Help - Search - Members - Calendar
Full Version: urgent ... sfaturi
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > De-ale casei
AZAZEL
uitati care este treaba. vreau sa cumpar o parcela de pamant, pt constructia ulterioara a unei case.
problema se pune asa:
terenul este intravilan, are cadastru , intabulare si are si PUG (este inclus in planul urbanistic general)


insa terenul este traversat pe diagonala de o retea de stalpi si cabluri electrice. de fapt pe terenul respectiv nu sunt amplasati stalpi, ci doar trec pe deasupra lui , cablurile.
Atentie! linia respectiva de curent electric este dezafectata, nu mai circula curent electric prin ea, pe vremuri alimentand o casa de apa.
aceste cabluri electrice, practic prin amplasarea lor "distrug" foarte multe parcele de teren intravilan. zvonurile spun cam asa: tinand cont ca in zona respectiva sunt zeci de hectare de intravilan, primaria si renelul este obligata sa construiasca (potrivit PUG) o retea stradala de curent electric. si sa desfiinteze linia existenta.

intrebarea se pune: ce interes ar avea sa construiasca o linie noua de curent electric, cand ar putea sa o foloseasca pe cea veche si sa mai desprinda din ea cabluri pt o deservire integrala a zonei cu curent???
ce ziceti: sa ma risc si sa cumpar acea parcela cu cabluri ce trec pe deasupra ei? unde m-as putea interesa de posibilitatea scoaterii stalpilor si cablurior in viitor??
air_wolf
daca ai stilp pe teren, legal poti cere chirie penru el. si te-ai scos, nu mai platesti curentul biggrin.gif sau poti face o cerere sa fie scos de acolo.
AZAZEL
QUOTE(air_wolf)
daca ai stilp pe teren, legal poti cere chirie penru el. si te-ai scos, nu mai platesti curentul biggrin.gif sau poti face o cerere sa fie scos de acolo.

pe teren nu trece nici un stalp, insa sunt cablurile care trec desupra lui.
problema este ca, daca Electrica nu scoate stalpii si cablurile din zona respectiva, eu nu voi putea sa construiesc niciodata!!! nu imi vor da autorizatie, casa urmand a fi exact sub cablurile electrice.
dar, asa cum am mai spus, prin reteaua respectiva nu trece curent, si , potrivit PUG, primaria este obligata sa construiasca o retea stradala.

reteaua repectiva a fost construita pe vremea cand terenul respectiv era arabil si atunci nu era nici o problema!
imi este teama sa cumpar si terenul sa nu fie construibil.
Mihai63349
Inainte sa dai banii, cere un certificat de urbanism. Oricum, asta sa faci, indiferent ce pamant cumperi. Poate fi o zona fara probleme aparente si te trezesti ca in PUZ este nu stiu ce zona verde.
AZAZEL
QUOTE(Mihai63349)
Poate fi o zona fara probleme aparente si te trezesti ca in PUZ este nu stiu ce zona verde.


acolo sunt acum numai tarlale de pamant. nu vad cum primaria sa oblige un proprietar ca peste 5 ani sa-si transforme pamantul care il detine intr-un spatiu verde care sa partina ulterior primariei
guerilla
eu nu m-as risca sa traiesc cu LEA in curte. or fi doar zvonuri da cica e periculos pentru organism blush.gif
INA88996
Cere un certificat de urbanism. S-ar putea sa ai surprize, sa fii limitat... ca lungini, latimi sau inaltimi.
Pune proprietarul sa depuna dosarul ptr. un certificat si apoi poti sa te orientezi mai usor.
Oana
sper sa te ajute in luarea deciziei...este un articol dintr-un ziar

Constructii mortale
* din neglijenta autoritatilor, unii brailenii isi construiesc case sub liniile de inalta tensiune * asta deoarece Primaria a acordat terenuri in baza Legii 15 tocmai sub liniile de inalta tensiune de la marginea cartierului Brailita * neavind incotro, cetatenii isi construiesc acolo casele, desi se expun la pericole foarte mari in ceea ce priveste sanatatea * autorizatia de construire in unul din cazuri a fost data in baza unui plan cadastral pe care liniile de inalta tensiune sint trasate in alt loc decit cel real * "Electrica" si-a recunoscut greseala in cazul George Cavadia 2A si a dispus aplicarea de masuri suplimentare de protectie a consumatorului * pina se lamuresc lucrurile, cetatenii investesc in niste case in care nu le va functiona cum trebuie nici un aparat electrocasnic si in care vor fi permanent in pericol

Liliana SERBAN, Dragos. G. TUDOSE

Primaria acorda locuri de case, in baza Legii 15, in cele mai nepotrivite locuri, cum ar fi sub retelele de inalta tensiune sau in zone in care gunoiul depozitat ani in sir a capatat deja forme geografice. Un exemplu care se refera la ambele situatii este cartierul Brailita, unde, pe str. GEORGE CAVADIA, in prelungire la str. Viilor, municipalitatea a acordat citeva terenuri unor braileni, in baza Legii 15. Foarte interesant este ca primele terenuri alocate au fost tocmai acelea care au fost curatate de gunoaie de cei care locuiesc in zona si nu cele pe care, ani in sir, chiar societatea de salubrizare la care CLM este actionar majoritar a aruncat gunoiul.
Astfel, pe unul dintre terenuri, aproape de stilpii de inalta tensiune si de linii, unul dintre beneficiari a inceput deja constructia casei. Nimic rau in asta, cu exceptia faptului ca liniile de inalta tensiune trec periculos de aproape de coltul casei, lucru de altfel nepermis de legislatia in vigoare. Conform acesteia, de la axul liniei de inalta tensiune, trebuie ca pe o distanta de 15 metri, intr-o parte si alta, terenul sa fie liber. Situatia de pe strada Cavadia arata insa clar ca atit casa, cit si curtea casei se afla in marja de 15 metri.

"“Electrica” a gresit, iar Primaria a dormit in bocanci"

Intrebat cum este posibil asa ceva, in contextul in care, in afara de faptul ca este ilegal, s-a dovedit stiintific impactul negativ al retelelor electrice asupra mediului si a oamenilor, viceprimarul Lucian Tilea s-a aratat in prima data uimit ca s-au putut acorda terenuri in astfel de zone, cu aprobarea Primariei. Dupa verificarea documentelor depuse la Primarie de catre beneficiar, viceprimarul a constatat insa ca situatia semnalata de redactorii "Obiectiv" este reala si ca, de fapt, pozitia liniilor pe planul cadastral a fost modificata: "In documentatia care exista la noi, la Directia de Urbanism, se vede clar ca liniile trec prin fundul curtii, undeva deasupra unui garaj, si ca e ceva distanta, dar nu chiar 15 metri pina la casa. Dar atunci cind m-am informat mai bine, si am cerut planurile originale ale zonei si le-am suprapus, am vazut ca, de fapt, liniile trec cam pe deasupra coltului casei, ceea ce nu e bine, nici normal si nici legal".
Acesta a mai adaugat ca Primaria a acordat totusi autorizatia de constructie in baza avizelor de la dosar, care il includeau si pe cel de la "Electrica", asa ca, lucratorii Primariei nu aveau de unde sa stie ca ceva este in neregula. Acesta a recunoscut insa, dupa ce redactorii "Obiectiv" i-au atras atentia, ca datoria Primariei este de a verifica aceste situatii si in teren, ca, intr-adevar, acesta ar putea fi singurul lucru de care ar putea fi acuzata municipalitatea: "Da, se pare ca si la noi s-a cam dormit in bocanci. Nu a verificat nimeni in teren sau, daca a verificat, nu a semnalizat nimeni nimic. Dar practic nu e vina noastra. “Electrica” isi trage singura linii pe schite si planuri. Asadar, problema a pornit de acolo. Adica daca cineva a gresit, intentionat sau nu, s-a comis acolo eroarea, nu la noi".
Intrebat ce masuri se vor lua sau daca se vor lua in acest caz, viceprimarul ne-a explicat ca, odata ce omul a inceput constructia, este dificil sa il muti. Dar daca beneficiarul va decide sa faca acest lucru, atunci costurile de mutare si reconstructie ar trebuie sa le suporte cei care au gresit in prima instanta, adica "Electrica".

"In cazul imobilului situat pe strada GEORGE CAVADIA la numarul 2A a aparut o greseala in solutia data"

Cu privire la acest caz, conducerea SDFEE Braila a recunoscut ca a aparut o greseala a unui salariat din sistem in momentul pozarii in plan a retelelor care traverseaza zona. De asemenea, a explicat ca avizul de amplasament in acest caz fiind deja eliberat iar constructia ridicata partial, se vor aplica o serie de masuri suplimentare de protectie. "Intr-adevar s-a confirmat ca, punctual, in cazul imobilului situat pe strada GEORGE CAVADIA la numarul 2A a aparut o greseala in solutia data prin avizul de amplasament eliberat de SDFEE Braila. Aceasta greseala nu a fost facuta cu intentia de a favoriza beneficiarul. Exista posibilitatea ca la numarul mare de astfel de avize solicitate sa se strecoare si o greseala. Mai mult, data fiind distanta mare fata de sol a retelelor, proiectia in plan terestru a acestora poate fi uneori eronata. In aceste conditii, vom acorda asistenta tehnica proprietarului astfel incit constructia sa respecte o serie de norme menite sa elimine complet orice risc in exploatare pentru proprietar si familia sa", ne-a declarat directorul SDFEE Braila ing. Ionascu Negru. De asemenea, sursa citata a subliniat ca, pe viitor, "Electrica" Braila nu va mai acorda solutii in amplasamente pe culoarul liniilor aeriene de inalta tensiune si ca va avertiza municipalitatea sa nu mai repartizeze astfel de terenuri pentru constructii civile.

caseta

Riscuri mari pentru cei care locuiesc in apropierea retelelor electrice

Cei care locuiesc atit de aproape de liniile de inalta tensiune ar trebuie sa stie ca se expun la riscuri mari, in ceea ce priveste sanatatea.
De la perturbarea transmisiei radio - TV si defectarea aparatelor de uz casnic, pina la pericolul fizic si vizibil al unei accidentari in cazul in care unul dintre cabluri s-ar rupe, sau la aparitia unor boli precum cancerul sau leucemia, retelele electrice au fost mereu un factor important in producerea acestor evenimente, putin spus neplacute sau cel putin asociate cu acestea. In timp, s-a dovedit ca retele electrice genereaza mai multe tipuri de poluare, care, chiar si in forma cea mai usoara, cea vizuala - prin deteriorarea peisajului - genereaza disconfort fizic si psihic oamenilor. Fie ca este vorba de poluarea sonora, manifestata prin zgomotele produse de descarcarea corona pe liniile de Inalta si foarte Inalta tensiune, de cea electromagnetica - care duce la perturbatii ale transmisiunilor radio si de televiziune, sau de influentele cimpului electric si magnetic asupra organismelor vii, specialistii nu recomanda sa se locuiasca in apropierea acestor linii. Mai mult, s-a descoperit in timp ca, in afara de accidentarile si cazurile mortale intimplate, retelele electrice mai au inca un efect direct asupra oamenilor. Este vorba de poluarea psihica, manifestata prin teama provocata de apropierea de retelele electrice si de efectele vizuale si sonore ale acestora.
TLS-09
Mihai si Oana au dreptate. Fara certificat de urbanism nici sa nu te gindesti sa cumperi teren. Certificatul va cuprinde toate avizele necsare si limitaele in care poti construi (cu mansarda, cu etaj etc).
Pe linga sata vezi cum sta treaba la Electrica. Certificatul spune doar ce avize sint necesare dar nu garanteaza si obtinerea lor.
Problema este ca daca gasesti la acelasi pret in alta parte sa te reorientezi ca poate nu merita alergatura chiar daca pina la urma se rezolva problema.
Chestia cu obligarea Primariei sa edifece nu stiu ce retele ste frumoasa teoretic, practi nu stii cand bugetul local va permite sa le faca.
Cauta sa vezi ce spune PUZ-ul(plan urbanistic zonal) sau daca gasesti un plan de detaliu poate e si mai bine.
PUG-ul asa cum ii este si numele este general, PUZ-ul este mai detaliat asa ca este mai important.
Tot din PUZ ai sa vezi cum sta treaba cu drumurile ca daca este prevazut un drum sau stiu eu ce retele(gaz, canalizare etc) chiar pe terenul respectiv, adio autorizatie de constructie.
In concluzie nu te grabi, prudenta maxima si apeleaza la un specialist( expert topograf sau arhitect).
Oana
si mai e un caz in braila cu cineva care si-a construit o casa cu un stalp in ea...nu e pe mijloc stalpul, e exact pe colt, dar e in casa si iese prin acoperis...nu imi amintesc exact cum si ce s-a intamplat in cazul asta, ca e veche povestea...dar am sa caut si am sa va informez...
air_wolf
e una si in bucuresti, pe calea clarasilor, circula poza pe net biggrin.gif e mortala faza.
oricum, atentie mare la faptul ca stilpii de inalta tensiune difera vizibil de stilpii locali, pe care ii avem in fata blocului. da, cei de inalta tensiune au regim special. ceilalti sin practic inofensivi, cablurile fiind izolate iar ei dispusi din x in x metri.
AZAZEL
QUOTE(TLS-09)
Mihai si Oana au dreptate. Fara certificat de urbanism nici sa nu te gindesti sa cumperi teren.

Tot din PUZ ai sa vezi cum sta treaba cu drumurile ca daca este prevazut un drum sau stiu eu ce retele(gaz, canalizare etc) chiar pe terenul respectiv, adio autorizatie de constructie.
.


multumesc mult de informatii!!!

totusi, unde pot gasi certificatul de urbanism si PUZ-ul??? la primarie sau la proprietar???
Oana
QUOTE(AZAZEL)
totusi, unde pot gasi certificatul de urbanism si PUZ-ul??? la primarie sau la proprietar???

ambele le elibereaza primaria... in privinta certificatului de urbanism stiu ca acesta trebuie solicitat de proprietar, in vederea vanzarii terenului...nu stiu exact daca si PUZ-ul tot el trebuie sa-l socilite...dar cel mai sigur intreaba la primarie...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.