Help - Search - Members - Calendar
Full Version: pietonii si pe unde trec ei
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
Kaiten
"În ceea ce-i privește pe pietoni, ei au obligația să circule doar pe trotuare, dar nu sunt prevăzute sancțiuni pentru încălcarea acestei prevederi. În schimb, pentru traversarea pe culoarea roșie a semaforului a fost stabilită o amendă între 500.000 și 700.000 de lei."
(copiat dintr-un articol ce priveste nou regulament prezent pe site)

Pai daca asa scrie in lege inseamna ca pietonilor le este permis sa
traverseze orice bulevard asa, "de-a dreptul" si mearga in voie prin orice intersectie nesemaforizata sau pe orice sector de drum unde nu e semnu ala cu accesu pietonilor interzis.
Nu stiu exact dar in mod sigur mai trebuie sa existe anumite adaugiri care sa reglementeze exact pe unde au voie pietonii sa "zburde".
TheCube
QUOTE(Mihai29187)
[...]pe unde au voie pietonii sa "zburde".


Nu uita ca si tu esti pieton. Poate chiar in cea mai mare parte a timpului, daca nu esti cumva taximetrist.
Alecs
Zburda tu pe mijlocul bulevardului daca esti asa curajos. Te pomenesti ca de amenda iti era frica..
James Kilowatt
plus ca daca ar fi mai multi pietoni si mai putine masini, n-ar mai fi traficul care este. A ajuns un obicei sa se mearga 200m dintr-un loc in altul cu masina....
Alecs
QUOTE(MR28673)
plus ca daca ar fi mai multi pietoni si mai putine masini, n-ar mai fi traficul care este. A ajuns un obicei sa se mearga 200m dintr-un loc in altul cu masina....


Poate asa e in Galati dar in Bucuresti fara masina e cam nasol. E mare tare orasul si ca sa ajungi dintr-un capat in celalalt trebuie sa schimbi cel putin 2 mijloace de transport in comun.. iar vara in autobuz e jale! De exemplu eu ca sa ajung la servici, in fiecare zi iau metroul 3 statii si autobuzul 2.. si nu e distanta mare, raportat la dimensiunea orasului. Abia astept sa-mi iau masina.. keep me the fists
James Kilowatt
E un cerc vicios.... Masini multe ->mijloace de trasport in comun putine si lente datorita masinilor multe -> masini si mai multe. Desi e adevarat, presupunand ca brusc jumatate din soferi ar renunta la volan, nu s-ar imbunatati nimic, ar creste doar inghesuiala in autobuze, nu viteza si numarul lor. Eu faceam doar o teorie abstracta care nu se aplica inca in Romania... si nici chiar in Galati laugh.gif
TheCube
Eu mi-am luat masina de 2 sapt. si, avand in vedere ca e prima masina si ca n-am mai condus prin Bucuresti, mi se pare o povara. Si nu pietonii sunt cei care ma deranjeaza, ci "shmecherii". Pana acum am reusit sa "supravietuiesc" folosind metoda <<Daca esti sigur ca nu poti iesi din intersectie, nu te baga, chiar daca e verde si cei din spate te claxoneaza>>

Cat despre sperantele lui Alecs legate de mersul prin Bucuresti cu masina, ii tin pumnii, dar il sfatuiesc sa nu-si faca iluzii. O fi taxiul mai scump, dar e mai sigur. Masina personala e mai mult de mers la munte.
madalina
Dupa 6 luni de merszilnic prin bucuresti, cu greu va veti mai abandona masina personala in favoarea taxiului...

Mergeti la inceput la orecat mai putin aglomerate si in week-end!
M i h a i
Ce-mi place mie la pietoni este ca de cele mai multe ori dai peste d-astia care cred ca pe la coltul intersectiei, nu numai ca au voie sa treaca dar au si prioritate (chiar daca nu e trecere). De aceea de multe ori nici nu se mai uita iar daca zici ceva tot tu esti prostu`. Asadar trec pe unde ii taie capul...
madalina
Sa nu-i uitam pe cei care asteapta la trecerea de pietoni culoarea verde a semaforului, ocupand toata prima banda. Asa ca degeaba ai tu verde intermitent pentru dreapta ca nu poti trece de pietonii ce ar trebui sa fie pe trotuar.

Sau parintii/bunicii care traverseaza cu copii de 3-4 ani pe unde au chef si apoi se mira ca sunt loviti copii de masini.
Kaiten
mai sunt si pietoni de-aia care pe un bulevard de 3 benzi asteapta langa trotuar, pe trecere, momentu in care tu ai oprit complet ca sa inceapa sa traverseze desi pe celelalte benzi nu vine nici o masina.
cristianc
Trebuie sa mentionez ca am observat ca noile reglementari de circulatie (nu foarte diferite de cele vechi) sunt foarte putin cunoscute aici pe forum. Ne plangem ca avem legi dar nu se aplica si de fapt avem legi dar nici nu le cunoastem cine stie ce.

Eu am vazut pietoni luand amenda pentru traversare prin loc nepermis. Fiecare raspunde pentru cum traverseaza, problema este ca exista o stare de tensiune pieton-masina si este greu sa mai stii cine a inceput tongue.gif (de parca ar mai conta). In general pietonii sunt bruscati de masini la trecerile unde nu exista semafoare, iar acolo unde exista in momentul in care s-a facut verde masinile pleaca glont nemaicontand daca este cineva pe trecere. Ca atare cand au si ei prilejul mai isi iau revansa..dar oricum ei pun la bataie picioarele..masinile doar tabla! Cand se pune rosu la semafor este imposibil sa nu mai treaca inca cel putin o masina.

The Cube, metoda ta este articol in Regulamentul de circulatie tongue.gif Fii mandru tongue.gif

Mihai cand nu au treceri pietonii au obligatia sa se asigure iar masinile sa circule cu atentie, asa ca...atunci cand sunt mai relaxat la volan si privesc totul calm nu am probleme. Daca sunt nervos parca atunci intalnesc si pietoni nebuni :?:

Mada pietonii care coboara de pe trotuar, eu ii vad ca pe masinile care nu opresc in rand cu tine la stop ci jumatate de metru mai in fata. De aici deduc ca de fapt e si acolo o lupta pentru putere,care pieton ajunge primul vizavi tongue.gif Asteptam sa zici ceva la topicul ala cu accesorii auto dar cred ca l-ai scapat :evil:
madalina
Nu l-am scapat, ci doar l-am ignorat.

Cultura si educatia fiecaruia ii priveste. Pacat ca sub un titlu care ar fi putut fi util posesorilor de masini se afla niste lucruri infantile si jignitoare.

Tocmai am citit un studiu despre efectul pornografieie asupra barbatilor. Pe scurt: cei care apeleaza foarte mult la esa, in momentul in care au o femeie reala alaturi nu mai sunt capabili de nimic.
TheCube
Curios, insa unul dintre motivele pntru care ma bucur ca de-acum merg cu masina este chiar comportamentul pietonilor.
Eu stau la capat de linie de autobuz si dimineata, la 8:30 e bataie pe locuri. Si asta inainte sa aunga autobuzul in statie. Ma duc frumos in statie si ma asez pe trotuar, citindu-mi ziarul(vor fi singurele randuri citite pana ma intorc acasa, intrucat in autobuz nu voi prinde niciodata loc). Si, timp de 5-10 minute, statia se umple, iar concitadinii mei se aseaza randuri-randuri pe carosabil, in fata mea. Mi se pare penibil, iar eu daca as fi in locul soferilor de autobuz, n-as intra in statie pana ce nu pot trece exact pe langa trotuar!
E uimitor cat de salbatici suntem; eu am ramas uimit sa vad in Anglia oameni stand efectiv la rand in statiile de autobuz, desi asa e normal.

Eu nu sunt decat de vreo 9 ani in Bucuresti si probabil ca in timp ajungi sa imprumuti din comportamentul semenilor tai, asa ca ma bucur ca am scapat de aceasta forma de agresiune asupra personalitatii mele.

Fara suparare pentru bucurestenii sadea, insa aici am intalnit si oameni minunati, dar si pe cei mai prost crescuti oameni de pana acum. Si, din pacate, pe unii ii am chiar vecini...
Alecs
QUOTE(M i h a i)
Ce-mi place mie la pietoni este ca de cele mai multe ori dai peste d-astia care cred ca pe la coltul intersectiei, nu numai ca au voie sa treaca dar au si prioritate (chiar daca nu e trecere). De aceea de multe ori nici nu se mai uita iar daca zici ceva tot tu esti prostu`. Asadar trec pe unde ii taie capul...


Nu sunt sigur pe ce spun dar parca scria undeva in regulament ca pietonii au voie sa traverseze pe la colturile intersectiilor, chiar daca nu sunt prevazute cu trecere.. Am I :arrow: ?
Kaiten
si eu stiu ca au voie sa treaca pe la colturile strazilor, numai ca nu au prioritate
Alecs
cum sa nu aiba? atunci inseamna ca un copil de 5 ani care nu a citit regulamentul care trece pe la coltul strazii nu are prioritate? ai voie sa treci peste el? nu cred ca mai avea rost sa treaca asta in lege daca nu e valabila si chestia cu prioritatea..
Kaiten
eu stiam ca pot sa treaca dar nu au prioritate de trecere, de ex tu nu esti obligat ca sofer sa opresti ca sa treaca pietonu. bineinteles ca daca dai peste unu care traversa pe la coltu strazii n-o sa zica gaboru "e, asta e, oricum n-avea prioritate, trebuia sa stea pe trotuar". doar ca nu sunt prevazute sanctiuni pt. soferi daca nu "cedeaza" trecerea.
TheCube
De faptul ca are sau nu prioritate depinde numai si numai comportamentul lui. Daca are prioritate poate sa treaca, chiar daca vin masini; daca nu are prioritate, va trebui sa se asigure mai intai ca nu vine nici o masina. Tu, ca sofer, ai obligatia sa nu dai peste el, indiferent daca are sau nu prioritate.
Insa faza cu "coltul strazii" e oricum in plus in regulament, pietonii traverseaza pe oriunde ca si cum ar fi la coltul strazii si la colt ca si cum ar fi la trecerea de pietoni. Iar pe trecere ca si cum ar fi la ei in casa. :evil:
Kaiten
TheCube nici eu n-as fi putut s-o spun mai bine :hello1:
HalbaSus
La fel ca la soferi si pietonii sunt de mai multe tipuri... Cei care traverseaza la intersectii fara trecere de pietoni sunt cei mai "tolerabili" pentru ca ei desi profita de psihicul soferilor (oricat te-ar enerva n-o sa dai peste ei, mai ales ca deobicei cand intri intr-o intersectie nu ai cine stie ce viteza)... Sunt in schimb acei pietoni care desi din punct de vedere al "bunului simt" actioneaza corect, baga spaima in tine daca e si un gabor in zona... Adica:
Stau la juma de metru de trecerea de pieton fara vre-o intentie aparenta de a traversa... IN MOMENTUL in care esti la un metru de trecerea de pietoni incep traversarea... evident ca nu poti frana, evident ca nici nu e nevoie pt ca daca nu se apuca sa "zburde" nu are cum sa ajunga in fata masinii tale (asta e si principiul lor) in schimb tu, tocmai ai incalcat o regula de circulatie... foarte enervant...

O alta specie (cu care am avut o altercatie zilele trecute) sunt acele persoane care considera ca daca ei stau "in zona trecerii de pietoni" atunci toate masinile o sa opreasca si o sa le faca semn sa treaca...
Saptamana asta ma apropiam de o intersectie unde trebuia sa cedez trecerea masinilior de pe drumul principal si in acelasi loc era si o trecere de pietoni (ca sa vezi daca vin masinile trebuia sa "urci" pe trecerea de pietoni)... M-am apropiat INCET de trecerea de pietoni si am observat ca 2 doamne pe la vreo 50 de ani stau pe margine dar discutau si nu faceau nici un gest de "inaintare" oricum eu veneam foarte incet deci puteau incerca sa traverseze... ma opresc evident pe trecerea de pietoni ca sa ma uit daca nu vin masini... aveam geamul dat jos si aud doamenele zicand cu dispret: "Mai, dar nu mai opreste nici o masina la trecerea de pietoni"... efectiv m-a bufnit rasul... doamnele asteptau o masina care sa se opreasca total inainte de trecerea de pietoni (Desi nu pusesera piciorul pe trecere) si eventual sa le faca un semn... Chestia era cu atat mai ciudata cu cat toate masinile incetineau si opreau oricum in intersectie deci traversarea ar fi fost usoara... nu ar fi fost problema pt nici o masina sa opreasca daca ele incepeau traversarea... anyway... sunt multi soferi idioti si multi pietoni idioti... de toate tipurile...

Dar daca luam in considerare faptul ca unii din soferii idioti sunt pietoni idioti cand nu au masina... rezulta ca sunt mai multi pietoni idioti decat soferi idioti smile.gif
Lexy
Asadar pietonii acre ma IRITA la culme sunt aia care:incetinesti vizibil...opresti si stau ca BOII s se uita la porta raiului si asteapa...ce?habar nu am...Si intr-un final cand enervat ii claxonezi sau le scotzi mana pe fereastra:Dar va rog frumos trecetzi..atunci isi pun membrele inferioare in functiune.
Nu ma intelegetzi gresit nu m-am nascut in masina DAR am bunul simt si pe o trecere daca-s singura(ca pieton) sau observ o(niste) manina(masini) ca ma asteapta ma grabesc si nu merg in urma mortului.

Cei mai pwericulosi:aia care traverseaza pe langa pasajul de la Unirii....Cei mai nesimtiti:Trecera de la Master Sports de la Unirii(daca nu-s gabori) aia trec pe verde rosu verde rosu si aia de la Crazy Price mai sus oleaca care iarasi daca faci stanga n-au nici o treaba cu semnificatia culorii rosu....si de obicei ii claxonez de la vreo 50m si o tin tot asa ca poate se simt si ei...

Oricum si noi ca soferi facem uneori faze nasoale vis-avis de pietoni dar si ei fatza de noi.Banuiesc ca undeva fiecare incercam sa echilibram balantza.

Pana una alta atentie maxima ptr oricand Dne fereste o clipa de neatentie poate baga pe cineva/in spital/in inchisoare/in pamant.
Over&Out.
James Kilowatt
Fratilor, fiti si voi mai calmi cu pietonii... Pietonii au dreptul sa fie beti, sau handicapati, sau stresati, sau mai stiu eu ce, insa noi, soferii, trebuie sa fim calmi, cu examenele medicale luate si fara alcool... Deci mai responsabili. :roll:
Plus ca pe ploaie mi-e mai usor sa astept 10 secunde sa treaca un pieton, decat lui sa astepte 5 minute sa treaca o coloana de masini bara la bara. MAcar pe mine nu ma uda ploaia si nu-mi ingheaza izmenele....
Plus la la o coliziune masina-pieton, pietonul are intotdeauna mai mult de suferit. :!:
M i h a i
QUOTE(Alecs)
cum sa nu aiba? atunci inseamna ca un copil de 5 ani care nu a citit regulamentul care trece pe la coltul strazii nu are prioritate? ai voie sa treci peste el? nu cred ca mai avea rost sa treaca asta in lege daca nu e valabila si chestia cu prioritatea..


Alecs ce draq mai baiatule...unde ai citit tu ca au prioritate?
cristianc
Madalina E momentul sa te felicit pentru atitudinea
ta. Desi trebuie sa recunosc ca exista discriminare 100%
a femeii de catre barbat.La chestia cu pornografia, explicatia este
ca in reviste sunt femei cu "dotari" mai rare
in randul majoritatii femeilor.Parerea mea smile.gif

The Cube, stai cumva la Chibrit si plecai cu 300 dimineata?
Treaba cu statul la coada in Romania este o sfidare.Toti cei care
vin in Bucuresti vin cu o singura idee in cap:
"sa se descurce cu orice pret!" fiindca inapoi nu se mai pot intoarce

Art 205
(3) Traversarea drumului public de catre pieton se face perpendicular
pe axul acestuia, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu
indicatoare, iar in localitati, in lipsa acestora, pe la coltul
strazii, dupa ce s-a asigurat ca o poate face in siguranta pentru el
si ceilalti participanti la trafic.
James Kilowatt
QUOTE(cristianc)
Art 205
(3) Traversarea drumului public de catre pieton se face perpendicular
pe axul acestuia, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu
indicatoare, iar in localitati, in lipsa acestora, pe la coltul
strazii, dupa ce s-a asigurat ca o poate face in siguranta pentru el
si ceilalti participanti la trafic.



Ai perfecta dreptate, insa vezi ce am scris mai sus.... Teoretic, necunoastereea legii nu te scuteste de responsabilitate. Insa soferii au dat un examen de legislatie rutiera, pe cand pietonii nu. Soferii trebuie sa fie in forma fizica si mentala, pe cand pietonii nu.... Asa ca mie mi se pare mai normal sa le ceri mai mult soferilor decat pietonilor, si in caz de nerespectare a legilor sa fii mai sever. Ca sofer nu prea ai dreptul sa invoci circumstante atenuante de genul "ma gandeam la magarul ala de sef" sau "eram beat".
TheCube
QUOTE(cristianc)
The Cube, stai cumva la Chibrit si plecai cu 300 dimineata?
Treaba cu statul la coada in Romania este o sfidare.Toti cei care
vin in Bucuresti vin cu o singura idee in cap:
"sa se descurce cu orice pret!" fiindca inapoi nu se mai pot intoarce

In Chibrit, Titan, Drumul Taberei sau in oricare alt cartier, tot Bucurestiul e plin de categoria aceasta a oamenilor care trebuie ca, din orice situatie, cat mai neinsemnata, trebuie sa scoata un avantaj, un chilipir, sa fie ei mai in fatza. Pietoni si soferi laolalta, fiecare dupa buna crestere si mintea sa.
Andreea
Asa e, fiecare incearca sa fie cu un pas inaintea ceuilalt, desi nu-i e oricum clar la ce i-ar folosi. Mai rau e ca ne obisnuim sa ne intrebam ce urmaresc cei de langa noi cand trec pe langa si se uita in masina noastra sau mai stiu eu ce. Duminica seara , plecand din zona Intercontinentalului, am uitat sa aprind luminile (!!!!) si doi tipi intr-o masina de teren ma claxonau cu mare sarg. Pai credeti ca mi-am pus problema ca am vreo hiba? Nu, m-am gandit automat ca au chef de glume proaste, dar ei erau bine intentionati. Si le multumesc retroactiv... Desi mi-e cam jena de "inteligenta" manifestata.
Cat despre pietoni, pe mine ma cam sperie cei ce coboara din tramvai, in statie cu refugiu si, desi au rosu la semafor, traverseaza oricum inspre trotuar, grabindu-se nici ei nu stiu de ce.
Si mai ma enerveaza baltile care se fac in Bucuuresti dupa ploaie, pe care nu le poti evita si ai toate sansele sa ii stropesti pe cei de pe trotuar, daca nu reduci brusc viteza la 10 km/h.
Alecs
QUOTE(M i h a i)
QUOTE(Alecs)
cum sa nu aiba? atunci inseamna ca un copil de 5 ani care nu a citit regulamentul care trece pe la coltul strazii nu are prioritate? ai voie sa treci peste el? nu cred ca mai avea rost sa treaca asta in lege daca nu e valabila si chestia cu prioritatea..


Alecs ce draq mai baiatule...unde ai citit tu ca au prioritate?


stiam ca era scris in regulament dar nu mai tineam minte exact cum era, de asta am intrebat.. oricum m-am lamurit
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.