IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

interfete retea wifi

This topic is about interfete retea wifi, the author, klm, wrote about: Testam si cu ala, multumesc, orice sugestie este binevenita /smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" /> (se tre ... To read more just scroll down

5 Pages V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> interfete retea wifi
klm
post Dec 17 2010, 03:13 PM
Post #41


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



Testam si cu ala, multumesc, orice sugestie este binevenita smile.gif! (se trezi farama de spirit ingineresc din mine)


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Dec 20 2010, 12:33 PM
Post #42


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



Cred ca drabi avea dreptate: interferente; la etaj tot nu se prinde semnalul peste tot insa e mai bine deat pe podea smile.gif!
Deci n-am mai verificat, schimbat, actualizat, instalat nimic urmand sa o fac doar daca situatia se va repeta.
Multumesc inca o data tuturor pentru sugestii thanks.gif !


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 6 2011, 12:48 PM
Post #43


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Domnilor, am si eu o problema, sau o intrebare legata de retelele wifi. De fapt, am mai multe.

Am doua laptoape relativ noi (HP pavilion DM1 si Samsung R730), si un router wifi Tplink in N (final) si gigabit cu sarma (TL-WR1043ND).

Prima problema e ca niciunul din laptoape nu se conecteaza wifi la 300mpbs desi ar trebui sa o poata face. Precizez ca la acelasi router, am avut doua laptoape mai vechi care mi-au fost furate care se conectau la 300mpbs. Astea amandoua se conecteaza la 150mpbs.

A doua, viteza de transfer intre ele este jenanta, undeva pe la 15-16 Mbps (aka pana in 2MBbs).
Si totusi, nu cred ca problema se datoreaza retelei wifi in sine, pentru ca in paralel mai pot trage de pe net prin acelasi wifi cu inca 2-2.2MBps (conexiunea mea oficial e la 30mpbs, in realitate ajung pe la maxim 20) si simultan transfer catre un alt device cu inca vreo 2MBps. Insa trag - nu trag de pe net, transfer nu transfer cu celalalt device intre ele peste viteza ramane costanta, desi reteaua ar putea duce macar de trei ori mai mult pe verificate.
Pare ca pur si simplu fiecare transfer individual e limitat la o anumita viteza insa pot face mai multe simultan fara sa fie saturata reteaua. Care e explicatia? Ce naiba as mai putea sa verific?

Cand le leg cu sarma de router vitezele devin astronomice, ceva de genul a 400Mbps (50MBps), adica sunt deja probabil limitate de viteza hardurilor si nu a retelei.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diesel
post Nov 6 2011, 01:25 PM
Post #44


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 2.661
Joined: 27-May 08
From: Constanta
Member No.: 117.183



Laptopurile sigur stiu 300Mbps? ca 11.n stie 150Mbps pentru fiecare "spatial stream" si e posibil sa fie o limitare din punctul asta de vedere.

Cum stai cu semnalul? instaleaza netstumbler si vezi nivelul de semnal si SNR. Eventual umbla la puterea emisa de router, am configurat unul chiar saptamana asta si am vazut ca are 3 valori, high, middle si low. Uneori semnalul puternic nu e cea mai buna solutie. Vezi totusi sa fie alea 3 antene verticale, nu puse aiurea (desi are 3 antene stie doar 2 spatial streams).


--------------------
Kia Cee apostrofee Dee, the former Reasonably Priced Car
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 6 2011, 01:39 PM
Post #45


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Si routerul meu stie modificarea puterii, acum e pe middle. In manualul routerului scrie ca antenele nu trebuie sa fie verticale, ci una verticala, una clinata la 45 grade (si lateral si ni spate) si cealalta la inca 45 grade.... e mai bine sa fie verticale?

N-am idee ce stiu laptoapele... cum pot sa aflu? Ma gandesc totusi ca daca alea vechi stiau 300mpbs, ar trebui sa stie si astea care sunt totusi mai noi....

Am largit canalul de la "auto" la 40mhz si am ales aleator un canal pt evitarea interferentelor si deja viteza de transfer intre laptoape e mai mult decat dubla. Insa si canalul 6 e prost ales, mai sunt in jur inca 2 retele pe acelasi canal biggrin.gif (am testat cu wirelssmon) Inseamna ca diferenta vine de la cei 40mhz.

Nu ma pot juca acum cu setarile ca e necesara restartarea, si face nevasta-mea un transfer si ma eutanasiaza daca i-l intrerup ma mai joc cam peste o ora biggrin.gif.

LE
Acum cu un laptop conectat prin sarma si celalalt wifi intre ele am ajuns pe la 10MBps (80mbps). Not bad. Evident, stand langa router. Probabil ca daca imi mai bat capul cu cautand un canal mai bun si eventual optimizand si placile de retea de la laptoape (care nu am idee cum se face whistling.gif ) as mai putea castiga ceva.

Ideea e ca probabil asta ar cam fi viteza la care pot spera in cazul in care imi cumpar un device de stocare pe retea, care sa fie legat la router prin cablu iar laptoapele sa le las wireless. De asta m-am si apucat sa investighez problema, ca daca ramaneam la 2MBps n-avea sens, ar fi fost prea enervant de folosit.

This post has been edited by mike.omega: Nov 6 2011, 02:24 PM


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Nov 6 2011, 02:52 PM
Post #46


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Nu cred e grav nici cu 2 MB/s (adica cu 16 Mbiti/s). Eu am avut o vreme wdtv-ul pe wifi... iar routerul era de 56Kbiti... probleme am avut cu fiabilitatea retelei in sine, nu cu lipsa vitezei (adica daca mergea, atunci mergea bine e adevarat ca nu faceam streaming la filme full-hd, majoritatea erau ISO-uri cu desene animate). Pana la urma nu am mai rezistat la cu lipsa fiabilitatii (e nasol cand aia mica vrea neaparat desene si tu stai sa resetezi routere) si m-am pus gospodareste si am tras cablu pana la televizor.

P.S: Culmea e ca problemele nu au disparut total decat dupa ce am eliminat unul din calculatoarele din retea... stiu ca nu pare sa existe nici o legatura rationala intre cele doua, dar dupa ce a disparut acel calculator (ma rog, el exista fizic dar nu mai are acelasi sistem de operare) au incetat si problemele.

P.P.S: Acum am o alta problema cu reteaua si paote stiti voi de la ce e:
- Conexiunea "principala" la internet e prin er-de-esh prin cablu TV (nu prin fibra optica)... pe siroaie viteza se plafoneaza la 1.1-1.2 MB/s (ceea ce mi e chiar atat de grav)
- Problema e ca daca vreau sa fac streaming (adica daca vreau sa ma uit la un clip pe youtube sau alt site de streaming video) merge ca p... in sensul ca singurul mod in care ma pot uita la un clip de 5 minute e sa pun pauza, sa astept 10 minute pana se incarca apoi sa-i dau play.
- Mai am o conexiune "de rezerva" de la romtelecom (defapt e abonament de telefonie dar a venit "la pachet" cu un modem de 2 Mbiti/s)... dar streamingul merge infinit mai bine (dar evident viteza pe siroaie si alte downloaduri e ceva mai mica)
Intrebarea e: cum p... masii ?


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 6 2011, 03:30 PM
Post #47


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



M-am mai jucat cu canalele si cu puterile si am ajuns pe la 6MBps intre ele ambele in wifi (cu tot cu uploadul neveste-mii in paralel) si cam 11MBps cu unul din ele legat cu sarma. E deja decent, in principiu ar trebui sa pot face si streaming hd daca se pune problema si ocup si eu macar juma' din viteza teoretica a conexiunii.

De pe siroaie trag cam cu 2-2.2MBps, si oricum am limitat clientul la 2.5mBps ca sa imi ramana cateva sute de kBps si pentru citit un email sau batut campiii pe cate un forum. Voi in Ro aveti viteze serioase, noi in Bruxelles avem unu' singur care da cica 100mpbs insa in realitate nu da nici ala atat pe masuratelea... oricum, sunt niste hoti cu totii.

Acum am alta problema: routerul are posibilitatea de stocare pe retea, are un port USB in care poti sa bagi un hard extern sau chiar un stick si sa il sharuiasca pe retea. Insa pe ala nu-l pot accesa cu mai mult de 2MBps indiferent ca ma leg wifi sau prin cablu. Desi hardul in sine e decent de rapid, prin usb direct am acces cam la 30MBps.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Nov 6 2011, 04:19 PM
Post #48


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



QUOTE (James Kilowatt @ Nov 6 2011, 03:30 PM) *
M-am mai jucat cu canalele si cu puterile si am ajuns pe la 6MBps intre ele ambele in wifi (cu tot cu uploadul neveste-mii in paralel) si cam 11MBps cu unul din ele legat cu sarma. E deja decent, in principiu ar trebui sa pot face si streaming hd daca se pune problema si ocup si eu macar juma' din viteza teoretica a conexiunii.

De pe siroaie trag cam cu 2-2.2MBps, si oricum am limitat clientul la 2.5mBps ca sa imi ramana cateva sute de kBps si pentru citit un email sau batut campiii pe cate un forum. Voi in Ro aveti viteze serioase, noi in Bruxelles avem unu' singur care da cica 100mpbs insa in realitate nu da nici ala atat pe masuratelea... oricum, sunt niste hoti cu totii.

Acum am alta problema: routerul are posibilitatea de stocare pe retea, are un port USB in care poti sa bagi un hard extern sau chiar un stick si sa il sharuiasca pe retea. Insa pe ala nu-l pot accesa cu mai mult de 2MBps indiferent ca ma leg wifi sau prin cablu. Desi hardul in sine e decent de rapid, prin usb direct am acces cam la 30MBps.

Probabil problema e din firmware... si solutia ar putea fi convertirea la DD-WRT. Acum problema e ca daca ai doar un singur router e cam greu sa faci experimentel cu el (te cearta nevasta, copilul, etc...). Dar merita incercat daca ai 2 routere si reusesti cumva sa impaci colocatarii.


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 6 2011, 04:32 PM
Post #49


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Am doua routere, unul fiind cel de la providerul de net care insa e doar wifi b/g. Si 100mpbs pe cablu, si cu un singur port disponibil. Probabil chinezaria cea mai ieftina pe care au gasit-o. Sunt din ce in ce mai hotarat sa schimb providerul, care e un dinozaur si de vreo doi ani a ramas in urma rau fata de ceilalti.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Nov 6 2011, 05:48 PM
Post #50


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



In caz ca poti asigura net intregii case cu un singur router (chiar daca doar temporar, si cu viteza mai mica), deci te poti lipsi temporar de al doilea router, atunci ar merita sa incerci sa iti convertesti routerul mai potent in DD-WRT ca sa fie si mai potent (are inclusiv functii avansate de file server, torrent seeder/downloader, etc) in plus ai control mai bun asupra puterii semnalului si alte chestii de genul asta.


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diesel
post Nov 7 2011, 11:51 AM
Post #51


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 2.661
Joined: 27-May 08
From: Constanta
Member No.: 117.183



James, ai dreptate cu antenele, asa cum zici tu asigura aproape tot spectrul de polarizare si semnalul e mai "consistent".

Cat despre latimea canalului, cred ca scrie p-acolo prin standardul 11.n cu litere f mici ca vitezele mari se obtin cu latime de 40Mhz, MIMO si orice alt artificiu. Problema e sa nu te reversi din graficul asta.

Cu scannerul ala instalat cum aratau canalele? vecinii pe ce canale sunt?

This post has been edited by Diesel: Nov 7 2011, 11:52 AM


--------------------
Kia Cee apostrofee Dee, the former Reasonably Priced Car
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 7 2011, 12:20 PM
Post #52


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Acum sunt singur pe canalul 3. Mai am vecini pe 1, 6, 8 si 10. Am routerul pus pe middle ca putere de emisie in continuare, iar in cel mai indepartat colt al casei (2 nivele mai sus) viteza la net ramane neschimbata, iar cea de transfer intre ele nu am masurat-o.

Acum ma gandesc timid la un NAS, sau chiar 2 - eventual unul in Be si unul in Ro, eventual care sa se sincronizeze intre ele noaptea si pe care sa le pot accesa prin retea acasa si prin VPN la distanta. Daca as veni dintr-o vacanta sa zicem - cu 7-8G de poze - ar la vitezele mele de upload ar dura cam 5 ore sincronizarea. Si ar avea avantajul ca as avea un backup ca la carte al datelor (chiar Belgia devine parte a Marii Nordului, sau ma calca iar baietii veseli si de data asta pleaca cu toate discurile - datele tot se pastreaza) si m-as putea lipsi de facebook ca sa le shareuiesc cu restul familiei din Ro, a doua zi dimineata le-ar avea pe discul local.

Iar la NAS-ul meu local as avea acces cam la 10MB/s prin radio si de 5 ori mai repede prin cablu, aka viteze zic eu decente.

This post has been edited by James Kilowatt: Nov 7 2011, 12:23 PM


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HalbaSus
post Nov 7 2011, 08:43 PM
Post #53


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 10.684
Joined: 29-March 04
From: Oradea (Bihor)
Member No.: 23.122



Din experienta mea personala iti recomand sa NU cumperi NAS dedicat, adica ala pe care scrie in magazin ca e "NAS"... adica da, se instaleaza usor, dar sunt niste pocnitori.

In general sunt gandite de greenpishi, adica sa nu consume mult, si au performante retardate (adica mai slabe decat un smartphone entry level), totul ca sa salveze cativa Kwh... ceea ce e foarte bine... doar ca in viata reala nu merg lucrurile asa.
Spre exemplu eu dupa ce mi-am luat NAS vroiam sa am acces la fisierele de acasa la servici... ceea ce tehnic era foarte usor pe NAS-ul meu, doar ca am observat cu surprindere ca de fiecare data cand il lasam "conectat direct la internet" (adica il lasam sa iasa prin router) cand ma intorceam acasa era blocat... de ce ? e foarte simplu, am incercat sa vad ce are... si i-am facut un portscan cu nmap, in reteaua interna... s-a blocat instantaneu... cei 400-500 de mhz pe care ii are el nu rezista la asa ceva... daca il las izolat in reteaua interna se descurca... desi la intervale regulate mai trebuie resetat, prin comparatie la birou am 2 file-servere (unul e un P3 cu vreo 256 rami iar unul un P4 cu 512 rami... ambele gestioneaza un nivel mult mai mare de trafic de date (in plus P3-ul este si router, si baza de date mysql si webserver) si se descurca mult mai bine).

Concluzie: nu cumpara NAS, fa-ti tu singur.

Exista softuri pentru asta: vezi FreeNAS, sau pana la urma orice linux/unix/windows decent poate fi folosit pe post de NAS, spre exemplu NAS-ul meu nu l-am folosit decat pe post de share SMB. Iar daca vrei sa faca si altceva decat e scris in carte (spre exemplu sincronizarea Belgia-Romania de care ai vorbit) mai mult ca sigur ca nu vei putea sa o faci cu un NAS dedicat, insa probabil o vei putea face cu un script simplu in orice sistem de operare decent.
Ahh... si daca vrei sa o arzi la modul verde (adica sa nu consumi mult curent si sa nu bazaie ventilatoarele toata noaptea) exista sisteme bazate pe procesoare intel atom care nu fac mai multa galagie si nu consuma mai mult decat un NAS (defapt NAS-urile mai rasarite (nu cum e al meu) au procesoare intel atom, insa costa pe masura, adica mult peste cat te-ar costa sa construiesti un sistem intel atom cu specificatii similare).


--------------------
Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI
"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Nov 7 2011, 09:51 PM
Post #54


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



CITAT(HalbaSus @ Nov 6 2011, 03:52 PM) *
- Conexiunea "principala" la internet e prin er-de-esh prin cablu TV (nu prin fibra optica)... pe siroaie viteza se plafoneaza la 1.1-1.2 MB/s (ceea ce mi e chiar atat de grav)

Acelasi lucru l-am observat si eu pe siroaie; culmea e ca atunci cand aveam abonamentul de 25 lei viteza ajungea des la 3-4 Mbps...
Initial am crezut ca e din cauza routerului (cel mai ieftin Edimax de acum 3-4 ani) insa pe DC reusesc chiar 5-6 Mbps ca si de pe unele ftp-uri din Romania deci - desi la nu stiu ce teste (parca Diesel vorbise de ele) rezultatul a fost ca ISP-ul nu filtreaza/blocheaza/(un cuvant care imi scapa si care sa insemne ca intervine asupra lui) traficul - am tras concluzia ca totusi e ceva putred cu felul in care este livrata "viteza de 100 Mbps" (sau cat o mai fi ca eu nu reusesc nici 60 in speedtest).
Cu Youtube nu am probleme, ba am vazut ultima cursa de formula 1 prin tethering facut cu telefonul (care prindea semnal wifi de la router) pentru ca se stricase mufa si nu aveam cum s-o inlocuiesc; cu ocazia asta am aflat ca o cursa "inseamna" 850 MB de trafic (650 MB primiti).
CITAT(James Kilowatt @ Nov 7 2011, 01:20 PM) *
Acum ma gandesc timid la un NAS

Poate te ajuta Dropbox; vei avea fisierele: in cloud, pe oricare dintre calculatoarele care au instalat programul (Win, Linux, Mac; se poate instala si o aplicatie mobila insa aceasta reprezinta doar o interfata de accesare a fisierelor din cloud). Eu am acum ~5 GB (cred ca am mai primit spatiu datorita telefonului mobil; nu mai stiu de ce insa te mai trezesti cu spatiu moaca); cine vrea poate folosi acest link cu ajutorul caruia primeste inca 250 MB.


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diesel
post Nov 9 2011, 07:33 PM
Post #55


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 2.661
Joined: 27-May 08
From: Constanta
Member No.: 117.183



Dropbox ofera doar 2GB pentru un cont nou si primesti cate 250MB pentru fiecare referral confirmat, asa cum e cel al lui klm de mai sus smile.gif
Securitatea e un punct destul de slab, au avut un scandal acum vreo 2-3 luni legat de faptul ca angajatii lor pot vedea fisierele clientilor iar acum in termenii de serviciu scrie ca pot folosi documentele clientilor pentru a imbunatati serviciul sau ceva asa aparent inocent.

Sunt cateva alternative serioase: http://alternativeto.net/software/dropbox/ intre SpiderOak si SugarSync. N-am testat niciunul din ele pentru ca nu au OpenID/OpenAuth.

Cu banii pe care ii dai pe un NAS decent (d-ala cu review bun pe X-bit labs) iti poti lua un mini-pc cu Atom si beneficiezi de mult mai multa flexibilitate. Despre sincronizarea masiva si distribuita a storage-ului as fi si eu interesat, desi n-am facut nici o cercetare in sensul asta. (adica stiu de rsync, dar vreau ceva mai complex)

klm, termenul e throttling. Altfel, nu tin minte despre ce vorbesti, dar eu uit multe chestii smile.gif


--------------------
Kia Cee apostrofee Dee, the former Reasonably Priced Car
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 10 2011, 12:24 AM
Post #56


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Tot la un sistem atom m-am gandit si eu. Din pacate insa nu l-am gasit pe cel ideal, care sa fie si mic si economic si fanless si cu raid biggrin.gif

Insa am gasit mic, economic (sursa de 60w, 35 consum declarat) si fanless insa fara raid. Economic vreau ca sa fie fanless, nu din alt motiv, iar fanless ca sa fie silentios in caz ca va fi tranformat in desktop si va merge non-stop chiar si intr-o camera uneori locuita. Din motivul asta intentionez sa il dotez si cu hard la 5400rpm, si neavand raid le voi inlocui profilactic la 2 ani. Poate pana atunci se vor putea pune si accesa la viteze rezonabile datele in cloud.
Iar daca va fi ascuns in beci din motive de securitate, ca NAS pur, prefer sa fie "stealth".


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klm
post Nov 10 2011, 12:34 AM
Post #57


Asa?!
******

Group: Membri
Posts: 3.821
Joined: 10-January 08
From: Galati
Member No.: 116.021



Am amintit de Dropbox pentru ca face sinconizare automata intre calculatoare altfel as fi sugerat un serviciu gen Mediafire (as fi zis 4shared cu cei 15 Gb pusi la dispozitie fara niciun ban insa mi-au blocat accesul la un produs creat de mine asa ca am sters tot ce aveam la ei, am migrat complet si fac ceva pe serviciul lor; astept doar sa-mi confirme ca mi-au scos adresa de mail din bazele lor de date ca sa nu ma trezesc - asa cum am mai patit-o - ca primesc comunicari publicitare de la nu stiu ce parteneri de-ai lor).


--------------------
"Ai, n-ai mingea, tragi la poarta!" - Mircea Radulescu

Nu mai fumez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 19 2011, 01:00 PM
Post #58


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Hai sa va explic cum a mai ramas cu retelele, dupa ce am facut niste teste.
Configuratia e urmatoarea: doua laptoape cu hdd-uri de 500G la 5400rpm, ambele cu wifi n (150), lan gigabit si un router tp-link TL-WR1043ND gigabit cu lan gigabit si wifi in N la 2 gigahertzi jumate si puterea de emisie pe "middle".
Pentru test am plimbat un fisier de 1.6G.
Vitezele le dau pe toate in GBytes, nu gigabits, ca sa stim o socoteala.

Deci cu ambele laptoape la 2m de router si legate prin wifi, viteza de transfer intre ele a iesit 5.6GB/s.
Cu ambele laptoape la 2m de router legate prin cablu, viteza de transfer intre ele a iesit 71GB/s
Cu un laptop legat prin cablu si celalalt legat prin wifi, la 2m de router, viteza intre ele a iesit la 11GB/s.

Teste cu unul din laptoape la distanta, iar celalalt legat prin cablu la 2m de router:
Cu legatura prin wifi (2 etaje diferenta, semnal slabut), si celalalt prin cablu la router - viteza de transfer 6MB/s
Cu legatura prin cablu taiat - 4 fire din 8, doar pinii 1,2,3 si 6 celelalte 4 fiind folosite la altceva - la 2 ejate diferenta si celalat legat prin cablu la router - 12MB/s

Din orice pozitie, departe sau aproape, cablu sau wifi, semnal bun sau prost, viteza la net masurata cu speedtest.net a dat 24mbps, cea teoretica fiind 30.

Mai am si un mediaplayer cu un hdd de 1TB care poate fi legat de laptop prin usb (cu viteza de transfer de aprox 30MB/s) sau de router fie prin LAN, fie prin USB, care cica stie sa faca si NAS. Cu asta nu am reusit niciodata sa ma conectez mai repede de 2.5GB/s, indiferent ca e legat prin router prin lan sau USB, si indiferent daca laptopul cu care incerc sa-l accesez e legat prin wifi sau cablu.

Prin urmare, pentru un NAS decent am doua optiuni: un calculator normal insa care trebuie pus la distanta, iar prin cele 4 fire pe care le am la dispozitie pot spera la un acces de maxim 6MB/s prin wifi si 12MB/s prin cablu

Sau, cumpar un sistem minuscul cu atom, cu racire pasiva, hdd-ul cel mai silentios posibil si il pun langa router. La mine routerul e in sufragerie, pe langa TV, din motive de cabluri la dispozitie si nu prea poate fi mutat usor, asa ca sistemul va trebui sa fie cat mai mic si mai discret, si va inlocui mediaplayerul, adica scap de un junghi si pun altul. Eu inclin catre varianta asta.

Ce ziceti? Alte sugestii, avand in vedere infrastructura la dispozitie?

PS
A testat cineva pe bune draciile alea de placi de retea prin priza de curent? Eu am un sistem electric tampit, nu stiu ce as putea spera de la ele...


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RUE
post Nov 19 2011, 03:19 PM
Post #59


mashinutza
******

Group: Membri
Posts: 2.405
Joined: 30-April 05
From: Internet
Member No.: 45.702



mama mia! dar nu te plicitisesti! eu cred ca iti va fi usor si cu al doilea copil pt ca dracoaica nu te solicita suficient..



--------------------
Laureate 1.4 aproape PLUS
Go to the top of the page
 
+Quote Post
James Kilowatt
post Nov 19 2011, 06:06 PM
Post #60


specialist
******

Group: Moderator
Posts: 13.660
Joined: 30-June 04
From: Europa
Member No.: 28.666



Pai au durat cam 15 minute toate, dintre care prima jumatate cu dracoaica pe cap, am lasat- cu mamica-sa doar cand am facut testele la distanta.

Intre timp am mai facut unul: Am legat mediaplayerul de unul din laptoape prin USB, l-am shareuit si am legat laptopul de router prin cablu. Vitezele sunt bune rau. Asta imi mai da o posibilitate: sa cumpar un eepc de care sa leg eventual mediaplayerul si asa sa obtin un NAS. Ar avea avantajul ca ar putea fi folosit si ca... eepc, in caz de nevoie.
eepc-ul asta ar trebui sa aiba de preferinta retea gigabit, in rest nu am alte pretentii de la el decat sa fie cat mai mic si cat mai ieftin. Ceva sugestii?

Oricum, configuratia asta cu NAS-ul langa router are avantajul vitezei sau a faptului ca ma scuteste de intins cabluri prin casa, insa are si un dezavantaj destul de important... daca vin din nou baietii veseli, si isi insusesc din nou toate laptoapele la vedere raman fara date. Inseamna ca trebuie in continuare sa fac pastrez un disc de rezerva in alta parte (gen la birou). Pe 4 fire as putea ascunde agregatul (fie el nas, eepc, sistem atom etc) in beci unde sa fie greu de gasit insa as avea doar jumatate din viteza de acces in wifi si doar un sfert sau o cincime cu cablu.


--------------------
Scuter 108cc... benzina, automat
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Pages V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
No Tag inserted yet

2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 30th May 2020 - 11:07 PM