Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Generatia " NOASTRA" !
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Probleme Sociale
Pages: 1, 2
Baby Blues
Am gasit aceasta "scrisoare" pe mail si cu toate ca a mai fost parca un topic cu subiectula sta am vrut sa deschid unul nou cu riscul de a fi linsat de vreun moderato. Daca considera cineva ca pot fi unite atunci...
Cam asta ar fi scrisoarea care m-a facut sa fiu nostalgic si sa stau un sfert de ora si sa ma uit ca prostul in gol. care va regasiti sper sa va placa si sa picati si voi in aceiasi melancolie placuta:

"Aceasta este o scrisoare nostalgica, adresata celor care fac parte din generatia NOASTRA.

Nascuti la sfarsitul anilor 70, inceputul anilor 80, vedem acum in anul 2007 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat`o ei, si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar ne pricepem la istorie si la politica mai mult decat cred batranii, care bombane in spatele nostru ca "noi nu stim nimic". Suntem ultima generatie care a jucat `scunsea, Castel,Ratele si Vanatorii, Tara tara vrem ostasi, Prinsea, Sticluta cu otrava, Pac Pac, Hotii si vardistii, ultimii are au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocurile video (remember Mario?) si primii care am vazut desene animate color.
Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Diesel era deja lider de gasca. Baietii si-au scris numarul fotbalistului preferat cu pasta de dinti pe tricouri, iar fetele si-au cusut pe blugi stelute si inimioare. Noi nu am dat Capacitate, nu am dat grile la admitere si am fost ultimii Soimi ai Patriei, cu costumele alea groaznic de nepotrivite cromatic.
Am invatat poezii in romaneste la gradinita, nu in engleza, si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari. Spuneam misto si fain in loc de cool. Am sorbit din ochi Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas.. si cine zice ca nu s`a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
Ne uitam la desenele animate de la italieni si ne era ciuda ca nu avem si noi subtitrare sa intelegem de ce naiba s`a certat Mila cu Shiro.
Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe de apa. Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala..
Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam. Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Pe ei daca ii intrebi, "muzica a inceput cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, orikum!"
Am citit Licurici, Pif si Hercule (care aveau cadou niste jucarii bestiale) si am baut Cico si sucuri de la tec fara sa ne fie teama ca au prea multe e`uri, iar la scoala beam toata clasa dintr`o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am injurat arbitrul care ne`a furat la meciul cu Danemarca, si poate ca tot noi i`am trimis 10000 de mailuri de "dulce".
Noi nu ne dadeam bip`uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris si jocuri de televizor, de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.
Abia asteptam la chefuri sa jucam Fantanita, sau Flori, fete sau baieti, sau Sticla, sau Adevar sau Provocare, sau orice ne dadea un pretext sa pupam !pe gura! pe cine "iubeam". Noi suntem cei care inca au mai "cerut (sau li s`a cerut)prietenia", care inca roseam la cuvantul "SEX", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in cap la colegi, care am completat mii de oracole, sperand ca iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacut de copii, nu ne`am spalat pe maini dupa ce ne`am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am baut doar apa imbuteliata, ne-am tavalit si balacit prin toate baltile si nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam.
Noi am auzit cum s`a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit`o pe Andreea Esca, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti`va de magarus".

Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de first-timers... Daca esti de`al nostru...

Felicitari! "

As adauga:
:clapping: drunk.gif beer.gif
Seri
Am mai citit acest articol acum un an, dar incepea diferit: "Cei nascuti la sfarsitul anilor 80...". Intr-o oarecare masura ma reprezinta, cu cateva exceptii: eu nu am apucat sa fiu soim si aveam doar 2 ani cand s-a tras la revolutie, de fapt in Oradea nici nu s-a tras. drunk.gif
f1anatic
Da mah...asa este. Eu unul ma identific cu continutul scrisorii.
Legionaru'
Si eu! :yup:
HalbaSus
si eu si eu... si ar mai fi multe de spus...
P.S: mie chiar imi placea costumul ala de soim in schimb preferam abracadabra cu marian ralea in loc de feriti-va de magarus biggrin.gif

Iar pentru mine revolutia a insemnat "se vor da desene la televizor"...
Alex-F1
Dap.....si eu sunt din "sindicat".... biggrin.gif ....desi am avut si eu pe mail anul trecut aceasta "scrisoare", am recitit-o cu placere si nostalgie si acum si am ramas din nou pe ganduri la vremurile cand n-aveam nicio grija pe lumea asta..... :notworthy: Si am mai avut vreo 2-3 mail-uri cu acelasi subiect....parca unu era din ciclul "va mai amintiti?"....si incepea sa enumere o gramada de chestii "de pe vremea noastra".....parca era si pe-aici un topic cu de astea, nu?.....
marius68582
Articolul similar se numea "generati cheia de gat"!
Mie mi s-a facu pielea gainii citind lucrurile astea si realizand ca intr-adevar,generatia care s-a nascut dupa revolutie,sau de ce nu,picii cum sunt fica-mea de 3 ani nici nu vor visa la lucrurile pe care le-am trait noi.Si nu stiu daca e mai bine sau...e mai rau!
Mariustom
Credeți-mă, aproape că lăcrimez, citind acele "chestii" dragi.

Nu știu, dar aceste cuvinte m-au emoționat profund.

Țin minte, în zilele Revoluției, când a început, într-o seară m-am dus după maică-mea, s-o însoțesc de la lucru, pt că deja era "scandal" în centru, cum mă întâlneam cu cunoscuți care plecau și-mi ziceau "unde te duci, că au început să tragă !!!", cum, în zilele următoare au venit dintr-o unitate militară mecanizată, ce era în vecinătatea locului unde lucram, să-i ajutăm să pună în funcțiune TAB-urile și celelalte blindate ce le aveau.

După cum v-ați dat seama, sunt mai timpuriu decât perioada descrisă la începutul mail-ului blush.gif

Dar, sufletul mi-e încă tânăr, și aș vrea ca și copilul meu să vadă, cel puțin, locurile pe unde m-au dus părinții mei, și să aibă copilăria mea.
Dar, deja e mărișoară blink.gif biggrin.gif . Aproape gata cu copilăria, la ea. biggrin.gif

Știți, copilăria noastră era mai "sălbatică", nu erau atâtea modernisme, chiar și mediul înconjurător era mai nearanjat, mai plăcut ochiului, cel puțin pentru mine. Nu contest confortul, dar doresc și rusticul biggrin.gif

Gata cu amintirile, că-mi amorțesc brațele, deja. Serios arigato.gif :wave:
James Kilowatt
Cum se joaca sticluta cu otrava? Numele mi-e cunoscut, insa am uitat regulile :angel:

Io nu ma identific prea tare cu autorul mesajului.... Backstreet Boys suck si Take That erau la fel de pacaliti atunci cum sunt si acum. Boys band-urile de atunci nu sunt cu nimic mai rasarite decat cele de azi, dracii au dreptate.. nu mai sunt cool, orikum... Nu au fost "misto", "faine" si nu sunt nici "cool". Prefer oricand sa ascult Infected Mushroom al dracarimii actuale decat Ace of Base.
Valabil si pentru Beverly Hills sau Merlose Place... Niste serii de rahat, facute toate dupa acelasi scenariu. Beverly hills parea interesant la inceput, facut pentru tineri cu care ma puteam indentifica, insa devenise atat de fals, de politically correct si de previzibil incat preferam sa ma uit la desenele animate cu zaiet de la rusi biggrin.gif Iar cand a iesit Merlose Place eram deja vaccinat, recunosteam tiparul.
Daca stau sa ma gandesc, sunt doar doua serii TV pe care am incercat sa le urmaresc fara sa ratez vre-un episod, si cand s-a inventat internetul rapid sa le downloadez pentru colectie: Star Trek al "generatiei mele" si Southpark al "generatiei lor" biggrin.gif

Sunt uimit cum istetul care a scris mailul a pus Merlose Place in lista si a sarit Star Trek :bash: E clar ca nici "generatia noastra" nu e chiar asa geniala cum se vrea....

Pe mine cuvantul "sex" nu ma facea sa rosesc... oricum, nu mai mult decat pe un adolescent actual. Ma dadeam si eu rotund cu chestii pe care nu le intelegeam decat partial cum fac si adolescentii de azi. Si din pacate faceam (statistic vorbind) cam aceleasi greseli pe care le fac si ei si se intamplau cam aceleasi "accidente". Am avut si eu acces la pornografie inainte sa am buletin. Nu era de pe taraba, era de la marinari, insa care-i diferenta?
Iar daca adolescentii de azi chiar nu mai rosesc cand e vorba de sex, nu pot sa spun decat.... bravo lor smile.gif

Singura chestie care intr-adevar s-a pierdut de la "noi" la "ei" este independenta, timpul liber in care eram impreuna fara a fi supravegheati, liberi sa interactionam, sa facem greseli si sa invatam din ele. Tinerii actuali mi se par prea "asistati" si prea tinuti in lesa. Un copil sau adolescent actual practic nu are vre-un moment al zilei in care sa fie de capul lui.... Joaca si ei fotbal, insa diferenta intre noi si ei este ca noi jucam de capul nostru, in timp ce ei joaca intr-un club organizat, cu 15 adulti cu ochii pe ei. Noi am invatat sa decidem singuri daca a fost sau nu gol sau fault (inclusiv folosind argumentul "ba a ma-tii"), in timp ce disputele lor sunt rezolvate de cei 15 arbitri. Pentru noi regulile erau un subiect de dezbatere sau disputa (uneori metafizica biggrin.gif), in timp ce pentru ei sunt legi ale naturii. Si din motivul asta lipsa acuta de pionieri si rebeli pe care o acuza majoritatea sociologilor actuali...
Iar faptul ca o treime din studentii occidentali actuali au probleme cu alcoolul este dupa parerea mea o consecinta directa.... cand dau de independenta habar n-au ce sa faca cu ea. Si asta nu e vina lor, e vina babacilor.


Eu unul ma identific cu generatia "cheia de gat". Insa nu cu cea "backstreet boys" sau "merlose place" care este la fel de actuala si azi, doar ca are alt nume.
RUE
bah, gratie baietilor mai mari din satul cu pricina ajunsesem inca de la gradinita un obisnuit fighter la scara 5-12 ani cu Gidea si cu a lu' Balalia.
Daca ma uit acum la poza de grup la gradinita ma mir cum dracu de ma dadeam eu sa ma bat cu Gidea cand ala era un cap peste mine minim, ca daca ma iau dupa buletin cred ca l-au declarat mai tarziu.
Tot timpul aveam oameni care tineu scorul general al batailor noastre.
A lu' Balalia e mare editorialist azi si ne bucuram pe YM acum de vremurile in care imi innegrea ochii (antrenorii mei ma invatau sa dau la ficat, si eu cum nu eram doroftei..). De remarcat ca era un mare mingicar.
Primii 7 ani facut in satul bunicii in majotitate si antrenat sa diferentiez din departare sunetul IJ ului tatalui meu de alte MZ uri si Jawa.
De plasarile facute calare pe rezervorul IJ ului de 350 cmc cu primele muste inghititee la viteza. Inca nu sunt sigur ca am egalat km facuti pe rezervor cu km facuti cu motorul la maturitate.
Mama lui de tv opera1h2 pe lampi, cu PCL uri si PL uri care se ardeau si care au trnaformat pe tata din profesor in electronist de ocazie, avand portia periodica de curenti electrici foarte necesari eu pt un om zdravan de la tzara.
Asa ca am vazut "Toate panzele sus", "Norman", "Dalas" ul, "Ciresarii" etc tot prin vecini sau multe episoade inlocuite de miute in "poiana bisericii" sau seara in "curtea scolii" cu mingicari de mai venea cate un parinte cu biciul (la intimidare) dupa odrasla care nu mai calcase de dimineata pe acasa, pierzand ziua pe la altii sau pe la Cosustea la prins de peste la mana (nu am fost bun la faza asta dar puteam sa pierd o zi cu picoarele in apa si sa duc plasa cu peste la cei mai dibaci).
Inlocuirea statului la "mamaia" (primii 7 ani) cu pastoritul celor 3-4 curci batrane si a 30-40 de pui de curca (una bucata curca era fentata si mai clocea si oua de rata si era beleua dracu sa vezi cata grija avea o curca de ratuste si statea in parau cu ghiarele cu orele). Perioada coincinde cu "Cei 3 muschetari", "Dupa 20 ani", Jules Vernes cate volume mi au intrat in maini si nu mai stiu.. Ah, in clasa 2 a am citit "Aventurile lui Habarnam ..." carte de cotitura care combinata cu mica mea experienta TV m-a facut sa spun in clasa 2 a in fata inspectiei ca rata are ghiarele ca "Omul din Atalntis", raspuns apreciat si care a ajuns si la urechile parintilor, "foarte mandrii" de asta si mi-au recomandat o vacanta la "mamaia" sa aprofundez cunostintele despre natura si rate (desi aveam si acasa speciile respective).
Tabere la Navodari, Delinesti (aici am si venit acasa cu paduchi si trecand la un zero absolut), Albatros, Pauleasca, Bucsoaia.
Ramasul neregulamentar dupa ore la fotbal in curtea scolii dupa ce plecau profesorii, cu capetele sparte pe acolo si careul de a doua zi si pedepsirea la palma a intregului lot (ambele echipe) in defavoarea scaderii mediei.
Pastoritul animalelor a coincis cu Sienkewicz (toata trilogia dar quo vadis a fost prea grea pt mine), Rebreanu, Preda, Sadoveanu, M Sebastian etc. Televizorul era tot mai defect si pile nu aveam pentru unul pe tranzistori.
Perioada postrevolutionara a coincis in mare parte cu liceul (marky mark, MJ, depeche, metalica, glen medeiros..), cateva chefuri pe sfarsitul liceului, balurile de boboci.
Bataile cu Gadea au fost intrerupte deoarece proportiile se marisera iar antrenorii nostrii se insurasera si trebuiau sa si ingrijeasca pe ai lor copii. Au inceput HC 90 ul, montajele de statii de amplificare, cursele de biciclete (nelegale beer.gif ), deplasarile la tara in weekend cu autobuzul vechi si plin de nu se inchideau usile si fara sansa de a mai avea loc in el duminica la intoarcerea in oras....
hai ca am scris..
f1anatic
Ce ziceti...sa facem thread-ul asta sticky ?
Elena A.
Misto articol....Acum ca ma gandesc bine, am avut o copilarie frumoasa si cred ca ai mei copii nu o sa fie atat de norocosi (desi imi doresc sa ma insel). Si eu fac parte din generatia asta si ma bucur ca am trait in timpurile alea, cand totul era atat de nou si de frumos, cand in fiecare zi mai descopereai cate ceva, cand puteai sta toata ziua afara fara sa te plictisesti si fara sa tanjesti dupa mess sau jocuri pe calculator. Or fi astia mici mai cool, dar noi suntem de-a dreptul MISTO!
MotorHead
cam pathetic articolul

atatea sunt enumerate incat e greu sa nu te identifici catusi de putin

oricum, nu ma bucur DELOC ca am apucat vremurile alea penibile
marius68582
Despre articoluil de mai jos vorbeam,si parca e si mai emotionant.

Copilarie cu cheia de gat

17 August 2006 | de Adriana Oprea Popescu

Cand ma aplecam pe banca sa scriu, imi impungea capul pieptului. Era o cheie banala de bloc, auriu coclit, cu gust metalic si sarat. Nu i se vedea decat snurul din elastic subtire, care evada de sub gulerul uniformei pepite.
Cheile erau ascunse pe sub haine, lipite de piele si de respiratiile noastre nauce. Din cand in cand, sufocati de panica, ne pipaiam sa vedem daca mai sunt acolo. Traiam tot timpul cu spaima ca "am pierdut cheia". Se intampla..., urmau ore intregi de stat pe betonul din fata blocului, nemancati, in asteptarea parintilor care aveau sa ne pedepseasca pentru efortul de a schimba yala de la intrarea in casa.
Cheile erau cea mai de pret avutie a noastra. Si nimeni nu trebuia sa afle ca le purtam legate de gat. Eram speriati cu scenarii apocaliptice, in care hotii de apartamente ii urmareau pe cei vorbareti si-i atacau chiar in fata usii. Intre noi nu ne mai feream. Cand ne schimbam pentru ora de sport, cheile varate sub maiourile tetra ne asezau sub acelasi poloboc crestetele chiluge. Pe atunci era normal sa ai la gat "medalia de la casa", asa cum azi e normal sa-ti atarne de grumaz un mobil...
ADUSI DE BARZA. N-am trait mai bine sau mai rau decat copiii de azi. Am trait. Pe noi ne-a adus barza si ne-a asezat, ca pe niste coconi, in vatra cuminteniei si a asteptarii. Am crescut infasati ca sarmalutele, printre gamelele de tabla si olitele de care eram legati la cresa. Eram frumosi, aveam pampoane rosii prinse-n crestete, sub barbie, de carucioare. Am supravietuit deochiului si timpului blestemat in care ne-a fost dat sa ne nastem. Visele noastre, pazite de ochiul pestelui de sticla de pe televizor, erau bantuite de miros de portocala si de baloane de guma "Tipi-Tip". Citeam pe ascuns "Elevul Dima dintr-a saptea" si "Boccaccio", iar la vedere "Ciresarii" si Jules Verne. Noi nu ne trimiteam SMS-uri, ne fluieram sa iesim afara. "Mama lu’ Cutaaaare... Il lasati pe Cutare afara?"
Baietii isi scriau cu pixul pe tricouri numele fotbalistului preferat. Jucau fotbal pe terenuri decupate din cartoane, iar fiecare nasture avea un nume. Cei care "driblau" erau la fel de pretiosi ca si o minge "Artex". Jucam "Tara, tara, vrem ostasi" si "Flori, fete sau baieti", de-a "v-ati-a" si "arimjimjim, aramjamjam"... Saream elasticul si sotronul desenat cu un ciob de caramida pe asfaltul din fata blocului.
RATIA DE FERICIRE. Singurii nostri roboti erau cei construiti din pachete de tigari lipite. Aveam papusi fara sex, ca ingerii, si bara de batut covoare de langa bloc, unde fetele faceau "exercitii la paralele", imitand-o pe Nadia. Pocneam cu bolovanul capsele adunate in staniolul de la ciocolata chinezeasca si suflam cornete de hartie prin tevi. Nu aveam Playstation, Nintendo, X box, jocuri video, 99 de canale de televiziune prin cablu, dolby surround, celulare personale, calculatoare, chat pe internet. Dar aveam prieteni... Verile noastre aveau miros de brifcor si gust de susan. Ne smulgeam matricolele cusute de pe bratul uniformei si alergam bezmetici, ca fluturii in sticla. Ne balaceam cu picioarele intr-o apa nesfarsita, de pe pontonul nici unei sperante.
Luam "Pepsi" pe sub mana de la cantina partidului si mergeam in fiecare vara in cate o tabara de pionieri. Stateam la cozi, "inaintasii" care tin randul, stateam in frig, stateam pe intuneric si aveam cartele. Dar nu stiu cum de s-a intamplat, am reusit, asa copii cum eram, sa ne luam ratia de fericire. Cate-o portie mica de fiecare, sa ajunga la toata lumea...


DESENE. Noi n-am avut DVD player, ne uitam la diafilme proiectate pe perete. Acelasi ecran fara plasma, unde, in serile in care se oprea curentul, umbrele mainilor inchipuiau animale la lumina lampii cu gaz. Jucam "fazanul" si construiam masini si palate din placutele metalice de la "Mecano". Doar cinci minute pe zi, inainte de telejurnal, ne uitam la "Mihaela si Azorel", alb-negru, si stiam doar ca Donald arata ca ratoiul-jucarie din cauciuc, cu bluza de marinar. Am supravietuit serialului "Dallas" si-am inventat un joc in care numaram in engleza: "Uan, ciu, sfri/Pamela vrea copii/ Si Bobby nu o lasa/ca este prea frumoasa". Aveam clasoare cu timbre si colectie de surprize cu fotbalisti de la "Turbo".
Ne jucam de-a printesele (un fel de "real life role play game"), beam apa minerala "Aurora" (un fel de MD de-acum) si mancam inghetata "Polar" (fara inlocuitori). Ne coloram guma de mestecat cu varfuri de creioane, ca sa creada lumea ca-i straina, si ne umpleam pauzele de scoala cu biscuiti "Voinicel"... Aveam sugativa si pic cu care ne stergeam singuri greselile. Nu luam niciodata "foarte bine" la scoala, dar eram incoronati la fiecare serbare cu coronite uriase din garofite roz.
MAJORATE. N-aveam sali de cinema cu sunet dolby, dar faceam cozi la filme ca sa vedem "Liceeni" sau "Declaratie de dragoste". Ascultam muzica la maguri si casuri aduse de la rusi si inregistram melodii straine de la "Vocea Americii". Noi, unbelievable, n-am avut manele... Si nu ne faceam dedicatii muzicale in direct, primeam/trimiteam bilete in care ni se cerea/ceream prietenia. Noi n-aveam bloguri pe net, completam oracole pline de poze decupate din almanahul "Cinema" si scriam in loc de mail-uri lungi scrisori de dragoste. Adidasii "originali" aveau trei dungi laterale, iar scurtele evadari, miros de tigara de la polonezi si de nechezol. Singura casa de moda renumita era solarul de la mare, unde veneau bisnitarii. Noi nu ne-am dat niciodata beep-uri, aveam la colt de strada telefoane cu fise, cu receptoare prinse-n furca. Ne faceam majoratele si mixam Depeche Mode si CC Catch cu bluzurile de la Modern Talking. Eram imperbi si trimbulinzi, fara sa stim prea bine ce inseamna asta. Eram misto si faini, niciodata cool.
RITUAL. Parintii nostri lucrau in schimburi, unul venea, altul pleca. Pranzul de duminica era o sarbatoare sfanta, pentru ca atunci ne strangeam cu totii in jurul mesei. N-aveam baby-sitter, n-aveam after-school-uri si nici internet-cafe-uri. In fiecare dimineata, inainte de a pleca la scoala, inghiteam stoici dumicatii de paine integrala unsa cu unt sarat, din care tasneau broboane de apa.
Ne puneam ghiozdanele de carton in spate, bentita elastica pe cap si apoi, ultimul ritual inainte de a iesi pe usa, cheia agatata de gat. Pentru cateva secunde, metalul rece ne anchiloza miscarile. Noi n-am trait mai bine sau mai rau. Am trait.
DULCE
"Marmelada. Scovergi si checuri fara oua. Glucoza cu textura de sapun si pufarine. Lipiciul «Pelikan», dulce la gust, in cutii de plastic cu lopetica. Pasta de dinti «Optima» cu aroma de banane. Buchetele de ghiocei"
SI AMAR
"La depanusat porumb (gramezi sub care se ascundeau soricei orbi, abia fatati), scos sfecla de zahar (exclus datul cu spitul), cules de struguri (maini negre si lipicioase). Pranz cu sandvisuri din parizer prajit, branza si mere"


Articolul original publicat parca intr-un ziar,continea si o poza de grup cu vrajnici pionieri de-o schioapa aparatori ai idealurilor socialiste....
James Kilowatt
Imi pare rau ca trebuie sa stric romantismul, dar "noi" ascultam manele mai mult decat "ei" :bash:
Marlanii care umbla cu mertzanu' cu maneaua la maxim, in maieu si arunca pachetul de tigari pe geam sunt de muuult mai multe ori din "generatia soimii patriei" decat din generatia playstation.
MotorHead
James, ai idee pe ce muzica danseaza pustimea in discoteci? surprise-surprise: manele

neamuri proaste au fost si atunci si sunt si acum, procentul de marlani este acelasi
Mariustom
James, nu mă jigni biggrin.gif

Uscături au fost și atunci, sunt și acum și vor fi întotdeauna. Trăiesc printre noi ca neghina, buruienile, etc.

Important e să cernem pe cei din jurul nostru blush.gif biggrin.gif

arigato.gif :wave:
James Kilowatt
Exact asta spuneam si eu... iar generatia nu e un criteriu wink.gif
Han.solo
Eu unul in scrisoare nu ma identific decat cu varsta. Si daca e sa-mi amintesc, prefer primul montaj IPRS Baneasa, primul telescop nemtesc, articolele de popularizare a fizicii, Star Wars, etc, singurele mijloace posibile (cel putin pentru mine) de lupta impotriva mediocritatii ridicate la nivel de politica nationala. Si convingerea ca daca nu se schimba ceva ar fi trebuit sa aleg calea inotului peste Dunare, lasand in urma parinti si prieteni.
Ce mai lipsea? Curentul se taia, ratii aveam, platiti la fel eram toti indiferent ce faceam, mai lipseau cantinele populare la care sa fim obligati sa mancam toti la fel. Sau sa-l slavim pe Ceausescu sanctificat.
Liceenii, Modern Talking, rock-ul, Cenaclul, bautura si femeile? Paleative...
Si acum abunda prostia, nesimtirea si cretinismul, dar ai alternative sa-ti poti face propriul sistem de valori morale. Ups, iar am scapat un cuvant greu...
Generatie? Poate, si cred ca unii isi aduc aminte cu placere si au poate dreptate. Individ? Cu certitudine nu, chiar si scrisoarea ascunde valorile fiecarui individ intr-o masa amorfa, cu aer bucolic/pastoral (a la Liceenii) dar o puternica duhoare orwelliana.
Random
Ori is eu mai batran(1975) un pic ori nu-s in targhet: la noi era la moda "lapte gros" , Modern Talking, Snap, Bajaga i Instructori, Bijelo Dugme, Phoenix, Compact Cluj, Iris,The Doors.
Manele erau si atunci(nu aveau amploarea asta) dar le uram la fel ca acum. :bandit:

PS:uram sa tin cheia la gat. O tineam in buzunar tot timpul....si mancam fondante cu 3 lei bucata,parca... si paleuri...si "amandine" cu 5 lei...si "marga" cu 3 lei. In rest, pana nu se "curata" generatiile contaminate, adica a noastra si a copiilor nostri nu se va schimba nimic in Romania, deci pana una alta eu votez pentru Basescu la referendum. Considerati o scuza ce am scris cu un rand mai sus daca nu subscrieti.
Oana
wow....doar ce am retrait in seara asta cateva dintre momentele copilariei cu o prietena pe care n-am mai vazut-o de cativa ani...am ras in hohote...cred ca n-am mai ras asa de ani buni...e clar ca nu putem spune ca a fost mai bine atunci, sau ca este mai bine acum...sunt plusuri si minusuri in ambele cazuri...ma identific in articolul ala cu multe chestii...oracolul il mai am si acum, nu stiu cum de l-am mai pastrat, dar ma bucur ca am facut-o...as juca oricand castel sau frunza si as "vizita" si maine caisul unor vecini de-al bunicilor, care nici nu cred ca stiau ce gust au caisele lor...in plus fata de ce s-a enumerta aici imi mai aduc aminte de cornete, in special de alea care aveau borduri in varf, si de prastie...eram mai rau ca-n couter-strike...
cred ca generatia de acum nu se bucura nici de 5% din toate astea, dar se pare ca nici nu le trebuie...eu una ma bucur ca am profitat si de perioada de atunci, dar si ca am ocazia sa o exploatez pe cea de acum...
f1anatic
Daca as putea sa imi schimb copilaria pe ceva cu computere, playstation si elicoptere radioghidate ...NU AS FACE-O. Aceea a fost copilaria mea si mi-a placut asa cum a fost.

Iar pe mine ma va napadi nostalgia si mai mult la vara.

Si BTW azi la un incendiu am pus-o de-o pretenie cu 2 alti romani. Ca naiba...
ozz86651
Sint in mare de acord cu postul lui James cu citeva amendamente. Marele avantaj cind copilaresti intr-o tara saraca (comunista sau nu) e libertatea si lipsa tentatiilor materiale (in sensul ca toti eram la fel de amariti). N-am avut TV (intimplator eu nu am nici acum smile.gif) si calculator sau playstation. Asta e un plus imens in viata mea.
Prin prisma asta ma calca pe nervi Negroponte asta cu laptopul lui de 175$ ca bietii copii saraci sa-si permita si ei ... ce? Porno? Mess? Mirc? Quake? Unreal Tournament? Civilization? NFS? Sa nu mai fie prosti si sanatosi cum erau cind se jucau pe maidan si duceau capra la pascut. Sa fie prosti, grasi, ochelaristi, virgini, masturbatori, impotenti fizic, bolnavi.
Partea la care nu sint insa de acord cu James este cu revolutia. Da, copiii de azi sint mult prea asistati. Dar si aia din generatia mea dar crescuti in vest au fost. Si la noi in Ro, copiii d ela sat erau mult mai putin asistati ca aia dintr-un oras mic care erau mai putini asistati ca cei dintr-un oras mare. Dintre astia neasistatii, din tarile amarite, din orasele mai mici, ce mare vax am facut noi? ce revolutii? ce minuni?
RUE
eu mi am oprit expunerea in liceu, dar totusi am sarit contactul cu prima revista autotturism in clasa a 3 a (1985) iar in 86 am renuntat la cumparatul la bucata si in urma unul castig exorbitant de 77 lei la pronosport (a luat bataie Napoli cu Maradona in teren, pe teren propriu) am facut primul meu abonament cerand astfel sa nu ma mai oblige sa mi fac abonament la Cutezatorii.
A fost contactul cu Alain Prost, Sena, masinile de orice fel, povestea lui Petre Cristea in almanahul auto despre cursa de la Monte Carlo castigata de el, Ludovic Balint, Dacia Sport, Lancia Delta integrale.
Am descoperit astfel o lume noua de care nici nu se pomenea la TV in cele 2 ore de program si alea alternate de intreruperile electrice, lampa cu motorina ce afuma tavanul (gazul venea rar la magazin).
87 a adus debutul meu ca sofer pe terenul de fotbalsi in saptamana urmatoare, proba de macadam - drumul bunicii - 2 km coasta cu tot tacamul unui drum de tractoare.
James Kilowatt
@Ozz
nu m-am referit neaparat la chestii marete... desi ne-am putea gandi si la asta. Generatia aia de amarati care au trecut prin razboie reci si calde au ajuns pe luna, in timp ce cea a copiilor lor supra-protejati s-au intors la coada vacii. La propriu, cursa spatiala s-a transformat in cursa agricola. Aia au inventat injectia, motoarele supraalimentatate, si chiar si airbagul, iar astia regulile Euro... wink.gif e doar o metafora, insa cred ca reprezinta destul de bine ce vreau sa spun.

Chiar si la nivel individual se vede ce vreau sa spun. Noi astia "amaratii" am reusit sa ajungem mai departe decat de unde am plecat, in timp ce "asistatilor" occidentali din ziua de azi li se pare absolut normal sa ramai repetent de 2-3 ori, sa nu-ti termini studiile ca nu cumva sa te surmenezi, sa-ti faci ani sabatici la 20 ani pe banii babacilor, ca deh, trei ani de facultate te-au rupt, sa dai vina pe lume daca esti alcoolic, fara sa faci insa vre-un efort sa corectezi lumea respectiva, etc.

O generatie care se declara frustrata si care iese apoi in strada ca sa NU se schimbe nimic, are o mare problema de identitate si de "potenta", chiar daca atunci cand vezi la TV masini arzand ai spune ca e un exces de testosteron. Si nu e vina playstation-ului, e vina celor care i-au crescut.
Alex-F1
Na pai daca tot ati dat-o-n nostalgie prelungita, atunci nostalgie sa fie......check this out arigato.gif >>> VA MAI AMINTITI? <<<

- piedicile de'un leu
- tampoanele de vata
- Ocska Piatz
- culegerea de I. Petrica si Gheba
- comentariile la romana
- miutza
- sticlele de lapte unde bagai monede de 5 lei
- "Cico ima guma ?" - pe sarba smile.gif
- Bicicletele Pegas si Ukraina
- Artex de piele
- paletele de ping-pong cu "piele intoarsa"
- "tub berman cu cornete"
- autobuzele cu gas deasupra si aveau si o reclama comunista smile.gif
- Banane verzi tinute pe dulapul din bucatarie la copt.
- Dozele goale de Coca-Cola, pepsi, bere...etc expuse pe dulap
- Roboteii din pachete de tigari straine goale
- O portocala mincata in jumatate de ora, decojita de toate cojile si pielitele si degustata pe indelete.
- Pif vs. Rahan. Sau, daca nu, benzile desenate din Cutezatorii.
- Practica in uzina vs. practica agricola.
- Bomboanele Cip, multicolore si mici cit o gamalie, care se mincau direct cu limba.
- Dropsurile chinezesti anti-tuse, care generau dependenta. Ca si lipiciul Pelican...
- Uniforma azurie de PTAP, cu bereta care putea fi purtata sugubat, pe-o ureche. Trageri (vorba vine... prilej de picnic UTC-ist).
- Catalogul Neckermann pe post de coffee table book, pe care-l rasfoiai in vizite si cu care te jucai jocuri de genul "alege-ti un singur lucru de pe fiecare pagina".
- Plasele cu pagini din Neckermann, facute de tigani (plasele de Adi erau de ocazie!)
- Cenaclul Flacara.
- Drajeurile cu dextroza Olimp.
- Negustoresele poloneze de la "nudisti". Turistele est-germane (cica veneau si suedeze, dar nu le-a vazut nimeni).
- Tenisii de Dragasani vs. baschetii chinezesti.
- Comandantul de unitate cu snur albastru (cel mai tare!).
- Focul din ultima seara de tabara.
- Brigazile artistice si de "agitatie"(?!).
- Ciocolata chinezeasca Golden Bee, cu o albina gigantica pe ambalaj.
- Televizoarele Venus, Diamant si Sport. Telecolor!!!
- Album duminical. Gala desenului animat. Cascadorii risului.
- Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de economie politica.
- Cacao (sau ce-o fi fost...) indiana Maltova mincata direct din borcan, cu lingurita.
- Glucoza "din fabrica" - cu textura de sapun, dar care macar nu-ti spargea dintii.
- Pufarine.
- Orasul strabatut pe jos in creierii noptii si prin nameti pentru ca ai pierdut ultimul autobuz plecind de la un "majorat".
- Coniac albanez, vodca poloneza, vermut Mamaia.
- Carpati vs. Bucegi ("Moartea pe schiuri" - ce vilva au facut cind au aparut, toata lumea se inghesuia sa le cumpere pe motiv ca nu puteau fi mai proaste decit ce se gasea deja pe piata...).
- Cerneala Pescarus (pentru norod) vs. cerneala Pelikan (pentru
"premianti").
- Zanganitul navetelor cu sticle de lapte la 5 dimineata. Tata cobora boscorodind (isi lasase de cu seara plasa cu sticle la o coada virtuala in spatele magazinului)
- Fotbalul cu fise pe catedra. Tabloul "lui" deasupra catedrei.
- Matricola si bentita.
- Peisaje decolorate si acoperite de rahat de muste in compartimentele de tren, in camerele de hotel si in scara blocului.
- Radioul Gloria, cu nume de orase exotice pe cadran unde ascultai cotele apelor Dunarii, "Moldova Veche (cu accent pe primul "o") baisse cent centrimetres..., corul Madrigal, teatru radiofonic si, bineinteles, "Aici Radio (pauza scurta) Europa Libera".
- Metronomul lui Radu Teodoru vs. topurile lui Andrei Voiculescu.
- Pick-up-ul cu placi din Bulgaria vs. magnetofonul rusesc Majak
- Blugii cu fermoar cusut peste tiv ca sa nu se zdrentuiasca.
- Cipicii crosetati din macrame vs. espadrilele cu talpa de sfoara.
- Cravatele din piele de la Fondul Plastic (basca, toate celelalte orori de la Fondul Plastic...).
- Bicicleta Pegas cu coarne vs. semicursiera Turist.
- Gumela vs. guma chinezeasca in foita de orez.
- Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Olimpia Panciu, Eva Kiss, Gil Dobrica, Marian Nistor, Marina Scupra.
- ABBA vs. Boney M.
- Circuitul casetelor video in natura.
- Canistrele cu benzina din portbagaj la plecarea in vacanta.
- Raftul cu scule in portbagajul fiecarei Dacii.
- Apa calda de ziua lui, de ziua ei si de 23 august.
- Bateria de la masina carata pina sus, in apartament, ca sa ai lumina pentru teme.
- Fondu' clasei.
- Fier vechi (?), castane (?!), sticle si borcane ("atita-ti trebuie, sa-mi iei borcanele de muraturi!"), maculatura (ideal, cartele perforate de calculator, ca trageau greu la cintar).
- Careul din prima zi de an scolar.
- Uniforme zdrentuite in ultima zi de liceu.
- Jurnalele dinaintea filmelor de la cinema (cine-si mai aduce aminte despre ce era vorba in ele?...)
- Elevul de serviciu pe scoala.
- Elasticu=27 sarit pina la pierderea cunostintei.
- Nectarul bulgaresc ("bea-l cu apa minerala, ca e prea gros, o sa ti se opreasca in git...").
- Caramelele bulgaresti vs. bomboanele cubaneze.
- Nita & Nastasescu. Revista de fizica & chimie. Comentarii la romana.
- Ciorapii flausati (ideal cu trei dungi).
- Maieurile de plasa chinezesti, vopsite si purtate peste tricou de alta culoare.
- Ceasurile Raketa.
- Aparatele foto Smena.
- Apa minerala Aurora, cu sedimente ("e buna, are fier, minerale...").
- Tigarile Cismigiu (Kent-urile romanesti care va sa zica).
- Frucola vs. Brifcor vs. Zmeurata.
- Patinele cu rotile (patru, ca la masina).
- Pungile de un leu.
- Serialul "Liniile maritime Onedin".
- Cupa Campionilor Europeni.
- Dumitru Prunariu.
- "Povestiri istorice" vs. "Legendele Olimpului".
- Winnetou vs. Old Shatterhand.
- Caciulile rusesti din blana de iepure.
- Caciula de dama tip "burlan", jambierele multicolore, mania tricotatului.

Mai vreti? biggrin.gif
Lucian55
Interesant articolul, numai ca nu ma regasesc nici eu nici fimiu in el. Eu prea batran el prea tanar. ( Eu .... 45 :angel: fimiu face 17).
Copilarie Buna am avut si eu. Imi aduc aminte ca nu se gaseau masinute frumoase si cand aveam cate una mica si amarata mergeam pe plaja cu ea, o taram prin nisip pe langa cearsafurile strainilor, si plecam mai departe si cu masinuta copiilor lor blush.gif.
Despre muzica de atunci pot sa spun ca nu m-a pasionat subiectul, dar ascult cu placere o muzica mai veche cat si una cat se poate de noua pe care o asculta baiatu meu.
f1anatic
Gata.

Trebuie vizionat Liceenii in grup (adica toate 4 din serie) precum si Ciresarii (eu am o copie a Ciresarilor alb-negru de prin anii 60. Nu a mai fost o serie mai noua ?)

Damn...cu voi nu e de gluma. Sintem o generatie de nostalgici.
Baby Blues
Filmul Ciresarii l-am vazut dupa ce am citit cartea si ca orice film vazut dupa, te dezamageste. Eu altfel ii vedeam pe Ursu, pe Maria, etc. Peisajele: pestera, muntele, etc altfel erau vizualizate de mine. Dar in sfarsit, a contat ca le-am citit si recitit de vreo cateva ori cu si mai mare placere de fiecare data.
Aventurile lui Habarnam vreau sa va spun ca mi-au marcat profund copilaria si vreau sa recunosc cu rusine, ca si cand am fost prin liceu am regasit-o si am citit-o cu placere intr-o zi numai de dragul reamintirii atmosferei cu piticii si inventii traznite. Doctorul Pilula (parca) Surubel si Piulita, etc au fost personaje care te faceau sa traiesti intr-o lume pe care probabil majoritatea copiilor din ziua de azi nu o mai pot visa citind pe internet.
Plecatul la scalda, mersul pe bicicleta "Pegas" cu saua lunga si cu coarne de "motor" sau pe "Ukraiana" lui bunicu, vor fi momente pe care nu le voi uita usor.
"Karturile" facute din placaj de lemn si cu rulmenti, parasutele cu pocnitoare din suruburi si cu catran de la chibrituri, etc nu le-am mai vazut azi. Acum se gasesc masinute electrice cu care copii de 5-9 ani se plimba pe trotuar.
Imi aduc aminte ca in anii 80, nu erau atatea masini iar parcarea era cam goala si stiam exact cand venea vecinu' acasa cu masina si unde o parca si ne alegeam locul unde jucam "tenis cu picioru" in functie de cine venea mai tarziu. biggrin.gif
Au fost si poate nu vor mai fi. Poate nu mai joaca nimeni "cartoane" sau "tablite" cu fetele de la chibrituri si cu capace de la sticle de apa minerala sau bere , batute si facute foita.
Ar mai fi multe dar mai las si pe altii.
Skywalker
din 28.06.1977 am prins cam tot ce se putea.
air_wolf
sint multe de care ne amintim cu placere. dar sintem si parinti. copii care se joaca la computer provin din noi (in 90% din cazuri) si noi nu stim ce sa le transmitem. stim doar ca vrem sa ne uitam la tv pina ne ia dacu pe la 3-4 dimineata, ne declaram obositi si facem orice ca sa taca din gura... asta e goana dupa bani... se rasfringe asupra copiilor nostri. ei traiesc din "combinatii", noi vindeam sticle, borcane, hirtie si fier vechi. la 5 ani noi furam teava de pe santiere iar ei nu sint in stare sa se tina ca lumea pe picioare. la 10 ani plecam dimineata si veneam seara, acum ei dorm pina la 12, se uita la tv pina la 18 dupa care joaca un CS pina la 3-4 dimineata sau isi dau buzzuri sau fac sex virtual...
este doar vina noastra. este vina noasra ca nu mai exista pedeapsa cu moartea pentru crima.
eu zic sa ne uitam in spate si sa vedem diferentele. sintem o generatie de fricosi, de debusolati. foarte putini au pastrat viu acel spirit si acea libertate pe care a avut-o copilaria noastra si si mai putini o transmit copiilor lor.
Baby Blues
QUOTE(air_wolf)
sint multe de care ne amintim cu placere. ...
eu zic sa ne uitam in spate si sa vedem diferentele. sintem o generatie de fricosi, de debusolati. foarte putini au pastrat viu acel spirit si acea libertate pe care a avut-o copilaria noastra si si mai putini o transmit copiilor lor.

Nu prea cred ca noi suntem generatia cea mai vinovata pentru starea tarii. Eu zic ca suntem cam primii care ne trezim la realitate. Cei de peste 25 si pana la 35 suntem cei care am scos tara de sub Iliescu, cei care am dat primii specialisti din facultati in anii de dupa revolutie. Cunosc f.multi prieteni care sunt foart bine recunoscuti in firmele unde lucreaza si marea majoritate sunt de varsta mea. Cei mai multi specialisti in IT daca nu ma insel sunt din generatia noastra, etc, etc.
Noi inca avem o sansa sa schimbam mentalitatea parintilor cu a noastra, parinti care au fost invatati sa faca mici smecherii ca sa traiasca sau inca mai au mentalitatea comunista paguboasa care si fara sa vrea le-a fost inoculata cu forta. Noi inca nu am plecat prin Turcia sa cumparam aur, nu am vandut benzina la sarbi...
Sper sa fim o generatie ...buna. Eu chiar cred ca suntem! biggrin.gif
air_wolf
QUOTE(stefan_adrian)
QUOTE(air_wolf)
sint multe de care ne amintim cu placere. ...
eu zic sa ne uitam in spate si sa vedem diferentele. sintem o generatie de fricosi, de debusolati. foarte putini au pastrat viu acel spirit si acea libertate pe care a avut-o copilaria noastra si si mai putini o transmit copiilor lor.

Nu prea cred ca noi suntem generatia cea mai vinovata pentru starea tarii. Eu zic ca suntem cam primii care ne trezim la realitate.


dearte de mine gindul asta. nu, noi doar stam si ne uitam cum fosilele comuniste si fac jocurile. mai rau, cei tineri, care sint acum pe linga ei, invata aceleasi lucruri. am zis ca sintem lasi, fricosi si debusolati: ne tinem copiii in lesa, nu ne ajutam vecinul decit daca "ne iese ceva", tot ceea ce facem are un interes. asteptam intotdeauna sa vedem ce se intimpla, nu avem nici o initiativa, ne uitam si ne plingem de mila. inca mai credem ca exista minuni.
Baby Blues
O minune ar fi singurul lucru care ne-ar schimba tara mai devreme de 20 de ani, dar asta e alt subiect.
Imi aduc aminte de un alt joc pe care il jucam in copilarie si era un fel de harjoneala a tinerilor lupi din haita care prefata conducerea pe viitor a acesteia. - "Frunza". Mai juca cineva? biggrin.gif
Era unul din jocurile mele preferate cu toate ca eram destul de slabut si mai si pierdeam.
Oana
asta-i frunza pe care o stiu eu...

de aici m-am ales cu cele mai multe julituri...si apoi de la castel...acolo ma impiedicam :bash:
_Constantin_
Sincer va spun, mi-au dat lacrimile. Uitasem. Mult de tot. Eu am suferit toata copilaria de o chestie... eu nu am aveam cheie. Stau si acum la casa si ma credeti ca imi doresc chei. Nici acum nu am cheie de la casa si daca mi-as face vreodata sigur as lega-o de gat, sa vad si eu cum e. Va multumesc pentru acest topic.
Elena A.
Maiculita, mama, cate randuri de haine mi-am rupt la frunza!! Da' era jocul preferat in gasca noastra. Ma rog, se cam batea pt suprematie cu "v-ati ascuns"-elea. Pe langa astea doua, ne mai ocupam timpul cu srijinitul gardului, cataratul in copaci si primitul de pungi cu apa in cap de la bosorogi senili (se suparau ca le deranjam somnicul de dupa-amiaza), datul in carti (eram specialista, toti imi solicitau serviciile biggrin.gif), "flori, fete si baieti", "adevar si provocare", mersul cu bicicleta (de obicei era o singura bicla si o "faceam posta" laugh.gif), asmutitul cainilor din cartier pe bietele pisici, tot din cartier (blush.gif) si ... ma mai gandesc, ca mai erau si altele, dar le-am mai uitat cu timpul smile.gif
Alex-F1
QUOTE(_Constantin_)
Stau si acum la casa si ma credeti ca imi doresc chei. Nici acum nu am cheie de la casa si daca mi-as face vreodata sigur as lega-o de gat


....io unu n-am inteles faza asta, dar poate imi scapa mie ceva la ora asta blink.gif
In alta ordine de idei, adevarat va spun ca io n-am auzit/jucat "Frunza" niciodata....cred ca unele jocuri mai difera de la o zona a tarii la alta....nu zic acuma ca in Timisoara nu era cunoscut jocul asta, dar io, din toti copiii cu care am avut contact in copilarie (si n-au fost putini), n-am auzit de jocul asta si nici nu stiu cum se joaca....schema Oanei din pacate nu-mi spune mai nimic.....poate imi explica si mie pe scurt cineva principiul jocului, ca acuma chiar m-ati facut curios! arigato.gif
Alte amintiri proprii si personale:
- colectionarea si schimburile de "masinute de fier", timbre, "Pif-uri" etc
- "Tara, tara vrem ostasi"
- turele prin cartier (si nu numai) cu bicicletele erau la mare pret....pe cei care nu aveau biciclete, ii mai caram pe acel portbagaj din spate....si bineinteles nelipsitele cazaturi (chiar si in grup), cand treburile erau impinse peste limita aderentei biggrin.gif
- scunsa/prinsa....seara, la lasarea intunericului era "marfa" si in special prin blocurile care erau in constructie...
- iarna, dupa taierea porcilor, dupa ce soseam de la tara, ieseam afara la joaca cu un colt de paine intr-o mana si o bucata de carnat afumat in cealalta
- elasticul jucat 90% de fete, iar noi "cavalerii" treceam cu bicicletele peste el si faceam concurs care poate sa puna frana chiar pe elastic, ca sa-l rupem.... biggrin.gif
- concurs: care sufla mai sus cornetele acelea de hartie (confectionate cu mare arta) prin acel celebru "tub berman" (adevarate arme - eu am avut si cu 7 tevi + ochean + manere)....ne rupeam plamanii incercand sa suflam pe un bloc turn (cu 10 etaje), dar nu prea reuseam mai sus de etajul 7-8....si mai venea cate un baiat mai mare (18-22 ani) si ne sufla o corneta pana pe bloc si atunci sa vezi oftica pe noi....nu mai spun cate intrau pe geam in casa la oameni.... biggrin.gif
- una mai sinistra: gaseam la tomberoanele alea mari de gunoi sobolani morti (unii inca mai traiau, dar erau pe moarte) de la otrava, ii legam cu o sfoara/sarma dupa biciclete si-i taram asa prin cartier (la curbe se rostogoleau si mai dadeau de bordura) pana cand li se jumulea toata blana de pe ei si ramanea numa pielea.... :puke: biggrin.gif - deh, copii, ce vrei, iti pui mintea cu ei? :angel:
....eh....si cate si mai cate....am fost o generatie libera, asta e clar, nu? Sincer, inca stau sa ma gandesc de unde sa incep cu educatia copilului meu.... :scratchchin: ....intr-o lume atat de complexa, e greu sa iei deciziile cele mai echilibrate si mai bune si mai sanatoase si mai si mai si mai..... :brave:
Elena A.
Schema pt frunza era doar un pic diferita la noi decat cea pe care a desenat-o oana, dar voi explica pe cea existenta. Frunza se joaca in 2 echipe. Ceea ce vezi tu in desen se executa la o scara destul de mare pe asfalt, in spatele blocului (neaparat acolo, altfel nu are farmec biggrin.gif ) In spatiul din proximitatea zonei cu verde se gaseste "casa" fiecarei echipe. Ideea de baza este sa iesi din casa fara sa fi tras in cealalta casa sau impins in afara zonei de joc. De obicei, la sfarsit ramaneau 2 persoane din echipe diferite si fie se razboiau corp la corp, fiecare incercand sa-l traga pe celalalt in casa sa si sa-l elimine, fie unul dintre ei incerca sa iasa din casa tot fara sa fie eliminat (adica tras in casa adversa sau impins in afara zonei de joc). Sper ca ai inteles ceva blush.gif

Mi-am mai adus aminte de un joc, dar nu mai stiu cum se numea: fiecare avea numele unei tari, stateam in cerc si unul in din noi avea o minge, pe care o arunca in sus si rostea numele uneia din tari (timp in care toata lumea o zbughea la fuga). Cel care purta numele tarii respective trebuia sa prinda mingea, moment in care toata lumea se oprea din fuga, si dupa trebuia sa-i nimereasca cu mingea pe ceilalti (cred ca un fel de leapsa). Si mai era "verde stop": trebuia sa ai mereu la tine o frunza sau ceva verde, ca daca nu, primeai porunca. Asta era un joc de vacanta de vara (adica atata dura biggrin.gif)
Oana
am sa-mi caut oraculul si am sa-i fac cateva poze...dar pana atunci, ia fiti atenti aici...

cand va bate vantul
peste parul tau
sa-ti aduci aminte
de numele meu

nu mai sunt motociclete
nu mai vin baieti la fete
acum moda s-a schimbat
vine fata la baiat

din oceanul pacific
a iesit un peste mic
si pe coada lui scria
te iubesc, nu ma uita
Daniel65671
Elena, imi aduc aminte si eu de jocul cu mingea si semana si cu "statuile" sau "1,2,3 la perete" si pana la urma cu "leapsa" (pe ouate).

Citesc si ma uimesc si eu cate lucruri am uitat in viteza si valtoarea vietii. Dar mi-am amintit cu multa placere si nostalgie de ele.

S-au spus atat de multe aici incat e foarte greu sa le mai comentez. Cel putin Alex parca a deschis un album intreg. Dar se putea grupa in cateva categorii: ce am trait noi; cum traiesc copii/tinerii de azi si cum sa ne educam copii nostri (mai putin discutat).

Este clar ca ce am trait fiecare prin prisma copilariei ramane de neegalat cu altceva de mai tarziu din viata. Dar o comparatie intre generatii parca se poate face.

Noi am trait mai putin sofisticat dar comunicam direct mai mult unii cu celalti si eram mai sociabili. Astazi comunicarea se face, paradoxal, singur in camera si in liniste, pe net.

Noi alergam, zbieram si eram plini de viata, cu mult mai putine dorinte. Azi, oferata e mult mai bogata (publicitatea sa traiasca) si atunci gradul de satisfactie se diminueaza pentru un lucru dorit si mult asteptat.

Eu, de exemplu, nu uit nici acum cate saptamani am lins o vitrina de jucarii, uitandu-ma la o masinuta teleghidata (cu cablu, nu prin radio) pana am reusit sa strang 70 de lei din cei 170 lei cat costa. Atunci, vazand ai mei cat de mult ma stradui, mi-au dat diferenta de 100 lei si mi-au luat-o. Nu va spun ca o mai am si acum. Fica-mea are un dulap plin de jucarii si dupa o saptamana de la primire le arunca in uitare, pentru ca apare altceva nou.

Vremurile s-au schimbat. E greu de judecat generatia actuala prin prisma a ceea ce am trait noi si parintii nostrii. Dar imi doresc sa ma tina Dumnezeu cu mintea intreaga si sa nu uit ce am facut si eu cand eram copil, astfel incat sa nu ajung sa-i spun fetitei mele "pe vremea mea nu faceam asa ceva..."
Elena A.
Dar de scrijelitul copacilor cu un cutitas bine ascuns de ochii parintilor va mai aduceti aminte? Numai asa puteau fi imortalizate "prieteniile" dintre baieti si fete smile.gif Cat despre oracol, era un tabu, nu era un lucru permis la scoala, nu aveai voie sa ai, sa vii cu el la scoala, sa-l completezi si sa-l dai altora spre a fi completat...si cand ma uit pe al meu si citesc ce-i scris acolo chiar nu inteleg de ce profii si diriga aveau atitudinea asta, pentru ca nu gaseai acolo decat niste copilarii, chiar copilarii, nimic compromitator. Ma amuz copios de fiecare data cand il citesc, pentru ca acolo gasesc incercarile mele si ale altora de a crea poezie (printre alte informatii banale, gen: adresa, nr. de tel, mancare si bautura preferate, muzica preferata, actor preferat sau intrebari "fierbinti" de genul: ce este sarutul, ai prieten/a, care este cel mai romantic loc din lume si alte dulcegarii din astea dragute si naive). Paginile cu secret erau cele mai palpitante laugh.gif
A K U
Cati dintre cei care condamna folosirea excesiva a calculatorului de catre copii n-ar fi facut la fel daca in copilaria lor ar fi avut si ei calculator, internet, mess etc.? Mie mi se pare ca tine numai si numai de parinti: vii obosit de la munca si nu mai poti sa stai dupa copil, sa te joci cu el, sa-l asculti, sa-i vorbesti si atunci il pui in fata calculatorului, cel putin stii ca nu se misca de pe scaun. Daca ai ceva impotriva, nu-l lasi si cu asta basta. Toate chestiile enumerate aici le-am facut si eu, ca multi altii, prostii de care-mi aduc si-mi voi aduce mereu aminte cu placere. Si da, parintii din ziua de azi sunt overprotective (aici intru si eu, fara discutie biggrin.gif), dar poti sa-i condamni pentru asta? Lucrurile se schimba neincetat si noi nu avem cum sa reactionam fata de copiii nostri cum au reactionat parintii nostri fata de noi. Imi inchipui cum ar fi sa-mi plece copilul la joaca si sa vina a doua zi dimineata, fara sa stiu nimic de ea (mie mi s-a intamplat, plecasem cu baietii cu bicicletele in "expeditie" si atunci nu erau telefoane mobile). Bine, ca taica-meu a anuntat militia, asta e altceva. Generatia noastra nu cred ca difera prea mult de cea MTV sau cum s-o numi. Diferenta e ca noi nu aveam atatea prostii care sa ne distraga de la joaca in aer liber, socializare si de la alte lucruri sanatoase pe care ar trebui sa le faca orice copil. Parerea mea...
Seri
Eu am prins cate ceva din fiecare generatie. In weekend-uri si vacante eram la tara la bunici, unde aveam o gramada de prieteni si faceam toate cele enumerate de voi mai sus, ce vremuri! In timpul saptamanii veneam la oras, unde nu aveam prieteni nici la scoala, nici la bloc. Inca de la 5 ani am avut un PC 386 si televiziune prin cablu, cu ele imi ocupam tot timpul liber. Intre timp am pierdut contactul si cu cei de la tara, dar si cu cei de la oras.
Eu chiar nu stiu ce face tineretul din ziua de azi ca sa se distreze si am doar 19 ani. I lack social skills! blush.gif
Alex-F1
QUOTE(Seri)
la oras, unde nu aveam prieteni nici la scoala, nici la bloc.....Intre timp am pierdut contactul si cu cei de la tara, dar si cu cei de la oras. Eu chiar nu stiu ce face tineretul din ziua de azi ca sa se distreze si am doar 19 ani. I lack social skills! blush.gif


.... blink.gif waw man....dar e infricosator ce scrii tu aici.... blink.gif Cum se poate sa nu ai prieteni la scoala??? Poate ai fost/esti tu o fire mai retrasa, mai timida sau care-o fi explicatia? Ca io stau si ma gandesc ca daca in perioada copilariei/adoleescentei as fi avut telefon mobil, nu cred ca mi-ar fi fost de-ajuns o memorie a telefonului cu 1000 de numere.....acum in schimb mi-e de-ajuns si 500..... biggrin.gif Nu stiu ce sa mai zic....io in adolescenta (15-20 de ani) nu m-am plictisit chiar deloc, dar azi in schimb vad zilnic grupuri de adolescenti (chiar si cunosc destui) care sprijina gardurile/bancile din cartier si sparg seminte (spre disperarea femeilor de servici de la blocurile respective biggrin.gif )....de ex. trec pe acolo, ii vad, iar peste 2-3 ore, cand revin, ii gasesc tot acolo.... :bash: Daca cineva ar veni si mi-ar spune ca, cunoaste viitorul 100%, jur ca n-as avea curaj sa-l ascult....as prefera sa nu stiu....zau asa.... blush.gif
Seri
Pai ce, ai vrea sa-ti povesteasca tot filmul inainte sa-l vezi? biggrin.gif
air_wolf
QUOTE(Dies Irae)
Cati dintre cei care condamna folosirea excesiva a calculatorului de catre copii n-ar fi facut la fel daca in copilaria lor ar fi avut si ei calculator, internet, mess etc.?


iote eu. am computer din '86 si desi ma jucam in jur de o ora pe zi, intotdeauna ieseam afara la fotbal. il foloseam in special iarna dupa ora 7... vara nici nu ma atingeam de el, ca eram pe strand sau in tabere
A K U
Ce faceai tu, wolf, cu calculatoru' in '86, cand nu stiu cati ani aveai? Ce jocuri existau atunci, aveai cumva Internet, messenger, CS si NFS?
RUE
cine avea comodore 64 era sef de cartier.. asta mai mult dupa 90.
dar erau CIP urile, spectrum, HC urile etc.
sa nu uitam de Saboteur 1 si 2, de incarcatul jocului de pe caseta audio, tineam butonul de play apasat sa nu dea eroare la citire (foloseam un SANYO muncit mult anterior).
deci erau calculatoare si in 86 in casele oamenilor mai interesati (eu abia in 91 cred ca mi am luat HC si in iunie 94 l-am vandut in consignatie (avea si defecte ascunse si am avut norocul sa ajung la magazin la scurt timp dupa ce se vanduse, am ras banii si gata) pt a plati taxele pt examnul auto... ;-)
Seri
Prin '93 erau jocuri foarte faine: F1, Superbike, F19, Chucky Yeager's Air Combat, Abrams, Wolfenstein 3D, Lotus (asta era cel mai mare, ocupa 3 dischete! blink.gif ). Inca mai merge acel calculator, nu l-am pus pe dulap, tot pe birou sta si inca mai am acele jocuri pe el, ba chiar am mai downloadat cateva.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.