IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Schimbare sistem de operare la un intreg birou

This topic is about Schimbare sistem de operare la un intreg birou, the author, HalbaSus, wrote about: Se da urmatoarea configuratie: O retea de vreo 25 de calculatoare, toate cu xp, routerul + serverul SMB este un alt FreeBSD. 80% din date se salveaza ... To read more just scroll down

4 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Schimbare sistem de operare la un intreg birou, vreo 25 de calculatoare
HalbaSus
post Oct 21 2009, 10:54 PM
Post #1


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Se da urmatoarea configuratie:
O retea de vreo 25 de calculatoare, toate cu xp, routerul + serverul SMB este un alt FreeBSD. 80% din date se salveaza pe acest server/router, tot serverul mai ruleaza si un apache+sql pentru o baza de date interna (program de evidenta)

Problema majora este ca nu mai suport windoazele din retea... majoritatea calculatoarelor merg muuult mai incet decat ar trebui sa mearga, cu toate ca toate au antivirus (unele NOD altele Avira). Unele s-ar putea sa nu aiba virusi dar ar avea nevoie de o reinstalare. Ideea e ca nu le mai suport, si vreau sa scap de windows.

Solutia cea mai simpla pare a fi:
- Switch to open-source (unix-linux, mai degraba linux fiindca e mai "user friendly")

Problemele sunt urmatoarele:
- Unele calculatoare (vreo 10 din alea 25) au nevoie de vreo 2-3 programe DOS sau Windows... programele astea mai sunt si de retea (adica merg pe server-client in samba). Intrebarea e: le pot emula cumva FARA sa rulez o distributie windows (gen wine) ? M-ar interesa o modalitate sa rulez strict programul respectiv de windows... dar in linux... Sincer ma indoiesc ca ar functiona, mai ales ca unul din ele am impresia ca e scris in Visual basic si foloseste o droaie de .dll-uri, dar totusi... merita sa intreb.
- Trainingul angajatilor... asta ar fi partea cea mai dureroasa... aproape toti angajatii firmei sunt "non-tehnici", adica nu stiu nici macar sa instaleze un windows, se descurca in office, stiu sa navigheze pe net, sa citeasca un mail... si cam atat.
- Care ar fi cea mai "user-friendly" varianta de linux pe care as putea sa o iau (si care sa functioneze cat mai bine "out of the box"? Eu ultima data cand am folosit linux la moda erau debian si red hoit... iar experienta mea cu ele este limitata, am mers mai mult pe partea de freebsd.
Am avut ubuntu sau ceva de genu' preinstalat pe EeePc, mergea foarte bine "out of the box" dar pe de alta parte era o varianta special creata pt o anumita configuratie, eu am configuratii hardware variate in birou.


A mai facut asistat cineva la asa ceva ? Merita ? Sau e prea multa munca ?

This post has been edited by HalbaSus: Oct 21 2009, 10:58 PM


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diesel
post Oct 21 2009, 11:55 PM
Post #2


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 2.661
Joined: 27-May 08
From: Constanta
Member No.: 117.183



Problema ta nu este prezenta windowsului, ci faptul ca userii sufera de sindromul porcilor dansatori. Eu am am ajuns la concluzia ca sunt o serie de solutii (partiale) la problema asta:
- windows vista sau 7 sau orice chestie cu UAC, training sa recunoasca fereastra de UAC si sa beleasca bine de tot ochii cand apare
- eliminarea drepturilor de administrator aka. "evil IT solution" te vor blestema dar e pentru binele lor
- continuare la punctul anterior, separarea drepturilor de administrator pe un cont separat si un pic de training (gen pe *nix nu sta pe root decat atunci cand ai nevoie... yeah right laugh.gif)
- parental control activat peste tot si restul de forme de cenzura imaginabile (daca e internetul firmei, se aplica politica firmei)
- spybot search & destroy are o functie interesnta de "imunizare" care cel putin in teorie suna foarte bine
- proxy transparent pe bsd-ul ala cu filtre... exista pana si anti-virus pentru squid asa cum exista anti-spam pentru mail

Eu am problema asta cu mama, care reuseste sa puna in genunchi cate un xp in aproximativ 3 luni.
In alta ordine de idei, am instalat recent un ubuntu pe un pc de la munca pentru cineva neexperimentat si m-a mancat undeva sa instalez versiunea 64bit. Mi-a luat 30min ca sa fac flash-ul sa mearga din cauza asta. Nici macar mie nu mi se pare gnome-ul ala userfriendly. KDE e un pic mai simpatic, dar tot te enervezi uneori iar restul de managere sunt SF cand e vorba de comenzi intuitive.
Cat despre programele de DOS... ori il emulezi, ori il executi pe un remote desktop.

PS: dupa ce ne-am vazut face2face de doua ori, abia acum zici ca te ocupi de IT si te lauzi cu BSD?


--------------------
Kia Cee apostrofee Dee, the former Reasonably Priced Car
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alias
post Oct 22 2009, 02:15 AM
Post #3


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 288
Joined: 27-May 09
Member No.: 120.074



HalbaSus, subiectul este foarte interesant, si nu ca teorie, ci ca practica in sine.
Nu ca am asistat, ci chiar am facut(incercat) asta de cateva ori.
Intrebi daca merita. Evident este mult de discutat aici. Raspunsul firesc ar trebui sa fie ca merita. Raspunsul desprins din viata reala este ca NU merita. Implementarea nu este mare lucru dar efortul de suport este imens chiar si la 25 de calculatoare. Probabil ca se va isca un big flame pe tema asta, dar de ce nu! Sunt multe de discutat.


--------------------
Subaru Forester 2008
ex Subaru Impreza 2008
ex Subaru Outback 2005
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Oct 22 2009, 08:31 AM
Post #4


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



CITAT(HalbaSus @ Oct 21 2009, 11:54 PM) *
- Trainingul angajatilor... asta ar fi partea cea mai dureroasa... aproape toti angajatii firmei sunt "non-tehnici", adica nu stiu nici macar sa instaleze un windows, se descurca in office, stiu sa navigheze pe net, sa citeasca un mail... si cam atat.

Daca angajatii respectivi stiu sa faca doar ceea ce ai spus inseamna ca nu au nevoie de mai mult deci pot foarte bine sa foloseasca un (orice) Linux; aproape ca pot sa garantez ca programul la care faci referire nu va merge (poate sa incerci cu Crossover Office - cauta o varianta de teste inainte de a da banii).
Distributii foarte foarte prietenoase, stabile si functionale ar fi OpenSuSe, Fedora, Ubuntu, Debian cu un mic plus pentru primul insa daca o singura persoana se va ocupa de administrare n-ar fi nicio problema sa pui chiar Sabayon, gentoo (insa ai grija sa gandesti clar si de la inceput nevoile acelor calculatoare pentru ca dureaza destul de mult reinstalarea sau depanarea aplicatiilor).


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mircea104901
post Oct 22 2009, 10:37 AM
Post #5


specialist
******

Group: Membri
Posts: 1.805
Joined: 27-April 07
From: Cluj-Napoca (Cluj)
Member No.: 104.894



De acord cu Diesel. Tine wingoz-ul fara drepturi de admin/instalare. Te va costa infinit mai putin timp sa training-uiesti oamenii pe "noul" wingoz decat sa te apuci sa configurezi ce ai spus + trainingul permanent al oamenilor pentru Linux/whatever.
Sau fa-le imagini la partitia cu os-ul fresh instalat si va fi cel mai simplu sa le pui la loc in caz de "dezastre" smile.gif

This post has been edited by Mircea104901: Oct 22 2009, 10:38 AM


--------------------
BMW X3 3.0D
Ex Forester 2.0X MY07


Don’t argue with Idiots... They will bring you down to their level and beat you with experience.
“If A is a success in life, then A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut.” Albert Einstein
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Oct 22 2009, 11:47 AM
Post #6


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



@Diesel, pana pe la 20 de ani aveam mereu BSD pe calculator (nu am fost niciodata un mare fan linux), windows nu aveam tot timpul... cu timpul insa am devenit "windozar", iar acum meseria de baza este una plictisitoare rau (jurist) singura legatura cu IT-ul a ramas faptul ca administrez reteaua firmei unde lucrez ca jurist (jurist/sysadmin/sofer/handyman/etc).

Vista sau 7 nu pun din mai multe motive: 1. nici eu nu folosesc vista (nu as fi in stare sa ofer suport tehnic) 2. cel putin jumatate din calculatoarele nu cred ca indeplinesc cerintele minime pentru a rula vista sau 7.

Spybot S&D era pe fiecare calculator la un moment dat, iar functia aia cu imunizatul e cam degeaba.

CrossoverOffice nu (cred) ca ar functiona fiind vorba de niste softuri romanesti, wine s-ar putea sa mearga dar ma indoiesc. Ar merge aproape sigur cu ceva de genul vmware. Ma gandesc la posibilitatea de a instalat windows98 pe un WM... nu ar trebui sa am probleme prea mari in rulare pe ceva de genul 1600 Mhz.

Nu e vorba doar de sindromul dancing pigs, problema e ca odata ce ajunge gangania (sau porcul dansator) la cineva din retea, acesta se extinde cu rapiditate pe mai toate calculatoarele... si chinuieste-te dupa aia sa-l dai jos... cum mai am si alte lucruri de facut nu il dau jos... si peste 2 luni apare alt porcusor dansator... ocazional (odata la 2-3 luni) unul din calculatoare ajunge in asa hal de lent incat se ajunge la reinstalarea wingozului... dar cu toate ca de la instalare are antivirus in cateva luni ajunge in rand cu restul calculatoarelor... si tot asa.

Cred ca primul pas va fi sa instalez o distributie de linux pe calculatorul meu (dual boot), si sa vad ce si cum, si in ce masura poate fi adoptat in restul biroului. OpenSuSe ziceti ?
Primul linux pe care l-am instalat a fost SuSe, si poate asta e motivul pentru care nu mi-a placut niciodata linuxul. Dar daca ziceti ca asta e bun atunci il incerc. Despre Ubuntu & co am auzit numai lucruri bune... so.. cu ce incep ? ubuntu sau open-suse... sau altceva ?


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FAR EASTERN
post Oct 22 2009, 12:56 PM
Post #7


Tree Hugger
******

Group: Membri
Posts: 3.097
Joined: 30-January 08
From: Botosani, RO
Member No.: 116.228



Cred ca ar fi mai eficienta o reinstalare a SO pe... toti utilizatorii. 36182451.gif


--------------------
prius - adv. mai intai, de mai inainte
GREEN ENGINE OF THE YEAR 2008
QUOTE (f1anatic @ Oct 16 2006, 10:16 PM) *
Daca chiar vrei sa salvezi planeta...cumpara un Prius sau Civic ...

<< Drive safely! Girls preffer you in one piece!>>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Oct 22 2009, 01:41 PM
Post #8


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



Si eu am avut surpriza sa fac sa mearga un rahat de soft de contabilitate pe wine in detrimentul Crossover insa in mare parte ultimul face bine treaba pentru ca adauga niste librarii importante pentru sistemele de operare; mai era o smecherie care permitea sa instalezi unelte de dezvoltare (ex: visual basic) insa nu-i mai stiu denumirea... sad.gif
OSuse are o unealta foarte puternica de management al sistemului pe cand *ubuntu are cea mai puternica unealta inventata vreodata pentru SO: apt precum, imensa baza de date de aplicatii .deb (inclusiv cele pentru Debian) precum si minunatele comunitati de suport deci mi-e greu sa recomand ceva...


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pmhoria
post Oct 22 2009, 02:05 PM
Post #9


Around
******

Group: Membri
Posts: 1.476
Joined: 6-November 07
From: Timisoara
Member No.: 115.360



Poti sa faci o imagine curata cu cele necesare instalate (mailul si ce mai au nevoie oamenii). Cand apar probleme, seara pui calculatoarele virusate, sau ma rog toate daca vrei... sa booteze din retea cu imagine curata. Dimineata totul e curat, trebe numai un pic de "re-adaptare" a utilizatorilor, dar cum nu folosesc chestii grele ... nu o sa dureze mai mult de 1 ora.


--------------------
G,RAV,5,4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alias
post Oct 22 2009, 03:19 PM
Post #10


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 288
Joined: 27-May 09
Member No.: 120.074



pentru desktop Ubuntu.

cat despre ganganii, ideea este ca nu trebuie sa ajunga in retea, deci protectie maxima pe routere, proxy-uri si serverere de mail (antivirus+filtrare)


--------------------
Subaru Forester 2008
ex Subaru Impreza 2008
ex Subaru Outback 2005
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cod
post Oct 22 2009, 03:34 PM
Post #11


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 434
Joined: 17-April 07
From: Bucuresti
Member No.: 104.180



Si eu sustin ca in cazul tau nu merita efortul de a trece pe linux. Stiu ca suna frumos sa folosesti software free, sa treci pe open source, etc... dar in realitate atata timp cat esti legat de programe native microsoft (in special cele care iti functioneaza peste retea), va fi mult prea mare bataie de cap sa schimbi sistemul de operare.

Poti gasi tot felul de work-around-uri pentru a rula aceste programe (wine, un server windows cu VNC, cautare de alternative native linux), dar acestea se transforma in timp pierdut de tine pentru a le gasi, configura si depana in caz de probleme.

Cred ca pentru tine cea mai buna solutie este sa reinstalezi XP-ul si sa le dai drepturi minime utilizatorilor (doar tu instalezi programe). Si asta se transforma in efort pentru tine (sa faci roll-out la un nou software pe toate cele 25 sisteme), dar per total cred ca este mai ieftin.

Din postul de mai sus sa nu intelegi ca sunt impotriva linuxul-ui, din contra. Acasa folosesc ubuntu de care sunt foarte multumit si care imi corespunde tuturor necesitatilor unui calculator de casa (internet, webmail, open office, google docs, muzica si filme), dar pe laptopul de servici am Windows 7 cu MSOffice, Toad si o serie de alte programe pe care daca le-as converti in echivalente open source mi-ar afecta prea mult productivitatea pentru a merita trecerea.


--------------------
Seat Ibiza 1.4 TDI 70CP (Mica si rosie)
A3 SB Ambition 1.6 102 CP (Neagra si suparata)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Oct 22 2009, 04:46 PM
Post #12


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Treaba cu reinstalatul TUTUROR calculatoarelor suna apocaliptic... as putea sa fac treaba asta doar in week-end... pentru ca ganganiile astea se misca in interiorul retelei fara interventia userilor... ma gandeam sa fac trecerea pe etape in felul urmator:
3 birouri:
- unii au nevoie de un program in DOS + unul in windows... ambele au nevoie acces SMB.
- unii au nevoie de un program in VB (tot cu acces la SMB)
- unii nu au nevoie de nimic in afara de office

Trecerea de la office la open-office va fi usoara... cel putin asa sper. Daca reusesc sa conving gunoiul ala de program (un program de legislatie) sa functioneze in retea (prin wine, vmware, nu ma intereseaza) atunci va fi totul OK si o sa pot trece majoritatea calculatoarelor pe linux. Pe restul le pot lasa in windows... la contabilitate sunt vreo 7 calculatoare, dar desi se misca lent si alea, aia de la contabilitate nu protesteaza asa tare.

Cred ca primul pas ar fi sa pun un *ubuntu pe calculatorul meu cu dual-boot.


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rebel
post Oct 22 2009, 05:56 PM
Post #13


specialist
******

Group: Membri
Posts: 2.198
Joined: 11-July 08
From: Location Unknown
Member No.: 117.474



Eu zic ca te scarpini unde nu-i nevoie.
In primul rand nu cred ca o sa le termini in timp util si sa vezi fapta buna cum se transforma in cosmar, in al doilea vei lucra cu factorul uman (aka multi habar nu au ce faci tu acolo) si o sa iti iasa peri albi instruind pe tanti Veta cea carunta care o sa te dispere cu "vino incoace ca iar nu merge".
Asta ca sa nu mai zic ca trebuie sa te astepti sa fii "on call" tot timpul. Iti sugerez sa incerci de pe acum sa te obisnuiesti cu fraze de genul"era mai bine inainte"...

This post has been edited by Rebel: Oct 22 2009, 05:57 PM


--------------------
///M - The Ultimate Driving Machine
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Oct 22 2009, 06:23 PM
Post #14


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Treaba asta o tot planuiesc de vreo 4 ani incoace (daca nu mai bine de atat).

La un moment dat am introdus in firma un calculator cu FreeBSD + KDE + OpenOffice, si l-am dat unei persoane care nu avea nevoie de alte programe windows (iar cunostintele IT se apropiau vertiginos de zero, persoana de se feminin - spre 50 de ani). Si totul a mers bine (fara prea multe intrebari) timp de vreo 2 ani... dupa 2 ani nu mai retin ce s-a intamplat... cred ca s-a stricat calculatorul iar pe cel nou nu a mai pus nimeni bsd. Ideea e ca nu e imposibil, iar cu putin training se poate.
In plus as putea sa o fac treptat (cate 5-6 calculatoare odata), nu ar trebui sa schimb toate calculatoarele odata... In plus, as putea pune si dual boot, in caz ca cineva chiar nu se descurca.

Stiu ca daca as pune proxy as rezolva multe, foarte multe probleme... dar pana si eu m-as uri daca as pune proxy biggrin.gif




--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
utilizator_23491...
post Oct 22 2009, 06:33 PM
Post #15


perioada de proba


Group: Membri
Posts: 1
Joined: 22-October 09
Member No.: 121.387



Buna, ar mai fi o solutie de compromis, pana te decizi> curatarea statiilor din retea de gargauni, una cate una, apoi actualizarea S.O., Office, A/V, dupa care instalarea/configurarea softului specializat (DOS,VB,etc) sa ruleze de pe un share al serverului, apoi instalarea unui program gen DeepFreeze banana.gif . Astfel, la fiecare boot-are, statia de lucru va fi "ca noua"! cheers
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diesel
post Oct 22 2009, 09:13 PM
Post #16


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 2.661
Joined: 27-May 08
From: Constanta
Member No.: 117.183



KLM, Debian este distributia de baza. Ubuntu este doar un Debian adaptat pentru hipsterii 2.0 din ziua de azi.

Intre rpm/yum de la RedHat/Fedora/CentOS, apt/synaptic de la Debian/Ubuntu si portage de la Gentoo, eu as alege Gentoo in majoritatea cazurilor. Exceptiile apar cand vreau sistemul instalat in 10min si update de soft in 2 min. Atunci aleg Debian. Totusi experienta mea se rezuma doar la servere. Am folosit ocazional diverse forme de desktop, dar tot am revenit la windows. Probabil din cauza jocurilor si din cauza faptului ca interfata se misca al naibii de repede (visuals pe best performance, zero eye-candy). Suse ce sistem de management al pachetelor are?

Revenind la Halba, DeepFreeze nu e o idee rea. Sa se pastreze informatiile din My Documents si de pe Desktop (eventual pe o partitie separata), in rest totul sa fie constant. E o masura drastica, dar uneori situatia o cere.


--------------------
Kia Cee apostrofee Dee, the former Reasonably Priced Car
Go to the top of the page
 
+Quote Post
air_wolf
post Oct 22 2009, 10:20 PM
Post #17


specialist
******

Group: Membri de onoare
Posts: 3.446
Joined: 28-September 05
From: Bucuresti
Member No.: 56.992



halba, eu am o retea de 200. de 3 ani nu mai am virusi. folosesc BD enterprise cu consola. le fac ce vreau. am GPO inclusiv pentru accesul la mass storage! ca s se poata instala ceva pe compurile noastre trebuie sa fii admin de domeniu, dar nu orice fel de admin, ci unul care chiar stie ce face. poti avea drepturi de admin la noi in retea si sa n-ai ce face cu ele biggrin.gif
reteaua e facuta de noi 3 de la 0. inainte de a prelua erp-ul, ma ocupam mai mult de ea (eu sint adminul care sustine ca merita sa muncesti 6 luni si sa stai vreo 5 ani sa te uiti la filme - da' m-a mincat in DOS sa accept ERP-ul si sa devin si PJM).

am administrat si retele ep linux si am facut treceri in ambele sensuri. problema e ca daca nu ai configuratii identice, iti blestemi zilele sa pui driverele s sa compilezi kernel-uri. din experienta, un comp cu windows se misca, acelasi comp facut cu un KDE moare repejor. ca sa rulezi aplicatii windows foloseste vmware. poti folosi wine, dar nu stiu daca se cnfigureaza la fel de greu sa o ia cu aplicatii VB.

si e sint de parere sa nu te complici. pune un antivirus bun, cu suport in limba romana, cu o linie la care sa suni cind ai probleme (conteaza foarte mult). noi am scapat si de confiker si de sality smile.gif fa-le user restrictionat, nici macar power user. banuiesc ca-s toti aministratori acum wink.gif


--------------------
2 * "Garsoniera" - HJ61 TD (4000cmc) si "Sugativa"- FJ62V (4000cmc) carburatie
"Furia Verde" - R5 TL (845cmc)
WARNING: where we go there are no roads
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get." - Forrest Gump
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Oct 23 2009, 09:10 AM
Post #18


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



Diesel, poate ca Debian e mai bine facut ca *ubuntu insa cel din urma este mult mai usor de invatat.
Eu folosesc Sabayon, o distributie bazata pe gentoo si de fiecare data cand vreau sa instalez o aplicatie (oricat de simpla, un player video) mi-e dor de apt-ul din Debian; sincer sa fiu, singurul motiv pentru care nu ma mut pe un Kubuntu sau OSuse este faptul ca ma pricep cat de cat, imi place viteza cu care m-a obisnuit, l-am configurat exact cum imi place deci nu prea mai am de ce sa ma joc cu alte pachete, prefer sa fac altceva.
OSuse are Yast; inchipuie-ti un kcontrol de 2-3 ori mai bun din care poti configura pana si cat sa fie stranse suruburile de la carcasa (exagerez insa cam asta e ideea, poti face cam orice tine de administrarea/personalizarea sistemului).
In Franta toata administratia a trecut pe Open Source (Ubuntu) deci nu pot sa nu ma intreb de ce ar fi greu pentru o firma cu 25 de utilizatori sa faca la fel?


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoinar
post Oct 23 2009, 11:26 AM
Post #19


membru vesel
******

Group: Membri
Posts: 1.829
Joined: 7-January 07
From: Iasi (Iasi)
Member No.: 96.184



QUOTE (klm @ Oct 23 2009, 10:10 AM) *
Diesel, poate ca Debian e mai bine facut ca *ubuntu insa cel din urma este mult mai usor de invatat.
...
In Franta toata administratia a trecut pe Open Source (Ubuntu) deci nu pot sa nu ma intreb de ce ar fi greu pentru o firma cu 25 de utilizatori sa faca la fel?


1. Ubuntu e un Debian personalizat pentru desktop use...cum adica e mai bine facut Debian decat Ubuntu? smile.gif
2. In Franta instalarile si configurarile le fac admini de retea, nu avocati tongue.gif (parca avocat retin ca e Halba, daca nu, mea culpa)
3. Asemenea cu Lupu, am avut aceeasi instalare de win xp 3 ani la servici, n-am avut virusi, n-a crapat (decat la un update manual de driver), n-a patit nimic! Am dat jos XP-ul doar pt un upgrade la sistem. Si am avut si eu programe instalate, dezinstalate, am facut browsing...etc. Deci Windowsul in sine nu e stricat, dar e o problema veche "...between the chair and the keyboard" - aia a porcului zburator wink.gif. Userul nu ar trebui sa aiba voie sa faca mai mult decat are nevoie pentru munca!


--------------------
Hauris
Membru al grupului "Noua ne place avatarul lui Mariustom!"
QUOTE (James Kilowatt @ Jan 21 2009, 10:57 PM) *
Pe de alta parte, sunt convins ca oamenii sunt mai dobitoci decat furnicile de cate ori sunt in trafic. Traficul e situatia in care oamenii sunt mai primitivi, previzibili si mai simpli decat oile sau albinele care au un creier cat o gamalie.D Si cu toate astea se considera niste toti niste soferi de geniu ... :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
air_wolf
post Oct 23 2009, 01:14 PM
Post #20


specialist
******

Group: Membri de onoare
Posts: 3.446
Joined: 28-September 05
From: Bucuresti
Member No.: 56.992



klm, cind este vorba despre un parc de calculatoare situatia se schimba. toate sint la fel, au aceeasi configuratie si aceleasi aplicatii. atunci poti pune ce vrei tu si faci trecerea in citeva zile. dar la 10 computere diferite, este un chin. in plus, asa cum spunea si Hoinar, serviciile IT sint oferite de personal specializat. si la ei chiar se face training.
poti trece la linux intr-un sistem inchis, cum e cel al administratiei din franta (care nu comunica in exterior si nu face shimb de documente in mod haotic). in plus acolo e vorba si de virtualizari si de chestii care in romania sint inca destul de necunoscute...


--------------------
2 * "Garsoniera" - HJ61 TD (4000cmc) si "Sugativa"- FJ62V (4000cmc) carburatie
"Furia Verde" - R5 TL (845cmc)
WARNING: where we go there are no roads
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get." - Forrest Gump
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th March 2024 - 07:37 PM