Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Gunoiul menajer...
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Eco
Alex-F1
Ce facem fratilor cu gunoiul asta menajer? Imagini dezolante....tomberoane care dau pe dinafara....caini si boschetari scotocind prin/pe langa ele....miros de miros (mai ales vara)....focar de infectii.....ambalaje la greu.....ok, am devenit o societete de consum, cumparam in nestire, devoram tot ca sacalii, bun asa, da' n-avem unde sa ne aruncam deseurile....daca acum 8 ani erau suficiente 2 tomberoane la o scara de bloc (cu 4 etaje) cu 20 de apartamente, acum nici 3 tomberoane nu mai ajung....daca acum 10 ani duceam galeata la gunoi o data pe saptamana, acum o duc o data la 2-3 zile!!! Si daca facem o analiza a materialelor predominante, clar ca pe primul loc se situeaza plasticul si hartia/cartonul.....ok, traim in "plastic age", no problem about that, dar in alte tari aia stiu ce sa faca cu gunoiul....oare la noi ce se intampla cu el? Unde il duc? La marile gropi de gunoi si gata? Unde o sa se ajunga in stilul asta? Sa nu mai vorbim de deseurile rezultate din constructii, ca acolo poate e dezastru si mai mare... In secolul 21 am vazut femei de serviciu la blocuri urcate cu picioarele in tomberon, ca sa indese gunoiul si sa mai faca loc....am vazut locatari care merg pe intuneric cu gunoiul la tomberoanele blocurilor vecine, ca sa mai faca "economie" la tomberoanele lor!!! ohmy.gif Doar la familia mea (3 pers), cred ca daca as strange gunoiul dintr-o luna de zile si apoi i-as masura masa si volumul, as ramane stupefiat!!! blink.gif Nici tomberoanele alea mari dedicate pe materiale (carton, plastic, sticla, metale etc) nu sunt nici pe departe suficiente.....si sunt si f. rare.... Nu cred ca s-a gandit nimeni cand a inceput invazia a mii si mii de produse prin supermarket-uri si la ambalajele acestora, unde le arunca lumea, ce se va intampla cu ele mai departe.....bine ca avem "di tati", restul ce conteaza? Suntem cu ani-lumina in urma si la capitolul asta....nu c-ar fi singurul.... Dati si voi cu parerea pe marginea si pe mijlocul subiectului....
marius68582
Auto-educatie.
N-ar trebui s-o spun pe un forum public unde ar putea fi inteleasa drept falsa modestie,dar eu chiar pe undeva ma simt satisfacut ca imi strang plasticele si hartiile/cartoanele si o data pe luna ma deranjez sa ma deplasez trei blocuri mai incolo la singurul loc in cartier ce are containere unde gunoiul poate fi pus pe categorii .
Potzocul
in Oradea se intampla un fenomen f grav: nu sunt decat pubele pt gunoi menajer ... indiferent de tipul acestuia: hartie, plastic, metal, alte rebuturi. pana nu demult, a existat un container special pt flacoanele folosite insa a disparut dupa foarte scurt timp de la inaugurare. in rest, se recicleaza doar cartonul care provine din piete si acela in proportie de 60%. se intampla sa mai vad gramadute de ziare stranse de vre`un pensionar si asezate frumos langa container dar angajatii de la salubrizare le arunca frumos in masina impreuna cu restul gunoaielor. pe strada mea vine zilnic masina de gunoi si in fiecare seara este din nou plin cu varf.
auto-educatia ar fi o masura cu adevarat eficienta! eu degeaba m-as apuca sa reciclez hartie, plastic si metal... nu am unde sa le depozitez! nu exista nici macar la al 3`lea bloc un container special pt materiale reciclabile. stiu unde este un centru de colectare a acestora dar imi ia cel putin 20 min cu masina pana acolo si drumul este super impracticabil.
problema vine si de la supermarket`uri si magazine mari, multe produse vin cu 10 ambalaje.
problema trebuie regandita la nivelul conducerii firmelor de salubrizare.
mike.omega
Mda, inca un domeniu la care suntem "campioni"...
Eu vad problema in felul urmator. Trebuie stabilite 3-4 categorii de deseuri. Masinile care vin si colecteaza trebuie sa fie dotate cu compartimente separate!(degeaba ne chinuim noi sa selectam gunoiul daca ei il pun la un loc pe tot) iar apoi achizitionarea de 3-4 tomberoane de gunoi.
Problea e relativ simpla pentru cei ce stau la case pentru ca exista spatiu mai mult si distanta pana la tomberon infinit mai mica.

Problema se pune pentru cei care stau la bloc care nu cred ca le convine sa coboare cu 3-4 sacosi sau sa depoziteze in casa gunoiul intr-un spatiu mai mare(si implicit mai mult biggrin.gif )

Pe de alta parte: sa se promoveze cumva firmele care recicleaza plastic/hartie pentru ca nu e greu sa le strangi pe astea separat si sa le duci la ei wink.gif

De curand, in CT, au facut o chestie misto cu tomberoanele dintre blocuri. Le-au incadrat in niste custi cu pereti de beton, scari si locatarul vine si urca cumva deasupra tomberonului si pune punga intr-o fanta. "Capacul" custii este din plasa de Buzau sau ceva de genu, deci se evita accesul cainilor sau a altor persoane care cauta prin gunoaie. Am sa fac niste poze intr-o zi daca imi aduc aminte whistling.gif
drabisan
La mine, in Militari, linga bloc au pus o cusca cu 3 pubele: plastic, hirtie si sticla. Asta pe linga pubelele mici de gunoi ordinar. Si astea-s intr-o alta cusca...
Recunosc ca de vreo 6 saptamini am avut atita gunoi de aruncat incit le-am umplut pubelele!
Am sortat, din greu: din cutiile de hirtie am scos ambalajele de plastic si le-am pus la plastic. Sticlele de plastic le pun la plastic, mereu, de cind au pus pubelelel astea! Pungile la fel!
Incerc, in masura in care pot, sa le sortez. De ce nu? Nu ma costa nimic!

Ce m-a durut: am vazut o singura data cind gunoierii veneau sa goleasca pubelele dedicate...LE-AU PUS IN ACEIASI MASINA!!!

O sa le sortez si de acum inainte...pentru ca nu costa! Dar de ce? Daca idiotzii le iau pe toate in aceiasi masina???
Poate am vazut eu singurul caz in care si-au bagat picioarele? Daca mai vad si a doua oara o sa sun la firma de salubrizare! Si o sa fac sesizare pe fax la primarie (ca ei sint idioti si nu au auzit de mail)!
O stiu pe tipa de a cistigat "design"-ul pentru literele incurcate de pe pubele, dar de ce au platit-o daca ei isi baga picioarele?
Poate am vazut eu exceptia...


PS: misto topic Alex-F1!
20krpm
e interesant cum toata lumea se framinta cu problema "ce trebuie sa se faca" si "cum trebuie sa fie". ai zice ca oricine ar pune mina pe problema asta, sa spuna "rezolv eu", si sa inchirieze citeva camioane vechi cu care sa culeaga doar ambalajele reciclabile (nu musai si alea menajere, in prima faza) se poate astepta sa cistige o gramada de bani. daca nu-i asa, inseamna ca probabil platiti prea putin pentru serviciile de salubrizare.
ozz86651
Nu numai Romania are problema asta ci mai toate tarile, iar alea din vest cu atit mai mult. Sint citeva tari de genul Elvetia, tarile nordice unde se recicleaza puternic dar masura are niste implicatii neplacute pentru utilizatorul casnic. In elvetia de exemplu trebuie sa decojesti salamul si sa arunci pielitele in alt containre si masina vine NUMAI o zi pe saptamina, si ai voie NUMAI la un numar clar de saci de gunoi (arunci gunoiul numai in sacii coplorati nu stiu cum dati de primarie). Hai sa vad citi ar petrece timp cu bucurie sa separe gunoaiele si citi ar sta cu gunoiul la nas o saptamina.
In USA reciclarea e aproape 0 ca procent... s-a incercat in niste state, e mult prea scumpa, unele au reuntat, altele continua. Nu stiu ce sa zic, chiar in California mi se pare o gluma. Containerul de reciclabile e unul singur, nu separat pe categorii si e mic comparativ cu celalalt container ceea ce ma face sa cred ca nu le sorteaza nimeni si probabil reciclarea e simbolica.
Realitatea e ca pina nu o sa platim sa ne rupem pe ambalaje (de exemplu pe punga de supermarket, petul de coca cola), pina firmele nu o sa minimizeze aceste ambalaje si pina nu o sa platim adevaratul pret al reciclarii care la ora asta "nu face", nu o sa se intimple mai nimic. E o chestie globala.

PS: alta semcherie cu reciclarea asta e exportarea gunoiului reciclabil in tari de lumea a 3a. De exemplu monitoarele se trimit in africa unde aia le ard pur si simplu pe cimp si recupereaza cupru, plumb etc... evident bolile de la metale grele si tot felul de chestii toxice sint in floare. Pur si simplu se muta problema out of sight, ca de afectat ne afecteaza, fumul de plastic ars e in atmosfera comuna.
mike.omega
QUOTE(20krpm @ Mar 17 2008, 10:22 PM) *
e interesant cum toata lumea se framinta cu problema "ce trebuie sa se faca" si "cum trebuie sa fie". ai zice ca oricine ar pune mina pe problema asta, sa spuna "rezolv eu", si sa inchirieze citeva camioane vechi cu care sa culeaga doar ambalajele reciclabile (nu musai si alea menajere, in prima faza) se poate astepta sa cistige o gramada de bani. daca nu-i asa, inseamna ca probabil platiti prea putin pentru serviciile de salubrizare.

OK, sa presupunem ca te apuci si colectezi cu un camion hartia si plasticul reciclabile din cartierul unde stai. Problema e urmatoarea: UNDE le duci?!
James Kilowatt
In toate orasele civilizate din europa gunoiul e colectat (se spune) de .... mafie smile.gif Oricum, se pare ca e afacerea secolului.
Oricum e un serviciu platatit de vreo trei ori: Platesti in pretul produsului reciclarea, platesti taxa la primarie, si platesti cand cumperi sacii de gunoi. Aici sacii de gunoi sunt pe culori (alb-menajer, verde-deseuri de gradina, albastru-metal si plastic si galben hartie) si sunt luati de gunoieri doar daca sunt de un anumit tip. In pretul sacului platesti si "timbrul" pentru gunoieri. Iar sticla nu se baga in saci ci doar in niste conteinere speciale la mama naibii de departe.
Oricum, e bine ca se recicleaza, insa ca de obicei, orice scop corect e folosit ca noua metoda de luat bani de catre autoritati.

PS
Aici e luat gunoiul de doua ori pe saptamana. Ideea e sa-l pui de la inceput in sacul care trebuie. Iar daca pui sa zicem o bucata de metal la gunoiul menajer, sau un ciob, si se taie un gunoier, risti o amenda urata de tot.
ozz86651
N-as avea nici o problema cu banii astia daca ar fi folositi cu cap in reciclare sau distrugere nepoluanta a gunoaielor. N-as avea nimic impotriva taxei si accizei pe benzina daca banul se duce in cercetare de surse alternative. Problema e ca nu se duc, ci sint folositi la astupatul altor gauri, iar cind se duc sint prost folositi, rispiti, furati, deturnati etc.
mike.omega
Hai sa nu deviem intr-o discutie "Unde's banii dvs." ca o sa terminam prin 2015 teehee.gif
Deci, se poate afla unde sunt centrele de reciclare in marile orase?!
Ca poate ne facem cetateni model si reciclam din propie putere thumbsup.gif
20krpm
ozz, nu stiu cum o fi la voi, dar la noi aici vin 3 camioane, colorate diferit: unul verde care ia containerele verzi, unul albastru care ia containerele albastre, si unul negru care ia containerele negre. de-acord cu tine, nu cred ca multa lume e prea stricta la ce gunoaie arunca unde, dar WM de exemplu are scule serioase de sortare si recuperare a hirtiei, sticlei si aluminiului. si nu atinge nimeni gunoiul, Doamne feri, soferul nu coboara din camion, iar sortarea se face fara nici o interventie umana. ca pe majoritatea americanilor ii doare undeva de recycling e una, ca au tehnologia sa faca din rahat bici e alta smile.gif iaca acolo se duc aia vreo cinj de dolari pe luna.
ozz86651
Asta o fi la case particulare ca la San Francisco la bloc e o singura masina a piuie si ma trezeste la 7 am unele zile. Doamne feri sa fi fost 3, as fi urit reciclarea din tot sufletul.

Daca s-ar pune o taxa pe gramul de ambalaj cum vreau eu ar fi mult mai bine: s-ar face mult mai putine ambalaje, calitatea vietii consumatorului n-ar fi afectata, creativitatea producatorului ar trebui sa creasca.
FAR EASTERN
"O echipa formata din oameni de stiinta si ecologisti va incerca, luna viitoare, sa localizeze si sa recicleze "o insula" formata in Oceanul Pacific din peste sase milioane de tone de gunoaie din plastic, informeaza Timesonline. "Insula Gunoaielor", descoperita in anul 1997, are de doua ori marimea statului american Texas si este considerata "un continent sinistru al secolului 21".

O echipa formata din 30 de persoane va pleca din San Francisco cu doua vase si va incerca sa recicleze "insula" localizata in partea de nord a Oceanului Pacific. Una dintre cele doua nave este dotata cu plase speciale, cu care specialistii vor incerca sa "pescuiasca" tonele de gunoaie.

Insula Gunoaielor a fost descoperita de oceanograful Charles Moore in 1997, care a decis sa circule prin mijlocul curentului oceanic circular din Pacificul de Nord. El a descoperit sticle si pungi de plastic, containere pentru mancare si bucati de polistiren plutind in ocean. Obiectele din plastic s-au dezintegrat de-a lungul timpului in mici fragmente, ca urmare a actiunii razelor de soare si a valurilor. Aceste mici bucati nu sunt vizibile aparatelor de pe vapoare sau satelitilor, care n-au reusit sa realizeze "o harta" a insulei.

Times precizeaza ca distrugerile provocate de aceste mici bucati de plastic sunt foarte periculoase, din cauza ca pestii le confunda cu mancare, iar toxinele ingurgitate ajung ulterior in pesti mai mari sau pasari.

Doug Woodring, liderul proiectului, a afirmat ca expeditia spera sa colecteze 40 de tone de plastic. Specialistii vor fi ajutati de aparate de zbor fara pilot si roboti acvatici pentru a determina dimensiunile "continentului de plastic".

Agentia de mediu a ONU estimeaza ca in oceane exista in prezent mai mult de 100 milioane de tone de deseuri de palstic, mare majoritate concentrata in Pacificul de Nord.

Vezi imagini preluate de la ABC despre Insula Gunoaielor." @hotnews




getodac
QUOTE (mike.omega @ Mar 17 2008, 07:15 PM) *
De curand, in CT, au facut o chestie misto cu tomberoanele dintre blocuri. Le-au incadrat in niste custi cu pereti de beton, scari si locatarul vine si urca cumva deasupra tomberonului si pune punga intr-o fanta. "Capacul" custii este din plasa de Buzau sau ceva de genu, deci se evita accesul cainilor sau a altor persoane care cauta prin gunoaie. Am sa fac niste poze intr-o zi daca imi aduc aminte whistling.gif

Ai uitat sa mentionezi ca sunt foarte prost amlasate langa locuri de joaca sau in parcari plus ca sunt la o distanta mare unul de altul, un singur grup de tomberoane acopera o zona foarte mare cu foarte multe blocuri, iar daca ai "norocul" ca mine sa stai la jumatatea distantei dintre ele ori traversezi jumatate de cartier ori traversezi una doua intersectii aglomerate cu sacul menajer in mana ca sa ai unde sa arunci gunoiul.
Mai exista un grup de 3 containere din plastic de culori diferite pentru plastic, hartie si sticla, destul de rare dar sunt, totusi lumea nu se uita ce simbol are desenat pe container si arunca orice fel de gunoi in oricare dintre ele.
Rezolvarea ramane asa cum spunea Marius EDUCAREA
- cu ajutorul gardienilor care sa amendeze usturator pe oricine arunca o hartie sau un chistoc de tigare la voia intamplari
- in scoli la orele de dirigentie
- in familie
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.