Help - Search - Members - Calendar
Full Version: 59 km/h noua viteza legala in localitate?
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
Pages: 1, 2
Radu43725
M-am tot uitat in noul cod rutier si nu am gasit nimic despre depasirea vitezei legale cu mai putin de 10 km/h. Stie cineva ce se intampla in acest caz?
Bogdan54824
Nici eu nu am găsit explicit nici o contravenție pentru depășirea vitezei cu mai puțin de 50km/h. Doar punctele de penalizare și amenzi care încep de la depășire cu peste 10km/h.
mike.omega
Radarul are o marja de eroare si nu te "agata" decat de pe la 59-60 in sus smile.gif
Am trecut cu 55 pe langa radar si n-a zis nimeni nimic biggrin.gif
air_wolf
gura!!!! vreti sa se prinda inainte de a intra codul in vigoare? biggrin.gif
guerilla
crezi ca ei nu stiu cum sa ia banu de la popor? cred ca cei 10km in plus tin de eroare aparatelor, iar daca ai te-ar amenda pentru +6km/h ai putea sa contesti pe seama erorilor aparatului biggrin.gif
dar exista o solutie si pentru a afla viteza fix atat cat e. sper numa sa nu o aplice, ca atunci nici mama detectorului si a POI-ului nu ne mai salveaza :bash:
mike.omega
laugh.gif
Pai nu o aplica prin celebrele camere de pe DN1?! smile.gif

POI.... ce-i aia?!
James Kilowatt
Eroarea radarului ar trebui sa fie precizata pe procesul verbal.
Cam asa arata o bucata dintr-o amenda belgoida pe care am furat-o acum vre-o luna.... blush.gif. Cu 141 m-a prins, pentru 132 m-a amendat, fiind viteza minima cu care tinand cont de eroare.
Oricum, organul trebuie crezut pe cuvant cand spune ca aparatul a fost instalat conform normelor si ca stie sa-l foloseasca....


Offtopic
Militianul tot militian ramane indiferent de natie, radarul era pus intr-o zona dreapta ca in palma, pe o autostrada cu 3 benzi. In punctele "fierbinti" canci radare, acolo au sanse mai mici sa-si faca norma de amenzi.
James Kilowatt
PS
Trebuie sa-mi iau musai un detector din ala ascuns, ca asta e a 3-a amenda pentru exces de viteza pe care o iau de cand sunt in tara asta militieneasca. Toate 3 in zone de "vanatoare", nici una intr-o zona periculoasa. Desi exista si din astea si politia stie, la 500m de locul unde am furat o amenda sunt accidente zilnic. Insa radarul era pus unde sa prinda cat mai multi, nu unde sa prinda imprudentii :bash:
Radu43725
In afara de Bogdan54824 ceilalti nu au inteles ce vreau sa spun.
(Asta pentru ca toti se gandesc la cum ar putea sa incalce legea fara probleme.)
Dragii mei, este sau nu este voie sa mergem cu 59 km/h in localitate? Radarul nu are nicio legatura aici ... cu, sau fara, erori de masurare.
mike.omega
Pai atunci avem 2 aspecte ale problemei:
1. Teoretic nu ai voie
2. Practic.... tu ai volanul si pedalalele deci vezi la cat te opresti biggrin.gif

@MR: daca te apuci sa-i intrebi pe nenea militienii daca sunt la zi cu controalele metrologice pt radar si alte "nimicuri" din astea incep kmph sa scada simtitor :angel:
Radu43725
Teoretic, nu conteaza ce afiseaza administratia locala (adica 50 km/h), ci ceea ce zice legea. Daca legea nu precizeaza ca ar fi o contraventie/infractiune depasirea acestei viteze, inseamna ca respectarea ei este optionala ...
si abia atunci as intelege si eu de ce ma semnalizeaza toti cu farurile cand merg cu 50 prin oras (chiar si militienii) blink.gif
Eren
viteza maxima in localitate este de 50 dar in legislatie amenzile incep de la peste 10 km/h peste limita.Daca ai 61 te amendeaza pt +11 km/h dar daca ai 59 nu te amendeaza. Ai putea sa spui ca pana la 60 e optional.E o marja de eroare si pentru radar si pentru kilometrajul autoturismului pentru ca nu este exact niciodata (uitati-va de ex si in top gear ca zice km reali cand indicatorul arata cutare)
booneK9
Interpretarea ta e aproape ok, in sensul ca daca ai pana-n 60 la ora nu-ti face nimeni nimic din cauza erorilor aparatelor radar... Ar fi mai mare rasul sa-ti dea amenda pentru +2 km/h, tu sa contesti si eventual sa arati ca mergeai cu -5km/h.

Din punct de vedere practic, insa, poti interpreta si ca viteza de 50 e recomandata, iar cea de 60 e permisa.
eddie
50 kmh e legal,pana la 60 kmh nu te ia,de la 61 km/h ai deja 11 kmh in plus fata de limita legala.Fiecare merge cum vrea...Spre exemplu eu pun pe pilot automat de multe ori(cand traficul permite) la +8 sau 9 kmh in plus fata de limita legala,atunci cand e risc de radar.
Watcher
Intotdeauna primii 10kmph in plus au fost 'gratis', ca obicei. Acum este trecut in lege. Mi se pare una din chestiile destepte din noua versiune a legii. Dar e vorba de 10kmph peste viteza legala pe tronsonul pe care circuli. Daca esti pe autostrada creste la 140, daca esti in zona de 30kmph, cu 50 la ora iei amenda...
Mandula
Art. 49 din "noul Cod", in vigoare din 1 decembrie 2006 (dar si acum tot limitele astea sunt in vigoare):

(1) Limita maxima de viteza în localitati este de 50 km/h.

(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere.

(3) Pe anumite sectoare de drum, tinând seama de împrejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu avizul politiei rutiere, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 km/h pentru tramvaie si de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

(4) Limitele maxime de viteza în afara localitatilor sunt:
-a) pe autostrazi - 130 km/h;
-cool.gif pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) - 100 km/h;
-c )pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.


Art. 50

(1)Vitezele maxime admise în afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art. 15 alin. (2) sunt:

a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A, B si BE;
cool.gif 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, CE, D si DE si subcategoriile D1 si D1E;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1, C1 si C1E;
d)45 km/h, pentru tractoare si mopede.

(2) Viteza maxima admisa în afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decât viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

(3)Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h în localitati, iar în afara localitatilor de 70 km/h.

(4)Viteza maxima admisa în afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica în vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decât viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Bogdan54824
Nu a zis nimeni că nu este trecută în codul rutier viteza maximă admisă, dar poți să ne citezi articolul care spune că depășirea vitezei legale cu pâna la 50km/h peste limită este contravenție, și care este amenda contravențională în cazul ăsta? Nu punctele de penalizare, ci amenda. Eu unul nu am găsit.
Baby Blues
Chestia cu marja de 10 km pt care nu suntem sanctionati nu tine neaparat de marja de eroare a aparatului ci mai ales de faptul ca poti oricand fara sa-ti dai seama sa treci de aceasta viteza, sa faci o depasire, sa nu te uiti la kilometraj ,etc. Oricum daca il superi pe nea militianul s-ar putea sa -ti dea si pt 55. Ideea este ca nu se da amenda ci numai avertisment. Aum daca nu ne opresc probabil vor sa nu scrie degeaba procesul.
Andrei55037
Este ilegal sa se depaseasca Vmax admisa si cu 1km/h insa sanctiunea se aplica de la depasirea cu 10km/h in sus. Aceasta situatie are si o denumire in literatura juridica de specialitate aceea de "norma juridica incompleta". Adica exista o interdictie dar nu si o sanctiune.
Bogdan54824
Eu înțeleg toate argumentele astea, dar îi dau o bere celui care citeaza articolul din nou cod rutier care spune că depășirea vitezei cu 1-50km/h este contravenție, ce clasă de contravenție este și/sau care este amenda contravențională. beer.gif
Mandula
Art. 89 din "actualul Cod rutier"

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000.000 lei la 8.000.000 lei urmatoarele fapte:
a)conducerea vehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune;
cool.gifîncalcarea normelor legale referitoare la depasire, cu exceptia prevederilor art. 88 lit. a);
c)conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie;
d)depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;e)nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata;
f)nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale;
g)neoprirea la semnalul regulamentar al politistului, în scopul sustragerii de la control.
Mandula
Iar in "noul Cod":

Art. 98

(1)Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2)Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului.
(3)Contraventiilor prevazute în prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, în functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezinta.
(4)Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a)clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
b)clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
c)clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d)clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e)clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.
(5)Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Art. 99
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane fizice:
1.conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv;
2.nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;
3.nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice;
4.neîndeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurari decât în urma unui accident de circulatie;
5.nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice de catre conducatorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate si cortegiilor;
6.nerespectarea semnificatiei semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor sageti de culoare galbena ori alba cu vârful orientat în jos spre dreapta, care anunta schimbarea semnalului de culoare verde în cazul benzilor cu circulatie reversibila;
7.conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei;
8.nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
9.nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de motocicleta sau moped de a purta, în timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata;
10.nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, când drumul are o singura banda;
11.nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii de animale;
12.nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;
13.lasarea libera în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului;
14.nerespectarea de catre pasageri sau calatori a obligatiilor ce le revin atunci când se afla în vehicule;
15.nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului;
16.conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a împiedica identificarea numarului de înmatriculare sau de înregistrare;
17.conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de înmatriculare ori placutele nu corespund standardelor în vigoare;
18.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decât cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. cool.gif, ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil.
(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savârseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

Art. 100
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
1.nerespectarea semnalelor politistilor de frontiera în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale îndrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii, ale agentilor de cale ferata, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei, pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, precum si cele ale patrulelor scolare de circulatie si ale nevazatorilor;
2.nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule, cu exceptia celor care conduc autovehicule prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si cool.gif;
3.nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare;
4.neîndeplinirea obligatiei de a solicita autoritatii competente, în termenul prevazut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei si continutului celor în vigoare;
5.lipsa dotarilor specifice la autovehiculele destinate învatarii conducerii auto, prevazute în reglementarile în vigoare;
6.conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa;
7.conducerea unui autovehicul care, în mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legal admisa;
8.nerespectarea traseelor stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
9.nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, într-o intersectie în care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului atunci când spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri;
10.efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere ori folosirea instalatiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea în siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic;
11.nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de motocicleta sau moped de a avea în functiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulatia pe drumurile publice;
12.neutilizarea echipamentului de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant de catre persoana care executa lucrari în zona drumului public sau de catre agentul de cale ferata care asigura trecerea la nivel;
13.conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate.
(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savârseste o fapta pentru care se aplica 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. cool.gif.
(3)Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a)depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b)neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c)neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d)nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
e)nerespectarea regulilor privind depasirea;
f)nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat în exercitarea atributiilor de serviciu;
g)nerespectarea prevederilor art. 79 alin. (2).

Art. 101
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
1.conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat;
2.conducerea unui autovehicul de catre o persoana care nu a preschimbat permisul de conducere national românesc la schimbarea domiciliului sau resedintei, în termenul prevazut de lege;
3.conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut în alt stat, în termenul prevazut de lege;
4.neîndeplinirea obligatiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului ori remorcii în cazurile prevazute de lege;
5.nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus;
6.nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se încadreaza în alta clasa de sanctiuni;
7.nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas în interiorul acesteia;
8.nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor si mopedelor;
9.nereducerea vitezei în cazurile prevazute de regulament;
10.montarea la autovehicul, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate;
11.circulatia cu un autovehicul, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori când acestea lipsesc;
12.nerespectarea regulilor în cazul imobilizarii involuntare în pasaje subterane si tuneluri;
13.nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor si al obiectelor în sau pe vehicule;
14.pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu usile deschise, circulatia cu usile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului; deschiderea usilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune în pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic;
15.oprirea autovehiculelor destinate transportului public de persoane în alte locuri decât în statiile semnalizate ca atare;
16.nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi;
17.conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu doua roti, fara a se asigura contactul cu partea carosabila pe ambele roti.
(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savârseste o fapta pentru care se aplica 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).
(3)Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b)nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
c)nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
d)circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Art. 102
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
1.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat;
2.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare ori daca placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate;
3.conducerea unui vehicul cu tractiune animala neînregistrat;
4.neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, în cazurile si termenele prevazute de lege;
5.conducerea unui autovehicul destinat transportului public de persoane sau de marfuri fara a detine atestatul profesional;
6.neefectuarea verificarii medicale periodice;
7.neîndeplinirea de catre medicul de familie a obligatiilor prevazute la art. 22 alin. (5) în cazul implicarii, cu vinovatie, a conducatorului de vehicul aflat în evidenta sa într-un accident de circulatie în urma caruia au rezultat numai pagube materiale;
8.detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straina;
9.lipirea de afise, inscriptii sau înscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora;
10.detinerea, montarea sau folosirea în circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonora sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept;
11.detinerea, montarea sau folosirea în circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturba functionarea normala a dispozitivelor de masurare a vitezei;
12.folosirea nejustificata a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore de catre conducatorii autovehiculelor care au regim de circulatie prioritara;
13.nerespectarea semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata la trecerea la nivel;
14.necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a încredintat vehiculul spre a fi condus;
15.neîndeplinirea obligatiilor ce îi revin conducatorului de vehicule care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri;
16.nerespectarea obligatiilor ce revin conducatorilor de vehicule cu tractiune animala;
17.nerespectarea dispozitiilor art. 74 privind circulatia pe autostrazi;
18.neîndeplinirea obligatiilor prevazute la art. 79 alin. (2) în cazul implicarii conducatorului de autovehicul într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale;
19.efectuarea transportului de marfuri sau persoane cu autovehicule si remorci care circula în baza autorizatiei pentru probe;
20.conducerea unui autovehicul care circula în baza autorizatiei pentru probe în afara judetului sau a municipiului Bucuresti în raza caruia îsi are sediul titularul autorizatiei;
21.nerespectarea semnificatiei luminii rosii a dispozitivelor instalate pentru semnalizarea benzilor cu circulatie reversibila;
22.savârsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic;
23.aruncarea, lasarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substante sau vehicule, dupa caz;
24.nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor;
25.neprezentarea, în mod nejustificat, în termenul stabilit la unitatea de politie rutiera la care au fost invitate pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de participant la trafic sau de proprietar ori utilizator de vehicul;
26.patrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante sau materiale ce pun în pericol siguranta circulatiei;
27.transportul copiilor în vârsta de pâna la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor;
28.conducerea autovehiculului cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheata, zapada sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate;
29.neaplicarea, în partea din spate a unui autovehicul înmatriculat într-un stat care nu este semnatar al Conventiei asupra circulatiei rutiere, a semnului distinctiv al statului care a efectuat înmatricularea;
30.stationarea neregulamentara pe drumurile publice în conditii de vizibilitate redusa;
31.lovirea, deteriorarea sau ocolirea portilor de gabarit instalate înaintea trecerii la nivel cu calea ferata;
32.lovirea si/sau deteriorarea pasajelor superioare de pe drumurile publice, prin nerespectarea gabaritului de libera trecere semnalizat corespunzator;
33.montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a carui durata a semnalului depaseste mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depaseste pragul fonic prevazut de lege;
34.neaplicarea, în partea din spate a vehiculului care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri, a indicatorului cu limitele de viteza admise pentru categoria din care face parte vehiculul condus;
35.aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator;
36.aplicarea de afise, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrâng sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori împiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de înmatriculare;
37.încalcarea obligatiilor referitoare la circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care transporta produse sau marfuri periculoase ori a vehiculelor cu masa si/sau gabaritul depasit.
(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savârseste o fapta pentru care se aplica 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d).
(3)Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a)conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
b)conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera împreuna cu specialistii Registrului Auto Român;
c)neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune;
d)nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 35 alin. (3);
e)depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

Art. 103
(1)Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a)pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b)pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
(2)În cazul în care conducatorul de autovehicul sau tramvai savârseste, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majoreaza cu înca 30 de zile.
(3)În cazurile prevazute la alin. (1) si (2) hotarârea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se comunica titularului de catre serviciul politiei rutiere, care are în evidenta contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii.
(4)Punctele de penalizare se anuleaza la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.
(5)Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pâna în acel moment.
(6)În cazurile prevazute la alin. (1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, are resedinta, în termen de 5 zile de la primirea înstiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7)Neprezentarea contravenientului în termenul prevazut la alin. (6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (1) lit. a) si cool.gif.

Art. 104
La cererea motivata a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere al judetului sau al municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savârsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Române, dar nu mai putin de 30 de zile, în conditiile prevazute în regulament.
Bogdan54824
ok, si care este partea ce spune că este contravenție și ce amendă primești în cazul în care, să zicem, ai depăsit viteza legală cu 37km/h?
Mandula
Nici eu nu am gasit prevederea pentru cazurile de depasire a vitezei legale cu mai putin de 50 km/h. Ori nu am sesizat-o eu acum, ori e o lacuna jenanta pe care o vor remedia prin reglementarea ipotezelor respective in Regulamentul de aplicare a OUG 195, care va fi adoptat si el in curand. Ma refer la "noul" Regulament, adica unul pus in acord cu prevederile "noului" Cod. Oricum, locul prevederii respective era in art. 99-102 din OUG 195.
Radu43725
Lipseste doar prevederea cu "depasire 0-9km/h".
Pentru "depasire 10-20km/h" vezi Art.92a4
Pentru "depasire 21-30km/h" vezi Art.92b2
etc.
Apropos ... pentru 20,5 nu primesti amenda !? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Inainte de a trage concluzii ca omisiunea este o eroare, o prostie sau un act de o inteligenta sclipitoare, stie cineva cum e in vest? Nu te amendeaza daca ai +9 km/h?
Bogdan54824
Nu ai citit atent. Atr. 92 stabilește puncte de penalizare pe lângă sancțiunea amenzii. Eu am întrebat unde este stabilită amenda, și mai mult de atât, unde scrie că este o contravenție smile.gif
James Kilowatt
In vest e o uzanta sa se accepte 10km/h peste limita. In Franta a dat Sarkozy acum cativa ani ordinul de "toleranta 0" iar politistii au declarat ca daca radarele automate ar fi reglate pentru "toleranta 0" ar fi complet depasite capacitatile politiei de a da amenzi biggrin.gif. Prin urmare, in materie de exces de viteza nu s-a aplicat.

Ideea e deci cam asa: din viteza cu care te ia se scade eroarea aparatului (care e standard de obicei). Daca chiar si asa depasesti cu peste 10km/h, o iei.... daca nu, nici nu stii ce noroc chior ai avut wink.gif
Watcher
Legea 49 din 08/03/2006 privind circulatia pe drumurile publice:
QUOTE
104. Articolul 92 va avea următorul cuprins:
"Art. 92. - (1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circulă din sens opus;
2. folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive de tip mâini libere;
3. nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță ori căștile de protecție omologate, după caz;
4. depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
5. circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis;
6. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers;
7. nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene (E);
8. staționarea neregulamentară;
9. refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului;
cool.gif 3 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
1. oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau a drumurilor naționale europene (E);
2. depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
3. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
4. nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul care îl precede, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
5. nerespectarea semnificației indicatorului ocolire, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai;
6. pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată;
c) 4 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
1. nerespectarea obligațiilor care îi revin în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate;
2. nerespectarea semnificației indicatorului STOP;
3. depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
4. circulația în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare;
5. conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci când dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare este eliberată fără drept de circulație sau durata acesteia a expirat;
d) 6 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
1. refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia;
2. nerespectarea semnificației semnalelor regulamentare ale agenților de cale ferată care dirijează circulația la trecerile la nivel cu calea ferată;
3. depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
4. conducerea unui vehicul înmatriculat sau înregistrat care nu are montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
5. circulația sau staționarea pe spațiul interzis care separă sensurile de circulație pe autostradă;
6. staționarea ori parcarea autovehiculelor pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate;
7. executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile;
8. nerespectarea semnificației indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere; Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată;
9. schimbarea direcției de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulație;
10. pătrunderea într-o intersecție dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulației în interiorul intersecției.
(2) Procedura de înregistrare a punctelor de penalizare se stabilește prin regulament."

Multumit? smile.gif
Watcher
in plus, ca am mai vazut o intrebare:
QUOTE
99. Articolul 89 va avea următorul cuprins:
"Art. 89. - (1) Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
cool.gif clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravențiile prevăzute la clasa a V-a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice."
Bogdan54824
Watcher, după cum am spus și mai sus și ai bolduit si tu dealtfel, art. 92 se referă la puncte de penalizare, nu la amendă.
Hai să punem problema în felul următor: când ți se completează PV trebuie să scrie art. în baza căruia ți se dă amenda respectivă. Poți să extragi din noul cod rutier art. care specifică amenda pt. o depășire a vitezei cu, să zicem, 37km/h?

Încă o chestie: nu faceți confuzie între puncte de amendă și puncte de penalizare. Sunt 2 noțiuni complet diferite.
Radu43725
Ai dreptate (in monitorul Oficial 256/20.03.2006 nu apare).
Concluzie:
Noul Cod Rutier e varza.
Dar pana in decembrie mai e...
Baby Blues
Pt Bogdan54824. Pai ce nu e clar? Daca agentul constatator stabileste doua puncte amenda, inseamna ca ai amenda- 2 pct * 35 ron=70ron. ( sa zicem ca 35ron val un pct).
Bogdan54824
În baza cărui articol stabilește 2 puncte amendă???
Atr. 92 stabilește clar de la bun început că vorbește de puncte de penalizare, care sunt o măsură suplimentară, pe lângă amendă care ar fi trebuit stabilită la art. 91, ca în cazul altor contravenții. Dar au uitat - și nu pot să-mi dau seama cum au putut să facă o asemenea gafă - să includă depășirea vitezei legale cu până la 50km/h în art. 91.
puncte amendă NU înseamnă puncte penalizare, sau invers.
Watcher
Interesting point you're making here smile.gif
Mai ramane sa gasim pe cineva care sa conteste un PV cand o intra in vigoare legea si sa vedem ce iese biggrin.gif:D
Mandula
A inteles perfect Bogdan cum e cu raportul intre sanctiunea principala (amenda, calculata prin intermediul punctelor-amenda), sanctiunea complementara (punctul de penalizare) si masurile tehnico administrative (de pilda retinerea permisului). Cele trei tipuri de masuri de pot cumula !

Da, se pare ca e o omisiune... se rzolva simplu, nu va iluzionati: fie o ordonanta de urgenta de modificare a OUG 195, fie prin "prinderea" prevederilor respective in noul "Regulament" de aplicare a codului.
grenouille
eu nu inteleg restrictia pt soferii incepatori smile.gif ei trebuie sa circule cu 10 km/h mai putin decat viteza legala. pai in Bucuresti asta ar fi crima...
nu mai zic de tronsoanele de drum (unele poduri de ex) unde e limita de viteza 15 km/h stabilita prin indicator...
Bogdan54824
Nu, ei trebuie să circule cu 20km/h mai puțin, dar numai în afara localităților.
grenouille
nu imi aminteam bine.
da' tot ramane intrebarea mea blonda- daca trecem pe un pod vai mama lui unde limita de viteza e 15 km/h, cu cat trece pe el un sofer care are o luna de permis? biggrin.gif
Bogdan54824
Viteza minimă pe un sector de drum pe care autoritățile au voie să o stabilească este de 30km/h. Cel puțin conform legii. Dar și eu am găsit un pod pe care viteza era de 10km/h, și era în afara localității. blink.gif
guerilla
5km/h este viteza minima pe care o poate stabili in cazuri exceptionale.
Robert89330
Nu cred ca din cauza marjei de eroare nu te opresc...
eddie
Asta in parcari probabil... biggrin.gif
Baby Blues
Daca ia cineva amenda de la vreun militian pe un pod unde viteza de rulare este stabilita la 15 km/h si el nu merge cu 10 , fiind incepator , sa ia numele militianului de pe procesul- verbal si sa-l facem de ras pe toate gardurile. smile.gif biggrin.gif biggrin.gif
Adr1an
Salutare prieteni. Va rog sa ma scuzati daca sunt putin off-topic dar am doar o mica intrebare.. Stiti cumva daca si Politia Rurala efectueaza controale radar sau cu radarul se ocupa doar masinile alea cu nr de MAI ?? Nu sunt prea umblat in tara si n-am idee.. Va multumesc anticipat pt raspunsuri.. si sorry pt off-topic.. da aici se cam incadreaza intrebarea mea. Hai pa.
HalbaSus
Masinile de "politie rurala" nu au radar, dar sunt puse in fiecare sat in asa fel incat sa dea impresia de radar (amplasare "radar style", adica la iesirea din curbe, pe drumuri unde poti sa-i dai talpa, etc)... Trebuie sa fii atent pentru ca soferii sunt tentati sa pune frane uriase la vederea lor si daca nu esti atent poti sa intrii in spatele unui "speriat"
eddie
Frane uriase zici ? :angel:
Inseamna ca sunt toti incepatori sau nu poti pastra distanta ?
Chiar sa infraneze unul din motivul asta in asa hal si sa il lovesti din spate nu am auzit ! Inseamna ca e o problema ! biggrin.gif
Watcher
QUOTE(E d d i e)
Chiar sa infraneze unul din motivul asta in asa hal si sa il lovesti din spate nu am auzit ! biggrin.gif


Nu rade, am vazut la stiri exact faza asta filmata de radarul de pe masina de politie: unul ajunge langa masina de politie care era pusa cu fata in directia de mers, isi da seama ca are radar, franeaza tare si cel din spate il loveste din spate scotandu-l in camp, ca era pe drumul de mare, viteza deci...
Adr1an
Multumesc Halbo pt info. cand o sa ii vad pe "baieti" o sa ii dau talpa si ii salut din mers... Toate bune.
Bodi
@Adr1an: atentie, noile Logane de la rutiera' care de la distanta nu se deosebesc cu nimic de cele de la rurula, au radare.
Partea proasta din cate am auzit eu este ca radarul propriuzis este ascuns de spoilerul fata iar camera video de oglinda retrovizoare.
Poate nu am auzit eu bine, dar oricum atentie!!!!

By the way: se considera ca radarul are o (posibila) eroare de masurare de (pana la) +/- 10kmh si de aia nu te opresc daca ai 55kmh in zona de 50.
Intrebarea mea este: ce faci daca tu mergi cu 55kmh reali iar radarul chiar masoara cu o eroare de +10kmh?
Oana
QUOTE(Bodi)
By the way: se considera ca radarul are o (posibila) eroare de masurare de (pana la) +/- 10kmh si de aia nu te opresc daca ai 55kmh in zona de 50.

radarul nu are nicio (posibila) eroare de masurare...singurul motiv pentru care nu te opresc daca depasesti viteza cu pana la 10km/h este ca sunt ei baieti de treaba...nu radeti ca va explic imediat...exista o directiva interna (un fel de lege nescrisa), prin care li se da posibilitatea sa treaca cu vederea astfel de depasiri de viteza (adica nu le interzice sa sanctioneze astfel de fapte, dar nici nu-i obliga sa le sanctioneze)....deci ramane la latitudinea fiecaruia daca te sanctioneaza sau nu...asa ca mai bine te porti respectuos cu el si nu se va deranja sa-ti faca proces verbal pentru 2km/h depasiti...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.