Help - Search - Members - Calendar
Full Version: pro si contra emigrare
Masini.ro Forum > Discutii generale > Combat zone
Pages: 1, 2, 3
emyshor
QUOTE (former_ozz @ Jan 26 2013, 06:27 PM) *
Ba eu p-astia cu vacante nefolosite nu va inteleg. Daca aveti vreun an din viata nefolosit poate mi-l dati mie smile.gif.
Eu toata viata pina am facut copil am fost cu vacanta la limita sau pe negativ. Dupa ce am facut copil am strins mai mult de un an de vacanta nefolosita (pentru ca n-am prea plecat cu el in ultimul an nicaieri pe termen lung) dar se rezolva si asta smile.gif.

...


Pai este simplu. Cand toti prietenii au majoritatea 2 saptamani vacanta, iar cam peste tot (camping, ocean, munte, lacuri, parcuri, cabane) mergem in grup...nu prea ai cum sa folosesti tot.
Am fost si singuri (eu si sotia) in multe locuri, dar e mai fun cand suntem 10-15 persoane.
iHondafan
si eu am cativa colegi care au rams si o duc foarte bine... dar sunt dintre cei cu ceva situatie - parinti avuti, cu relatii, etc... Ro este o societate inca feudala - de cumetrie. bine nu zic ca e total etans si poti patrunde cu ceva efort, poti dar e mai greu. dpadv Amerca ( si prob Occidentul in general) e ceva mai meritocratic. pe de alta parte cand eram in Ro nici nu aveam contact cu nimeni care sa aiba experienta antreprenoriala, profesionala ( in sensul american de eticheta de afaceri). astea sunt chestii pe care abia aici le-am intalnit si le-am invatat.

medicina a progresat si in Ro dar inca ai variatii enorme de calitate si un stil asa mai demodat de interactie si un sistem inca incoerent... cateodata ma crucesc de diagnosticele si retetele pe care mama sau soacra-mea le primesc dupa vizite sumare la doctori. nimeni nu verifica ce alte medicatii primeste pacientul si toti se simt obligati sa iti dea o reteta de minim 5 medicamente, off the bat, fara titrare a dozei la un parametru fiziologic, fara reconcilirea efectelor adverse, fara scalarea graduala a unui regim medicamentos complex si mai ales fara a explica pacientului care e scopul medicatiei, cums eia care sunt efectele care trebuie observate, etc... soacra-mea a ajuns in camera de garda cu sincopa, bumped head, pt ca , cardiologul "al mare" din Bucuresti nu s-a obosit sa o intrebe ce lua de la cel din Buzau... oricum discutia intre medicul "al mare" si cel " de tzara" nu exista, asa cum se obisnuieste aici. daca trimiteam un pacient din Indiana la IU nu doar ca primeam un raport detaliat in posta dar ma si sunau sa imi multumeasca pentru refferal si sa zica "don't hesitate to call us with any more questions" ( bine asta e e BS de PR dar oricum ai un mod de a-i contacta si discuta o problema chiar daca nu e asa de simplu pe cat expresia de mai sus ar da de inteles)... mama a avut experiente similare, dar macar ea e asistenta a mai stiut ce sa intrebe... anyway, quite appaling dupa ce te inveti cu apa calda de aici...

la inginerie mi se pare ca next level e sa iti faci firma ta si mai mi se pare ca sofware-ul e deja parte din inginerie, e un fel de unealta. inteleg ca munca e divizata dar nu cred ca poti face una fara alta. alta e ca sunt inca oportunitati enorme pt ingienri/softisti in tehnica medicala si managerizare medicala. ma omoara inca astia cu "munca cu carca" ( nu e chiar cu carca dar e munca de rutina) dar sper ca in timp sa ma extrag oleaca de la "nuts and bolts" ale medicinei si sa pun de o mica afacere... daca nu ne socializeaza cel mai iubit fiu al poporului de tot poate iese si un profit capitalist cinstit din treaba asta... oricum am demarat sa imi fac firma macar pt avantajele fiscale. o sa "facem totul" sa minimizam banul pt tovarasul.
James Kilowatt
Pai, in orice domeniu e next level sa iti faci propria firma. Insa probabil renunti la cele 2 luni de vacanta biggrin.gif

Pe la noi programarea nu se mai plateste asa de bine, si nici nu mai e atat de usor de gasit un job, s-a cam dus epoca de aur. Inca e mai bine decat cu istoria artei, insa nu mai e ce-a fost in perioada de glorie. De fapt, pe aici cam la toate meseriile s-a dus perioada de glorie...
former_ozz
In Romania e si vina pacientilor, care au asteptari sa le dea o lista de medicamente altfel "s-au dus degeaba".
Apropo de asta un prieten de-al meu si-a trimis mama si la alt dcor pentru "second opinion"... A aflat doctoria "principala"... de unde era prietene nu o mai saluta pe strada, mama prietenului se simte oribil etc. Fun smile.gif.

@Emyshor: Eu inteleg ca-n mai multi e mai fun, dar si singur, cu familia e foarte fun. Macar e altceva decit rutina zilnica.
Iar limitarea asta cu concediul se aplica in USA ca eu cind ma duc i Romania facem chindii de 3 zile si 3 nopti, stam la bere pina la 4 dinimineat zilnic etc. Chiar daca unul nu e disponibil azi e disponibil miine. In ultima vreme nici nu mai reusesc sa ies in 2 saptamini din fusul orar, ca ma culc la 4 dimineata si ma trezesc la 12 in mod natural.
Mie vacanta scurta imi face vacantele mult prea scumpe... din cauza ca trebuie optimizez cu perioadele in care sint zile libere (craciun, revelion, tnaksgiving) si cu weeknduri ajung sa fragmentez vacanta prea mult si sa zbor in peroadele de trafic/pret maxim ceea ce e foarte neplacut.

Asta cu firma personala in meserie nu se aplica asa bine peste tot. Daca m-as face miine contractor as avea o problema cu faptul ca munca pe care o fac e plicitisitoare si repetitiva. In general la contractori se cauta specializarea iar specializarea nu face decit sa te adinceasca si mai mult in specializare pentru ca numai genul ala de munca primesti... Plus ca nu iti mai vine sa iei decizii de risc mare intr-un proiect. Plus ca in general contractorii nu se folosesc la proiecte de virf (companiile care fac asa ceva au angjatii lor) ci numai la chestii de rutina. Plus ca mai e tot sistemul asta de patente in jurul caruia trebuie sa valsezi, poate fi o mare problema.
Plus ca in final e prea multa munca pentru banii primiti... sint prea multe chestii adiacente la o firma care iti maninca 50% din timp.
Treaba asta merge rentabil doar daca esti vreo stea de care a auzit lumea si poti sa ceri 400$/ora.
former_ozz
QUOTE
dar sunt dintre cei cu ceva situatie - parinti avuti, cu relatii, etc... Ro este o societate inca feudala



Cei pe care ii cunosc eu se impart in 3 categorii:
1. De care spui tu, au plecat cu totul in spate.
2. Care au avut spirit de initiativa si curaj. De exemplu si-au facut o firma intr-un domeniu inspirat, au supravieuit si acum au un trai decent de pe urma ei.
3. au urcat in ierarhii in care nu au avut competitie. Sint multi oameni in Romania care au la 30-40 de ani posturi pe care nu le-ar visa la virsta aia in vest pentru ca firma respectiva pur si simplu nu a avut de unde sa aleaga. Si astia sint de doua feluri, unii de exemplu au lucrat si studiat in vest si dpa aia s-au intors.
Skywalker
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 26 2013, 07:00 PM) *
...@Skywalker
O oferta in mod normal o refuzi cand ai alta mai buna...

N-am avut dar ozz iti poate spune ce inseamna sa stai cu sotie si copil in Vegas cu 7000 brut/luna. Ei imi ofereau mie cazare in hotelul casinoului dar nu si familiei. Faza e ca le-am arata cateva chestii despre surv. la care erau putin absenti (ma mir sa vad atata prostie in domeniu sec&surv in US)
Ca sa prind o oferta mai buna tre sa ma intorc pe barci de croaziera si chiar nu mi s-arata, m-am saturat stiu ca acolo pe barca sunt banii dar familia e acasa.
Ai mei, stiu ca acasa nu inseamna Romania, ACASA, e locul unde te simti acasa.
Daca eram singur eram plecat demult, nu mie frica de locuri, am vazut deja juma' de glob, io's asa mai dili de cap dar nici sa-mi supun familia unui stress inutil, "afara" nu are cine sa ma ajute & indrume doar eu si banii mei, bani care tre sa-i fac pe barca pentru o emigrare si asta inseamna iar de 2X7 luni sa nu-i vad (la mine nui stress, ca io's mai nebun putin dar la ei e mare)
iHondafan
LV nu e foarte scump de locuit ( e sub media nationala)... casele sunt acum foarte ieftine (relativ la comfort, scoli, infrastructura). 7000 brut daca intretii familie iese spre 6000 net, daca esti chibzuit asta iti asigura un trai decent si chair ceva loc sa pui bani deoparte. depinde ce vrei de la viata. LV poate deveni plictistor repede dar depinde care sunt cerintele tale. mie partea cea mai nasoala mi se pare caldura infernala vara.
former_ozz
Din pdv financiar n-o sa fie o afacere pentru ca tu acum lucrezi pe barca, deci prespun ca iei salariu foarte bun comparativ cu ce e in Romania (probabil comparativ si cu USA). Marele avantaj e ca o sa vii in fiecare seara la familie. Cum a zis si Iulian, Nevada e un stat ieftin, impozite probabil ~20%, probabil nu exista state tax sau daca exista e mic. Pina la green card (~7-8 ani) o sa fie mai greu pentru sotia ta daca vrea sa lucreze dar nu imposibil.
Daca ai fi numai tu cu sotia te-as intreba ce ai de pierdut... te poti oricind intoarce la vechea situatie. Te duci in LV un an doi, nu-ti place, te intorci, nu vad problema. Intre timp mai vezi lumea, mai cisigi experienta.
Cu copiii e intradevar o problema. Nu pot sa-mi dau exact cu parerea cit de mare e problema asta, dar e clar ca dupa ce te-ai dus in LV daca vrei sa te intorci o sa fie o problema in special cu decalajul in scoala... plus arunci un copil intr-un mediu strain, unde nici nu vorbeste limba, si cind s-a obisnuit il duci inapoi.

Alta problema pe care o vad e aia culturala. Tu vii din Timisoara care e un oras foarte ok in Romania. LV oricum ai lua-o e un rahat de oras. OK, reformulez, e foarte diferit de Timisoara.
Chestia asta poate sa te afecteze sau nu, depinde de om. Pe mine m-ar fi afectat teribil sa vin prima oara din Romania in LV (probabil n-as fi stat mai mult de un an), cunosc insa o groaza de oameni care n-au nici o problema. E greu de prevazut. Oamenii de acolo (ma rog nu oamenii ci cultura lor) pot sa-ti placa sau sa-ti displaca profund. Daca nu tu s-ar putea sotia sa aiba probleme. Copilul se obsinuieste, e mai putin relevant.
Partea proasta e ca nu poti incerca 2 luni... adica poti dar nu stiu daca o sa-ti dai seama de prea multe. Ideal ar fi sa-i ai un an doi.
Si inca o chestie: nu pleca de la ideea ca "ne obisnuim". Daca nu te obsnuiesti in 2 ani nu te obisnuiesti niciodata. Stiu oameni care au suferit teribil 10-15 ani de viata. Treaba asta pare sa loveasca mai greu femeile, mai ales daca pleaca de la familie mare si prieteni multi, sint foarte legate de parinti si daca nici nu lucreaza deci n-au cu ce sa se ia. Nu-i o decizie usoara dar tu iti cunosti cel mai bine familia.
iHondafan
LV e strip-ul inconjurat de suburbii si terenuri virane... acu' strip-ul e un play-ground pt adulti destul de mare, afara daca esti genul de opera si balet... pe mine m-ar tenta concertele, poti vedea probabil intr-un an doi multi dintre marile vedete ale lumii acolo. desi am impresia ca LV au inaugurat si un centru de arte frumoase clasice. the downside e ca nu ai multe de facut pt copii si ca 4-5 luni pe an e prea cald sa poti petrece mult timp afara ( ma rog poti petrece dar numai langa piscina).

80% din America sunt suburbii. daca nu iti place stilul suburban de viata nu are rost sa te complici. ca sa traiesti in partea urbana - NYC, Chicago, Washington, Boston, SF si oleaca Seattle, Philly si downtown LA - e mult mai scump in zonele bune ( sub 200k net tragi matza de coada sau locuiesti in ceva gen comfort 2 - ceea ce e OK fara copii si pt o vreme dar dupa cativa ani ti se taie) si in restul dezavantajele dpmdv sunt mai mari decat avantajele - aglomeratie, mizerie, criminalitate. parerea mea e ca suburbia e principala afacere a locuitului in America. daca nu locuiesti macar 1-2 ani aici cum zice Ozz e greu sa intelegi venind cu standardele din Ro/Europa.
Skywalker
Ar mai fi o varianta unde putem pleca: Canada. Aici macar ai drept de lucru din prima dar ma costa, repede de tot fro' 20k, nu-i stress ca-i fac dar stau sa ma gandesc daca nu cred aia ca-s prea bosorog cand ajung (@39 ani). Dracu stie, cand am avut varsta ideala nu am avut banii acu' am banii si nu mai am varsta "ideala" (io zic ca-i 30 ani).
Si in Canada ma voi lovi de aceeasi problema - indrumatorul...
Io va intreb pe voi, astia, de "acolo" merita sa plec cu tot calabalacul dupa mine? la 39 de ani? a mica are 7 ani si e in clasa 1, acum. Io am "vizitat" lumea, am fo' din Vladivostok pana in Shagway, Alaska cu barca da' nu peste drum, varianta lunga.
James Kilowatt
Eu nu pot vorbi decat din experienta altora biggrin.gif N-am plecat la o varsta atat de respectabila ci mult mai tanar cand nu aveam absolut nimic de pierdut, asa ca nu pot da sfaturi din experienta proprie.

Insa din experienta altora, am observat ca daca pleci, fa-o total si pe bune. Nu pleca pe ideea ca mergi 10 ani sa faci bani si apoi sa te intorci in Romania. Peste 10 ani vei avea 50 ani si complet rupt de realitatile romanesti, va fi greu sa te reintegrezi, sa iti gasesti de lucru, etc. Deci, daca decizi sa te duci du-te, si fa-ti viata acolo, si eventual in Romania mai vino in vacanta sa iti vezi ce-a mai ramas din familie, sau la pensie cand nu va mai trebui sa muncesti decat din placere, nu din necesitate.

Am observat (poate confirma si Mircanu, alt observator la fel de fin) ca multi dintre romanii plecati care au pastrat un "cap de pod" - gen construiesc o casa, o vila, sau mai rau, familia - in Romania se integreaza mai putin sau deloc. Nu mi-e clara cauza exacta, e doar o corelatie care nu dovedeste nimic. Probabil mental, "acasa" ramane locul ala indepartat unde isi fac casa visurilor lor sau unde locuieste amanta visurilor sau mai stiu eu ce, si asta poate ii impiedica sa se simta "acasa" acolo unde sunt. Probabil si de aici vine lipsa de identitate despre care discutam cu Mircanu sau complexul pe care incearca sa-l compenseze cu imaginea de "om ajuns".

Referitor la copil, eu am o parere oarecum opusa fata de cea a lui Ozz. La varste fragede poti invata mult mai repede si mai corect o limba straina, te poti integra mai usor, etc. Daca astepti prea mult, vasta adolescentei, cred ca fereastra de oportunitati se va inchide. Copilului nu de tara ii pasa, sau de casa, ci de cei din jur, ori, acum, copiii sunt fortati oricum sa isi schimbe complet anturajul la fiecare 4-5 ani indiferent daca sunt sau nu imigranti.

Eu am in familie o vara plecata la varsta de 14 ani din Romania (comunista), si pentru care prima limba acum e franceza, iar romaneste o vorbeste prost - sindromul Raducioiu acut. Probabil parintii i-au vorbit franceza acasa, de teama complet nejustificata ca nu va invata suficient de repede, si acum limba ei "materna" e franceza. Daca te integrezi la 14 ani, la 7 nu e in niciun caz o problema.
mircanu
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 28 2013, 02:47 PM) *
Am observat (poate confirma si Mircanu, alt observator la fel de fin) ca multi dintre romanii plecati care au pastrat un "cap de pod" - gen construiesc o casa, o vila, sau mai rau, familia - in Romania se integreaza mai putin sau deloc. Nu mi-e clara cauza exacta, e doar o corelatie care nu dovedeste nimic. Probabil mental, "acasa" ramane locul ala indepartat unde isi fac casa visurilor lor sau unde locuieste amanta visurilor sau mai stiu eu ce, si asta poate ii impiedica sa se simta "acasa" acolo unde sunt. Probabil si de aici vine lipsa de identitate despre care discutam cu Mircanu sau complexul pe care incearca sa-l compenseze cu imaginea de "om ajuns".

Eu am in familie o vara plecata la varsta de 14 ani din Romania (comunista), si pentru care prima limba acum e franceza, iar romaneste o vorbeste prost - sindromul Raducioiu acut. Probabil parintii i-au vorbit franceza acasa, de teama complet nejustificata ca nu va invata suficient de repede, si acum limba ei "materna" e franceza. Daca te integrezi la 14 ani, la 7 nu e in niciun caz o problema.


Discutia e complicata vis-a-vis de emigrare. Depinde f mult de fiecare individ, nivelul de educatie, varsta, mentalitate......mediul din care provine fiecare. In plus, una e sa emigrezi in Italia, unde cand nu mai merge treaba te urci in avion si esti imediat "acasa" in Romania si una e sa te duci in Noua Zeelanda sau Canada. lumi diferite, oportunitati diferite......nu poti generaliza.

Eu zic ca emigrarea trebuie facuta cu cap, daca pleci, sa stii la ce pleci si sa ai un plan, si pe langa planul asta sa mai ai inca unul de rezerva caci socotela din targ nu se potriveste cu cea de acasa. Eu nu as fi plecat fara sa am un job care sa ma astepte la capatul celalalt. Nu sunt genul care sa riste aiurea. Cu cat esti mai tanar cu atat mai bine, caci in caz de chix o iei altfel de la cap cand ai 26 de ani, comparativ cu, sa zicem, 40 de ani. In plus, te adaptezi altfel cand esti mai tanar.
Nu as da nimanui sfaturi despre emigrare, fiecare trebuie sa ia deciziile singur ptr ca e viata sa la mijloc. Nici un caz nu se aseamana cu altul si nimeni nu stie ce-ti rezerva viata tie ca individ. E o vorba care zice ca daca nu incerci nu stii ce ai pierdut, asa ca depinde dupa ce principii vrei sa te ghidezi pana la urma........

@james
un lucru stiu sigur. nu as fi ales o tara in care sa fiu nevoit sa vb frantuza. desi am studiat aceasta limba vreme de 12-13 ani, gratie unei profesoare de la liceu (o don'soara batrana de pension) am dezvoltat un sentiment de lehamite fata de graiul lui Voltaire. cum poti sa traiesti intr-o altfel de tara nu stiu.....smile.gif mai repde as invata flamanda decat sa o dai pe "fonfaita" tot timpul!!
James Kilowatt
QUOTE (mircanu @ Jan 28 2013, 04:48 PM) *
... nu as fi ales o tara in care sa fiu nevoit sa vb frantuza. ...


Nici eu, am ajuns in Franta incercand de fapt sa ajung in Portugalia teehee.gif Si cum spuneam, m-am dus doar pt 3 luni, si nu vorbeam o boaba de franceza. Apoi in Be am ajuns dupa 3 ani mai tarziu, cand deja vorbeam una din limbi.... si incercand sa ajung de fapt in Anglia teehee.gif Prin urmare sunt absolut de acord, nu stii niciodata ce-ti rezerva viata. Insa as fi plecat oriunde, cu conditia sa pot fi independent si pe picioarele mele, aveam 25 ani si inca locuiam cu mamica, si nici perspective sa scap de situatia asta nu vedeam (decat sa-i dau foc lu' bunicu sa-i cer actele pe casa, vorba celor de la Fara Zahar , sau sa fac nunta... de 5-6 ori).

Din cate am inteles eu, Skywalker in Ro face taximetrie cu un Aveo, atunci cand nu e pe barca. Prin urmare trebuie cantarit foarte bine ce pierzi si plecand, insa si ce pierzi ramanand. Si optiunea taximetrie / barca e destul de indepartata de una ideala, chiar daca banii sunt OK e totusi naspa sa fii familist si plecat atata timp.
Skywalker
Da Jimy io's p'acasa acu' fac taxi, cu barcile am incheiat-o in 28 mai anu' trecut dupa 3 contracte consecutive de 6 luni si 3 sapt cu 6 sapt vac unu si 8 celalalt.
Banii sunt spectacol, mai ales pe Caraibe si Asia undeva de la $2,500 si am ajuns pana la $3,800 functie de comision si tips.
Acu' ca sa plec in Canada tre sa ma duc iar vreo 2 ture pe barca sa-mi fac banii de plecare, io v-am zis, la mine nu-i stress ca's cata mai diliman, ce sa zic ca am pus picioru' in tari in care americanii nu prea au curaj ca nu-s bine primiti, gen Cambogia, Vietnam, Rusia, Egipt, Tunisia si ceva tari bananiere de prin Caraibe.
As alege Canada din cauza ca au o industrie petrochimica dezvoltata si sotia si-ar gasi repede de lucru ca inginer chimist, acum lucreza pentru Valspar EU le face rasini de vopsele la Azur Timisoara.
former_ozz
Pina sa o spui p-asta cu petrochimia ti-as si spus sa-i dau dracu pe canadineii aia smile.gif dar asa poate merita reconsiderat. Pentru tine merita o zona unde au cazinouri si petrol pentru ca din petrol sint multi proaspat imbogatiti. Acum din nebraska tot fermierul e proaspat milionar, ca-n Texas pe vremuri.. daca rezisti sa traiesti acolo evident.

Dar in general vorbind dupa parerea mea Canada nu e cine stie ce afacere... pe undeva are dezavantajele USA cuplate cu cele europene... si case de carton dar si taxe mari... medicina pentru tot omul e buna cind n-ai bani, dar lumea se plinge de calitate.
In plus e foarte important sa ai un job decent la venire, Canada nu-ti ofera asta. Tine minte ca un job care la intrare iti ofera 85k duopa citiva ani si schimbat locul de munca iti va oferi 100k. Nu-i foarte rau pentru LV.

QUOTE
Insa din experienta altora, am observat ca daca pleci, fa-o total si pe bune. Nu pleca pe ideea ca mergi 10 ani sa faci bani si apoi sa te intorci in Romania. Peste 10 ani vei avea 50 ani si complet rupt de realitatile romanesti, va fi greu sa te reintegrezi, sa iti gasesti de lucru, etc. Deci, daca decizi sa te duci du-te, si fa-ti viata acolo, si eventual in Romania mai vino in vacanta sa iti vezi ce-a mai ramas din familie, sau la pensie cand nu va mai trebui sa muncesti decat din placere, nu din necesitate.


Eu n-am aceeasi opinie. Desi ai dreptate (din experineta ALTOR ROMANI si eu am observat acelasi lucru) radacina problemei vine dintr-o vedere arhaica si provinciala asupra lumii... emigrari o data in viata, emigrarea e definitiva, drumul fara intoarcere etc. Realitatea e ca lumea e mica si daca indeplinesti formalitatile (vize, cetatenii etc) oamenii sint relativ liberi. Poti sa traiesti 3 luni acolo si 6 dincolo si alte 3 in alta parte si sa fii complet integrat peste tot (ok, asta e imposbil cu copil, dar ca adult e chiar simplu). Pina la urma ce insemna integrarea asta? trebuie sa fii daca nu fericit macar multumit, nu "integrat".

Am prieteni care la inainte 30 de ani au schimbat 4 continente, nu in vacanta ci trait cu anii si muncit pe fiecare. Romanii au tendinta asta de a vedea emigrarea ca o moarte, altii n-au nici un stres in a trai pe citeva continente simultan. Am prieteni care muncesc citeva luni in California si citeva in Asia anual si traiesc in amindoua partile (casa si familie in California, parnti frati etc in Taiwan etc) si fac asta cu gratie si lipsa totala de stres, si au viata buna in amindoua partile.
Lumea e mica, asa cum poti sa ai investitii in vietnam si sa traiesti in USA, poti sa ai casa in Galati si alta casa la Ivesti si pot sa ai viata in tara X si viata in romania. La naiba desi avioanele s-au scumpit intr-un hal fara de hal tot nu-ti ia mai mult de citeva ore sa treci un ocean.

QUOTE
Referitor la copil, eu am o parere oarecum opusa fata de cea a lui Ozz. La varste fragede poti invata mult mai repede si mai corect o limba straina, te poti integra mai usor, etc.


Eu sint de acord dar singura piedica la ce am spus mai sus ar fi copilul (cred, nu stiu). Un copil nu poti sa-l muti la fiecare 2 ani. Dar evident poti sa-l muti la fiecare 4-5 ani dar si atunci e o problema intr-un sistem de invatamint asa rigid ca cel romanesc (prespunind ca vrei sa te intorci)... crezi ca un copil crescut in Las Vegas mai trece treapta 1 ca sa intre intr-un liceu romanesc?


QUOTE
gen construiesc o casa, o vila, sau mai rau, familia


Tare mi-e ca astea nu sint decit simptome ale unui anumit tip de personalitate si lipsa de "common sense"... cum dracu sa bagi bani intr-o casa nelocuita care se degradeaza stind degeaba intr-un loc care poate nu o sa-ti mai placa in 10 ani? cum sa-ti lasi familia in alta tara mai mult decit temporar?

QUOTE
Io va intreb pe voi, astia, de "acolo" merita sa plec cu tot calabalacul dupa mine? la 39 de ani?


Stai calm ca nimeni nu poate sa-ti raspunda la asa intrebare. Trebuie sa o faci singur. Eu nici pentru mine nu puteam sa raspund la asa ceva numai acum 10 ani, abia intre timp am ajuns sa ma cunosc mai bine. Singurul lucru pe care pot sa ti-l spun e ca sint destui in situatia ta care au plecat, dar o statistica citi sint multumiti si citi nu sint nu pot sa-ti dau.
former_ozz

PS: am un prieten australian care are toti banii pe care i-a facut el vreodata in imobiliare ... are doua apartamente in australia si 2 in Hong Kong unde a trait o vreme... a avut noroc, preturile s-au dus in sus, apartamentele sint inchiriate etc. Si nu-i singuru. Nu l-am auzit sa aiba vreun stres cu integrarea asta vreodata, de fapt toata problema i-ar suna foarte strain si de neinteles.
James Kilowatt
Eu prin "integrare" ma referam in primul rand la una mentala. Sa te simti acasa acolo unde esti, sa iti faci prieteni, sa socializezi cu bastinasii (si nu doar cu cei de la birou), d-astea. Exista unii care au doua acase, si exista unii care atunci cand au mai mult de una de fapt nu mai au niciuna.

Nu spun ca nu trebuie sa te mai intorci niciodata in Romania, spun doar ca nu trebuie ca asta sa fie tinta si gandul cu care pleci, sau motivul pentru care pleci. Exista o categorie de imigranti care din start au planul facut sa stea un numar de ani, sau sa stranga o anumita suma si sa se intoarca. Figura cu casa de care spuneam e de fapt o manifestare a aceluiasi fenomen, aia din start au plecat probabil ca sa isi faca casa respectiva. N-au plecat sa TRAIASCA in America, sau in Italia ori in Antarctica, ci au plecat sa MUNCEASCA ca sa isi realizeze visul ala si toate aspiratiile lor sunt legate de Romania. Si exista un risc semnificativ ca odata realizat de fapt sa iti dai seama ca nu e ceea ce-ti doresti de fapt. Ca familia cu care visai sa traiesti in ea a imbatranit, ca pana faci tu casa aia fiu-tu se cara la facultate si ramai tu si cu baba ta intr-o cosmelie devenita prea mare, etc.
Pana la urma e adevarata vorba aia, "viata e lucrul care se intampla in timp ce esti ocupat sa iti faci planuri".


PS
Daca pleci, sa nu-ti pui antena de satelit sa vezi posturile romanesti, ca sunt criminale biggrin.gif
former_ozz
In capul meu faptul ca pshologic nu esti ancorat pe vesnicie intr-o societate are mare valoare ... iti permite sa te detasezi si sa iei lucuririle mai usor. E o "generalizare" a vacantei. Cind te duci intr-un loc o vacanta vezi lucrurile altfel, nu te afecteaza.
Si nu ma gindeam la emigrarea la modul "ma duc 5 ani sa fac banul si ma intorc" (din nou, oamenii care gindesc asa sint nerezonabili... cine naiba isi sacrifica 5 ani din viata pentru o sandrama? s-ar duce si la puscarie?) ci "ma duc si stau cit imi convine/place ca nu ma tine nimeni cu forta".
Cit despre "simtit acasa" eu nu m-am mai "simtit acasa" nicaieri de la 14 ani... de atunci m-am tot mutat la fiecare 5 ani (n-am stat nicaieri mai mult de 5 ani dupa 14 ani)... e ok, se poate trai asa comfortabil.
James Kilowatt
De cand am plecat din ro nici eu n-am stat mai mult de 5 ani intr-un loc....cu exceptia bruxelles-ului unde sunt deja de mai bine de 5 ani. Si ma cam mananca talpile sa plec, insa musai la mai bine, nu doar de dragul de a pleca. Insa m-am simtit acasa peste tot unde am fost, chiar si daca am stat doar 2 ani sa zicem.
iHondafan
stiu io... eu am trait o vreme cu mentalu' ca ne-am putea intoarce in Ro. cand am venit aici am venit cu viza pe 1 an. reinnoibila atat timp cat ramaneam in pregatire. nu eram sigur 100% ca voi gasi job sa raman. mental am trait cu gandul ca dupa 5-6 ani s-ar putea sa trebuiasca sa ma intorc in tzara. dupa 2 ani in America incepusem sa ma uit de job permanent si nu prea gaseam... intrasem in contact sa plec fie in Newfoundland ( Canada) sau Western Teritory in Australia ( firma canadeza imi trimit si acum cate un email la fiecare 2-3 luni cu oferte de joburi prin Canada)... ce stiam e ca nu vroiam sa ma intorc in Ro. In cele din urma am gasit gig-ul Indiana si mai aveam optiunea de a fi continuat inca specalitate vreo 2 ani> Uitandu-ma in urma realizez ca as fi gasit oricum... dar cand stai 2-3 luni si astepti sa vezi o oferta si nu apare nimic, automat te gandesti sa largesti aria de cautare. dupa ce am semnat in Indiana ma mai bateau la cap unii in Fairbanks, Alaska care au si plusat de vreo 2 ori la salariu si un bonus... m-as fi dus si acolo... de fapt am o colega care ajuns in Anchorage si culmea ii place, s-a maritat cu un egiptean ( coptic) si au ramas acolo... iaca de vreo 8 ani... cineva care aparent parea ca fie Manhattan, fie inapoi in tzara.

cat am fost provizoriu am strans cureaua sa avem bani pt intoarcerea in tzara ( plan cool.gif si am bagat cateva mii in renovarea garsonieriei din Buc unde locuisem ( ma rog fusese cumparata de parintii mei)... care i-a ramas moca lui frate-miu...

recent am inceput sa ma uit de colegii din generala, liceu facultate... suntem peste tot - NY, Chicago, Iowa, Arizona, New Orleans, Texas, Tennessee, Wisconsin, Ohio, UK, Franta, Elvetia, Ontario, Quebec, Alberta, Spania si chiar unul in Brazilia... desigur unii au ramas in tzara... insa acum 20-25 de ani nu as fi crezut ca am fi putut ajunge in asa situatii... ma rog e si o oglinda a destinelor generatiei noastre a "decretzeilor" -cea mai numeroasa generatie de romani.
Skywalker
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 28 2013, 09:46 PM) *
...ci au plecat sa MUNCEASCA ca sa isi realizeze visul ala si toate aspiratiile lor sunt legate de Romania. Si exista un risc semnificativ ca odata realizat de fapt sa iti dai seama ca nu e ceea ce-ti doresti de fapt. Ca familia cu care visai sa traiesti in ea a imbatranit, ca pana faci tu casa aia fiu-tu se cara la facultate si ramai tu si cu baba ta intr-o cosmelie devenita prea mare, etc.
Pana la urma e adevarata vorba aia, "viata e lucrul care se intampla in timp ce esti ocupat sa iti faci planuri".
PS
Daca pleci, sa nu-ti pui antena de satelit sa vezi posturile romanesti, ca sunt criminale biggrin.gif

Jimy, apoi asa mai bine plec pe barca ca macar acolo e o munca usoara, fara stress de facturi, singura obligatie pe care o am, alta decat cea prevazuta in contract este sa-mi spal boarfel, atat! Facturile raman in carca lu' doamna.

Sa stii ca faza cu familia e adevarata, acum fiicamea e la o scoala buna in RO, Waldorf, de la gradinita si pana intr-a 12a. Acolo si-a format deja o viziune despre scoala, atat cat poate intelege un copil de 7 ani.

Exact asta va fii principala mea grija, sa-mi trag oala pentru posturi romanesti...

Ce mii ciuda mie este ca viata asta imi aplica numai legile lui Murphy, sa-mi trag una, am patit-o urat in Martie 2008 cand nu am mai vrut sa-mi pun inca o extragere pentru sambata 23, la Florida Lotto pentru ca plecam acasa in 22 si bineinteles ca am turnat 6 din 6 la $1/varianta simpla de 6 numere. Am inceput cu un quick draw in Ianuarie si dupaia le tot repetam aceleasi numere, 5 variante de 6 numere pentru tragerea din fiecare sambata... asta e am trecut pe langa ceva meleoane.
iHondafan
de regula la loterie in uSA iti cer sa fii cetatean sau permanent resident. daca ai fi castigat s-ar putea sa nu fi putut fi omologat. bine puteai sa dai biletul altcuiva legal..
James Kilowatt
In cazul asta ar fi fost cinstit din partea lor sa te verifice sau sa te anunte de chestia asta cand cumperi biletul, nu abia cand castigi.

Pe mine si asa ma seaca americanii cu viza lor si le boicotez turismul, cu ocazia asta o sa le boicotez si loteria biggrin.gif
iHondafan
spun. stiu ca si eu am vrut sa cumpar bilete cand eram inca pe viza temporara si scria undeva... dar regulile variaza de la stat la stat.
mircanu
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 29 2013, 09:11 PM) *
In cazul asta ar fi fost cinstit din partea lor sa te verifice sau sa te anunte de chestia asta cand cumperi biletul, nu abia cand castigi.

Pe mine si asa ma seaca americanii cu viza lor si le boicotez turismul, cu ocazia asta o sa le boicotez si loteria biggrin.gif


Treaba cu viza e umilitoare. Imi aduc aminte acum vreo 10 ani am primit o invitatie sa ma duc la Londra la o conferinta. Imi trebuia viza pe vremea aia si m-am dus sa-mi iau. Stat la coada afara dis-de-dimineata, interviu (nu eram insurat, nu aveam casa, practic nimic care sa ma tina acasa asa ca am fost luat la intrebari) etc.....umilitor.

Cu americanii am o experienta buna. Am fost sa-mi iau viza aici in Dubai si trimis de compania la care lucrez. Mie imi trebuia un anumit tip de viza, nu de turist, insa cand am ajuns la tanti la ghiseu, tipa m-a intrebat daca vreau si de turist. Am zis da, daca e ok, si mi-a dat si viza de turist fara sa fii cerut. Insa, nu am fost niciodata ca turist. Am fost de vreo 25 de ori in 3 ani, insa numai in interes de serviciu.
iHondafan
in general consulatele americane din tarile cu apa calda sunt mult mai relaxate la acordarea vizelor. JK ai incercat la Bruxelles?
James Kilowatt
Inca nu, o sa o faca cooperativa pentru mine. Daca nu anu' asta, atunci la anul aproape sigur, insa sunt in carti si pt anul asta. Boicotul e ca principiu, atata timp cat sunt tratat ca cetatean roman si nu european, imi cheltui euroii in alta parte, ca mai sunt si alte zone de lume pe care nu le-am vazut.

Insa a incercat cumanta-mea in Geneva (pentru calatorie de nunta) si a fost umilitor, asa cum spune Mircanu. A trebuit sa aduca scrisoare de la sefa-su ca sa ateste ca e normala la cap si ca e "integrata" la servici (e doctorita). A luat apoi viza pt 10 ani.

Eu prima viza schengen am luat-o in 2000, pentru Grecia, ca turist. Horror. Stateam ca boii la coada la consulatul din constanta, de vreo doua ore, si cand a aparut doamna consul labele alea de gardieni ne-au pus sa ne intoarcem cu fata la perete, ca sa nu ne uitam la ea sick.gif Ne faceau o favoare sa ne ducem sa ne cheltuim leii la ei... nu e de mirare ca au ajuns unde au ajuns, cu o asemenea atitudine.

Apoi in 2001, la ambasada Frantei (cand am mers pt viza ca sa o intind) a fost destul de OK. Aveau o strunga ca de oi in fata intrarii la consulatul din Bucuresti, insa in afara de asta odata intrati inauntru am fost tratati OK.
Skywalker
QUOTE (iHondafan @ Jan 29 2013, 06:28 PM) *
de regula la loterie in uSA iti cer sa fii cetatean sau permanent resident. daca ai fi castigat s-ar putea sa nu fi putut fi omologat. bine puteai sa dai biletul altcuiva legal..

Io am intrebat si or zis ca-i OK, acu' poate si din cauza ca cine dracu so' gandit ca as putea turna JP, asta chiar nu ma asteptam dar oricum am bifat pe bilet casuta aia cu toata suma platibila odata - taxele (ca de alea nu scapa nici dracu la voi, puniii miei)
Iti dai sama ce festival iesea daca turnam JP si nu-mi dadeau banii - la tribulan cu ei (cu zice tiganu') mai ales ca nu am vazut pe bilet sa specifice express asta!
Asta e so' dus dreac faza cu emigratu' la mine, ca-s hodorog deja si nu mai am nervi. Poate-mi pica si mie "para malaiata in gura lu' Natafleata" si atunci m-am scos... nu!?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.