Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mediul si problema incalzirii globale!
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > Eco
Pages: 1, 2
Baby Blues
Am deschis acest topic datorita anuntului Institutului Meteorologic prin care anunta accentuarea incalzirii globale si a distrugerii parca a 60.000 de km patrati de calota glaciara.
Prima problema ar fi daca aceasta distrugere a mediului este facuta numai de catre emisiile omului si datorita defrisarilor masive si daca exista la aceasta ora un inlocuitor al surselor de energie conventionale.
Mi s-ar parea interesanta o discutie despre existenta unei asa zise conspiratii la nivel international vis-a-vis de combusiilii clasici? Stiu ca s-a mai discutat pe cateva topicuri dar mai mult tangential. blush.gif biggrin.gif
T u d o r
Nu prea cred in teoria conspiratiei. smile.gif Mai degraba e un rezultat direct al consumului fara noima, al lipsei de discernamant cu care au fost defrisate padurile, cu care s-a poluat planeta, etc... smile.gif
RUE
apa va fi prea multa, oamenii prea multi... masinile idem.

eu vad ca la oameni in majotitate nu le pasa de problema: americanii si arabii au in majoritate masini cu motoare si consumuri enorme.

cum sa le pese cand aici litrul era 60 halala, deci cam 6 centi litrul si acum a scazut la 45 de halala?! mai bine speli asfaltul cu benzina...nu?

70% din masini papa lejer 15% in oras.
ce treaba au ei cu calota glaciara cand la ei apa e la 60 m minim sub desert si cand padurile nu exista?

e un mare dezinteres la scara larga asa ca ce face romania cu despaduririle e numai un curs al normalitatii pt lumea care acum vrea sa se imbogateasca si lemnul le e util pt asta.
TLS-09
Sa multumim si SUA deoarece nu au ratificat Protocolul de la Kyoto(parca) adica nu le pasa de poluare si considera ca pot polua cam cat vor dumnealor.
Exemplu http://ro.wikipedia.org/wiki/Protocolul_de_la_Kyoto
Baby Blues
Iar revenim la o concluzie data de Tudor pe un alt topic: Cei mari poarta razboaie iar cei mici terorismul. In cazul de fata unii poarta razboiul chiar impotriva lor si a celorlalti chiar daca ceilalti sunt majoritari. Oricum in ritmul asta am impresia ca in 20 de ani vom calari si prin Europa camile :bash: . Chiar oare nu exista la nivelul altor tari in afara de cele europene grija fata de mediu?
TLS-09
He, he! Nu te desprinzi usor de pe topicul cu Saddam.
Da ai dreptate,cu exceptia Europei poate si a Japoniei nu se vede nimic notabil privind ecologia din pacate ne taiem craca singuri.
James Kilowatt
Eu vad aici cel putin doua probleme care trebuie discutate distinct.

1. Habar n-avem foarte exact cauzele incalzirii globale, si nici potentialele efecte. Modelele teoretice sunt ale dracu' de aproximative.
Problema s-a politizat si ca peste tot unde se amesteca politica naiba mai stie ce e adevarat si ce nu. Acum, daca vrei o finantare sa cercetezi climatul, canci fonduri. Daca vrei una sa arati efectele incalzirii globale, se rezolva! Nu e o maniera tocmai stiintifica de a aborda o problema, mai ales una importanta.

2. Admitem problema. Solutia evidenta de moment este oprirea emisiilor de gaze cu efect de sera si a defrisarilor, cel putin pana la punerea la punct a alternativelor. Care sunt insa costurile? Inca un miliard de flamanzi prin tarile in curs de dezvoltare? Dupa mine... no thanks. Cu sau fara poluare, luat global speranta si calitatea vietii a crescut cu tot cu incalzirea climei. Trebuie gasita o solutie, evident, insa problema trebuie abordata corect iar costurile impartite echitabil si nu platite doar de cei vai de steaua lor.


Cu tarile europene mai usor... pe ele le-a palit ecologia dupa ce au poluat tot ce s-a putut polua si a devenit mai rentabil economic sa muti industriile imputite in tari bananiere. O ipocrizie tipica. Iar poluantii de americani folosesc ca procent si ca valoarea absoluta mai mult biocombustibil decat verzii din europa.... Problema nu mi se pare chiar atat de simpla si mi se pare destul de greu sa faci distinctia intre "buni" si "rai".
Atata timp cat la nivel global 15% din populatie (adica tarile industrializate, adica SUA si UE) are 75% din bogatie (nu neaparat resurse naturale, ci si produse care tot poluare inseamna) vinovatii sunt evidenti dupa parerea mea... chiar daca fac parte dintre ei cu tot cu motorul meu pe GPL biggrin.gif
Baby Blues
Cred ca o prima solutia ar fi nu neaparat semnarea tratatului de la Kyoto in intregime ci numai realizarea unor eforturi de progres in acest domeniu de catre americani si recunoasterea problemelor. Iar trebuie sa ma contrazic cu James biggrin.gif : Nu cred ca din cele 75% resurse nu se pot investi macar 1% in mediu si protectia lui. La noi si ca in alta parte problema poluarii este evidenta: inundatii, ploi in ianuarie, etc. Am citit pe un ziar local ca a fost amendata o fabrica de plumb din localitate cu un miliard( cred ca lei usori)pantru ca nu a respectat legea, in sensul ca a depozitat zgura direct pe pamant. Unde se cred la US Open? biggrin.gif Ce-s aia un miliard pentru domnii directori atat timp cat se considera americanii care nu s-au dus la Kyoto? biggrin.gif Valoarea de plumb a fost depasita de 8 ori iar cea de cadmiu de 2.4 ori.( asta era prin feb- mart 2006).
Legionaru'
Pe mine ma inspaimanta de nici nu vreau sa ma gandesc!
Baby Blues
Si pe mine ma inspaimanta sincer pentru ca ma gandesc ca poate peste 20 de ani fiul meu va trai intr-un mediu in care nu va cunoaste ce-i aia o zapada sau nu va sti cum arata nu stiu ce animal decat din carti. Ma ingrozeste faptul ca de acum incolo vom avea in fiecare vara temp de 50 poate 60 de grade iar primavara-toamna 40-50, iarna vreo 20-30. Poate adevarqatele efecte se ascund cu strasnicie de politicienii nostri. Vorba lui James: unde se amesteca politicul... . Poate suntem undeva la limita. Atatea uragane , cicloane si inundatii sau focuri date de seceta nu am vazut de mult. Si dupa cum se vede dezastrul nu este departe de noi dar inca ne place celor care inca nu am avut casele luate de valuri sa ni se para ca RAST se afla in Uzbekistan si nu la 2-300 de km distanta de casa.
TLS-09
Nu sint de acord cu James chiar in tot. Speranta de viata a crescut (ok am depasit evul mediu, ciuma, gripa spaniola, etc) dar referitor la contracararea efectelor distructive asupra planetei........Cum? Asta e ca si cum ai spune ca nu conteaza incalzirea globala nici macar daca ar fi cu 20-30 de grade mai puternica ,poti sa-ti iei o clima de 20.000 BTU, ti-o montezi in apartament si gata cu incalzirea globala.In rest de acord.
James Kilowatt
@Stefan
Pai de data asta nu ma contrazici..... sunt total de acord cu tine. Problema e ca solutia nu poate veni decat de la stiinta si tehnologie... si in tarile dezvoltate pentru multi stiinta si tehnologia sunt de fapt considerate vinovate de problema. Multi occidentali sufera de sindromul Frankenstein. In plus multi politicieni prefera sa arunce miliarde in ogoare, la propriu, decat sa construiasca laboratoare. Pentru ca cercetatorii nu blocheaza Parisul cu tractoarele.

@TSL
N-am spus ca problema nu exista, ci ca e prost cunoscuta.... si folosita in scopuri politice fara legatura cu binele planetei. Incalziri si raciri globale au existat si fara interventia omului, chiar daca asta nu ne scuteste de raspundere sau de obligatia de a face ceva. Numai ca acel "ceva" trebuie sa atace problema reala iar raul facut sa fie mai mic decat cel provocat de incalzirea globala. Adica, mai pe romaneste si problema si solutia trebuie cunoscute foarte exact.... si nu sa fie un slogan politic.

Un caz asemanator celui american a fost recent in franta, cu o uzina chimica care a declarat ca a construit un rezervor subteran si in realitate a deversat deseuri direct in sol care au ajuns in panza freatica.
T u d o r
Hmmm... Toate astea converg spre o singura concluzie. Tehnologiile de producere a energiei bazate pe combustibili fosili si-au cam trait traiul. smile.gif Trebuie inlocuite cu unele 'green'.
Energia solara este, dupa parerea mea, cea care poate inlocui cu succes petrolul/carbunele. Este gratuita, este din abundenta, trebuie doar gasit mijlocul de a o face inmagazinabila si de a-i imbunatati randamentul. Din cate stiu se incerca la un moment dat replicarea fotosintezei in conditii de laborator. Daca s-ar reusi asta, problema energiei ar fi rezolvata. Pentru foarte mult timp. smile.gif
Problema se pune insa in alti termeni. O rasturnare a situatiei energetice ar schimba radical centrii de putere in lume. Atat politici cat mai ales economici. Si ma indoiesc ca marile puteri (care sunt si mari puteri energetice) vor lasa asa de usor din mana berbecul cu lana de aur... smile.gif Corporatiile petroliere multinationale, cu putere de multe ori mai mare decat statele carora le apartin se vor opune din rasputeri schimbarilor acestora. Vom trai si vom vedea ce se intampla, dar o schimbare trebuie sa aiba loc, pentru ca altfel va duce la o noua era de incalzire globala.
radu96247
QUOTE(> T u d o r <)
Hmmm... Toate astea converg spre o singura concluzie. Tehnologiile de producere a energiei bazate pe combustibili fosili si-au cam trait traiul. smile.gif Trebuie inlocuite cu unele 'green'.
Energia solara este, dupa parerea mea, cea care poate inlocui cu succes petrolul/carbunele. Este gratuita, este din abundenta, trebuie doar gasit mijlocul de a o face inmagazinabila si de a-i imbunatati randamentul. Din cate stiu se incerca la un moment dat replicarea fotosintezei in conditii de laborator. Daca s-ar reusi asta, problema energiei ar fi rezolvata. Pentru foarte mult timp. smile.gif
Problema se pune insa in alti termeni. O rasturnare a situatiei energetice ar schimba radical centrii de putere in lume. Atat politici cat mai ales economici. Si ma indoiesc ca marile puteri (care sunt si mari puteri energetice) vor lasa asa de usor din mana berbecul cu lana de aur... smile.gif Corporatiile petroliere multinationale, cu putere de multe ori mai mare decat statele carora le apartin se vor opune din rasputeri schimbarilor acestora. Vom trai si vom vedea ce se intampla, dar o schimbare trebuie sa aiba loc, pentru ca altfel va duce la o noua era de incalzire globala.



Deci tu chiar te pricepi la toate!!!!Ce destept esti!!!Fi capitanul nostru!!!!!
As fi curios sa stiu si eu cat petrol produce Anglia,Franta,Italia,China,etc de sunt asa de mari superputeri.
radu96247
Parerea mea este ca in viitorul indepartat nu se va renunta la combustibilii actuali,pentru ca eu cred ca nici ecologistul specialist tudor nu isi va cumpara in veci o masina ce foloseste un propulsor electric solar sau alte inventii ecologiste pentru ca costul masinii este f ridikt,iar performantele mult prea slabe in comparatie cu un motor modest ce foloseste combustibil conventional.
Asa ca,ne dam noi mari ecologisti,dar nu facem nimic in privinta asta.Doar gura de noi.Si chiar daca am avea putere de decizie,tot la stadiul de idei am ramane,idei frumoase si inaltatoare ce ar salva planeta si balenele ucigase.
Ghita A.
QUOTE(> T u d o r <)
...o schimbare trebuie sa aiba loc, pentru ca altfel va duce la o noua era de incalzire globala.

Si asta este neaparat ceva rau? Din cate se prezinta pe la discovery/teleenciclopedia, au mai existat asemenea perioade in istoria Pamantului, si urmarea lor principala - topirea calotei glaciare, a dus la blocarea curentilor care distribuie caldura de la tropice catre zonele temperate, iar pasul imediat urmator a fost o noua era glaciala. Asa ca dupa caldura vine frigul...
Singura chestie de dezbatut este in ce masura este bine sa se grabeasca aceasta alternanta a erelor glaciale cu perioadele "normale".
T u d o r
Pai tocmai asta e chestia. Ca noi acceleram un proces firesc al climei. Perioadele de modificare naturala nu sunt de cativa ani. Se calculeaza in mii sau zeci de mii de ani, cu modificari line si de durata. O modificare brusca poate duce la bulversarea nu atat a noastra, a oamenilor, ci in special a faunei si a florei, care se adapteaza intr-un timp mult mai lung. Cum crezi ca s-ar simti o planta care traieste la 15-20 grade cu o temperatura schimbata de-o data la 30 grade? Cred ca ar muri, nu? Aceeasi situatie ar fi valabila si pentru animale. Aici e problema de fapt. smile.gif
radu96247
Nu cred ca se stie exact daca noi suntem cauza acclerarii procesului de incalzire globala.Si eu tind sa cred acest lucru,dar poate ca nu noi suntem cauza.De cat timp se fac inregistrari ale temperaturii?Cred ca de maxim 150 de ani.Pe cand un ciclu natural al incalzirii respectiv racirii planetei dureaza mi de ani.
Asa ca nu sunt prea sigur ca noi suntem cauza accelerarii acestui proces,pt ca nu sunt sigur daca acest proces este accelerat,sau asa este ciclul firesc al naturii.Un lucru stiu sigur:sunt martor al unor schimbari climaterice si asta ma cam sperie.
DORU
Asiatam la un proces lent care insa va aduce schimbari globale radicale si ireversibile.
Din pacate multi isi vad doar interesul (adica numai afacerile lor conteaza) si de aceea DEZVOLTAREA DURABILA a devenit o poveste, in loc sa fie un SINE-QUA-NON. Pacat pt copiii nostri...ei vor fi contemporani cu unele schimbari ale naturii...
AZAZEL
QUOTE(> T u d o r <)
Tehnologiile de producere a energiei bazate pe combustibili fosili si-au cam trait traiul. smile.gif .


eu sunt absolvent de geografie si am invatat urmatoarele:
omenirea are zacaminte subsolice care sunt de doua feluri
-exploatabile(acestea sunt cele din care traim astazi)
-neexploatabile-acestea sunt imense-(se cunosc cea mai mare parte din ele insa tehnologia pe care o detinem nu ne permite sa ne atingem de ele. cu cat vom evolua, acestea vor trece in prima categorie.)

sa tinem cont ca acum cateva zeci de ani in urma marea britanie si norvegia aveau resurse de petrol care erau aproape 0. cu trecerea timpului, acestia au inceput sa aiba puterea tehnica sa scoata petrol din marea nordului. baietii o duc binisor acum.

asa se va intampla in multe zone ale lumii cu diverse resurse ale subsolului.

revenind la subiectul principal, imi spun si eu parerea ca incalzirea globala se datoreaza faptului ca ne inmultim, industria creste si faptului ca avem un consum fara noima , un consum care este nereglementat.
ne ducem usurel spre apocalipsa.

s-a mentionat mai sus de un tratat la kyoto ce ar trebui sa se semneze.
parerea mea este ca acest tratat sau oricare altul=0.
vedeti tratatul impotriva armamentului nuclear. fiecare a semnat in ideea de a-l dezarma pe celalalt. rezultatul a fost ca fiecare a dezvoltat armament nuclear in secret.

asa ca lumea isi va face de cap in continuare, si cum spunea cineva in scurta vreme ne vom plimba cu camila prin Europa si asa adauga eu ca vom ajunge sa avem agricultura foarte aproape de polul sud
Skywalker
QUOTE(radu96247)
...Pe cand un ciclu natural al incalzirii respectiv racirii planetei dureaza mi de ani...

Sau erupe un mega vulcan si o avem instant ca nesu' ... schimbarea blink.gif
Baby Blues
Nu cred ca vor putea sa treaca pe energii neconventionale biggrin.gif . Sunt prea mari investitii si prea multe razboaie s-au dus in numele zeului petrol ca sa renunte in urmatorii ani. Nu mai stiu cine a spus intr-un alt topic ca s-ar putea compensa cu impaduririle sau oprirea defrisarilor. M-as mira ca ar putea cineva sa opreasca defrisarile care in toata lumea aduc bani din ce in ce mai multi.
Alex-F1
QUOTE(stefan_adrian)
Si pe mine ma inspaimanta sincer pentru ca ma gandesc ca poate peste 20 de ani fiul meu va trai intr-un mediu in care nu va cunoaste ce-i aia o zapada sau nu va sti cum arata nu stiu ce animal decat din carti. Ma ingrozeste faptul ca de acum incolo vom avea in fiecare vara temp de 50 poate 60 de grade iar primavara-toamna 40-50, iarna vreo 20-30


Sa nu exageram, Stefan....prea mult pesimism nu e sanatos....totusi, intre noi si copiii nostri sunt doar ~ 30 de ani diferenta, iar toate schimbarile astea de mediu despre care se vorbeste aici vor avea loc foaaaarte lent, intr-un interval de timp lung, pe nesimtite chiar, deci nu putem spune ca noi vom trai intr-un mediu, iar copiii nostri in altul....daca prind ei un anumit stadiu al mediului, il prindem si noi, iar daca noi nu mai prindem un anumit stadiu, sunt toate sansele ca nici ei sa nu-l prinda....asta tinand cont si de faptul ca noi si ei nu vom muri la aceleasi varste.... Deci, una peste alta, sa mai fim si optimisti, io zic ca nici peste 100 de ani (interval in care ne vom duce si noi si copiii nostri) nu va fi chiar asa rau....poate nu va fi ca acum, dar se va putea trai fara probleme....sa nu uitam de capacitatea de-a dreptul uimitoare a omului de-a se adapta conditiilor de tot felul....instinctul de supravietuire probabil va fi pus la treaba ceva mai mult ca pana acum...si asta nu va fi rau, ca prea s-a puturosit in ultima vreme.... biggrin.gif
James Kilowatt
Poate ne da clima un sut undeva sa me miscam inainte. Prea a devenit omenirea preocupata de probleme locale, marunte si neimportante. O mica provocarea poate ne va scoate din letargie si poate un efort comun in a rezolva o problema comuna ne va facem sa devenim in sfarsit o civilizatie unitara si nu o adunatura de oi conduse de niste berbeci mai preocupati sa-si auda talanga decat de directia in care mergem.

Si poate o civilizatie unitara ne face acut constienti ca traim intr-un sistem izolat cu resurse finite si ne revine spiritul de aventura si explorare care sa ne da un impuls spre stele... asta ca sa ne legam si de topicul cu extraterestii. biggrin.gif
La momentul actual daca vine un meteorit mai sanatos avem exact soarta dinozaurilor, punandu-se astfel capat discutiilor despre incalzirea globala, aducandu-ne iarna nucleara. D Dsi nu tehnologia sau resursele ne lipsesc ca sa evitam catastrofa, ci vointa. Nici victimile tsunami-ul de acum cativa ani nu erau inevitabile, si guvernelor din zona nu le-a lipsit tehnologia sau resursele sa construiasca un sistem de alarma. E un bun exemplu de cat de paguboasa este ignorarea unor riscuri mici de a se produce o catastrofa majora.


PS

PE mine a inceput sa ma plictiseasca poezia asta cu urmasii, mai ales recitata prin Europa care are spor natural negativ. Suntem ingrijorati leoarca pentru copiii nostri potentiali (pe care nu avem de gand sa-i facem de fapt, e prea mare efortul) insa de copiii care exista si mor de foame sau care beau apa infectata ne doare fix in esapamentul de la dizal. Ne lamentam ca niste babe insa nu facem nimic, nici pentru copiii actuali, si nici pentru cei viitori.

Aruncam zeci de miliarde intr-o forma de pomana electorala fara nici o finalitate (30 miliarde pe an numai subventiile agricole europene, destinate sa taie africanilor sau alti amarati orice sansa sa produca/vanda produse agricole) si vindem papusi la Ikea ca sa adunam bani de vaccine contra poliomelitei, care costa 1E/doza.
1euro doza si noi ca omenire nu suntem in stare sa eradicam boala asta. Si ne dam rotunzi cu planuri sforaitoare contra incalzirii globale.
Daca ne-ar vedea martienii, ar rade de noi si cu c...ul biggrin.gif
Baby Blues
QUOTE(James Kilowatt)
PS
PE mine a inceput sa ma plictiseasca poezia asta .... biggrin.gif

Parca mi-ai schimbat un pic pct-ul de vedere. biggrin.gif
Problemele serioase chiar nu sunt discutate la nivel global de catre liderii care au puterea sa schimbe ceva. Asta-i adevarul. Hai sa infiem copii din lumea a treia ca Madonna! :bash: :bash:
Alex-F1
QUOTE(James Kilowatt)
Suntem ingrijorati leoarca pentru copiii nostri potentiali (pe care nu avem de gand sa-i facem de fapt, e prea mare efortul)


Stai bre, ca unii de pe-aici chiar au copii si sa nu-mi spui ca n-au voie oamenii nici macar sa se gandeasca (chiar daca pt. unii e putin cam devreme) in ce fel de lume vor trai urmasii lor!!! Inteleg din postul tau ca tu {inca} n-ai copii, asa ca mai vorbim dupa ce vei deveni parinte....
James Kilowatt
@Stefan
Multe probleme iportante nu sunt discutate pentru ca solutiile nu convin. 100 agricultori in paris sunt mult mai importanti decat 1.000.000 flamanzi cine stie unde pe mapamond. La asta ma refeream cand vorbeam de gandirea locala si marunta.

@Alex
Eu nu m-am referit la forumisti, pentru care am tot respectul arigato.gif . M-am referit la europeanul statistic, marele ecolog care tot statistic vorbind s-a cam lasat de facut copii. Cauzele problemei sunt mult mai diverse decat lenea, am caricaturizat putin, insa ideea ramane valabila. Indiferent de motive, se ignora probleme imediate pentru a se ataca unele posibile, poate chiar probabile insa deocamdata doar potentiale. Eu sper ca copiii nostri sa fie mult mai destepti ca noi si sa rezolve probleme din astea la gradinita smile.gif

Uitati niste probleme mai stringente si ale naibii de reale. Unele care trebuie rezolvate ACUM, de catre noi, si nu in viitor de catre copiii nostri.
http://www.jamesnachtwey.com/
Baby Blues
Sunt convins ca 10 agricultori francezi sunt mai importanti decat zece mii sau sute de mii de flamanzi din orice colt al lumii ( pt francezi) dar problema nu cred ca se pune neaparat in termeni de comparatie intre locuitorii diferitelor state. Comparatie se poate face inter problermele ridicate pe la ONU. De fapt de ce mai exista ONU? blink.gif Face ceva bun pentru omenirea asta? Peoblema este de "management al planetei" . Se ocupa cineva de asta ? nu cred! Comparatia este putin fortata cu agricultorii dar ajuta la intelegerea fenomenului. Putea fi vorba de compararea bolilor de piele la albinele tropicale si disparitia crocodililor din Olt cu exploatarea minereurilor de aur de la Rosia Monta. biggrin.gif . Cam acelasi lucru. Un termen din comparatie exista. biggrin.gif .
Luka
QUOTE(James Kilowatt)
@Stefan
Multe probleme iportante nu sunt discutate pentru ca solutiile nu convin. 100 agricultori in paris sunt mult mai importanti decat 1.000.000 flamanzi cine stie unde pe mapamond. La asta ma refeream cand vorbeam de gandirea locala si marunta.


100 de agricultori la Paris = 100 de voturi
1.000.000 de flamanzi in Africa = 0 voturi (sau poate niste voturi peste cativa ani cand or emigra toti in Franta biggrin.gif )
Baby Blues
Din pacate problema incalzirii globale si a mediului mi se pare ca nu se pune decat acolo unde se vrea si cand se vrea. Daca problema este atat de serioasa pe cat se pare ( si vad ca este), inseamna ca pe oamenilor care ne tin fraiele in maini nu prea le ewste frica. Poate stiu ceva, poate cunosc ceva? biggrin.gif .
Baby Blues
Se pare ca schimbarile climaterice sunt foarte mari din moment ce la noi ar trebui sa ninga si in Texas este polei pe jos si frig de ingheata pietrele. "Americanii" sa ne confirme aceste probleme!
James Kilowatt
Sa vezi ce-or sa inghete vest-europenii de frig cand se inchide robinetul la gulfstream..... ca cica si asta o sa se intample din cauza incalzirii globare si topirii calotei glaciare. Cu incalzirea asta globala o sa ne c%<%m pe noi de frig p-aici....

Vestea ailalta este ca franta devine desert si riviera se muta in Suedia. Cine cumpara teren in scandinavia-finlanda acum da lovitura, in zona "normala" a europei o sa o faurim pe noi de cald.

Cu alte cuvinte, teorii care se bat cap in cap. Probabil depinde de cine a platit "studiul".
fishbone
Incalzirea globala este parte dintr-un ciclu natural prin care trece planeta. Da, joaca si omul un rol in acest fenomen pentru ca cu certitudine poluarea si defisarea nu ajuta cauza, dar acestea nu sunt cauzele primare.
Si Marte trece prin acest fenomen de incalzire globala
http://science.nasa.gov/headlines/y2003/07aug_southpole.htm
Deci cu sau fara Toyota Prius, incalzirea globala va continua sa aiba loc. Sa speram ca nu va fi destul de acuta cat sa ne innece pe toti.
James Kilowatt
Exista probabil si un mecanism de reglare, si e posibil ca biosfera din care cu onoare facem parte sa fie unul dintre ele. Unele teorii spun ca fenomenele astea de racire si de incalzire globala se pot produce in avalansa.
Adica, daca se incalzeste clima -> se dezgheata permafrostul prin siberia si elibereaza gaze cu efect de sera -> si mai multa incalzire
La fel, o racire -> zone mai mari acoperita cu zapada/gheata -> cresterea albedoului -> caldura pastrata si mai putina -> racire si mai puternica.

Avand in vedere ca totusi incalzirile si racirile au alternat, inseamna ca totusi ciclurile vicioase pot fi sparte. Ar trebui vazut si cum, insa pentru unii pare o erezie sa te bagi in asemenea probleme. Mie mi se pare patetic pentru o specie care se considera inteligenta sa fie atat de ingrijorata de juma' de grad, si care in loc sa faca ceva fie sa impiedice incalzirea fie sa ii diminueze efectele sta si se vaita ca pica drobul de sare.

Un posibil mecanism de reglare dat de biosfera (pe langa cel cu fitoplanctonul la care caldura + CO2 -> marirea biomasei si fixarea CO2-ului in calcar) ar putea fi chiar specia umana biggrin.gif Adica, CO2-> incalzire globala -> se duce dracu' civilizatia tehnologica si ne intoarcem in pestera -> mai putin CO2 emis biggrin.gif Cam asta vrea si "comunitatea internationala".... . Adica nu sa ne intoarcem in pestera, ci sa ramana acolo in continuare trei sferturi din planeta ca nu cumva sa ne perturbe sacrosanta clima.

@Fishbone
Daca cursa spatiala continua la viteza din anii '70 probabil am fi avut acum posibilitatea sa fi mutat o cometa din gheata pe o orbita de coliziune cu marte.... iar apa + caldura stie toata lumea ce inseamna. Chiar daca coliziunea avea loc peste 100 ani, iar temperatura ar fi crescut peste 1000, acum aveam un plan, o strategie, niste pasi de urmat si niste tehnlogii de dezvoltat, si nu e invarteam in jurul cozii cu ISS si Apollo Reloaded (peste 15 ani.)
Si probabil am fi avut posibilitatea sa si scoatem un eventual pietroi de pe traictoria de coliziune cu Pamantul....

Viata are interesanta capacitate de a-si extinde "habitatul natural" (de exemplu animalele care traiesc in padure "planteaza" copaci, astfel incat padurea sa urce si la deal, unde nu ar fi ajuns altfel semintele). Oare viata inteligenta de ce n-ar face-o?
booneK9
Mai bine ne apucam toti de alpinism, ca daca vine marea peste noi am incurcat-o. Incalzirea globala e un fapt. Putem sa discutam o vesnicie despre cum putem sa reducem viteza procesului sau chiar sa-l oprim. Dar discutiile noastre vor ajuta fix cat ... Discuta lumea la tot felul de organizatii internationale, de la meteorologii din Geneva pan'la politicienii de la ONU. Rezultat? Am cazut de acord ca trebuie sa facem ceva, dar nu am convenit ce anume.
T u d o r
Acum ar mai trebui si sa fie dovedit ca in urma actiunilor noastre se modifica clima, si nu ca urmare a unui proces natural. Ca dinozaurii nu au stricat ei bunul mers al planetei, nu? biggrin.gif Glaciatiunea nu este un rezultat direct al actiunii lor... smile.gif
GST
A zis cineva pe aici ca "schimbarea climei e ireversibila dar noi nu ar trebui sa ne facem griji ca este un proces luuuung si care va dura f mult..." nu mai stiu cine ca e prea tarziu si mi-e prea somn sa caut sa il citez smile.gif
eu tin minte de cand eram mic ('90) ca iarna era aproape magica... cand venea zapada chiar venea nu gluma, se inchideau scolile ca se bloca traficul din bucuresti, era zapada de 1 metru si ceva pe strada, nu se vedea murdarie, masina, nimic ! Daca da iarna asta o zapada sa paralizeze bucurestiu da pe bune nu asha k se mai blocheaza 1-2 strazi. nu domne, TOT decat pe jos sa se poata merge, ma las de fumat smile.gif . Acum, de cativa ani incoace cucu zapada sau daca ninge, ninge la misto.... eu zic ca o astfel de schimbare in ~10 ani este foarte rapida si nu trece pe nesimtite.... Sunt foarte curios ce o sa fie peste 10 ani daca nu se stabilizeaza clima :wave:
Baby Blues
Bine zice James ca asteptam sa ne cam pice drobul in cap si numai ne vaicarim. La cata tehnologie exista nu cred ca nu s-ar putea "comanda ceva preicipitatii pe unde este nevoiie si nu s-ar putea alunga norii de pe acolo unde nu este nevoie.
Tudor cred ca este deja o axioma faptul ca omul a intervenit in schimbarile climaterice, nu? biggrin.gif . Nu cred ca glaciatiunea a venit in 15-20 de ani peste pamant ca si schimbarile actuale, nu?
air_wolf
QUOTE(> T u d o r <)
Acum ar mai trebui si sa fie dovedit ca in urma actiunilor noastre se modifica clima, si nu ca urmare a unui proces natural. Ca dinozaurii nu au stricat ei bunul mers al planetei, nu? biggrin.gif Glaciatiunea nu este un rezultat direct al actiunii lor... smile.gif


de unde stii tu domnule cit au flatulat dinozaurii de li s-a topit calota??? blink.gif blink.gif blink.gif mai nou cica asta ar fi teoria, ca degajam gaze de sera cind rigiim si flatulam, atit noi cit si animalele. am zis ca mor de ris cind am auzit asta. :doh: biggrin.gif
s-au jucat cu vremea, rusii foloseau achete cu nu_stiu_ce_pilitura_de_ceva ca sa aduca ploi, cine stie ce-au facut si ceilalti...

p.s. stimate (h)o(rr)nor guvern, va rog sa introduceti imediat impozitul pe rigiit si flatulat, pentru a polueaza excesiv atit fonic cit si cu gaze daunatoare mediului! :harhar:
James Kilowatt
Americanii faceau un program militar care se chema HAARP pentru controlul meteo. Sovieticii aveau si niste rachete cu altceva care impiedicau grindina.
Ca de obicei, se pare ca singura motivatie pentru a se face cercetare si a se dezvolta tehnologii e cafteala. Civilii se uita la televizor si asculta politicieni ingrijorati, pe Bono si George Clooney, tipi care in general sunt "lideri de opinie" si se pricep la toate biggrin.gif
_Constantin_
Dudes ... cand a venit prima era glaciara nu erau nici americani nici SUV-uri nici Prius deci parerea mea este ca incalzirea globala este un fenomen natural care se "intampla" din motive care nu ne privesc pe noi atat de mult. E drept ca noi contribuim destul la distrugerea stratului de ozon dar sincer ma indoiesc ca sunt de vina Suv-urile.

Nu sunt de acord nici cu gandirea... las ca pana murim noi nu se intampla nimic deci pot sa fiu ignorant sau nesimtit dar nici sa incep sa ma dau de ceasu mortii, sa nu mai mananc carne si sa merg doar cu bicicleta doar ca un frustrat, nefu**t, in halat alb si-a refulat dezamagirea fata de propria-i viata dand vina pe toti cei din jur pentru ceva ce probabil se intampla natural.

Problema mea este urmatoarea... de ce dracu nu au facut prius ala mai frumos ca sincer m-as fi gandit de doua ori daca prin a conduce o hybrida mi-as juca si eu rolul in salvarea planetei.
air_wolf
partea si mai ciudata e ca mamutii descoperiti prin ghetari inca aveau smocurile de iarba in gura blink.gif ca si cum totul s-ar fi petrecut in fractiuni de secunda... blink.gif

ce pot sa zic... beti alcool ca ala nu ingheata. beer.gif e posibil ca rusii sa supravietuiasca.
Baby Blues
E clar ca pe Terra principalul mobil pentru avansare este "cafteala" Chiar si tehnologia spatiala s-a dezvoltat pentru ca sa se spioneze mai bine americaniii cu rusii. :bash: biggrin.gif
FAR EASTERN
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-5608493-...re-incident.htm
Biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe din Kiev a trimis o nota partii romane in legatura cu poluarea raului Tisa, produsa in urma unei deversari accidentale in 16 aprilie, la mina Toroiaga de la Baia Borsa, informeaza NewsIn, citand agentia UNIAN.

Ucraina s-a adresat Bucurestiului cu cererea de a prezenta informatii complete in legatura cu incidentul produs precum si informatii privind masurile luate pentru a opri scurgerea de metale grele in apele ucrainene. De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeana in legatura cu acest incident, scrie UNIAN.

Potrivit presei ucrainene, poluarea s-a produs la o conducta subterana a statiei de epurare a apelor uzate de la mina Toroioaga, detinuta de SC Cartel Bau S.A., din Baia Borsa.

Inspectoratul Ecologic ucrainean de stat din zona carpatica anunta vineri o crestere de doua pana la patru ori a nivelului de concentrare de metale grele in raul Tisa, apele contaminate ajungand vineri in regiunea Carpatilor ucraineni, potrivit cotidianului rusesc Izvestia.

Intrucat apa din rau este consumata, practic, de toate localitatile regiunii ucrainene, a fost luata decizia de inchidere a vanelor de apa pentru orasele Tiacev si Hust. De asemenea, a fost interzis pescuitul.

Autoritatile ucrainene reamintesc ca nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania. In acelasi timp, Kievul nu a primit niciodata despagubiri materiale si, in plus, partea romana anunta intotdeauna cu intarziere despre producerea unor avarii, scria vineri si ITAR-TASS.
FAR EASTERN
Cred ca Bistroe nu le mai zice nimic...
Oana
nu uitati pe 27 martie, la ora 20:30, sa stingeti luminile timp de o ora.
James Kilowatt
De la 2 la 3AM e bine? biggrin.gif
James Kilowatt
Oare eruptia asta vulcanica n-o sa raceasca clima mai mult decat toate gargara politicienilor? smile.gif
Nu de alta dar s-a mai intamplat smile.gif
pmhoria
Dap .. s-a mai intamplat http://www.ziare.com/europa/clima-europa/e...a-video-1009757
Lucian107416
adica solutia e sa ne incalzim clima/otravim cu oxizi de carbon ca altfel ne racesc prea tare vulcanii cu oxizi de sulf????
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.