Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Suspendare permis...
Masini.ro Forum > Masini.ro > Juridico-financiar
Pages: 1, 2
Bogdan54824
Ok... acum 2 săptămâni am comis-o. M-au prins cu 114km/h în zona industrială a Buzăului, și evident mi-au reținut carnetul în vederea suspendării.
Înainte să-mi săriți în cap în legătură cu inconștiența, etc: știu că am greșit, în mod normal nu merg în halul ăla, dar atunci doar ce aflasem că tata a făcut un atac cerebral și mă duceam la el la spital.

Bun... Acum problema mea este că nu am primit nici o înștiințare în legătură cu decizia de suspendare, și chiar nu știu pe ce perioadă a fost suspendat, dacă este cazul să mă apuc de formalități pentru reducerea perioadei de suspendare, etc.
În afară de asta art. 88 din OUG 195/2002 spune la aliniatul 5:
QUOTE
Hotarârea asupra sanctiunilor contraventionale complementare se comunica în scris contravenientului, în termen de cel mult 5 zile de la data constatarii faptei.


[begin wishful thinking] Să înțeleg că dacă nu mi-au comunicat în termenul legal hotărârea înseamnă că nu au luat nici o hotărâre și pot să mă duc să le cer carnetul înapoi? [end wishful thinking] :angel:
guerilla
ups blush.gif
adica te-au prins in zona din oras sau pana intri in oras?
eu unul pe acolo merg cand vreau sa tranzitez Buzaul si e bine de stiut ca au radare.
cat priveste birocratia, eu nu stiu ce si cum, dar ma gandesc ca poti suna la ei sa vezi ce si cum. doar ti-au dat o dovada si un proces verbal, nu?
Bogdan54824
Treci prin zona respectivă doar dacă vii dinspre Urziceni și mergi către Brăila, urmând traseul de centură. La un moment dat se fac 2 benzi pe sens și cu boscheți pe mijloc. Acolo stau la pândă.
Proces verbal și dovadă mi-au dat, dar pe procesul verbal scrie doar că se reține permisul, și asta pentru că legea spune în același art. 88:
QUOTE
Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se aproba de seful inspectoratului judetean de politie, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau al directiei politiei specializate din Inspectoratul General al Politiei Române.
guerilla
nu sint avocat, dar cred ca daca nu au respectat un articol din lege (cel referitor la timpul de comunicare) poti cere in instanta anularea suspendarii :angel: eroare de procedura cumva??! :angel:

poate te lamureste vreunul din avocatii de pe forum.
Bogdan54824
la asta mă gândesc și eu... :angel:
HalbaSus
Pai nu ti-au dat sanctiunea in procesul verbal ?
Pe textul acela de lege nu te prea poti baza pentru ca sanctiunea ti-a fost comunicata (si executata presupun) pe loc (adica ti-au ridicat permisul). Daca ai nevoie urgenta de permis poti face urmatoarea miscare: contesti decizia de suspendare (asta daca nu au trecut 15 zile de la procesul verbal) si ceri dovada ca ai permis (cat timp nu se solutioneaza procesul sunt obligati sa iti elibereze dovezi de cate 30 de zile... pana la solutionarea finala a cauzei te duci in fiecare luna si primesti o dovada noua)... la final cand se solutioneaza cauza fie se aplica sanctiunea (adica stai fara permis vre-o 3 luni, pt ca cel putin dupa actualul cod rutier aceasta este singura varianta din cate stiu), fie iti dau permisul inapoi. Dar daca nu ai cunostinte juridice, sau un prieten avocat care sa te ajute ieftin sau moca, nu prea are rost (decat daca intentionezi sa iti dezvolti cunostintele juridice).

Varianta mai simpla e sa te inscrii la o "scoala de siguranta rutiera" (la orice scoala de soferi) si sa faci formalitatile necesare primirii permisului peste o luna.
Bogdan54824
Tocmai asta este șmecheria. Prin procesul verbal care mi-a fost dat pe loc el nu avea cum să-mi suspende permisul, ci doar să-l rețină. Asta pentru că legea spune că șeful IJP aprobă suspendarea. Eu în momentul ăsta nu am nici o hârtie oficială în care să scrie că mi-a fost suspendat și pe ce perioadă. Chiar l-am întrebat pe polițist pe cât mi-l suspendă și el mi-a spus că urmează să primesc acasă o înștiințare.
Procesul verbal spune:
"În temeiul art. 88/2 din OUG 195/2002 dispun următoarele măsuri complementare reținerea permisului conform art. 231 din Reg. 195/2002

Acum articolul 88 integral este următorul
QUOTE
Art. 88. - (1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop înlaturarea unei stari de pericol si preîntâmpinarea savârsirii altor fapte interzise de lege si sunt urmatoarele:

a) retinerea permisului de conducere, a atestatului profesional, a certificatului de înmatriculare ori înregistrare sau a placutelor cu numerele de înmatriculare;

cool.gif retragerea permisului de conducere;

c) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe timp limitat;

d) anularea permisului de conducere;

e) confiscarea bunurilor destinate ori folosite la savârsirea contraventiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;

f) imobilizarea vehiculului.

(2) Retinerea permisului de conducere ori a certificatului de înmatriculare sau înregistrare se face de catre politie, o data cu constatarea faptei pentru care se dispune una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la alin. (1), eliberându-se titularului o dovada înlocuitoare, cu sau fara drept de circulatie.

(3) Retragerea permisului de conducere se dispune de catre politie când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce vehicule pe drumurile publice de catre o institutie medicala autorizata.

(4) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se aproba de seful inspectoratului judetean de politie, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau al directiei politiei specializate din Inspectoratul General al Politiei Române.

(5) Hotarârea asupra sanctiunilor contraventionale complementare se comunica în scris contravenientului, în termen de cel mult 5 zile de la data constatarii faptei.

(6) Sanctiunile contraventionale complementare prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se dispun prin acelasi proces-verbal de constatare prin care s-a stabilit si amenda contraventionala.


Iar articolul 231 din regulament:
QUOTE
Art. 231. - (1) Permisul de conducere se retine de catre politie o data cu constatarea faptei, potrivit art. 98 lit. d) din ordonanta de urgenta, in urmatoarele cazuri:
.........
c) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
.........


Eu nu contest procesul verbal de reținere a permisului, ci inexistența vreunei comunicări scrise a hotărârii de suspendare, în termenul legal.
HalbaSus
QUOTE
Eu nu contest procesul verbal de reținere a permisului, ci inexistența vreunei comunicări scrise a hotărârii de suspendare, în termenul legal.


Eeerm... nu prea merge... cel putin eu nu stiu de vre-un text de lege care sa atraga nulitatea (relavita sau absoluta) a procesului verbal, in caz ca nu ti-a fost comunicata decizia in termenul legal. Poate ma insel, sincer sunt prea lenes ca sa ma interesez acum, oricum nu strica sa citesti Ordonanta de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, acolo sunt expuse clar motivele de nulitate.
Bogdan54824
Singurele motive clare de nulitate expuse sunt completarea greșită sau lipsa semnăturii agentului.
necomunicare=inexistența unui proces verbal/hotărâre în termenul legal nu ar trebui să-i atragă nulitatea?

Ok, poate greșesc. Dar în momentul ăsta eu, cel puțin teoretic, nu am carnetul suspendat, doar reținut. Ei trebuie să îmi comunice, conform art. 88/5 în termen de cel mult 5 zile hotărârea de suspendare. Întreb și eu naiv, dacă ei nu îmi comunică, eu de unde știu cât trebuie să stau pe bară?
Și ei chiar au voie să-mi comunice hotărârea lor așa când au chef, termenul ăla din lege e pus la mișto și nu reprezintă practic nimic?
Eren
carnetul se retine in vederea suspendarii care se dicteaza de catre sejul ijp din cate stiu si se comunica in scris
pe mine in schimb m-a prins in localitate cu 103 km/h si trebuia sa imi suspende 2 luni si amenda intre 2 si 8 milioane cred.Bine acum .. dar si militia are nevoie de mancare. 50 ron a rezolvat problema.
Sa nu sariti pe mine ca am dat spaga sa ma parati pe undeva ... dar preferam sa scap asa .... doar cu avertisment pt nepurtarea centurii decat sa nu conduc 2 luni. Plus ca se citea pe fata lui ca ii era foame :naughty:
vma
ok hai sa iti spun cum este pt ca mie mi-a fost suspendat permisul de 3 ori in ultimul an jumate. Deci:
- daca esti prins de radar cu camera si nu esti oprit de organ atunci sunt obligati sa iti comunice in 5 zile ca ti-a fost suspendat dreptul de a conduce si sa te prezinti cu permisul la sectie pentru intocmirea procesului verbal.
- daca insa ai fost oprit de agent si ti s-a intocmit PV atunci agentul iti retine permisul in vederea suspendarii iar comandatul IJP decide perioada de suspendare care intotdeauna va fi 3 luni. Intotdeauna. Durata suspendarii iti va fi comunicata printr-o scrisoare pe care o vei gasi in posta in max 3 saptamani de la intocmirea PV. Neprimirea instiintarii nu iti da dreptul sa conduci pentru ca ai fost informat ca permisul tau este suspendat. Esti obligat sa mergi tu sa te informezi de durata suspendarii.

Ultima oara am dat telefon si am intrebat pe ce perioada mi-a fost suspendat. Nu am apucat sa ma prezint sau sa spun fapta ca mi-a zis tipul "3 luni", i-am spus "da nici nu v-am spus cine sunt si ce-am facut" - "nu conteaza.. toata lumea 3 luni" si mi-a inchis.
Mandula
Problema care se pune este care e sanctiunea nerespectarii de catre "organ" a obligatiei sale expres prev. de lege drept conditie de forma posterioara emiterii actului administrativ (adica a rezolutiei sefului IPJ de aplicare a sanctiunii suspendarii dreptului de a conduce, ala e actul admin. despre care vorbesc), si anume sanctiunea nerespectarii obligatiei de comunicare in termen de 5 zile de la emiterea sa.

Exista doua posibilitati:

- fie actul admin. al sefului IPJ nici nu a fost emis (asta nu e o problema mare pentru ei, pot sa il emita acum si sa il antedateze)
- fie acesta a fost emis, dar nu a ajuns inca cu posta la tine, e "pe traseu".

In ambele cazuri insa, e vorba de nerespectarea termenului de comunicare din culpa exclusiva a autoritatii. Sunt doua abordari posibile aici:

- a politiei, care sa sustina ca termenul de 5 zile e doar unul de recomandare, ca nerespectarea lui nu are drept efect nulitatea/inexistenta actului admin. de sanctionare, care act urmeaza sa isi produca efectele dupa comunicare (chiar daca comunicarea e peste 10 zile sau mai mult, insa inauntrul termenului de prescriptie a executarii sanctiunii)

- a contravenientului, care e interesat sa sustina ca incalcarea termenului e un viciu de procedura atat de grav, incat nu poate fi inlaturat decat prin nulitatea/inexistenta actului admin. de sanctionare.

Legea insa, ca de altfel majoritatea actelor normative de pe la noi, e scrisa prost: nu se prevede cu claritate procedura in acest caz si nici sanctiunea nerespectarii obligatiei de comunicare. Asadar, in lipsa de text de lege expres care sa zica cum ca sanctiunea este nulitatea/inexistenta actului admin. de sanctionare, isi gasesc aplicarea principiile generale de drept administrativ, dar care se aplica in concret, de la caz la caz, de instanta de judecata.

Cu alte cuvinte, eu cred ca ai dreptate in ce sustii, iar cu o instanta dezghetata si o aparare buna ai putea sa castigi un eventual proces fundamentat pe teoria nulitatii/inexistentei actului administrativ de sanctionare necomunicat in termenul legal. Dar e o cale pe care nu pot sa ti-o recomand, deoarece, asa cum spunea si Halba, nu prea merita, ca nervi, timp si bani.

Ce poti face insa este sa soliciti restituirea permisului in temeiul art. 245 din Regulament:

"Art. 245
(1)Permisul de conducere se restituie titularului de catre autoritatea competenta care a retinut documentul:
a)când, în conditiile art. 88 alin. (4) din ordonanta de urgenta, s-a hotarât ca exercitarea dreptului de a conduce nu se suspenda;
................................................................................
...
(2)În cazurile prevazute la alin. (1) cererea de restituire a permisului de conducere trebuie sa fie însotita de documente care sa ateste una dintre situatiile pentru care se restituie documentul, de dovada înlocuitoare a acestuia si de actul de identitate al solicitantului."


Incearca sa le prezinti argumentatia de mai sus, vezi poate reussesti sa treci de plutonierul de la ghiseu si ajungi mai sus. Poate ai noroc, isi asuma culpa necomunicarii si se sperie de eventualitatea pierderii unui viitor proces si ti-l restituie, adica renunta la aplicarea sanctiunii complementare. De aia principala (amenda) nu prea ai cum sa scapi, probabil ca te-au inregistrat cu "mijloace tehnice certificate" si nu poti rasturna proba asta.

Daca asta nu merge, si totusi ai nevoie de permis, ataca procesul verbal (daca mai esti inca in termenul de 15 zile), asta are drept efect suspendarea executarii lui, inclusiv a sanctiunii complementare. Si pana la solutionarea cauzei, o sa iti fie eliberate la fiecare 30 de zile dovezi inlocuitoare.

Succes si sa ne tii la curent... dar mai ales, sanatate multa tatalui tau !
Mandula
Art. 94 din OUG nr. 195:

"(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

a) pentru o perioada de 30 de zile, daca în decurs de un an titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;

cool.gif pentru o perioada de 60 de zile, daca în decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 10 puncte de penalizare;

c) pentru o perioada de 90 de zile, daca fapta conducatorului auto a fost urmarita ca infractiune prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus înlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 91 din Codul penal sau daca fapta conducatorului auto constituie una dintre contraventiile pentru care, prin regulament, se dispune ca masura administrativa retinerea pe loc a permisului de conducere.

(De aia e 90 de zile la toata lumea, mai ales ca a fost suspendata aplicarea sistemului cu puncte de penalizare)

(2) În cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si cool.gif contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie în termen de 5 zile de la primirea înstiintarii scrise comunicate de aceasta, pentru a preda permisul de conducere. Neprezentarea la termenul stabilit, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (1) lit. a) si cool.gif."
HalbaSus
Eu luni o sa am primul termen in procesul meu cu politia... tot pentru viteza... eu in schimb o fac "just for fun" si "to fight the system"... nu stiu daca voi castiga sau nu... dar nu am putut rezista tentatiei biggrin.gif In cel mai rau caz o sa platesc o amenda de 60 de roni pentru ca am mers cu 70 in localitate... dar s-ar putea ca pe cand o sa platesc acea suma sa 60 de roni sa fie costul unui pachet de tigari... biggrin.gif
Mandula
Si pe ce argumentatie mergi ? Aia probabil nici nu o sa se prezinte, trimit poza... cum o combati ? Co o lada de bere nu merge aici... beer.gif
HalbaSus
Nu au trecut ora la care am fost prins pe procesul verbal... teoretic e motiv de nulitate relativa (daca nu ar fi trecut nici data ar fi fost chiar simplu, nulitate absoluta, se constata de catre judecator, puteau sa vina si cu 10 poze)... Oricum daca vin cu poza eu le cer aviz metrologic, le cer ordin de deplasare, caseta video (nu doar poza)... chiar daca pierd... o lungesc cat pot de mult biggrin.gif
Bogdan54824
Merci mult.
În baza articolului 245 tu îmi sugerezi să mă duc la poliție și poate se sperie și îmi dau carnetul înapoi? Eu unul sunt cam sceptic în privința unei asemenea rezolvări...
Mandula
Nu ai nimic de pierdut daca incerci. Alternativele le-am prezentat mai sus. pasivitatea ta nu va aduce decat "tusa" pentru 3 luni (sau una, daca inveti bine blush.gif ), pe cand asa exista macar niste sanse, chiar daca indoielnice, sa "scapi". Exista chiar si in Politie, pe langa incompetenta crasa si sfidatoare, si profesionalism, inteligenta, capacitate de comprehensiune si alte asemenea.
Mandula
@ Halba

Da, u got a lil' bit of a case, desi e destul de subtire. Cat despre tergiversare, cred ca va depinde mult de cat de dispusa e instanta sa stea cu rolul incarcat cu o anulare amenda de 70 RON. Chiar, cat de bazati sunt judecatorii de la Oradea ? Nu ca ar fi cine stie ce speta, dar cu cei de la Timisoara si Arad m-am lamurit in repetate randuri... no offence, sper.
Legionaru'
Am calcat si eu pe bec in trecut.Eram cu Dacia si circulam cu 52km/h in zona de 40km/h.Oprit, facut proces verbal. Ajung acasa si cand citesc p.v vad ca in loc de DJ 03 TMF au scris DJ 64 TMF!!!!! Cred ca as fi putut castiga la o actiune in instanta, dar am ales sa platesc amenda care era cred,500.000 lei.
Daca ar fi fost vorba de suspendarea permisului cred ca nu as fi stat pe ganduri! :wave:
HalbaSus
QUOTE(Mandula)
@ Halba

Da, u got a lil' bit of a case, desi e destul de subtire. Cat despre tergiversare, cred ca va depinde mult de cat de dispusa e instanta sa stea cu rolul incarcat cu o anulare amenda de 70 RON. Chiar, cat de bazati sunt judecatorii de la Oradea ? Nu ca ar fi cine stie ce speta, dar cu cei de la Timisoara si Arad m-am lamurit in repetate randuri... no offence, sper.


Cam ca peste tot... dar de tergiversat se poate... spre exemplu primul termen e luni... iar contraventia am facut-o prin iunie... daca va mai fi un termen ala sigur nu o sa fie anul asta... samd... am auzit ca in alte judete procesele (mai ales astea simple) merg ca pe banda rulanta zici ca lucreaza speedy gonzales la ele... si se dau termene de pe o saptamana pe alta... aici astea sunt bancuri bune biggrin.gif termen sub o luna nu o sa vezi pe aici...
Mandula
@Halba
Strange... la cat de lejere am vazut ca sunt rolurile instantelor din provincie, cu maximum 20-25 de dosare pe sedinta, si cu termene intotdeauna de 2 saptamani, ma gandeam ca si la voi e la fel. There must be something about Oradea then blink.gif biggrin.gif Oricum iti dai seama ca asteptam cu totii detalii despre evolutiile - nu ma indoiesc spectaculoase biggrin.gif - de la termenul de luni si din dosar, in general.

Cat priveste suspendarea permisului lui Bogdan, eu as incerca doar cai extrajudiciare, din motivele expuse mai sus.
Cristian-330
Ai grija ca nu in toate cazurile acesta reducere este luata in calcul....in cazul meu, pt un accident datorita neacordarii de prioritate mi-a fost retinut 3 luni....pe dovada scria perioada cat mai puteam circula (2 sapt) si dupa care urmau cele 3 luni....am fost la o scoala de soferi, am dat 100ron, mi-au dat kitanta, am facut memoriul "vietzii" si l-am depus.....spre nenorocul meu am cam luat tzeapa....nu a fost luat in considerare.....Bafta si mai putine evenimente :wave:
florin55503
daca nu ai pe cineva acolo nu prea ai cum sa iti acorde reducerea. pe de alta parte o cunostinta s-a ales cu permisul suspendat si culmea tot pt 114km/h si i-a datin judecata motivul fiind faptul ca nu i-au aratat poza. si surpriza la infatisarea nu s-a prezentat nimeni din partea politiei. tanti judecator a facut ce a facut si i-a dat dreptate amicului meu. am auzit din mai multe parti ca de cele mai multe ori nu se prezinta nimeni din partea politiei
HalbaSus
Nici in cazul meu nu s-a prezentat nimeni din partea politiei... dar nenea judecator e un frustrat... nu mi-a acceptat probe, nu mi-a incuvintat amanarea, nada... 99.9% am pierdut deja. As putea sa cer casarea, sau sa atac cu apel hotararea (probabil nefavorabila) dar sincer nu prea mai am chef.
guerilla
pai daca te-ai trezit tu sa te duci la proces cand avocatii sunt in greva. asa iti trebe laugh.gif
Mandula
Chiar, Halba, la Oradea cum a fost ? Au facut toti av. cereri de amanare motivate de protest sau au mai fost care au intrat in dosare ? La Buc. onor. decanul baroului a anuntat ca "spargerea grevei" constituie abatere disciplinara grava si se lasa cu excluderi... total abuziv, ilegal si imoral.

Ref. proces: m-ar fi mirat, sincer, sa iti admita probele alea... ar fi insemnat ca nu e obtuz si sictirit de rutina meseriei, ceea ce e rara avis pe la noi.
HalbaSus
Avocatii au facut greva ieri pana la 11 (nu au intrat la nimic, se poate sa fi depus cereri de amanare)... de azi din cate am inteles o sa intre la cazurile alese dar nu intra la oficii.

Chestia cu "spargerea grevei" am auzit-o si la satu mare (se lasa cu excluderea din barou cica), dar ei nu protesteaza impotriva baroului constitutional sau cum se numeste (e inexistent in zona), ci impotriva firmelor de consilieri juridici... Si DA consider si eu ca masura e abuziva si ilegala, participarea la greva e un drept, nu o obligatie.
booneK9
hehe, chiar asa...un drept, nu o obligatie...
La fel cum a fost dreptul vostru sa intrati in profesie si la fel cum e dreptul de a va alege oamenii pentru "organele de conducere"

Un lucru sa ma lamureasca cineva si pe mine, daca poate. Care-i problema avocatilor? Insasi natura profesiei, liberala prin excelenta, ar trebui sa invite la concurenta...
Baby Blues
Poate au o problema , poate nu au. Intrebarea este daca amaratii aia care au 3,5 mil salariu fac vreodata greva? Tot cei care au vor mai mult. Asta e . Are dreptate booneK9, daca e profesie liberala, sa lase liber concurentei. Ce conteaza ca se numeste baroul X, sau baroul Y?
florin55503
problema e urmatoarea: iti angajezi un avocat dar s-ar putea sa fie avocat doar cu numele nu si cu ale sale cunostinte. din ce stiu eu cand dai examen pt a intra in barou e un nr limitat de locuri. eu zicca acest nr de locuri ar trebui sa fie nelimitat (pt ca am auzit sume imense vehiculate pt a intra in barou) dar examenul extrem de serios.

imi cer scuze fata de juristii sau avocatii de pe aici dar nu prea am cunostinte. am terminat ase-ul
Mandula
Cum a ramas, Bogdan, cu permisul tau ? CE demersuri ai facut, ce noutati ai ?
Bogdan54824
Scuze, nu prea am mai dat pe aici, acum scriu pe forumul fanilor Metrorex blush.gif
Mi-au trimis intr-un final hotărârea. Ei m-au prins pe 23-09, au datat hotărârea pe 27-09, dar are data poștei de plecare din Buzău 10-10. O să depun o cerere de reducere a pedepsei și sper să găsesc un pic de "bunăvoință" să fie și aprobată. Nu mai mă complic cu procese sau alte demersuri, așa cu puțin noroc pe 08-11 am iar carnet.
Bogdan54824
Într-un final mi-a expirat și suspendarea, dar încă nu am intrat efectiv în posesia carnetului. Nu am domiciliul în București așa că am făcut o procură și l-am rugat pe tata să-mi ridice carnetul, dar nu mi-a trecut prin cap să-i trimit și nenorocirea aia de dovadă și trebuie și aia ca să ridici carnetul :bash:.
Pot totuși să circul? evident cu riscul să-mi iau amendă că nu am carnetul la mine, dar vă dați seama că după 3 luni îmi scapără călcâiele rău de tot smile.gif.

PS: Nu trebuie să dau examenul ăsta de recăpătare a carnetului, după noul cod.
eddie
Vezi ca trebuie sa faci diferenta intre ,,Nu am carnetul la mine'' si ,,Nu am carnet,pentru ca nu este recuperat de la politie''.Doar in primul caz platesti amenda,in cel de-al doilea cine stie peste cine dai si esti pasibil de dosar penal,asa ca mai bine te mai gandesti putin !
Stii foarte bine atunci cand ai obtinut permisul prima data,nu ai avut voie sa mergi cu masina decat dupa ce l-ai avut in buzuner !
Bogdan54824
Nu am mers până nu a fost ridicat de la poliție. Nu aveam chef de nici un fel de complicații inutile.
Baby Blues
Eddie din pacate te "contrazic" biggrin.gif , deoarece din momentul in care te dai jos din masina in care ai fost examinat si esti declarat "admis" sau ti se spune ca ai luat examenul, ai castigat dreptul de a conduce autovehicule conform categoriei pentru care ai dat examenul. Chiar daca nu ai documentul care iti atesta dreptul de a conduce, acesta exista (dreptul). Acelasi lucru este si in acest caz . Chiar daca nu ai permisul care ti-a fost ridicat in vederea suspendarii- temporare, si ti-a trecut perioada de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice, practic si teoretic poti conduce. In ambele cazuri vei suporta consecintele faptului ca nu ai la tine documentul si vei fi sanctionat contraventional. In primul caz este mai dificil : daca te verifica politistul care te-a oprit si nu te va gasi in baza de date , te va lua la politie si probabil iti va introcmi dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehivcul fara a poseda permis de conducere pentru nici o categorie. Dupa verificarea de a doua sau a treia zi cand se va gasi l a"Permise" faptul ca ai luat examenul , vei "primi" mult mediatizatul N.U.P- neinceperea urmaririi penale" cu mentiunea ca "fapta nu exista" si vei lua o sanctiune contraventionala. Concluzia: nu se merita "efortul".
booneK9
Corectie:
In principiu cam asa stau lucrurile, cu oarece circumstantieri.
Sa ma explic: si Eddie si StefanAdrian au dreptate.
Dreptul de a conduce pe drumurile publice a fost intr-adevar castigat la momentul cand s-a declarat ca ai trecut examenul, dar acest fapt nu e inca opozabil... Asadar, oricat de paradoxal pare, nu poti conduce un vehicul inainte de emiterea documentului. Documentul trebuie sa fie emis, nu neaparat si ridicat. Asta cu atat mai mult cu cat dupa declararea ca "trecut / admis" pot interveni situatii in care sa se "rastoarne" situatia.
AZAZEL
azi am ramas fara permis.

mi-am pus ceasul sa sune la 6.15 insa nu m-am uitat sa vad ca era bifat pm in loc de am.

si uite asa ma trezesc la 7.20 si la 7.35 plec din casa in conditiile in care drumul dureaza o ora si trebuia sa fiu la munca la 8.

depasesc tot, merg pe linia de tramvai samd.

bineinteles ca ma ved eun militian in piata muncii si-mi ia permisul pt 30 de zile.

naspa.

totusi, nu scrie nicaieri pe procesul verbal ca ar fi vorba de 30 de zile, desi el mi-a comunicat asta.

parca vad ca e pe 60 de zile si trebuie sa dau reexaminare.

cum naiba ma pot asigura ca e vorba de doar 30 de zile si nu de mai mult ?

si inca ceva: militianul mi-a spus ca pot merge la judecatoria sectorului unde mi-a suspendat permisul si sa merg acolo si sa dau o declaratie ca poate primesc o hartie de "gref" . adica sa spun acolo ca sunt singurul care intretin familia, ca permisul imi este esential pt job si imi dau aia o dovada pt cele 30 de zile cat imi este permisul suspendat si pot circula cu ea in acea perioada.

ati auzit vreounul de o asa bazaconie ?!
HalbaSus
Sa o luam pe rand,
In procesul verbal cu siguranta sunt indicate articolele referitoare la sanctiune (va fi un art din OG 195/2002... parca).
Treaba pe care ti-a spus-o politistul este oarecum denaturata in stil radio erevan:
1. Faci o plangere contraventionala prin care soliciti anularea procesului verbal sau schimbarea sanctiunii... in cadrul contestatiei poti face apel la considerente de genul celor enuntate de politist dar ma indoiesc ca vor avea un succes deosebit. Eventual poti cere inlocuirea sanctiunii (suspendarea permisului) cu avertisment/amenda.
2. Dupa ce faci plangerea asta contraventionala o depui la judecatorie si vei primi un certificat de grefa (la asta se refera cuvantul ala "gref")
3. Cu certificatul de grefa te duci la politie si iti primesti permisul inapoi.

Pana aici pare frumos... Problema se pune in felul urmator:
Daca vei castiga plangerea contraventionala atunci vei ramane cu permisul (slabe sanse totusi).
Daca vei pierde plangerea contraventionala atunci va trebui sa te duci cu permisul la politie si sa-l predai si din acel moment va incepe sa curga termenul de 30 de zile.
JohnSA
Daca e mentionat pe PV ca nu ai obiectiuni , e la noroc sa gasesti un judecator rabdator sa citeasca plangerea. Astia sunt rari, ca intra cu 80-90 dosare in instanta.
Oricum , daca nu exista probe suplimentare in sprijinul PV-ului, gen martori sau poza , du-te in contestatie cu o poza despre un gauroi care ti-a pus viata n pericol si ai fost nevoit sa urci pe linia de tramvai ca sa nu omori oameni,etc., etc., etc. Vezi sa jure aia ca e un scenariu demn de pus pe sticla, nu alta.Eventual ia un prieten din familia glenfidici sa te ajute blush.gif
Orice afirmatie in instanta trebuie demonstrata de cel care o face, asa ca tre sa ai ceva in sprijin ca e gaura acolo.
Bafta . Oricum o contestatie nu strica macar pentru experienta capatata, daca tot se ajunge acolo.
FAR EASTERN
Bai, despre ce discutam aici? AZAZEL vrea sa stie ca suspendarea e SIGUR de 30 de zile, nu cum sa faca sa-si ia permisul inapoi, pentru ca singur a recunoscut ca a meritat-o si presupun ca a semnat PV-ul fara obiectiuni...
Singurul raspuns la obiect este legat de articolul in baza caruia a primit sanctiunea. Daca in art. respectiv zice ca "se suspenda pe o perioada de 30 de zile".

Perca era undeva pe aici un regulament de circulatie...

AZAZEL
eu am semnat ca nu am obiectiuni si i-am dat si permisul la politist. am comis-o rau, imi era mie rusine de ce am facut: inclusiv am depasit pe contrasens un tramvai ce oprise in statie

sunt in rahat mare.

sigur ca m-ar interesa sa obtin permisul inapoi sau macar sa fiu sigur ca sunt 30 de zile asa cum mi-a spus omul ala si nu-s mai multe.
JohnSA
Pai tre sa ne specifice pentru care fapta l-a incadrat la pedeapsa complemetara : pentru mers pe line, pentru depasirea coloanei oprite la semafor, pentru depasirea tramvaiului pe contrasens ? Doar ultima e la 60 zile. Iar prima , in functie de semnalizare , e chiar permisa in multe locuri.

OP : nervosi gardieni e aici.
AZAZEL
pai scrie ca am condus auto...si am depasit tramvaiul pe partea stanga.

cica e sanctionata de art 100/3
OUG sau parca asa
135/02
JohnSA
Aia e la 30 zile.
Daca te contesti cu ei, tine minte ca in procesul verbal era obligatoriu sa fie specificate toate elementele care sa permita evaluarea gravitatii faptei. Asta pe OG 2, care stabileste regimul contraventiilor. In cazul contraventiei sec scrise "a depasit pe stanga tramvaiul" in reg de apl al OG 195 /2002 exista cateva cazuri in care depasirea este permisa chiar si pe stanga. Prin urmare esti pasibil de o pedeapsa cu avertisment/amenda, nefiind specificate elementele care sa necesite pedeapsa complementara.
Oricum, la rece ai de ales intre banii de taxi 30 zile sau banii de un avocat care sa incalceasca intampinare Politiei in instanta. Singur daca te duci sa te reprezinti ai doua puncte handicap pentru ca ai scris ca nu ai obiectiuni si pentru ca un judecator este nerebdator/iritat fata de cineva care ii ocupa timpul si nu turuie 400 cuvinte/min din C.p.cv.
AZAZEL
nu e problema de taxi. sotia merge in aceeasi directie ca si mine si ma poate lasa la birou insa lucrez in vanzari si am si drumuri de facut.
nu e vorba de mers la birou.
JohnSA
QUOTE (AZAZEL @ Feb 25 2010, 11:45 AM) *
nu e problema de taxi. sotia merge in aceeasi directie ca si mine si ma poate lasa la birou insa lucrez in vanzari si am si drumuri de facut.
nu e vorba de mers la birou.


Atunci te poti concentra pe o actiune de schimbare a pedepsei in sensul inlaturarii celei complementare. Ai destule elemente dupa parerea mea sa te indrepti impotriva procesului verbal in sensul incadrarii pedepsei aplicate, avand in vedere ca nu exista circumstante agravante (nu sunt descrise deci nu exista) si pedeapsa nu trebuie sa fie disproportionat stabilita fata de gravitatea faptelor si a consecintelor existente sau posibile. Apoi lipsa marcajelor (linia continua dintre liniile de tramvai sau intre linia de tramvai si banda de circulatie auto te-au indus in eroare fiind in imposibilitatea evaluari ca ilegale manevrele savarsite, ceea ce normal trebuia sa se termine cu avertisment din partea organului, adica sa-ti atraga atentia ce se intampla acolo, etc. O hartie cum ca munca ta este direct legata de permis o sa te ajute in sensul in care sunt intrunite elemente de lipsire de mijloace de existenta in cazul aplicarii pedepsei complementare excesiv de aspre dupa cum arata toate cele de mai sus, etc. Cauta un avocat sa faca o telenovela cu poze cu tine chinuit si abatut la semafor cersindu-ti existenta pe perioada suspendarii permisului.

Scuze de stilul agramat. Si bafta.
A, mai poti calcula momentul propice in care sa stai pieton si sa ajungi la el prin contestatie + cateva amanari. Comunicare, etc.
Tiberiu61940
Eu am vazut o faza de asta cu depasirea tramvaiului prin stinga in Iasi, acum vreo 6-7 ani. Omul grabit tare, se baga in depasire si... zboara inapoi vreo 20 metri. Si azi vad miscarea de parca ar fi fost ieri. Depasirea se facea pe linia cealalta, pe care... venea tare un tramvai... -> intilnire frontala, masina mergind cam cu 60/ora, tramvaiul cam cu 30. N-am stat sa vad ce s-a ales din grabit.
AZAZEL
pana la urma nu-i mai dau in nici o judecata.

am fost vinovat si asta este.

pe 12 martie va fi ultima zi in care este valabila dovada si dracu nu e chiar asa de negru:

sunt 5 weekend-uri deci 10 zile nu ar fi o problema ca nu am permis.
din 20 care raman, doua zile ar fi cea de a doua si a treia zi de paste. mai este si vinerea de inaintea pastelui cand iar nu e o problema ca nu am permis.

practic scap de 13 zile. mai raman 17.

mai am o problema: nu mi-am platit amenda. oare cand imi ridic permisul nu imi vor cere aia dovada ca am platit-o? va trebui sa o platesc dublu.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.