chestia e adevarata). ia incearca sa iei o dacie berlina si sa mergi pe drumurile romanesti si sa vezi ce se intampla.

Eu nu am vorbit de rau Ro, de fiecare data cand sunt intrebat aici spun care e partea pozitiva a lucrurilor. asta e o discutie intre romani ( sau vorbitori de romana) a unei experientze personale cat se poate de reale, si a unor mentalitatzi care sunt prezente in viatza de zi cu zi.

si eu in primele luni in America aveam un simtzamant de inferioritate si ma uitam la americani ca la boieri, sa nu zic ceva sa ii deranjez, sa fiu dragutz. treptat am realizat ca si ei sunt ca si noi cu necazuri, limite, tare de caracter si educatie. totusi exista un respect si un bun simtz anglo-saxon ( si saxon inseamna german: peste 65 mil de americani isi declara origine germana in recensaminte) care in Ro lipseste in buna masura. acum ii privesc ca pe oameni si egali in fond. in fatza mortzii, bolii si suferintzei totzi suntem aceeasi: saraci sau bogatzi, desteptzi sau prosti. si totzi avem zilele noastre bune si zilele noastre proaste.
James Kilowatt
QUOTE(M a r i u s)
Eu am fost des in RO si cu toate ca nu sunt nascut acolo si nici parinti mei imi plac multe sunt lucruri pe care eu aici in Germania nu le-am cunoscut si numai asa am putut sa le cunosc sigur nu sunt autostrazi dar drumurile merg cand plec acolo e totul o aventura nu stii niciodata ce se poate intampla.Sigur poti sa conduci cum vrei e ceva neobisnuit pentru mine la inceput am probleme dupa 2-3 zile sunt ca si acasa.Dar mult fac si multi oameni sunt f buni si te ajuta si nu cer rasplata.Nu as vrea sa vorbesc despre intelectuali sunt f bine pregatiti mai ales medici.Si un mecanic mic iti face multe dintr-o masina.Oricum am un mare respect pentru oamenii de acolo.
Dar am observat un lucru oamenii care sunt plecati de acolo in toata lumea vorbes mult rau tara lor.
Si ma mira ca unii nu au facut ceva deosebit pentru tarile care traiesc,si multi nici nu sunt acceptati unde sunt dar se considera mult superiori cel din tara de unde au plecat odata.



Ai zis-o... ai intru totul dreptate... cat suntem in Romania, romanii sunt cel mai grozav popor. Cum plecam afara, romanii sunt toti niste tampiti, noroc ca am scapat de acolo....
In ce priveste strict soferii, eu imi pastrez parerea.... e nevoie de o perioada de adaptare la noile conditii de trafic. Numarul de masini explodeaza, viteza cu care se merge aproape ca s-a dublat... asa ca va mai trece probabil un timp pana cand lumea se va adapta. Nu sunt soferii romani mai tampiti decat cei italieni sau francezi, sunt doar mai putini obisnuiti cu traficul "european" care se formeaza si la noi.... :bounce:
Rai
In primul rand nu prea ma duc cu un BMW in Ro fiinca nu vreau sa aiva nimeni complexe de inferioritate.Am condus si Dacia si Dacia nova pana la mare Brasov- Constanta si nu am murit.
Si sunt un mare pasionat al masinilor 4x4 am participat la multe competitii si as conduce si am condus si Aro.
Si sa nu uit pe vremea tineretii aveam un amarat de Opel caci nu ajungi inginer si la BMW peste noapte asa ca stiu si cum e cu masini mai rele.
Dar oricum cred unii sau altii in Ro e cum e dar ma simt bine cine stie de ce dar asta e adevarul. tongue.gif
HalbaSus
Matusa mea a locuit vreo 15-18 ani in USA, acolo avea carnet (sincer nu stiu cum) si mergea destul de mult cu masina zilnic. Acum vreo 2 ani s-a mutat in Ungaria (iesise la pensie si cu pensia americana putea trai mai bine intr-o tara est-europeana). Odata ajunsa in europa a pus carnetul in cui si nu mai conduce... cand am intrebat-o de ce, raspunsul a fost socant: "aici sunt multe curbe, si drumurile sunt prea inguste"... Normal ca daca vii dintr-o tara unde autostrada este standardul si restul drumurilor sunt exceptii nefericite atunci consideri traficul european (nu doar cel romanesc) groaznic.
Faza cu flashurile este necesara pt ca sunt foarte multi idioti care pur si simplu refuza sa se dea de pe banda a doua (chiar si in afara localitatii).
Aratatul degetelor este intradevar o chestie nasoala dar uneori gasesti soferi foarte enervanti si atunci iti pierzi controlul degetelor.
Dar in acelasi timp sunt foarte multi soferi politicosi, care iti faciliteaza depasirea, te lasa sa iesi din parcare (flash-uri sau claxon scurt), si bineinteles sunt urmate de o multumire din avarii... Cred ca defapt pe cei care vin din tara tuturor posibilitatilor nu ii deranjeaza atat de mult atitudinea soferilor ci lipsa autostrazilor... si e normal sa se foloseasca drumuri de 1.5 benzi ca drumuri de 2 benzi din moment ce drumuri de 2 benzi nu prea exista, iar de autostrazi ce sa mai vorbim...

Ah, si referitor la ce a spus iulian... bastinasii din America sunt indienii din rezervatii, in rest sunt britanici, francezi, italieni, germani, romani, spanioli, etc... doar ca unii au venit acum 200 de ani si se cred bastinasi iar altii abia de cativa ani.
James Kilowatt
Lasa ca si ungurii au maniile lor la volan. Am traversat ungaria de 4 ori de la un cap la altul pana acum, si am observat ca la ei se poarta sa intri in depasire si sa franeze cel ce vine pe contrasens ca sa iti lase loc.... am patit-o de cateva ori pana m-am obisnuit cu sistemul.... asta mi se pare totusi o tampenie mai mare decat fac romanii in general, pentru ca nu toti soferii de pe soselele lor sunt unguri si cunosc figura..... de fiecare data cand am trecut, am vazut cate un accident destul de urat.
f1anatic
QUOTE(Halba-2)
Ah, si referitor la ce a spus iulian... bastinasii din America sunt indienii din rezervatii, in rest sunt britanici, francezi, italieni, germani, romani, spanioli, etc... doar ca unii au venit acum 200 de ani si se cred bastinasi iar altii abia de cativa ani.


Si noi intzelegem aluziile la fel de bine ca si voi ! Crezi ca conteaza atit de mult cind ai venit ? Atunci cind intzelegi corect conceptul de libertate, ce inseamna pt tine...si cum trebuie sa-tzi folosesti drepturile incit sa nu i le incalci pe cele ale vecinului...atunci nu conteaza ca vii din Patagonia si ca de-abia ai debarcat din avion.
Iulian HondaFan
prin bastinasi m-am referit la americanii nascuti sau naturalizati aici. dupa 10-15 ani de stat intr-un loc te poti numi bastinas, ai incorporat mentalitatile si atitudinile locului, ai prins radacini. e vorba ca ei asa cum sunt un amalgam de oameni au ajuns unde sunt, pe cand noi suntem unde suntem si nici nu se vede mare efort de a ne schimba si evolua.

asta am si spus ca nu suntem diferiti de ei ca inteligenta, aptitudini si capacitate de munca si creatzie. e doar diferentza de moravuri, de atitudine fatza de omul care merge langa tine pe strada.

chiar daca voua vi se pare normal flash-uitul, degetele si injuraturile mie nu!
f1anatic
QUOTE(Halba)
Cred ca defapt pe cei care vin din tara tuturor posibilitatilor nu ii deranjeaza atat de mult atitudinea soferilor ci lipsa autostrazilor


Sir Halba,
Hai noroc. Cred ca nu ne-am facut totusi intzelesi...Este regretabil dar intr-adevar se pare ca atit Mr. Iulian cit si eu impartasim aceeasi impresie in priviintza mentalitatzii soferului care este diferita. Nu credem ca sintem atit de ignorantzi si ca nu putem intzelege situatzia parcului auto si a infrastructurii stradale. Insa credem ca situatzia traficului rutier in Romania se datoreaza in mare cauza si unei atitudini ostile pe care fiecare cetatzean o are fatza de ceilaltzi parteneri la trafic.

Fireste, relativ, dar nu intzeleg totusi de ce este considerata acceptabila un asemenea comportament.

QUOTE(Marius)
Dar mult fac si multi oameni sunt f buni si te ajuta si nu cer rasplata


Da. Romanii din Romania sint oameni de treaba...mult mai de treaba decit Romanii din State. Dar nu cred ca exista cineva sau ceva sa te ajute dezinteresat. Numai dragostea si eforturile parintilor nu costa nimic. Acolo, cind vizitezi, esti boier. Vii cu bani, lumea se pune bine cu tine, cine stie. Evita sa te supere pt ca banii tai itzi cumpara dreptatea. Iar daca il superi...nu are ce sa-tzi faca...ce...itzi sparge geamul la masina si gata...(Acum zic ca nu te incurci cu alte elemente dure ale societatzii...) Pot spune ca americanii sint un popor extrem de prietenos, te ajuta ca immigrant mult mai mult decit te ajuta romanii. (Ma rog...poate esti baptist, penticostal si ai multzi "fratzi si surori"). Sint binevoitori...nu am sa uit niciodata cum, proaspat venit in America...pierdut in Down-Town Chicago cautind INS (Immigration and Naturalization Service) impreuna cu mama, eram orpit de oameni la costum care binevoitori itzi spuneau "How may I help you...don't get me wrong but you seem to be lost". Nu numai ca dadeau directii dar am si fost dusi pina acolo... Credetzi ca daca m-as opri in centrul Bucurestiului vorbiind o romana stricata, complet dezorientat...ar fi vreun binevoitor care sa ma ajute fara sa-i cer eu ajutorul ? Probabil ca daca acostez vreun cetaztean, primul lucru va crede ca vreau bani !

QUOTE(Marius)
Si ma mira ca unii nu au facut ceva deosebit pentru tarile care traiesc,si multi nici nu sunt acceptati unde sunt dar se considera mult superiori cel din tara de unde au plecat odata.


Dar de unde stii tu Marius ce facem noi si cum sintem acceptatzi ? Nu e cazul sa amintesti elemente ale societatzii romanesti care au fugit pt ca aveau probleme cu legea...sau care vin la cersit in marile metropole europene...care maninca friptura de gisca la Viena s.a.m.d . Romanul immigrant, serios, pregatit, modest, este apreciat aici in State. Nu o sa fie niciodata clasat ca echivalentul American...dar va fi tratat ca om. Cu respect. Iar daca insisti, pregatit fiind sa mai iei si cite un sut in fund...ajungi DEPARTE pe scara ierarhica a societaztii. Potzi considera pe cei care nu sint acceptatzi o minoritate cel putzin in ceea ce priveste SUA si CAN.

Auf Wiedersehen.
Iulian HondaFan
QUOTE(M a r i u s)
In primul rand nu prea ma duc cu un BMW in Ro fiinca nu vreau sa aiva nimeni complexe de inferioritate.Am condus si Dacia si Dacia nova pana la mare Brasov- Constanta si nu am murit.
Si sunt un mare pasionat al masinilor 4x4 am participat la multe competitii si as conduce si am condus si Aro.
Si sa nu uit pe vremea tineretii aveam un amarat de Opel caci nu ajungi inginer si la BMW peste noapte asa ca stiu si cum e cu masini mai rele.
Dar oricum cred unii sau altii in Ro e cum e dar ma simt bine cine stie de ce dar asta e adevarul. tongue.gif


si eu am condus numai dacie in Ro, sau am calatorit cu RATB-ul si CFR-ul. am trait primii 30 de ani in Ro, cred ca asta imi da dreptul si informarea ca sa vorbesc in cunostinta de cauza.

si eu m-am simtit bine in Ro pe anumite aspecte, dar vad clar si diferentele.

nu stiu daca tu te-ai nascut in Ro sau care e povestea ta. eu sunt roman 100%, toti cei 8 strabunici au fost tzarani, si am ranit si in grajdul cand am fost copil. nu mi-e rusine cu asta.

dar imi e rusine cand aici sunt intrebat de ce nu am fost in stare sa avem grija de orfani, de ce am fost printre putinele tzari din lume unde multa vreme am avut mai multi copii cu SIDA decat adultzi.... asta e problema noastra.

daca noi nu ne recunoastem punctele slabe si credem ca totul e OK nu avem nici o premiza sa putem schimba starea de lucruri.

voi in germania ati trecut prin chestia asta dupa razboi si ati facut-o admirabil, ar trebui sa le spui prietenilor tai romani despre asta, pt ca un adevarat prieten este cel care te ajuta sa iesi din groapa nu cel care iti spune ca e bine acolo.
Iulian HondaFan
QUOTE(MR28673)
Ai zis-o... ai intru totul dreptate... cat suntem in Romania, romanii sunt cel mai grozav popor. Cum plecam afara, romanii sunt toti niste tampiti, noroc ca am scapat de acolo....


eu critic si USA unde e cazul si nu am fost niciodata de parere ca suntem cel mai grozav popor. cred ca asta e clar din ceea ce am spus.
James Kilowatt
Nu m-am referit la tine, care esti deja naturalizat.... tu esti mai degraba din categoria cealalta. E oarecum incorect sa acuzi poporul roman pentru orfani sau pentru SIDA.... Educatia sau asistenta sociala e un lucru nu tocmai usor de facut.
In africa un om din 3 are sida, adult, si ei sunt convinsi ca daca fac sex cu o virgina se vindeca. E usor sa-i consideri tampiti si batuti in cap pentru asta, e insa mult mai greu sa te duci si sa le explici ca nu e tocmai asa.... Moravurile si mentalitatile ALTORA sunt intotdeauna tampite. Fii convins ca si obezitatea americana este de neinteles sau tampita pentru cineva flamand din Africa...
G e o r g e
problema cu "de ce nu avem grija de copiii cu sida ... " este simpla . cu ce sa avem grija de ei ? de unde bani ? cand suntem in datorii pana peste cap.

suntem un popor care merita sa stea sub bici . :evil:
V l a d
mai usor cu offtopicul va rog.
multumesc
Iulian HondaFan
pledoaria mea era pt. respect fatza de co-participantul la trafic si respectarea unui cod minim de reguli de circulatie.

problema e cu cei care circula dupa ureche si a celor care au un stil de condus intimidant si agresiv profitand de noul acces la un statut auto occidental. daca din ce in ce mai multi isi permit o masina civilizata trebuie sa accepte si o responsabilitate mai mare si un comportament occidental: curtoazie si compasiune.

cred ca asta vrem cu totii.

nu e vorba ca nu sunt doar sosele/drumuri corespunzatoare ci ca lipseste si ceva care nu ne-ar costa nimic: BUN SIMT.

si aici sunt tembeli destui pe drumuri dar proportia lor este mult mai mica.

am deschis un topic si pt. naravurile americanilor, si sunt gata sa le disecam si pe ele in amanunt.
James Kilowatt
Asta este o realitate, nimeni nu te-a contrazis. Pe mine nu m-a deranjat sa admit ca in Romania sunt multi soferi care circula aiurea, sau ca romanii au multe alte moravuri, chiar si mai pacatoase. Insa sar in sus cand vine cineva si cu cate o analiza antropo-socio-psihologica ca sa explice asta, si mai ales, face o judecata de valoare la adresa intregului popor smile.gif Na ca si eu sun ca la o plenara PCR smile.gif
In Romania procentul celor care au o masina e mic, iar a celor care au o masina straina si merg ca tampitii e si mai mic. Asa ca indiferent cum se merge pe sosele, asta nu e musai o trasatura a intregii natiuni multilateral dezvolatate smile.gif
Ganditi-va numai la alt aspect.... cati din "oamenii muncii" cinstiti isi pot permite o masina straina? Probabil ca mai putin de jumatate din numarul de masini suparate din Romania. O anumita parte din cei cu masini bengoase sunt dintre cei nu tocmai cinstiti, educati, omenosi, etc. Insa pe ei ii vedem, pentru ca ei se sparg in figuri pe drumuri.... insa ei reprezinta doar procentul pacatos din populatia Romaniei, nicidecum o majoritate, si nici macar un esantion reprezentativ. E ca si cum am spune ca America e numai din drogati care traiesc pe strada inveliti in ziare, pentru ca ei ne-au sari in ochi...
stefan_ieu
MR, te contrazic si eu pe tine.
a)In Romania procentul celor care au masini straine este foarte mare. Fata de puterea de cumparare a romanului. Diferenta e data in mare masura de masinile second-hand, dar oricum e prea mult.
b)Procentul celor care ignora majoritatea regulilor de circulatie e si el extrem de mare (5% - cam pe aici cred ca e - e FOARTE MARE). Recunosc ca si eu ma surprind facand unele lucruri pentru care ii injur pe altii, dar sper (sunt subiectiv, evident) ca nu am pus niciodata integritatea altei masini din trafic in pericol. Procentul despre care vorbesc eu e dat nu doar de posesorii de masini straine ci si de posesorii de dacii.
c)Chiar cred ca procentul asta e dat de mentalitatea romaneasca bolnava de a fii mereu primul, calcand in picioare pe cei din jur. Ai condus in afara? Si nu vorbesc in SUA, in Europa. Sa vezi acolo diferenta.
In SUA (nu am condus eu acolo, dar fratele meu a stat 5 ani acolo) e si mai si. Fii atent regula : cand o masina vine de pe un drum care intra pe autostrada (deci, fara prioritate) si tu mergi pe autostrada, AI OBLIGATIA, daca il vezi (si in general nu poti sa nu il vezi), sa faci in asa fel - incetinesti/accelerezi - incat el sa intre pe autoastrada mergant cu aceiasi viteza. Cu alte cuvinte sa ii dai prioritate. Sa fim seriosi, iti dai seama ce ar fi aici o regula de-asta. Moarte curata.

Diferenta in alte parti e data de faptul ca aia sunt politicosi. Nu doar romanul vrea sa ajunga in fata, sa fie primul. Si ceilalti. Dar aia o fac spunand "Da-te te rog la o parte", nu lovind cu pumnul - metafora, evident.
James Kilowatt
a-ul e foarte relativ... important e cata lumea are masina straina, din intraga populatie a romaniei. Nu suntem inca la nivelul europei, unde fiecare familie are doua masini....
B-ul e derivat din A.... Toti smecherii au masini, si de aceea ceea ce face ca B-ul tau sa fie adevarat.... insa repet, nu este semnificativ pentru toata populatia.
Sunt de mai mult de un an afara, asa ca am condus destul de mult. Nu te contrazic... e cu totul alta sa conduci afara. Insa asta nu inseamna nimic... aici are masina si un amarat de student, si un profesor de liceu de la tara, si o educatoare, si un inginer de la stat.... nu ca la noi, unde toti smecherii au masini tari, si un procent oarecare din restul lumii..... Sunt de acord ca se merge mai bine afara. Insa nu sunt de acord cu motivul pe care-l invoci smile.gif... si mai ales cu concluzia finala "in romania se merge aiurea, deci toti romanii sunt niste cizme"
Iulian HondaFan
din nefericire minoritatea discutata mai sus pare ca face legea pe sosele, eu gasind-o chiar la tot pasul.

orice generalizare are limitele ei. dar, din experienta mea de viata din Ro, teoria mea are un nivel de generalizare semnificativ, nu e vorba doar de sosea, se aplica la multe alte aspecte sociale. si are radacini in istorie de sute de ani.

eu raman la opinia mea, si cred ca chestia asta se regaseste mai mult sau mai putin in fiecare dintre noi, subsemnatul nefiind exclus. argumentul este ca trebuie sa ne controlam impulsurile in permanenta si sa ne gandim si la celalalt cand facem chestii in public.

recunoasterea pacatului este primul pas in remedierea lui.
James Kilowatt
Asa este... primul pas spre rezolvarea unei probleme este acceptarea existentei ei smile.gif De etapa asta am trecut amandoi, problema exista.
Insa cauzele sunt discutabile. In clipa in care politia isi va face datoria sa vegheze la siguranta circulatiei, nu doar sa iasa la vanat amenzi, si sa se faca ca nu vede marii smecheri, lucrurile se vor imbunatati. Asta nu are nimic de-a face cu istoria, ci cu momentul actual. Coruptia e problema... ori, asta e o problema pe care nimeni pana acum n-a stiu sa o rezolve, ci doar sa o diminueze. Acolo unde ea nu exista, se pare ca nu a existat nicodata.... insa acum sunt off topic rau de tot :shock:
Eu raman la parerea ca nu trebuie sa cautam explicatii savante, in istoria speciei... unde legea nu se aplica, e debandada indiferent de tara in care se produce...
Apropos de debandada... e adevarat ca in america, cand e pana de curent, de produc jafuri la vedere? In cazul in care 1% din ce vedem in filme e adevarat, atunci nici americanii nu-s mai civilizati.... smile.gif
Iulian HondaFan
coruptie e peste tot. dar tine si de cultura locala. daca vei compara tarile germanice ( USA, Can, Australia incluse) cu cele din sudul europei si mai departe cu cele ortodoxe din est si sud est vei vedea ca nivelele de coruptie cresc de la un grup la altul, chiar grecia care nu a fost comunista recent. eu zic ca e partea proasta a bizantului. de altfel se regaseste si la arabi si turci cu cam aceeasi origine.

e loc de educatie si de imbunatatire peste tot dar la noi e clar ca ne trebuie acut.

jafuri sunt si aici dar criminalitatea este mai mica pe ansamblu, sunt zone cu mult peste media Romaniei ( ex. Bronx-Harlem, cartiere din SE Chicago,etc). totusi legalitatea este mult mai prezenta, nici nu poate fi comparatie, eu de multe ori nici nu imi incui masina in complexul de aprtamente unde locuiesc, lumea isi lasa bicicletele afara, si cei care stau la parter au masutele si scaunele de camping si alte acareturi afara. nu cred ca vezi chestia asta acolo.
James Kilowatt
Corect. Insa cum nu putem da timpul inapoi, ca sa modificam istoria, ar trebui totusi sa facem ceva. In problema rutiera, incepand cu politistii, care sunt mai putini si mai usor de controlat decat soferii.
Usor de zis, greu de facut...
stefan_ieu
Poate am fost eu putin exagerat, insa am o parere foarte proasta despre aceasta generatie de romani. Ma rog, nu are rost sa continui acum discutia.
Referitor la chestia cu politistii, sunt si ei de inteles. Atata vreme cat orice terchea-berchea poate sa dea un telefon la o femeie de servici a nu-stiu-carui deputat si se poate ajunge la telefoane la sectie si mustrari, etc, le e teama sa nu ramana pe drumuri. E adevarat ca 98% din amenintarile astea sunt cacealma, dar problema ramane. Poate schimbarea generatiei e o solutie. Ca alta nu vad.
Rai
Ar fii multe de scris eu unul am trait visul america nu zic ca e rau dar am trecut prin faze carwe nicidecum nu le-am intalnit in RO.Sa nu vorbesc cum esti trata la intrare in tara ca un raufacator de parca as avea bombe plus amprente.In Ro anul asta am intrat cu Cartea de identitate si a durat 2-3 minute nu m-a intrebat nici ce sunt si ce am si nici cel putin in bagaje nu s-a uitat nimeni.Daci ce sa mai vorbesc.Si apropo de masini am depasit in state putin viteza legala si am fost oprit cu arma in fata sa nu fac vreo miscare e inspaimantator.Si in Ro am fost oprit dar am fost tratat f civilizat si nici vorba de pistoale.Si masini sparte sa distrugi un bun numai ca aveam alte numere de companie si nu platea firma sau noi atata impozit si as putea sa continui cu civilizatia de vis.
Eu unul nu am fugit de unde m-am nascut si am lucrat pe diferite continente si acolo am facut un nume bun.Am ajuns in Ro cu ajutoare dupa 90 ca si multi altii aici ne-am gandit sa facem ceva pentru oamenii si copii de acolo ca sa nu mai existe un Chigid o rusine comunista facuta de un om bolnav care a asuprit un popor intreg a urmat Concordia stii sora mea lucreaza pentru Caritas si eu am ajutat cu ce am putut.
Si stiu si ajutorul Americanilor dupa 1945 si cum au dus si ce mai ramasese din fabrica mica la care lucrez eu BMW am primit credite de la Americani pe care le-am platit cu dobanzi si sudoare dar avem la ora actuala o industrie de masini pe care unii o invideaza.
Cand ma duc in Ro ajut oamenii cu ce pot multi studiaza aici si lucreaza aici ca sa poata sa duca si acasa tot ceea ce au invata.Eu unul cred ca locul romanului e in Ro si nu in alta parte caci oamenii sfintesc pamantul si nu banii sau cine stie ce putere.E pacat ca unii care au origine de acolo critica si vad numai raul si eu il vad si nu vreau sa contrazic pe nimeni,dar in viata am invatat un lucru sa raman cuccea ce a fost frumos si un lucru asa cum e in Ro totul merge incet dar sigur spre bine si poate in 20-40 de ani o sa fiti invidiati.
f1anatic
QUOTE(MR28673)
Apropos de debandada... e adevarat ca in america, cand e pana de curent, de produc jafuri la vedere? In cazul in care 1% din ce vedem in filme e adevarat, atunci nici americanii nu-s mai civilizati.... smile.gif


Luate separat, cazuri izolate de jafuri si proteste si dezordine publica se intimpla si aici: conferintze ale World Trade Organization, meciuri sportive intre diferite universitatzi rivale, pana de curent din vara trecuta din N-E Statelor Unite si Canada. Si noi avem scursurile noastre. Per ansamblu, aceste evenimente ramin izolate si complet nereprezentative pentru societatea americana. Pana de curent din 2003 a demonstrat ca o metropola de 20 milioane poate rezista citeva zile fara curent, fara apa si mincare citeva zile fara a se declansa dezordine publica. Oamenii , odata linistitzi ca nu este atac terorist, s-au dus spre casa care cum au putut, altzii au innoptat afara, lumea intzelegindu-se fratzeste, civilizat, cu simtz de responsabilitate. Imaginile cetaztenilor de rind ajutind politzia la dirijarea traficului au facut inconjurul lumii, sint convins ca si tu le-ai vazut...Asa ca pescuieste in continuare, dar cu asta nu ai prins nimic.

Dupa cum spune si Iulian, potzi lasa masina cu geamurile deschise si sa intri in magazin, vecinii (mai de incredere of course) vin si itzi plimba ciinele, te salutzi cu toata strada, cu vecinul din coltz bei bere si vorbesti despre vinatoare, altul care ti-a busit masina (din greseala dar vina lui) este totusi un vecin cu care vorbesti si cu care te salutzi si cu care iarna cooperezi la inlaturarea zapezii ? A-pro-pos...stitzi ca aici este de datoria fiecaruia sa-si faca curat in fatza casei, pe spatiul public, sa tina iarba curata si iarna sa dea zapada de pe trotuar ? Si ca ciinele se caca si recoltezi produsul cu punga si o pui la garbage ? Nu conteaza ca esti milionar sau drug dealer...am vazut si pe unii si pe altzii facind asta ! Este un sentiment de datorie civica bine inradacinata. Iarna lumea se intrece in decoratzii luminoase, care mai decare mai scumpe si mai ochioase, le lasa peste noapte afara, pe casa, (la fel si de Halloween) si NU LE FURA NIMENI...nu taie nimeni curentull...cel mult spre seara itzi bate la usa si te intreaba de unde le-ai luat si /sau daca poate sa faca o poza cu ele. Pai daca las eu bradutzul cu fibre optice in fatza casei din Romania...si ma intorc cu spatele, nu il mai gasesc. Sau il gasesc distrus din rautate.

America nu este nici Dallas, nici Sex&the City, nici E.R., Chicago Hope, Sopranos sau mai stiu eu ce arata filmele. Filmele arata situatzii limita, extreme, pentru ca asta se vinde, atrage atentzia...ceva ce este diferit de normal.
James Kilowatt
Exact asta vreau sa spun si eu.... ca unele cazuri nu sunt reprezentative pentru o societate. Jafurile care se intampla in cazul black-out-urilor nu reprezinta americanul obisnuit, ci doar scursurile care odata ce au ocazia, isi fac de cap. La noi ocazia sa-ti faci de cap pe sosele o ai non-stop, pentru ca politia nu-i amendeaza decat pe cei care "nu au spate". Cum scursurile sparg magazine cand nu merg alarmele, la fel si la noi o fac pe nebunii cand dorm politistii, sau vegheaza doar cu jumatate de ochi. Insa nici unii nici altii nu sunt reprezentativi.... Diferenta e ca la americani curentul cade o data la cativa ani, iar la noi politia doarme de cativa ani buni....
Iulian HondaFan
Replica la postul lui Marius

"Sa nu vorbesc cum esti trata la intrare in tara ca un raufacator de parca as avea bombe plus amprente.In Ro anul asta am intrat cu Cartea de identitate si a durat 2-3 minute nu m-a intrebat nici ce sunt si ce am si nici cel putin in bagaje nu s-a uitat nimeni...
...Si apropo de masini am depasit in state putin viteza legala si am fost oprit cu arma in fata sa nu fac vreo miscare e inspaimantator."

Si eu am fost oprit de cateva ori de politie aici, insa niciodata nimeni nu m-a amenintat cu arma, desi politia este aici inarmata intotdeauna. nu spun ca asta nu se intampla, dar nu e regula de abordare. si nu imi convine nici mie chestia cu armele de aici.

in ceea ce priveste controlul la intrarea in US, pt cetatenii EU este inca bine fata de cum suntem tratati noi est-europenii. nu pot sa spun ca esti umilit, dar sunt duri. si sa nu uitam ca si Germania si EU mai bine de un deceniu dupa 1989, au tratat pe cetatenii romani in acelasi fel (ma refer la cozile pt. vize pe la ambasade precum si la controalele de la frontiera EU).

"Si masini sparte sa distrugi un bun numai ca aveam alte numere de companie si nu platea firma sau noi atata impozit si as putea sa continui cu civilizatia de vis."

si mie mi-a fost vandalizata masina parcata pe strada de 2 ori in cei 3 ani cat am locuit in Manhattan. marile orase americane au si umbrele lor. Cred ca se mai intampla si in Munchen, Hamburg sau Berlin, dar nu am statistici sa spun unde e mai frecvent vandalismul. fata de romania e cred insa mai bine...

"Eu unul nu am fugit de unde m-am nascut si am lucrat pe diferite continente si acolo am facut un nume bun."

nici eu nu as fi plecat din Germania, desi in NY am avut colegi medici germani care au ramas sa profeseze in USA. tu insa nu stii care a fost situatia mea, nici tu nu ai fi stat sa profesezi ca inginer cu un salariu de 60$ pe luna, atat cat putea sa ne plateasca statul Ro pe noi medicii rezidenti. stiu ca lucrurile s-au mai indreptat, dar noi am plecat din tara pt ca nu am avut incotro si pentru ca realmente faceam FOAMEA.

"Si stiu si ajutorul Americanilor dupa 1945 si cum au dus si ce mai ramasese din fabrica mica la care lucrez eu BMW am primit credite de la Americani pe care le-am platit cu dobanzi si sudoare dar avem la ora actuala o industrie de masini pe care unii o invideaza."

Americanii v-au tratat incomparabil mai bine decat rusii care au purificat etnic toate provinciile rasaritene ale Germaniei: Silezia, Pomerania, Prusia Orientala, Sudetenland si au devalizat toata industria germana din teritoriile ocupate de ei. asta a fost situatia, natiunea germana avea de platit prapadul adus asupra intregii Europe sub conducerea lui Hitler. Asa cum si noi am avut de platit pt. oalele sparte de noi si pt situarea geografica.

Eu admir foarte mult popoarele german si japonez pt. extraordinara putere de a renaste din cenusa si de a reveni in fruntea lumii civilizate si democratice.

sper din toata inima ca si Romania sa repete povestea, desi in 1960 Germania de Vest era deja mai departe decat e Romania in 2004. si aici e unde trebuie sa revin la capitolul moravuri si naravuri...
Rai
Cred ca s-au scris destule poate fiecare are dreptate putin in felul lui.
Dar ironie prietena mea este medic in Ro inca rezident si va fii probabil specialist la anul dar cu toate ca am ceva relatii aici as putea practic sa angajez orice intelectual nu vrea sa plece si mi-a ramas numai sa invat romaneste bine poate sa merg eu in Ro e ciudat.Nu?Si fac drumuri in Ro cu masina,tren,avion, autocar am mult timp liber asa am cunoscut in ultimii 4 ani o groaza de oameni si obiceiuri si sigur tara si culmea cunosc multa lume de aici care ar vrea sau se stabilesc in Ro.
Asta e sunt lucruri care se bat cap in cap.Dar cred eu ca peste tot in lume exista bine si rau si eu unul am vazut si lucrurile bune din America.
Iulian HondaFan
e adevarat Marius. a trebuit sa iti spun si argumentele mele pt. ca nu am plecat de buna voie. si eu am avut colegi care au ramas acolo, sunt medici de succes si o duc bine, dar depinde foarte mult si de care a fost pozitia sociala a familiilor lor, de relatii. eu nu am avut nimic din "spatele" pe care altii l-au avut.

In USA am venit cu 2 valize si 1000 de dolari imprumutati, si tara asta mi-a deschis oportunitati pe care Ro nu mi le-a putut oferi. pt. mine "american dream" a lucrat, nu este cum mi-am imaginat, dar e o existenta plina si am satisfactii. sunt si chestii care nu le suport la americani dar deja cand aterizez pe un aeroport american venind din Ro ma simt mai acasa decat acolo.

sunt si chestii care imi lipsesc din Ro printre care si polemica motiv pt care imi face placere sa petrec ceva timp cu voi pe acest forum.
James Kilowatt
Eu am plecat din Romania de buna voie, insa asta nu inseamna ca ii consider pe toti romanii tampiti sau vinovati pentru ce se intampla, ci numai pe unii. Si anume, pe aia din politica.... Iar daca marius imi face o oferta de angajare, o accept fara sa clipesc. laugh.gif Romania sigur nu mi-ar face alta mai buna...
V l a d
daca mai continuati pe offtopic il mut unde ii este locul, adica la offtopic.
Iulian HondaFan
vlade poti sa faci ce crezi de cuviinta. muta-l, sterge-l, etc.

MR, tu esti de viziune idilica, e treaba ta, eu poate am o viziune oleaca apocaliptica, desi in cercul meu de romani emigranti de aici cred ca sunt printre cei mai idilici la acest capitol.

nu cred ca asta iti da insa dreptul sa consideri opinia mea invalida, ca asa facem noi astia emigrati, ne pute totul la tara de unde am plecat.

avem experiente de viata diferite si avem dreptul fiecare la opinia lui, si e bine sa fie asa. asta e democratie ( macar asta e un castig mare ), drept de libera expresie si forum.

chiar considerand viziunea mea hiper-negativa, conceptia ca: " suntem un popor destept si frumos, avem numai cateva uscaturi care ne strica imaginea si e vina rusilor si a comunistilor ca suntem la coada Europei" nu e adevarata si nici nu cred ca ofera vreo premiza de progres...

clasa politica e asa cum e pt. ca noi toti suntem asa cum suntem, noi i-am votat si le acceptam magariile.

cred radacina situatiei deplorabile in care se afla Ro tine de modul de gandire si actiune al majoritatii romanilor, incepand cu comportamentul pe strada si in public in general. ca unii sunt mai naraviti in rele e adevarat, dar comparand medie pe medie cu lumea civilizata nu cred ca stam mai bine decat USA, Germania, Franta, etc. si nici macar cu Ungaria...

Nemtii erau intr-o catastrofa totala la sfarsitul razboiului, dar in 10 ani erau din nou in fruntea Europei. Noi, dupa 15 ani si plecand de la o situatie clar mai favorabila, n-am facut decat progrese modeste. De ce atunci, daca nu suntem in medie o societate mai naravita cum spui tu?
V l a d
se muta la offtopic
James Kilowatt
Pai nu vad ce este idilic in ceea ce spun eu... pentru ca nu vad o solutie imediata de iesire din problema respectiva.
Insa faptul ca oricare dintre noi, cei care am plecat, indiferent ca am plecat de un an de 10 ani sau de 20, am reusit sa ne adaptam si sa ne integram in societati care mai de care mai diverse, ma face sa cred ca nu suntem idioti congenitali, ca rasa. Pe de alta parte, un finlandez adus in romania in cativa ani va ajunge fie sa dea spaga, fie sa se sinucida smile.gif
Nemtii sau japonezii au fost totusi in alta situatie... au trecut printr-un razboi, au suportat bombardamente in bunkere impreuna.... au avut alta solidaritate. In romania, se spunea ca un om din 4 e securist... asa ca nu e de mirare ca oamenii sunt dezbinati si prin urmare usor de manipulat.

Insa incet incet, problema se transforma in ce spui tu... pentru ca generatiile formate in ultimii 15 ani au ales modele negative de urmat.
Astia care suntem afara, am putea ajuta mult mai mult aratand ca se poate reusi si corect in viata, eventual ajutand si pe altii sa o faca, decat sa stam pe margine si sa ne dam intelepti. Suntem mai multi intelectuali in strainatate decat corupti in parlament... insa nu ne facem auziti. Suntem dezbinati, asa cum spuneam mai devreme...

Iar cei dinauntru (asa cum am fost si eu pana de curand) ar trebui sa renunte la concepte paguboase gen patriotism prost inteles sau "generatie de sacrificiu" si sa-si caute bunastarea acolo unde li se ofera, fara sa fie nevoiti sa renunte la unele principii care au supravietuit celor 15 ani.... Mie mi se pare ca e mai important sa-ti pastrezi verticalitatea decat sa te adaptezi intr-o tara care de fapt nu are nevoie de tine... sper,cel putin, doar pentru moment.
Rai
Da locul e mai potrivit aici.
Dar sincer ma intreb cate odata ce asteapata unii si alti de la viata,am intalnit atatia oameni in Ro care au facut ceva cu initiativa lor.Sigur daca stai sa astepti nu cred ca vei ajunge undeva trebuie si initiativa.
Un mare Presedinte american zice ce pot sa dau eu tarii mele,nu ce astep eu de la ea.Stiu ca e greu in ziua de azi sa educi oamenii care nu cunosc ca exista si alceva,dar sa tot fugi la un moment dat te intrebi cine si ce sunt eu.Si tot nu ajungi poate unde ai dorit.
Iulian HondaFan
we reached common ground...

asta incerc si eu sa fac. material noi oricum trimitem in tara bani parintilor nostri in mod regulat, asa cum trimit cateva sute de mii de romani aflati afara.

ceea ce am incercat este sa discut aceste probleme, fara a intentia de a jigni pe nimeni, dar, recunosc, cu intentia de a provoca. oricum discutia nu a captat decat o atentie limitata si doar cativa au raspuns acestei provocari... si din pacate mai mult dintre cei aflati afara.

Apropos, MR unde esti ca nu scrii de la Galati...
James Kilowatt
Sunt prin ue... insa atunci cand m-am inscris pe site, nu puteam sa aleg o locatie de afara, asa ca am ales-o si eu pe cea de bastina smile.gif Nu sunt insa plecat de foarte mult timp....
Eu nu trimit bani acasa, pentru ca nu am nici eu foarte multi si nici ai mei nu sunt chiar nevoiasi.... insa, fac eforturi sa atrag cat mai multi afara dintre rude, sau colegi.... sa cunoasta si experienta unei alte tari, alte mentalitati... si sa decida apoi singuri unde e mai bine pentru ei si ce principii merita respectate si care nu.
guerilla
Stai asa Iulian ca am reinviat si eu, iar subiectul asta e chiar foarte interesant pentru mine. "polemica" dupa cum ziceai tongue.gif
da, si eu as pleca din tara. si nu pentru ca mor de foame. desi stiu si cum e sa traiesti cu sub 60$ pe luna :cry:
stiu insa si cum e sa fii tratat ca ultimul om.
stiu si cum e sa vezi in fiecare zi ca unora nu le pasa desi lumea ii arata cu degetul ca au facut marsavii.
eu unul recunosc.. vreau sa plec de bunavoie. :cheers:
putem discuta la nesfarsit despre motive si conceptiile romanului emigrant sau viitor emigrant... bere si tigari sa fie laugh.gif
Iulian HondaFan
pai, chestiile astea se vad mai bine pe burta goala...

am fost pe acolo pe unde zici tu. si cred ca multi dintre noi, dar unora nu le place sa vorbeasca de asta.

nu te tine nimeni cu forta in tara, fa-ti un plan si pleaca unde crezi ca poti sa-ti faci un rost. dar sa stii ca nu e usor nici in afara, fii pregatit sa pui osul la treaba si sa nu faci nazuri, dupa o vreme stramtoarea se rezolva si te vei integra. tratat ca ultimul om s-ar putea sa fii si pe aici... mie nu mi s-au intamplat chestii nasoale, dar am venit pt. rezidentiat medical, am muncit de mi-au sarit capacele dar am iesit la liman pe undeva...
daca te duci pe undeva ilegal vei fi in mare pericol de a fi abuzat, asa ca aranjeaza-ti cati poti apele.
Iulian HondaFan
Uitati-va aici ce se mai intampla pe soselele Ro:

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?pag...rticle_id=92478

eu pot sa zic ca am scapat ieftin... numai cu degete si frane in fata.

la ce nivel de dezumanizare si marlanie au ajuns oameni din elita fortelor de ordine din Ro...
James Kilowatt
Uniforma confera putere in Romania. Nici o noutate aici....
Pe e alta parte, m-am mai gandit la ce am tot discutat la topicul asta. Am incercat sa observ atent ce se intampla in jurul meu.... sa aflu daca francezii sunt cu adevarat mai civilizati. Deocamdata, am ajuns la o concluzie ciudata.... Da, par mai civilizati... insa nu datorita faptului ca se gandesc de doua ori inainte de a face ceva, daca e bine sau rau sau daca deramjeaza... Nu. Ceea ce fac fac din automatism. Nu arunca hartii pe jos din reflex, sunt amabili la volan, te lasa sa iesi din parcare cu zambetul pe buze, te asteapta.... Ca dupa 50 m sa se opreasca in mijlocul strazii, sa puna avariile, sa se duca sa-si ia paine si in spatele lor se formeaza o coloana de un km.
Nu arunca hartii pe jos, decat foarte putini. Insa destul de multi urineaza la colt de bloc, sau daca au copiii mici, ii lasa sa o faca in mijlocul bulevardului. Cu cainii, e la fel. Nimeni nu scuipa pe stara aici in toti cainii isi fac nevoile in mijlocul drumului. Doar o mica minoritate isi imping javrele sa o faca langa troruar, ca sa nu poti sa calci in el...
Asadar, chestia ata ca unii sunt mai civilizati decat altii e foarte greu de masurat. Sunt foarte amabili la volan, isi strang mana amical cand se ciocnesc, insa opresc oriunde le vine daca nu e un politai in preajma, la ore de varf sau merg pe autostradata cu 130 la ora la 2 metri in spatele tau si vorbesc la mobil. Incep sa devin convins ca nu e vorba de educatie la mijloc, ci de obisnuinta. Noi inca avem reflexe proaste....
Iulian HondaFan
eu am fost in Paris o data in 2001. zona centrala pe unde am umblat, mi s-a parut f. curata si ingrijita, as putea spune mai curata decat Manhattan-ul. De alfel si downtown Chicago este mai curat decat Manhattan.

aici cu cainii lumea le strange excrementele imediat in pungi si le arunca la gunoi. sunt hartii pe jos si cutii de alumini de la bauturi racoritoare... dar nu in cantitatile de pe strazile Bucurestilor. trotuarele in Manhattan sunt impestritate cu guma de mestecat solidificata si innegrita, trotuarele si strazile se matura si spala zilnic aproape, dar guma nu se poate scoate usor, asa ca ramane...

si in manhattan este "double parking", adica parcare laterala in paralel care blocheaza o banda pe sens , politia este insa agresiva si poti sa iei amenda in 5 minute, cat intri intr-un magazin. plus aici politia nu discuta, iti lasa amenda pe parbriz si merge mai departe, chiar daca esti acolo nu se angajeaza in discutii...

nu se parcheaza pe trotuare sub nici o forma insa.

un prieten a parcat in zona interzisa i-au remorcat masina, am fost cu el sa o ridice la garajul politiei. cat am stat acolo 30 minute, veneau la fiecare minut camioanele de remorcat cu cate o masina inclusiv cu MB sau limuzine Lincoln, cred ca au cateva zeci de astfel camioane care lucreaza non-stop...
James Kilowatt
Peste tot este destul de curat, pentru ca se spala zilnic. Ca sa vezi mizerie, trebuie sa iesi duminica seara, pentru ca duminica de obicei nu se face curat. Insa n-ai sa vezi francezii adunand rahatul de caine in vre-un oras mare.... In orasele mici sau satuce, da, insa in marile orase, nici vorba. Nu scuipa guma pe strada, ca sa nu calci in ea, insa ai intreaga libertate sa calci in rahat de caine. Cum spuneam, fiecare natie are alte moravuri. E greu sa spui ca unii sunt mai civilizati decat altii.
Am fost in norvegia o saptamana de 1 mai si am fost surprins sa vad un oras intreg beat pe strada, ca a fost sarbatoare. Nordicii sunt etalon de civilizatie, si cu toate astea cum au ocazia, de la 14 ani (fete, baieti la un loc)in sus tot orasul se imbata. Minorii imbracati in alb si rosu pe strazi, cei peste 18 ani in carciumi. Apoi vin niste microbuze ale primariei si-i aduna de pe strazi sau din carciuma si-i duce acasa, ca sa nu conduca beti sa faca accident... civilizat, nu? laugh.gif Betie organizata smile.gif
Rai
Ce sa zic ei care am trait si inainte de 90 in Germania si stiu cum era acum 20-30 de ani ordine si disciplina dar decand au intrat hordele barbare din ost mai ales Rusi au venit vreo 5 mil sa nu mai vorbesc de altii nu mai e cum a fost dar depinde de regiuni si de oameni sigur Germania nu e Ro sunt atatea lucruri prin care difera incat as putea scrie multe dar pe mine personal ma fascineaza Ro e altceva tot timpul trebuie sa improvizezi si e f f bine pentru concediu mai ales ca si perfectiunea si prea curatenia te poate inbolnavi f usor.
Iulian HondaFan
MR, Norvegia este in ultimii 3 ani pe primul loc in clasamentul ONU al dezvoltarii sociale: se iau in considerare 3 factori: speranta de viata( ex. Japonia este pe primul loc cu o medie de viata de 81 de ani), produsul intern brut pe cap de locuitor si nivelul mediu de educatie. desi USA este cea mai mare economie mondiala si are al 3-lea PIB pe cap de locuitor, per total se situeaza pe locul 8 in urma catorva tari europene si a Canadei si Australiei.

Romania este pe locul 69 din 177 de tari, ceea ce nu e f. rau dar e printre ultimile din Europa si in urma si a Albaniei si Bulgariei.

mai multe detalii aici:

http://hdr.undp.org/reports/global/2004/pdf/hdr04_HDI.pdf

Rai, nu banuiam ca Germania are atati de multi imigranti est-europeni, stiam ca aveti o minoritate turca si kurda mare... problema tuturor tarilor dezvoltate este natalitatea mica si toate au nevoie de emigranti ca sa echilibreze situatia demografica ingrijoratoare. USA primeste sute de mii hispanici anual, astfel incat acestia au devenit principala minoritate: aprox 15% din populatie si in 2050 se anticipeaza ca natiunea va deveni realmente bilingva: hispanicii vor reprezenta aproape 40% si vor fi grupul cultural dominant.
James Kilowatt
Sunt de acord cu tine smile.gif Dezvoltarea sociala si betia organizata nu au deci nici o legatura... sau se implica recirpoc? laugh.gif
Apropo, civilizatii norvegieni sunt vazuti de francezi ca o natie de vacari care au pus gheara pe petrolul din Marea Nordului, si de aia o duc bine, chiar daca sunt niste cocotati si niste inculti.... Iar francezii sunt vazuti ca niste salbatici care mananca alimente stricate si maltrateaza detinutii in puscarie, si au cel mai scazut consum de sapun pe cap de locuitor din UE... Asadar, toata civilizatia asta e ceva al naibii de subiectiv.


In Europa situatie cu emigratia e si mai accentuata. Mentinandu-se sporul demografi actual si actuala rata a emigratiei, europa va ajunge majoritar musulmana in 45 ani. Adica, pe durata vietii noastre... probabil smile.gif
Sper ca pana atunci sa gasesc o solutie sa evadez spre state sau Japonia smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.