Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Puteri excesive
Masini.ro Forum > Service/Reparatii & Tuning > Tuning > Engine
Lucas
Salutare. am "rasfait" forumul putin si nu am vazut un topic asemanator cu acesta pe care il voi creea acuma. Rog moderatorii sa il stearga daca exista deja unul (cel putin eu nu am gasit...poate mai la "coada").
De ani buni ma uit la poze cu sisteme audio profesionale, demo-cars de la firme renumite si consacrate in domeniul audio in masina. Imi place foarte mult sa vad idei noi in amplasarea boxelor, incinte cat mai bizare pt. subwoofere, etc dar de ceva timp mi-am pus o intrebare care nu mi-am pus`o niciodata si chiar mi se pare esential sa inteleg si sa intelegem cat mai multi urmatoarea chestie : Cum au destula putere pentru zeci de mii de wati ( si nu ma refer la puterea muzicala PMPO...ma refer la RMS).
Am urmarit nu de mult un serial din emisiunea Pimp my ride , unde baietii respectivi au montat un subwoofer ( cel mai mare din lume de altfel..asta nu inseamna ca e si cel mai puternic dar oricum e excesiv de puternic pt. o masina zic eu) de 6500 W RMS caruia ii trebuiau 5 baterii speciale ( mi se pare ca tipul acelor baterii se numeste deep-cycle) , parca 6 amplificatoare si 6 power-caps. Bun. Dar cum se incarca bateriile alea inapoi ? Sunt legate la alternator ? Nu cred ca ar face fata un alternator obisnuit de masina, care a fost proiectat pt. a face fata unei singure baterii, la 6 baterii ( cea normala de la masina si celelalte 5 ). Deci asta doar pt. subwooferul de 6500 W si o pereche de boxe. Daramite sistemele alea audio super performante care le monteaza audiofilii pe masini. De exemplu doua subwoofere de 10.000 W RMS de la Ground Zero, vreo 10 boxe, etc
Cred ca ar fi bine sa stim cu totii cum se obtin "resursele" pentru astfel de sisteme. E clar ca aceste sisteme costa enorm, dar intreb asa de curiozitate.
James Kilowatt
Unii au alternatoare suplimentare. Am vazut la un salon de tuning un Fiat 600 care avea instalat inca un alternator de Reno 21, aproape la fel de mare ca si motorul smile.gif Desi probabil nici ala nu scoate peste 500W
Lucas
Bine , bine, dar alternatorul ala suplimentar, cum ai zis tu, sa zic ca suporta inca 500 W....dar cum ramane cu masinile alea care au 20.000 , 22.000 W RMS in masina ? blink.gif
Lucas
Aia isi pun alternatoare de autobuz ? smile.gif ca numai asa ma gandesc ca s-ar putea...dar alternatorul ala cred ca nu intra nicaieri sub capota la cat de mare e...eventual daca la un S-Klasse schimbi motorul din 4000 cmc in....... 0.8 cmc ...adica motor de tico smile.gif asa ai avea loc sa pui un alternator de camion...hai ca exageram..dar totusi...cred ca ar fi interesant sa aflam "secretul" asta.
Armadyllo
Oameni buni....dumneavoasta stiti ce inseamna o putere de 5000 W...si mai mult intr-o masina?Astea-s vorbe...la puterea fonica pe care o dezvolta ...nu numai ca,nu rezisti sa stai in masina(iti crapa timpanele,da sangele pe urechi,si te trezesti surd din nastere biggrin.gif )...dar iti sar toate geamurile,si unde mai punem vibratiile.Deci lasati puterile astea fantoma.Omul nu poatre sa reziste la asa o putere fonica.
Alta problema....amplificatoarele construite pentru masini sunt de forma:Mai multe amplificatoare conectate in punte: + cu + si asa mai departe pana mai raman 2.Pioneerul de pe masina mea are 4 amplificatoare puse in punte...si scoate 4x45...zic ei.
Altceva...alimentarea....poti sa-i spui bunicii..ca tu cu 12 volti poti sa alimentezi amplificatoare de cativa KW.Poti sa ai oricati amperi doresti...la urma urmei iti trebuie si tensiune.
La puterile de care vorbiti,si la o anumita frecventa...se darama cladiri.Cum mai poti sa zici ca o caroserie de masina desenata pt o anumita greutate maxima ar putea rezista.

Parerea mea.... arigato.gif
James Kilowatt
Pai e simplu, iti trebuie 400A. Adica niste fire groase cat degetul. biggrin.gif
De 20-22kW nici nu mai vorbesc, ganditi-va numai la cata caldura produce biggrin.gif

Later edit
La cerbul de aur merg pe minim 220V. Adica, la amperaj mai mic decat instalatia aia de 5000W din masina..... sau 20.000W smile.gif
Mikidutzaa
Boxele de la Cerbul de Aur dintr-un an au avut IN TOTAL 60.000 de Wati!

Asa ca stati calmi cu puteri de peste cateva sute in masina (asta doar daca te intereseaza zgomotul care il faci IN AFARA masinii).
Lucas
Armadyllo m-am gandit si eu la chestia aia cum ca voltajul e mult prea mic pt. mii de wati. De chestia cu surzitul, aia e clar ca nu rezisti...cred ca nici la 1000 w in masina. Eu ziceam de show-uri...deschizi usile de la masina, portbagajul, etc si se aude afara...dar pana la faza in care ziceai ca puterile sunt impopotonate sau asa ceva...scuza-ma...nu cred ca producatori ca Ground Zero ( 10.000 W RMS la subwoofer ) , Hifonics ( 3200 W RMS tot la subwoofer ) , Soundsteam ( 8200 W RMS tot subwoofer) etc. Nu cred ca producatori de renume mondial, consacrati sa le umfle..deci sunt puteri reale. E clar ca poti sa ai mama antifonajului ca daca ii inchisa masina si pornesti din telecomanda , dinafara masinii cd-playerul si il dai la maxim , tot ti se dezmembreaza masina pe bucati la ce presiune se produce in ea, dar daca deschizi usile, portbagajul , izonata fonic profesionist, rezista masina ( bine-nteles nu ma refer la matiz sau punto, etc..masini mici..ma refer la alea mai robuste) si am cam deviat de la subiect.
Pe mine ma intereseaza cum le "da viata" miilor de wati, neoanelor undercar, xenoanelor, etc toate deodata.
Armadyllo
Lucian...nu ma intelege gresit....nu am zis ca nu exista asa puteri de mari pe dif-uri.Exista...sigur...dar eu ma refeream la asa o putere in masina.Ca un asemenea dif...nu cred ca are 15 inch....sa fim seriosi.La asa o putere,are nevoie de o membrana destul de mare pentru a disipa asa o putere.Cred ca vorbim de:pe langa 80 cm...diametru!

Apropo...de puteri mari....din ce mi-aduc aminte...din punct de vedere fonic,cel mai puternic spectacol a fost langa Paris 160 KW...cu domnu' Jean Michel Jarre,prin 90 si ceva.Iar aici la puterile mari...cumva se aduna puterile tuturor boxelor.Dar in realitate nu-i chiar asa.Dca pui la o combina o bucata boxa....si la acelasi volum mai adaugi una bucata,nu cred ca se aude dublu de tare....parerea mea e ca se aduna cam cu 60/70 %...iar sunetul este mai proeminent.Daca ca intelegeti.

Later edit: Lucian...nu ma indoiesc ca Ground Zero nu face dif-uri de cativa Kw...dar astea ma gandesc ca depaseste 1m in diametru :http://www.1st-car-audio-and-stereo.co.uk/Speakers_Clarion_Subwoofer.html
aici ai sa gasesti un clarion de 1000 W...cu 80 cm in diametru
Lucas
hmmm....chair m-a pus pe ganduri.... 80 cm diametru....wowww...si scoate 1000 W reali....pai astealalte de care ziceam pana acuma au 30 cm diametru...si scot 10000 W ....hmmm.... ciudata chestie.
Bun. Dar acuma sa nu zicem de zeci de mii de watzi...sa zicem ca sunt sisteme audio super-performante....oricum intrebarea ramane aceeasi : Cum le da viata acestor monstrii ?
Armadyllo
Am dat un ochean prin ograda firmelor Jl audio,Pioneer,Kicker,Alpine si le-am vazut odraslele.Ce sa zic....mi se pare ca cele mai multe au 12,si 15 inch.Va dati seama ca membrana aia ...ca sa disipe o putere de 3-4000 W....tre sa iese vreo 5-6 cm?,altfel nu-mi explic.Pioneerul ala zice ca are 2500 W,si 12 inch..adica 30 cm.Eu zic ca daca bagi 1800W in el...nu o sa intelegi ce zice....o sa aiba 50 % zgomot.
Deeci fratilor...noi nu avem nevoie de dif-uri care sa "reziste" la 2-3000W...ci sa asculti muzica de calitate la acea putere.Ceea ce la un dif de 30-40 cm---la asa o putere ma indoiesc.Clarionul ala...il inteleg...deci ala il cred:1000W/80cm....credibil-...la marimea aia...ar intra si 3000W.La urma urmei toate de 800-1000W merg pe 15 inch.La mine la disco erau doua "blocuri" .. Eminence a cate 1000W bucata,pe 3 cai separate.Pai fratilor...tremura o sala intreaga cu cateva sute de persoane...si nu cred ca erau la maxim... biggrin.gif ma gandesc cum ar suna intr-o masina :ntz:

In fine...erau doar niste ganduri...de-ale mele arigato.gif
Lucas
Ah...scuza-ma..ziceam mai sus de 30 cm diametru suburile alea ce le-am vazut la 8000-10000 W...de fapt erau de 48 cm....desi asa cum ziceai si tu...la 10.000 cred ca 50% e zgomot. Mai bine o putere mai slabuta dar sa fie un sunet curat.
James Kilowatt
Puterea "sunetului" sau a "senzatiei" nu e proportionala cu puterea boxei. Scala e logaritmica....
Pragul audibil la oameni e in jur de 3dB, iar pragul de durere pe la 160db, daca nu ma insel. Un telefon il poti auzi fara probleme.. deci produce peste 3 decibeli. Insa 200 telefoane sunt departe de a te asurzi smile.gif
Armadyllo
MR....eu din cate imi aduc aminte limita maxima audibila...si in siguranta este de 120 decibeli sau foni.

Alta chestie...la datele tehice ale boxelor,dif-urilor,sub-urilor...si ce-o mai fi....sunt date despre nivelul distorsiunilor,care tot din cate imi aduc aminte...sunt la "THD".La fel si la amplificatoare apare aceeasi chestie.Ceva de genul THD=0.03%...sau asemanator.
James Kilowatt
Asa este. Am spus de la inceput ca nu tin minte valorile pe de rost... Am verificat. Pragul de durere este intre 130 si 140 decibeli.
Insa ce spuneam cu scala logaritmica ramane valabil.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.