Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Case. Modele de case
Masini.ro Forum > Discutii generale > Off Topic > De-ale casei
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
OaneA4
In primavara vreau sa-mi fac o casa. Am inceput sa fotografiez case care mi-au placut, prin toata tzara. Poate ma ajutati cu vreun site ceva unde as putea sa gasesc modele ( eventual si proiecte) de case. M-ar interesa in mod special modele de case americane
guerilla
proiecte nu gasesti smile.gif poate doar schite. oricum fa rost doar de poze, si arati arhitectului cum vrei sa arate. proiectul trebuie sa fie semnat de un arhitect.

casa care imi place cel mai mult din cate am vazut in romania este in bacau, spre iesirea buhusi. foarte foarte cocheta blush.gif din pacate nu am poze.
TLS-09
Da-i o cautare dupa "house plans" pe Google si o sa-ti dea cel putin 20 de rezultate. Proiect propriu zise nu o sa gasesti , asa cum s-a mai spus deja . Alea sint pe bani.
Oricum vei ajunge si la un arhitect. Fii atent insa la costuri ca s-ar putea sa-ti placa multe modele "americane", dar ia in calcul ca aia le fac din lemn pe cind probabil tu vei dori o chestie mai trainica. Ori, una este la lemn si alta este la beton caramida etc, in felul acesta chiar daca-ti place modelul, structura de rezistenta s-ar putea sa te coste destul de mult. Asadar alege dar nu omite costurile.
mike.omega
Daaaaa, una este lemnu alta este betonu cum sa nu! :bash:

Revenind la cum sa arate casa, sfatul meu e sa dai banii pe ceva reviste de profil si sa vezi daca iti place ce ofera oamenii acolo smile.gif Personal, cand cumparam ca acuma nu imi mai trebe biggrin.gif imi placea cel putin 1 plan dintr-o revista din aia, am si uitat cum le cheama! blink.gif

PS: nu te speria, daca nu alegi o arhitectura prea complicata o poti construi prin orice metoda vrei tu(lemn/bca/caramida/metal) :wave:
guerilla
QUOTE(TLS-09)
dar ia in calcul ca aia le fac din lemn pe cind probabil tu vei dori o chestie mai trainica.


vrei sa facem un versus? biggrin.gif
eu prefer pe structura de lemn.
fiecare are avantaje si dezavantaje, de acord. dar felul in care ai pus tu problema induce lumea in eroare cum ca daca ai casa din lemn risti sa-ti pice'n cap.
booneK9
Nici vorba... In unele cazuri casa de lemn se poate dovedi mai trainica decat una din materiale (semi)rigide. E drept ca structura de rezistenta se dimensioneaza altfel, dar parerea mea intima e ca o casa de caramida e cea mai buna alegere.
Eu am investit muuuuuulti bani in reviste cu schite, planuri, planse, poze si m-am ales doar cu cateva idei foarte generale.
Asa incat poza e sfanta. Succes. Si daca ai drum in Buc. da un semn si-ti pun in brate vreo cin'shpe kile de hartie.
mike.omega
Guerilla stai sa vezi cum e intr-una facuta cu simt de raspundere tongue.gif M-am apucat ieri sa sar de nebun pe la etaj, ca tot zice lumea nu ca sta. Va anunt ca n-are nici pe naiba laugh.gif Parca eram la bloc :angel:
Singurul inconvenient e ca se aud pasii celor de sus, tinand cont insa si de faptul ca erau incaltari de strada si parchetul gol si camerele goale smile.gif
TLS-09
E drept ca-i loc de un versus dar in privinta trainiciei nu incape comparatie intre lemn si caramida(de exemplu). Atentie nu confundati trainicia cu rezistenta la un anumit moment. Trainicia priveste rezistenta in timp.
Ei dar unde-s arhitectii de pe forum? Nu prea avem?
guerilla
aaa.. tu vrei sa tii casa 100 de ani laugh.gif
TLS-09
In principiu vreau ca sa ramina dupa mine. Nu vad de ce sa nu tina nu 100 de ani sau chiar mai mult. Ce interes as avea sa tina mai putin?
TLS-09
QUOTE(guerilla)
felul in care ai pus tu problema induce lumea in eroare cum ca daca ai casa din lemn risti sa-ti pice'n cap.


Eroare!!!!. Eu nu vreau sa induc pe nimeni in eroare nu am abordat problema rezistentei ci pe aceea a costurilor.
mike.omega
Pai si la costuri lemnul iese mai bine deci vezi cum faci smile.gif
Si la capitolul durata in timp... sunt atatea biserici/manastiri de lemn in tara asta care au >100 de ani si sunt inca in picioare, uimitor, nu? tongue.gif
marius60959
QUOTE(OaneA4)
In primavara vreau sa-mi fac o casa. Am inceput sa fotografiez case care mi-au placut, prin toata tzara. Poate ma ajutati cu vreun site ceva unde as putea sa gasesc modele ( eventual si proiecte) de case. M-ar interesa in mod special modele de case americane


Hotarasta-te ce fel de casa vrei (suprafata, numar de camere, tipologie - sarpanta sau terasa) fa-ti un calcul sa vezi de cati bani dispui. probabil ca ai si un "teren" ptr asta. sa ai actele ptr el, iti vor trebui ptr autorizare.

dupa toate astea, apeleaza la un arhitect. incearca sa aflii cate ceva despre el, referinte, portofoliu...etc. sa fi concis si hotarat cu ceea ce vrei si ai incredere in ceea ce va face el. ar fi bine sa porti un dialog constructiv cu arhitectul si nu accepta sa iti faca un proiect dintr-o revista.

mult succes. (cu asta ma ocup smile.gif )
TLS-09
Uite de exemplu eu am fost acum o luna sa discut cu un arhitect. Discutia era de principiu doar. Doream sa testez putin piata deoarece inca nu am terenul si nici nu cred sa-l cumpar mai repede de 2-3 luni.
I-am spus tipului ce doresc si vreau sa spun ca la o suprafata de 200-250 mp. construiti mi-a tras un pret de 6000 Euro pentru proiect. Mi-a facut el niste calcule dar oricum baza de negociere asta era 6000. Cit putea sa scada?
Pe urma am aflat printr-un prieten ca alt arhitect facea aceeasi chestie pe la 1800-2000 Euro. Asadar preturile pot sa difere extrem de mult.Cel de-al doilea luase si el pe un proiect 6000 dar suprafata construita era dubla si debutul negocierii l-a facut clientul cind i-a spus de la inceputul discutiei ca pentru el banii nu conteaza ci doar sa fie multumit.(ciudat stil de angajare a unui arhitect dar asta e).In plus ar fi bine sa vezi cea a proiectta si mai ales modul in care arata constructiile respective finalizate.
Colectie de reviste am si eu dar nu stiu ce sa spun. Abia daca gasesti intr-o revista 1-2 proiecte care sa te multumeasca la prima vedere. Daca stai mai atent dispar si alea.
Daca vrei reviste sint o gramada: "ID Proiect", "Casa Lux", "Domus", "Casa mea", "Planul casei mele" etc.
Totusi discutia cu arhitectul ramine esentiala deoarece acesta configureaza casa conform nevoilor tale.
guerilla
si eu mi-am pus problema casei (am renuntat intre timp din varii motive). ai insa grija ce ii ceri arhitectului. multi uita de exemplu ca poate vor veni si copiii si nu iau in vedere (sau il trec cu vederea) si acest lucru - camera de bebei sa fie aproape, prizele inaccesibile pentru cei mici, fara cabluri la vedere, fara colturi aiurea, etc. iarasi se uita posibilitatea de upgrade a casei in viitor (n-are rost sa o faci acum de 400mp daca nu ii folosesti, dar cine stie in viitor?! asa ca pastreaza loc pentru mai mult). pune pe hartie (in discutiile din familie) tot ce iti trece prin cap. niciodata nu este prea putin de scris si de luat in calcul. nu uita si de spatiul de distractii - loc de gratar, terasa, piscina, de ce ai tu bani.
ia in calcul si altceva decat caramida, bca, adica chestii din astea comune. vezi ce economie de pret poti face folosind alte tehnologii. intreaba arhitectul despre fiecare - avantaje si dezavantaje. interseaza-te si din alte surse de informare (netu e un punct de plecare bun).
nu uita sa faci contracte cu toti cei care lucrezi, trecand si pe la un avocat - tepele din domeniu sunt foarte mari si foarte dureroase.
RUE
nu stiu ce va face sa doriti casele astea imense!
deja disper cand vad peste 150 mp.
poate e si gigi becali pe forum ca tot ii plac masinile!
eu unul vreau o casa de maxim 70 parterul si tot asa la masarda.
pai la o casa mare angajezi pt curatenie. nici nu ai timp sa o intreti.ce sa zic de utilat!

ah, am uitat ca sunt si cu masini premium pe forum.
TLS-09
Mergi sa vezi una de 70 mp pe nivel si o sa ai impresia ca esti la bloc doar ca
ai suprapus doua apartamente. Sa ma mut de la bloc la "bloc" nu prea merita.
Eu zic ca 200 mp ar fi ok.
RUE
o cunostinta dupa 35 de ani de america si casa de lemn hotarase acelasi lucru in tm.
cand a ajuns la costuri a facut tot poroterm ca i iesea totusi mai ieftin.

TLS, in ce zona a TM (daca aici) vrei sa faci locuinta? spor!
eu incerc sa scap de teoria romanului cu casa imensa.
vreau sa locuiesc eu in ea nu impreuna cu urmasii, urmasilor, urmasilor mei...
asa am la parinti case destul de mari, dar nu in timisoara.
mike.omega
O casa de 200 mp, a mea atat are si m-am trezit ca parca mai mergea o camara sa o folosesc exclusiv pentru camara smile.gif
Si eu nu am camere de fitness sau alte tampenii de genu asta, eu am strictul necesar(suntem 5 biggrin.gif ) + un birou. Iar dimensiunile dormitoarelor au tot 12 mp, numai cel matrimonial are 16 mp. La garaj, living+dining si bucatarie am lasat ceva frau liber si au iesit mai mari in rest, toate camerele sunt de dimensiuni normale si totusi am ajuns la 200 :angel:

PS: in cazul lemnului se ridica din cauza arhitecturii costurile si trebuie sa iei in calcul si costurile de intretinere de dupa! A incercat sa gaseasca mai multe firme sa-i ridice o casa pe structura pe lemn sau a renuntat dupa prima? smile.gif
guerilla
vedeti ca eu am scris suprafata desfasurata nu utila smile.gif e o mica mare diferenta. arhitectii de pe forum va pot spune mai multe.
si eu cred ca o casa de 200mp utili este suficienta pentru o familie (4-5persoane).
o casa de 70mp este stil cabana. e mai rau decat la bloc.
mike.omega
Eee si cu tine, acuma nu pune omu sa scada grosimea zidurilor smile.gif
Revenind, amprenta pe teren a casei mele(120 mp) mi s-a parut, in stadiu de fundatie, EXTREM de mica tongue.gif Cand vedeam santurile alea nu imi inchipuiam multe chestii si tot intrebam daca va fi vreodata mare laugh.gif (pt curiosi, a fost :angel: )

Si oricum rue45709 a zis ca vrea si 70 sus, va arata ca un cub dar va fi sub 150 mp biggrin.gif
CPI
Apropos de suprafata utila trebuie scazuta macar suprafata scarii. Si cind scazi din 70 de mp se simte... Mai ai si un hol pe fiecare nivel si ramine spatiu pentru 2-3 persoane.
RUE
apartamentul in care stau are 55 mp si ma simt suficient in el. daca ar fi mai mult ar cere sotia si menajera. blink.gif si asa acum avem si bona si nu a inteles ca e bine sa fie tanara si frumoasa (studenta daca se poate) ca sa ii placa la fetita. blush.gif

poate la mansarda ar fi ok 3 dormitoare din care unul matrimonial si o baie.
iar la parter bucataria cu camera de zi, o baie si o camera (in caz ca tre sa aduc si unul din parinti la un moment dat).
planuiesc o familie de 4 maxim 5. acum suntem 3.
casa nu o construiesc decat peste cativa ani poate. acum stau sa mi iau teren.
guerilla
pune 2 bai sus smile.gif
altfel vei ajunge sa fii mereu neras la birou
RUE
cu o oglinda buna in bucatarie te razi acolo la chiuveta.
daca e loc si leustean pun. poate fac 2 cu cabina de dus.
problema e ca unde vreau terenul inca nu e canal.
de aceea nu o sa am graba sa construiesc.
in tm sunt multe zone cu vile de mori si nu au drum asfaltat (de fapt sunt niste desfundaturi) si nici canal.
fiind o zona cu nivelul panzei freatice sus (si sub 1 m pe alocuri) cei care au fose cu scurgere in pamant au rahatul sus la orice ploaie.
sa fac casa si sa ma kak in curte (desi am trait si la tara 13 ani) nu mi convine.
mike.omega
In loc de canalizare se constuieste fosa si problemele sunt rezolvate smile.gif
Acum sa le luam pe rand:
Parter: camera de zi min 25mp; min 15 mp(asta daca nu vrei ca sotia si bona sa se ciondaneasca tongue.gif); dormitor min 14mp(pat dublu), baie ~10 mp. Asta fara hol care mai poate avea si el ~7 mp. Tot la parter iti mai trebuie o camera tehnica pentru centrala, boiler si alte "jucarii" care are ~5mp. Total: 76mp
Incearca sa te hotarasti intre etaj si mansarda, mansarda asa cum o stie toata lumea inseamna spatiu pierdut, mult spatiu pierdut!
Suprafete: 2 dormitoare : 2 x12mp(pt copii); 1 dormitor matrimonial: 16 mp; si 2 bai adica inca 20 mp cu un hol care va avea si el tot ~7mp.
Total: 67mp.

Total parter + etaj : 143mp smile.gif

Ce lipseste?
Dressing-uri sau debaralale, o camara(nu te baza pe camera centralei!) si un garaj.
Cat mai ocupa si astea? Iti trebuiesc 3 debaralele(eu am 2 si inca nu m-am hotarat daca imi ajung sau nu) pentru lucrurile voastre, ale copiilor si ale bunicilor(sa vezi la ei lucruri multe si inutile! :evil: ). Asta inseamna ~15-20mp in plus.
O camara care sa satisfaca nevoile familiei va trebui sa aibe si ea min 5 mp.
Garajul(nu vrei sa-ti protejezi masina?) min 20 mp.

Deci se cam aduna inca 50 de mp in plus smile.gif

Sfatul meu sa faceti consiliu de familie(cum imi place mie sa spun) si sa va decideti clar ce si cum vreti pentru ca pot aparea surprize neplacute pe viitor si puneti in plus la costul total al constructiei vreo 20.000 de euro, asta asa... sa o terminati biggrin.gif
Seri
Din propria experienta iti recomand sa nu faci terasa la strada. Nu o sa stai niciodata pe ea. Nu te zgarci la spatiul alocat scarilor interioare. Este nasoala una ingusta si in spirala.
Stiu un program destul de bun pentru construit case, asa doar ca sa vezi ce ai putea face, un fel de simulator. Se numeste SIMS 1 sau 2. biggrin.gif
florin55503
eu am facut cu batranul o casalanga buc: jos: baie, living, sala de mese bucatarie si garaj si sus 3 dormitoare si o baie. sa faci 2 bai sus e destul de dificil si chestia asta manaca destul de multi bani. cum a spus un coleg atentie la scari.

MARE ATENTIE de unde achizitionezi materialele: de ex la data resp metru patrat de lemn era cam 1, 5 mil in buc iar in moldova la sursa era 700.000. cu transportul ne-am descurcat si am economist destui bani

Daca faci casa in regie proprie o sa constati cu uimire ca iesi foarte mult sub pretul pietii. e alergatura foarte multa far banii economisiti sunt extrem de multi si chiar merita. daca ai terenul o casa pe la 150 mp o sa vezi ca te duce la putin mai mult de jumatate din pretul unui apartament de 3 camere in buc
OaneA4
Vreau o casa din bca,beton nicidecum din lemn. Imi plac modelele americane dar nu vrea o casa foarte mare ci o "casuta" smile.gif in care sa stau eu cu sotia si cu baietelul meu care apre peste 2 luni. Si eu cred ca o casa cu o suprafata de 150-200 mp este suficient de mare.
mike.omega
Casele americane cam sunt din lemn, acuma ca poti adapta planurile lor la bca/caramida e altceva tongue.gif

PS: in calculul de mai sus nu am pus casa scarii :bash:
OaneA4
Vreau o casa zdravana adica din beton si BCA nicidecum din lemn. Imi plac f mult modelele americane dar nu si materialul din care sun facute. O casa de 150-200 mp cred ca o sa fie suficient de mare si confortabila pt mine, sotie si baietelul nostru care apare peste 2 luni smile.gif. Astept fotografi sau adrese de siteuri cu case super rumoase. Aaaaa si normal ca nu proiect vreau ci doar schite . Ms smile.gif
guerilla
pai uite, iti pun casa asa cum am vrut-o eu.
are 250mp
guerilla
parterul, cu mentiunea ca eu as fi inchis bucataria si nu as fi pastrat stilul american.
guerilla
etajul - cu mentiunea ca incaperea din dreapta (ce vine peste garaj) ar fi avut alta intrebuintare si nu camera de dormit.
marius60959
QUOTE(TLS-09)
I-am spus tipului ce doresc si vreau sa spun ca la o suprafata de 200-250 mp. construiti mi-a tras un pret de 6000 Euro pentru proiect. Mi-a facut el niste calcule dar oricum baza de negociere asta era 6000. Cit putea sa scada?
Pe urma am aflat printr-un prieten ca alt arhitect facea aceeasi chestie pe la 1800-2000 Euro. Asadar preturile pot sa difere extrem de mult..


Intr-adevar tarifele pot fi foarte diferite. Calitatea de cele mai multe ori costa. Un exemplu simplu, produsele "de firma" sunt mai scumpe. Sunt arhitecti "cu nume" care practica un tarif mai mare.
Nu te obliga nimeni sa alegi pe cineva anume.

Ideea cu revistele e buna doar pentru o documentare personala. Acum si revistele sunt diferite. Pot fi de specialitate sau pot fi niste simple reviste in care de cele mai multe ori se prezinta niste proiecte indoielnice.

In mod normal fiecare "casa" ar trebui sa fie unica in functie de teren/dorinte beneficiar/ arhitect etc.

Se poate dezvolta mult subiectul insa ma opresc aici.
OaneA4
Multumesc pt poze. Mai astept si altele. Cat despre materiale o sa incep sa ma interesez ca in praktiker sunt niste preturi pt buzunarul lui becali smile.gif))
Iulian HondaFan
QUOTE(guerilla)
pune 2 bai sus smile.gif
altfel vei ajunge sa fii mereu neras la birou


poti face o baie mai mare cu 2 chiuvete. asta e optiunea pe care am mers noi si merge foarte bine.

sincer in Ro as mege pe casa de beton si caramida pentru ca nu e foarte scumpa. casa noastra e pe structura de lemn. asta e acceptabil daca ai un strat de caramida la exterior. noi am facut una cu siding de plastic si cam zornaie la vant si trosneste iarna la frig ( caramida avem numai pe jumatate din fatada). de asemnea atentie la izolatia fonica interioara ( la noi se cam aude; dormitorul mare e perete in perete cu bucataria, dimineata intotdeauna ma trezesc cand umbla nevasta-mea la microunde :bash: )

suprafata as zice de macar 150-200mp pentru 3-4 persoane excluzand garaj si magazie - podul poate fi adaptat pentru depozitare ( dar atentie ca standard podul e inutilizabil la aceste case, am aflat abia catre sfarsitul constructiei). noi avem 185mp locuibili =50mp garaj si anexa. daca in primele luni parea mare ( veneam de la 100mp) acu' parca as mai vrea o camera in plus pt. - suntem 3-4 in casa. te inveti cu spatiul foarte repede.

2si 1/2 bai sunt indicate. avem numai 2, ar fi fost buna si 1/2 (adica buda cu chiuveta).

nu uita teava de apa pentru afara si chiuveta in garaj daca iti plac masinile.

si la incalzire cel mai eficient este cu aer cald decat cu calorifer ( dezavantajul este ca tebuie sa incalzesti toata casa).

planuri aici (din pacate sunt in feet si nu in metri 1m=3.28ft ):

http://www.gunstrabuilders.com/ourhomes/default.asp

http://www.mihomes.com/search.asp?mid=5
mike.omega
QUOTE(OaneA4)
Multumesc pt poze. Mai astept si altele. Cat despre materiale o sa incep sa ma interesez ca in praktiker sunt niste preturi pt buzunarul lui becali smile.gif))



foto 1 si foto 2

Intelegi tu cam ce s-a intamplat pe acolo smile.gif

Materialele nu se cumpara de la Praktiker, oamenii au marfa de calitate e scump domne scump! Eu mi-am luat de la Arabesque sau direct de la reprezentantii locali biggrin.gif
Iulian HondaFan
Mike, foarte bine construita din cate vad io. a mea nu are placaj si la interior ci numai la exterior; gipscartonul vine direct pe reteaua de lemn. vad ca ati pus polistiren ca izolatie la exterior. aici se foloseste o folie care imbraca totul la exterior peste care vine siding-ul (sipci de plastic, caramida sau tencuiala=stucco).
mike.omega
Pai tu de ce crezi ca se simte legata de parca nu e de lemn smile.gif
Se gaseste si la noi in tara ceea ce zici tu insa costa cam mult. Eu am ales o tencuiala direct colorata aplicata pe polistiren + o plasa care sa tina tencuiala biggrin.gif
Poti face o poza sau sa dai un link cu folia aia?
Iulian HondaFan
o sa pun si io niste poze, da' cand voi ajunge acasa...
booneK9
Experienta mea e cam asa. Am facut o casa de vreo 100 de metri pe nivel (parter, etaj, mansarda) plus demisol cu garaj si camara si un mic atelier. Toat astea pe un teren de 300 si-un pic. Iar cand a fost gata am constatat ca nu e buna. N-as sta cu nevasta si parinti in aceeasi casa, la fel cum n-as aduce familia mea si familia lu' frate-meu sub acelasi acoperis. Asa ca am vandut-o. Acu' m-apuc de alta mai mica, desi am mult mai mult teren la dispozitie.
Parerea mea e ca primul pas e un consiliu de familie unde sa vedeti cate suflete trebuie sa incapa in casa si brodati de-acolo. O poza, doua, o schita ceva sunt bune de idei, dupa care vorbiti cu avocati. (rectificare: vorbiti cu arhitecti, desi nici avocatii nu-s de lepadat...)
Desi nu e o idee rea, nu prea cred ca un proiect de casa ce poate fi extinsa e un proiect viabil. Dupa ce ai terminat casa, n-o sa-ti mai vina dupa trei ani s-o iei de la capat cu santier...
Succes!
RUE
cineva mi a completat ca fosa septica rezolva tot. este acea fosa din fibra care se pune in groapa si se goleste periodic sau fosa zidita cu scurgere in pamant? ma gandesc ca zicea de prima varianta.

buna idee cu postarea planurilor voastre. chiar aveti case faine.

eu pana sa ma gandesc la casa strang pumnii si nu numai pt teren.

garajul este pt atunci cand ai SUFICIENTI bani, la fel si numarul de bai.
nu vreau sa ajung sa vand nimic ca sa mi construiesc casa. cel mult o grasoniera.
un garaj poate costa intre 5 si 10 miii euro. adica asta mai este o masina.
unii spun ca mai bine schimbi masina decat sa te expui la un garaj atunci cand nu te scot banii pe geam.

sa continuam....
p.s. bravo steaua!
Iulian HondaFan
poze cu baraca noastra biggrin.gif...

http://community.webshots.com/album/554107898YHnqvE
mike.omega
Din aceea sapata in pamant si betonata, 20mc biggrin.gif Cele cu vase ingropate sunt complicate si necesita si interventia propietarului tongue.gif La modelul clasic doar vine nenea cu vitansa si extrage tot :angel:

Daca vinzi o garsoniera o sa fie bine daca te ridici din pamant(fundatie) si faci si vreo 2-3 ziduri smile.gif

@Iulian HondaFan: "baraca" mea(mama ce-mi place termenu! laugh.gif ) are acoperisul tot din panouri deoarece tavanul urmareste linia acoperisului. Panourile fiind facute in atelier si montate cu macaraua si casele noastre au fost gandite in moduri total diferite biggrin.gif Pana sa ma explic sa stii ca folia aia de care zicea-i tu(presupun ca cea verde) este bariera de vapori si de obicei se pune pe la mijlocul zidului smile.gif

Booon si acum sa explicam!
Cum a procedat Iulian:
1. Se cumpara lemnul(uscar si tratat sper) si se duce la locul faptei pentru a fi ridicata structura casei(cam subtire biggrin.gif )
2. Se cumpara OSB si se delimiteaza peretii si apoi se mai pune si gipscarton
3. Apoi se finiseaza dupa bunul plac al omului

Cum am procedat eu:
1. Cumparat lemn uscat, tratat timp de vreo luna, construit fiecare panou in atelier cu tot cu grinzile de sustinere. Am comandat geamurile dupa planurile casei si au venit cu 2 sapt inainte de a avea casa ridicata, culmea! s-au potrivit :ban:
2. Dus panourile la fundatie, inchiriat macara, ridicat la pozitie si fixat sau mai bine zis aninat tongue.gif (totul a durat 10 zile din cauza faptului ca am schimbat 3 macarale si nici vremea n-a tinut cu mine)
3. Am legat panourile intre ele si de fundatie prin tije metalice, si am constatat ca s-au incheiat si la 90 de grade chiar smile.gif
4. Pus gipscarton si polistiren si apoi urmeaza finisarile de care se ocupa fiecare cum vrea

PS: eu am 2 usi de garaj si am si actionare electrica le ele beer.gif
guerilla
QUOTE(mike.omega)
1. Cumparat lemn uscat, tratat timp de vreo luna, construit fiecare panou in atelier cu tot cu grinzile de sustinere. Am comandat geamurile dupa planurile casei si au venit cu 2 sapt inainte de a avea casa ridicata, culmea! s-au potrivit :ban:


care 2 saptamani??! biggrin.gif o luna il tratezi daca nu ai uscator si aburitor mare si tre sa pui toata cantitatea in mai multe transe. altfel nu e nevoie de atata timp.
mike.omega
Citeste mai bine! Lemnul uscat deja in cuptor(nu ma intreba de care si unde!) a fost trat cu bucatica(asa cum zici tu) timp de o luna. Eu ziceam ca am avut geamurile inainte de a avea casa tongue.gif
Iulian HondaFan
noi nu ne-am ocupat de casa direct blush.gif ( dar curiosi am observat ce se intampla biggrin.gif ). am fost la vreo 3 constructori, am vazut ce planuri de case au, in ce cartiere, cum arata casele lor ( cam toti au case de model sau case in diferite stadii de executie). ca si la masina, biggrin.gif ne-am uitat la raport pret calitate si, apoi, dupa ce am vazut ce ar fi cea mai buna solutie care se incadra in bugetul la dispozitie am batut palma. io nu am batut un cui. au dat casa la cheie, ba chiar au si spalat si lustruit totul inainte de predare.

desigur ca odata ce am vazut ce si cum am avut ( si avem) niste semne de intrebare,. de asta ma mai uit la unele si altele ca sa-mi formez o conceptie de viitor in domeniu.

deci intrebarile iscate:

1) temelia - OK. e un zid de beton armat bagat1/2 in pamant si vreo 1/5m afara, acoperit ulterior cu pamnat asa ca totul vine in pamant ( peretii incep acum la numai 20cm peste firul ierbii. apoi au pus tevaria, pietris presat si peste o sapa de ciment de vreo 15-20cm. in zidul exterior al temeliei au bagat si niste urechiuse prin care au pus niste fier-beton peste care au turnat cimentul si niste sururi groase care ieseau in sus. minus: tevile sunt de PVC, daca se intampla ceva nu le poti repara decat cu endoscopul si numai in zona care e aproape de instalatiile sanitare. a durat 1 saptamana.

2) panourile ( cu OSB si sau un fel de polistiren mai presat -chestia verde deschis) ca si triunghiurile acelea care tin acoperisul erau prefabricate ( facute dupa planul casei). le-au descarcat azi si in 3 zile casa era ridicata ziduri si schelaria acoperisului. panourile is facute din niste leatzuri de aprox.5/10cm. puse in cadru si vertical la 32cm unele de altele. nu exista barne mai groase, exceptand niste intarituri deasupra ferestrelor si usilor care sunt vreo 30cm de late si la fel vreo 5cm de groase. dupa Jim ( seful de proiect din partea constructorului) - asta tine la tornade de gradul 3-4 ( adica ceva nitel sub Katrina blink.gif ) comform onor codului de constructii al statului Indiana si e garantata 50 de ani fara reparatii. am intrebat daca ii mai gasesc io peste 50 de ani biggrin.gif. ei zic ca garantia e facuta prin compania de asigurari ( exista si asigurari ale companiilor de asigurari biggrin.gif ) si va exista o entitate care imi va repara casa in garantie. drept e ca sunt mai bine de 100 de leatzuri de acelea verticale de jur imprejur. alte vreo100 prin peretii interiori si la colturi si unde se imbina panourile ( care au max 3m) sunt 2-3 unele langa altele. la vant se simte cum vibreaza putin peretii. ei zic ca e bine sa fie putin elastica.

3) acoperisul - OK. dupa schele au pus OSB, peste carton bituminos si peste sindrila bituminoasa. in primavara au fost niste vantoase si au zburat vreo 5. a trimis Jim baietii, le-au pus la loc si au zis ca trebuie sa vina caldura ca trebuie sa se lipeasca inttre ele la caldura. se pare ca au avut dreptate. la vantoasele mai recente ( vantul atinge si 80-100km/h cu aceste ocazii) n-a mai zburat nimic. acoperisul e garantat 10 ani pentru etanseitate si 50 schelaria.

4) ferestrele s-au potrivit si ele bine, au pus si silicon la imbinarea cu lemnul. garantie 10 ani.

5) interiorul bine lucrat, finisarile facute cu simt de raspundere, dulapurile, hota, microunde ancorate de leatzurile acelea. mexicani si faiantarul chinez biggrin.gif. nici un motiv de cartire. chinezul a lucrat cu nevasta 3 zile de la 7 la 10 seara, si au venit cu oala unde isi faceau dumplings blink.gif. singurul lucru mi-au lasat garajul nefinisat ( e numai ghipscartonul si o spoiala de tencuiala la imbinari. cica asa scria in contract. m-am uitat si aveau dreptate ( era cu litere mici biggrin.gif). contractul avea fo' 15 pagini. noi am zis ca l-am citit bine, dar ei il stiau si mai bine biggrin.gif.

6) lanscaping-ul - optiune de 3500$. oameni de treaba. au venit si au schimbat ( singuri fara sa-i chem) vreo 2 tufe care s-au uscat, au si taiat crengile uscate ici si colo. gazonul l-am udat si io din belsug si tuns la timp. este printre cele mai frumoase din cartier, no small feat, tinand cont ca e pus in aprilie. :angel: la anul vreau sa fac si un "French garden" in spate si un foisor tot cu gradinarii astia. o gradina frumoasa este o alta camera.
mike.omega
1. Cam asa se face o fundatie, polistirenul verde este polistiren extrudat(mult mai dens si mai greu) decat cel normal de 5 cm, avand grosimea de 2 cm, pune-le unul langa altul si iti vei da seama smile.gif
Si la mine la fel sunt tevile puse dar de ce sa se sparga daca sunt in fundatie? Locuiesti tu si ai tai(vorba vine...) in casa respectiva nu arunci la toaleta pietre bicycle.gif
Toate astea trebuiau lasate sa se usuce cam o luna :angel:
2. Leatzurile alea(denumirea in lb .ro imi scapa) se gasesc si la noi dar am o veste proasta: nu rezista la smulegere acest tip de structura sad.gif
Smulgere= tornade/cicloane/uragane si ce monstrii ai vremii umbla pe la voi si au inceput sa apara si pe la noi :evil:
Insa rezista la cutremure de 7-8 grade pe scara Richter, in comparatie cu o structura e beton care ar fi clacat la un asemenea cutremur pt neavand nevoie de atata structura(ca si gromise) nu o faci si te trezesti ca iti cade casa-n cap la cutremur :ban:
3. Same to me biggrin.gif Numai ca la mine sindrila bituminoasa au lipit-o ei de la bun inceput si nu l-au asteptat pe Soare sa vina sa o lipeasca si nu a zburat nimic. Garantia pentru sindrila bituminoasa la noi e de 15-20 de ani, eu am 20 smile.gif Daca ai observat se mananca, adica pietricelele mici de roca se desprind de pe bitum daca mergi pe ea, eu m-am urcat pe acoperis :angel:
Ca idee eu garantie verbala 50 de ani dar urmeaza sa-mi fac o asigurare serioasa la casa :boxing:
4. Siliconul este o solutie temporara. Si la mine geamurile au venit perfect in golurile lasate si unde a mai trebuit s-a completat cu spuma smile.gif Siliconul poti sa-l pui cand pui glafuri si pervaze dar atentie sa citesti eticheta la ce cumperi! poate sa te tina 2 luni sau 2 ani, nu 10 blink.gif
5. Ce gateau chinezii? Eu momentan garajul il am la nivel de OSB dar ma bate gandul sa il imbrac in lambriu de PVC, daca pun gipscarton treuie si varuit si se murdareste mai repede si se curata mai greu.
6. In cei 200 mp de curte ramasi si eu pot sa-mi fac o curte de vis cu 3500(euro insa tongue.gif )dar nu am banii si nu am venituri asa de mari a.i. sa si intretin curtea dupa aceea blush.gif

De curiozitate linkuri sau poze cu usi de interior ai?
Iulian HondaFan
ramele sunt prinse in suruburi care sunt bagate in betonul temeliei ( nu am fost acolo si nu stiu cat de adanc sunt bagate in beton). asa zic ei si codul de constructii ca structura trebuie sa reziste la vanturi de 100 mile pe ora ( acu' tornadele de gradul 4-5 ajung si la 250mph) dar cica sunt numai 2-3 pe an in toata America. asigurarea e obligatorie si e buna. daca o ia vantul noi sa fim sanatosi ca grosul pagubei il recuperam ( am asigurat si obiectele din casa).

chinese dumplings sunt un fel de coltunase din faina de orez cu carne, peste, tofu sau ce altceva vrei. ei le fierb intr-o apa cu mirodenii. daca sunt bine facute sunt foarte bune.

gradina nu e f. scump de intretinut odata aranjata. de ce dreaq sa coste asa demult in Ro? aici un gradinar priceput nu lucreaza sub 25$ pe ora, dar oricum am ramas impresionat de toata tehnologia pe care au adus-o cu ei ( tractoras, pluguri, grape, chestii de sapat automat gropile pentru plante de diverse marimi). 4 insi au facut totul luna in 2 zile. plantele, piatra decorativa si iarba ar fi costat vreo 1000-1200$ daca le luam de la magazin, dar mi-ar fi luat luni de zile sa fac io cu sapa si lopata nivelarea si sa plantez si aranjez totul. meseriasul e meserias, ma gandeam ca gradinaritul nu e o meserie rea aici. biggrin.gif

atat doar ca gradinaritul iti ia ceva timp, dar constat ca e ceva care te prinde daca ai instrumente si plante. asta e cel mai mare avantaj la casa dupa mine. io is copil de bloc ( d-ala de umbla cu cheia dupa gat de la 4-5 ani) si nu mi-a placut nici la tara ( vreau apa curenta)... am locuit numai in apartamente pana anul asta asa ca n-am avut de unde sa stiu.

o sa pun poze si cu usile. cele interioare arata bine dar sunt dintr-un fel de placaj care imita lemnul pe o rama de lemn. sunt cumva standard aici ( tot din astea aveam si in NJ si am avut si in apartament). usa ta de la intrare vad ca la fel cu a mea ( a mea e metalica cu panouri de lemn lipite pe dinauntru si dinafara).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.