IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

MANELE vs. M U Z I C A

This topic is about MANELE vs. M U Z I C A, the author, Alex Aka, wrote about: DA, stiu ca s-a discutat si se discuta in continuare si pe unii ii obsedeaza subiectul /smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" ... To read more just scroll down

5 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> MANELE vs. M U Z I C A
Ce parere aveti despre manele?
Le urasc si trebuie interzise, sunt periculoase [ 27 ] ** [43.55%]
Nu le sufar dar le tolerez [ 27 ] ** [43.55%]
Le ascult la o petrecere [ 5 ] ** [8.06%]
Imi plac, le ascult de cate ori am ocazia [ 2 ] ** [3.23%]
Le ador; sunt o imagine fidela a lumii in care traim. [ 1 ] ** [1.61%]
Total Votes: 105
Guests cannot vote 
C Z R
post Sep 21 2005, 01:46 PM
Post #1


specialist
******

Group: Membri
Posts: 697
Joined: 1-August 05
Member No.: 52.386



DA, stiu ca s-a discutat si se discuta in continuare si pe unii ii obsedeaza subiectul smile.gif , iar altii sunt maniaci de manele sad.gif .

Da, stiu ca gusturile nu se discuta in nici o privinta, dar manelele in opinia voastra intra in categoria mare si cuprinzatoare Muzica? este o moda, un moft, o subcultura, o subcategorie, aveti nemultumiri in legatura cu acest "fenomen", este un "fenomen" ? este vorba aici de acceptarea a ceea ce ti se impune sau este o placere de a fi ascultata in fel si chip pe oriunde te-ai afla? cand va duceti la un bairam, la o petrecere, la o nunta, un botez s.a. o auziti? dansati pe ea? exista in opinia voastra o diferenta intre ea si muzica lautareasca veche, deriva de acolo sau isi gaseste originea in alt izvor? aveti vreun reprezentant al acestuia pe lista de preferinte si de ce? versurile vi se par inspirate >>?? muzica este muzica sau este altceva in acest context? etc.

va rog argumentati orice afirmatie, caci altfel riscam sa picam in derizoriu! biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 21 2005, 01:57 PM
Post #2


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Mai degraba sunt filmele porno un sub-gen al cinematografiei, decat manelele un sub-gen al muzicii biggrin.gif

Manelele sunt o metoda de-a face bani din comoditatea mentala a unora, la fel ca "ciao Darwin". La petreceri si baierame se si fumeaza mult, insa nu ma poate obliga nimeni si pe mine sa fumez. Sau sa intru in casa si sa fiu fumator pasiv biggrin.gif. Cam la fel mi se pare si cu manelele.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei Suzuki
post Sep 21 2005, 02:21 PM
Post #3


specialist
******

Group: Membri
Posts: 4.291
Joined: 17-June 04
From: Bucuresti
Member No.: 28.023



Eu nu pot sa zic ca urasc manelele,dar pur si simplu nu ascult.
Pe mine ma enerveaza cand esti prin oras,si bara la bara fiind,trebuie sa asculti tu manelele altuia.Stiti foarte bine la ce ma refer,nu?E,numai atunci mi-as dori sa nu existe.Si multe alte exemple la fel. Singurul lucru pe care nu-l suport sunt manelistii (adica cei care canta) cu fel de fel de nume...de ti se face rau.
Daca cumva obisnuiti sa ascultati muzica greceasca,sau orientala in general,o sa vedeti de unde vin 90% din melodiile manelistilor. Pacat ca muzica de petrecere (adevarata muzica de petrecere) a ajuns sa fie confundata cu maneaua. sad.gif


--------------------
2004 Suzuki Ignis 1.3 VVT
2007 Suzuki Swift Sport 1.6 VVT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pana30005
post Sep 21 2005, 02:25 PM
Post #4


sofer
***

Group: Membri
Posts: 60
Joined: 28-July 04
From: Buzau (Buzau)
Member No.: 29.998



Parerea mea ca manelelor li se da o prea mare importanta.O serie de tigani analfabeti s-au imbogatit din saracia spirituala a poporului asta.
De ce Renault vinde 15000 masini pe an si Mazda 300?
De ce Guta vinde 1 000 000 albume si Celelalte Cuvinte 5 000?


--------------------
fiesta tdci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pana30005
post Sep 21 2005, 02:29 PM
Post #5


sofer
***

Group: Membri
Posts: 60
Joined: 28-July 04
From: Buzau (Buzau)
Member No.: 29.998



Personal am o strategie: cand vecinul asculta la 9 seara manele tare o ora,eu ascult Biohazard si mai tare la 3 noaptea.La fel si in trafic.In privinta vecinului- a ajuns sa-i fie frica sa mai asculte(e spre binele lui pana la urma). Asta este educatie de tip capitalist

Succes


--------------------
fiesta tdci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 21 2005, 02:34 PM
Post #6


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Acum aproape un an colaboram cu debitatiile mele la un site (care de-atunci nu mai exista) si acolo am publicat un articol despre manele si manelisti... E al naibii de lung dar daca tot am ajuns la tema asta poate vreti si voi sa-l cititi (din cate tin eu minte nu am folosit un limbaj vulgar in acest articol dar acum mi-e lene sa-l recitesc si sa elimin eventualele cuvinte licentioase necenzurate... ) :

De ce nu suport eu manelele ?

Daca propozitia "eu nu suport manelele" ar fi o ecuatie matematica atunci probabil ar fi axioma, si nu ar avea nevoie de demonstratie deoarece motivul pt care manelele sunt atat de proaste e evident la fel ca 1+1=2. Dar cum muzica nu e o stiinta exacta, si unor oameni chiar le plac manelele cred ca ar fi cazul sa aduc cateva argumente.

Un pic de istorie:

Prin anul Domnului 1998 sau '99 un coleg de clasa a venit la mine si a zis ca el nu mai asculta mafia (eu zic foarte bine, treci si tu la ceva mai serios) si imi zice ca acum asculta manele ca sunt mai tari... io zic "ce este aia manele ?"... el zice ca muzica d-aia de chef, cu bautura si femei... eu ii zic ca bine face si imi vad de ale mele... peste cateva zile trecand pe strada aud dintr-o dacie 1300 o voce castrata ce urla din boxele "pionere" date la maxim "mooor toti tziganiiii...." ma gandesc in mintea mea ca probabil o fi ceva post de radio pirat care promoveaza rasismul... cand am auzit a doua oara acest text m-am gandit ca au patruns serios in romania neo-nazistii si in curand o sa se lase cu case tziganesti incendiate. De la asta pana la omniprezenta manelelor pe terase, tarabe, taxiuri, magazine, baruri, cluburi, etc... a fost doar un pas. Mi se parea ca am inebunit, ca tot ce stiam eu despre lume si viata e exact pe dos si ca motivul pentru care eu nu pot sa inteleg acest fenomen este limitarea mea spirituala de a intra in sfere mai inalte. Ma intalneam cu prieteni aflati in aceeasi situatie stanjenitoare si incercam sa intelegem de ce noi suntem singurii care nu apreciaza cea mai proaspata inovatie a culturii romanesti.

Ce sunt defapt manelele ?

Multi spun ca e doar un gen de muzica la fel ca oricare altul care nu place tuturor. Nu pot sa fiu de acord pt ca mie nu-mi place nici house-ul, nici dance-ul, nici muzica clasica... dar nici una dintre aceste genuri nu imi provoaca greata ce mi-o provoaca manelele... altii spun ca e "buna la pahar si la chefuri sa te distrezi", oricat am baut pana acum (si credeti-ma ca nu sunt incepator) nu am reusit sa patrund in acele sfere ale betiei in care sa apreciez manelele, altii spun ca e muzica de suflet (pe-asta chiar ca n-am mai priceput-o... inteleg si eu ca unui suflet tembel de fata parasita ii place celine dion si alte labe triste... dar manelele nu inteleg cum ar putea sa unga sufletul unei persoane)...
Totusi ce sunt manelele ?
OK, sa incercam sa facem o disectie (bine-ar fi sa putem face si o autopsie) a manelelor. Cu alte cuvinte din ce se compune o manea:

1. Ritm oriental/balcanic facut la orga electronica ieftina
2. Sample-uri de chitara, mandolina, si alte instrumente sintetizate care sa se potriveasca cu ritmul oriental.
3. Inalte... ati observat ca daca intr-un dublu-jeg din ala care se vinde in piata bagati o caseta cu rap, house, sau alt gen muzical si dati volumul tare o sa se auda frustrant (deoarece acele casetofoane ieftine nu prea au bas) in schimb daca bagati o caseta cu manele nu o sa observati lipsa frustranta a basilor... de ce ? pentru ca manelele nu prea au basi... accentul cade pe inalte... extrem de multe inalte.
4. Text - aici momentan "no comment" pt ca pe moment mi-e scarba sa comentez texte de genu: "ce le inebuneste pe femei/ un bmw seria trei"
5. Voce castrata - cred ca asta are legatura cu lipsa basilor, nu stiu daca prima data a fost lipsa basilor si cantaretii si-au adaptat vocea sau prima data au fost castrati si apoi au scos basii din negativ.
6. Accent - cred ca toti stiti la ce accent ma refer... daca nu stiti, mergeti in cea mai apropiata piata si incercati sa cumparati niste ceasuri "originale" si o pereche de sosete de la vanzatorii ambulanti, observati accentul cu care zic "hai bhaiatuh mancatzash nu vrei un rolexh orijnalh". Nu sunt rasist, si in unele situatii e chiar haios accentul rromilor dar totul are limite.

Dintre toate aceste elemente la prima vedere/auditie cele mai periculoase par a fi textele, (nu are rost sa dau exemple) dar daca stam sa ne gandim nici blondy sau alte formatii autohtone nu au texte tocmai filosofice... de ce totusi aceste melodii nu ne provoaca acea repulsie inconfundabila ? Raspunsul in opinia mea consta in negativul manelelor care sfideaza orice norma muzicala, cineva spunea ca manelele sunt vulgare, DA, dar nu neaparat prin text ci prin muzica, asa cum o parte din muzica instrumentala iti poate transmite stari de spirit, poate transmite un mesaj, instrumentalele manelelor sunt un fel de
injuratura muzicala, si inca una care se refera la mama, tata, familie, sicrie si intestine impreuna cu conjugarea verbului a f_te...

Acum ca am lamurit de ce nu suport eu manelele si sper ca raspunsurile pe care le-am dat sunt destul de argumentate, se pune o intrebare mult mai complicata:

De ce unii oameni asculta manele ? sau chiar mai rau... le plac manelele...
Probabil ca aceasta problema va ramane invaluita in mister, pt ca e greu de conceput ca o fiinta umana poate agrea asa ceva... si totusi, impotriva legilor naturii, manelele au cucerit o audienta impresionanta. Fara pretentia de a rezolva acest mister o sa incerc sa formulez anumite ipoteze cu privire la acest fenomen:

- Lenea intelectuala, refuzul de a folosi creierul de frica suprasolicitarii acestuia, acesta ar putea fi motivul pentru care multi evita sa asculte o muzica mai elevata (care poate ar avea si un mesaj), sau in loc sa citeasca o carte sau macar un sa se uite la un film bun prefera sa se uite la o telenovela. Pentru a asculta/intelege textul manelelor nu e necesar sa functioneze creierul (chiar e preferabil sa nu functioneze) astfel ascultatorul isi poate pastra mintea odihnita. Pentru cei care se regasesc in aceasta situatie si se tem sa nu isi toceasca prematur creierul, am o veste buna: "NU va temeti !!! Aveti peste un miliard de neuroni si oricum un om normal foloseste doar 10% din acestia... folosind doar 1% nu veti trai mai mult"

- ADN-ul romanesc: dupa cum stim cu totii din cartile de istorie, poporul nostru s-a format din trunchiul dacic reprezentat de burebista si altoiul roman reprezentat de traian si undeva in aceasta perioada s-a inventat si berea caraiman. Odata cu romanizarea populatiei dacice spiritul latin si-a facut loc in ADN-ul poporului din spatiul carpato-danubiano-pontic. Apoi secole dea randul am fost supusi influentelor balcanice si orientale (rusi, bulgari, turci, tatari, etc...) astfel ADN-ul daco-roman s-a imbinat armonios cu dansul din buric, spaga, bacsisul, etc... Poate de aceea romanii (sau mai ales romancele) simt o atractie atat de puternica fata de orice muzica pe care se poate misca buricul.

- E la moda - E la moda sa ai bmw-uri, e la moda sa ai cat mai mult aur pe tine, e la moda sa ai mereu parul gelat, haine stramte si sa umblii cu 2 blonde dupa tine... pt a-ti mentine statutul de "macho" trebuie sa faci o gramada de compromisuri iar spiritul de turma functioneaza ireprosabil... daca blondele pe care vrei sa le agati sunt fanele manelelor ti se pare de datoria ta sa inveti macar vreo 10 manele... daca ala care are bmw si gagici multe asculta manele, trebuie sa faci si tu la fel... altfel nu mai pupi tu bmw-u... Dar poate acest trend o sa se schimbe (defapt incepe sa se schimbe) acum nu mai e foarte cool sa fii manelist, chiar am auzit o discutie de genul "sunt misto manelele... asa la chefuri... da sa le dai tare cand mergi cu masine e tzaranesc"... asa ca aviz amatorilor: Aveti grija bah, ca deja si manelistii mai destepti s-au prins ca e de cacao sa dati manelele tare in masina (indiferent ca e dacie sau SLK)... daca tzinetzi mortis sa-l ascultati pe gutza inchideti geamurile, dati volumul incet si ascundeti-va in spatele geamurilor fumurii

- Eterna scuza: "e buna la petreceri si betie"... in primul rand daca cineva isi schimba atat de mult comportamentul dupa cateva pahare de alcool, incat ii plac manelele... ar trebuii sa se lase de baut... e ca si cum ai zice: "nu e bine sa omori oameni dar asa dupa cateva pahare imi vine cheful sa tai niste beregate"... Alcoolul intradevar altereaza discernamantul dar nu il aboleste... in plus, atat muzica internationala cat si muzica romaneasca are nenumarate piese foarte potrivite pt stimularea consumului de alcool (de parca ar avea nevoie cineva de stimulare), cateva exemple ar fi: Afroman - Let's all get
drunk tonight, Parazitii - Bagabonti '99 (alcoolul este viata, si viata e alcool...), Spitalul de urgenta - Traiasca berea, Pavel Stratan - Eu beu, etc...

- Scuza nr 2: "Manelele nu sunt vulgare, raperii sunt aia care injura" - dupa cum am mai spus vulgaritatea poate fi exprimata prin text sau prin muzica... in plus chiar daca Parazitii de exemplu folosesc 15 cuvinte obscene pe minut ele au un rol, acela de a transmite un mesaj intr-o forma cat mai dura, agresiva, in schimb pentru a fi vulgar nu e nevoie sa folosesti cuvinte cenzurate... poti sa transmiti un mesaj elevat intr-un mod vulgar sau poti sa transmiti un mesaj vulgar prin cuvinte elevate...

Un fel de concluzie:

Traim intr-o tara libera unde fiecare poate asculta ce vrea, daca vrea sa asculte sunetul burghiului care perforeaza beton n-are decat sa o faca, atata timp cat asculta asta la un volum rezonabil care sa nu deranjeze pe altii. Totusi mi se pare o ingradire a libertatii mele faptul ca in anumite locuri publice (baruri, terase, pe plaja, taxi-uri, etc...) sunt obligat sa ascult asemenea fecale muzicale. Cei care le asculta sunt fie extrem de prosti fie nu vor sa-si solicite intelectul (desi nu imi place sa fac generalizari pripite, in cazul manelelistilor e dovedita prostia/lenea intelectuala) cei care canta manele nu fac altceva decat sa profite de prostia/lenea/lipsa de educatie a oamenilor. Partea frumoasa a lucrurilor e ca daca acum cativa ani manelistii erau majoritari acum procentele incep sa incline de partea noastra a celor care ascultam muzica nu manele. Nu imi fac iluzii, stiu ca cei care sunt prosti vor ramane prosti dar daca vor renunta la manele si vor asculta alt gen muzical mai digerabil (pop, dance, dance-pop, dance-house, etc...) timpanele mele vor fi mult mai fericite. Pana atunci singurul lucru pe care il putem face e sa ne dotam casele, calculatoarele, masinile, bicicletele, etc... cu instalatii audio cat mai puternice, pt ca in cazul in care vecinul nostru, sau masina de langa noi asculta manele sa putem riposta... Si pentru ca orice articol pare mai elevat daca la sfarsit se baga un citat iata ca nici al meu nu face exceptie:

"Mai e genul de roman tziganizat, care canta manele ne'ncetat
Umbland prin toata lumea, cantand, facandu-ne tzara de cacat"

Ombladon


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
C Z R
post Sep 21 2005, 02:38 PM
Post #7


specialist
******

Group: Membri
Posts: 697
Joined: 1-August 05
Member No.: 52.386



QUOTE(pana30005)
Parerea mea ca manelelor li se da o prea mare importanta.O serie de tigani analfabeti s-au imbogatit din saracia spirituala a poporului asta.
De ce Renault vinde 15000 masini pe an si Mazda 300?
De ce Guta vinde 1 000 000 albume si Celelalte Cuvinte 5 000?


pana: ce pana mea esti atat de rasist? nu mai generaliza ca toti suntem saraci spirituali! mazda calitativ eu zic(parerea mea!) este peste renault ! dar cred ca iar nu e buna comparatia in contextul asta, caci nici renault nu e asa de joasa speta cum o vezi tu! guta, cine-i guta? argumenteaza plz?? parca erau 2 unu e rege si celalalt proletar , nu? biggrin.gif celelealte cuvinte poate doar in opinia ta sa fie buna, nu uita gusturile nu se discuta, de ce sunt unii mai buni decat altii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 21 2005, 02:51 PM
Post #8


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



da, multe chestii sunt relative in ce priveste arta... sau "arta".

Insa unele lucruri sunt foarte obiective. Guta o sa fie artist cand o sa fie si original, chiar daca eu n-o sa fiu fan al lui. Insa atata timp cat totul este copiat in materie de melodie iar cuvintele sunt aceleasi la toate manelele, asta le descalifica ca fiind forma de arta (repamarcati licenta poetica "descalifiCA Ca biggrin.gif ). Raman la opinia mea ca sunt doar un mod de a face bani, si opinia asta nu are nici o legatura cu subiectivismul meu in ce priveste estetica respectivului gen de muzica...


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cosmin45741
post Sep 21 2005, 03:31 PM
Post #9


specialist
******

Group: Membri
Posts: 992
Joined: 1-May 05
From: Bacau (Bacau)
Member No.: 45.734



QUOTE(Alex Aka)
nu uita gusturile nu se discuta, de ce sunt unii mai buni decat altii?

pt ca asa sunt de la mama natura!!! blush.gif

iar apropos de subiect: in afara de faptul ca nu le suport si pe deasupra imi creeaza si o stare de nervi, manelele, alaturi de alte surate (emisiuni PROASTE si filme de 2 lei) sunt si un fenomen ingrijorator...
de ce? pai sa va explic...nu toti oamenii capabili au parte de o educatie elevata...ce vina poate sa aiba un copil cu o mama casnica cu 2 clase si un tata betivan si bataus care ajunge sa dea in cap sau sa bata strazile si singurele idealuri ale lui in viata "e femeia cu mustata"- bvul si blondele?? ei, dar la toate astea survin si toate comportamentele tembele ale societatii (vezi manele si suratele lor), care daca nu se educa se dobandesc...iar daca micului natarau, inzestrat de altfel de la natura, mama nu-i spune nimic, tata daca il vede il trage de par, toti prietenii lui de cartier si chiar si de la scoala ii arata si-i spun ca asa-i bine, ca astfel de muzica trebuie sa asculte, ca uite, idiotul ala negru cu mertan are bani multi si asa e bine, ca asa-i in Romania, atunci totul devine "a way of life"...mare mi-a fost surpriza, cand in urma cu cateva luni am participat la un chef studentesc in caminele medicinei, iar tema muzicala a serii a fost maneaua...
pana aici s-a ajuns, incat viitori medici asculta la un chef manele...sa se fi tiganizat chiar totul in tara asta??? asta asa, ca sa vedeti cam cat de periculos a devenit fenomenul...
intr-adevar e mai usor sa fii ignorant decat sa-ti pui mintea la contributie precum e mai usor sa citesti "capra cu 3 iezi" decat kant...dar in acelasi timp nu o sa reusesti sa citesti kant de la inceput, oricat de inteligent ai fi...ma intreb uneori cati din "generatia pro" mai pun mana pe cate o carte inteligenta din cand in cand (si se si vede de altfel pt cei care mai citesc, lipsa mare de titluri noi), cati se mai uita la un film bun (si nu ma refer la par-pac sau telenovele) sau fac alte activitati mai interesante in dezvoltarea lor ca indivizi in afara cotidianului idiotesc...
asa ca dragii mei asistam la un fenomen de tiganizare a romaniei, de promovare a nonvalorilor si a excrocherismului, fenomen care va lasa urme adanci in dezvoltarea intelectuala a "neamului"...

si unii ar spune ca e democratie, ca fiecare face si asculta ce vrea si ca ar trebui sa accept asta...ei, nu pot sa accept o adancire in tampenie de calibrul asta, mai ales ca afecteaza si personaje care au, cum se spune in popor, "samanta buna"...


--------------------
MAZDA 6 SPORT TOPLINE, 2.0d, 136 cp
Go to the top of the page
 
+Quote Post
petre 1
post Sep 21 2005, 06:04 PM
Post #10


specialist
******

Group: Membri
Posts: 531
Joined: 11-March 05
From: Bucuresti
Member No.: 42.067



Mai mult ,nu este suficient ca trebuie sa-i ascultam pe tiganii astia imputii pe la vecini si din masinile smardoilor ce merg cu 20Km/h cu geamurile lasate ,trebuie sa ii si vedem la Tv. unde mai mult de jumatate din invitatii lui Teo sunt niste tigani de iti vine sa spargi televizorul,iar la un alt post tv piticimea sa A.cM. are un show de 1 ora cu confratii lui negriciosi. :bandit: no.gif
Nu mai scriu ca deja m-am enervat. blush.gif


--------------------
Renault Megane Sedan Privilege 1.5 dCi
Hyundai Tucson 2.0 Crdi 4WD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guerilla
post Sep 22 2005, 09:07 AM
Post #11


Warp Member
******

Group: Membri de onoare
Posts: 4.752
Joined: 9-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 12.270



aici se va lasa cu ban-uri multe daca veti continua in ritmul asta. si o zic la cel mai serios mod.
nu fiti rasisti.
nu toti cei care asculta manele sunt rromi. Rromi nu tzigani, da?
nu toti cei care asculta manele sunt cu 2 clase si alcoolici.
si nu toti cei care nu asculta manele sunt intelectuali rasati.
sa fim seriosi si sa pastram proportiile, da?
sa nu uitam ca in anii 70 daca erai hipiot erai considerat drogat, dus cu pluta sau mai stiu eu cum, dus la sectie si ras in cap, ostracizat de societate.
maneaua este la urma urmei o parte din cultura, asa cum si pictura moderna e considerata arta - personal mi se pare o tampenie sa dai atatia bani pe niste mazgalituri, dar daca unul cu capul mare zice ca tabloul ala este extraordinar cine sunt eu sa zic ca e doar o panza mazgalita la betie.
si ce e mai ciudat e ca mai este un fenomen inexplicabil - daca sunt intrebati daca asculta/le plac manelele multi iti vor raspunde plini de disgratie ca ei nu asculta asa porcarii, iar la prima terasa/petrecere/masina ii vezi fredonand laugh.gif
mda. inchei aici pentru ca timpul e prea scurt, dar va rog atentie la rasism si la cuvinte interzise.

Halba, faina pledoaria ta, mai ales partea cu "celine dion si alte... " biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Laur007
post Sep 22 2005, 09:19 AM
Post #12


sofer profesionist
****

Group: Membri
Posts: 239
Joined: 15-September 04
From: Bucuresti
Member No.: 32.567



Dar ce ziceti de reality show-ul cu Vali Vijelie de la Prima. Chiar e prostitutie intelectuala ce face acest post. Pot spune ca ramai mut, cand vezi ca astia dau asa ceva pe un post public.

:wtf:


--------------------
NOUL FORD FOCUS
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 22 2005, 09:26 AM
Post #13


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



QUOTE
nu toti cei care asculta manele sunt cu 2 clase si alcoolici.


Desi ce bine ar fi sa fie asa... fenomenu e cu atat mai ingrijorator cu cat studenti, oameni de afaceri, profesori, etc... asculta manele. Si dupa cum am spus in articolul de mai sus... Nu cred ca manelele sunt o forma de muzica pe care eu nu o inteleg... nu inteleg nici house-ul si nici muzica clasica... nu imi plac, nu le ascult... dar daca totusi sunt obligat sa le ascult nu imi repugna ca manelele... Daca vrei sa pastram analogia cu pictura moderna atunci manelele sunt un fel de pictura pictata cu fecale si urina (da, exista asemenea picturi) si "artistul" le-a expus prea devreme si inca put ca naiba... asa ceva sunt manelele...


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cosmin45741
post Sep 22 2005, 10:03 AM
Post #14


specialist
******

Group: Membri
Posts: 992
Joined: 1-May 05
From: Bacau (Bacau)
Member No.: 45.734



QUOTE(guerilla)
sa nu uitam ca in anii 70 daca erai hipiot erai considerat drogat, dus cu pluta sau mai stiu eu cum, dus la sectie si ras in cap, ostracizat de societate.
maneaua este la urma urmei o parte din cultura, asa cum si pictura moderna e considerata arta - personal mi se pare o tampenie sa dai atatia bani pe niste mazgalituri, dar daca unul cu capul mare zice ca tabloul ala este extraordinar cine sunt eu sa zic ca e doar o panza mazgalita la betie.


hai sa fim seriosi, curentul hippie a fost "ostracizat" prin nonconformismul care il propaga, nu pt muzica sa, pt ca aia era muzica...
arta abstracta iarasi face parte din arta moderna sau postmoderna si indiferent daca-ti place sau nu, sau o pricepi sau nu (nici eu nu ma dau in vant) totusi face parte din arta...
maneaua probabil ca este o parte din cultura (daca se mai poate considera cultura), la polul inferior, ce-i drept si se adreseaza, dupa mintea mea, celor fara de cultura...nu poti asculta muzica clasica si dup'aia sa asculti manele, precum nu poti citi, eu stiu, kundera, dupa care sa zici: hai sa citesc si o sandra brown... blush.gif


--------------------
MAZDA 6 SPORT TOPLINE, 2.0d, 136 cp
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zefir34016
post Sep 22 2005, 10:09 AM
Post #15


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 313
Joined: 9-October 04
From: Bucuresti
Member No.: 34.009



QUOTE(guerilla)
aici se va lasa cu ban-uri multe daca veti continua [...]. Rromi, nu tzigani, da?

guerilla, asa credeam si eu pana de curand ca e corect, ca se cade, ca s-ar cuveni, DAR am citit in revista Lumea nr.9/2005 un studiu documentat semnat V.Zarnescu si intitulat Cuvantul "rrom" o agresiune axiologica care mi-a schimbat total vederile. Din pacate pe site nu s-a publicat inca numarul din luna sept ca sa pun link la articol, asa ca transcriu doar ultimul paragraf, pe un ton destul de sever de altfel:
QUOTE
Iata de ce facaturile "rom", "rrom" si "romanes" trebuie interzise si obligati - sub sanctiuni severe - toti vorbitorii si cei ce scriu - mai ales in mass-media - sa intrebuinteze numai cuvantul "tigan/tiganesc".
Sooo.... :peacefingers:

Cat despre manea/manele... iata o reteta simpla: Cum sa faci o manea de succes in 10 pasi simpli (folclor internet)

PASUL 1
Nume de bastan (Elvis, Florin Fermecatoru', Englezu', etc).

PASUL 2
Incultura generala obligatorie.

PASUL 3
IQ mai mic decat numarul de la pantofi.
Castigarea unui loc in categoria "prosti, dar multi".

PASUL 4
Posesie (sau achizitionare pe parcurs) limuzina, castel, faraoanca si boraci (puradei).

PASUL 5
Rude-n puscarie.

PASUL 6
Imagine
1.. Bijuterii - Lant, ghiul si bratara de aur
2.. Freza - 2 parti gel, o parte par
3.. Hainele - Cat mai stralucitoare si de prost gust
- Camasa (alba sau neagra)
- Pantaloni (preferabil negri)
- Pantofi de lac
- Vesta, manta sau capa

PASUL 7
Versuri
1.. Vocabular obligatoriu
- bani, dusmani, tigani, golani,
- femei, fetite, printesa,
- bautura,
- dolari, aur, parai, lovele, milionar, Mercedes, celular,
- inima, suflet, Dumnezeu, viata,
- Interjectii : oooooooof, ah, sha-la-la, cicalaca-cichicha, hei-hei, etc

2.. Sunt admise
- greseli gramaticale (verbe - conjugare si acord, substantive - plural la alegere)
- greseli de tipul "la toti", "lu' copilu' meu", "as vrea ca sa te regasesc"
- versuri albe
- rime cu acelasi cuvant
- metafore duse la extrem ("floarea florilor", "sugativa-n portofel")
- cuvinte straine ("bambina", "ragazza", etc)

PASUL 8
Subiecte
1.. iubirea
- relatiile
- cu mai multe femei
- reusite
- nereusite (vezi parasire)
- parasire
- pentru altul/alta (merge si homo)
- pentru bani
- pentru ambele
- moarte

2.. familia
- copiii
- nevasta
- fratele
- bunastare, parasire sau lauda

3.. banii
- detinerea lor in cantitati mult exagerate
- risipa fireasca
- invidia celorlalti

4.. lauda proprie (bogatie, bunastare, performante sexuale, sex-appeal, performante muzicale)

PASUL 9
Melodia
1.. instrumente consacrate
- acordeon
- orga proasta
- instrument de suflat
- tobe de sintetizator cu generozitate

2.. voce
- optionala si/sau chinuita
- ecou
- accent obligatoriu
- rap inclus

3.. originalitate facultativa

PASUL 10

Videoclip
1.. miscari necesare (pt. manelist)
- stanga-dreapta (maxim doi pasi)
- pocnire din degete
- zambet cuceritor
2.. 15-20 de fete dotate care sa-si agite echipamentul
3.. decor prost (sau inexistent)
4.. lumini cat mai colorate
5.. cateva masini decapotabile in care sa cante barosanu'

SUCCES GARANTAT !!!
:puke: mostre la: http://www.supermanele.com/ NU RECOMAND! :thumbdown:


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 22 2005, 10:20 AM
Post #16


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Zefir are dreptate... chestia cu rrom si cu tigan e inca neclara. Ei insisi au pareri diferite in privinta asta. In plus, ambii termeni sunt in DEX.

Iar manelele, nu sunt vina lor. Milioanele de cumparatori si ascultatori nu fac parte oti din respectiva etnie, cum s-o numi ea, la fel cum nici la teo nu se uita numai ei.
Nici rap nu asculta numai negrii. Asculta si unii care n-au vazut un ghetto in viata lor, si habar n-au sa faca distinctia intre cocaina si Ariel biggrin.gif


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 22 2005, 10:26 AM
Post #17


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Stiti ce ma ingrijoreaza pe mine ? Ca generatia din care din pacate si eu fac parte (sunt inca destul de tanar) a "preluat" manelele ca un gen consacrat de muzica... si spiritul de turma a contaminat foarte multi tineri care chiar daca nu sunt fani "le place maneaua la petrecere"...

Sa presupunem (sa visam mai precis) ca in cativa ani manelele o sa dispara, sau chiar daca nu dispar o sa fie trimise acolo unde le este locul... la periferia muzicii... si nu se vor mai asculta manele in cluburi, baruri, discoteci, etc... pt ca poate (desi ma indoiesc) generatie urmatoare va fi mai inteligenta decat a noastra si va respinge aceasta insulta la adresa muzicii... Si poate vor urma cativa ani (poate un deceniu) in care maneaua va intra in uitare... si cand deja ne vom fi crezut scapati de ea... vor aparea evergreen-urile... adica asa cum generatia de 40+ ani asculta acum cu placere Boney M si ABBA la chefurile lor si in restaurante cu acest target (target care e cel mai potent din pct de vedere financiar) tot asa vor re-aparea manelele "clasice" care vor aduce zambetul nostalgiei pe fetele tinerilor de azi...

Ceea ce ma ingrijoreaza in aceasta perspectiva e ca sfera ascultatorilor s-ar putea sa se mareasca... spre exemplu taica-meu in tineretea lui era rocker si asculta doar Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabath, etc... si considera ABBA, Boney M si restul o muzica comerciala destinata celor cu intelect redus... Acum insa i se pare "muzica buna" nu neaparat pt ca ar fi mai buna decat a fost atunci ci pt ca ii aduce aminte de tineretea lui... Sper sa nu ma trezesc la 40 de ani fredonand "ce le 'nebuneste pe femei un bemve seria trei"... :puke:


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 22 2005, 10:52 AM
Post #18


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Interesanta idee. Cu toate astea, nu poti face nimic. Ai putea sa incepi sa te suspectezi ca esti deja un dinozaur batran care nu pricepe nimic din cultura tinerilor nelinistiti ai zilei de azi, prea rigid ca sa priceapa filozofia manelelor, si ca te temi de ceea ce nu intelegi biggrin.gif Si eu voi deveni membru cofondator al clubului dinozaurilor astia.
Cu putin noroc, nu ne tampim toti... taica-miu asculta deep purple si acum, si nu refuza nici Metallica, Offspring sau Limp Bizkit.

Oricum, ce propui? Sa vina Ralu Filip sa le interzica? Asta mi se pare mai rau decat maneaua in sine. Eu prefer sa-mi asum riscul unei infiltrari ale manelelor in oldies but goldies decat cel al unui control de conformitate al culturii sau chiar al inculturii. Fara misto biggrin.gif. Unii din generatia mea asociaza anii de liceu cu Metallica, altii cu Depeche Mode, altii cu Lambada. Nu sunt convins ca peste 10 ani din metalist voi deveni lambadist doar pentru ca era la moda cand incepeau fetele sa para mai interesante decat desenele animate biggrin.gif

Io unul nu le ascult si gata, la fel cum nu particip si la alte fenomene de masa gen fumat sau privit telenovelele, chiar daca ma mai surprind enervandu-ma cand luam bataie la fotbal biggrin.gif.
Inca din timpul orelor de literatura din liceu am invatat sa las "zgomotele" sa treaca pe langa mine fara sa le aud si eu sa-mi vad de ale mele biggrin.gif


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Sep 22 2005, 01:27 PM
Post #19


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



QUOTE
Oricum, ce propui? Sa vina Ralu Filip sa le interzica? Asta mi se pare mai rau decat maneaua in sine. Eu prefer sa-mi asum riscul unei infiltrari ale manelelor in oldies but goldies decat cel al unui control de conformitate al culturii sau chiar al inculturii.


Doamne fereste !!! Sunt total anti-cenzura chiar daca nu am fost printre cei care au plans cand s-a inchis OTV-ul (nu m-a bucurat dar nici nu m-a deranjat). In plus cenzurand manelele nu rezolvi nimic... ascultatorii vor ramane si se vor considera "cultura underground" persecutati de autoritatile inchise la minte... Eu sper ca ascultatorii sa isi dea seama cat de penibile sunt aceste melodii si poate simtul estetic al ascultatorilor o sa renasca din propria cenusa ca pasarea phoenix... ca in bancul acela:

"I: Ce se intampla in jamaica cand se termina plantatiile de canabis ?
R: Se trezeste un jamaican si zice: Bah ce-i cu muzica asta nashpa ?"

Si taica-miu asculta deep purple si pink floyd si led zepelin cand pune el muzica... Dar a devenit mult mai tolerant cu ABBA si Boney M decat atunci cand era tanar.

In privinta "ce se poate face ?" raspunsul este: "cam nimic"... eu nu mai frecventez localurile unde se asculta manele... e o forma de protest... daca o sa fie multi ca mine, localul nu va mai pune manele sau va da faliment... dar sansele sunt slabe...


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Sep 22 2005, 04:00 PM
Post #20


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.667
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Ba, eu cred ca va avea efect, chiar daca nu imediat. Deja chiar si in orasele mai provinciale gen Galati au aparut carciumi mai selecte, unde muzica nu mai e data tare sa zgarie urechile si nu mai sunt manele, se fumeaza doar un anumite zone, e bine ventilat, etc. O parte din capsunarii veniti cu bani care deschid carciumi, ca asta e moda, s-au prins ca se cere si altceva decat manele date tare si fum de tigara.

Acum astept sa se prinda si televiziunile ca se cere altceva decat Teo, Guta, Ciao Darwin si Mutu. Sunt convins ca daca va aparea o televiziune fara asemenea chestii, va avea top de audienta avand in vedere ca prosteala va fi divizata intre celelalte deja existente.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th March 2024 - 07:48 PM