Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Miine la noi va fi o zi rea...
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Turnul Babel
f1anatic
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7299938.stm

JPMorgan Chase has said it is to buy Wall Street's fifth-largest investment bank, Bear Stearns, for $2 a share - a fraction of its previous value.

Ce este de discutat...O banca de investitii al carei capital valoreaza > 30 de miliarde de dolari a fost cumparata de J.P. Morgan Chase cu ...236 de milioane. Dar ce sa mai discuti...miine cind ma voi trezi bursa va pica...MULT.

Deja piata Asiatica a scazut 4.2%...
adrian_flavius
short-eaza si tu la greu...pe indici in special...sau pe dolar, ca si el o sa scada...sau mergi long pe futures la contractele euro/dolar...
f1anatic
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7300017.stm
London's FTSE 100 index was down 2.5%, in Paris the Cac 40 slumped 2.7% and Frankfurt's Dax fell 3.4%.

European bank shares have been hit. UBS plunged almost 12%, Societe Generale fell 8%, Commerzbank was down 7.5%,and HBOS slumped 9%.

US banks were hammered in pre-market trading with Lehman Brothers down 30%.

Asian stocks also fell, with Tokyo's Nikkei average closing 3.7% lower and Hong Kong's Hang Seng slumping 5.2%.

In Mumbai, the Sensex was down 6.3%.

Iar Dow de abia s-a deschis.
Watcher
Ce zice Peter Lynch
1. Don’t be intimidated by experts (ex spurts).
2. Look in your own backyard.
3. Don’t buy something you can’t illustrate with a crayon.(shorting indexes, selling puts, etc)
4. Make sure you have the stomach for stocks.
5. Avoid hot stocks in hot industries.
6. Owning stocks is like having children. Do not have more than you can handle.
7. Don’t even try to predict the future.
8. Avoid weekend worrying. Do not get scared out of good stocks. Own your mind.
9. Never invest in a company without first understanding its finances.
10. Do not expect too much, too soon. Think long-term.

Ce zice Buffett:
QUOTE
If the market closed for years, we wouldn't care. [...]If you focus on the price, you're assuming that the market knows more than you do. That may be the truth, but in that case you shouldn't own it. The stock market is there to serve you, not to instruct you.

ozz86651
Ce spune Watcher e foarte adevarat dar e imposibil sa prinda in Romania acum, unde toata lumea se gideste la tunuri peste noapte. Iar ce spune Adrian e metoda sigura de faliment (mai devreme sau mai tirziu, ca s-ar putea la inceput sa mearga). Nu-mi vine sa cred citi pseudo analisti din astia privesc JOCUL la bursa ca o sursa de venit si inca sigura (X% etc). Investitia se face la bursa pe termen lung, 5-10-30 de ani, nu juma de an sau un an. Da ce stie Buffet... Citi din astia o sa ramina cu deshtu in gura la pensie, ca doar nu credeti ca va mai da statul pensie peste 30 de ani. De unde?
20krpm
dow a incheiat ziua cu +0.18%, nazdac cu -1.6% si standard & poor cu 0 pe muchie. in sudul californiei a fost soare, dar un pic rece, si dupa masa chiar se vedeau citiva nori la orizont. poate miine... rolleyes.gif

ozz (azi m-am hotarit sa vorbesc cu ozz de la om la om wink.gif ): daca esti in business-u asta de day trader, si daca te documentezi si joci frumos dupa regulile probabilitatilor ajutate, ai sanse ca, pe termen lung, sa cistigi cite ceva. e ca orice meserie - daca o inveti, poti avea ceva beneficii. cam acelasi lucru poti face numarind carti la blackjack in vegas.
ozz86651
Domle, cuvintele cheie acolo sint "daca esti in biznisu"... adica sa stii ce faci. Sa stii bine, cu scoala, PhD, informatii, alea alea. Biznisu ala nu e deloc asa accesibil cum pare la prima vedere. Pentru omul "normal" (prin normal ma refer nu la ala cu deshtu in gura ca aia-s oi la taiere, ci la ala care citeste wall street journal si 2-3 carti de stocuri, optiuni si futururi, scuzati cuvintul, si care cunoaste teoria probabilitatilor macar pina la nivelul de random walk si finante pina la spread si iecuatiile lu black-scholes adica chestii bazice pe care le intelege orisice om cu un liceu si o carte in domeniu citita) day tradingul e sinucidere. Da mai bine stii ce? ia arata-mi mie pe ala care a facut o groaza de bani din day trading, asa de acasa, pe scottrade.. .nu ca nu sint, da-s tot asa multi ca la loterie.
Da de fapt trebuia sa te convingi singur.. ziua s-a terminat ok, da hai sa shortam. Urmatorul sfat e sa cumperi euro si aur. Acum cind asta face toata lumea.
Watcher
E randul meu sa zic ca ozz are dreptate, si chiar supralicitez:
nici chestiile pe care e dipsus sa le admita nu prea merg smile.gif

Ca dovada: cine sunt cei mai bogati oameni din lume? Cati dintre ei sunt day traderi? Case closed.

Hai sa luam chiar si un exmplu foarte tare: Victor Niederhoffer: absolvent de Harvard, persoana FOARTE inteligenta, matematician deosebit, unul dintre ci mai renumiti si de succes speculatori.
A dat faliment cu Asian stocks, si-a revenit, a facut alt fond, iar anul trecut a inregistrat IAR pierderi de 75%.

Ceea ce nu se spune aici este ca banii pe care i-a pierdut, in cea mai mare parte nu erau ai lui, ci erau ai diversilor fani ai daytrading, complex math modeling, etc.

O lectie foarte importanta este cea ca "if you are down 70 percent and then up 70 percent, you are NOT where you started!", ceea ce ne duce la cele doua reguli de investing ale lui Buffett
1) never lose money
2) see rule 1

Despre Shorting, revin la Lynch care descrie de ce sansele sunt impotriva ta ca shorter:
- daca esti long poti pierde 100% din pozitie (faliment)
- daca esti short, pierzi cand o ia in sus, dar NU EXISTA LIMITA SUPERIOARA pentru cat poate sa creasca o actiune, deci, pierderile pot fi PESTE 100% daca esti short si pretul creste.

Observatie personala: din experienta mea, cel mai adesea persoanele care folosesc astfel de strategii 'complexe' folosesc si margin trading, cu alte cuvinte 'joaca' (in loc sa investeasca) cu bani imprumutati. Ceea ce prezinta avantajul multiplicatorului (leverage) dar DOAR ATUNCI cand esti pe plus.
O scadere de 3.26% pe un indice ( cum a scazut BETul ieri de exemplu) poate usor sa produca uo pierdere de 32% (la o marja de 10, e destul de intalnita marja de 5 - multiplicator de 20).
Dupa o pierdere de 30% trebuie sa inregistrezi o crestere de 50% ca sa ajungi pe zero!

Ca o ultima observatie: si in Ro poti sa investesti ca mic investitor, cu mentalitate de termen lung. Si ca sa argumentez dpdv logic imi trebuie 1 singur exemplu : iata-ma biggrin.gif biggrin.gif
Acu aproape 3 ani am reusit sa adun suma minima necesare pentru deschiderea unui cont la broker in RO (la momentul ala). Pana atunci am folosit fonduri mutuale ca sa economisesc suma.
De atunci incoace am investit rar, si pe termen lung, am facut greseli, unele le-am reparat, unele inca nu sunt convins ca sunt greseli smile.gif
Randamentul anualizat pe care l-am obtinut este (azi) 36.85%. Asta dupa o scadere de 23% a pietei in ultimele 2 luni si de 30% in ultimele 4 luni.
Fara sa stau toata ziua cu ochii in grafice, fara sa fac vizite la firmele listate (care oricum nu m-ar baga in seama), fara insisde information.
Doar common sense si little trading.
20krpm
mellow.gif ok ppl, i'm out. unul din beneficiile care vine de la firma asta pentru care lucrez acum e sub forma de stoc. singura regula pe care o respect este sa transform in cash tot ce am in contul de trading in prima zi in care am posibilitatea smile.gif nu ma pricep deloc la stocuri, si ma feresc de ele cum ma feresc de jackpot-urile din vegas - mi se pare un joc prea haotic. in schimb ii respect pe cei care isi fac din asta un mod de viata. sint oameni destepti si curajosi. yes.gif

n-am pe nimeni sa arat cu deshtu ca a facut bani la greu din chestia asta. nu prea ma-nvirt in cercurile alea, cred... stiu doar pe un flacau care acu vreun an a terminat college-ul si s-a apucat de bursa, acuma are pe birou acasa 5 monitoare, n-are alt serviciu, da mi-e neclar daca face vreun ban sau numa sparge banii lu tat-su.
Watcher
20krpm, motivele pe care le-ai dat pentru comportamentul tau legat de stocks sunt absolut normale iar decizia de a vinde este una foarte inteleapta atunci cand esti constient ca nu intelegi exact cum functioneaza sistemul. Este de felicitat.

Pe de alta parte, decizia de cash vs stocks este una greu de aparat in prisma rezultatelor viitoare. Adica: ai nevoie de cash ul ala?
Daca nu, si il scoti ca sa il 'economisesti' ar trebui sa tii cont de faptul ca pe termen lung si in medie stocx>>>>orice alt mijloc de economisire.

Jeremy Siegel, profesor la Wharton, a folosit date care acopera istoria pietelor americane incepand cu 1800 si ceva, aproape 200 de ani a descoperit ca
1) randamentul mediu al actiunilor este mai mare decat randamentul depozitelor bancare sau obligatiunilor cu o probabilitate de 100% pe perioade de 30ani
2) randamentul mediu al actiunilor este mai mare decat randamentul depozitelor bancare sau obligatiunilor cu o probabilitate de 95% pe perioade de 20ani
etc.
Perioadele de 30 de ani au inclus si perioade care au inceput chiar INAINTEA marii depresii din anii 30, sau inaintea lui Octombrie 87!

In plus randamentul obtinut in stox este in medie dublu fata de bonds (11% vs 5%). care in 20 de ani inseamna o suma finala de 3.5x mai mare, in 30 (cat mai am eu pana la pensie) wink.gif o suma de 5 ori mai mare.

Daca poti sa crezi ca nu este o lume haotica si indescifrabila, misterioasa, ezoterica, iti recomand calduros site-ul fool.com care vorbeste exact limba micului investitor (incepator, mediu si apoi avansat) smile.gif

ozz86651
Watcher, ce spune 20krpm se refera la o singura companie in care poti sa crezi sau nu. O decizie in sensul celor spuse de tine am luat eu si in loc sa ma multumesc cu un return sigur de 60%/an m-am gindit ca se poate mai bine... si inca cred ca se poate dar in timp, numai ca s-ar putea sa am si eu nevoie de bani mult inainte de timpul ala. Cind vorbim de o singura companie riscul e cam mare in afara de cazul in care esti vreun Buffet.
f1anatic
In 2001 am pierdut mult la stocuri si nu erau investite riscant ci in chestii gen Johnson & Johnson; 3M - you know lucuri stabile la vremea respectiva...Acum nu mai am (si nici per familie) nu avem stocks, mutual funds etc oricit se chinuie personal bankers sa ne convinga. JP Morgan Chase nu o duce rau dar nu avem incredere in actuala situatie politica-economica.

EU nu ma pricep la jocul asta...ii admir pe cei ce il inteleg ce il fac si mai si joaca corect. Dar eu nu stiu; si nici la scoala pt MBA nu m-am dus. Numerele le adun cu graphics calculator de mi le afiseaza pe toate pe ecran sau in Excel, cred ca imi este de ajuns. Ca veni vorba de numere - nu imi cunosc decit social security number - ultimele 4 numere de la contul de la banca, si pin-ul. Ah si 3 numere de tel: al meu, de la office, si de acasa. Mai stiu si numarul strazii unde e casa. Pe ala de la masina NU il stiu. Cam asta este memoria mea pt. numere utile.
20krpm
QUOTE(Watcher @ Mar 18 2008, 11:19 AM) *
ai nevoie de cash ul ala?

are you kidding me??? smile.gif smile.gif
QUOTE(Watcher @ Mar 18 2008, 11:19 AM) *
Daca poti sa crezi ca nu este o lume haotica si indescifrabila, misterioasa, ezoterica, iti recomand calduros site-ul fool.com care vorbeste exact limba micului investitor (incepator, mediu si apoi avansat) smile.gif

recunosc, sint control freak. nu pot sa am incredere in ceva ce nu controlez. sa ma apuc sa invat investments de la 0 (sau de la minus, mai bine zis), mai ales in perioada prin care trec acum, nu e o idee tare buna. nici nu ma atrage, ca sa zic ca abia astept sa ma apuc cind oi avea timp. si in ultimul rind, cred ca daca am sa continui sa fac ce fac acum, cit o sa mai pot, pe ansamblu profitul o sa fie mai bun decit investitia de bani si timp in trading. prefer sa stau pe margine si sa ii las sa-si faca treaba pe cei care o fac cu placere si cu pricepere.
20krpm
QUOTE(ozz86651 @ Mar 18 2008, 12:07 PM) *
[...] in loc sa ma multumesc cu un return sigur de 60%/an m-am gindit ca se poate mai bine...

whatta... in loc de 60% ti-ai cumparat o companie care tipareste bani? sau ce face? smile.gif
Alex-F1
QUOTE(f1anatic @ Mar 18 2008, 12:11 PM) *
Pe ala de la masina NU il stiu


Daca e vorba de nr. de inmatriculare (placuta), ASTA REALMENTE REFUZ S-O CRED ! ! ! ohmy.gif blink.gif stupid.gif wallbash.gif
ozz86651
Cred ca nu am fost clar.
ESPP la mine da stock cu discount 15% pentru angajat si asta la fiecare 3 luni sau asa ceva, nu stiu exact acum, dar calculat vine la 60% pe an din banii investiti DACA vinzi chiar atunci, deci numai din discount. Ia-o ca pe o pomana sau un benefit in plus. Daca esti lacom si astepti sa creasca s-ar putea sa scada smile.gif.
Evident pomana asta nu e la orice suma vrei tu sa investesti ca ar da faliment, ci numai la 15% din salariu. Cu alte cuvinte fara sa faci absolut nci o manevra bursiera poti obtine 60% din 15% din salariu in plus pe an... nu te imbogatesti din pacate smile.gif.

QUOTE
Ca veni vorba de numere - nu imi cunosc decit social security number - ultimele 4 numere de la contul de la banca, si pin-ul. Ah si 3 numere de tel: al meu, de la office, si de acasa. Mai stiu si numarul strazii unde e casa. Pe ala de la masina NU il stiu. Cam asta este memoria mea pt. numere utile.


A, eu-s mai rau decit atit. SSN - da. PIN - la ora asta nu ca am schimbat niste conturi si mi-au dat ei un numar. Am nevoie de cash, ii cer neveste-mii smile.gif. Dar nu stiu numarul de la propriul meu celular (il am din 2005, cind a fost si primul an cind am detinut un celular) si nu stiu nici un numar de la masina. In rarele cazuri cind mi se cere ma duc in parcare si ma uit.
Memoria pentru numere nu insemna insa sa-ti bati joc de bani... pentru ca sa-i tii in banca asta insemna. Din dobinda abia se echilibreaza inflatia, asta in ani normali ca 2007-2008 mi-a adus aminte de Romania la inflatie.
Watcher
Ozz, cred ca iti iese 70% din operatiile pe care le-ai listat. Daca inteleg corect:
1) primesti 100 shares care valoreaza 10 usd fiecare la pretul de 8.5 usd
2) le vinzi imediat si incasezi 10usd/share. AI facut rofit 15/85 = 17.64%
3) pui toti banii la ciorap
4) q2 repeti pasii 1-2
5) q3
6) q4

In total: la inceputul anului aveai 85USD pentru 'investit' iar acum ai 145. Deci randament = 145/85 -1 = 70.59%
Ponderam cu 15% din salariu si ai un bonus de 10.5% la salariu - randamentul mediu al S&Pului pe termen lung. Risk free. Cool.

QUOTE
Memoria pentru numere nu insemna insa sa-ti bati joc de bani... pentru ca sa-i tii in banca asta insemna. Din dobinda abia se echilibreaza inflatia, asta in ani normali ca 2007-2008 mi-a adus aminte de Romania la inflatie.

Da, macar niste TIPSuri daca vrei inflation-proofing. Sau averaging into SPDRs ca sa iei in seama 2 idei valoroase: invest early&constant investing + in timp de inflatie stocks peerform better deoarece companiile transfera costurile clientilor.

20krpm: intrebarea era serioasa: tie abia iti ajung abnii de la cec la cec, nu pui nimic deoparte?
Needing the cash <>needing some cash<> vrei sa ii 'spargi'.

20krpm
ozz: yep, asa fac si-ai mei, dar pe perioade de 6 luni nu de 3. acuma m-am lamurit ce ziceai.

watcher: daca vrei s-o pui asa, da, in perioada asta nu sint pe pus bani deoparte. am treaba wink.gif
Alex-F1
Bre, incercati si voi sa vorbiti fara cuvinte de astea incrucisate, ca sa priceapa tot omu despre ce-i vorba pe topicu asta... biggrin.gif Io tot nu inteleg cum de aveti capul asa de mare cu de astea, dar nu va stiti numarul de inmatriculare de la masina sau numarul de celular!!! ohmy.gif tongue.gif Pai atunci n-am curaj sa va intreb de zile de nastre ale familiei/prietenilor (am vreo 70 in cap), date din buletin (serie si CNP la noi), numere de telefon ale cunoscutilor, diverse cifre/coduri de la locul de munca (la mine ~ 50 buc.), marime de pantalon/bluza/sutien/pantof pt. sotie biggrin.gif etc...
20krpm
jeez. de ce trebuie voi sa va incarcati memoria in felu asta. ssn-ul il stiu. ziua de nastere a sotiei o stiu, dar mi-a luat vreo 3 ani sa fiu sigur pe mine. ziua mea de nastere iarasi o stiu, ca tre s-o scriu tot timpul. mai stiu pe dinafara numerele de la doua carti de credit pe care le folosesc. (cam intens, in ultima vreme, lol.) stiu numarul de la casa - 7000. asta-i simplu, ca-i dragalas. si codul postal. imi stiu numarul de mobil, dar daca trebuie sa-l spun pe romaneste ma bilbii. e exclus sa retin vreunul din numerele de telefon de-acasa smile.gif (prietenii stiu de ce wink.gif ). in rest am o agenda de telefon care stie totul. evident nu stiu numerele de la masini, pentru ca nu mi-au trebuit niciodata pin-acum. cit port la blugi si la pantofi stie nevasta-mea, ba mai mult decit atit, stie si cind si ce-mi trebuie de-mbracat smile.gif acu vreo citeva luni am aflat si eu ca exista un numar pe permisul de conducere. daca stiu *ca* exista se pune?

gata cu recapitularea. nu stiu tare multe, este?

edit: beyy, sintem off-topic. da rau...
ozz86651
Alex n-am fost in viata mea foarte tare la urat la multi ani din timp, e drept ca stiu vreo citeva zile de nastere, dar e vorba de familia imediata (2-3 oameni) plus 2-3 prieteni. Conventiile sociale de genul asta imi repugna. De altfel nu cer nici reversul. Restul a ce spui tu sint in celular sau pe vreun carnetel.

@Watcher: esti mai optimist decit realitatea smile.gif, din pacate nu merge asa si nu se capitalizeaza... sistemul in sine e mai complicat, prea complicat ca sa il descriu aici, si nici macar nu il retin fara sa ma uit pe docomente. De asemenea tine cont ca vinzarea pe loc aduce impozitare la rata marginala pentru ca e cistig pe termen scurt (adica pur si simplu se aduna cu salariul). In USA nu-i raiul din Romania cu cistigurile bursiere: cele pe tremen lung se impoziteaza la 15% iar cele pe termen scurt (sub 1 an) se impoziteaza ca venit normal. Asta la nivel federal, statele au diverse reguli. Oricum asta e inca un motiv sa faci investitii pe termen lung (mai adunam si comisionul brokerului).

Alta diferenta pe care o vad cu Romania este vointa de a stringe bani. Ma rog, asta e o parere personala, fara pretentii de adevar. In Romania uimitor sint oameni care de bine de rau string un ban chiar din pensii mizere sau salarii mici (asta cumva vine in contradictie cu mentalitatea de care ziceam mai sus, a tunurilor). La americani simti cumva ca iti fuge viata de sub picioare, si e destul de greu sa ai un venit suficient ca sa faci o balanta decenta intre traitul vietii asa cum o vrei si pusul deoparte pentru o pensie incerta, la care poti sa nu ajungi la urma urmei. Evident ideal e sa cistigi suficient sa le faci pe amindoua, dar o data cu cistigul creste si standardul de viata traita "acum"... da ma rog, o dam in alte alea. Depinde foarte mult de la om la om si cultura la cultura, stiu destui care se multumesc cu un minim "acum" si pun un procent mare deoparte asa cum stiu altii care cheltuiesc mult mai mult decit ar trebui sau si-ar permite.
f1anatic
Nu stiu de citi ani sint veniti OZZ si 20KRPM aici. Eu sint venit de aproape 12 ani si pot sa va spun ca am prins vremuri bune. IN schimb ultimii doi ani sint echivalenti cu viata din RO anilor 90 cind am plecat. Totul se scumpeste de la zi la zi, dobinzile la banca scad - nu zic de checking unde ai ceva mizer...25 de dolari pe an la 10,000 de dolari. Savings cred ca e vreo 1.5%. Eu si de altfel majoritatea prietenilor tinem grosul banilor in citeva CD-uri, garantate de FDIC, care ofera dobinzi ceva mai mari (adica vreo 3% si ti-i "blocheaza" anumite intervale de 4-7-12 luni.) Uite acum un an dobinda la CD-uri am avut-o 5.85%...iar acum o luna cind am reinnoit mi-au dat 3.4%. VOI sinteti obisnuiti cu schimbarea...NOI nu. Bai, berea s-a facut de la 16 dolari butoiul de 5 kile in 2006 la 24 de dolari acum in 2008. Asta fara taxe. Iar taxele au crescut cu 1% de atunci si noi le avem la vreo 10 % in general iar produsele vicioase gen bere, tutun sint taxate extra.

Nici nu mai spun de benzina cu 3.87 galonul. Pai cind am venit in state, benzina era 87 de centi galonul premium. Ce vremuri, ce viata...ce au trecut anii....
ozz86651
F1, nivelul ala a fost fals si fragil. S-a bazat pe prea multe premize care au fost false si n-au functionat. Era suficinet sa intrebi putin. In continuare economia americana e mai fragila decit ar fi trebuit. Faptul ca detine (detineA) tiparnita de bani a lumii i-a facut pe prea mult sa abuzeze. Deficitul de cont curent e foarte mare, cu alte cuvinte se consuma mai mult decit ce se produce, datoria externa e mult prea mare. Da ce mare lucru sa mai tiparesti niste dolari? efectele se vad. Devalorizarea pe termen scurt ajuta economia (exporturi, micsorarea datoriilor pe care le platesti in $ ieftini) dar pe tremen lung e un dezastru pentru ca iti pierzi credibilitatea, si automat puterea de tiparnita a lumii.
Oricum stai linistit, nu prea exista alegere mai buna decit atit. Contrar aparentelor majoritatea restului lumii (lumea a1a that is) o duce mai prost, doar ca nu au cazut asa de sus si nu se vede.
Well, nu esti obisnuit, asta e, suck it up. Ma feresc de premonitii ca asta e numai inceputul sau ca in 1-2 ani se termina si iar o sa fie un val de prosperitate. Nimeni nu stie.
Oricum 3% ai tai blocati in banca compara-i cu devalorizare de aproape 50% fata de euro din 200-2001 sau asa ceva. Daca aveai banii intr-un index fund de la Vanguard de genul S&P500 din 2002 pina acum iti dublai banii cu risc aproape comparabil, si puteai sa vinzi cind vroiai (tine cont ca daca vindeai acum 3 luni erai cu vreo 15% mai bine ca acum). Cifrele sint foarte aproximative, bune mai mult ca ordin de marime. $ nu sint siguri. Ii tii in banca, poti sa-i pierzi miine. Daca nu fizic, macar ca valoare. Ce e mai rau e ca pur si simplu nu exista investitie sigura, in afara de diversificarea extrema.
Watcher
"Raiul din Romania". Nu am emoticon de ROFL. laugh.gif
Sub un an 16%, peste 1 an 1%.
In US ma taxeaza 10% flat. Greu de zis cum e mai bine. Pe voi va taxeaza cu 15% sau 35%. Dar 35% e tot.
La noi e 16% + 9.5% + 6.5% + 1% + 17.5% + 6% +3% +0.75 % +X% (variabil cu domeniul de activitate).

Pe de alta parte, legat de fiscalitate, de cand nu vi s-au mai schimbat tax return forms?
La noi in fiecare an apar precizari, modificari, etc. ANultercut de exemplu, daca era sa te iei dupa ce zicea Ministerul de Finante, in ianuarie depuneai declaratie cu ce castiguri ai avut (indifrerent daca ai avut SI pierderi) si plateai impozitul pe castiguri.

In mai, depuneai declaratia completa si atunci, daca aveai si pierderi, primeai inapoi banii de la stat. MUHAHAHAH cool.gif
Prevedere aparuta cu vreo 10 zile inainte de termenul la care trebuia sa depui declaratia!

S-au dus unii sa depuna la fisc declaratiile si aia le-au zis 'nu o primim ca eu cred ca nu sunt corecte cifrele astea' - asta pe la adunatii copaceni, nu la bucuresti.(fiind declaratie pe propria raspundere, trebuia sa o primeasca orice ar fi).

Treaba cu tiparnita de bani e o poveste care suna frumos dar nu e asa si pace. Mecanismul ratelor de schimb (si PPP - cu care am vazut ca esti la curent tongue.gif ) functioneaza de foarta multa vreme - deci imprimi mai multi bani - valoreaza mai putin.

Comparatia USD / EUR e interesanta daca faci import / export sau adca castigi in EURO, daca ai salariu in USD si cheltuiesti in USD nu te intereseaza decat inflatia wink.gif Aia e 'ce pierzi'. Ce 'nu castigi' poate fi aprecierea euro, aprecierea leului, aprecierea caselor in india, orice altceva. Dar nu 'pierzi' asta!

Diversificarea extrema are un risc in sine smile.gif
Ma intorc la Peter Lynch : di worse ification , Charlie Munger : " The idea of excessive diversification is madness".
Cu alte cuvinte este calea sigura catre low results smile.gif
f1anatic
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7303404.stm

QUOTE
The Federal Reserve has cut US interest rates sharply in an attempt to restore confidence to nervous financial markets and boost the ailing economy.

The central bank lowered rates to 2.25% from 3%, but the cut was smaller than financial markets had expected.


Ce recesiune dom'le ? Lasa mah ca si la noi se produc banane, in Florida...

James Kilowatt
Chestia cu tiparnita de bani mai are un efect.... tiparesti bani, scade valoarea banului. Asta e un lucru bun pentru SUA, care e cel mai mare datornic al lumii, pentru ca daca scade valoarea banului scade si valoarea reala a datoriei lor externe.
Iar aprecierea Euro e exact invers. Airbus sau BMW vinde in dolari o chestie cand 1Eur=1USD si e platit cand 1EUR=1.5USD. Proasta afacere. Un pic de devalorizare a euroiului n-ar fi rea pentru economie si pentru balanta externa. Insa nu e de dorit, politicienii nu vor sa auda de asta. Ii doare-n c.r de viitorul industriei sau exporturilor... ce-i doare e sa nu ajunga benzina doi euro jumate si sa iasa lumea in strada. Presedintele bancii centrale europene a declarat public ca misiunea lui este doar impiedicarea inflatiei, desi e constient ca e o idiotenie si ca va dauna economiei europene, insa nu isi poate depasi cadrul misiunii.

Pe de alta parte, eu nu sunt convins ca evolutia bursiera sau imobiliara pe termen scurt e o masura a starii economiei. E o parere strict de amator, semidocta, bazata poate pe un rationament gresit. Rationamentul este urmatorul: In general, bursa a avut o crestere mai rapida decat cea a economiei. In ultimii ani, indicele CAC francez crescut cu aproximativ 6% pe an in timp ce economia a crescut cu nici 1%. In imobiliar e si mai rau, in Belgia de 3 ani preturile cresc cu 10% iar cresterea economica e sub 2%. Asta ma face sa cred ca exista si in bursa si in imobiliar o parte speculativa mai importanta decat pare. Asta e probabil o bula care din cand in cand se mai sparge. In ultimile luni preturile in imobiliar au stagnat sau chiar au scazut putin, desi cererea a crescut, desi au inceput sa cumpere chiar si fondurile de investitii de cand cu scaderea bursei....

La aceeasi concluzie au ajuns si majoritatea patronilor sau managerilor belgieni. (desi sunt convins ca rationamentul lor a fost diferit). De la inceputul "caderii bursiere", patronii si managerii belgieni au cumparat de 30 ori mai multe actiuni decat au vandut. Majoritatea sunt convinsi ca starea firmei lor e mai buna decat spune bursa si nu doar ca o spun, insa daca baga banu' inseamna ca sunt convinsi de asta.
Cand stiu ca merge rau vand, nu cumpara... vezi cazul EADS/Airbus in Franta...
Watcher
Eu in toate cursurile de economie, pe toate site-urile pe oriunde citesc spune ca madatul unei banci centrale este de a asigura stabilitatea preturilor - deci de a combate inflatia. Si asta provine de la raspunsul la intrebarea 'de ce ne temem cel mai tare?'
Si ne temem mai tare ca maine cu 1RON nu mai cumparam o paine, si ne temem mai putin ca maine o sa exportam mai putine Loganuri.
Si e si normal pentru ca ne bucuram cand ne creste cursul deoarece CUMPARAM MAIIEFTIN din afara.

Inflatia e rea pentru toti. Fluctuatiile de curs sunt rele doar pentru jumatate: cand iti creste cursul e rau pentru exportatori, cand iti scade e rau pentu importatori.

De ce zici ca e o idiotenie sa aibe grija de inflatie?

Observatia cu cresterea bursei fata de cresterea economica poate fi corecta, poate fi incompleta.
Daca intr-o perioada ceva a crescu mai mult decat altceva, nu inseamna ca la sfarsit e supraevaluat. Conteaza si de unde a pornit.
Deci daca preuspui ca la mom t0 erau corect evaluate ambele, da, ai dreptate, Daca insa erau subevaluate unele (in perioada de 10 ani de dinainte fusese invers) atunci teoria nu mai e buna.

Ar mai exista un moment pentru care 'bursa' sa creasc mai repde decat economia. 'Bursa' este de fapt 'o selectie a celor mai performante companii' - CAC40 are 40 de companii nu toata piata!
James Kilowatt
Combaterea inflatiei mi se pare gresita atunci cand devine un scop in sine si cand este mai impotanta decat performanta economiei. In plus, "control" nu inseamna neaparat "combatere".
Daca pretul pentru stabilitatea monetara este distrugerea economiei, atunci ramane o tampenie. Iar baiatul ala de la banca centrala europeana e de acord cu asta, a spus-o public explicit.

Europa nu poate trai doar din consumul intern, are nevoie sa exporte ca sa functioneze si sa-si pastreze nivelul de viata. Euroiul puternic descurajeaza importul si incurajeaza importul (cum spuneai, cumparam mai ieftin de afara), si aparent o ducem bine... cu pretul indatorarii externe. Insa cand vine momentul platii, se poate duce naibii totul.... insa deh, de asta se va ocupa guvernul viitor.

Asta pe langa efectul direct... din pacate, moneda de referinta e inca dolarul. Vinzi in china 5 centrale nucleare cu un pret in dolari, si dupa ce le construiesti in 5 ani iei 50% din valoare. Firma mea a vandut un echipament de incercari si de cand s-a semnat contractul si pana au intrat banii au trecut cam 6 luni... timp in care in valoarea reala a pierdut 3 milioane.
Ca sa limitam pierderile, evitam sa lucram si noi cu firme din zona euro... lucram cu americani, canadieni, indieni, marocani, etc, in dolari. Nu doar exportatorii direct pierd bucati de piata, ci prin ricoseu si firmele care fac afaceri exclusiv in zona euro si care teoretic n-ar trebui sa fie impactate de efectul dolar.


Chestia cu CAC-ul sunt de acord cu tine. E un argument in plus ca bursa nu reprezinta neaparat starea economiei in general. E un indicator, insa nu cred ca e fiabil pe termen scurt. Daca bursa scade trei saptamani, nu inseamna neaparat ca maine murim de foame toti din europa sau din america. Daca scade 6 luni atunci poate semnalul e altul.
ozz86651
QUOTE
Inflatia e rea pentru toti. Fluctuatiile de curs sunt rele doar pentru jumatate: cand iti creste cursul e rau pentru exportatori, cand iti scade e rau pentu importatori.

De ce zici ca e o idiotenie sa aibe grija de inflatie?


JK are oarecare dreptate. Inflatia e invers cu dezvoltarea economica. Inflatia moderata e sanatoasa, aprecierea monedei e buna pe termen scurt dar distruge economia.
Banca centrala a oricarei tari cu deficit (ca USA si RO, care importa mai mult decit exporta) are 2 variante: economia buna cu inflatie mare sau moneda puternica cu economie proasta. Sa zicem Romania. Daca BNR scade dobinda, nimeni nu mai tine banii in lei ca nu-i rentabil, arunca banii pe piata, $/E devine scump. Dar in schimb creditul e ieftin, importul scump, exportul ieftin, se duce deficitul, economia creste... evident pretul e erodarea veniturilor, nemultumire, iar daca inflatia e mare se duce naibii tot sistemul.
Varianta 2 e sa tina moneda sus prin dobinda mare. Face bine la electorat, creditul scump, economia ciuciu, export ciuciu, import cit cuprinde. Contrar prezentarii insa chestiile pot fi facute oarecum echivalente prin marirea taxelor de import si subventionarea exporturilor. Varinata asta insa e pericloasa pentru o tara ca Romania (adica mica), pentru ca poate deveni tinta speculatorilor de moneda in caz ca BNR nu are o groaza de rezerve valutare de aruncat pe piata. S-a intimplat in Ungaria prin 2000.
Deci da, taxele pot fi bune, inflatia poate fi buna. Fara taxarea importurilor si ingradirea consumului de import Romania era in colaps, de fapt mi se pare ca si asa se taxeaza prea putin. O moneda puternica nu-ti serveste la nimic daca nu ai job sau biznis. O mondea slaba te tine in viata suficient ca sa te vaicaresti smile.gif.

PS: a si, in mare, in general, import = consum, export = venit, deci importul trebuie evitat in favoarea exportului. Import > export insemna ca traiesti pe credit si consumi mai mult decit produci... evident faptele devin interesante cind amindoua se fac in aceeasi moneda pe care o emiti tu smile.gif.
James Kilowatt
Acum inflatia e bine sa n-o ia razna ... insa franarea deprecierii monedei ei trebuie sa vina din cresterea productivitatii economiei nu din speculatii la nivel de banca centrala controlata de politicieni in campania electorala. Altfel se intampla ce spune ozz, ai o moneda puternica insa n-o ai in portofel ca esti somer.... sau o ai da' esti dator vandut.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.