Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Spaga!
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Probleme Sociale
Pages: 1, 2
TheCube
Am deschis acest subiect ca raspuns la topicul lui F1anatic, cu amenzile. Sper sa mearga in paralel cu celalalt, pentru a mai afla si noi care sunt "cotele" si "textele".
So, in ce situatii ati fost "invitati" sa dati spaga la politisti? Eu deocamdata conduc mai derios de doar 3 saptamani si n-am avut "placerea", nici de una, nici de alta. Si sper sa ma intalnesc cu politistii de la Rutiera din 10 in 10 ani, cand imi schimb permisul.
TheCube
De exemplu, eu o stiu pe aia cu "unde lucrati?" Dupa aceasta intrebare iti dai seama ca se poate.
James Kilowatt
Eu am dat 250.000 in iarna. Primul contact cu realitatea romaneasca, plecam de la aeroport spre casa..... Pentru facut stanga si taiat banda continua, la iesirea din Otopeni.
Sorin19
500.000 anul trecut pe la Predeal. Tocmai faceam o proba la Solnita noua a lui taicamiu' si nu imi placea sa stau intr-o coloana in spatele unui camion. Pe semne ma grabeam. Asa ca am depasit intr-o curba, linie continua, vizibilitate nu prea. Dupa curba a trebuit sa opresc si sa las spaga. Era singur, era noapte, clar statea "la pescuit".
Gabriel29224
200 mii nu mai tin minte cand. Parcasem pe gazonul inexistent de pe strada respectiva.
Erau porniti evident pe spaga. De cum a deschis gura. Stiu ca am dat mult - eram cu mai multe in neregula la vremea aceea biggrin.gif

Dar am scapat de curand gratis de ceva mai rau: trecut pe rosu. Pana la urma l-am convins ca sunt sarac si am salariul minim pe economie si ca ma termina daca imi ia permisu (oricum pe asta nu-l mai am acum - mi l-au sutit (sau eram beat naiba stie)).
Imi taia baiatu' chitanta lejer, dar i-am dat tare din gura.
Gabriel29224
Am uitat de "texte": mai e un text in care iti lauda masina (adica daca ai atatia bani de masina - limuzina chiar, nu iti permiti o scapare printre degete?)
Lexy
Eu personal n-am patit-o niciodata.Dar exista 2 variante:
1.Ori dai si scapi fara comentarii minim banuiesc la preturiel actuale 300mii...aste depinde si de ce magarie ai facut.
2.Ori te mentii tare pe pozitie cu nu si nu si teoretic nu au cum sa dovedeastac ca e ca ei..d.epinde again de ce ai facut
3.Le-o iei inainte cu domne n-am de unde, ma grabeam moare cainele,-m-a concediat sefu azi, ma inseala nevasta si colac peste pupaza mi s-a spart si o tzeava in baie si am inundat 2 etaje....

Oricum prostia se plateste la fel si ilegalitatzile...dar cum salariu politistului este mic si nevoia de ban este alive tot timpul....plateste si scapa!

Sau daca politistul e din asta sictirit si increzut si taranoi plin de el, mai bine paltesti 300mii in plus si achitzi amenda decat sa te umilesti...Depinde de situatie personaje si caracter.
rafaello5
Din fericire nici eu nu am patit-o pana acum.Dar mi s-a intamplat sa trec azi cu un prieten pe un loc unde nu era permis si mi-a dat ne-nea politaiul un avertisment si mie si prietenului.Si sa vezi cat s-a chinuit sa scrie avertismentul ala.Bine ca nu a fost amenda.(si sa vezi ca zicea ca amenda pentru trecerea prin locuri nepermise este de la 500.000 la 700.000).C@c*t!!
f1anatic
QUOTE(TheCube)
Am deschis acest subiect ca raspuns la topicul lui Iulian, .


Care Iulian a deschis topicul cu amenzile?

Aici nu tine cu spaga. In primul rind, ca in toate filmele americane, daca te opreste politia statala...aia au camere video in masina pe care sint obligatzi sa le puna in functiune. Si plus de asta au statiile radio pune in mod de transmisie pt a se auzi tot timpul convorbirile la baza. Apoi Chicago Police nu patruleaza niciodata singuri in masina (doar aia vechi de tot, bossii) asa ca daca e sa dai spaga, sint de fapt doi si dai la doi...plus ca au si ei acelasi consemn cu radio...Una alta...nu tine.

Linia de aruncat spaga aici (dar nu la Militzie) este "Have you met my brother Jackson?" Ma rog...Andrew Jackson este pe banknota de 20 de dolari. Depinde de situatie ca potzi sa vii la interval cu unchiul Benjamin Franklin (100 dolari). Depinde de situatie...repet. in general toata lumea se prinde, pt. ca astea sint banknotele americane cele mai des folosite. La ATM (bancomat) ti se dau hirtii de 20 dolari deci fratele Jackson.
madalina
Eu am fost opritade politie o singura data, cand d-abia imi luasem permisul! Am intrat pe interszis fara sa-mi dau seama, iar politia era acolo!

A venit la mine cu gandul sau spaga, sau imi ia permisul! Pana la urma l-am convins ca m-a emotionat prezenta lui in intersectie si din aceasta cauza nu am vazut indicatoarele! Pe deasupra nu aveam nici certificatul de inmatriculare la mine! M-a verificat prin statie si am scapat doar cu amenda pentru lipsa certificatului!
TheCube
QUOTE(f1anatic)
QUOTE(TheCube)
Am deschis acest subiect ca raspuns la topicul lui Iulian, .


Care Iulian a deschis topicul cu amenzile?

Scuze, neatentie la tastatura. :tard: Am remediat.
Andreea
Eu am fost oprita de 2 ori. Acum doi-trei ani, am dat o spaga mica pentru incalcat linia continua - era unul care nu stia nici el ce vrea, ba oprea, ba continua drumul - si l-am depasit usor, nici macar nu m-am dus prea tare pe sensul celalalt. Si "nenea" venea din fata, m-a luat ca din oala. Dar fiind mai la tara, deh, a zambit si chiar el a sugerat solutia. A fost mai ieftin decat in oras :smt041

Primavara asta, insa, am facut stanga in intersectia de la Kogalniceanu cu strada aia care traverseaza Dambovita, nu stiu cum ii zice, un pic mai sus de Facultatea de Drept. Am luat-o pe drept (ca tot eram langa institutia de rigoare :joker: ), am vazut indicatorul de "obligatoriu inainte", dar era mai mult de ocolit, plus ca trebuia sa ma duc pe Plevnei, care e - stiti bine - infioratoare si mi-am zis ca la 8.30 seara... Si ei erau ascunsi in poarta la Drept. Am semnat procesul verbal si am platit amenda. Tipul era chiar din ala "spalat" bine, cu "sarut mana", fara atitudini judgmental sau altele. Pur si simplu si-a facut treaba. Dar nici nu prea ma pricep la a mitui oamenii. N-am facut nici cea mai mica incercare de "intelegere".

Tata insa e maestru la dat spagi si la scapat de amenzi. A ignorat pietonul pe trecere la un metru de el si nu i-a facut NIMIC !!! Se ducea la spital, sora-mea nu stiu ce probleme avea - pe bune ambele - si i-a spus politaiului, care l-a lasat sa plece... :shock:
Alecs
veneam pe sens interzis si m-a oprit un nene politist care nici macar nu era de la circulatie.. mi-a cerut actele.. nu le aveam la mine si dupa o verificare prin statie, l-am invitat la o friptura smile.gif .. mi-a zis omu` sa-i cumpar 2 sampanii ... deci 200k anul trecut.. am iesit bine, nu?
V l a d
Eu nu am dat spaga niciodata! Daca am gresit asta e, am luat amenda, ca era vina mea, nu vina politistului, iar daca nu am gresit m-am certat cu ei pana in panzele albe si nu am patit nimic. Nu e o chestie normala sa dai spaga, asta se numeste incurajarea coruptiei si daca nici unul dintre voi nu vrea sa devenim si noi ceva mai civilizati, ca tot ne batem cu pumnii in piept ca vrem in UE, asta e problema voastra. Dar tot nu e corect sa dai spaga. Poate ca daca se gasesc din ce in ce mai multi "prosti" ca mine o sa se schimbe ceva si la noi.
ciprian7
Ai dreptate, Vlad! Daca fiecare dintre noi am accepta greselile pe care le-am facut si ne-am asuma responsabilitatea, fara sa oferim spaga sunt convins ca si politistii si-ar face datoria ! De fapt, ei incearca de fiecare data sa faca acest lucru insa banul este ochiul dracului! Sunt putini cei care rezista tentatiei de a castiga cativa lei in plus fata de salariu.
Lucrurile sunt foarte simple : daca nu dai nici ei nu primesc!
Andreea
Mda, adevarul e ca la politist nu e ca la medic (unde pur si simplu iti face 1 anestezie in loc de 2 pentru ca atat ai dat spaga, de una sigura, desi taie acolo in carne vie): banii ti-i ia oricum, mai multi sau mai putini, ce-i drept, depinde de metoda - spaga sau amenda. Dar se intampla ca peste tot: ne spunem: nu sunt eu singurul care da spaga, ce, eu sa fiu mai prost?
Mie - spre jena mea - mi-e pur si simplu rusine sa dau spaga, am asa, o retinere...
Sau sa "ma hlizesc": am o prietena care asa a scapat de mai multe ori, e draguta, blonda... La delicte mici, a oprit-o, ea a facut vreo doua glume - suntem amndoi obositi, si dvs si eu, bla-bla, zambete si a lasat-o sa plece (!!!) M-a cam facut invidioasa cand am asistat la asa ceva. Plus ca pe barbati ii scoate pur si simplu din minti, ca agentii rutieri sunt numai la masculin, ei nu au cu cine se hlizi.
Deci "Jos spaga si flirtul la/ cu politia rutiera!"
TheCube
QUOTE(V l a d)
Dar tot nu e corect sa dai spaga.

Ehe, uite in sfarsit parerea pe care o asteptam. Normal ca e mai bine - pe termen scurt - sa dai spaga decat sa suporti consecintele faptelor tale; si aici nu ma refer numai la spaga catre politisti. Insa pe termen lung asta duce la intarirea coruptiei, urmata de o "foame" din ce in ce mai mare de spagi si care in final se treduce prin zelul din ce in ce mai mare de care or sa dea dovada functionarii publici in a pune bete in roate.

Si sunt multe lucruri in Ro care trebuie sa se schimbe prin renuntarea la a mai incalca legile, fie ele si ale bunului simt; pomenisem mai demult de cei care stau in statia de autobuz pe carosabil, pentru a prinde neaparat un loc. Daca din ce in ce mai multi nu vor mai trece de bordura, desigur ca nu vor prinde loc (dezavantajul pe termen scurt), insa poate ceilalti se vor rusina si vor face la fel.

Asadar, jos spagile!
stefan_ieu
Absolut de acord cu voi. Exemple ar mai fi :
- strecuratul prin trafic cand ii obligi pe ceilalti sa iti faca loc
- fortatul semaforului
- claxonatul la semafor
- plus multe altele ale pietonilor (din pacate aici politistii nu iau masuri - asa ca pietonii nu prea se incadreaza la topicul asta)
HalbaSus
1. Daca de maine (ipotetic vorbind) nu ar mai lua absolut nici un politist spaga... credeti ca ar disparea "marea coruptie" adica aia unde e vorba de zeci de mii de euro pt obtinerea unui contract de concesiune sau ceva ? Pai nu, din moment ce in toate tarile unde politistii nu prea mai pot lua spaga tot exista coruptia "mare" care este adevaratul pericol... societatea nu va fi afectata de faptul ca tu ai intrat pe rosu si ai dat 200 de mii la politist...

2. Mica coruptie (aia pe care o faci tu cand te duci la primarie si dai o spaga la functionar sa mearga mai repede treaba) sau pe care o dai la politist sa nu iti ia carnetul este o consecinta a legislatiei proaste... si atat timp cat legislatia va ramane proasta ea este NECESARA sau chiar INDISPENSABILA.
Exemple:
- spaga pe care o dai la functionarul de la primarie sa mearga treaba mai repede: ea nu ar fi necesara (deci nu ai mai da-o) daca nu ar exista birocratie, legislativul ar trebuii sa elimine birocratia si ar elimina spaga, dar daca nu o elimina "mica coruptie" repara o eroare a legislativului
- spaga care o dai ca sa nu iei amenda de 750 ci de 300 de mii: daca amenzile ar fi proportionale cu salariile amenda ar fi din start 300 nu 750 si nu ar mai fi necesara spaga... dar din nou "mica coruptie" repara erorile legislatiei
- spaga pe care o dai ca sa nu-ti ia carnetul pentru ca ai avut 0.17 alcool in sange nu o mai dai in alt stat pentru ca acolo limita legala (in mai toata europa occidentala) e cuprinsa intre 0.2 si 0.5 sau chiar 0.6-0.7 (in Irlanda si Scotia parca dar nu sunt sigur) deci din nou "mica coruptie" ar trebuii sa repare o eroare a legislativului. Spun "ar trebuii" pt ca eu am fost in situatia sus amintita si in ciuda insistentelor mele nu am reusit sa scap fara carnetul luat...

Cu alte cuvinte:
JOS MAREA CORUPTIE !!!
JOS CU LEGILE PROASTE !!!
dar daca raman legi proaste si trebuie cineva sa repare:
VIVA LA CORUPTION :cheers:
madalina
Amenda se da in orice loc civilizat proportional cu greseala, nu cu venitul! Dupa aceasta logica, daca o persoana are in grija 3 copii si nici-un venit, trebuie sa nu-i mai dam nici-o amenda!?!

Stiu pe cineva care este pagubit anual cu peste un miliard, deoarece cei care il fura sunt oameni fara venit, iar procuratura si politia refuza sa le dea amenzi pe principiul: sunt saraci, au copii, sunt someri etc, dar in aceeasi localitate exista locuri de munca pentru toti cei care fura, dar oamenii nu vor sa le ocupe, pentru ca e mai putin obositor sa furi!
HalbaSus
In suedia spre exemplu amenda este proportionala cu salarul, tot in aceasta tara inregistrandu-se cea mai mare amenda rutiera din istorie, pe care a platit-o directorul de la Nokia mi se pare... nu mai tin minte suma dar oricum era peste 1000 de dolari.

Nu sunt neaparat un fan al acestui sistem dar prezinta cu siguranta anumite avantaje, de exemplu pentru unii amenda de 350 de mii pt viteza este foarte mare... mie mi se pare destul de mica si conduc pe principiul: "maxim 90 in localitate - maxim 140 in afara" adica daca ma prinde radarul sa ma amendeze dar sa nu-mi ia permisul... la altul daca ii dai o amenda 350 de mii trebuie sa taie portia de salam si branza care o duce acasa... oricum cred ca deja suntem off-topic... sorry smile.gif
James Kilowatt
In franta a fost prins atasatul diplomatic al Quatarului mergand un pic sub 200km/h in tunelul de sub Mont Blanc. A incercat sa dea spaga, si sa se foloseasca de imunitatea diplomatica, insa francezii au facut panarama si in final, a fost rechemat la el in tara..... Ghinionul lui, a dat peste un politai incoruptibil. Ma intreb cat a oferit....
Adevarul este ca era chiar tampit, un accident acolo se lasa in mod clar cu multi morti, pentru ca e greu accesul pentru pompieri si salvari... merita chiar parnaie pentru asta.
ciprian7
Hai sa va dau un alt exemplu mult mai elocvent in materie de spaga si de civilizatie!
Am fost in Statele Unite cu o cunostiinta care intamplator lucreaza in cadrul Departamentului de Stat. Ne-a oprit un politist pentru depasirea vitezei regulamentare si in momentul in care cel de langa mine si-a declinat identitate, in speranta ca va fi iertat, politistul i-a dat o amenda de doua ori mai mare decat intentionase initial. De ce ? A motivat foarte simplu, spunand ca tocmai din cauza ca lucreaza in institutia respectiva ar fi trebuit sa respecte regulile de circulatie.
Oare la noi cand o sa intalnim asa ceva?
Toti smecherii si aurolacii isi pun numere de POL, GUV, SRI, SIE, MPR, SEN, DEP in speranta ca nu vor fi opriti daca incalca regulile de circulatie.
Cand o sa se termine cu lucrurile astea ? Ce importanta are faptul ca lucrezi in Guvern, M.A.I. sua esti magistrat? Daca gresesti, plateste!
Asta este CIVILIZATIE!
James Kilowatt
Sa nu exageram, totusi... nici politistii nu sunt intotdeauna ingeri nevinovati. De prea multe ori ies la vanatoare, in loc sa se ocupe intr-adevar de siguranta traficului! De prea multe ori suntem opriti pentru o problema de forma, si nu una de fond....
cristianc
Nu sunt intrutotul de acord cu tine dupa cum urmeaza -->>
QUOTE(Halba-2)
1. Daca de maine ....

Exista coruptia mare dar odata demascata nu scapa nimeni: demisii, guverne cazute, prim-ministri arestati sau demisi. La noi povestesc ziarele coruptia mare o luna 2 , 3 , un an si atat.

QUOTE(Halba-2)
2. Mica coruptie ...spaga, dar daca nu o elimina "mica coruptie" repara o eroare a legislativului
- spaga care o dai ca sa nu iei amenda de 750 ci de 300 de mii: daca amenzile ar fi proportionale cu salariile amenda ar fi din start 300 nu 750 si nu ar mai fi necesara spaga... dar din nou "mica coruptie" repara erorile legislatiei

De ce trebuie sa fie amenzile proportionale cu salariile??Este ca si cum ai defini amenda un element normal in loc sa fie o exceptie. Elementele cosului zilnic pot fi definite proportionale cu salariile.


QUOTE(Halba-2)
- spaga pe care o dai ca sa nu-ti ia carnetul pentru ca ai avut 0.17 alcool in sange nu o mai dai in alt stat ...nou "mica coruptie" ar trebuii sa repare o eroare a legislativului. Spun "ar trebuii" pt ca eu am fost in situatia sus amintita si in ciuda insistentelor mele nu am reusit sa scap fara carnetul luat...


Gradul de civilizatie din tarile amintite, numarul accidentelor produse de soferii in stare de ebrietate au stabilit limitele pe care le amintesti. Irlandezul bea de sparge dar nici mort nu se urca sa conduca ca un bezmetic. In Romania parca atunci betivul nostru are chef de condus pe sosea!
madalina
Sa nu uitam imbecilitatea din legea taximetrei: daca un individ este in stare de ebrietate, taximetrstul poate refuzasa-l duca acasa!

Daca avem un individ la 2-3 noaptea beat crita, taxiul nu-l duce acasa, transportul in comun nu mai circula, nu are decat sa mearga pe jos sau sa se urce in masina personala!
cristianc
Sau sa nu mai bea, sa aiba sotie soferita.
madalina
Daca m-ar avea pe mine, l-as lasa sa doarma pe strada, sa se invete minte ca alta data sa nu mai bea! Am oroare de alcool si oameni beti!

dar eu ma refer la indivizii care beau in mod regulat, in diverse carciumi!
HalbaSus
QUOTE
Gradul de civilizatie din tarile amintite, numarul accidentelor produse de soferii in stare de ebrietate au stabilit limitele pe care le amintesti


La noi in ciuda faptului ca nu ai voie sa bei mai nimic sunt multe accidente din cauza soferilor beti (desi ei stiu ca nu au voie sa bea nimic), crezi ca pe ei ii intereseaza limita legala ? Ca e 0.1 sau 0.5 ei oricum nu se vor opri pana la 1.7...

Un grad maxim mai mare (0.3 - 0.5 spre exemplu cum e in Germania) ar avantaja oamenii de bun simt care poate vor sa mearga cu masina sa bea o bere sau 2 si dupa aia sa se intoarca tot cu masina... Iar cei care depasesc 0.5-ul sa le ia nene carnetul nu pe 3 ci pe 6 luni... si sa nu se poata da spaga... Dar pana atunci, sa fie politistii mai ingaduitori (desigur pt o mica contributie la bugetul dumnealor).

Am vazut recent la un magazin de accesorii auto un breloc cu alcoolmetru... deci nu ar fi problema pt cei care nu vor sa depaseasca limita legala... si oricum chestia asta o cam stie fiecare, in functie de cum se simte.
cristianc
Raspunsul tau accentueaza faptul ca suntem o natiune mai putin educata=civilizata. Vrem amenzi mici si daca se poate dupa ce facem infractiuni sa putem conduce de a doua zi fara probleme. :occasion5:
La noi legea nu e inca la nivelul sa fac educatie (cum propui tu) ea doar pedepseste si dupa cum se vede(fotbalistul Semeghin e un exemplu sunt curios de sanctiuni: 1,3% alcoolemie) are pe cine asa ca nici Politia nu are de ce sa schimbe legislatia. Daca o va schimba va fi mai rau nu mai bine? De ce? Uite-te-n jur! Nu m-ai inteles, Uite-te in jur-
f1anatic
QUOTE(ciprian7)
Hai sa va dau un alt exemplu mult mai elocvent in materie de spaga si de civilizatie!
Am fost in Statele Unite cu o cunostiinta care intamplator lucreaza in cadrul Departamentului de Stat. Ne-a oprit un politist pentru depasirea vitezei regulamentare si in momentul in care cel de langa mine si-a declinat identitate, in speranta ca va fi iertat, politistul i-a dat o amenda de doua ori mai mare decat intentionase initial. De ce ? A motivat foarte simplu, spunand ca tocmai din cauza ca lucreaza in institutia respectiva ar fi trebuit sa respecte regulile de circulatie.
!


Imi vine FOARTE GREU sa cred asa ceva. Poate s-o intimpla la Washington DC ca aici la Chicago nu merge. Politzistii nu isi dau unii altora amenzi. Am un bun prieten militzian in gasca de baietzi buni si de cite ori mergem undeva, conducatorul (inclusiv eu - ca facem cu schimbul) sintem incurajatzi sa conducem prudent dar sa nu ne face probleme de limita de viteza ca nu luam amenda chiar daca sintem opritzi.

Si la cite masini vad eu cu US Government; M ###### sau U ##### care incalca toate legile de circulatzie (mai ales de viteza) si sint lasate sa mearga mai departe imi vine tot mai greu sa cred povestea ta. Mai ales ca am prieteni care motivind ca au fost chematzi la spital de urgentza ca le moare cite un pacient (sint doctori) au avut si escorta pina la spital. Deci NU amenda ci escorta ca sa ajunga mai repede !
guerilla
se muta la off topic.
Iulian HondaFan
pai, bine ca nu ma uit!!!

eu deschisei topic cu moravurile rutiere la romani si am disecat piatra filosofala cu cativa protagonisti, in timp ce esenta problemei se dezbatea aici.

raspunsurile la obiectiile mele sunt f. clare si sincere pe acest topic.

DA este coruptie si sunt moravuri nepotrivite...

coruptia, daca vrem sa dispara trebuie atacata la toate nivelurile. coruptia mare si mica sunt aceleasi. daca politailor si procurorilor de la PNA li s-ar asigura protectie clara sub lege si li s-ar da ca stimulent o parte din pagubele recuperate de la marii spagari s-ar putea lovi si in coruptia mare.

iar politaii care stau la vanat spagi ar putea fi rapid potoliti daca onor sefii politiei ar face cateva echipaje de politisti in civil in masini civile care ar incalca reguli de circulatie minore special ca sa fie opriti si apoi sa ii spaguiasca pe impricinati cu bani marcati si aia de sunt prinsi ca iau sa fie dati afara din politie si tarati prin tribunale. numai cateva cazuri pe tot cuprinsul patriei care sa fie popularizate si s-ar baga frica in tot corpul politienesc. asta ar fi eficient si e mai usor decat sa te uiti dupa cei care dau spaga.

si aici in USA este coruptie dar raspandirea ei este clar mai mica. trebuie sa tinem cont ca pe Al Capone l-au dovedit niste tipi rupti in fund dar corecti, si atunci era coruptie in Chicago de sus pana jos, iar politia locala ii facea pantofii lui Capone.

nu e o scuza ca salariile politailor sunt mici, si aici sunt mici, chiar relativ mai mici decat in Ro: un agent incepator in New York City are 30000$ pe an impozabili, ceea ce e bine sub salariul mediu pe economie si chiar f. putin pt preturile din zona respectiva: un studio ( garsoniera cum ar fi la noi) de inchiriat in Manhattan costa cel putin 1000$ pe luna si asta ar fi o chichineata intr-o cladire darapanata. chestia este ca daca sunt prinsi cu ocaua mica isi pierd painea si nu mai pupa o slujba buna pe viata. in plus isi pierd si pensia si asigurarea de sanatate, asa ca oamenii sunt relativ saraci dar curati.

si eu am scapat de amenda aici pt. ca eram in scrubs si chiar conduceam intre cele 2 spitale unde am pacienti. eram cu 48mph (aproape 80 km/h) intr-o zona cu 25mph (40km/h) si politistul m-a lasat numai cu un avertisment. seful meu insa ia 2-3 amenzi pe an in aceeasi situatie, si este 80-200$ bucata in functie de cat de mult ai depasit viteza legala... dar asta nu e coruptie. eu nu am auzit pe nimeni aici sa dea spaga la politie.
andrei28525
Bun, sunt de acord, ai incalcat regulile platesti... Dar cine face regulile? legile rutiere? Dar de semne de circulatie puse aiurea ce ziceti? Sau de scaderea limitarii de viteza in localitate de la 60 la 50? Cu 60 era bine ca mergeai cu a patra, la 50 e nicicum...
Sa nu mai vorbesc de sensuri unice puse complet aiurea, fara alta logica decit cea de a sta gaborii la agatzat acolo. Cel putin Cluju e plin de mizerii din astea, toate puse de funar. Adica e ditamai groapa pe banda ta, iar ca sa o ocolesti treci axul drumului pe linie continua si gaborul te opreste si iti da amenda!!! Pina la urma ce aplici? litera sau spiritul legii?
Personal am intalnit numai politisti care fac abuzuri in serviciu si se dau mari in functia lor. Pe un alt topi vorbesc si despre asta ca depaseste cadrul de aici.
Radu33501
Spaga pleaca de la soferii auto. In strainatate nu exista asa ceva indiferent cati bani ai si ce ai facut ... DE CE? Oameni civilizati.

Personal daca ar fi cazul si as da spaga, as anunta autoritatile ex Politia, Parchetul National Anticoruptie, si atunci sigur politistul nu o sa mai ia spaga. GARANTAT 99%
cristianc
QUOTE(andrei28525)
Bun, sunt de acord, ai incalcat regulile platesti... Dar cine face regulile? legile rutiere? Dar de semne de circulatie puse aiurea ce ziceti? Sau de scaderea limitarii de viteza in localitate de la 60 la 50? Cu 60 era bine ca mergeai cu a patra, la 50 e nicicum...
Sa nu mai vorbesc de sensuri unice puse complet aiurea, fara alta logica decit cea de a sta gaborii la agatzat acolo. Cel putin Cluju e plin de mizerii din astea, toate puse de funar. Adica e ditamai groapa pe banda ta, iar ca sa o ocolesti treci axul drumului pe linie continua si gaborul te opreste si iti da amenda!!! Pina la urma ce aplici? litera sau spiritul legii?
Personal am intalnit numai politisti care fac abuzuri in serviciu si se dau mari in functia lor. Pe un alt topi vorbesc si despre asta ca depaseste cadrul de aici.


Salut andrei.
Esti putin patimas in ton asa ca incerc sa nu te enrvez mai mult laugh.gif
Majoritatea semnelor de circulatie nu mi se par puse aiurea au toate logica lor! In ceea ce priveste cazul particular cu groapa si linia continua nu e nici o problema. Faci cateva poze si apoi contesti procesul verbal daca agentul chiar se face ca nu intelege ca legea se aplica in spiritul ei daca este cazul! vezi mai multe pe www.amenda.ro care ofera informatii tocmai sa nu mai fim luati de prosti de politisti!
In ceea ce priveste limitarea de 50 s-a discutat mult insa ma bazez pe faptul ca ditamai occidentalii evoluati in toate cele o pastreaza, or avea ei dreptate. Si oricum politistii accepta 10km/h in plus asa ca poti merge cu 60 fix tongue.gif
Nicolae30758
pai daca tot vorbeam de puterea exemplului, eu am hotarat sa nu mai dau spaga. daca sunt vinovat platesc amenda, daca nu si este un abuz, ma duc cu el pana in panzele albe. este puterea exemplului pentru mine si sunt hotarat sa rezist tentatiei de a da spaga. prea mult se spaguieste in Romania. si apoi daca noi vorbim cu nonsalanta de dat spaga (in loc sa spunem ca nu dam), cum dumnezeu vrem sa scapam de coruptie. indiferent de suma sau nivel, spaga tot coruptie se numeste. datul spagii inseamna incurajarea coruptiei. si mai rau esti partas.
Iulian HondaFan
subscriu parerii de mai sus... :3some:
Alex-F1
OK, dar sa nu-mi spuneti voi mie ca politaii in viata de zi cu zi (cand nu sunt la datorie), cu masina proprie, nu mai incalca si ei din cand in cand (sau chiar mai des) cate o regula de circulatie pt. care ei ar da rapid amenda daca ar fi de serviciu? Huh? Phai daca ei, care ar trebui sa fie un exemplu pt. noi ceilalti, nu respecta 100% regulile de circulatie, atunci cum sa le respectam noi? Mai ales in oras la ei, unde se cam cunosc intre ei, sa nu-mi spuneti ca-si dau amenzi unuii la altii! :shock: Se saluta colegial si gata :cheers: Mai stiu niste tipi chiar tineri din MI (Ministerul de Interne) care nu poarta nici un act la ei, doar legitimatia de serviciu si merg cu masinile personale cum si pe unde au chef, iar in multele cazuri cand au fost opriti de politie, au scos legitimatiile si.....gata, s-a rezolvat... un "sa traiti" si fiecare si-a vazut de drum! Deci, daca salariatii institutiilor astea mai "bengoase" sunt "scutiti" de amenzi, atunci ce fac restul oamenilor, care n-au "norocul" sa lucreze intr-o astfel de institutie? Platesc amenda ca fraierii? Phai legea nu e facuta pt. toti? De ex. Franta este tara care a amendat cei mai multi piloti de Formula 1 aflati cu masinile personale pe strazi :shock: Pai si ce daca sunt ei cei mai buni piloti (pilot e mai mult decat sofer) din lume? Au incalcat legea, platesc! Chiar au fost si cazuri de suspendare a permisului de conducere! :shock: Un pilot de F1 fara permis de conducere mi se pare o situatie chiar ridicola laugh.gif Chiar si Jean Alesi, eroul lor national, a luat cateva amenzi in propria tara!!! Eh, cand va fi aplicata legea in mod egal pt. toti si in Romania, atunci mai discutam, dar pana atunci mai este cale luuuuunga..... :cry: Pana atunci.....ne descurcam si noi cum putem.... Hai ca mai vorbim!

Hai pa
ALEX
cristianc
Alexandru30535
In afara de regretul manifestat ca nu ai si tu o legitimatie de MI tongue.gif ai si vreo idee ce ar fi de facut cu colegii politisti care se salveaza unii pe altii de amenzi?
Si de fapt ce ne spui tu in 321 de cuvinte? Daca fura unii sa furam cu totii, nu? Daca omoara unii, sa omoram cu totii? Daca violeaza unii sa violam cu totii?

QUOTE
Eh, cand va fi aplicata legea in mod egal pt. toti si in Romania, atunci mai discutam,
Iulian HondaFan
politia romana are nevoie de o curatenie generala printr-o divizie fara mila de disciplina interna si de niste salarii mai bune.

dar problema e ca bizantinismul incepe de la conducere, atata timp cat sefii nu au o moralitate macar rezonabila nu poti cere lu' nea "plotonier" ( sau cum i-o zice acuma) Stelica sa nu ia spaga si sa il lase si pe amicul Vasilica care e "adjotant" la evidenta populatiei sa mearga ca o cizma pe drumul PUBLIC.

iar chestia se pare ca degenereaza pentru unii pana la a considera aceste favoritisme intre membrii organelor de ordine ca un drept de a-si sfida concetatenii: vedeti cazul SPP-istilor care l-au batut pe sarmanul si f. probabil prea cinstitul secretar de stat conducator de Trabant.
madalina
Politistii nu mai au salariile mici. Au salarii decente, la 48 de ani ies la pensie, au diverse avantaje. Dar marirea salariilor nu a fost insotita si de masuri de "curatenie", cum zicea Iulian.
Alex-F1
[quote=cristianc] In afara de regretul manifestat ca nu ai si tu o legitimatie de MI tongue.gif ai si vreo idee ce ar fi de facut cu colegii politisti care se salveaza unii pe altii de amenzi?
Si de fapt ce ne spui tu in 321 de cuvinte? Daca fura unii sa furam cu totii, nu? Daca omoara unii, sa omoram cu totii? Daca violeaza unii sa violam cu totii? [/quote][/quote]

Man, se pare ca n-ai prea citit atent cele 321 de cuvinte ale mele: in primul rand io n-am spus ca EU regret ca nu am o legitimatie de MI, eu ziceam de altii.....pt. mine nu-ti fa tu griji, ca nici legitimatia mea de serviciu nu e cu mult mai "subtire", fiind tot a unui minister care este in slujba cetatenilor... tongue.gif Cat despre politistii care se salveaza unii pe altii de la amenzi.....ce sa mai zic.....cred ca Marius-Iulian a fost foarte la obiect! Mah, io nu zic sa furam, sa omoram sau sa violam cum ziceai tu.... :shock: hai sa nu exageram acuma, spuneam ca daca unii profita de orice chestie ca sa fenteze legea (si organul accepta asta), atunci toti au dreptul macar sa incerce si ei cate o fenta prin mijloacele de care dispune fiecare, mai ales cand se simt nedreptatiti si cand vad ca organul o tine pe-a lui! De ex. mie mi sa-ntamplat odata sa trec de stalpul semaforului chiar in momentul cand s-a schimbat din verde in galben si in spatele meu ghici cine? M-a oprit dupa 200m si mi-a zis c-am se pusese deja rosu cand io am trecut prin dreptul stalpului si ca puteam sa opresc :shock: Eh, tu Cristian ce-ai fi facut in situatia asta, cand organul iti spune ca iti ia permisul pt. trecere pe rosu si tu ai stii ca nu are dreptate? I-ai zice: "bine, daca asa ziceti dvs., va cred ca am gresit si ma supun legii"??? tongue.gif Hai sa fim putin seriosi! Acuma m-am facut mai inteles ca inainte? Sper..... Hai ca mai vorbim!

Hai pa
ALEX

P.S.: @madalina: depinde ce intelegi tu prin salarii decente......un 8-10 mil. in mana intr-adevar nu e chiar asa de putin (alti oameni au jumate din suma asta), dar totusi cand sotiile lor castiga cel mult tot atata si mai sunt si vreo doi copii de crescut, crede-ma ca banii lor se duc ca nimica, de nici nu-si dau seama si atunci un "ciubuc", fie el ca de mic (dar iti spun io ca nu e mic deloc :shock:), e cat se poate de binevenit....... Eu recunosc ca as face la fel in locul lor, daca intitutia unde lucrez nu ma plateste suficient si am posibilitatea sa-mi mai "rotunjesc" venitul, as face-o fara nici un regret....astea-s vremurile in Romania deocamdata.... Profesorii la fel: cu salariile lor de mizerie, de ce dau meditatii la 3-6 elevi deodata? Nu ca sa-si mai ajusteze si eu venitul? Si asta e tot un fel de spaga: profesorii in clasa predau nashpa, ca sa nu inteleaga elevii mare lucru si sa vina la meditatii daca vor sa fie mai bine pregatiti pt. viitor..... eheeee, tare mi-e ca astea n-or sa se schimbe prea degraba in tara asta..... :cry:
madalina
Nu toti profesorii predau nashpa la clasa, dar cerintele examenelor sunt facute astfel incat fara o pregatire personalizata si informatii ce nu sunt cuprinse in manual, nu le poti trece sau le treci cu o nota mica fara meditatii.

Macar profesorii muncesc pentru acei bani, poti alege profesrul cu care faci meditatie, in timp ce politistul ce ia spaga nu face nimic pentru acei bani. Salariile politistilor depasesc 10.000.000, chiar si cele ale incepatorilor.

Nu mi se pare corect sa spunem asa sunt vremurile, dam spaga peste tot. Cel mai aiurea mi se pare sa dau spaga pentru niste servicii oferite de firme particulare.
Alex-F1
QUOTE(madalina)
Nu toti profesorii predau nashpa la clasa, dar cerintele examenelor sunt facute astfel incat fara o pregatire personalizata si informatii ce nu sunt cuprinse in manual, nu le poti trece sau le treci cu o nota mica fara meditatii.

Macar profesorii muncesc pentru acei bani, poti alege profesrul cu care faci meditatie, in timp ce politistul ce ia spaga nu face nimic pentru acei bani. Salariile politistilor depasesc 10.000.000, chiar si cele ale incepatorilor.

Nu mi se pare corect sa spunem asa sunt vremurile, dam spaga peste tot. Cel mai aiurea mi se pare sa dau spaga pentru niste servicii oferite de firme particulare.



....sunt si astea niste puncte de vedere, Madalina! smile.gif S-ar putea sa ai dreptate si tu.... Oricum, io inca nu prea vad cum o sa scapam noi de flagelul asta numit "coruptie"....sau spaga in limbaj de strada... :roll: Nu vezi ca capitolul "coruptie" a ramas printre ultimele de incheiat la negocierile pt. aderarea Romaniei la UE in 2007??? Si teoretic se va incheia, dar practic vreau sa vad ce-o sa se intample..... :?: Vom trai si vom vedea.... Tu de ex. ce-ai fi facut la faza descrisa de mine mai sus (cu semaforul)??? L-ai fi lasat sa-ti dea amenda si sa-ti ia talonul??? :shock:

ALEX
madalina
M-as fi certat cu politistul pana renunta, nu reuseam, as fi contestat amenda. Exista si cai legale de a-ti face dreptate.

Solutia pentru eliminarea coruptiei? 100% coruptia nu este eliminata nicaieri in lumea.

Dar se poate reduce drastic prin salarii decente si pedepse exemplare pentru cei prinsi, inceput procesul de reducere a coruptiei de la varf (degeaba e pedepsit un politist cu gradul cel mai mic pentru ca ia cateva sute de mii de lei spaga, daca seful politiei primeste zeci de mii de euro pentru a face uitate anchete sau a inmatricula masini furate).
cristianc
1.Io stiu una si buna:
Cine fura azi un nou fura maine un bou! laugh.gif
2.Orice amenda data se poate contesta daca exista motive temeinice :arrow: www.amenda.ro
3.Ce fel de legitimatie spui ca ai? SPP. cumva? tongue.gif
4. Ce idei ai ca sa nu se mai corupa politistii ?
Multumesc
Alex-F1
QUOTE(cristianc)
1.Io stiu una si buna:
Cine fura azi un nou fura maine un bou! laugh.gif
2.Orice amenda data se poate contesta daca exista motive temeinice :arrow: www.amenda.ro
3.Ce fel de legitimatie spui ca ai? SPP. cumva? tongue.gif
4. Ce idei ai ca sa nu se mai corupa politistii ?
Multumesc


Stai linistit, ca n-am legitimatie de SPP.... :bounce: Cat despre idei ca sa nu se mai corupa politistii......lasa-ma, nu ma pune acuma sa-mi storc creierii, ca oricum nu e de competenta mea sa fac asta, dar oricum io zic ca reducerea coruptiei va fi un proces f. lent si de durata si sper ca vom apuca si noi macar la batranete sa culegem roadele reducerii acestui flagel, ca sa spunem asa... :cheers: Hai ca mai vorbim!

ALEX
Andrei Suzuki
Poti sa ai ce legitimatie vrei,poate ca nu te amendeaza sau..altceva.Da un advertisment,o rugaminte,o sugestie..tot iti da acolo.
Am vazut cu ochii mei cum un subaltern vorbea cu un superior (care nu era de la circulatie) si normal ca nu a primit amenda da i-a zis ceva de genu "va rog eu frumos sa mergeti mai usor si sa respectati regulile" (tipu depasise coloana la stop).Deci..sunt unii care mai fac ceva...cat de cat.Cat se poate...sau cat le permite pozitia.Va dati sema ca daca incerca sa ii dea o amenda acelui.....domn risca sa ramana fara servici,nu?
cristianc
Nu ma mai cita in intregime ca nu are nici un rost si incarci inutil topicul. Citatele se numesc citate fiindca doar truncheaza zicerea prin partile ei mai importante, ok?

Habar nu ai cat de linistit stau eu in legatura cu legitimatia ta. Va veni si ziua cand o vei scoate la un politist si el iti va spune ca legitimatia aceea e valabila doar pentru accesul in institutia in care lucrezi, ok?

NEAPARAT SA MAI VORBIM!
Ca si pana acum, nu?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.