Help - Search - Members - Calendar
Full Version: noi reguli de circulatie
Masini.ro Forum > Masini.ro > News/Noutati
Pages: 1, 2
20krpm
m-am dus azi pe website-ul autoritatii de vehicule, ca sa-mi reinnoiesc permisul de conducere, si am descoperit ca de la 1 iulie in CA intra in vigoare doua legi noi. (uite-asa imi fac eu educatia rutiera smile.gif ) una - nu mai ai voie sa folosesti telefonul mobil, decit daca ai handsfree. (cei sub 18 ani nu mai au voie sa foloseasca telefonul mobil deloc.) a doua - nu mai ai voie sa fumezi in masina, daca ai pasageri sub virsta de 18 ani.

eu unul am asteptat interdictia asta cu telefonul mobil de nu stiu cind, cred ca viteza pe autostrazi o sa creasca binisor odata ce intra in vigoare. ailalta cu fumatul nu ma afecteaza. dar eram curios cum comentati voi la fiecare dintre ele.

a, inca o chestie. amenda pentru vorbit la telefon e $20 la prima abatere, $50 la urmatoarele. ppffffrrrt....
HalbaSus
La noi e de mult faza cu telefonul mobil... recunosc ca nu o prea respect desi am handsfree (ma rog, o chestie din aia penibila care o bagi in ureche si cu care in mod automat arati ca un reprezentant de vanzari a unei companii de telefonie mobile), motivul e simplu: majoritatea drumurilor sunt drumuri scurte prin oras asa ca atunci cand intru in masina nu imi pun casca in ureche... iar daca suna telefonul ... asta e, raspund, mai ales ca viteza medie in oras e undeva pe la 20 km/h sau mai jos, la drumuri lungi nu folosesc telefonul, ori imi pun handsfree-ul ori dau telefonul sotiei ca sa raspunda ea.

Faza cu fumatul interzis daca ai minori in masina mi se pare mai mult o regula de sanatate decat una de circulatie, adica nu vizeaza siguranta circulatiei ci sanatea minorilor...
florin55503
chestia cu tel mobil e veche.

cea cu fumatul in masina mi se pare o chestie de bun simt. chiar vazusem un documentar in care un individ oberva pe autostrada o mama care fuma in masina cu 2 copii, suna la politie, mama este oprita si amendata.
Hoinar
QUOTE(florin55503 @ Feb 22 2008, 12:13 PM) *
chestia cu tel mobil e veche.

cea cu fumatul in masina mi se pare o chestie de bun simt. chiar vazusem un documentar in care un individ oberva pe autostrada o mama care fuma in masina cu 2 copii, suna la politie, mama este oprita si amendata.


1. Mie mi se pare o chestie stupida faza cu interzisul fumatului in masina daca in masina sunt persoane sub 18 ani. As fi inteles sa spuna clar ca n-ai voie sa fumezi la volan, pentru ca o mana e ocupata cu tinut tigara....scrumat..exista riscul sa te frigi cu jar...etc.....si nu esti 100% concentrat pe trafic. Asa as fi vazut regula de competenta unei legislatii rutiere...Desi nici astea nu ating siguranta rutiera daca fumeaza un pasager.

Eu zic sa nu pornim un versus legat de bunul simt sau de beneficiile/problemele fumatului (fie el in masina sau in alta parte), pentru ca nu asta e sensul topicului smile.gif.

2. Legat de vorbitul la telefon...am vazut multe persoane vorbind la telefon in trafic si chiar daca vorbesc cu handsfree sau fara mie imi par mai putin atenti la trafic/masina...Banuiesc ca e o masura buna.
adrian_flavius
Cu totii am avut momente in care a sunat telefonul, am raspuns, iar conversatia, chiar si cu hands-free, nu te mai lasa sa fii atent 100% la trafic...parerea mea...cea mai buna solutie ar fi ca soferul sa nu aiba voie sa vorbeasca deloc la mobil, in trafic...nici cu, nici fara hands-free...

Nici mie nu prea imi place hands-free-ul...si din alt motiv, nu numai estetic: odata pusa la ureche, casca aia imi da mancarimi...

Am mers totusi, acum vreun an, cu cineva care avea blue tooth conectat la sistemul audio al masinii...vorbea direct in masina, iar interlocutorul se auzea prin boxe...fain...numai ca auzeau toti ocupantii masinii ce vorbeai tu la telefon...si celalalt auzea tot zgomotul din masina, nu numai vocea soferului...avantaje si dezavantaje...

Despre fumat nu ma pronunt, nu fumez, nu am fumat niciodata...si nici nu am de gand sa ma apuc, acum, "la batranete"...da' nu prea are de-a face cu regulile de circulatie...chiar deloc...mai degraba o "gaselnita" pentru Tuzgurenii care nu au de ce sa te "apuce"...chestiile neclare au fost intotdeauna in avantajul lor, nu al nostru, al soferilor...
20krpm
aseara cind am deschis topicul chiar ma gindeam sa intreb daca ati profita in cazul in care romania ar renunta la interdictia asta de a vorbi la telefon... dar din raspunsurile voastre deduc ca oricum vorbiti la telefon, si-acuma. smile.gif suna telefonul in timp ce conduc - fatalitate, ce sa fac... tre sa raspund smile.gif

halba: tocmai - la viteze mici mi se pare cel mai suparator cind esti in spatele unuia care vorbeste la telefon. in fata lor e tot timpul o gramada de loc, in spatele lor masinile merg in coloana. si tocmai - sa te repezi dupa telefon cind incepe sa sune e una din chestiile cele mai periculoase. nu mai departe de saptamina trecuta una din fata mea a frinat de la vreo 70mph pina la vreo 45, pe autostrada, brusc, fara sa aiba nimic in fata. am fost destul de aproape... am sarit pe banda ailalta si cind am ajuns in dreptul ei m-am uitat ce facea (ca o vazusem ca se-apleaca in dreapta) - tocmai raspundea la telefon.
ozz86651
Cred ca California era ultimul stat in care ai voie sa vorbesti la telefon fara HF. Amindoua masurile sint absoilut normale. Cu niste amendamente.
- ar trebui sa interzica si fumatul in casa cu copiii, ori asta ar suna foarte ciudat si nici nu cred ca as sustine asa ceva. Altfel se face o discriminare ciudata intre spatiul personal din masina si spatiul personal din locuinta. E drept ca masina e mai mica dar se si aeriseste mai repede, daca fumezi cu geamul deschis.
- nu stiu cit din lipsa de atentie vine din vorbitul propriuzis si cit vine din tinutul miinii la ureche (mai ales la automate). Oamenii care vorbesc la telefon, cu HF sau fara sint mai putin concentrati la trafic, clar.

In NY asta cu telefonul e de prin 2000. Eram cu un prieten in masina si are nevoie sa dea un telefon. Da telefonul, vorbeste, eram la un semafor si in spate apare o masina de poltie. HS nu avea asa ca imi paseaza mie telefonul si eu il tin la ureche din scaunul din dreapta. Politaiul s-a uitat o vreme la noi, da eram legit, deh. E greu sa tii cuiva telefonul pentru citeva minute, mai greu decit as fi crezut.
ValiR

Nu am stat sa caut acum, dar sa va uitati in Anglia cum stau lucrurile cu utilizarea telefonului mobil in trafic.
Din cate imi amintesc, nici cu hands free nu mai e permisa si sanctiunile sunt cred, destul de drastice.
Orice convorbire poate devia o parte din atentia soferului de la trafic si condus, lucru care nu e ok.

Si da, am patit si eu de multe ori in trafic sa stau in spatele unora care isi cautau telefonul sau vorbeau la telefon si nu mai erau atenti la trafic, nu mai treceau de intersectie cand aveau ocazia si trebuia sa ii astept, sau circulau cu viteza foarte redusa ingreunand traficul sau am vazut cazuri in care erau sa intre in alte masini pentru ca tineau cu o mana telefonul si cu alta schimbau treapta de viteza, lasand volanul liber.
In fine, era interzis si inainte, dar se vorbeste in continuare...Si chiar am observat foarte multi soferi facand asta.

Cu fumatul, o sa trebuiasca sa ne obisnuim cu ideea.
Am fost in Germania si m-am bucurat mult ca pot merge intr-un restaurant, local, tren, hotel etc si nu ies de acolo cu hainele imbibate cu fum de tigara si cu plamanii curati. Si in fond copiii nostri ar trebui sa ii protejam noi, nici nu ar fi trebuit o lege pentru asta, dar cum multa lume e inconstienta...
T u d o r
Codul rutier urmeaza ca sufere modificari in privinta avertismentelor.

E bine sau rau? Opinia mea e ca se dilueaza autoritatea.
cristsib
Parerea mea este ca in loc sa aduca oamenii (soferii) in limitele legii, ei modeleaza legile la comportamentul oamenilor. Cat despre autoritate, ea este diluata de mult (vezi agresarea sau sfidarea politistilor).
vio
mie mi se pare oki .. este exact ca prezumtia de nevinovatie. in afara cel putin asa este , daca faci ceva usor iti da avertisment. si nu uita ca punctele oricum le iei ... legi mai proate la circulatia cred ca doar vecinii unguri su haustriecii au , restu sunt mai permisive.
T u d o r
Adica daca n-ai actele e ceva lejer?
vio
dap... te pot verifica in timp real acum ... a cui este mashina , daca li se pare lor ceva dubios te retin ei ... crede ma ca io am plecat de vreo 2 ori la buzau si m am trezit pe acolo ca mi am uitat portofelu aks ... doar RCA aveam in torpedo ca acolo il las.


dar stii ca de ex daca iti pierzi actele si esti plecat din localitate , esti pasibil sa iei amenda ca nu ai actele la tine? pt ca de la Politie nu se mai elibereaza nimic in sensu asta ca ai pierdut ace sau ceva de genu .
DRAGOS
QUOTE
De unii o sa fie tradus cam asa:

-nu-mi mai iau actele la mine ca mi-e lene;
-limita maxima a vitezei in localitate este de 70 km/h si in afara 110, 120 respectiv 150km/h pe autostrada
-mersul incet oricum nu se sanctiona nici pana acum
-nu mai semnalizez ca se strica
-nu ma mai prefac ca am centura pusa cand vad ceva verde miscator ca nu are ce sa-mi faca
-"mamaligile"sunt scumpe
-vand handsfree-ul ca nu-mi mai trebuie


ce a scris un prieten pe un alt forum. cam asta va fi rezultatul.

singura chestie care recunosc ca-mi convine e cea cu viteza...si poate treaba cu telefonul. in rest e o aberatie si invita toti marlanii sa se comporte cum stiu ei mai bine.

cea mai periculoasa treaba mi se pare cea cu centura. in oras mai e cum mai e, dar inafara...

ah, si treaba cu actele e ok. cat timp pot fi verificate prin sistem nu vad de ce m-ar amenda ca mi-am uitat portofelul acasa.
vio
Dragoseee marlanii oricum merg asa ... adica wtf... si na pot ei rezista 6 luni cu un sg avertisment ?! io nu cred. parerea mea e ca nu te invita sa faci ceea ce ai citat tu mai sus , ci cumva te pune sa te responsabilizezi . la genu ca uite domne au last-o si astia mai moale cu astea , hai totush isa fiu si io mai cilivizat ... dar nush cati gandesc asa. pe mine oricum limitele de viteza nu prea ma intereseaza. in rest tre sa fi un pic inconstient sa faci asa .... parerea mea .
AlexTM
QUOTE (DRAGOS @ Mar 25 2011, 11:45 AM) *
singura chestie care recunosc ca-mi convine e cea cu viteza...si poate treaba cu telefonul. in rest e o aberatie si invita toti marlanii sa se comporte cum stiu ei mai bine.

cea mai periculoasa treaba mi se pare cea cu centura. in oras mai e cum mai e, dar inafara...


Adica e mai OK ca putem sa mergem mai tare, dar e nasol ca o sa inceapa sa umble toti dementii pe strazi fara centura. Ce se va intampla, va creste numarul accidentelor de circulatie, vor muri mai multi oameni nevinovati?
Cine e mai marlan, ala care nu-si pune centura sau ala care o calca mai tare acum ca se poate (si vorbind la telefon, desigur smile.gif )?
T u d o r
Eu dintre regulile noi as zice ca sunt avantajat doar de viteza. Restul le respect si le voi respecta. daca ar fi autostrazi as respecta-o si pe aia. smile.gif

Problema e ca stiind ca n-ai avertisment vei avea tendinta sa o lasi mai moale cu legea. Ganditi-va ca in ziua in care esti distrat sau je m'enfishist vine unul si te pocneste in trafic de-ti rupe capul airbagul ca n-ai avut chef de centura. Stiind ca te arde la prima abatere esti mai atent.
vio
io nu cred Tudore...daca respectai inainte respecti si acum , nu vad de ce sa nu respecti. i ounu recunosc cu vitezele in localitati am prb atat ...
DRAGOS
QUOTE (AlexTM @ Mar 25 2011, 12:00 PM) *
QUOTE (DRAGOS @ Mar 25 2011, 11:45 AM) *
singura chestie care recunosc ca-mi convine e cea cu viteza...si poate treaba cu telefonul. in rest e o aberatie si invita toti marlanii sa se comporte cum stiu ei mai bine.

cea mai periculoasa treaba mi se pare cea cu centura. in oras mai e cum mai e, dar inafara...


Adica e mai OK ca putem sa mergem mai tare, dar e nasol ca o sa inceapa sa umble toti dementii pe strazi fara centura. Ce se va intampla, va creste numarul accidentelor de circulatie, vor muri mai multi oameni nevinovati?
Cine e mai marlan, ala care nu-si pune centura sau ala care o calca mai tare acum ca se poate (si vorbind la telefon, desigur smile.gif )?


asa e. sunt un marlan. vorbesc la telefon ca nesimtitul in traficul super fluent din bucuresti in care parcurg 10km in 100 minute. rusine sa-mi fie.

chiar azi de dimineata mergeam cu vreo 140 la ora pe iuliu maniu si ma certam cu prietena la telefon, dar nu stiu cum naiba am tot 2 ore pana pe mosilor..chiar nu inteleg.

e chiar atat de greu sa gandim inainte sa aruncam cu noroi? smile.gif
adrian_r5
QUOTE (vio @ Mar 25 2011, 11:44 AM) *
de la Politie nu se mai elibereaza nimic in sensu asta ca ai pierdut ace sau ceva de genu .

Nici atunci cind predai CI-ul pt. preschimbare nu primesti nimic la mina ... si pina se elibereaza CI-ul nou esti fiu' ploii ... nu poti sa ridici un colet / mandat de la posta, nu poti face nimic la banca, nu poti iesi din tara ...
AlexTM
QUOTE (DRAGOS @ Mar 25 2011, 12:15 PM) *
e chiar atat de greu sa gandim inainte sa aruncam cu noroi? smile.gif


Asta spuneam si eu.
vio
ma da voi vreti sa transformati orice topic in fight sau daca nu, in politc ?! sa intre Domnu moderator cu nr VL-666-PDL sa faca curat cu honda aia alba a lui .. eeeeeeeeee
DORU
Eu sper sa se inteleaga ca SIGURANTA RUTIERA vine cu restrictii de viteza, nu cu toleranta prost inteleasa.
Iar despre nesemnalizarea la schimbarea de directie mers, nepurtarea centurii siguranta sau vorbitul la tel mobil la volan... ma intreb daca senatorii nu sunt adjuncti ai Mortii sau nu cumva si-au facut firma de asigurare !

Intr-o democratie prost inteleasa nu dai drumul la lesa prea mult ninja.gif
HalbaSus
Mie mi se pare de bun simt masura asta. Si va spun de ce:
- Faptul ca nu ai actele la tine nu mi se pare o crima, te poate verifica in timp real. Daca esti mare infractor probabil vei avea mai multe seturi de acte la tine, nu doar unul.
- Daca esti vitezoman adevarat aia 20 km/h peste limita legala nu te coafeaza prea tare... daca o ardem golaneste nu mergem sub 120 in localitate si 190 in afara... ce mama masii... Aia 20 km/h insa pot ajuta oamenii normali care oricat de regulamentar ar vrea sa circule nu pot (psihic vorbind) sa mearga cu 50 km/h in toate catunele in care pandesc MCV-uri.
- Treaba cu centura... e discutabila... eu o port indiferent daca e politie sau nu... pana mea, piuie masina daca nu o pun. Insa sunt "anticenturisti" care deja au o dexteritate incredibila de a pune centura doar daca vad politie la orizont... in rest merg cu ea desfacuta... sunt unii care s-au obisnuit si cu piuitul centurii si il considera muzica de fond nederanjanta. Cu astia nu ai ce sa faci. Pana la urma nici eu nu cred ca ar trebui sa fie sanctionata o fapta care te pune doar pe tine in pericol (daca mergi cu 200 e naspa si pentru ceilalti insa daca oricum intrii ca berbecul in copac de ce ar trebui sa ma intereseze ca mori sau traiesti).
- Treaba cu telefonul... din nou discutabila... eu cred ca ar trebui sa se interzica convorbirile tensionate chiar daca sunt pe handsfree... daca e o convorbire lejera probabil nu iti distrage atentia nici daca raspunzi efectiv la un telefon (orice sofer decent stie sa conduca masina cu o singura mana), insa daca se ajunge la certuri, injuraturi, negocieri, discutii stresante in general atunci nu mai conteaza daca ai handsfree sau nu oricum esti un pericol public.
AlexTM
De acord cu tine la toate punctele
Cum dracu facem insa cu analiza calitatii convorbirii telefonice? smile.gif
OCTAN_95
Se facea trimitere la "prezumtia de nevinovatie", Vio hai sa fim seriosi din moment ce sunt anumite limite , restrictii impuse nu mai tine treaba cu "prezumtia" aici ori e alba ori e neagra.
Dar in conformit cu darul nostru de a crea legi cat se poate de alambicate nu ne dezmintim, nu marirea limitei permisivitatii este solutia, din contra.
Din toate aceste permisivitati, recunosc ca am talpa putin mai grea, in rest niciuna din celelalte reglementari nu le incalcam nici inainte.
Nu circul fara centura, nu vb la telefon n timp ce conduc, nu circul fara lumini (ziua).
Cred ca ar fi trebuit introduse si alte reglementari asa cum au facut si vecinii nostri: distanta minima limitata intre autovehiculele de marfa, interdictia de a circula acestea pe banda 2 in rampa, mai sunt destule altele.
Legile sunt precum cei ce le nasc.
Noi suntem vinovati pentru ce avem acolo unde se "cloceste"
DORU
Ovidiu, ce spui tu este pt o alta civilizatie, nicidecum cea de la noi sad.gif
pmhoria
+1 la ce zice Ovidiu
"Noi" ca natie putem fi civilizati numai cu batul din pacate...
mike.omega
Delasare! Asta e cuvantul ce va caracteriza traficul daca aproba astia modificarile! Si asa traficul e cum e, bunul simt la volan e utopie, acum o sa fie si legal. Uraaa!

Mai bine ar scoate politistii in strada sa patruleze si sa supravegheze traficul decat sa modifice codul rutier.

PS: salut soferii de autobuze din CT care la ultima ceata(erau porturile inchise!) ei mergeau fara nicio lumina aprinsa!
HalbaSus
mike.omega, adica e grav sa mearga TOATA LUMEA cu +20 km/h peste limita legala (penibila, in 50% din situatii si intangibila in restul de 50%... adica mi se pare penibil sa merg cu 50 la ora prin catune unde am vizibilitate de 500 m si nu e nici o fiinta in zona, sau pe un bulevard cu 2-3 benzi la iesirea dintr-un oras (adica locurile unde sunt instalate deobicei radarele) iar in restul zonelor urbane e fix imposibil sa atingi 30-40 km/h... 50 km/h e un vis...

cu centura chiar nu inteleg obligatia legala de a o purta... e ca si cum s-ar interzice fumatul sau bungee jumpingul prin lege... e viata mea fac ce vreau cu ea... daca am chef sa imi crap teasta de parbriz fiindca nu aveam centura in momentul cand m-a lovit autobuzul, cine plm e legiuitorul sa ma opreasca ? Ce... i ciuda ca n-o sa mai platesc impozit ? sau ca nu am incredere in sistemul medical care ar trebui sa ma resusciteze daca doar ma ranesc ? tongue.gif

James Kilowatt
Mie unele chestii nu mi se par rele. De exemplu aia cu limita de viteza, daca te prinde cu 65 intr-un sat pe un E nu cred ca esti marele infractor.

Cu centura, la urma urmei te priveste personal, nu sunt de acord ca politia rutiera sa ma impiedice sa ma sinucid, de asta ar trebui sa se ocupe BOR.

Mie actele in masina mi se par o treaba tare imputita, pentru ca nu-mi place sa le car dupa mine pe unde merg, si nici sa le las in masina nu-mi convine mai ales cand stiu ca poate fi sparta si/sau furata. Daca le-as putea lasa acasa m-as simti mult mai confortabil, io sa am la mine doar carnetul si/sau CI, chestii care incap in portmoneu. Ca u corolar, daca toate actele (inmatriculare, asigurare, control tehnic) ar fi cat o carte de vizita sau bagate intr-un cip al unei "carti de credit" nu m-ar deranja.
As prefera ca militienii sa aiba in logan acces la o baza de date si sa verifice singuri si cand ai schimbat ultima oara uleiul...

Cu telefonul nu-s de acord, ar trebui sa fie mai stricta legea. Eu vorbesc acum prin prisma unui scuterist, o mare parte a cretinilor pe 4 roti din trafic care erau sa ma faca muci erau cu celularul in mana.

Nici cu semnalizarea nu-s de acord, ar trebui sa fie stricta treaba, si vb tot dpdv al unui scuterist.
ozz86651
QUOTE
Adica daca n-ai actele e ceva lejer?


Si n-ar trebui sa fie? asta e rahat de evul mediu, sau mai bine zis stalinisto-nazist ca trebuie sa ai nu stiu ce hirtii la tine ca te opreste patrula si te trimita la lagar.

Ca si aia cu buletinul, alt rahat care ne face de ris. Prin 2008 m-a oprit un bou de tablagiu putind a bautura cu doi jandari d-aia fara incarcator pe la miezul noptii in fata blocului in timp ce duceam gunoiul si tinea mortis sa ma duca la sectie ca n-am buletinul. Pina la urma m-a lasat sa ma duc sus si sa ma intorc cu buletinul. I-am lasat galeata garantie biggrin.gif. Asta e ca-n germania nazista sau coreea de nord.
Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca ala a fost singurul caz in viata mea in care mi s-a intimplat asa ceva (mi s-a mai cerutbuletinu dar nu degeaba biggrin.gif) dar faptul ca exista asemenea prevederi in lege e strigator la cer.

QUOTE
Cu centura, la urma urmei te priveste personal, nu sunt de acord ca politia rutiera sa ma impiedice sa ma sinucid, de asta ar trebui sa se ocupe BOR.


De fapt in Romania chiar nu te priveste personal atita vreme cit asigurarea medicala nu e privata.
Problema cu centura e asa: e o chestie banala si usoara si care nu aduce nici un inconvenient. Daca nu te obliga sa o porti, nu o poarta nimeni. Nu trebuie sa fie cine stie ce amenda, chiar 20-50 de lei.
ozz86651
QUOTE
cu centura chiar nu inteleg obligatia legala de a o purta... e ca si cum s-ar interzice fumatul sau bungee jumpingul prin lege... e viata mea fac ce vreau cu ea...


Si atunci de ce e heroina ilegala?
James Kilowatt
Pentru ca atrage alte tipuri de infractionalitate, talharii, spargeri, prostitutie, chestii d-astea faurite de unii disperati dupa urmatoarea doza.
Adica sper ca asta-i justificarea, si nu protejarea cetateanului impotriva lui insusi biggrin.gif De exemplu nu exista nici o lege care sa te impiedice sa mananci prea mult, chiar daca obezitatea omoara probabil mai multi oameni in lumea occidentala decat heroina.
Baby Blues
QUOTE (adrian_r5 @ Mar 25 2011, 01:35 PM) *
QUOTE (vio @ Mar 25 2011, 11:44 AM) *
de la Politie nu se mai elibereaza nimic in sensu asta ca ai pierdut ace sau ceva de genu .

Nici atunci cind predai CI-ul pt. preschimbare nu primesti nimic la mina ... si pina se elibereaza CI-ul nou esti fiu' ploii ... nu poti sa ridici un colet / mandat de la posta, nu poti face nimic la banca, nu poti iesi din tara ...

Politia nu mai elibereaza buletine de mult timp . De fapt acest aspect este de competenta serviciilor locale de evidenta a persoanelor. Si asta se intampla de ani buni. Singura institutie care mai este in competenta MAI (nu a politiei) este o directie din minister care se ocupa cu administrarea bazelor de date la nivel national.
T u d o r
Ozz, e rusinos ce zici tu dar in Romania e un mod de viata. Aici nu exista computerul in masina politiei care sa-i spuna tablagiului de la circulatie in timp util cat porti tu la pantof sau daca ai vreo factura la bordel neachitata. Stiu ca e evul mediu dar asta e realitatea. Cand n-ai actele la tine (CI sau permis) esti un necunoscut care trebuie verificat cumva. Si cum?

Nesemnalizarea in intersectii, nepurtarea centurii (atentie, nu doar tu ci si pasagerii, copilul tau ce vina are ca tu esti "stapan" pe viata ta si n-ai chef sa mananci pensia statului?)

Nu poti legifera contraventionalitatea, chiar si cea usoara. Adica acum esti ok dar daca te mai prine o data nu mai esti? Ce sa mai inteleaga oamenii? Cand arunci o hartie pe jos mai intai primesti avertisment si abia peste 2 luni daca te mai prinde iti da amenda?
Diesel
Mie mi-a fost verificat permisul in 2-3 minute, nu stiu prin ce metoda, ca era noapte, frig si nu am urmarit procesul. M-au oprit sa imi puna fiola (poveste amuzanta, sa ma intrebati cand ne intalnim face2face) si pentru ca a iesit 0 au incercat s-o dea in verificare generala.

Vio are dreptate, cei care incalca legea vor termina repede punctele de avertisment. Ideea de baza nu e rea, insa trebuie mare atentie la detaliile aplicarii.
ozz86651
QUOTE
Ozz, e rusinos ce zici tu dar in Romania e un mod de viata. Aici nu exista computerul in masina politiei care sa-i spuna tablagiului de la circulatie in timp util cat porti tu la pantof sau daca ai vreo factura la bordel neachitata. Stiu ca e evul mediu dar asta e realitatea. Cand n-ai actele la tine (CI sau permis) esti un necunoscut care trebuie verificat cumva. Si cum?


Am inteles, dar de aici si pina la a pedepsi oamenii ca n-au la ei actele masinii e e drum lung.
Si ma rog, in masina inteleg ca trebuie sa am acte, dar de ce trebuie sa am acte sa merg pe strada?

QUOTE
Pentru ca atrage alte tipuri de infractionalitate, talharii, spargeri, prostitutie, chestii d-astea faurite de unii disperati dupa urmatoarea doza.


Poate ... dar eu cred ca e altceva... binele societatii e pus deasupra binelui individului chiar si in tarile cele mai capitaliste.
De exemplu o societate unde drogurile ar fi la fel de legale ca piinea s-ar duce dracu urgent, parte din ce spui tu, dar parte din distrugerea fizica a consumatorului. Cred ca e la fel cu centura.
Nu uita ca multe tari (majoritatea) incrimineaza si consumul. Chiar si o iarba amarita care te ameteste cam cit 3 beri doar ca iti trece intr-o ora te poate baga in bulau in multe state americane.
AlexTM
Hai ca asta-i prea de tot. Centura e obligatorie pentru a salva societatea.
De ce nu se obliga limitarea vitezelor la masini, la 120 sau 130 km/h, cat e oricum viteza maxima permisa? Cred ca s-ar salva mai multi membri ai societatii asa.
De ce nu se scoate fumatul in afara legii? Obezitatea?
adrian_r5
QUOTE (Baby Blues @ Mar 25 2011, 11:22 PM) *
QUOTE (adrian_r5 @ Mar 25 2011, 01:35 PM) *
QUOTE (vio @ Mar 25 2011, 11:44 AM) *
de la Politie nu se mai elibereaza nimic in sensu asta ca ai pierdut ace sau ceva de genu .

Nici atunci cind predai CI-ul pt. preschimbare nu primesti nimic la mina ... si pina se elibereaza CI-ul nou esti fiu' ploii ... nu poti sa ridici un colet / mandat de la posta, nu poti face nimic la banca, nu poti iesi din tara ...

Politia nu mai elibereaza buletine de mult timp .

La Timisoara astia cu evidenta populatiei au ramas in acelasi sediu din cladirea politiei judetene ... asa ca pt. mine toti o apa si-un pamint. Indiferent ca sint de la politie, de la evidenta populatiei ... n-au nici o justificare ca timp de o saptamina m-au lasat fara posibilitatea de a-mi dovedi identitatea. La 2 ore dupa ce CI-ul meu a ramas la ei eu am plecat la Beograd (aveam bilete la concert) ... ce mama draqu' faceam daca n-aveam pasaport ???
AlexTM
Pai 1, oricum iti trebuia pasaport pentru sarbi, nu?
si 2, de ce a trebuit sa-l dai cu 2 ore inainte sa pleci? Acu sa nu crezi ca vreau sa le tin partea, dar ce ar fi trebuit, sa-ti faca CI-ul in 2 ore? Intreb doar
Baby Blues
Si eu sunt curios , de ce nu ti-ai facut cartea din timp daca stiai ca pleci la sarbi? Nici eu nu le tin partea dar in 5 zile mi-au eliberat CI-ul iar ce este adevarat esyte ca n-am putut plati rata la banca dar 5 zile n-a patit nimeni nimic. biggrin.gif
DORU
In SRB poti merge si cu CI nu obligatoriu cu pasaport wink.gif
RUE
1. Nu cred ca fac nicio analiza a actelor depuse la buletine si sunt sigur ca ar putea sa l elibereze pe loc sau macar in cateva ore. Astfel sa eviti 2 drumuri, 2 cozi etc. La Oradea la pasapoarte candva era impus un timp maxim de o ora parca pentru a fi eliberat. Nu mai stiu acum.
2. Politia din ce am citit pe net, poate verifica in unele judete si urmeaza in toate, printr un PDA conectat la statia tetra (acolo unde au) orice date in sistemul Schengen. La fel orice post de politie si de la tara va trebui sa poata face cautare in DB urile respective. Tetra desi are un transfer subtire pentru ce date e nevoie sa trimita/receptioneze e suficienta si cine a cam calcat stramb nu are motive sa se mai grabeasca daca tot l-au prins.
mike.omega
QUOTE (HalbaSus @ Mar 25 2011, 10:27 PM) *
mike.omega, adica e grav sa mearga TOATA LUMEA cu +20 km/h peste limita legala (penibila, in 50% din situatii si intangibila in restul de 50%... adica mi se pare penibil sa merg cu 50 la ora prin catune unde am vizibilitate de 500 m si nu e nici o fiinta in zona, sau pe un bulevard cu 2-3 benzi la iesirea dintr-un oras (adica locurile unde sunt instalate deobicei radarele) iar in restul zonelor urbane e fix imposibil sa atingi 30-40 km/h... 50 km/h e un vis...

cu centura chiar nu inteleg obligatia legala de a o purta... e ca si cum s-ar interzice fumatul sau bungee jumpingul prin lege... e viata mea fac ce vreau cu ea... daca am chef sa imi crap teasta de parbriz fiindca nu aveam centura in momentul cand m-a lovit autobuzul, cine plm e legiuitorul sa ma opreasca ? Ce... i ciuda ca n-o sa mai platesc impozit ? sau ca nu am incredere in sistemul medical care ar trebui sa ma resusciteze daca doar ma ranesc ? tongue.gif


Da e foarte grav sa mearga toti cu peste 20kmph! Pentru ca nu poti opri in timp util, pentru ca multi merg si pe ploaie tot cu +20 desi nu-i tin cauciucurile si exemplele pot continua! Da, recunosc, sunt mii de cazuri in care limita de 50kmph e o tampenie! Dar, asa cum se fac studii peste studii si fac astia legi, ar putea sa ia la puricat sectoarele de drum si sa modifice limita asta de viteaza. Intre Constanta si Cernavoda ai limita de 50 intr-un singur sat, atat! In rest e limita de 70. De ce in cazul asta se poate?

Nu zic ca eu respect intocmai regulile( cum am mai zis, m-au prins cu 82 pe limita de 70 si cu 62 pe limita de 50 biggrin.gif ) insa pe zi ce trece vad mai multi viteji pe strazi si daca li se da frau liber, o sa fie o adevarata aventura sa traversezi strada, chiar si pe zebra.

Cat priveste centura. Unii nu o suporta, unele nu au cum, altii nu pot de burta. Problema e ca dupa un accident plange juma de oras dupa un "unu" care n-a purtat nici centura si nici limita de viteza nu a respectat-o, dar era baiat bun....

Duminica noapte 2 fete intr-un Clio 3 au luat contact cu un stalp de iluminat(diametru 0.5m). Au ramas doar vreo 3 bare intregi din armatua stalpului, in rest bietu clio a ras tot. Nu stiu cu ce viteza au intrat. Cert e ca le-a salvat centura si masina. (link )

PS: eu inca mai visez la strazi in care limita de viteza sa se schimbe in timp real....
DORU
De ce sarbii au putut acum 15 luni si noi ne dovedim atat de cretini ?

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtm...2/21/feature-02

Intrebarea e retorica...
James Kilowatt
Dada, au in Austria panouri din alea unde schimba viteza in timp real... i-am injurat de toti sfintii si toate perversitatile astia iarna, ca un bou a uitat sa apese pe butonul sa le stinga si am mers de-am capiat cu 90km/h pe o autostrada pustie, in plina zi.
mike.omega
Asta e extrema cealalta. Asta iarna pe panourile de pe A2 eram anuntati sa circulam cu atentie si sa nu oprim de banda de urgenta. In timp ce asfaltul nu se vedea de zapada iar banda de urgenta era un mod relativ eficace de a frana din cauza stratului gros de zapada biggrin.gif

Nici gand de impunerea unei limite de viteza!
adrian_r5
QUOTE (AlexTM @ Mar 26 2011, 01:24 PM) *
Pai 1, oricum iti trebuia pasaport pentru sarbi, nu?

QUOTE (DORU @ Mar 26 2011, 01:37 PM) *
In SRB poti merge si cu CI nu obligatoriu cu pasaport wink.gif

Exact ... la sirbi nu mai trebuie pasaport ... precum scrie si aici

QUOTE (AlexTM @ Mar 26 2011, 01:24 PM) *
de ce a trebuit sa-l dai cu 2 ore inainte sa pleci? Acu sa nu crezi ca vreau sa le tin partea, dar ce ar fi trebuit, sa-ti faca CI-ul in 2 ore? Intreb doar

QUOTE (Baby Blues @ Mar 26 2011, 01:36 PM) *
Si eu sunt curios , de ce nu ti-ai facut cartea din timp daca stiai ca pleci la sarbi? Nici eu nu le tin partea dar in 5 zile mi-au eliberat CI-ul iar ce este adevarat esyte ca n-am putut plati rata la banca dar 5 zile n-a patit nimeni nimic. biggrin.gif

CI-ul meu expira in 26.09.2010 ... in 06.09.2010 cu noaptea in cap am plecat in vacanta si m-am intors in 21.09.2011 pe la ora 4:30 am ... am dormit cam toata ziua ... in 22 recunosc ca am cam ars gazu' degeaba pe acasa si in 23 m-am dus sa-l preschimb.
Ok ... deci am lamurit de ce l-am dus in data de 23 ... Nu am spus ca aveam pretentia sa-mi dea CI-ul nou in 2 ore ... era suficient sa mi-l lase pe cel vechi pina il primeam pe cel nou !!!
Ca o paranteza, apropo de cele 2 ore invocate ... in toamna lu' 2007 mi-am preschimbat permisu' de conducere ... programul de functionare al institutiei respective era pina la ora 18:00 si eu m-am prezentat acolo pe la ora 17:15 ... domnisoara de la ghiseu a spus ca imi preia "dosaru" si-mi face poze da' si-a cerut scuze ca datorita faptului ca procesul de "fabricare" dureaza cam 2 ore permisul il voi putea ridica doar doua zi inainte de prinz.


QUOTE (Baby Blues @ Mar 26 2011, 01:36 PM) *
Si eu sunt curios , de ce nu ti-ai facut cartea din timp daca stiai ca pleci la sarbi?

Raspunsul e unu' singur ... de prost ... adica am fost suficient de prost sa nu stiu ca timp de o saptamina statul roman ma poate lasa fara posibilitatea de a-mi dovedi identitatea.

QUOTE (Baby Blues @ Mar 26 2011, 01:36 PM) *
Nici eu nu le tin partea dar in 5 zile mi-au eliberat CI-ul iar ce este adevarat esyte ca n-am putut plati rata la banca dar 5 zile n-a patit nimeni nimic. biggrin.gif

Ok ... am inteles ca nu le tii partea ... da' ti se pare firesc sa te lase fara CI ??? ... daca dupa ce plecam de la ei ma lovea o masina ... si ma lua draqu ... ce faceau, ma duceau la groapa comuna ca nu stiau cine sint ???
Baby Blues
QUOTE (adrian_r5 @ Mar 26 2011, 04:35 PM) *
QUOTE (Baby Blues @ Mar 26 2011, 01:36 PM) *
Nici eu nu le tin partea dar in 5 zile mi-au eliberat CI-ul iar ce este adevarat esyte ca n-am putut plati rata la banca dar 5 zile n-a patit nimeni nimic. biggrin.gif

Ok ... am inteles ca nu le tii partea ... da' ti se pare firesc sa te lase fara CI ??? ... daca dupa ce plecam de la ei ma lovea o masina ... si ma lua draqu ... ce faceau, ma duceau la groapa comuna ca nu stiau cine sint ???


Daca aveai permisul la tine reuseau sa te ingroape crestineste tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.