Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Rusinea de a fi roman
Masini.ro Forum > Discutii generale > Combat zone
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
James Kilowatt
@Ozz
Eu sunt in contact zilnic cu ingineri produsi de sistemele "pragmatice" de educatie, unii dintre ei americani, proveniti sa spunem de la una din cele mai mari companii industriale din lume. Sunt de acord ca nu esti nevoit sa calculezi o integrala sau un determinant de mana, insa macar e util sa pricepi care-i diferenta intre un tensor, un vector sau un scalar, sau ca atunci cand calculezi numeric un gradient valoarea o obtii intre punctele discrete si nu intr-unul din ele. De foarte multe ori ca sa folosesti un soft sau o unealta matematica o poti face empiric, insa asta nu te face un specialist si nici nu iti aduce intelegerea profunda a unui fenomen.
Nu vreau sa spun ca educatia romaneasca e buna si aia occidentala proasta, insa putin putere de abstractie nu strica iar pragmatismul e bun, cu conditia sa nu fie dus sa extrem. Matematica invatata la noi are marele defect ca nu ajungi in timp util sa te prinzi la ce foloseste... pana ajungi sa intelegi ca integralele au un corespondent fizic si palpabil ti se face greata inainte.
Iar pragmatismul occidental are defectul ca "faci bani" nu punandu-ti mintea la contributie sa pricepi o problema, pe banii firmei, cu 70euro/ora, ci platind un indian sa o faca pentru tine cu 20E/ora. La inceput o faci pentru ca e mai rentabil, apoi nu prea mai ai incotro. Devenim o societate de manageri, insa din care expertiza dispare. E ciudat pentru o societate care s-a impus pe plan mondial prin tehnologie.
"Iesitul din cutie" se face cu ajutorul abstractiei, ori exact tipii capabili sa o faca sunt motorul progresului, nu cei care le folosesc descoperirile chiar fara la le priceapa in totalitate.

Mie mi s-a intamplat sa vad ingineri intr-un domeniu care se vrea de varf suficient de idioti incat sa nu stie sa foloseasca un filtru de cafea biggrin.gif Fara misto.

Asta e o paranteza fara legatura cu topicul.

In legatura cu topicul, orice papagal poate face o statistica folosind sa zicem excel, insa asta nu inseamna si ca pricepe faptul ca statistica nu se aplica cazurilor individuale wink.gif Iar europenii sunt in general specialisti in excell. (Na inca o statistica biggrin.gif )
Plus ca sunt si ei la fel de manipulati de media ca si romanii... credeti ca stirile de la ora 5 noi le-am inventat?? biggrin.gif
Arheopterix
Sa va spun una;

Azi a fost inmormantarea unchiului meu.
93 de ani .A fost sanatos tun pana la 90.
Pana aici toate bune si frumoase.
Tot cu exeptia inmormantarii.
Hai sa auziti tarifele practicate la Bellu:
Gropari 6!!!! fiecare 120 ron.=720 ron.
(Nu stiu cum au putut sa sape 6 oameni intr-o groapa).
Picamar!!!! 400 ron (nu era nimic de spart).
Materiale ptr sapat groapa (niste sipci de lemn reciclabile ptr a nu se surpa) 750 ron.
NO COMENT!

A K U
@Arheopterix, condoleantele mele down.gif Cat despre preturi...ce pot sa zic? Nici sa mori nu mai poti de toti astia.
@JK, n-am inventat noi stirile de la ora 5, da' cand se opresc fabrici si uzine biggrin.gif si 90% din populatia tarii urmareste stirile alea cu detalii despre pozitiile in care a fost violata baba Safta de flacaul satului, atunci cred ca avem o problema. Mare. Vezi si zero tv si elodia (intreaba un copil de gradinita cine e personajul si-ti va raspunde fara probleme).
@Tudor: absolut, 110%, total de acord cu cele spuse de tine, pana la virgula. Dau o beer.gif
bebelacus
mai am o intrebare: daca sintem asa de tari, atunci de ce naiba nu vrea nimeni sa se joace cu noi?

de ce suferim la capitolul popularitate? de ce sintem priviti cu suspiciune de marea parte a populatiei europene? eu nu am vazut demult pe afara ceva de bine de noi. ba chiar aseara pe CNN dadeau un reportaj despre sclavia din romania, cea sexuala si despre persoanele obligate sa se prostitueze, despre persoanele transportate in occident in scopuri infractionale (prostitutie, furt, cersit).
ba in final au incheiat cu o fraza de genul: "va puteti astepta sa ii intalniti in orasul vostru sau chiar prin neiborhudul vostru". suna ca si cum trageau un semnal de alarma sa fie vigilenti si ca au de ce sa se teama. nu-i puteai acuza de nimic dar mesajul, chiar si la nivel subliminal a fost transmis. ce e mai nasol nu este ca dau stiri negative despre noi. partea proasta e ca sint si adevarate.
klm
Intraram in NATO acu cativa ani, ne integraram in UE acu un an, ne tragem de sireturi cu americanii, platim produse energetice mai scump decat in oricare colt al lumii, deci ne permitem, deci castigam mai bine, deci suntem cei mai tari!
James Kilowatt
Eu am o intrebare punctuala, pentru ca am senzatia ca uneori vorbim din auzite:

A fost vreunul dintre voi discriminat personal, sau a luat suturi in c.. pentru ca e roman? Pentru ca e ROMAN, nu pentru ca e strain, sau pentru ca un functionar plictisit si prost platit avea chef sa se simta important.... Da' sa fie o experienta personala, nu una de auzita chiar nici de la cel mai bun prieten biggrin.gif

Eu sunt convins ca in Franta de exemplu un roman are mai putine sanse sa ocupe un job decat un francez, insa asta e valabil si pentru un rus, un american, un englez, un eschimos, etc. Sau ca un dobitoc de la primarie il freaCA CA pe hotii de cai, insa asta o patesc si bastinasii...
T u d o r
Vezi tu, JK, eu nu m-am simtit rusinat decat la mine in tara. Si asta e cel mai grav. M-am simtit rusinat cand am fost, de 1 mai anul trecut pe Transfagarasan si am vazut jipane parcate oriunde era posibil, pe iarba, la gratare, munti de gunoaie aruncate peste tot... crede-ma peste tot, nu mi-as fi putut inchipui macar ce am vazut cu ochii mei. confused.gif

M-am simtit rusinat cand am fost la mare asta vara in Bulgaria (atentie, nu Cote d'Azur) si am fost tratat mai mult decat bine acolo... cu amintirile proaspete, de doar un an, cand am fost la Mamaia si am fost plimbat efectiv intre doua hoteluri ale unui complex si am asteptat 2 ore in hol, cu bagajele, dupa drum, pentru ca idiotii nu mai gaseau rezervarile... Iar o cucoana nesimtita de la receptie a tipat la noi (cred ca eram 50 turisti in situatia asta)... M-am simtit ca pe vremuri, la cazarea din Regie, cand intram pe geamuri sa ocupam camerele si stateam cu ziua la cozi, cu genti in brate, nemancati, nebauti, neodihniti... pinch.gif

M-am simtit rusinat in tara mea, pentru ca oriunde poti calca intr-o flegma verde inchis, ca oriunde sunt gunoaie aruncate pe jos, ca peste tot dai de oameni nespalati la nivel grav, ca analfabetismul (sau ma rog, semi-analfabetismul) a atins cote alarmante, ca daca citesti cum scrie un liceean de azi te apuci cu mainile de cap si ramai asa... Ca vezi oameni suflandu-si nasul cu degetele pe strada...

M-am simtit rusinat ca daca te duci la un magazin, indiferent cat de mare e si cat de luminoasa are reclama la intrare, esti tratat ordinar de o vanzatoare cu aspiratii de printesa araba, ca amabilitatea si bunul simt au ajuns din normalitate - rara avis, ca peste tot vezi cefe late si violente cel putin la nivel de atitudine... Ca scoala e considerata locul unde ne intalnim sa ne batem... Ca institutiile statului sunt bataie de joc, inclusiv a propriilor lor salariati...

Ce mai, ma simt rusinat ca in tara mea ma simt un strain venit de aiurea... ca nu sunt la fel, ca nu ma simt la fel si nu vreau sa ma simt la fel...
mortzy
QUOTE(James Kilowatt @ Jan 30 2008, 08:01 PM) *
A fost vreunul dintre voi discriminat personal, sau a luat suturi in c.. pentru ca e roman? Pentru ca e ROMAN, nu pentru ca e strain, sau pentru ca un functionar plictisit si prost platit avea chef sa se simta important.... Da' sa fie o experienta personala, nu una de auzita chiar nici de la cel mai bun prieten biggrin.gif


În mai anul trecut la Roma într-o grămadă de magazine din centru.

Cât timp am vorbit cu ei în engleză a fost totul ok; cum ne auzeau vorbind în română între noi nu ne mai băgau în seamă. Dacă înainte erau foarte amabile vânzătoarele, după ce ne auzeau în română se comportau ca cele din magazinul Obor (întrebi de 5 ori până să ți răspundă, își dădeau ochii peste cap când nevasta cerea altă mărime la pantofi, etc, etc -> nu se comportau așa înainte sau cu restul clienților).

Singurii amabili erau indienii și chinezii.

Ce am observat: indienii aveau tarabe cu mărunțișuri, africanii vindeau genți "Prada" lângă Vatican, țiganii noștrii cerșeau, românii mergeau prin metrou cu acordeonul sau erau beți morți în gara și își spărgeau sticle în cap.

La fel în Barcelona în noiembrie. La plata cu card și după ce verificau pașaportul se schimbau la față. Dacă mai vroiam ceva după ce plăteam și mai ceream informații ignorau la început, apoi te expediau cu răspunsuri scurte.

PS: nu eram în șlapi, trening etc;
James Kilowatt
Atunci cand discuti cu cineva, si in secunda urmatoare incepi sa vorbesti in fata lui intr-o limba pe care n-o intelege, de multe lasa imaginea ca nu vrei ca el sa intelegea ca spui, si ca poate chiar il injuri biggrin.gif
Crezi ca daca ai fi vorbit araba era altfel? sau urdu?

Plus ca totusi niste vanzatoare nu sunt chiar topul unei societati, si nici macar media.
Cristi86127
JK, tu fie nu pricepi, fie te faci ca nu pricepi ce vor sa spuna unii pe aici ? smile.gif
Mesajele lui Tudor sunt foarte sugestive si inspirate din realitate.
Au atata incarcatura si comprima atat de multa informatie in ele incat poate par exagerate pentru unii.

Asta e realitatea...ce-i drept nu e singura, sunt si altele, mai bune sau mai rele, dar nu se exclud intre ele, fiecare vorbeste din prisma celor vazute si traite, insa personal sunt de acord cu toate parerile expuse, cu unele mai mult, cu altele mai putin.

Si eu fac parte pe rand...depinde de context, situatie ...din categoria celor "rusinati", "fericiti", "mandri", "multumiti", "scitiriti", samd.

Nu ca as fi vr-un exemplu pentru altii dar am si eu limitele mele cand vine vorba de prostie, nesimtire, ca astea sunt cele mai evidente pe la noi, incepand de dimineata cand pleci la lucru si incheindu-se seara cand tragi pe dreapta.
Cand stai afara esti mult mai relaxat, vezi lucrurile altfel, e altceva...

Uite un fapt marunt si banal, experienta personala...

La inceputul lunii ianuarie, dupa sarbatorile imbelsugate, ajung la concluzia ca putin sport nu mi-ar strica.
Imi amintesc ca am o bicicleta medicinala in alt apartament...
Ok, ma duc sa o iau...cu chiu cu vai cu banchetele rabatate la maxim reusesc sa o strecor in CZ3.

Asta era in perioada cand in Bucuresti nametii erau foarte mari, traficul ingreunat, locuri de parcare blocate, samd.
Cel putin pe blvd Camil Ressu asa era, din cauza zapezii se circula pe o banda...greu.

Ajung in dreptul blocului...intrarea pe trotuar spre parcare era blocata de un Mercedes S Klasse negru complet.
Stiam al cui e...de curand se mutase un tip in bloc la mine si pe el il vazusem dandu-se jos din masina respectiva.
In strada nu puteam sa opresc, nu puteam sa inaintez pentru ca nu aveam unde sa ma duc....
In fine...plin de draci, obligat de claxoanele celor din spatele meu, degerat pentru ca plecasem in trening si pe distanta respectiva prea sucrta nu reusisem sa ma incalzesc... imi iau avant si infig coltu intr-un namete virgin de pe marginea strazii, ma dau jos si ma duc croit la apartamentul noului locatar.

Iese o "doamna bruneta" si corpolenta cu mult aur pe ea si foarte colorata...
Nici nu mai puteam vorbi de nervi si frig, ii explic despre ce e vorba...nu intelege, nu apuc sa fiu mai explicit ca apare un tip la 1.90, cu coada, super solid, cu siguranta vr-un fost sportiv de performanta, lupte ceva...dar roman.
Am ramas cu gura cascata...."aaa mercedes, trotuar, blocat intrarea..." smile.gif)
Ma ia la misto "tu vorbesti serios ?"
In fine, tipul se dovedeste a avea bun simt in cele din urma si imi zice: "Aaaa acum sunt la masa dar peste o jumatate de ora mut masina" smile.gif)

Ok, ce puteam sa mai zic, am zis sa las de la mine, sa-i dau o sansa... smile.gif)
Bineinteles ca nu s-a sinchisit, nici dupa 30 minute, nici dupa o ora.
Ma duc din nou la usa lui, croit sa mananc bataie, dar nu mai suportam.

Cum ma vede "Oooo vecineee, gata, uite acum vroiam sa ies." smile.gif)
Rasuflu usurat si imi permit o gluma "Hai ca eu tocmai venisem sa te bat" smile.gif)
Fie nu aude, nu intelege sau ma ignora...ca nu reactioneaza...mai bine.

Muta masina, final fericit....
De atunci a mai blocat intrarea respectiva cu tot felul de limuzine de la merc, audi si bmw... nu indrazneste sa-i zica nimeni nimic...e de inteles...odata ce intri in colimatorul unor asemenea personaje e greu de scos la capat si foarte usor sa apari la stiri.
Nu a fost cazul dar...orice e posibil aici...







klm
CITAT(mortzy @ Jan 30 2008, 08:37 PM) *
În mai anul trecut la Roma într-o grămadă de magazine din centru.

Cât timp am vorbit cu ei în engleză a fost totul ok; cum ne auzeau vorbind în română între noi nu ne mai băgau în seamă.

In cazul asta iti va fi mai usor sa intelegi cum se simt tiganii in Romania si poate ca data viitoare nu o sa ii mai injuri sau cand vei vedea o persoana care are fata de ei o atitudine discriminatorie ii vei atrage atentia ca greseste.
NGZ
Mai Cristi, tu ai dreptate. Probleme exista si sunt multe. Din pacate peste tot exista cate un imbecil cu codita care te umple de draci. Pe mine nu ma deranjeaza continutul mesajelor ci tonul folosit.

Ma deranjeaza cand despre tot ce insemna roman si romanesc se vorbeste cu dispret, sila, scarba ... Aici nu mai exista nimic bun. Ca si cum la noi totul ar fi de rusine: oamenii, traditiile, istoria, scoala... Unii dintre noi nu mai fac parte dintre romani, s-au lepadat. Totusi, daca aici nu este nimic bun, atunci cum de au reusit sa "creasca altfel" ?

Ma deranjeaza cand sunt cautate tot felul de exemple pentru a arata ce natie de rahat suntem (poate ai citit mai sus chestiile cu sarmalele si micii).

Foarte tare mi s-a parut cu faza cu Eminescu. Cum sa faci sa traduci poeziile lui Eminescu in alta limba, fara sa le stirbesti farmecul ? Lucrul asta este valabil dealtfel pentru orice poezie in oricare limba ar fi scrisa. Pai dupa ce ii citesti poeziile lui Eminescu, trebuie sa-ti confirme cineva ca sunt sclipitoare? Cine are nevoie de o astfel de confirmare inseamna ca are o problema.

Si, ca sa citez un clasic in viata, inchei zicand: "Parerea mea."
NGZ


T u d o r
NGZ, nu am dispret si nici sila pentru poporul roman si pentru tot ce e romanesc. Am sila pentru ca ne afundam intr-o mocirla a nesimtirii si a mizeriei, a nepasarii. Nu totul e rau, dar tinde sa se imputineze binele. Tot mai multi devin ca gloata, scoala nu te ajuta, familia de multe ori e prea ocupata sa-si castige traiul pentru a mai fi atenta la tine si la educatia ta. Din aceste ultime 2 puncte de vedere pot sa indraznesc sa spun ca am fost privilegiatul sortii. Am facut scoala intr-o perioada in care a avea cultura generala nu era o alta vorba seaca... am avut parte de o educatie acasa.
Nu spun ca toti scuipa pe jos, toti fura, toti sunt nesimtiti... dar spun ca deja normalitatea inseamna sa fii ca ei, si e trist. Nu sunt plin de ura pentru tara asta si nici pentru oameni, dar uneori ma apuca disperarea. Ma gandesc la copilul meu care va creste in mediul care este acum in scolile romanesti... ma gandesc ca modelele lui pot sa fie hoti, "cefe", drogati... La varsta frageda a liceului... tot ce e sclipitor e atractiv, nu?

Si nu am nimic cu istora noastra, e o istorie normala si fara mari realizari, dar sa nu uitam ca noi ne mintim singuri, cu epopei marete si vitejii fara de seaman. Daca ne comparam "haiduciile" cu istoria altor popoare... ne dam seama cat de mici suntem. Si neinsemnati. Cu asta am eu o problema, cu falsificarea si glorificarea realitatilor, pentru a ne satisface noua ego-ul national exacerbat.

Si atentie, Baudelaire, Shakespeare, etc.. au fost tradusi in toate limbile pamantului. Nu spun ca mai suna ca in limba in care au fost scrise, dar pana la urma au trezit interesul si pretuirea lumii intregi. Necazul limbii roamne e ca nu e de circulatie si asta e un handicap pentru oricine roman care scrie. Marii scriitori au scris in engleza, franceza, spaniola... restul sunt exceptii extrem de rare. Aici pot sa-ti dau dreptate, nestiind daca Eminescu ar fi fost cineva scriind in franceza sau engleza. Sau Sadoveanu, sau Arghezi. Nichita Stanescu si Marin Sorescu au razbit oarecum, dar tot la nivel mic, insa nu trebuie comparate perioadele si posibilitatile unora cu ale celorlalti.

Nu sunt un defetist, cum s-ar putea interpreta din ce scriu... Eu am ales sa raman aici si sa fac tot ce pot eu face (pentru ca nu sunt un Mesia!) pentru a fi bine. Nu sunt un exemplu pentru oameni, departe de mine gandul, dar pentru copilul meu sunt cu siguranta. Daca ar gandi mai multi ca mine si ca multi altii dintre cei care au scris pe acest topic durerule lor... tara asta ar fi altfel. smile.gif Fara falsa modestie. wink.gif
klm
CITAT( T u d o r @ Jan 31 2008, 10:51 AM) *
Marii scriitori au scris in engleza, franceza, spaniola... restul sunt exceptii extrem de rare.

Alighieri, Goethe, Dostoevsky n-au scris nici in franceza, engleza sau spaniola si nici nu sunt exceptii.
Cristi86127
QUOTE(NGZ @ Jan 31 2008, 03:38 AM) *
Ma deranjeaza cand despre tot ce insemna roman si romanesc se vorbeste cu dispret, sila, scarba ... Aici nu mai exista nimic bun. Ca si cum la noi totul ar fi de rusine: oamenii, traditiile, istoria, scoala... Unii dintre noi nu mai fac parte dintre romani, s-au lepadat. Totusi, daca aici nu este nimic bun, atunci cum de au reusit sa "creasca altfel" ?


Personal, am moduri diferite de abordare a subiectelor care trateaza romanii, Romania si realitatile noastre.
Depinde de context, parteneri la discutie....

La mine acasa, aici pe forum...prefer sa ma raportez la realitatile zilnice, traite sau povestite de altii si nu sa ma folosesc de trecutul nostru literar, istoric combinat cu micii de porc si ciorba de cioara vopsita pentru a masca prezentul...ca despre asta e vorba, despre prezent in principal.
Daca vreau sa aud vorbe goale dau drumul la TV si pandesc o emisiune in care participa politicieni....

In afara tarii sau in cadrul discutiilor cu persoane apartinand altor natii, toate aceste impresii negative dispar, incerc sa las o impresie cat mai buna, laud tot ce e romanesc...daca nu am argumente, inventez smile.gif ...dar nu ma las mai prejos sub nici o forma.

Faptul ca mai exista romani ca voi, cu opinii diverse dar corecte si interesante, inseamna ca teoretic stam foarte bine...cu practica stam noi mai greu.

bafta!


T u d o r
Cred ca am fost ambiguu in exprimare, scuze. Am inceput sa scriu postul de cateva ori, am revenit, in fine, nu am fost concis.smile.gif

Alighieri a scris in perioada in care limba italiana si cultura italiana erau puternice. La fel poti aduce marii poeti greci si romani, in vremea lor limbile de circulatie erau chiar latina si greaca veche.
Iar Dostoievski a scris proza si oricum scoala rusa este foarte puternica si bine cunoscuta. Ei intr-adevar au excelat dpdv artistic, pana si limba lor suna duios in cantece. smile.gif
bebelacus
he, he. cu sarmalele a fost o replica oarecum la eternul obicei al romanului de a lauda mincarea traditionala si exemplele sint invariabil micii, sarmalele si mamaliga sau ciorba de burta, intr-un fel de parca noi le-am inventat. imi plac toate si mie si nu exista sa nu fac un gratar de 2 ori pe luna si sa nu fie si ceva mici printre restul bucatelor aruncate pe el. de asemenea ciorba de burta si restul. ideea era ca multi au ideea ca ne apartin ceea ce nu este adevarat. din cauza asta am subliniat originea turceasca a unora, ca reteta dar si dpv etimologic.
pe de alta parte e celebra fraza postrevolutionara cu care ai nostri conducatori sau persoane publice raspundeau : "...dar avem si la noi, in romania"
nu o luati prea in serios si hai sa ne intelegem odata ca nimanui prezent nu ii este rusine. a se face diferenta intre a iti fi rusine si a fi dezamagit de cum sintem vazuti. indiferent ce am spune noi aici, nu are rost sa spunem ca nu ne pasa, ca mie nu-mi e rusine, ca nici nu ma inteeseaza ce spun aia, ca sint niste prosti daca ei cred asta. ne ascundem ca strutzul.
eu nu vorbesc despre rusinea de fi roman ci despre faptul ca trebuie sa acceptam ca la ora actuala nu sintem deloc bine vazuti. nu stiu din ce cauza, nu stiu cum se poate repara asta dar ma derajeaza cind multi, nu dintre cei de forum, dintre cei de pe strada au impresia ca sintem cei mai ai dreacu' si avem istoria cea mai tare, femeile cele mai frumoase, mincarea cea mai buna, tara cea mai frumoasa samd. stiti stereotipurile cu care am fost intoxicati. eu am 37 ani si am prins toata adolescenta pe vremea cealalta si stiu bine ce ni se spunea. pe urma am inceput sa calatoresc mai mult decit credeam eu ca o voi face si mi s-au mai deschis ochii. restul lumii nu e atit defraiera precum crede majoritatea sau cavesticii sint inculti samd. am vazut oameni peste tot cititind cite o carte prin vest. la noi cred ca avem cel mai scazut consum de carte pe cap de locuitor. o fi si din cauza banilor dar multi recunosc ca nu au mai pus mina pe o carte din copilarie.
insa ne place sa ne laudam ce nu s-a pomenit darse pare ca nimeni nu a descoperit acele talente pe care le tot pomenim.

inca odata, sa traiasca tara cu cei mai inalti pitici din lume!
T u d o r
La consumul de carte... iata un punct nevralgic. Si eu am copilarit pe vremea lu' Ceasca. Si stiu ca, de plictiseala, am devorat o biblioteca. biggrin.gif Nu chiar intreaga, cam 1/2 din ea, dar era foarte consistenta. Pe vremea aia erau foarte putine mijloace de a-ti petrece timpul liber, atractiile erau putine si nu foarte stralucitoare.
Dupa revolutie, recunosc ca daca fac o comparatie... iese cu minus. Dar tot am mai rasfoit cate o carte, in special marii autori SF, carti pe care nu le-am putut avea la vremea copilariei din varii motive. smile.gif

Ce sa mai citesca romanul.. cand Elodia poate aparea din clipa-n clipa la zeroTV?! Cand politistul Cioaca ba intra, ba iese de la zdup? Cand Lazarus mai descifreaza misterele unei crime... toate in direct la Diaconescu in direct?! Cand poti pierde crimele si violurile in direct de la ora 5 si soap-urile de la orice ora?!
mortzy
QUOTE(klm @ Jan 31 2008, 08:41 AM) *
In cazul asta iti va fi mai usor sa intelegi cum se simt tiganii in Romania si poate ca data viitoare nu o sa ii mai injuri sau cand vei vedea o persoana care are fata de ei o atitudine discriminatorie ii vei atrage atentia ca greseste.



smile.gif nu comentez cum ai ajuns la concluzile astea. Eu am prieteni rromi/țigani cu care mă înțeleg foarte bine și la băutură și treaz; nu înjur țiganii doar ca să mă aflu n trebă, îi înjur la fel și pe "românii" puri dacă se pune problema așa.

în topic am scris și de românii beți și nu băteam vre un apropo că doar țiganii ne au făcut de râs.
klm
@mortzy
CITAT(klm @ Jan 31 2008, 08:41 AM) *
cand vei vedea o persoana care are fata de ei o atitudine discriminatorie ii vei atrage atentia ca greseste.
mortzy
QUOTE(klm @ Jan 31 2008, 03:50 PM) *
@mortzy
QUOTE(klm @ Jan 31 2008, 08:41 AM) *
cand vei vedea o persoana care are fata de ei o atitudine discriminatorie ii vei atrage atentia ca greseste.



cum spuneam: ai ajuns la niște concluzii fără să mă cunoști. nu sunt ONG împotriva discriminării dar civic zic că mi am făcut datoria când a fost cazul.

încă odată: totul a pornit de la întrebarea lui James K. dacă ne am simțit discriminați ca români?

20krpm
QUOTE( T u d o r @ Jan 31 2008, 04:51 AM) *
[...] ne afundam intr-o mocirla a nesimtirii si a mizeriei, a nepasarii. [...] deja normalitatea inseamna sa fii ca ei, si e trist.


ma, e un viciu de limbaj, sau ce naiba e, de numa io nu-nteleg chestia asta? tu vorbesti cu "noi" = "noi" ne afundam in mocirla, "noi" sintem aia, "noi" facem ailalta. adica tu impreuna cu ceilalti. si de-aici, vezi Doamne, rusinea. pai sau te cred, si-atunci te-nteleg, da, ti-e rusine. sau ma gindesc ca te exprimi gresit, ca vrei sa spui ca "ceilalti romani", sau "unii romani", sau "niste romani", fac chestiile alea, dar tu nu - si-atunci rusinea nu-si are sensul. zi-mi si mie - vine un pakistanez la tine miine si-ti spune "te afunzi intr-o mocirla blah-blah-blah": tu ce faci, pleci capul, ii pui o mina pe umar si-i zici "da, ma...", sau te revolti si zici "stai ma, de unde si pina unde tu, uitindu-te la mine, ai tras concluzia asta?" sau "du-te ba in ... de pachistanez"?

cum naiba vreti sa va considere cineva oameni cu scaun la cap, fie individual, fie ca natie, daca va vaicariti toata ziua buna ziua ca ailalti sint niste netrebnici si prost educati?

QUOTE( T u d o r @ Jan 31 2008, 04:51 AM) *
Nu sunt un defetist, cum s-ar putea interpreta din ce scriu...


imi pare rau (si te rog n-o lua ca pe-o ofensa, pentru ca zic asta doar ca sa exprim ce simt eu cind citesc posturile tale), dar esti defetist. cel putin asta e singura concluzie pe care o vad valabila. singura chestie care ma face sa am dubii e negatia aia chioara, "nu sint defetist".
T u d o r
Cand am spus "noi" m-am referit la poporul roman, la romani. Nu ma dezic de aparteneta mea la acest popor, doar ca nu pot sa inchid ochii si sa ma prefac ca nu vad nimic din ce e in jurul meu. Si ceea ce vad e, in mare proportie, neplacut.

Nu te gandi ca merg pe strada si plang sau ma jeluiesc pentru maretia apusa a poporului roman. Sunt un om normal. smile.gif Sau macar asa sper. Romanii sunt in general animale sociale. Viata mea curge bine, nu am motive sa ma plang nici de cat castig, nici de statutul meu social, nici de lipsa prietenilor de calitate. Si totusi, vad cum multi dintre "ei" nu ma reprezinta. Am precizat "ei" pentru a nu ma mai apostrofa. biggrin.gif Desi ei, ca si mine, facem parte din acelasi popor, iar ei imi formeaza si imaginea mea in ochii celorlalti, asa cum si eu ma straduiesc sa ii reprezint cat mai bine, sper ca mai bine decat reciproca.

Am corectat exprimarea. Nu reiau motivele pentru care gandesc asa, poate suntem diferiti ca si mentalitate. Viata e interpretata de fiecare dintre noi altfel, cum e si normal. Poate eu doar sunt mai infipt in tara asta si ma doare mai mult. Uneori te apuca frustrarea pentru sistemul de valori care e "la putere" in Romania, dar nu sunt un rejectat care se plange pentru a-si acoperi incompetenta si lipsa de adaptare sau de succes. smile.gif
20krpm
e de mirare ca taman noi astia din strainatate, JK, ozz si cu mine, sintem cam singurii p-aici care zicem "nu e, bai oameni buni, nici o rusine sa fii roman". noi sintem aia care muncim sa va convingem ca nu asta se simte p-aici. dam si explicatii de ce - nimanui nu-i pasa asa de mult de unde esti, decit cel mult ca fapt divers.

(paragraful care urmeaza e un dialog cu un personaj fictiv, de origine romana.) cind vorbesti cu un strain scuipind seminte pe jos si avind un ton de hartza, si cind afla ca esti roman, da, te asociaza cu romanii aia nespalati, necivilizati, care mai stiu ei asa din cultura generala ca fura si ca se cearta intre ei. daca tii capul sus, esti cuviincios, oferi respect si inspiri incredere, si daca te-ntreaba si afla ca esti roman, chiar daca imaginea persoanei respective despre romani era alta, in momentul respectiv, involuntar, prejudecatile lor se cam zdruncina. ce-nseamna asta: cind incepi sa vorbesti cu cineva, nu baga de la-nceput capul in pamint numa pentru ca esti roman, si cine stie ce-o sa creada persoana aia despre tine; fii tu insuti. evident, asta daca te consideri diferit de tigani, manelisti, tzarani agricultori sau mai stiu io ce considerati p-acolo subnatzionalitati de neamuri proaste.

experienta mea e ca putini oameni au prejudecati despre *orice* nationalitate (nu ma refer la romani, ca p-aici is putini si putina lume stie intr-adevar ce-s aia romani - ma refer la chinezi, indieni, samd, c-aia-s mai usor de depistat pentru ca au trasaturi fizice diferite). daca au prejudecati nationaliste sau rasiste, isi dauneaza lor insisi. deja si romania a trecut in alta dimensiune, nu mai sinteti romani, ci europeni. ihi, da, sinteti conationali cu toti francezii, olandezii, ungurii si bulgarii, iar subnationalitatile pre-europene de neamuri proaste pe care le discutam aici sint la fel de europeni ca si voi. avind in vedere ca naravurile astora din urma nu se schimba, doar proportia lor de reprezentare, care o sa fie atitudinea celor mai vaicaritori dintre voi in viitor?

aproo, Tudor, zici "Nu te gandi ca merg pe strada si plang sau ma jeluiesc pentru maretia apusa a poporului roman". care... maretie?...
T u d o r
Era o formulare, am fost ironic.

Si am precizat inainte ca eu am aceasta problema cu romani din Romania, nu ca si strain in alta tara. Ciudat cum foarte multi care aici isi permit orice, cum trec granita devin respectuosi si atenti si binecrescuti.
Bineinteles ca nu fac nici o aluzie! Cred ca tot aplicarea legii si respectul pentru ordine si institutii e motivul. Nu cred ca cineva, care aici ar fi oprit de un politist, si-ar permite si afara sa puna mana pe telefon sa-l sune pe X, sa se comporte agresiv si sa ameninte un politist, cum am vazut eu cu ochii mei in Romania.
James Kilowatt
Eu vreau sa nuantez putin ce spune 20krpm.
Exista si printre francezi, nemti, etc o categorie de batuti in cap care considera ca strainii sunt suboameni. Insa foarte rar prejudecatile lor sunt indreptate specific impotriva romanilor, de obicei sunt indreptate impotriva oricarui strain.
20krpm
poftim exemplu. nu stiu cit de adevarata e chestia aia cu "conducerea ne-a spus sa", sau "dispozitie interna", pentru ca aia stabileste cine poarta vina de discriminare aici. si iarasi e de vazut daca respectivul client a avut tot ce-i trebe la el ca sa inchirieze o masina - permis de conducere, asigurare, bani pentru garantie, samd. pentru ca e una sa i se spuna in fata "nu putem sa-ti dam masina pentru ca esti roman", si alta e "nu putem sa-ti dam masina pentru ca nu ai asigurare" - "ba nu, nu vreti sa-mi dati pentru ca-s roman" - "whatever, crezi ce vrei". cazul al doilea l-as numi victimizare romaneasca prin autoinductie smile.gif

20krpm
QUOTE( T u d o r @ Jan 31 2008, 03:37 PM) *
Si am precizat inainte ca eu am aceasta problema cu romani din Romania, nu ca si strain in alta tara. Ciudat cum foarte multi care aici isi permit orice, cum trec granita devin respectuosi si atenti si binecrescuti.

pai... tie de romanii din romania ti-e rusine ca esti roman? si de straini *nu* ti-e rusine ca esti roman?... confused.gif

si la nedumerirea cealalta - da, asa se intimpla. cind vinzatoarea de la magazin are o atitudine civilizata si iti zimbeste, si tu ai o atitudine civilizata si ii zimbesti. nu zic ca e corect sa-ti schimbi atitudinea doar atunci cind esti in strainatate, ci imi explic cum de un asemenea fenomen e posibil.
T u d o r
Am spus "romani din Romania" si nu "romanii din Romania". Si chiar nu tin sa te conving sa-mi impartasesti parerea. Totusi, gandeste-te ca eu sunt aici si vad zilnic destule de-astea, iar tu ma judeci dintr-o tara civilizata, cu un sistem de sanatate pus la punct, cu o politie respectata, cu legi care se aplica - indiferent ca te cheama John Doe sau Paris Hilton si ai miliarde. Daca tu crezi ca ma poti contrazice...
20krpm
QUOTE( T u d o r @ Jan 31 2008, 03:58 PM) *
Am spus "romani din Romania" si nu "romanii din Romania". Si chiar nu tin sa te conving sa-mi impartasesti parerea. Totusi, gandeste-te ca eu sunt aici si vad zilnic destule de-astea, iar tu ma judeci dintr-o tara civilizata, cu un sistem de sanatate pus la punct, cu o politie respectata, cu legi care se aplica - indiferent ca te cheama John Doe sau Paris Hilton si ai miliarde. Daca tu crezi ca ma poti contrazice...

smile.gif ... nu te contrazic, nu te judec, nici pe tine si nici pe altcineva. scopul post-urilor mele pe forum e discutia, nu neaparat consensul. daca am incercat ceva, am incercat sa inteleg ce gindesti, tu si ceilalti care zic ca le e rusine ca-s romani. si de ce ginditi asa. si - in ultima faza - de *cine* va e rusine ca sinteti romani. mie mi-e strain sentimentul asta, si incerc sa-l pricep. mi-e ca pierd ceva valoros in viata, daca ramin asa, fara rusine.
T u d o r
Pai zi-i asa, omule. biggrin.gif Nu de alta, dar tot extragandu-mi texte din context, citandu-mi diverse greseli de exprimare am avut senzatia ca ai ceva cu mine. smile.gif Vezi?.. tipic romanesc gandit.
So, e al naibii de greu sa te fac sa pricepi ce gandesc. Poate exprimarea in scris duce lipsa de alte mijloace pe care le ai la dispozitie cand te afli fata in fata cu interlocutorul si mimica, gestica, tonul te ajuta.
Sa incerc totusi... "Deci": nu mi-e rusine ca sunt roman, puteam fi la fel de bine libanez, congolez sau papuas. "A fi roman" nu inseamna practic nimic, trebuie sa fii ceva, nu? Vorbim despre o masa de oameni, care traiesc toti pe acelasi pamant, reuniti mare parte dintre ei pe aceleasi meleaguri. Poti sa le spui cum vrei, nu ma deranjeaza denumirea. Nu traiesc prin prisma stramosilor, faptele lor de vitejie sau de lasitate ma lasa rece, pentru ca nu ma reprezinta pe mine ca si individ.
Ceea ce ma deranjeaza pe mine la poporul roman, pe care l-am definit mai inainte:.... nesimtirea, lipsa de educatie, "figurile"... Vorbesc de masa de oameni, nu de indivizi, care pot fi, dupa caz, exceptionali sau din contra. Vorbesc de medie, de specificul general. Poate ca istoria mai recenta e capabila sa explice de ce am ajuns asa, niste oameni mici ,cu idealuri mici, egoisti si inraiti. Te rog sa nu te mai legi de exprimarea la persoana I plural... am explicat mai inainte ce si cum. smile.gif
Ma deranjeaza ca normalitate in tara asta inseamna sa fii mojic, prost crescut, egoist, increzut... Am dat si niste exemple pe care le-am vazut eu, pot fi mult mai multe... Ma deranjeaza ca daca te duci undeva trebuie sa dai spaga, ma deranjeaza ca si dupa ce o dai nu ti se ofera un seviciu de calitate... Ma deranjeaza ca idiotul isi scoate cainele la plimbare si il lasa sa se usureze in strada si apoi pleaca cu nesimtire si seninatate... pentru ca realmente NU INTELEGE ce ar trebui sa faca... Asta e mai grav, am ajuns sa nu mai intelegem ce trebuie si ce nu trebuie, ce e bine si ce e rau. Am ajunsa sa ne gandim doar la persoana intai singular... mie sa-mi fie bine, fuck the rest. Am ajuns sa nu intelegem ca nu trebuie sa parcam masina in diagonala pe 2 locuri de parcare. Am ajuns ca, daca primim o binemeritata observatie pentru aceste lucruri si multe altele, sa reactionam violent cel putin la nivel verbal. Puterea pumnului primeaza, sunt mai mare decat tine si te sparg...
Am ajuns sa tratam educatia ca pe ceva optional de care trebuie sa ne ferim din toate puterile. Cine invata in scoala e papagal si merita tot dispretul "adevaratilor".
Am ajuns ca legea sa fie optionala... cine o respecta e papagal...si primeste ce merita. Stii vorba aia cu legea... ce e legea? o bariera pe sub care trec cainii, peste care sar caii si in care se opresc doar boii. Asta la noi s-a inventat si e mai adevarata decat 1000 de vorbe frustrate pe care le putem scrie noi, astia cativa, aici.
Am ajuns....


In fine, am ajuns rau. smile.gif Ce fac eu, ma intrebi? Eu respect legea, eu tratez pe ceilalti cu respect si pretind acelasi lucru. Eu ma straduiesc sa-i dau copilului meu cea mai buna educatie. Ma straduiesc sa-l invat ce e bine si ce e rau. Ma straduiesc sa nu deranjez pe ceilalti cu atitudinea mea. Am o munca in care am de-a face cu zeci si sute de oameni pe zi. Ma straduiesc sa ma port cu ei asa cum mi-as dori sa se poarte si altii cu mine.
Poate nu e mult, am spus ca nu am tendinte mesianice, dar e destul pentru un simplu om. Ma gandesc ca daca mult mai multi s-ar comporta la fel, am avea o tara mai buna si un trai mai placut.
ozz86651
James, eu nu am fost niciodata discriminat, nici in Europa cu atit mai putin in USA unde practic nu exista disciminare, dar ecourile faptelor conationalilor le afli usor. Incearca sa vezi cum e politicva de shipping in Romania a companiilor, incearca sa platesti cu un credit card romanesc si o sa afli imediat care econsecinta furturilor in masa de pe credit carduri sau trasul in teapa al oamenilor pe ebay.
Daca zbor in europa de vest si folosesc cardul nu se intimpla nimic, dar stii ca daca intru in Romania e o sansa maricica sa mi-l blocheze si sa trebuiasca sa le da un telefon ca sa pot sa le folosesc.
Deci nu poti spune ca actiunile cojnationalilor tai nu au nici un impact asupra ta.
Cit despre educatie, nu am spus ca educatia vestica e buna (nu mereu, nu neaparat), am spus numai ca aia romaneasca nu e buna. Altceva.
Apoi faci o confuzie. Daca tu ai ajuns in vest si ai facut un doctorat, esti intre cei mai buni si mai educati din Romania. Ori in vest nu te compari cu cei mai buni, ci cu oameni oarecum normali. Ingineria nu e mare cariera in vest. Cine e e tare se duce la harvard/mit/berkeley & alike si ajunge ori ceva cercetator, profesor prin vreun loc bengos, ori mare scula intr-un domeniu unde se fac bani frumosi sau e putere multa. Inginerii buni nu sint la companiile mari, desi mai sint rataciti si pe acolo. Inginerii buni, care au si spirit de initaitiva etc fondeaza google, lucreaza in start upuri, sint consultanti la sute de $ pe ora, chestii din astea. Ca nu-i nici o o mare smecherie sa stai pe leafa de subzistenta (ma rog, nu in sensul romanesc, dar oricum) si sa stringi din buci ca sa iti cumperi o casa care costa cit 5-10 salarii anuale in conditiile in care abia poti pune deoparte 10-20% din salariu, si asta in timp ce-ti petreci zilele si noptile pe plantatie (ce-i drept, facind o munca care iti place). Asta o fi definita succesului pentru noi, picati din Romania (desi si intre romani exista o multime de oameni care au ajuns mai in virf si fac de la 300.000 in sus pe an) dar nu are legatura cu succesul asa cum il vad localnicii.
20krpm
incep sa pricep smile.gif thumbsup.gif ce descrii tu aici nu e rusine de a fi roman, ci mai degraba o revolta la adresa faptului ca ti se pare ca necivilizatia si badarania devin normalitate. umm... in romania, ca sa adaug asa. e ok, sentimentul asta il inteleg. si aici parerea mea difera de a ta - din cite-am perceput eu in romania au fost progrese destul de sanatoase in directia civilizatiei, iar alianta cu europa si intoarcerea "capsunarilor" (nu-mi place caracterizarea asta, dar se potriveste in context) o sa ajute si asta, dar ma rog, in momentul de fata iti dau dreptate sa fii revoltat. nu stiu insa daca asta are vreo legatura cu rusinea de a fi roman.

asa cum zici tu, nici io nu-s *mindru* ca-s roman. se-ntimpla ca asta sint, si cu asta basta. dar nici rusine nu-mi e, ca n-are de cine sa-mi fie. nu ma apuc sa arat cu degetul la porcariile care le fac romanii, iar daca cineva mi le arata mie, ce naiba sa fac, oftez si ridic din umeri. daca mi-ar arata rusi facind acelasi lucru, tot aia as face - as ofta si-as ridica din umeri. intotdeauna o sa se gaseasca cineva sa scobeasca in ... stii tu ce. daca cineva ma intreaba ce e traditional romanesc, ii spun tot sarmale cu mamaliguta, tot mititei, tot cozonaci, cirnati de porc si piftie de Craciun si drob de miel de Pasti. daca-mi spune ca alea-s turcesti sau mai stiu io ce, ok, sa fie, dar sa-mi arate si mie un turc care raspunde "sarmale" la aceeasi intrebare, si nu sarailie sau khataifi. daca ma intreaba care au fost romani de seama, ii spun de nadia comaneci, si ca pot sa-i mai spun vreo 10 nume care in cultura noastra sint foarte sonore, insa de care probabil ca el n-a auzit. (ok, ma gindesc probabil la un partener de discutie american aici, ca sint sanse ca europenii sa fi auzit mai multe despre romani.) nu cred c-o sa se ofenseze de faptul ca-l acuz ca n-are cultura romaneasca.

in ceea ce priveste adresarea directa catre posturile tale, imi cer scuze daca a parut ca rup texte din context - intentia a fost sa comentez exact punctul care mi s-a parut ca exprima esenta ideii. nu m-am legat de gramatica sau de exprimari pseudo-defectuoase (nu-mi amintesc sa fi vazut ceva ce sa mi se para suspect cu gramatica la tine). mai degraba oi fi interpretat ceva gresit - in definitiv recunosc, crede-ma, ca mi-e din ce in ce mai greu sa tin pasul cu gramatica romaneasca.

motivul pentru edit: asa cum ziceam mai sus, mi-e din ce in ce mai greu sa tin pasul cu gramatica romaneasca smile.gif (am ajuns sa citez din mine)
20krpm
QUOTE(ozz86651 @ Jan 31 2008, 07:24 PM) *
Cit despre educatie, nu am spus ca educatia vestica e buna (nu mereu, nu neaparat), am spus numai ca aia romaneasca nu e buna. Altceva.

ba e buna, ma, si aia romaneasca, de ce?... mai ales in matematica, fizica,... in chimie... adica nu cred ca ce te-nvata la astea e in esenta gresit. ce-i gresit - adica nici macar gresit, ci lasat negindit pin la capat - e scopul.

ce-a zis JK mai devreme cu vreo pagina si ceva m-a facut si pe mine sa incep un post in care sa-l felicit si sa-i spun ca sper sa cistige bani multi din chestia aia. nu l-am mai terminat ca m-am luat cu alte treburi smile.gif
ozz86651
E buna, dar incompleta. Problema este ca nu ai timp infinit, nici macar la 7 ani. Cind ai de facut cantitatea X de educatie, trebuie sa vezi cum faci compromisul. Daca faci extraordinar de bine matematica, fizica si chimie, ceva iese in pierdere. There is no free lunch.
Acu sa nu creada cineva ca numai romanii sint mesteri la educatie aiurea. Am prieteni care au copii la scoli particluare pe aici. Au manuale extraodrinar de stufoase si prost organizate, ii ia de la istoria antica la picturile lui Picasso. Tema pentru acasa pe weekend este 200 de pagini de citit (intr-un weekend, atentie) si eseu de 2-3 pagini din ce au inteles. Nu, nu sint la liceu, sint clasa a 2a. Ce copilarie mai au?
ozz86651
QUOTE(James Kilowatt @ Jan 29 2008, 04:36 PM) *
Devenim o societate de manageri, insa din care expertiza dispare. E ciudat pentru o societate care s-a impus pe plan mondial prin tehnologie.
.....

Mie mi s-a intamplat sa vad ingineri intr-un domeniu care se vrea de varf suficient de idioti incat sa nu stie sa foloseasca un filtru de cafea biggrin.gif Fara misto.
......

In legatura cu topicul, orice papagal poate face o statistica folosind sa zicem excel, insa asta nu inseamna si ca pricepe faptul ca statistica nu se aplica cazurilor individuale wink.gif Iar europenii sunt in general specialisti in excell. (Na inca o statistica biggrin.gif )


1. Si eu impresia asta, dar nu e asa de negru dracul... cita vreme expertiza e ieftina, se obtine prin import. Daca va dispare, va deveni scumpa, si oamenii se vor reorienta din nou spre domenii tehnice.
Americanii au in societate structura asya de clepsidra... Sint multi oameni jos si multi oameni sus, dar sint putini in domeniul de mijloc. Ca atare ei importa domeniul de mijloc (in cea mai mare parte chinezi, indieni si ceva est europeni), structura vizelor de munca e complementara cu forma asta de clepsidra. Pe de alta parte "importurile" devin americani la rindul lor. Mai exista cerere si in parte de jos a clepsideri, acoperita cu hispanici. In europa e la fel, inlocuind hispanicii cu magrebieni si est europeni.
2. Abstractia cu partea lumeasca nu au legatura... sint o groaza de poante cu savanti care si-au fiert ceasul sau si-au uitat pantalonii.
Pe de alta parte o educatie care orienteaza oamenii numai spre abstractie e o timpenie. Nu toata lumea poate sa fie savant nebun. Sint necesari putini oameni care sa faca abstractii, majoritatea trebuie sa fie mai cu picioarele pe pamint. Nici managerul, nici finantistul si nici spalatorul de vase sau agricultorul nu pot fi prea abstractizanti.
3. Off topic: statistica se aplica indiferent de valoarea esantionului smile.gif. Numai ca e o relatie intre devierea standard si valoarea esantionului... ala care o aplica la cazuri individuale fara sa tina seama ca sigma devine foarte mare pur si simplu NU STIE statistica, nu ca nu stie sa o aplice.




ozz86651
QUOTE
Necazul limbii roamne e ca nu e de circulatie si asta e un handicap pentru oricine roman care scrie.


Ia uita-te la premiile nobel sa vezi ca nu sint deloc restrictionate la limbi de circulatie. Orhan Pamuk l-a luat si a scris in turca. Oe in japoneza. Sint vreo 2 polonezi pe acolo, cel mai cunoscut e Sienwkiewwicz. Sint egipteni, slavi etc. In 96 premiul a fost luat pentru POEZIE in poloneza. Hai sa nu ne mai ascundem ca ne oprima strainii ca avem o limba mica. Eu nu cred ca e nici un scriitor in Romania care merita nobelul. Pur si simplu.
klm
CITAT(klm @ Jan 31 2008, 08:41 AM) *
poate ca data viitoare [...]

Cand voi avea date concrete voi trage si concluzii, pana atunci ofer doar pareri.
CITAT(20krpm @ Feb 1 2008, 01:28 AM) *
incep sa pricep smile.gif thumbsup.gif ce descrii tu aici nu e rusine de a fi roman, ci mai degraba o revolta la adresa faptului ca ti se pare ca necivilizatia si badarania devin normalitate. umm... in romania, ca sa adaug asa. e ok, sentimentul asta il inteleg. si aici parerea mea difera de a ta - din cite-am perceput eu in romania au fost progrese destul de sanatoase in directia civilizatiei, iar alianta cu europa si intoarcerea "capsunarilor" (nu-mi place caracterizarea asta, dar se potriveste in context) o sa ajute si asta, dar ma rog, in momentul de fata iti dau dreptate sa fii revoltat. nu stiu insa daca asta are vreo legatura cu rusinea de a fi roman.

Daca ma insel va cer scuze anticipat: eu am auzit ca in Germania postbelica amenzile pentru aruncat hartii sau scuipat pe strada ajungeau sa depaseasca veniturile neamtului normal; atat timp cat nu se aplica legile (pentru ca exista cadrul legal pentru a amenda babele care isi scot pechinejii sa se urineze in nisipul parcurilor de copii) vorbim vorbe.
CITAT(20krpm @ Feb 1 2008, 01:28 AM) *
pot sa-i mai spun vreo 10 nume care in cultura noastra sint foarte sonore, insa de care probabil ca el n-a auzit

Eu zic ca asa cum eu nu stiu niciun somalez, cambodgian sau kazahtanez celebru asa si majoritatea americanilor are dreptul sa nu stie despre romani celebri.
A K U
Poate ar trebuie sa schimb titlul topicului in "Frustrarea de a te afla tot timpul printre romani", ca sa nu mai existe confuzii. JK, 20krpm si ozz, voi locuiti pe alta planeta. Bravo voua, intr-un fel va invidiez si-mi vine sa-mi dau 2 palme pentru ca n-am avut cojones s-o fac si eu cand am avut ocazia. De, eram mai tanar, la vremea aia erau foarte importante chefurile cu droaia de prieteni, distractiile de tot felul, nu conta ca stateam cu chirie in garsoniera confort III atata timp cat in fiecare seara bagam rummy si baute la greu. Acum, e cu totul altceva. Ma gandesc ce are de oferit tara asta, in care voi nu mai traiti de mult, copilului/copiilor meu/mei. Stiti ce raspuns imi dau, nu? Si ma mai gandesc ca nu se va schimba nimic si ca daca imi va spune copilul, cand ii vor da aripile, ca vrea sa plece, n-o sa-i spun sa nu incerce macar. Pentru ca totul pute, de la ultimul cersetor pana la seful cel mare. Puteti avea nedumeriri, puteti sa va intrebati de ce naiba sunt frustrat si-mi fac astfel de probleme, ca timpul le va rezolva pe toate etc. Va spun eu de ce: pentru ca eu traiesc aici, ma lovesc de toti romanii astia, zi de zi, ora de ora, vad "mi se rupe"-ismul asta ridicat la rang de arta. De-aici pleaca frustrarea, na, ca sa nu-i zic rusine, daca va place mai mult verbul asta (Cand zic verb, ma refer la a frustra si a rusina, da? Nu la frustrare si rusine care, stie si fetita mea de 4 ani, sunt substantive smile.gif. Sunt foarte multi care traiesc tot aici, printre romani, si pe care-i doare undeva de toate astea. Pe mine ma doare, altfel n-as fi pornit topicul asta.

Cristi86127
Felicitari Tudor pentru ca ai avut rabdarea si capacitatea de a explica pe intelesul tuturor, in ce anume consta aceasta "rusine"...cuvant in care s-au blocat cativa colegi de forum...e ceva specific noua... cool.gif

E drept ca e ciudat ca unui roman sa-i fie rusine de ceva...nu e nici barbateste pana la urma...iar daca ai "reusit" afara, nota 10 la scoala, manager pe viata, atunci chiar ca orice conational care se trezeste rusinat nu merita decat... no.gif cool.gif

Se pare ca locuitul in afara granitelor tarii tale, munca necesara dobandirii anumitor calificari, adaptarea la noile cerinte, standarde, samd...toate aceste perfectionari si progrese nu imbunatatesc in nici un fel capacitatea de intelegere cand e vorba de lucruri simple si realitati vechi de cand lumea la noi dar accentuate in ultimul timp...in schimb se simte un soi de atitudine superioara care dispare in cele din urma... smile.gif

Forum, pagini intregi de explicatii, argumente, exemple...si tot greu s-a ajuns la un consens "aha, am inteles, deci nu e chiar rusine, e ...". biggrin.gif
E o ... smile.gif
Exact genul asta de batut apa in piua...soldate cu pierdere de timp si bani...se practica in institutiile apartinand statului roman si efectele le simtim toti...toti cei din tara smile.gif
In viata de zi cu zi nu ai intotdeauna aceste conditii si timpul necesar pentru a explica aceste lucruri cuiva, cu scop educativ sau informativ, deci slabe sanse sa-l faci pe cel de langa tine sa inteleaga anumite lucruri...asta daca il intereseaza. smile.gif
NGZ
Cristi, crede-ma chiar nu inteleg ce-ai vrut sa spui:

"E drept ca e ciudat ca unui roman sa-i fie rusine de ceva...nu e nici barbateste pana la urma...iar daca ai "reusit" afara, nota 10 la scoala, manager pe viata, atunci chiar ca orice conational care se trezeste rusinat nu merita decat... "

20krpm
vreo doua capetzele de comentarii, ca sa nu dispar ca magaru-n ceatza.

klm: sigur, amenzile pentru aruncat gunoaie / scuipat / suflat nasul pe jos sint o solutie, mai ales daca sint aplicate. rezultatul final e acelasi, probabil o scadere a mizeriei, dar obtinut nu prin cresterea gradului de civilizatie, ci prin inspaimintarea mitocanilor.

aku: ideea pe care cred ca o exprimam noi e ca un anumit grad de necivilizatie crasa exista peste tot, dar depinde cit de mult vrei sa pretinzi ca te balacesti in el, cit de mult vrei sa-l arati cu degetul si sa te vaicaresti ca exista. daca ai vedea, aici in america asta "civilizata", cum arata un loc dupa ce s-a terminat de exemplu o serbare populara, sau ce e sub tribunele improvizate dupa ce s-a terminat o cursa de masini, te ingrozesti. o sa fii surprins, io nici macar n-am de gind sa fac ceva in legatura cu asta. singura grija e sa nu ajung asa ca ei, si in rest, daca ei vor sa se comporte asa - treaba lor.

cristi: te citez: "Se pare ca locuitul in afara granitelor tarii tale, munca necesara dobandirii anumitor calificari, adaptarea la noile cerinte, standarde, samd...toate aceste perfectionari si progrese nu imbunatatesc in nici un fel capacitatea de intelegere cand e vorba de lucruri simple si realitati vechi de cand lumea la noi dar accentuate in ultimul timp...in schimb se simte un soi de atitudine superioara care dispare in cele din urma..." iau aprecierea asta a ta asupra mea, si n-o comentez. happy reading.
James Kilowatt
@Ozz
Am facut un doctorat la un grand ecole francez, dupa ce in liceu la bac am avut penultima medie din generatia mea din LVA (daca ai bantuit in Galati, il stii). Iar facultatea (tot in Galati) am terminat-o cu o medie generala de 6.85 wink.gif Asta ma facea al doilea din grupa, insa e offtopic wink.gif Nu ma pot numi totusi un varf in Romania, si cu toate astea nu am complexe in a ma compara cu varfurile LOR. Am un amic care acum locuieste peste drum, si care in Galati a facut liceul de marina, si stii si ce inseamna asta.... si totusi s-a descurcat foarte cu o teza in franta. Nu sustin ca educatia din Ro n-are egal, insa nu e neaparat mai proasta decat altele.

Nu prea stiu cum e in State, insa pe aici, cu un salariu de inginer la inceput de cariera si eventual o teza castigi net cat castigul net al unei FAMILII, si nu al unui individ. Mie mi se pare ca sunt prost platit si uneori ma enervez si sunt frustrat, insa in Franta de exemplu jumatate din populatia activa castiga mai putin decat jumatate fata de mine... Nu fac parte din elita financiara europeana, insa nici nu ma pot plange ca educatia nu mi-a folosit si ca nu o simt la buzunar. Asta pe langa faptul ca m-a ajutat sa o intind din tara asta pe care o tot injura unii pe aici...

Ce spui tu cu varfurile care ajung in cercetare e valabil peste ocean.... aici varfurile sunt tot peste ocean, sau in companii mari, ca cercetarea in EU moare de foame iar posturile din universitati se iau pe baza de pile, nu de capacitate....

In legatura cu societatea de manageri, eu nu sunt foarte sigur ca lumea ne asteapta pe noi sa re-construim expertiza atunci cand va redeveni importanta. Presupunand ca "subalternii" mei indieni se pricep mai bine decat mine la inginerie, iar nea Mittal mai bine decat seful meu la management... in afara de inertie, ce-i tine pe baietii aia sa ne inghita cu fulgi cu tot in cativa ani?

In legatura cu educatia, dialogul de aici ma face sa imi pun alta intrebare, mai ales pentru ca sunt de acord cu ozz in privinta spalatorului de vase si a capacitatii de a manipula spatiul-timp. Oare ce e mai util, un sistem in care sa fie selectionata si incurajata o elita, in timp ce majoritatea sa se opreasca la alfabetizare, sau una in care toti sa fie tratati la fel, cu un nivel mediu corect? Mie inca nu mi-e clar.... E clar ca n-ai nevoie de Kant ca sa sapi santuri, insa ma intreb daca nu te ajuta sa te porti altfel, sa votezi altfel, etc. Apropo de vot, am senzatia ca in State o sa fie criminale alegerile viitoare, toti candidatii sunt unul si unul... biggrin.gif


@20krpm
Ba eu cred ca amenzile aplicate corect si universal pentru gesturile necivilizate sunt importante.... mitocanii actuali se vor purta civilizat de frica.... insa puii lor o vor face din obisnuinta. Iar baietii subtiri isi vor putea vedea de viata lor fara sa mai fie asa frustrati de prezenta primilor, chiar si generatia acutala smile.gif
ozz86651
@JK: si eu am terminat la LVA, in 93. Ar fi culmea sa ne si cunoastem smile.gif.

QUOTE
Presupunand ca "subalternii" mei indieni se pricep mai bine decat mine la inginerie, iar nea Mittal mai bine decat seful meu la management... in afara de inertie, ce-i tine pe baietii aia sa ne inghita cu fulgi cu tot in cativa ani?


Nu stiu, greu de zis. EU vad acum ingineria si expertiza cum era manufacturing in anii 80. Da, s-a mutat toata in China/India, si? N-am murit nimeni de foame, doar ca s-au ridicat si chinezii. Pasul urmator prevad ca e mutarea muncii de design/r&d/cercetare. Pina la urma si aia sint simpli angajati, cu nimic diferiti de muncitorul de la banda. In ziua de azi cind educatia e accesibila, carti bune si internet se gaseste, calculatoare si soft exista, populatia lumii creste, automat si oameni care sa faca muncile astea (suficient de educati) o sa fie din ce in ce mai multi. Ce o sa se intimple cu vestul din care Romania tocmai incepe sa faca parte? Ma depaseste, om vedea, dar nu cred ca o sa crape de foame.
@AKU: Cred ca pui problema putin gresit. Faptul ca cei care nu traiesc in Romania iti spun ca situatia nu e asa de naspa, e din simplul motiv ca ei au vazut si alte tari (nu ca turist, ci de-adevaratele). Sint multe probleme in Romania dar crede-ma ca e o tara ca oricare alta, nici pe departe intre cele mai naspa din lume. Ca orice tara, are rele dar are si bune.
Cit despre deprimarea din cauza ca nu ofera nimic copilului tau, intreaba-ti parintii daca ei au fost deprimati cind te-au facut pe tine. Pentru ca atunci Romania nu oferea ABSOLUT NIMIC. Eu zic ca Romania ofera enorm copiilor tai in ziua de azi. In primul rind le ofera posibilitatea de a alege si libertatea de miscare in toata lumea. Evolutia economica exista clar (mai ales cu proptele de la UE) si pina ajung copiii nostri mari vor fi destule oportunitati si in tara. Nu zic ca toptul elapte si miere, dar televizorul si statul nu pot sa inlocuiasca parintii. Aproximativ aceleasi probleme de invins in educatia copiilor, ba de fapt chiar mai grave, ai avea in orice tara din vest. Tu ar trebui sa te gindesti de la ce-am plecat si unde am ajuns, ca nici o tara nu devine vreo Elvetie peste noapte (presupunind cva asta ar fi un deziderat).
Realitatea e ca evolutia nu e buna pentru copii, e buna numai pentru adulti. Copiii de acum 20-50-100 de ani aveau copilarii mult mai frumoase (atita vreme cit nu mureau de foame) decit cei din ziua de azi, iar educatia era mai simpla, si asta nu in Romania ci peste tot.

James Kilowatt
@ozz
Esti cu un an mai mare... asa ca sigur o stii pe cumnata-mea, care era in generatia ta... si un adevarat varf al educatiei romanesti biggrin.gif Olimpiade, premii, alea alea. Si inca un exemplu pentru care educatia a ajutat si pe plan financiar, acum e medic si desi a tras vreo cativa ani pe aici, acum a ajuns sa fie bine platita si curtata de clinici celebre europene (si nu numai, acum e in Elvetia biggrin.gif), cu toate greutatile administrative.

In 80 nu incepuse inca batalia pentru resurse atat de acerba, sau chiar daca incepuse, nu erau atatia mari actori. Nu cred ca o sa moara cineva de foame prin vest, insa s-ar putea sa trebuiasca sa mai renunte la confortul cu care s-au obisnuit si pe care l-au luat de-a gata. Tampitul de Le Pen (VC Tudor al francezilor) spunea ca Franta o sa ajunga satul de vacanta al milionarilor rusi si chinezi. S-ar putea sa nu fie departe de adevar.

Uite, un efect imediat al ridicarii tarilor asiatice e cresterea pretului la alimente. Europenii platesc taxe enorme, care in cea mai mare parte se duc in subventionarea agriculturii, ca sa evite supraproductia. Numai ca alimentele respective incep sa fie cautate de o noua piata care incepe sa si le poata permite. De ani, pretul la cateva alimente de baza (paine sau lapte de exemplu) s-a dublat. La cereale efectul e accentuat si de ideea biocarburantilor, insa la lactate sau carne se datoreaza exclusiv cresterii consumului in Asia. Chiriile cresc cu pana la 10% pe an, iar salariul minim (despre care spuneam ca e salariul pentru care lucreaza jumatate din populatia activa din Franta) a ramas acelasi. Chiar daca mp3 playerele (made in China) s-au ieftinit, nivelul de trai totusi e in scadere pentru foarte multi, chestie care nu cred ca s-a mai intamplat vreodata in istoria lor recenta. In Franta a aparut o noua forma de oameni ai strazii, si anume oamenii strazii care lucreaza, legal....

Eu sunt de acord cu ce spune Ozz legat de copiii. La urma urmei eu am copilarit in comunism, si cu toate astea am avut o copilarie ok. Si nu trebuie sa ma duc la psihiatru ca am fost traumatizat si nu dorm noaptea.... Mie problema cu copiii actuali mi se pare ca este... occidentalizarea. Adica ajung sa fie supravegheati aproape in continuu, nu mai sunt de capul lor cu gasca in fata blocului, iar cand scapa de sub control o iau razna. Asta e insa o traditie vest-europeana, nu o chestie specific Romaniei.
20krpm
inapoi la discutia initiala: uite ce-am gasit. cu alte cuvinte, omg mailatzii au ajuns si aici. (adica nu chiar aici... unde naiba o fi loganville? sau walton? sau ce-i aia "comitat"?)

de miine o sa incepe sa-mi tremure green cardu ca frunza dudului. ma pot astepta in orice clipa ca bush sa voteze o lege prin care sa-mi ofere un bilet gratuit de avion in romania. nu mai vorbesc de rusinea care o sa ma apuce cind o sa ajung inapoi in romania si-o sa dau cu ochii de familie si prieteni.

< / sarcasm>
AZAZEL
dom'le , eu unul nu mai suport unii tigani. nu suport modul cum se poarta, cum se imbraca, cum vorbesc, cum isi orneaza masinile si nu suport lanturile de la gat. de asemenea nu suport romanii care ii copie pe acesti tigani si, din pacate sunt multi. am fost azi la moeciu si am vazut un roman cu un lant gros la gat de cred ca avea 300 g.

de asemenea mor cand vad animalele de toate natiile care arunca gunoi pe geamul la masina. pe drumul intre rasnov si predeal un bou a aruncat pe geamul masinii o punga plina de gunoaie.

MI-E SCARBA DE UNII TIGANI !

LATER EDIT. asa este mai bine ! cred.
vio
mac mac mac macccccccccccccccccccccccccccccc................. io zic ca sa dea liber la "consumat rom" ... wink.gif)
T u d o r
Azazelule, te rog sa intelegi ca aici, chiar daca da/nu iti impartasim opiniile, nu putem da liber la menifestari cu caracter rasist sau de genul.
Iar faptul ca exista macar un singur tigan cu care te poti mandri iti doboara rationamentul.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.