Seria de sasiu

Ce este ?

Numarul de identificare (VIN – vehicle identification number) sau seria de sasiu, este singura serie trecuta in actele masinii la pozitia 3 de pe talon, valabila pe toata durata de viata a autoturismului, chiar daca se schimba proprietarul.


Seria de sasiu a unei masini este echivalentul CNP-ului la om.


Ea reprezinta ceea ce ii apartine numai acelei masini individualizand-o fata de alte milioane de masini. Recent ea a ajuns sa fie formata din 17 caractere – litere si cifre. Ea reflecta unicitatea masinii si apartenenta acesteia si totodata un mod de identificare a fabricii care a produs-o. Ea poate fi utilizata pentru a-i cunoaste provenienta, pentru a fi inregistrata in circulatie, garantie, antifurt si protectie prin asigurare. Fiecare litara sau cifra are o semnificatie anume.

Istoria seriei de sasiu

Firmele de autoturisme din Detroit SUA, au inceput sa inserieze masinile pe care le produceau pe la mijlocul anilor 50. Principalul scop al seriei de sasiu era sa confere o descriere exacta a autoturismului. Aceasta intrucat productia masinilor de serie incepuse sa creasca semnificativ. Astfel ca primele serii de sasiu aveau o structura foarte diferita, in functie de fiecare producator de la acea vreme.

La inceputul anilor 80, Administratia Nationala de Siguranta a Traficului a SUA (USDOT), a stabilit ca toate autovehiculele care circula pe drumurile publice trebuie sa detina un numar de identificare compus din 17 caractere. In acest fel a luat fiinta numarul de identificare standardizat pe care il folosesc in prezent majoritatea producatorilor de autovehicule. Rezultatul a fost forma unica a seriei de sasiu pentru fiecare autovehicul de serie care iese pe portile fabricii.Numarul de identificare a vehicolului (seria de sasiu) a fost prima data descris in ISO Standard 3779 in Februarie 1977 si ultima data a fost revizuit in 1983. Numarul de identificare descris in ISO era destinat sa confere identitate vehiculelor cu motor, remorcilor, motocicletelor si moped-urilor si era compus din mai multe parti dupa cum urmeaza

Cum sa citesti Seria e Sasiu (numarul de identificare al vehicolului)

Primul caracter - Identifica tara in care a fost fabricat autovehicolul. De exemplu: USA(1 sau 4), Canada (2), Mexic (3), Japonia (J), Korea (K), Anglia (S), Germania (W), Italia(Z), Romania (U)

Al doi-lea caracter – Identifica producatorul. De exemplu: Audi (A), BMW(cool.gif, Buik(4), Chevrolet(1), Chrysler©, Dodge(cool.gif, Ford(F), GMCanada(7), General Motors(G), Honda(H), Jaquar(A), Lincoln(L), Mercedes Benz(D), Mercury(M), Nissan(N), Oldsmobile(3), Pontiac(2or5), Plymouth(P), Saturn(8), Toyota(T), VW(V), Volvo(V), Dacia(U).


Al trei-lea caracter – identifica tipul vehicolului sau divizia de fabricatie.


Caracterele de la 4 la 8 – reprezinta sectiunea de descriere a autovehicolului. Aceste 5 caractere ocupa pozitiile de la 4 la 8 ale seriei de sasiu si pot fi folosite de producator pentru a identifica atribute ale autovehicolului. Atribute cum ar fi: tipul caroseriei, tipul motorului, modelul, sariile de fabricatie, etc.


Al noua-lea caracter – caracterul de verificare « cifra sau litera a 9-a» din sirul de cifre si litere ale seriei de sasiu, a fost introdus la modelele fabricate dupa ’81 (cand a fost stabilit formatul de 17 caractere) si poate fi cel mai bine descrisa ca mod de identificare a acuratetii seriei de sasiu..Fiecare serie de sasiu trebuie sa contina o litera de verificare (din 1981) si trebuie sa apara in pozitia (9) a seriei de sasiu a vehicolului si a oricaror documente de transfer care il insotesc, pregatite de producator si care sunt date primului proprietar. Asadar, seriile de sasiu ale oricaror doua autovehicule fabricate intr-o perioada de 30 de ani, nu trebuie sa fie identice.

Cadacterul de verificare inseamna o singura cifra sau litera « x » utilizata pentru a verifica acuratetea seriei de sasiu. Dupa ce toate celelalte caractere ale seriei de sasiu au fost stabilite de producator, este calculat si caracterul de verificare printr-o metoda specifica de calcul matematic. Aceasta se bazeaza pe pozitia in seria de sasiu, esantionul seriei, cod valoric si multipli alti factori. Toate aceste valori sunt adunate si impartite la 11.
Rezultatul acestui calcul reprezinta numarul/cifra de verificare. In mod normal, ar trebui sa fie o cifra de la zero la noua (0-9). Daca insa rezultatul acestui calcul este 10, va fi folosita litera « X » pentru a reprezenta caracterul (litera/cifra) de verificare.


Caracterul al 10-lea – reprezinta anul modelului. De ex.: 1988(J), 1989(K), 1990(L), 1991(M), 1992(N), 1993(P), 1994®, 1995(S), 1996(T), 1997(V), 1998(W), 1999(X), 2000(Y)------2001(1), 2002(2), 2003(3)


Caracterul al 11-lea – reprezinta uzina unde vehicolul a fost asamblat.Caracterele de la 12 la 17 – reprezinta sectiunea de identificare a vehicolului. Ultimele 8 caractere sunt destinate identificarii vehicolului. Ultimele 4 caractere trebuie sa fie intotdeauna numerice. Reprezinta seria de productie a autovehiculelor in ordinea in care acestea au iesit de pe lunia de asamblare.


Protejeaza-ti-o permanent folosind antifurt auto - Marcajul Permanent!!!

www.reclama.e.interzisa-aici.pe.forum.com