Help - Search - Members - Calendar
Full Version: urgent!!!, mor cu zile. cum se regleaza jocul la supape???
Masini.ro Forum > Marci de masini > Marci de masini > Lada
daniel88712
salut oameni buni. am o problema majora
am lada samara, 1.1 cred ca alezat si pus pistoane de 1.3 dni 90. daca va aduceti aminte, eu deschisesem topicul ala cu :nu trage, de ce?
am afata de ce: testul de compresie. slaba.
am desfacut chiuloasa, am rectificat supapele, ptr ca era evident ca nu inchideau bine (am turnat benzina si curgea pe la supape). le-am pus la loc, totul cum trebe, cand dau la cheie, aiurea. ffff prost mergea. cu mecanicul impreuna, dam jos capacul, masuram cu lera jocul. total pe dos, unele supape nu inchideau altele nu se deschideau.
acum problema e ca la samara nu e ca la 1200, 1500 etc. in capul tachetilor mecanici sunt niste pastile pe care bate axul cu came. pastilele sunt de dimensiuni diferite (adica grosime). noi tot le-am sucit sambata de la pranz pana la 11 noaptea, si tot n-am facut nimic. acum problema e ca eu maine dupa masa am de facut un drum de 500-600 km... si trebuie sa rezolv problema
cine stie: cat e jocul de supape la samara? cum se regleaza cel mai usor?????
va rog mult, ajutati-ma,
raman dator blush.gif
Doru103086
jocul termic este de 0.1mm :wave:
tzo99516
auzi,daca zici ca unele nu inchid si unele nu se dechid,ia vezi tu daca e bine pusa la punc,ca daca nu e bine pusa la punct dasta face asa,si dupan cate stiu eu,tachetii pe pastila(da nustu daca e lafel si la samara)se regleaza singuri in functie de presiunea de la ulei,acum vezi cum e cu trasu la punct.Ai un semnt pe axa cu came si unu pe fulie,vezi ca ala dupa fulie sa vina la semnul mare si dupa uitete la axa cu came daca,, cade si acolo la punct,acum sa mai zica ceva si cei care stiu masuratorile ca eu cu samara nu am avut niciodata treaba
Horia49540
nu e chiar asa...e mai nasoala treaba :bash:
tachestii care autoregleaza sunt cei hidraulici, iar samara lui are tacheti cu pastile
adica in loc sa reglezi ca la noi din suruburi (cum i-am explicat ieri celuilalt coleg) trebuie sa scoti si sa pui pastilute pana iese jocul corect, careeste la rece mult mai mare decat trebuie pt motoarele cu reglaj clasic (vezi Dacia 1300, Lada 1200)
ford escort din 88-89 avea joc de 0,40 mm
inchipuiti-va cum ar face un 1200 cu jocul asta! :wave:
Daniel82595
Da, la distributiile cu actionarea supapelor cu tacheti jocurile sunt mult mai mari ca la varianta cu culbutori putand trece si de 0,5 mm. Ai neaparat nevoie sa sti care e jocul indicat de fabrica.....sau macar un joc de la un motor similar ca si constructie.
Acum s-ar putea sa zic niste prosti dar ... incearca sa cauti prin lateralul tachetului dupa "ceva" de reglare cu un imbus (desi nu cred sa aiba asa ceva). Pastila stiu ca se scoate cu un aparat special care coboara tachetul biggrin.gif.
Ai putea sa incerci sa faci si dupa formula P = Pe+(Je-Jn) unde:
P - pastila de care ai urgenta nevoie (si nu o au la farmacie beer.gif )
Pe - pastila existenta
Je - jocul existent
Jn- jocul nominal
Pastila se pune unsa cu ulei si masori si ras_masori jocul. Ai grija cum pui alea pe acolo si la final cu motorul cald pui o coada de matura (sau ceva de lemn, pt ca lemnul are rezonanta buna) prin mai toate zonele motorului si il asculti (exagerez si eu... in special in zona supapelor-tachetilor).
Daca bataile nu sunt ritmice si egale in intensitate nu ai facut treaba buna :bash: beer.gif :wave:.
Horia49540
bravo, Dani, se vede ca nu chiulesti de la facultate biggrin.gif beer.gif

mi-a placut faza cu ascultatul cu coada de matura, putini stiu de asta...la ce curs se preda? biggrin.gif
ciao :wave:
Ionut45405
La pastile se masoara intai jocul (imposibil unde sta supapa atacata), se demonteaza axa si se masoara pastilele (faci un tabel) stabilind ce grosime iti trebuie. Cand ai lista completa vezi ce pastile si unde se potrivesc si cumperi altele de grosimile necesare unde nu poti potrivi. Sau le poati subtia pe o masina de rectificat daca sunt mai groase. Banuiesc ca sunt pastile de dimensiuni similare cu cele de Fiat si la meseriasi gasesti cate o punga intreaga de astfel de pastile.
Daniel82595
ms horia. se preda la Fiabilitatea si Mentenanta Autov biggrin.gif
Incearca sa cauti pastile la rusi sau la magazinul din ghencea, chiar si pe comanda. Daca nu au incerca si la dealer-ul LADA (cred ca e similara distributia cu cele de la 110/111) sau pe net http://www.ladaparts.ru/samara/samara-lada-parts-a150.php . :wave:
daniel88712
mai intai scuze ptr ca am raspuns asa greu, am fost plecat la tara, n-am avut net
problema am rezolvat-o in felul urmator. am masurat jocul, am tot zapacit axul cu came si distributia de zeci de ori, pana am rezolvat in mare masura.
jocul trebuie sa fie de 0.2 0.35 cu toleranta 0.05
pe primu piston am 0.15 si 0.20
pe celelalte doua am 0.20 si 0.35
pe ultimul am 0.25 0.30

acum masina merge bine, zic eu
trebuie sa mai reglez o data jocul (intr-o saptamana jumate am facut vreo 1200 km)
sa umblu din nou acum, cand vin in buc sa caut pastile sa reglez si primul piston? (luasem pastile de la ghencea ca eram pe fuga)
Horia49540
daca ai timp, nu te-au lasat nervii de la cat ai muncit si esti sigur ca iese bine fa-l si pe primul la nivel cu celelte...daca nu mai lasa-l asa...totusi ar fi bine sa fie toate jocurile la fel...
succes :wave:
Daniel82595
sambata am reglat impreuna cu horia, multumesc, tachetii si se simte altfel puterea peste 3000 rpm.....aveti grija ca mie in timpul reglajului se mi s-a rupt lera sad.gif.
mihail81843
Horica tata e tare ,...cu coada de matura dar eu am un prieten care il asculta cu stetoscopul! E de belea

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Daniel82595
poti sa asculti foarte bine si cu o surubelnita :wave:
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.