Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Taxa suplimentara pentru inmatricularea este ilegala
Masini.ro Forum > Masini.ro > News/Noutati
adi.mitrea
Iata un articol care să îi liniștească pe potențialii cumpărători de mașini SH!

Raportul CE: Taxa de înmatriculare a mașinilor contravine legislației europene
25 septembrie 2006 17:16:20


Taxa de înmatriculare a autoturismelor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007, este incompatibilă atât cu Tratatul de aderare a României, cât și cu jurisprudența Curții Europene de Justiție, se arată în proiectul de Raport al Comisiei Europene.

Singurul neajuns al legislației fiscale românești, potrivit proiectului de Raport al Comisiei, este introducerea noii taxe pentru înmatriculare care contravine legilației europene.

Taxa specială pentru prima înmatriculare a fost introdusă în Codul Fiscal, pe baza unor principii care vizează, în primul rând, protecția mediului. Taxa ar trebui să descurajeze atât cumpărarea de mașini cu emisii mari de noxe, cât și invadarea pieței auto românești, după aderare, cu autoturisme la mâna a doua, așa cum a arătat experiența țărilor integrate în UE în 2004. Prețul mașinilor second-hand va scădea simțitor, din 2007, după aderare, odată cu eliminarea taxelor vamale și a accizelor, iar guvernul vrea să compenseze pierderea de venituri din aceste surse prin introducerea taxelor pentru înmatriculare.

Pentru mașinile euro 5 și euro 4 taxele vor fi mai mici comparativ cu celelalte categorii, între 50 și câteva sute de euro. În schimb, pentru mașinile euro 3 cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cmc cu o vechime mai mică de șase luni taxa de înmatriculare va fi de 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc dar cu o vechime de șase ani taxa va ajunge la 5.070 euro.

Pentru mașinile euro 2, de până la 1.600 de cmc, taxa va fi de 2.700 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc, de 6.240 de euro. Cele mai mari taxe vor fi pentru autoturismele euro 1 și noneuro cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc, de 7.020 de euro și, respectiv, 7.500 euro.

La capitolul Taxarea în România, proiectul de Raport semnalează alinierea legislației fiscale românești cu cea europeană, creșterea accizelor până la nivelul minim din UE la majoritatea bunurilor accizate (excepție fac cele pentru care s-a obținut preluingirea perioadei de grație), precum și introducerea regimului intra-comunitar de TVA. Proiectul apreciază, de asemenea, decizia de desființare a magazinelor duty-free de pe frontiere și introducerea în legislație a măsurilor de cooperare administrativă dintre statele UE și România.


Reporter Diana Zaharia

Editor Laura Radulescu

sursa: www.newsin.ro
Emilia31560
Vreau sa cumpar o masina din Germania, respectiv o masina care are euro 2 (D3), dar la care se poate face trecerea la euro 3. Intrebarea mea este daca se poate inscrie in Romania, pt ca mi s-a spus ca daca nu este din fabricatie euro 3 nu va trece de rar. As vrea sa ma documentez despre legislatia privind acest lucru si , evident , daca imi poate raspunde cineva la aceasta intrebare. Va multumesc .
air_wolf
cica nu se mai accepta schimbarea motorului decit daca are aceleasi caracteristici... oricum, omologheaza masina in afara si daca nu ti-o inmatriculeaza ii dai in judecata si poti sa-ti iei linistit masina noua. wink.gif
Eren
si asta e finalul ? adica se scoate taxa si gata ?
sau romanii destepti cum sunt o intorc ei cumva si pana la urma tot pun taxe .. sa stiu daca imi iau masina acum sau peste 3 luni !
HalbaSus
Eu am zis din prima zi cand am auzit de aceasta taxa ca e necomunitara si UE nu o sa accepte asa ceva... nu a reusit italia in cazul autobuzelor si o sa reusim noi cu toate masinile ? Sa fim seriosi... Taxa probabil va fi scoasa sub presiunea uniunii..
Emilia31560
mda..dar sa vin cu ea pana aici si sa pot sa fac nimic...dar exista legislatie in ceea ce priveste acest lucru, unde sa scrie clar ca nu se accepta sa se inmatriculeze o masina care nu are din fabricatie euro 3?!? Oricum, multumesc pt raspuns
TheCube
Stiu ca or sa-mi sara toti amatorii de masini SH in cap, insa va intreb, in cazul in care o sa se dea liber la importul de orice fel de masini din UE, cum or sa arate orasele tarii noastre?
Oricine poate pune deoparte 500 de euro o sa-si ia masina si n-o sa mai putem respira pe strazi, o sa mergem cu mastile de oxigen dupa noi. Ca sa nu mai spun de aglomeratie pe strazi si in jurul blocurilor...

Nu dati cu pietre, asa vad eu problema :argue:
HalbaSus
Nu cred ca la ora actuala exista foarte multi oameni care vor sa conduca, au permis, dar din lipsa de fonduri nu au masina, iar dupa 1 ianuarie vor da fuga repede in germania sa-si aduca un golf II... Cine vrea sa aiba masina poate sa-si ia una in stare de functionare la 400-500 euro... da, e o dacie 1300 sau ceva similar (lada, oltcit, etc...) dar e masina, face pac-pac-pac-poc... si merge... si ocupa locuri de parcare, si polueaza, si tot ce face si un golf II. Probabil cei care pana acum circula cu dacii 1300/lada/oltcit/etc.. vor prefera o masina "straina"... si, da, vor polua un pic mai mult pentru ca probabil vor fi golfuri II diesel sau masini similare... Dar nu cred ca e cazul sa ne alarmam.
air_wolf
or sa ne arda la impozite... biggrin.gif si cum nu pot sa arda chiar asa de selectiv si pe fata, probabil ca ne vor arde in felul urmator (daca ia vreunul de la guvern ideea sa-i cada parul si sa i se usuce... ): taxe pe masini non-euro sub forma de impozit pe poluare. ai un non euro: ia scoate tu 10.000/an, ai euro4: platesti doar 300lei/an, dar ar fi frumos ca autobuzele si autocamioanele sa pateasca de 5 ori mai mult pentru ca ele polueaza cu adevarat, si atunci sa vezi biletul de autobuz 4 lei biggrin.gif si or sa explodeze toate preturile si banii n-or sa mai insemne nimic si noi o ne chinuim si-o sa muncim mai mult si-o sa murim mai repede astfel incit guvernul nu o sa ne mai dea pensii si or sa poata construi mai multe vile si noi tot nu o sa facem nimic si impozitele se vor mari in continuare si vom fi invadati de chinezi si nu vom putea sa mai muncim la noi in tara si vom muri de foame si astfel o sa scada media de virsta si topurile statistice vor arata mult mai bine si lumea o sa emigreze pe luna si pe marte si va fi un singur guvern care o ne muta pe toti ca la marmacie si noi tot n-o sa zicem nimic, probabil ca atunci vom vorbi esperanto sau engleza, depinde cine va cistiga in iraq, si daca facem o paranteza depinde si de ce va face china, inchidem paranteza, revenim la autoturismele noastre care vor zbura asa cum zboara farfuriile astazi si va deveni o problema nu locul de parcare ci locul de asolizare si evident, se vor pune taxe noi astfel incit sa se dezvolte astfel de locuri de asolizare, DAR vom trai intr-o romanie curata, adica fara locuitori.

cam atit... :cheers:
Mariustom
Omuleeeeeee biggrin.gif , trezește-te, ce naiba!
Poate se vor întâmpla unele din cele enumerate, să vezi ce vei sughița atunci :bash: .
Cu toate că unele indicii îți dau dreptate în unele chestii, SPER că nu se va întâmpla asta. Să dea D-zeu !!!
O perioadă de timp va funcționa acea taxă pe prima înmatriculare, care va fi înlocuită (după presiuni diferite) de o altă modalitate de a scoate bani. Nu duce lipsă "statul" de idei din astea biggrin.gif .
Otto73
QUOTE(TheCube)
si n-o sa mai putem respira pe strazi, o sa mergem cu mastile de oxigen dupa noi.

Pt. asta am eu solutia Eliica sau Tesla
http://video.yahoo.com/video/play?&vid...183&cache=1
air_wolf
QUOTE(Mariustom)
Omuleeeeeee biggrin.gif , trezește-te, ce naiba!
Poate se vor întâmpla unele din cele enumerate, să vezi ce vei sughița atunci :bash: .
Cu toate că unele indicii îți dau dreptate în unele chestii, SPER că nu se va întâmpla asta. Să dea D-zeu !!!
O perioadă de timp va funcționa acea taxă pe prima înmatriculare, care va fi înlocuită (după presiuni diferite) de o altă modalitate de a scoate bani. Nu duce lipsă "statul" de idei din astea biggrin.gif .


biggrin.gif biggrin.gif eram treaz... acum am beer.gif beer.gif beer.gif beer.gif beer.gif beer.gif beer.gif beer.gif si viata pare :coolspeak:
oricum, nu voi ezita sa :tomato: in guvernanti si sper sa ne vedem la protest (cind s-o face, deocamdata se cloceste). m-am cam saturat sa muncesc pentru tara si popor... :rant:
Mariustom
QUOTE(air_wolf)
sper sa ne vedem la protest (cind s-o face, deocamdata se cloceste)

Dacă știi ceva, zi-ne din timp să pregătim furcile, coasele și topoarele biggrin.gif, c-or ruginit între timp. :bandit: :boxing:
QUOTE(air_wolf)
m-am cam saturat sa muncesc pentru tara si popor...

Ba muncește, pentru al său viitor!!!
air_wolf
da, se va anunta din timp. e vorba de noua grila de impozitare care va afecta direct sau indirect pe toata lumea. si cum toata treaba s-a facut pe burta...
marius68582
Nu vad cum poate ue sa oblige guvernul ro sa renunte la noua modalitate de taxare.Desigur,ue poate recomanda,dar politica interna si-o stabileste fiecare stat in parte,iar apoi,nu este romanica prima tara est europeana care a introdus o asemenea taxa protectionista.
Sau luand-o altfel:atata timp cat vest europenii isi protejeaza piata de munca im portiva "asaltului" nostru,de ce le-ar face pe plac guvernantii romani si le-ar deschide o piata second hand uriasa??Bineinteles,la mijloc tot noi,mujicii de rand suntem prinsi,tot "talpa tarii" are de suferit cel mai mult.
air_wolf
marius, uita chestia cu politica interna... ue fix asta e: o forma de impotrivire, o tentativa care sa contracareze expansiunea economica a altor state non-europene pe piata din europa...
deci, atita timp cit taxele masinilor second hand vor fi mari, exista sansa ca oamenii sa cumpere masini ieftine din alta parte (china, rusia).
deja va puteti uita la scuterele chinezesti. si asa au inceput si japonezii: cu scutere si motociclete. :scratchchin:
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.