In primul si in primul si in primul rind, multumesc tuturor celor care s-au ocupat de relansarea sitului Masini.ro (si nu numai, o sa vedeti mai jos ca a fost un upgrade pe toata reteaua), fie ca sunt in Echipa Masini.ro, fie ca sunt moderatori, admini, sau pur si simplu prieteni de-ai nostri...

In al doilea rind as vrea sa va reamintesc ca suntem la versiunea 2.0 BETA, adica stim ca mai exista scapari pe ici pe colo si lucram la ele. De asemenea, BETA inseamna si ca anumite feature-uri descrise mai jos vor putea fi optimizate/modificate in versiunea finala, care probabil va putea fi declarata nonBeta peste circa 6-8 saptamini.

Iar in al treilea rind, as vrea sa descriu ce aduce nou aceasta versiune.

1. Single Sign On - adica, pe romaneste, toate siturile din reteaua Mirabilis ( http://culinar.ro, http://masini.ro, http://portal.ro, http://xcent.ro si http://recomanda.ro) vor putea fi accesate cu un singur cont, o singura combinatie username / parola. Inscrierea in retea si modificarea datelor de baza se fac din http://login.portal.ro. Fiecare utilizator are un pseudonim (nickname) unic in toata reteaua, si un avatar (o poza, descriptiva sau nu) care il insoteste in toata reteaua. Daca ati avut un cont in reteaua Mirabilis inainte de aceasta relansare sansele ca el sa fie viabil sunt de circa 99,99%. Pentru a afla parola, daca nu o mai tineti minte, folositi cu incredere linkul: http://login.portal.ro/autentificare/lost_password . Deci, pentru a va schimba nickname-ul care este afisat in toata reteaua, precum si poza aferenta, accesati un singur punct http://login.portal.ro.

Conturile de pe cele doua forumuri active din retea, http://masini.ro/forum si http://culinar.ro/forum sunt diferite de conturile din login.portal.ro. Intentia noastra este sa unificam aceste conturi, dar acest lucru nu se va intampla cu siguranta pina la urmatorul upgrade major al retelei. Pina atunci, in FORUM, folositi conturile obisnuite, care functioneaza fara nici un fel de probleme. Inca ceva, daca sunteti logat pe forum nu inseamna ca sunteti logati si pe site, si viceversa. Pentru a vedea daca sunteti logati pe site, verificati intotdeauna coltul din dreapta sus al paginii unde veti vedea un text explicativ, fie: "utilizatori neautentificat si link catre login", fie "bine ai venit, nickname, treci la premium si link catre premium"...

2. Iar cu asta ajungem la premium si ce inseamna el. In aceasta nou versiune am introdus nivele de acces, de asemenea valabile pe toata reteaua. Nivele existente in acest moment sunt: inregistrat si premium. Utilizatorul inregistrat are toate drepturile de pina acum, si anume: postarea de articole sau evenimente si comentarii pe site. Deasemenea se pot comenta stirile, modelele si motorizarile. O alta functionalitate in premiera e posibilitatea de a castiga xcenti pentru aceste actiuni. Mai multe despre xcent, ceva mai jos..

Utilizatorul premium are cateva avantaje in plus: comentariile apar pe site instantaneu, la fel si continutul contribuit (comentariile, articolele, evenimente) fara a mai fi nevoie de validarea manuala de catre adminii Mirabilis. Diferenta majora dintre nivelul standard si premium este cea legata de folosirea xcentilor: pe scurt, doar utilizatorii premium isi pot folosi xcentii pentru a cumpara produse si servicii prin situl xcent.ro. Pentru a deveni utilizator premium este necesara plata unui abonament, care incepe de la 3 EUR/luna, pentru un abonament pe luna, si ajunge la 1.5 EUR / luna pentru un abonament pe 6 luni. Cat de mult sau putin reprezinta aceasta suma puteti vedea in pagina de alegere a pachetului, in http://login.portal.ro/premium. Deocamdata, plata se face prin SMS, dar avem in lucru si alte module de plata (card, paypal).

3. Xcent.ro. Dupa cum spuneam, toti utilizatorii acceseaza reteaua cu un singur cont, si exista nivele de utilizare a retelei, inregistrat si premium. Ambele nivele dau posibilitatea de castiga xcenti, insa doar daca sunteti la nivelul premium puteti sa si folositi xcentii respectivi.

Ce sunt xcentii? Sunt o moneda virtuala, o metoda de a recompensa interactiunea voastra cu reteaua. De fiecare data cind contribuiti ceva, primiti ceva inapoi, sub numele de xcenti. Acesti xcenti seamana cu o moneda prin urmatoarele caracteristici: poate fi stocata (adica stiti tot timpul cati xcenti aveti), poate fi opusa unei activitati (adica stii pe ce o castigi), poate fi tranzactionata intre detinatori (adica poti face donatii altui utilizator, daca ti-a placut continutul lui). In schimb, xcentii au o perioada de valabilitate mult mai mica, ei se volatilizeaza dupa 3 luni de nefolosire (practic, daca nu-i cheltuiesti in perioada asta nu-i mai ai) , nu au un suport material (bancnota, moneda), si nu pot fi folositi decat daca ti-ai asumat disponibilitatea si identitatea (acestea sunt doua concepte cheie ale intregului model de business) printr-un abonament platit.

De exemplu, pentru un comentariu la orice tip de continut, primiti 1 xcent. Comentariul nu trebuie sa fie neaparat laudativ, dar trebuie sa reprezinte o contributie in retea. Cu alte cuvinte, chiar daca ne trageti de maneca si ne aratati ca gresim undeva, noi va multumim, pentru ca ne-ati ajutat. Pentru propunerea unei retete primit 30 de xcenti. Pentru publicarea unui articol, 50 de xcenti. O lista completa a tuturor actiunilor care va permit sa castigati xcenti gasiti aici: http://www.xcent.ro/actiuni.htm .

Insa xcentii nu pot fi castigati numai pentru propunerea de continut. Ii puteti folosi ca pe o moneda normala, si va puteti arata admiratia sau recunostinta fata de alti utilizatori, prin donatii. Daca v-a placut o reteta, puteti dona din xcentii vostri unui alt utilizator. Cu cat continutul propus e mai interesant, cu atat sumele pe care le veti primi vor fi mai mari. Si inca ceva, pentru fiecare donatie efectuata, PRIMITI cadou 1 xcent. E bine sa fii generos . Evident, exista niste restrictii in ceea ce priveste donatiile: nu poti dona decat sume fixe: 5, 10, 15 si 50 de xcenti. Si nu poti dona de doua ori pentru acelasi continut, propus de acelasi utilizator. Si, evident, daca nu ai xcenti in cont, nu poti dona, asta mi se pare cumva evident. Pentru a vedea ultimele actiuni in urma carora ati primit sau ati cheltuit din xcenti accesati http://xcent.ro/xcent_club.

Ce poti cumpara cu xcenti? Tot ce se gaseste in sectiunea de magazin online din xent.ro. O parte din produse sunt puse la dispozitie de noi, altele sunt puse la dispozitie de catre advertiseri. Pentru inceput, avem tricouri si autocolante inscriptionate (pentru sume modice, evident, si mai mult pentru fanul masini.ro din voi), insa avem, ca starter, si o combina frigorifica frumusica. Mai multe produse vor aparea pe masura ce mai multi utilizatori premium apar, si pe masura ce mai multi advertiseri sunt interesati de publicitate prin oferirea de produse. Discutiile pentru largirea gamei si stocului de produse sunt permanente, si speram sa avem actualizari cat mai dese...

Decoamdata, cam atat despre ce aduce nou Mirabilis 2.0 in masini.ro. Exista foarte multe alte feature-uri noi despre care nu am vorbit ( http://recomanda.ro e unul din ele, dar o sa vorbim in partea a doua), dar ma opresc aici si astept reactii, intrebari si cereri de clarificare din partea voastra.

Multumesc :-).