Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Drive Test MINI Clubman CooperS
Masini.ro Forum > Marci de masini > Marci de masini > Mini
adi.mitrea
După ce v-am "încântat" cu drive test-ul cu Chevy Captiva, e timpul să trecem la ceva mai mic și mai amuzant: MINI Clubman CooperS!

M-a făcut să mă îndrăgostesc de el în primele 15 minute, dar iubirea noastră a durat, din păcate, doar 72 de ore. Cu toate astea l-am condus cât am putut, mai mult noaptea, pe aproape 1.000 de kilometri.

Ca să vă fac curioși să citiți povestea lungă, trec cu + și - ce mi-a atras atenția în mod deosebit:

+ direcție foarte precisă, volan mișto, fără trepidații la 200 km/h sau mai mult
+ motor turbo excelent (1.6 16 valve turbo, 175 de cai pur sânge)
+ materiale de calitate și fabricație premium
+ foarte stabil în curbe
+ frâne excelente
+ consum nesimțit de mic pentru atâția cai (12-15 real în oraș, 8-10 real afară)

- prețul de achiziție mare
- 4 stele la NCap

Și cum mi-a plăcut tot la mașina asta, nici nu știu cu ce să încep!
De când m-am urcat în ea mi-am spus că nu e o mașină de clasă mică și mi-am spus că nu o să mă convingă. De ce să nu recunosc, interiorul retro-spartan m-a speriat rău.

Îi dau cheie, aud eșapamentul înfundat, acompaniat de un mic rateu și-mi apare zâmbetul pe buze. "O să mă distrez de minune!", mi-am spus. M-am obișnuit cu interiorul și comenzile după 1-2 ore de stat în mașină, în aglomerație, timp în care am probat instalația audio, scaunele încălzite, cd-playerul și computerul de bord. Motorul a mers ca un banal 1.6, cu evacuare sport, pus pe o mașină mică. Adică fâșneț. Nu am trecut de 2.500 rpm.

Seara am plecat la Brașov pe traseul București-Ploiești-Vălenii de Munte-Cheia-Brașov și retur. Deja rânjeam permanent precum un maniac. Accelerații de la 0 la 100 în 7,1 secunde și serpentine muuulte (cine cunoaște drumul știe că nu mint) luate tare până li s-a făcut tuturor pasagerilor rău, inclusiv mie. Senzația asta nu am avut-o decât atunci când am pilotat un cart (cu cei de pe forum, vara trecută). Și așa e și CooperS. Ca un cart.

Răspunde foarte bine la mișcările volanului, în el nu se simte nicio groapă și nimic altceva decât mașina. O simți când derapează controlat, când accelerează, iar feelingul este de NFS și de volan pentru consolă de jocuri.

Ce RS-uri, M-uri, AMG-uri și alte nebunii! CooperS frate, noroc că manelarii nu prea se uită la buburuze. Păcat, nu știu ce pierd.
Cu mâna pe inimă și fără să fi luat vreun ban de la BMW (în afară de juma de rezervor cu benzină), Clubman CooperS este singura mașină care se poate numi mașină (și am condus destule până acum). Știți filmulețele alea de pe net în care pasionații ăia britanici fac parcări laterale cu frâna de mână? Sau filmul The Italian Job? Foarte manevrabil, foarte sexy, foarte puternic! Cam așa e beleaua asta mică.

Eșapamentul e senzațional și dă niște rateuri, în frână de motor, de îți vine să mergi numai așa cu el.

Inutil să mai spun că au încercat să mă agațe două tipe mișto, cu Audi A4, în parcarea de la McDonalds Otopeni, sub pretextul "ție îți fucționează bricheta la mașinuța asta? că a noastră nu merge...". Să mai spun că prietena mea era pe scaunul din dreapta? whistling.gif

Oricum am făcut-o să uite de nervi prin câteva forje la 6.000 rpm care lasă fără glas și cea mai vorbăreață fată. thumbsup.gif

Viteza maximă este 225 km/h, am mers "doar" cu 210 în anumite porțiuni pe DN 1 și pe distanțe foarte scurte. Era totuși DN și foarte periculos (câini, iepuri, poliție...). Senzația de viteză nu există pentru că mașina nu simte. Zgomotul aerodinamic se face simțit abia de pe la 150 km/h în sus.

De ce nu e potrivit CooperS pentru România?
Drumurile proaste și multe pietricele. Mi-au sărit două în parbriz pe DN 1, și din cauza parbrizului aproape verical lasă semne foarte ușor (și asta la viteze relativ mici - 130 km/h). Puțin vizibile semnele ce-i drept, dar totuși două ciobituri în 1.000 de km înseamnă totuși prea mult.

De ce nu mi-aș cumpăra Clubman CooperS?
1. Pentru că e totuși o mașină mică și dacă aș vrea ceva nervos mi-aș lua MINI normal CooperS, nu "break". Cu toate astea Clubman are avantajul unui minim portbagaj.
2. Pentru că la peste 25.000 euro DDP (varianta testată) probabil că m-aș opri la un Serie 3 Coupe, gândindu-mă și la aspecte practice.
3. Inutil să spun că o săptămână după test m-am gândit la variante de a-mi convinge șeful să mă plătească mai bine, să-mi schimb jobul, să-mi vând Astra și să-mi fac credit pe 150 de ani numai să mă pot bucura de bijuteria ata la orice oră vreau eu...

Mai pe seară o să pun ceva poze, așa să mă credeți că am mers cu ea rolleyes.gif pentru că nu sunt artistice, nici clare, nici pe zi. Am preferat să conduc și atât. În seara 2 am fost până la Buzău. Aceleași senzații!
adi.mitrea
Iată și pozele:

adi.mitrea
Și încă una în care puteți vedea o cutie pentru pantofi de mărimea 41 și o geantă de laptop să vă faceți o idee despre portbagaj whistling.gif :
adi.mitrea
Și ca să vedeți că nu am exagerat când am comparat acest Mini cu un cart... http://www.automarket.ro/stiri/video-mini-...kart-13714.html
Tarabostes
mie mi s-a parut cam instabila, adica o inclinare laterala cam neplacuta pe viraje si pe drumuri denivelate.
in rest motorul de nota 10, am savurat orice apasare pe acceleratie.
Otto73
Nici mie nu-mi place absolut deloc, nici cum arata si nici performantzele nu ma dau pe spate.
Cel putin interiorul este monstruos.
Dar se vinde si pe deasupra se vinde bine.
De aici se vede ca gusturile nu se discuta. ninja.gif
Tarabostes
QUOTE (Otto73 @ Sep 13 2008, 01:19 AM) *
Nici mie nu-mi place absolut deloc, nici cum arata si nici performantzele nu ma dau pe spate.
Cel putin interiorul este monstruos.
Dar se vinde si pe deasupra se vinde bine.
De aici se vede ca gusturile nu se discuta. ninja.gif


te cred, la voi sunt alte standarde privind motorizarile
adi.mitrea
E clar că e vorba de diferențe culturale.

Orașele mari din Europa sunt pline de Mini-uri, e drept că foarte puțin Clubman-uri.

Oricum, performanțele motorului de 1,6 sunt demne de aprecieri. Dacă-l compari cu 3 L turbo atunci pălește, normal.

Mini-ul și orice mașină trebuie privite per ansamblu, iar senzația de ansamblu din CooperS este "adrenalinică" rolleyes.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.