Cat de sanatos ne hranim? |
This topic is about Cat de sanatos ne hranim?, the author, ozz86651, wrote about: Trebuie sa recunosc ca m-am uitat numai la aparente. Adica urda in romania e cit? 50000 kilu? aici e 15, comparabila sau ceva mai buna. Mai sint si al ... To read more just scroll down
Cat de sanatos ne hranim? |
Nov 11 2010, 02:31 AM
Post
#381
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Nu sint un control freak sa ma sperii daca nu cresc eu gaina. Ce e intr-o piata de cartier in Romania mie mi se pare multumitor. Dupa aia cu mezelurile si afumaturile astea. Mie imi plac, in cantitati rezonabile. Dupa 90 disparusera alea de calitate aproape complet. De fap complet. Muschi tiganesc, haiduces, canadian ca pe vremea lui ceausescu nu mai exista, numai porcarii. Vara asta am descoperit ca au aparut din nou produse de calitate. Da, costa dublu, sint sigur ca nu te poti atinge cu salariul minim, poate nici cu cel mediu, dar sint mai ieftine cu mult (> jumatate) decit ceva asemanator aici. Bine, nu zic ca Romania e capitala mincatului bine ... nu, din contra, se maninca prost ca gust si nesanatos. Nu sintem o natiune de gurmanzi decit poate la cantitate. Dar daca vrei, si-ti gatesti singur, se poate minca rezonabil de sanatos. Esential e sa vrei, ca daca bagi o ceafa de porc la gratar zilnic, degeaba au legume si urda in piata. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Nov 11 2010, 10:26 AM
Post
#382
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
QUOTE (chiar si slana de porc e mai sanatoasa decat unele mezeluri de supermarket) Ma indoiesc... ce au mezelurile alea in ele de e mai naspa decit slana? apa cu sare? karagenan? nitriti? zgirciuri? nici una nu e asa rea ca slana pura. Am fost avertizat de un doctor... cica mezelurile (si in general preparatele) de hypermarket au grasimi din alea naspa la greu si din alea bune deloc, in cantitati si intr-un raport mai prost decat slana pura. Poate se si asimileaza mai de-amboulea datorita dezechilibrului asta, habar n-am. De grasimi organismul are nevoie, totul e sa-i dai din alea bune, dense, nu din alea rele, de exemplu sa-i dai peste gras (plin de mercur si de metale grele, ca sa creasca densitatea ). Pe langa picanteriile de care spui tu, in macanrea de hypermarket se aduna si amplificatorii de gust (care te lucreaza la nivel de neurotransmitatori) care pe langa gust amplifica si senzatia de foame si te fac sa mananci mai mult decat ai nevoie. Nu stiu daca amplifica si orgasmu', poate merita la urma urmei... Poate ne explica alt doctor cum sta treaba... -------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
Nov 11 2010, 11:13 AM
Post
#383
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 10.684 Joined: 29-March 04 From: Oradea (Bihor) Member No.: 23.122 |
Nu e chiar asa de usor cu mancarea de calitate in Romanica...
Sa luam de exemplu legumele, la hipermarket le gasesti deobicei ieftine dar de calitate discutabila. Si prin calitate ma refer la proprietatile organoleptice, ca ma doare pe mine undeva daca e "bio" sau "organic" atat timp cat are gust bun. Spre exemplu rosii bune am luat de la hipermarket candva vara trecuta, in rest nu am gasit. Da, stiu ca exista piata unde inca exista legume "adevarate", e drept mai scumpe, dar nu asta ar fi problema ci faptul ca si eu sunt tot om si sunt comod, si imi place sa fac cumparaturile plimband un carucior printr-un hipermarket curat si cu produsele organizate pe rafturi, nu printr-o piata aglomerata unde sa cumpar fiecare produs de la o alta taraba. Poate pentru unii e o chestie romantica, dar mie nu imi place (desi ultima data am fost la cumparaturi in piata si intr-adevar rosiile au fost mai bune chiar daca erau tot de sera). Carnea... aici e jale. Carne buna de vitel nu exista in hipermarket-uri, doar in unele macelarii dar si acolo rar. Nu mai spun de faptul ca e al naibii de scumpa. Cu puii stam mai bine, adica stam bine in vestul tarii unde e facil importul lor din Ungaria. Ungurii produc niste pui despre care ei pretind ca ar fi "de curte", acum nu stiu daca sunt crescuti la curte sau nu, daca au antibiotice sau nu, daca mananca steroizi sau nu, cert e ca sunt semnificativ mai mari decat puii de avicola si sunt mult mai buni la gust (intr-adevar seamana cu puii de la țară). Bine, nici ăștia nu se găsesc în hypermarketuri ci doar în magazine cu produse "de import", și costă semnificativ mai mult decât puii de avicola. În schimb am senzația că treaba asta e valabilă doar pentru județele de graniță cu ungaria, nu cred că se găsesc în Galați spre exemplu. La pește în schimb sortimentul e destul de limitat la produse de calitate, în afară de păstrăv și crap bun (și uneori somn) nu prea am găsit altceva. Știucă n-am văzut de câțiva ani spre exemplu. Pangasius "d-ăla cu metale grele" este pe toate gardurile și destul de ieftin. Mie mi se pare sec și fad... metalele grele nu mă deranjează în mod deosebit. Miel și oaie se găsește doar de paști. Și uneori în stare congelată la prețuri astronomice. La porc stăm ceva mai bine. Deși garf sau costițe frumos tăiate se găsesc foarte rar, asta ține mai mult de măcelari (sau mai exact lipsa lor). Mezelurile sunt pe categorii de preț, se găsesc de la cele extrem de ieftine și execrabile, până la chestii cu adevărat bune dar la prețuri ușor nejustificate. Bacon (costiță) cu adevărat bună găsești extrem de rar. La hypermarket-uri găsești mii de chestii vidate relativ ieftine și pline de apă. Bleah. Dacă vrei ceva bun trebuie să te duci la raionul de "produse scumpe pentru gurmanzi" și acolo găsești pancetta import italian sau diverse specialități spaniole în pachețele de 100 de grame și la prețuri exorbitante, destul de frustrant când tu vrei defapt o bucată banală de costiță de calitate. Am găsit săptămâna trecută la ceva târg al producătorilor agricoli, dar în general e o raritate. Problema e de cerere și ofertă, nu prea există "clasa de mijloc" la consumatori, care să fie dispuși să plătească ceva mai mult pentru produse calitative, nu neapărat de lux. Iar la produse alimentare unde contează și prospețimea e jale tocmai din această cauză. -------------------- Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI "Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson |
|
|
Nov 11 2010, 05:35 PM
Post
#384
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.551 Joined: 15-July 09 From: Costa del Sol Member No.: 120.468 |
Esti intotdeauna la mana lanturilor de magazine nu numai la peste dar la orice. Asa ca mai piano cu papa bio. E o singura regula - vrei haleala bio? Te muti la tara si iti cresti/cultivi singur. This post has been edited by solmar: Nov 11 2010, 05:36 PM -------------------- Skoda, Subaru, Noul Tucson...
|
|
|
Nov 11 2010, 06:01 PM
Post
#385
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
De multe ori populeaza unii baltile cu peste ziua si trec lipovenii si le curata noaptea. Daca ai cunostintele in cercurile care trebuie, ai peste proaspat si bun cam indiferent de sezon.. -------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
Nov 11 2010, 06:48 PM
Post
#386
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.551 Joined: 15-July 09 From: Costa del Sol Member No.: 120.468 |
Vino la galati daca vrei guvizi... eu acolo am mancat ultima oara Nnu stiu de unde fac lipovenii rost, ca nu creste in dunare, insa au si nici nu e scump, se tranzactioneaza in sticle de bautura. De multe ori populeaza unii baltile cu peste ziua si trec lipovenii si le curata noaptea. Daca ai cunostintele in cercurile care trebuie, ai peste proaspat si bun cam indiferent de sezon.. Stai ca sunt 2 tipuri de guvizi. De mare si de apa dulce. Practic e pestele cel mai adaptabil. E suficient sa intre pe o balta ca nu-l mai scoti de acolo. Eu voiam d'aia de mare - negri si mari. EU voiam sa spun ca nu mai e piata de peste, pescarie, cherhana, etc. spre rusinea noastra. Intradevar daca vrei peste si dai cateva telefoane... gasesti. La Galati am halit o saramura de crap buuuuna asta vara - e un restaurant pe faleza. Pacat ca n-am timp ... This post has been edited by solmar: Nov 11 2010, 06:50 PM -------------------- Skoda, Subaru, Noul Tucson...
|
|
|
Apr 20 2011, 08:16 AM
Post
#387
|
|
sofer profesionist Group: Membri Posts: 120 Joined: 20-October 07 From: Cluj-Napoca Member No.: 115.183 |
Are cineva informatii despre cat de (ne)sanatos e aluatul inghetat care se comercializeaza pe la supermarket-uri, din care faci foarte usor fornetti sau placintele sau ce mai are prin cap fiecare?
-------------------- Toyota Avensis 1.6 2002 110 CP
Vaz 2103 75 CP 1980 primavara :) Gaz 31029 2.5 1993 100 CP Black&White Beauties Gaz 21 2.5 1963 (Reconstruction on paper) |
|
|
Apr 20 2011, 09:00 AM
Post
#388
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Da de ce sa fie asa nesanatos?
-------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
Apr 20 2011, 10:49 AM
Post
#389
|
|
CFO Group: Membri Posts: 2.695 Joined: 10-September 04 From: Bucuresti Member No.: 32.254 |
De ce e nesanatos:
1) e facut din faina, deci indice glicemic mare =>diabet 2) e facut din faina alba, super procesata => no more nutrients, just empty calories 3) e industrializat => N adaugiri pentru long shell life cred ca mai gasim cateva daca nu sunt suficiente astea -------------------- Avensis 2.2D4D, PatrolGR RD28TI, cu cutie manuala.
In cautare de masina spectaculoasa, veche si de toata ziua |
|
|
Apr 20 2011, 12:17 PM
Post
#390
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 10.684 Joined: 29-March 04 From: Oradea (Bihor) Member No.: 23.122 |
Singura chestie discutabila din aluatul ala e margarina (grasimea vegetala) folosita... care nu e extrem de sanatoasa in sine.
-------------------- Mercedes C320 CDI 4-matic
Audi A3 Sportback 1.9 TDI "Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Jeremy Clarkson |
|
|
Apr 21 2011, 03:13 AM
Post
#391
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
Bine da nu te opreste nimeni sa amesteci acasa faina alba cu margarina .
Cred ca omul intreba de conservanti, inclusiv sodiu. Nu vad de ce ar fi vreo problema altceva in afara de sodiu. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
May 3 2011, 10:58 PM
Post
#392
|
|
THE GODFATHER Group: Membri Posts: 3.845 Joined: 8-August 04 From: Timisoara Member No.: 30.528 |
Desi e din ciclul "teoria conspiratiei", cred ca merge si aici:
"Vă dezvăluim azi o taină ținută cu mari eforturi și mulți bani departe de urechile și ochii „prostimii” ... (a românașilor) … Excesul de sare, zahăr și grăsimi, dăunează grav sănătății ! Ăsta da avertisment medical ! Ce înseamnă exces nu ne explică însă nimeni !!! La prima citire, exces înseamnă…prea mult, dar raportat la greutatea fiecăruia !!! Între copilul de 20 de kilograme și adultul de 80 sau 120 de kilograme... e o marjă de eroare foarte mare, ca să pronunți exces, sau să recomanzi doar 2, 4 sau 6g de sare pe zi… Între omul de la munte... care bea apă puternic magnetizată și aproape pură și cel de la șes sau de la oraș care primesc apa cea mai infectă, cel de la munte va “dizolva” si elimina mult mai repede chimicalele ! Nu uitați că nu suntem la fel, că nu avem aceeași grupa sanguină, că diferă și RH-ul - purtătorul de oxigen din sange ! Unii au în sânge predominant Cuprul (RH negativ) alții, cei mai mulți, au Fierul (RH pozitiv)! Nu uitați ceea ce mulți vor să ascundă: orice reacție a apei cu sarea produce... căldură !!! Iar sarea formează pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de... 11.000 de ori viteza transferului informațional către creier !!! Mai simplu spus, lipsa sării din sânge...prostește !!! Intuiția îmi spune că ăsta este scopul lor real: să devenim legume! La muncă și înapoi…acasă, la televizor…unde ni se repetă zilnic prostiile astea: excesul de sare zahăr și grăsimi dăunează grav sănătații ! Dar excesul de alcool, tutun și medicamente ? De ce nu se fac campanii la TV cu acest subiect ??? De ce nu se fac campanii contra etnobotanicelor ??? Nu este vorba de boală și moarte, mai ales în rândul tinerilor ? Ba da ! Dar este vorba și de bani, de mulți bani, atât de mulți încât viața copiilor și a tinerilor...nu mai contează !!! Este vorba de profituri imense, accize și taxe ! Și în fond este bine să ai multe “legume” în sistem ! Pentru ca legumele își plătesc taxele…la zi ! Amintiți-vă ! Ce face medicul prima dată când ajungi în spital ? Îți schimbă regimul alimentar: fără sare !!!! Adică taie legăturile informaționale cu creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot în corp. Amorțește creierul pentru că altfel, acesta, ar reacționa imediat la chimicalele administrate ! Ar declanșa alergii ! Dar zaharul ? Zaharul e purtator de un cu totul alt tip de informatii ! Nu vorbim de “clasicul” zahăr alb, tos, chimizat la maxim !!! Vorbim de zaharul natural din fructe sintetizat de natura cu ajutorul apei ! Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine… naturală ! Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) adică a evoluției, vitalitatea dvs. si a copiilor dvs., atenția, concentrația, vin din zaharurile naturale ! Și evoluția dv. Genetică ! Grăsimile ?! Să vedem ce spun studiile ! Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale și în ovar !!! Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul medicamentelor, duc la apariția... depresiei, comportamentului violent, sinucidere, creșterea riscului de infarct miocardic și mai ales o slabă funcționare a sistemului imunitar. În trecut, cineva cu un regim alimentar ce conținea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta până când, cei de la OMS, au hotărât să schimbe normele! Să le coboare la 200! Imediat, au apărut 36 de milioane de “bolnavi”, și 4,3 de miliarde de dolari pe an, câștig, dintr-un foc !… Între vrăjeala științifică a unora și intuiția lui strămoșească, ciobanul român a ales intuiția !... tot cu slană, pită, ceapa și pălincă trăiește ! Nu face exces și trăiește mult și bine... cum ați vrea sa-și crească altfel oile, să lupte cu frigul, cu ploile, cu lupii ? Și toate astea până pe la 60-70 de ani... cu cojocul mițos de 40 de kilograme pe umeri și bota în mână?" -------------------- VW Passat 1.9 TDI sedan 155 CP / 378 Nm pe dyno
>>> RACING IS IN MY BLOOD <<< (dar nu cu Passat-ul) "Cei cu adevarat cunoscatori, nu vor putea uita faptul ca, masinile bune, fiabile si mai ales corecte fata de client, la banii platiti pt. ele, nu se mai fac din 2004 la 95% din brandurile lumii" (by DORU, 2009) |
|
|
May 4 2011, 01:49 AM
Post
#393
|
|
specialist Group: Membri Posts: 3.387 Joined: 8-September 06 From: San Francisco Member No.: 86.644 |
De la ce prost vine citatul asta? Ce rost au minciunile si pseudo-informatiile? Cea mai mare parte din ce spune el acolo (nu ma refer la teoria conspiratiei, ci la asta zisa parte medicala) sint aberatii de nebun.
Cred ca toata lumea stie ca citind etichete nu se face medicina, si daca vrei mai mult incepi de la articole macar de pe wikipedia (numai sa nu fie formula as), te duci la doctori, faci analize, d-astea. Chiar si asa medicina de multe ori trateaza media statistica, nu indivizi. Ca doar nu poti sa ai 2 cercetatori is 4 medici de coada toata viata sa vada care e optimul la tine. -------------------- ---------------
Honda Civic EX 2006 140CP Mazda 6S 2003 220CP |
|
|
May 4 2011, 09:35 AM
Post
#394
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
Ozz, ce spui tu in ultima fraza duce la o problema putin mai fundamentala in privinta nutritiei, pe care cred ca am mai discutat-o. Tocmai pentru ca nu poti fi supravegheat timp de 20 ani de doctor si bodyguard ca sa vada ce mananci, si in general ce stil de viata ai, studii epidemiologice in sens strict al termenului, si care sa nu fie atacabile, nu prea exista in domeniul alimentatiei si alimentelor
Majoritatea teoriilor vin de pe studii pe culturi de celule, unde studiezi efectul unei anumite substante (sa zicem, vitamina C), nu a unui aliment complet (lamaia), sau pe soareci, sau pe studii pe oameni insa facute a-posteriri si puternic subiective. Daca il intrebi pe un om sanatos ce-a mancat in ultimii 20 ani, sau pe unul obez cu probleme cardio-vasculare, e putin probabil sa obtii un raspuns 100% exact. Nimeni nu-si face un "log" alimentar timp de 20 sau 30 ani. Si nu poti tine un om in laborator ca pe un soarece timp de 20 ani in care sa-i urmaresti strict alimentatia si restul de "parametri". Prin urmare, teoriile nutritioniste sunt extrapolari ale unor studii sa le zicem incomplete sau subiective. Nu sunt aberatii venite din delirul vreunui paranormal, nu sunt conspiratii, insa nu sunt in mod necesar 100% exacte, au limitele lor. Evident, poti avea unele indicatii, poti face corelatii statistice intre sa zicem problemele de colesterol si cele cardiovasculare, insa legatura cauza-efect este foarte greu de demonstrat cu date obiective, chiar daca este acceptata de marea majoritate a specialistilor. O corelatie statistica ramane o corelatie statistica si nu o demonstratie a unei legaturi cauzale, care necesita o abordare ... determinista. Abordarile deterministe pe care le avem (gen studii pe culturi de celule) sunt foarte incomplete iar pe organisme intregi sunt imposibil de facut la nivelul nostru de cunostinte. Suntem inca mult prea complecsi, iar alimentele sunt mai mult decat o adunatura de substante care actioneaza fiecare separat si independent, asa cum sunt studiate in-vitro. Din fericire insa banditii astia din domeniul medical/farmaceutic baga bani si scormonesc din ce in ce mai adanc, poate candva teoriile vor fi validate, sau completate. Baga ei bani si vacante de lux si sau "spagi" pentru a-si promova produsele, insa sunt si astia un rau necesar, deocamdata altii mai buni n-avem. Faptul ca exista dubii asupra unor companii sau produce farmaceutice nu inseamna ca cercetatorii care lucreaza acolo sunt corupti sau idioti, sau ca isi falsifica rezultatele. -------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
May 4 2011, 12:55 PM
Post
#395
|
|
CFO Group: Membri Posts: 2.695 Joined: 10-September 04 From: Bucuresti Member No.: 32.254 |
James: teoriile nutritioniste cat si produsele alimentare / suplimentele alimentare sunt complet altceva decat ce sustine "autorul" pe care il critica ozz. Este o alta aiureala de teoria conspiratiei care amesteca diverse concepte si notiuni pentru a da impresia ca persoana care le enunta stie despre ce vorbeste, si pentru a putea ulterior sustine dze-stie-ce.
-------------------- Avensis 2.2D4D, PatrolGR RD28TI, cu cutie manuala.
In cautare de masina spectaculoasa, veche si de toata ziua |
|
|
May 4 2011, 01:43 PM
Post
#396
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
Absolut
-------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
Oct 6 2011, 09:45 PM
Post
#397
|
|
THE GODFATHER Group: Membri Posts: 3.845 Joined: 8-August 04 From: Timisoara Member No.: 30.528 |
Urmariti cu rabdare, ca e in interesul tuturor: FOOD Inc.
This post has been edited by Alex-F1: Oct 6 2011, 09:46 PM -------------------- VW Passat 1.9 TDI sedan 155 CP / 378 Nm pe dyno
>>> RACING IS IN MY BLOOD <<< (dar nu cu Passat-ul) "Cei cu adevarat cunoscatori, nu vor putea uita faptul ca, masinile bune, fiabile si mai ales corecte fata de client, la banii platiti pt. ele, nu se mai fac din 2004 la 95% din brandurile lumii" (by DORU, 2009) |
|
|
Oct 7 2011, 12:07 PM
Post
#398
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
Pfff, mancam c...t scump si prost, produs de un biznis in care pierde si clientul, si producatorul, si castiga doar intermediarul. Mare dezvaluire...
Mie stii ce mi se pare mai naspa? Ca fiica-mea si cu Andreas vor considera bun c...tul respectiv. Nu vor mai sti care e gustul unei rosii reale, si li se va parea buna chestia aia de supermarket, si nu-i va deranja. In Romania inca mai exista micu' agricultor de subzistenta care mai scoate la piata 3 rosii strambe insa cu gust, in tarile cu apa mai calda insa au disparut complet. Si din pacate probabil vor disparea si din Ro. Singura solutie ar fi educarea consumatorului, care sa refuze sa cumpere mancarea de rahat si sa fie dispus sa plateasca poate mai mult pentru una de calitate, incat industria sa fie interesata sa produca si altceva. Insa chestia asta ar avea acelasi succes ca si protestul ala in benzinarii cand au luat-o razna preturile. Daca nu exista o masa critica de clienti, nu se va schimba nimic. Iar aia care stiu ce-i aia mancare "pre-industriala" sunt din ce in ce mai putini. -------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
Oct 7 2011, 12:10 PM
Post
#399
|
|
Super Moderator Group: Moderator Posts: 8.261 Joined: 11-November 02 From: ORADEA Member No.: 7.754 |
Alex, ca tot esti atat de captivat in ultima vreme de lucruri cat mai bune, sa stii ca se spune ca "suntem ceea ce mancam...si gandim"
-------------------- OCTAVIA 1.8T 4X4 - Powered by Dimsport, Milotec, Forge, EBC and Ferodo Racing ! Detalii despre masina mea si Skoda in general pe FORUMUL SKODA-CLUB ! Uneori Dumnezeu ne taie craca de sub picioare ca sa ne aducem aminte ca putem zbura. "What makes you wise in life is not the success, it's when you go down and come back" |
|
|
Oct 7 2011, 12:44 PM
Post
#400
|
|
specialist Group: Moderator Posts: 13.667 Joined: 30-June 04 From: Europa Member No.: 28.666 |
-------------------- Scuter 108cc... benzina, automat
|
|
|
Lo-Fi Version | Time is now: 23rd April 2024 - 08:22 PM |