IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Am si eu permis!

This topic is about Am si eu permis!, the author, Potzocul, wrote about: Deschid acest topic pentru a-mi exprima regretele fata de modul de acordare a permiselor in Romania (nu vorbesc de alte tari pt ca nu cunosc detalii) ... To read more just scroll down

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Am si eu permis!, mai nou toata lumea are...
Potzocul
post Jan 31 2008, 10:13 AM
Post #1


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 398
Joined: 19-June 07
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 108.732



Deschid acest topic pentru a-mi exprima regretele fata de modul de acordare a permiselor in Romania (nu vorbesc de alte tari pt ca nu cunosc detalii)
Incepem cu inceputul: analizele medicale:
voi povesti putin cazul meu: am mers cu fisa de analize la un anume laborator unde am fost supus unor teste "foarte riguroase":
la examinarea ortopedica sau cum ii zice avem 2 medici undeva la 70 de ani minim pe bucata, incearca sa imi testeze reflexele cu ciocanelul, ma loveste de 4 ori pe langa punctul respectiv, a 5-a oara imi ridic singur piciorul la care doctorul exclama multumin "Foarte bine!!!!" apoi incepem sa povestim despre mine ca elev si despre meseria mea de florar si alte bla bla`uri aprox 10 min (afara erau minim 20 de persoane care asteptau). la controlul psihic sau psihiatric(nu ma pricep la termenii medicali) avem un singur medic, asta mai operativ, intram 4 pers inauntru, pe fiecare ne intreaba: "esti prost?" raspunsul e clar nu ... "ai probleme cu capu?" - "nu" -"no bine".
la analiza urechilor... se petrece in sala de asteptare a respectivului laborator sau ce o fi, avem o individa care cu mana la gura soptea ceva viitorilor soferi (mentionez ca era galagie f mare in jur)
la ochi a fost ok, acolo am fost examinat pot spune, am citit 3 litere mici de pe panou si 2 numere din carticica aceea cu puncte.

la cazier: stateam linistit la rand (am stat cam o ora) si observ pe un perete un fel de tablou cu numele si functiile unor persoane care erau acolo si ce sa vezi primul era "inspector principal, chestor sef Chereji Gheorghe" hmm si pe mine ma cheama Chereji! biggrin.gif, ajung cu geu la ghiseu si il intreb pe soldatelul care lua cererile de cazier: "domnul Chereji este?" s-a uitat putin la mine s-a mai uitat o data la buletin, a albit usor la fatza si intreaba ingrijorat " ati stat la rana???? vai! nu trebuia sa stati la rand!! de ce nu ati venit in fata???"

la depunerea dosarului pt politie: respectivul se uita daca am toate actele necesare, se uita la buletin, se uita la mine cu capul usor inclinat si intreaba "sunteti.....?" la care raspund scurt si serios "DA"
din pacate... se rezolva muuulte cu spaga!

treaba e urmatoarea: ieri am aflat ca o amica a luat permisul ... acum vreo 2 luni imi spunea ca ii este frica sa mearga cu masina (in calitate de pasager nici vorba de sofer).
vad multe persoane care au depasit 60 de ani conducand linistiti, cu volanul la 15 cm de piept, uitandu-se la 20 de cm in fata capotei, cu ochelari de 45 de ani.
nu inteleg de ce nu se fac reexaminari la un anumit interval de timp...
nu inteleg cum poate un politist sa cheltuie linistit banii primiti spaga de la o persoana inapta sa isi ia examenele de conducere?
oare cum se simte un politist cand vede la stirile de la 5 un accident grav 3 morti si 4 raniti conducatorul avea permis de 2 luni si il recunoaste... acum 2 luni jumate i-a bagat mana in buzunar cu 100 sau 200 de euro ....

trist dar totodata foarte grav ceea ce se intampla!





--------------------
FORD MONDEO 2002 TDCI 2000cmc 96kw
Life is a temporar thing, don`t waste it!
DRIVE SAFE!!! 1999-2006 =>19.269 DECESE cauzate de accidente rutiere. 47393 RANITI GRAV. Numaratoarea continua!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mike.omega
post Jan 31 2008, 10:42 AM
Post #2


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 6.522
Joined: 12-May 04
From: Constanta
Member No.: 25.186



Din pacate asa e!
Desi o parte din vina o au si politistii pentru ca iau spaga sau sunt prea superficiali in timpul examinarii, eu cred ca o mare parte din vina o au si cei ce vor sa detina un permis. Sunt oameni care pur si simplu nu sunt facuti pentru asta! Vad destule cazuri pe strada de soferi pentru care viata la volan este un cosmar dar au ajuns soferi pentru ca asa trebuie sau asa a vrut nu stiu cine. Nu te simti in stare nu te urci la volan si implicit nu faci scoala de soferi! Punct! Nu vad rostul sa faci o scoala de soferi daca stii ca nu vei conduce prea curand...


--------------------
Daewoo Nubira II 1.6 GPL

http://viatacudba.blogspot.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Jan 31 2008, 11:25 AM
Post #3


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



CITAT(mike.omega @ Jan 31 2008, 10:42 AM) *
Nu vad rostul sa faci o scoala de soferi daca stii ca nu vei conduce prea curand...

Am vazut o gramada de angajatori care cer persoane care poseda permis de conducere chiar daca au nevoie de... contabili; deci o persoana care sta toata ziua in fata unui calculator si se duce de cateva ori pe luna pe la niste banci cu niste hartii (cu soferul) este nevoita sa isi ia permis de conducere.


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Potzocul
post Jan 31 2008, 11:46 AM
Post #4


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 398
Joined: 19-June 07
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 108.732



nu vorbim aici de faptul ca nu ai voie sa ai permis...clar ca daca e o conditie vei merge sa faci scoala de soferi chiar daca nu iti place dar in situatia asta pui frumos permisul undeva in sertar si il lasi acolo. atata timp cat nu ai abilitatea de a conduce si dorinta aceasta, nu ai ce cauta in trafic!
nu vreau sa atac pe nimeni vreau doar sa subliniez faptul ca metodele de evaluare sunt superficiale si evaluatorii sunt coruptibili.
am auzit un caz in care o persoana suferind de daltonism, a facut rost de carticica aceea cu numere punctate de la o femeie de serviciu si a memorat numerele acelea asociind (dau un exemplu) 32 scris cu portocaliu cu 24 scris cu verde, desi el vedea numai un numar, stia sa nu il spuna pe cel pe care il vede ci pe cel care trebuia sa il vada.
si are permis acum!
un lucru ma supara in trafic... soferii batrani!
exista totusi un interval de timp in care trebuie facute analizele?? sau mergi dupa 10 ani si ii da alt permis si conduce mosul linistit in continuare desi intre timp i-a cazut o bara in cap si a avut un preinfarct... sunt multe lucruri in viata care ne fac sa deviem de la traiectoria normalului dar mergem inainte doar avem permis!


--------------------
FORD MONDEO 2002 TDCI 2000cmc 96kw
Life is a temporar thing, don`t waste it!
DRIVE SAFE!!! 1999-2006 =>19.269 DECESE cauzate de accidente rutiere. 47393 RANITI GRAV. Numaratoarea continua!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mike.omega
post Jan 31 2008, 12:07 PM
Post #5


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 6.522
Joined: 12-May 04
From: Constanta
Member No.: 25.186



Asa cum guvernul se chinuie sa ne trimita la analize obligatorii, in cadrul acesto analize, soferii ar putea sa fie supusi si la teste specifice si asa am putea preveni mai usor o parte din accidente wink.gif


--------------------
Daewoo Nubira II 1.6 GPL

http://viatacudba.blogspot.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T u d o r
post Jan 31 2008, 12:24 PM
Post #6


Membru destul de avansat
******

Group: Moderator
Posts: 8.813
Joined: 10-October 05
From: Ramnicu Valcea (Valcea)
Member No.: 57.984



Mai Potzo, esti cam extremist. biggrin.gif Si cum crezi ca se poate diferentia un sofer bun de unul periculos? whistling.gif In afara de impresia fiecaruia... subiectiva. Si eu observ oameni care n-au treaba pe sosea, dar tot asa poate sa ma observe si pe mine altul... biggrin.gif

Subiectivitatea trebuie eliminata din calcul, pentru ca da ocazia la abuzuri.

Nu stiu sa existe pe undeva, prin lume, o varsta limita. Daca mai poti... poti, daca nu... Ei bine, aici e problema, cine iti spune ca nu mai poti? Un test medical corect ar rezolva poate aceasta situatie, dar ce te faci cu modul in care se face? Si uite cum ajungem la problema sanatatii in Romania... biggrin.gif


--------------------
Honda Accord 2.0 Executive Premium White

Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alexa_aaf
post Jan 31 2008, 01:05 PM
Post #7


perioada de proba


Group: Membri
Posts: 8
Joined: 27-December 07
From: pitesti
Member No.: 115.909



Eu am luat permisul in Decembrie. De fisa medicala si cea psihologica s-a ocupat instructorul meu. Eu decat i-am dat banii, deci nici nu am fost verificata daca sunt apta sau nu...si asa procedeaza cu toti cursantii sai. Stiu destui care au platiti intre 400-600 euro pentru a trece examenul scris, persoane care nu cunosc un articol din legislatia rutiera..


--------------------
Mãsura valorii unei femei poate fi datã de bãrbatul pe care îl iubește.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blak
post Jan 31 2008, 01:53 PM
Post #8


novice
**

Group: Membri
Posts: 23
Joined: 17-October 07
Member No.: 115.140



Eu mi-am luat carnetul de condus in urma cu aproximativ 2 saptamani, in afara de fisa medicala si testul psihologic nu am platit nimic.
Cand sti ca nu ai nimic ( aici ma refer la vedere sau inima ) nu vad problema, testul psihologic la fel... daca eram nebun si mergeam in zig zag cred ca si-ar fi dat seama instructorul ca totusi ceva nu e in regula smile.gif.

La examen nu am dat nici un leu si am tinut sa fie totul pe bune si am luat din prima. Nu a fost usor deloc si am avut parte de niste "surprize" din partea examinatorului, probabil incerca sa imi testeze vigilenta si pe foaia lui cu admisi-respinsi majoritatea erau RESPINSI.

Ca incepator am observat o nesimtire FOARTE mare in trafic, nimeni nu te lasa sa te muti de pe o banda pe alta, te claxoneaza aiurea de parca eu sau orice alt incepator vrem sa blocam circulatia. Am fost pus in situatii mult mai nasoale decat ceea ce am facut la scoala de soferi si pot sa afirm chiar ca in fiecare zi am parte de cate o surpriza de la soferi "profesionisti" care imi tai calea ( ca doar sunt incepator ce naiba..trebuie sa ma invat) pana la soferi (tot) "profesionisti" care mergeau pe contra sens :|.

Deobicei erau oameni maturi, nu ca mine la 19 ani.


--------------------
Renault Clio Fidji (!)
membru cu bulina, mamaliga si lamaie in parbriz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Potzocul
post Jan 31 2008, 01:56 PM
Post #9


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 398
Joined: 19-June 07
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 108.732



Sa nu fiu inteles gresit!
nu am nimic cu persoanele care au o varsta anume!
pot fi chiar soferi mai buni decat oricare de pe acest forum. tot ce spun e ca vad batranei cu ochelari de pe vremea lui bunicu, cu lentilele ingalbenite de ani cu o privire speriata.
e clar ca e nevoie de o examinare medicala minima la un anumit interval de timp.
clar ca si eu fac greseli in trafic, nu ma laud ca fiind un sofer perfect, VAD o gramada de greseli la alti soferi teehee.gif
dar asta e momentan ramanem cu ce avem.
adevarul e ca permisele se pot lua foarte usor de catre persoane care nu au nimic a face cu soferitul.


--------------------
FORD MONDEO 2002 TDCI 2000cmc 96kw
Life is a temporar thing, don`t waste it!
DRIVE SAFE!!! 1999-2006 =>19.269 DECESE cauzate de accidente rutiere. 47393 RANITI GRAV. Numaratoarea continua!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T u d o r
post Jan 31 2008, 02:08 PM
Post #10


Membru destul de avansat
******

Group: Moderator
Posts: 8.813
Joined: 10-October 05
From: Ramnicu Valcea (Valcea)
Member No.: 57.984



Ai dreptate, permisele se iau prea usor! Se dau pe spaga, pe cunostinte, pe lipsa de interes a "organului", pe lipsa lui de raspundere...


--------------------
Honda Accord 2.0 Executive Premium White

Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Jan 31 2008, 03:44 PM
Post #11


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



Nici la noi nu exista o limita de virsta de la care nu mai conduci. Insa sint testatri anuale respectiv la 6 luni pe care trebuie sa le faci si in felul acesta pina la urma sint filtrati cei prea batrini si inepti.

Cu totii ajungem acolo - si ma uit la propriul meu tata - e un pic sarit de 60 de ani - iubeste masinile si condusul (si conduce foarte bine) insa din cind in cind ii mentionez ca intr-o zi ii voi ascunde cheile.

Aici se da un examen la sala si un examen practic. Testarea medicala este cam ne-existenta - insa cind dai sala te pune cu ochii intr-un aparat care testeaza cit de bine vezi - periferic respectiv la distanta. Aici scoala de soferi nu este obligatorie decit pentru odraslele la liceu - e parte din programa scolara. Iar in acel caz scoala de soferi reprzinta 20 h - vreo 5 in masina si vreo 15 h sala. Dupa completarea acestui program ti se elibereaza un certificat de proba - care iti da voie legal sa conduci masina NUMAI insotit de un adult cu carnet care il are de minim 5 ani - ceva de genul asta. Dupa care cind te simti muschiulos, dai examenul adevarat.

Mi se pare un pic deplasat examenul psihologic - asta s-a potrivi daca vrei sa cumperi arme de foc. Ca daca esti deplasat mental si vrei sa faci rau cuiva, o faci si cu o scobitoare la restaurant. Testele pt. auz si vedere - necesare - si consider necesar un test al reflexelor, dar treaba cu ciocanelul mi se pare ceva mai invechita. As incuraja folosirea unor simulatoare auto - sau mai stiu eu ce jocuri video - care sa observe timpii de reactie si masurile corective. Testul poate sa fie de doar 3 -5 min ca doar nu se apuca nimeni sa iti puna Sega Rally sau Grand Prix 4.

Iar in rest - asa cum cica nu ai voie sa vorbesti la telefon cind conduci (ma rog exceptind hands free); asa cum e obligatoriu sa porti centura - as face o lege care sa detalieze, dpdv ergonomic, pozitia corecta la volan: in felul asta s-ar evita "gangster style" de stai cu capul la nivelul bordului si trintit pe spate; iar cei care stau cu volanul lipit de piept ar putea controla masina mai bine.

Sint multe lucruri care le aprob in legislatia auto romaneasca si pe care le-as importa aici: revizia tehnica spre ex. Dar nu as vrea sa cad nici in extrema ailalta: pe piesa asta scrie altceva decit Subaru - ai cazut inspectia si nu ai voie sa circuli.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
20krpm
post Jan 31 2008, 06:34 PM
Post #12


specialist
******

Group: Membri
Posts: 2.278
Joined: 22-February 07
From: in traffic
Member No.: 100.009



nici nu stiu, in romania scoala de soferi mai e aproape e obligatorie? pentru ca daca e, nu stiu zau la ce mai trebuie toate examenele alea medicale. cit de rau trebuie sa fii bolnav ca sa nu primesti carnetul de conducere? daca vreo chestie medicala iti afecteaza capacitaea de a conduce, asta nu ii ridica oare instructorului, care a petrecut atita vreme cu tine, niste semne de intrebare? e chestia aia veche dupa care-s facute legile romanesti - tre sa *dovedesti* ca esti sanatos, ca daca numa zici "sint sanatos" organul zice "ete fis", si organul are dreptate.

o sa-mi amintesc o viata cum a fost examenu de conducere aici. m-a oprit un politist (nu oprisem la un semn de stop, numa "aproape" oprisem, ca io asa stiam din romania, ca tre numa sa le fentezi, asa). i-am dat carnetul romanesc, m-a intrebat daca locuiesc aici si de cita vreme, si-a zis ca daca am de gind sa mai stau sa fac bine sa ma duc sa-mi iau carnet de california. sa nu ma mai prinda fara. a doua zi m-am dus la dmv (un fel de institutie de stat care se ocupa de chestia cu carnetele de conducere si inmatricularile) sa ma... interesez, sa vad ce acte tre sa aduc, sa... nah, ca inca nu stiam ca pot sa aflu toate astea cu un telefon. nu era coada deloc (chestie destul de rara, am aflat dup-aia), am ajuns la un ghiseu si tanti aia imi cere un id. n-aveam decit pasaportul romanesc la mine, i l-am dat pe-ala. nu-l deschide dar ridica ochii la mine, peste ochelari: "din romania?" i-am zis "da" din reflex, p-orma mi-a picat fisa ca imi vorbeste romaneste, si cind m-am uitat la ecusonul ei o chema constantinescu. i-am zis am venit sa ma interesez ce-mi trebuie ca sa dau examenul, zice "ee, ai venit pina aici sa te interesezi, hai sa-ti fac actele". mi-a dat o cerere de o pagina, d-aia de scris numele si adresa pe litere, in patratele. cind am venit inapoi cu ea completata zice "citeste literele alea din spatele meu" (litere de oftalmolog), le-am citit, "pune degetul pe cititorul ala de amprenta", asa, "acuma fa 3 pasi in spate pina la panoul ala albastru si zimbeste", **flash** (ewww... numa picatele mov erau in ochii mei, cre ca asta a fost si testul de recunoaserea culorilor). p-orma imi pune in mina o foaie de hirtie cu o lista de intrebari, si inca una mai ingusta pe care trebuia sa innegresc bilutze cu raspunsurile, zice "du-te acolo in coltu ala si da examenul scris". "pai... n-am citit nimic..." "ai avut permis in romania?" "da." "e, atunci trebuie sa le stii. ai trei incercari, daca nu reusesti acuma iti iei o carte cu tine si-o citesti, si vii data viitoare". trebuia sa fac mi se pare 25 din 28, la prima incercare n-am reusit, da am mai cerut si a doua si-am reusit. "ai o masina cu tine?" "da." "ii merge claxonul?" "da." "bine, du-te si-aseaza-te la coada aia de-afara (2-3 masini), si-o sa vina examinatoru". si uite-asa, intr-o simbata dimineata, in 2 ore, aveam permisul de conducere. (ma rog, nu originalul, ci unul temporar.)


--------------------
allinol IS EVIL!

2011 Subaru Outback --- 2012 Acura TL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krondet
post Feb 1 2008, 12:11 AM
Post #13


pilot
*****

Group: Membri
Posts: 460
Joined: 6-October 07
From: Galati
Member No.: 114.960



dar, ce nu inteleg eu...de ce va laudati pentru metodele necinstite cu care ati dobandit un act oficial?? unsure.gif


--------------------
primul pas catre o masina, incepe cu o Dacie
aventura continua cu SEAT IBIZA 1.4 85Cp
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ozz86651
post Feb 1 2008, 04:39 AM
Post #14


specialist
******

Group: Membri
Posts: 3.387
Joined: 8-September 06
From: San Francisco
Member No.: 86.644



Domle, v-ati plinge toata ziua.
Hai sa va zic cum se ia permisul in New York. Examen medical nu exista, au aia la ghiseu o tablita cu litere, dar mari, te pune sa citesti,. bun, ai trecut. Nu exista nici scoala (doar daca vrei tu sa arunci niste bani), nici cazier, nici cine stie ce examene medicale.
Apoi dai examenul teoretic. Ti se da o foaie de hirtie cu niste intrebari pentru timpiti, nici vorba de schemele alea complicate din romania cu 6 masini si 2 tramvaie intr-o intersectie cu 5 brate. Nu exista limita de timp. Nu e supraveghere. Termini, daca nu esti batut in cap si ai citit brosura aia de 20-30 de pagini, treci.

Din momentul ala ai voie sa circuli legal, doar ca ai nevoie de un sofer cu carnet plin in dreapta.
Cind ai chef te duci si dai traseul. Traseul e pe niste strazi laturalnice, necirculate, cam 1km. Faci o dreapta, faci o stinga, stai la un semafor, faci o parcare paralela si gata. Sint doar 3 variante de traseu, le stie toata lumea, poti sa le parcurgi inainte. Dai de cite ori ai chef.
Asta nu e nimic, macar aici traseul e relativ serios. Am un prieten in Indiana caruia instructorul ia zis ca poate sa scoata si sa bage masina de cite ori are chef pina o parcheaza, si nu cointeaza daca atinge bordura.
E drept ca romanii stiu sa conduca mai bine ca americanii. Da nu foloseste la nimic, ca accidente au mult mai multe.

Cazier,, examene medicale complicate? De ce? E o pierdere teribila de timp.

QUOTE
nici nu stiu, in romania scoala de soferi mai e aproape e obligatorie?


In tot UE e scoala de soferi din cite stiu eu. Eu zic ca e foarte bine. De altfel relaxarea examenelor e naspa. Mai bine ar pune scoala si examene mai serioase si ar ridica limita de viteza la 85mph in loc de 65 ca oricum toata lumea merge cu atita. Da probabil ar ramine politia fara venit.



This post has been edited by ozz86651: Feb 1 2008, 05:17 AM


--------------------
---------------
Honda Civic EX 2006 140CP
Mazda 6S 2003 220CP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius68582
post Feb 1 2008, 10:04 AM
Post #15


specialist
******

Group: Membri de onoare
Posts: 919
Joined: 18-February 06
From: Kronstadt
Member No.: 68.575



E ticalosit sistemul... whistling.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex-F1
post Feb 2 2008, 01:32 AM
Post #16


THE GODFATHER
******

Group: Membri
Posts: 3.845
Joined: 8-August 04
From: Timisoara
Member No.: 30.528



QUOTE(Potzocul @ Jan 31 2008, 05:46 AM) *
un lucru ma supara in trafic... soferii batrani!


Bravo dom'le....bine ca babalacii te supara, iar tinerii sunt usa de biserica, ii poti pupa in frunte! Babalacu macar merge drakului incet, dar micii "Schumy" se cred la curse prin oras.....si intre ala care merge incet si ala care merge repede, care are sansa mai mare s-o puna de-un accident? Io am auzit de prea putine accidente {grave} in care sa fie vinovat un batranel care mergea prea incet, dar in schimb accidente unde vinovatii sunt tineri care merg prea repede....la tot pasul....asa ca.....la partea cu batranii chiar nu vad de ce te supara, in rest sunt de acord cu tot ce-ai scris! Un batranel care te incurca in trafic il depasesti rapid si fara risc si ai terminat cu el, io unu nici nu-mi bat capu deloc, dar nu la fel se intampla cu un tanar care vrea el neaparat sa-ti arate tie ca Schumy e pistol cu apa pe langa el....


--------------------
VW Passat 1.9 TDI sedan 155 CP / 378 Nm pe dyno

>>> RACING IS IN MY BLOOD <<< (dar nu cu Passat-ul)

"Cei cu adevarat cunoscatori, nu vor putea uita faptul ca, masinile bune, fiabile si mai ales corecte fata de client, la banii platiti pt. ele, nu se mai fac din 2004 la 95% din brandurile lumii" (by DORU, 2009)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1anatic
post Feb 2 2008, 06:11 AM
Post #17


Subaru Anti-Hero
******

Group: Moderator
Posts: 5.323
Joined: 13-May 04
From: F 1 World
Member No.: 25.368



QUOTE(Alex-F1 @ Feb 1 2008, 05:32 PM) *
VW Passat 1.9 TDI limuzina 145 CP supercharged



Masina ta NU are compresor...are turbo ! Ie o difenta dom'le !


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Feb 2 2008, 10:18 AM
Post #18


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Eu am facut carnetul odata cu taica-meu, el pana pe la 40 si ceva de ani nu a avut permis, in tinerete nu a facut permisul ca a zis ca nu-i trebuie (pe vremea lui ceausescu era mai greu cu masinile - si nici nu erau o necesitate ca in zilele noastre) iar apoi nu a mai avut timp, dar cand m-am inscris la scoala de soferi a zis ca face si el ca nu se mai poate.
Prima data picam amandoi la sala, motivul era simplu noi luasem ceva carte tampita (frumos colorata ce-i drept) care avea niste grile... dar grilele de la politie erau bazate pe o alta carte, printre altele cartea noastra nu cuprindea nici o referire la intrebarile de prim ajutor, etc... a doua oara schimbam cartea si luam amandoi cu brio examenul la sala.
La traseu am nimerit cu un politist mai "ciudat", a ramas celebru in oras pentru ca si-a picat de vre-o 4-5 ori nevasta examenul pentru carnet biggrin.gif. Urca el primul si mergem pe niste stradute, la un moment la iesirea de pe o straduta laterala era un semn de circulatie care era in totalitate acoperit de crengile/frunzele unui copac, era o straduta laterala si intram pe una principala deci era logic ca aia de pe strada principala au prioritate, taica-meu opreste vine o masina care vroia sa intre pe strada de pe care veneam noi si ii face semn cu farurile la taica-meu sa iasa... taica-meu iese... instructorul nu zice nimic dar il pune sa se intoarca in acelasi loc, taica-meu iar se opreste, nu venea nimic... merge mai departe... politistul il intreaba ce semn era acolo, taica-meu mai mult intreband zice: "stop ?"... ghinion, era cedeaza trecerea dar nu avea-i cum sa vezi asta doar daca cunosteai intersectia dinainte de extinderea copacului peste acel semn. L-a picat... Urmez eu... precizez ca taica-meu are vre-o 130 de kile si impune un oarecare respect, eu la vremea aia nu stiu daca aveam 60 de kile si nu aratam nici macar de 16 ani desi aveam 18... cand am vazut in ce modalitate l-a picat pe taica-meu a intrat morcovul in partea dorsala adanc de tot... imi tremura piciorul pe acceleratie si nu-l puteam controla nicicum, am mers cam 1-2 km timp in care nu am bagat a 3-a, piciorul imi vibra pe acceleratie in mod incontrolabil... am mers cu maxim 30 la ora si pot sa spun ca nici in prima ora de condus nu am mers atat de catastrofal, mi-a scazut ceva puncte pentru ca am mers prea incet, etc... dar mi-a dat permisul... desi la cum am condus atunci nu cred ca as fi meritat.

Mi se pare ca in Romania se da prea usor permisul ? Nu, dupa cum ziceau si colegii de peste ocean la ei e mult mai simplu decat la noi... In plus chiar daca s-ar inaspri examenele, daca incerci de multe ori tot iei examenul ala, ca nu e capat de tara. In plus dupa ce termini scoala de soferi, deci ai la activ vre-o 30 de ore de condus, nu ai cum sa fii sofer bun, sofer bun sau macar bunicel devii dupa cativa ani de experienta. Este absurd sa pretinzi unui incepator sa fie cel mai bun sofer din oras dupa cateva ore de condus. Testul adevarat e viata... dupa un timp condusul trebuie sa devina o rutina, sa devina la fel de natural ca mersul pe jos, ca daca stai sa te gandesti "am bagat in viteza... acum trebuie sa ridic piciorul de pe ambreaj... acum apas acceleratia, ma uit la turometru astept sa creasca... acum iar apas ambreajul... etc" atunci poti lua cu brio examenul de conducere dar vei fi o catastrofa pe sosele. Am vazut oameni care au luat examenul, in primul an au busit de vre-o 3-4 ori masina (tamponari usoare ce-i drept) dupa care au zis ca treaba asta nu-i de ei si au renuntat sa mai conduca.

Examene medicale complete ? la ce bun ? daca stii sa citesti (adica vezi), daca poti raspunde la intrebari (adica auzi), daca te poti prezenta la examen si poti parcurge traseul... inseamna ca esti apt din punct de vedere medical sa conduci.

Mi se pare OK faptul ca poti conduce doar de la 18 ani... desi nici sistemul american cu condus de la 16 ani nu mi se pare foarte rau.

Cat despre condusul "de tip babac" adica cu fata lipita de parbriz si volanul in brate... am un unchi care conduce in stilul asta (nu e batran, are vre-o 40 de ani... dar asa conduce el), este cel mai lent om pe care l-am vazut vre-odata la volan, consider ca ar trebui sa i se ia permisul ? Nu, conduce prudent, nu foarte bine, mult prea incet, dar nu e un pericol pentru societate. La fel si batranii, daca inca mai vad si mai au oaresce reflexe, nu vad care e problema daca merg cu volanul in brate si ochelarii lipiti de parbriz... asa stiu ei sa conduca... atat timp cat conduc prudent mi se pare OK.

Iar daca ne gandim la cauza accidentelor nu cred ca lipsa analizelor medicale serioase sau a examenelor de conducere riguroase sunt factori determinanti. Motivele sunt altele:
1a. lipsa autostrazilor -> drumuri foarte aglomerate -> rabdarea soferilor este pusa la o grea incercare moment in care multi isi baga piciorul si fac depasiri riscante.
1b. lipsa autostrazilor + drumuri proaste, nemarcate, curbe prost semnalizate (sau nesemnalizate), multe gropi, carute, biciclisti, betivi, caini, cai, vaci, bivoli si alte surprize rutiere.
1c. lipsa autostrazilor + drumuri europene care traverseaza j'de mii de sate, teoretic ar trebui sa mergi cu maxim 50 la ora in localitati, dar daca vrei sa mergi de la oradea la constanta si respecti 50-ul in toate localitatile risti sa dai in boli psihice serioase.
2. o groaza de harburi care nu au ce cauta pe strada, fara frane, fara becuri sau cu becuri focalizate in copaci, etc
3. orase aglomerate cu semafoare nesincronizate, multe intersectii nesemaforizate (in locuri unde acestea ar fi mai mult decat necesare) -> multe tamponari.
4. lipsa civilizatiei rutiere, teribilisti de toate varstele, soferi "profesionisti" care ignora cu desavarsire orice de regula de bun simt (pe cele de circulatie nu le mai pun la socoteala.

Daca la punctul 4 nu se pot face mari schimbari peste noapte (va dura multa vreme pana vom avea o cultura rutiera decenta) punctele 1 (a,b,c), 2 si 3 ar putea fi remediate si eu cred ca ar duce automat la scaderea semnificativa a accidentelor rutiere. Nu cred ca americanii sau vest-europenii ar mai fi la fel de civilizati in trafic daca nu ar avea autostrazi. Este usor sa te multumesti cu 130 km/h pe autostrada si sa tii volanul drept, sa mergi relaxat, e mult mai greu sa-ti pastrezi calmul cand mergi in spatele unei rabe fumigene cu 40 la ora si ai de facut 500-600 de km.


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex-F1
post Feb 2 2008, 10:42 PM
Post #19


THE GODFATHER
******

Group: Membri
Posts: 3.845
Joined: 8-August 04
From: Timisoara
Member No.: 30.528



QUOTE(f1anatic @ Feb 2 2008, 12:11 AM) *
Masina ta NU are compresor...are turbo ! Ie o difenta dom'le !


Stiu bre.....masina are chip de la 115 CP la 145 CP si nu mi-a venit alt cuvant decat "supercharged"....ca mi-a placut cum suna tongue.gif Zii tu alt termen care sa sune cool si-o sa-l pun pe ala daca-mi place si mie... wink.gif offtopic.gif


--------------------
VW Passat 1.9 TDI sedan 155 CP / 378 Nm pe dyno

>>> RACING IS IN MY BLOOD <<< (dar nu cu Passat-ul)

"Cei cu adevarat cunoscatori, nu vor putea uita faptul ca, masinile bune, fiabile si mai ales corecte fata de client, la banii platiti pt. ele, nu se mai fac din 2004 la 95% din brandurile lumii" (by DORU, 2009)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_Constantin_
post Feb 3 2008, 06:25 PM
Post #20


Moderator Toyota
******

Group: Moderator
Posts: 4.114
Joined: 1-March 06
From: Craiova (Dolj)
Member No.: 69.568



OFF: alex ... nu trebuie sa "sune", trebuie sa fie REAL. Si pentru ce ai tu exista deja un termen TURBOCHARGED.


--------------------
2011 Toyota Auris 1.6 Valvematic
2010 Toyota Yaris 1.0 Optimo
2010 Mercedes C180 Kompressor BE
2008 Toyota Yaris Luna 1.3 VVT-i
2006 Peugeot 206 1.4 HDI

Arguing on forums is like the special olympics: even if you win, you're still a retard!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th March 2024 - 06:40 PM