Help - Search - Members - Calendar
Full Version: investitii de viitor
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic
RUE
toata lumea vorbeste de investitiile de viitor. te suna tot felul de asiguratori de viata, planuri de pensii cu reclame...

eu unul nu am incredere in aceste forme de economisire de pe piata noastra romaneasca, sunt doar promisiuni cu telul de a gasi fraieri si a trage profituri si tepe.

mai raman:
- terenurile de construit in orase si zonele apropiate, la munte sau doar al deal sau pe malul lacului cu profit obtinut numai din scumpire.
- actiunile la fonduri sau burse.
- achizitia unei locuinte mai ales in orasele universitare, sa zicem o garsoniera care impune cea mai mica valoare si f usor de inchiriat sau de vandut. iau in calcul la aceasta varianta economisirea prin imprumut la banca pt achizitia ei si apoi achitarea ratelor din chirii.
- dezvoltarea unei afaceri proprii care te tine in priza si dupa o varsta de pensionare daca mai ai stomac.

toate astea cu frica unei pensii minime oferite de statul roman dupa ce muncesti 30-40 de ani.
oare nu ne sunt de folos mai mult aceste investitii decat cele propuse de pensiile private?
HalbaSus
QUOTE
oare nu ne sunt de folos mai mult aceste investitii decat cele propuse de pensiile private?


In aceasi masura in care tocanita de mistret cu ciuperci fiarta in bere e mai buna decat un bol de cereale cu iaurt. Servesc unor scopuri diferite. Normal ca tocanita va fi mai buna, dar nu poti sa mananci dimineata inainte de a te duce la lucru

Avantajul pensiilor private sunt costurile mai reduse si o oarecare siguranta oferita (am inteles ca nu ai incredere in ele, nici eu in totalitate dar le acord totusi prezumtia de nevinovatie mai ales ca cele mai multe au in spate institutii financiare serioase)... sunt practic la fel ca o banca, dar in care in loc sa depui tu bani cand vrei, te trag ei de maneca sa depui la date fixe, ceea ce ii poate ajuta pe multi sa se gandeasca si la economie. Normal ca e mai profitabil sa investesti in altceva, dar deobicei trebuie sa investesti sume mai mari si sa iti asumi riscuri mai mari...
CatalinKRK
Pai doua dintre optiunile tale sunt echivalente cu pensiile; pentru ca daca un plan de pensii va da faliment atunci fii sigur ca bursa deja a picat de mult. Pentru ca pensiile isi tin o buna parte din bani in obligatiuni guvernamentale si in alte intrumente cu risc foarte scazut. Cat despre afacerea ta, daca va veni crahul va pica si ea ca nu te vei mai putea imprumuta, nu vei mai putea vinde, nu vei mai incasa banii de la ...

Mai ramane terenurile si casele, casa este si ea supusa unei oarecare deprecieri, intradevar ca acum preturile tot cresc insa pe termen f lung se va cunoaste si acest lucru. Pana atunci insa probabil isi va scoate banii.

Terenul este foarte bun atata timp cat primaria te lasa sa construiesti pe el.

Toate au avantaje si dezavantaje.
RUE
o garsoniera in timisoara, pusa binisor duce 30 000 euro.
daca iei un credit 20 000 euro pe 20 de ani cu 6.5% dobanda (in speranta ca dobanzile vor fi pe acolo mai in viitor) vei plati numai dobanda minim 17 000 euro. si pui 10 000 din economii.
la o astfel de locuinta pui 120 eur pe luna din inchiriere minim, suma poate fi si 160 sau 180 in zona scumpa.
deci in 240 de luni cu 120 pe luna bagi cam 28 000 euro.

locuinta duce 17 000 dobanda plus 30 000 banii investiti la pretul initial.
47000 din care 28000 sunt scosi si 10 000 investitie initiala.
eu aici vad o economisire din buzunar un maxim 40 euro pe luna care in 240 de luni sunt cam 10 000 euro care sunt direct investiti prin completarea ratelor.

din munca ta aduci maxim 20 000 euro si restul se capitalizeaza din chirii.

daca locuinta la achizitie costa 30 000 euro, peste 20 de ani m fiind situata in zona buna va avea o crestere de minim 10 000 si pretul ei va si intre 40 000 si 70 000 euro.
este necesara doar o administrarea a locuintei inchiriate.
nu am pus chirie mai mare de 120 euro deoarece consider ca mai sunt taxe in viitor, reparatii, reamenajari, dar in zone bune stiti cat costa o chirie.

este mai bine asa?
ozz86651
Mi se pare o afacere proasta. Adica tie iti ia 20 de ani timp in care nici macar nu iti dublezi investitia initiala. Nu are rost sa consideri ca garsoniera va fi x sau y lei in 20 de ani ca n-ai de unde sa stii... poate sa coste mult sau poate sa nu valoreze nimic fiind o garsoniera comunista intr-un bloc in stare jalnica cu bulina rosie. Hai sa zicem ca isi mentine valoarea si chiria e corelata, asa ca pretul initial si chiria initiala pot fi considerate constante. In concluzie tie ti se pare ok sa bagi atitia bani si nici macar sa-i dublezi in 20 de ani? blink.gif Pai mai bine ia-ti cei 20,000 de euro initiali si vira-i intr-un index fund care aduce 8% (asta a fost media pe 35 de ani or so) si iti dubleaza banii (teoretic vorbind) in mai putin de 10 ani. Nu cred ca te opreste nimeni sa investesti in strainatate (e.g. USA), totul e pe internet, si mai ai si avantajul ca, daca o faci direct, nu te lovesti de taxele brokerilor romani (enorme).. atentie insa la taxarea internationala, poate deveni complicat.
Nici asta nu e sigur dar nici garsoniera nu e mai sigura.

PS: ia-o asa: cite garsoniere iti trebuie la ora asta ca sa poti trai decent? 5, 6, 10 (cu cit ai salariu mai mare ainevoie de mai multe)? da cind esti batrin si ai nevoie de medicamente, spitale? in cit timp pui banii aia deoparte (2-400k)? E, abia dupa 20 de ani o sa poti scoate pensia din ei, pina atunci se duc pe imprumut.
Watcher
Eu personal consider ca in general nu merita sa iti faci pensie privata in Romania DEOARECE:

1) nu exista manageri profesionisti de fonduri la companiile de asigurari (dar cateva fonduri de investitii au ceva experienta in RO)
2) in plus se vor trezi in brate cu niste lichiditati foarte mari (obligarea prin lege)
3) lectia este ca 80% din fonduri nu bat piata in ORICE AN ANALIZAT iar din alea 20%, in urmatorii 3 ani mai raman vreo 5% - statistica e din SUA unde au o istorie lunga. La noi din 2000 incoace UN SINGUR FOND INTRUN SINGUR an a batut BETul.
4) piata de capital din RO e mica pentru atatea fonduri
5) ca investitor persoana fizica nu ai decat sa iti alegi un fond diversificat sau sa pui banii la bursa in structura unui indice si VOILA randamente mult mai ridicate.
6) pe masura ce imbatranesti respecti tot timpul lectia 100-varsta = procentul care sa fie in actiuni (fie direct fie prin Fonduri de investitii) iar resul in bonduri (venit fix) - iarasi prin fonduri sau direct.
7) lectia e cu atat mai valoroasa cu cat esti mai tanar - iti permiti sa mai dai si rateuri . Asiguratorii din RO pana acum au avut rezultate DEZASTRUOASE pentru investitori. AIG vrea sa iti garanteze 3% in lei pe an adica mai putin ca inflatia, si sa iti ia 20% din profitul peste asta. 20% e IMENS in timp ce poti foarte usor sa adopti strategii pasive...
Iar la ING dupa ce bagi cativa ani ei zic ca din cauza inflatiei ai mai putini bani NOMINAL.. cool, talharie la drumul mare...

SINGURUL avantaj cu pensiile private ar fi ca sunt TAX FREE contributiile...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.