Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cereti politiei radarele la control!
Masini.ro Forum > Masini.ro > Masini.ro
cosmin45741
Asa cum se specifica in Norma din 23.11.2005 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 bis din 07.12.2005, masuratorile efectuate cu ajutorul aparatelor radar nu pot constitui probe daca au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna. De asemenea, daca a fost folosit pentru inregistrare un aparat radar stationar montat pe un autoturism in miscare sau daca in raza aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovechicule, masuratorile nu pot constitui probe. In norma de metrologie legala se mai arata ca aparatul radar poate fi pus in functiune doar de personal calificat si trebuie sa fie insotit de un ceritificat care sa ateste omologarea de catre BRML.

De asemenea, aparatele radar trebuie sa fie prevazute cu o eticheta pe care trebuie trecut producatorul, tipul si seria de fabricatie. Aparatele pot fi utilizate legal doar daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate si sunt insotite de buletine de verificare. Mai mult, din echipajul de politie trebuie sa faca parte un operator autorizat. Atentie - aceste informatii sunt publice si le puteti solicita agentilor de politie! Orice neregula descoperita in actele care insotesc aparatele radar poate fi folosita pentru contestarea amenzii.

Politie Rutiera are in dotare radare mobile si radare fixe. in cazul radarelor mobile, autoturismul pe care este amplasat trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv specializat, care sa poata masura viteza proprie de deplasare. Radarele fixe trebuie amplasate astfel incat sa se evite pozitionarea lor in aproprierea surselor puternice de radiatii electromagnetice ( emitatoare radio sau de televiziune, linii electrice de inalte tensiune, etc).

Fiecare aparat radar trebuie sa fie prevazut, conform articolului 3.2.3. din Norma de metrologie, cu o eticheta care sa contina cel putin urmatoarele inscriptionari: "tipul, seria si anul de fabricatie a blocului respectiv", "denumirea firmei producatoare", "tipul si seria de fabricatie a blocurilor cu care functioneaza". Conform articolului 3.5.1, inregistrarile efectuate de aparatul radar trebuie sa contina urmatoarele date: "data si ora la care a fost efectuata masurarea, valoarea vitezei masurate, sensul de deplasare a autovehicului, faptul ca a fost efectuata autotestarea, imaginea din care sa poate fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia". Toate acestea sunt informatii publice si pot fi cerute organelor de politie care au constat presupusa incalcare a legii.

De la aparitia detectoarelor de radar, circula printre soferi povestea conform careia politistii care "stau la panda" tin aparatul radar inchis si il pun in functiune doar atunci cand soferul unui autoturism echipat cu detector radar nu ar mai avea ce sa faca cu acest echipament din cauza distantei prea mici la care ar fi avertizat. Ei bine, conform articolului 3.2.6 din cadrul Normei de metrologie, "cinemometrul trebuie sa fie prevazut cu o functie de autotestare, care sa poata pune in evidenta orice defect sau dereglare". "Aceasta functie trebuie sa fie activata automat la fiecare punere in functiune a cinemomentrului, avand si posibilitatea de a fi activata manual (...)". in cazul descris mai sus, o astfel de actiune devine imposibil de realizat, sistemul constructiv nepermitand pornirea instantanee a aparatului radar.
G e o r g e
iar pe politai in doare undeva de articolul mai sus mentionat ...

se pune un intrerupator de veioza !!! spre exemplu pe firul ce alimenteaza radarul lasand sa mearga doar camera ... vezi pe vreun destept ce merge mai repede dai de boton ... porneste si radarul si uite asa se inregistreaza viteza .

asa ca sa ma lase cu regulile lor despre cum ar trebui sa fie ... ar trebui sa avem drumuri , autostrazi ... avem pancarde cu aici sunt banii dvs .
DORU
Si cum pot eu sa ma substitui de la plata unei amenzi luate pt viteza daca primesc plicul acasa? Daca ma opreste, ma cert cu ei si Dumnezeu cu mila. Dar daca ma trezesc cu amendaacasa in cutia postala?
Andrei55037
Se contesta amenda si in contestatie ceri ca politia sa dovedeasca ca radarul indeplinea toate conditiile de functionare. Daca nu fac aceasta dovada se anuleaza amenda.
DORU
Teoria suna bine...in practica ma indoiesc eu ca as avea castig de cauza. Mai bine nu ajung intr-o pozitie ingrata.
nedelcu57566
salutare
Doru sa stii ca nu primesti plicul acasa, in cutia postala. Plicul vine recomandat, iar daca postasul nu gaseste pe nimeni acasa, este OBLIGAT sa lase un biletel (nu stiu exact cum se numeste) prin care se instiinteaza destinatarul ca are o recomandata, iar scrisoarea se inmaneaza PERSONAL destinatarului trecut pe plic.
Iar de contestat, este bine de contestat pt. ca, de cele mai multe ori, judecatorii dau castig de cauza reclamantului, in defavoarea politiei, (stiu si ei cu cine au de-a face).
In rest, numai de bine!
Watcher
Ei bine, nu cred ca judecatorii dau castig reclamantilor ci Politiei. Cumargumentez: un prieten a fost sa conteste un PV, s-a dus numai el, de la POlitie nu avenit nimeni. El a zis 'nu a fost cum scrie in PV'. Judecatorul a zis 'du-te ma in %^#& mea'. Ma rog, a zis 'se respinge'. Repet, fara sa fi venit macar cineva de la Politie, fara sa asculte martori, etc.
Cornel001
cosmin, de unde ai furat articolul ? din Cotidianul ?
sorin37756
QUOTE(Andrei55037)
Se contesta amenda si in contestatie ceri ca politia sa dovedeasca ca radarul indeplinea toate conditiile de functionare. Daca nu fac aceasta dovada se anuleaza amenda.


Buna gluma! Tu unde traiesti? Esti dispus sa faci 2-3 drumuri ca sa ajungi la tribunal la ora 8 pentru a fi audiat la ora 15 si sa te intrebe daca ai martori...? Cine va recunoaste ca radarul nu a functionat bine, cand justitia porneste de la prezumtia de moralitate a politistului, mai ales a celor de la circulatie si de la permise auto care sunt plini de moralitate ei si buzunarele si conturile lor si parintii si fratii lor !
eddie
Am o cunostinta care nu plateste nicio amenda de circulatie la care stie ca nu a gresit.Omul stie legislatie ,sotia lui fiind avocat de profesie.
Mi-a spus ca e greu sa contesti amenzi de radar,pentru ca iti vor arata poza si pierzi bani,timp si nervi prin tribunale....
sorin37756
QUOTE(E d d i e)
Am o cunostinta care nu plateste nicio amenda de circulatie la care stie ca nu a gresit.Omul stie legislatie ,sotia lui fiind avocat de profesie.
Mi-a spus ca e greu sa contesti amenzi de radar,pentru ca iti vor arata poza si pierzi bani,timp si nervi prin tribunale....


Interesant, dar la o eventuala restituire de impozit, se compenseaza suma de restituit cu amenda. Sau cand cere un certificat, va trebui sa o plateasca, chiar daca sotia lui e avocat - mare chestie!
eddie
Stai linistit ca a dat in judecata si garda financiara si a castigat !
Omul a contestat amenzile numai unde a stiut ca are castig de cauza.
Si oricum nu si-a platit nicio amenda.
Iar cat timp s-a putut plati impozitul fara obligativitatea amenzii,isi platea impozitul fara amenda,iar la 3 ani,amenda se prescria.
Mandula
QUOTE(Watcher)
Ei bine, nu cred ca judecatorii dau castig reclamantilor ci Politiei. Cumargumentez: un prieten a fost sa conteste un PV, s-a dus numai el, de la POlitie nu avenit nimeni. El a zis 'nu a fost cum scrie in PV'. Judecatorul a zis 'du-te ma in %^#& mea'. Ma rog, a zis 'se respinge'. Repet, fara sa fi venit macar cineva de la Politie, fara sa asculte martori, etc.


Daca doar atat a spus prietenul tau in dosar, sa stii ca si eu respingeam contestatia. Aici nu se merge pe principiul desprins din prea multe filme americane la TV "cuvantul unuia impotriva altuia".

E vorba de o confruntare de probe. Politia vine cu procesul verbal, care, conform legii, se bucura de o prezumtie de legalitate (evident ca de multe ori ea e falsa). Reclamantul trebuie si el sa produca niste probe, nu doar afirmatii nedovedite: martori, in speta. Daca insa trebuie sa combata si fotografii luate cu "mijloace tehnice certificate", e destul de dificil sa rastorni aceste probe ale politiei.

Ideea e insa ca nu merita sa mergi in instanta decat daca amenda e foarte mare (sute de lei) sau s-a dispus retinerea permisului si ai probe clare ca politia a gresit. Altfel, asa e, zile pierdute (eventual neplatite), stat cu orele prin sali de judecata, sanse mici fara o asistenta calificata (iar un avocat costa)...

@ Eddie: contestatia suspenda executarea procesului verbal, de aia nu le platea. Din 2003, termenul de prescriptie e de 5 ani.

Cel mai bine e sa "reusesti" sa nu primesti posta cu procesul verbal. Sa nu semnezi nimic de primire. Daca politia nu iti comunica procesul verbal, nu se poate face absolut nimic impotriva ta. Iar, conf. art. 14 din OG 2/2001, "executarea sanctiunii amenzii se prescrie daca procesul verbal nu a fost comunicat in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii".
ivghenie74744
eu am detector si acu trei zile era sa o patesc in localitate norocul meu de unul care venea din fata si a dat semnal, urma o mica panta iar dupa ea sticletii,cand am ajuns in apropierea lor mi a semnalat scurt prezenta lor detectorul si apoi a tacut, inclin sa cred ca au intrerupator (cu sau fara veioza?!).
cu privire la textul de lege nu cred ca poti face ceva atat timp cat trebuie sa stai in masina cu mainile pe volan ! si nu l vad pe politai prezentandu ti actele radarului.
ce valabilitate o avea oare o inregistrare cu acesta refuzand sa ti le prezinte?
o sa tin camera pregatita ptr orice eventualitate.
Baby Blues
Aducerea la cunostinta a procesului verbal se poate face de catre postas si prin afisarea pe usa daca refuzi sa semnezi sau nu esti acasa!
TLS-09
Mandula a fost cel mai pe subiect dupa parerea mea.
Postasul aduce PV de regula in plic cu scrisoare recomandata(unde semnezi de primire) si daca nu esti acasa lasa un aviz prin care te instiinteaza ca sa mergi la posta si nu-l afiseaza pe usa locuintei.La posta daca refuzi sa-l ridici functionarul face mentiune asupra acestui fapt in borderoul de corespondenta si astfel nu te exonereaza nimeni de sanctiune.Alta e situatia cand nu ajunge la tine recomandata, atunci da e alta treaba. Revenind la afisarea pe usa, ea se face teoretic doar cu citatiile de la instanta si nici alea nu se mai lipesc pe usa de pe la 1900 ci se pun in cutia postala.Doar realizarea in acest fel a procedurii se numeste "prin afisare".In realitate nimeni nu o face propriu-zis prin afisare adica lipirea ei pe usa locuintei.
Mandula
QUOTE(TLS-09)
La posta daca refuzi sa-l ridici functionarul face mentiune asupra acestui fapt in borderoul de corespondenta si astfel nu te exonereaza nimeni de sanctiune.


Ce ai vrut sa zici ? Nu sunt sigur ca am inteles.

Ipoteza: mergi cu avizul la posta, observi singur sau iti spune functionarul, inainte de ti-l inmana, ca e un plic albastru sau maro de la MAI, si atunci te faci ca ploua, refuzi primirea, pleci de acolo, etc.

Efecte: 0 (atata vreme cat nu ai semnat de primire). Functionarul poate face dupa plecarea ta ce mentiuni vrea el, nu valoreaza opozabilitate fata de tine a procesului verbal.

Si da, confirm, nu se comunica prin afisare procesele verbale contraventionale.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.